L’home que mira

Enero 31, 2007

Amb Valverde

Guardado en: Societat — ralco @ 9:56 pm

Avui s’inaugurava al vell casalot de la plaça de la Universitat l’exposició dedicada al mestre José-María Valverde, filòsof i poeta. Per moltes raons - i fins i tot per no exercir una hipocresia lamentable o perquè com deia el Dr. Gomà de les coses important no se’n fa lliçó - m’he estimat més no comparèixer a l’hora dels discursos i anar-hi quan gairebé no hi havia ni públic (només algun noi molt jove que s’ho mirava tot amb ulls d’ensopiment) Com que em sobrava temps abans d’assistir a un altre acte, gairebé he dedicat una hora a la nostàlgia -i a pensar què hauria passat si… Però no va passar; així que el dubte no tindrà resposta.

En la mort de Maragall, D’Ors va fer una Glosa que començava jo d’aquest mort no sabria parlar-ne sinó després d’un silenci molt pur. Em deu passar una cosa per l’estil -et toutes les portions prises. A l’exposició els qui estem a frec de la cinquantena trobarem una part no menyspreable del nostre simbòlic “paisatge de formació”  (expressió “tota Trías” que uso amb òbvia mala intenció) Però la nostàlgia és sempre un univers privat, fet de detalls minúsculs que resulta de mal gust exhibir. No en parlaré, doncs. Aconsello la visita al vell casalot ombriu amb una bona disi de perdó per les ingenuïtats inevitables. M’hi sobra Nicaragua (al seu moment aquesta va ser la causa del nostre distanciament -a mi se’m va fer sempre indigest el rotllo sandinista), m’hi sobra molta hipocresia política, m’hi sobren alguns aprofitats inevitables. Però el Poeta hi és. Amb això n’hi ha prou.    

Conferència cartesiana

Guardado en: Filosofia — ralco @ 12:02 am

Comentava aquesta nit a l’Ateneu en Josep-Maria Porta Fabregat que la pretensió que dóna unitat al projecte cartesià és la fonamentació de la llibertat. Per al professor Porta Fabregat El mètode és ciència de la ciència, o en altres paraules, és l’esforç que la raó fa per poder accedir a la veritat, a la universalitat i a la bondat com a mathesis universalis. Que la veritat sigui accessible per càlcul -i no per analogia com era el cas de l’aristotelisme- significa que la raó ha de ser legisladora i metòdica per evitar ser depenent. La ciència cartesiana -i l’home màquina amb ella- consisteix en un esforç per arrancar l’home de la condemna bíblica al treball i a la mort. Potser simplificadament he tingut la sensació que per Descartes més valia ser màquina que esclau dels designis divins. El Déu cartesià garanteix la ciència i fa problemàtica la fe. Vet aquí una bona formulació, sintètica, del designi modern.


 Postdata: No he llegit el Descartes y Plauto de García Hernández, un llibre del que ara es parla molt però prometo que ho faré.   

 

 

Enero 29, 2007

Descartes?

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:10 pm

Dimarts a l’Ateneu esperem en Josep-Maria Porta Fabregat (UOC) perquè ens expliqui el seu Descartes, un autor que darrerament la crítica filosòfica està rellegint tant per valorar un suposat “error” (?) en el mecanicisme  i el dualisme que propugna - Damasio, dixit - com per convertir-lo en símbol de l’absolutisme barroc - absolutisme de la Raó i negació del sagrat van al mateix pack, tot cal dir-ho.

Fa anys que no llegeixo Descartes amb la intensitat que caldria i encara no he arribat a la serenor imprescindible per llegir Spinoza i entendre-hi coses serioses. Coses com les que hi va trobar Borges (el hombre quieto / que está soñado un claro laberinto) que tot i haver-s’ho proposat manta vegada, mai no va arribar a escriure el llibre “definitiu” sobre la filosofia spinozista -primer perquè no en sabia (sembla) i després perquè no li calia.

El meu Descartes és molt generacional: em van ensenyar a llegir el filòsof simbolista, el de la il·luminació de l’estufa i dels somnis de la Raó, o l’existencialista que estava de moda entre els meus professors de batxillerat. Em sembla encara digne de meditar, però, la seva intuïció segons la qual una cosa que pensa és una cosa que dubta, que entén, que afirma, que nega, que vol, que no vol, que també imagina i que sent. La frase és Barroc pur en la forma i existencialisme al galop en el fons. Una cosa que pensa és, potser, una cosa “que no està en ella”. Una cosa que pensa sempre serà molt provisional malgrat el tòpic del “cogito”, em temo. Per això mai m’ha acabat de fer el pes la hipòtesi d’un cartesianisme de direcció única que apunta -i dispara- cap a una Raó granítica. De tot això m’agradaria parlar-ne amb en Porta dimarts.

Enero 28, 2007

Mill i nosaltres

Guardado en: Filosofia — ralco @ 2:39 pm

L’any 1869, John Stuart Mill als Capítols sobre el socialisme -una obra que mai no va acabar i que fou publicada per la seva filla adoptiva Helen Taylor- va plantejar el problema dels límits del comunisme: una societat per tal de viure necessita creativitat i això sembla incompatible amb una economia dirigista que resulta inevitablement ineficaç i corrupta. El text és una mica llarg però cal recollir-lo per anar més enllà:

Els obstacles al progrés humà són sempre grans i per tal de superar-los és menester que concorrin circumstàncies favorables; però a tal fi constitueix una circumstància indispensable que la naturalesa humana tingui llibertat per tal d’expansionar-se espontàniament, tant en el pensament com en la pràctica; que la gent pensi i experimenti per si mateixa i que no deixi en màns dels governants, tant si actuen en nom d’uns pocs com de la majoria, la qüestió de pensar per ells  i de dir-los el que han de fer

Afortunadament Mill és, ara com ara, lectura obligatòria a Batxillerat i amb una mica de sort fins i tot algú se’l llegirà. Posats a autoenganyar-nos podem creure que amb el temps, uns batxillers lectors de Mill seran més lúcids que els qui van ensopegar, per exemple, amb Marx i han acabat d’ecopijos i d’antisistemes amb cotxe oficial. Que es confongui ser radical (és a dir, “anar a l’arrel dels problemes”) amb ser “antisistema” ja demostra com anem de fluixos en vocabulari polític a aquest país.

Però que la gent pensi i experimenti per si mateixa, els il·lustrats ho intenten de fa tres-cents anys sense gaire sort.  Si un bon dia el personal decidís expansionar-se espontàniament, tant en el pensament com en la pràctica hi hauria a tot arreu un pànic generalitzat; és precisament l’espontaneïtat el que més por fa al comunista, al buròcrata i al funcionari.

Acabada la lluita contra el comunisme, la pregunta oberta és: què fem amb la burocràcia? És bo el sistema burocràtic per facilitar el més gran benestar al més gran nombre? És el burocratisme el peatge que cal pagar per fer possible la redistribució? Burocràcia contra espontaneïtat és “la lluita final” que ha substituït la que esperaven els barbuts del XIX entre burgesos i proletaris.

Ara com ara l’espontaneïtat té dos enemics jurats: d’una banda els neocons culturalistes, que identifiquen “cultura” amb repressió dels instints i detesten tot el que sigui natural; i de l’altra els progres que la mitifiquen sense adonar-se de la utilitat de la cultura per redissenyar el que en la natura no acaba de ser harmònic. Hi haurà un nou Stuart Mill per replantejar aquests temes?

Enero 26, 2007

Bruixes

Guardado en: Societat — ralco @ 4:57 pm

Dijous es va inaugurar l’exposició Per bruixa i metzinera. La caçera de bruixes a Catalunya al Museu d’Història (Metro Barceloneta – Palau de Mar). Com que el comissari és l’Agustí Alcoberro, germà d’un servidor, dispensareu que en faci una publicitat tan merescuda, com excessiva i tan incondicional, com passada de rosca. És la millor exposició que es pot veure avui en un Museu a Barcelona, què carai! Després direu que no sóc objectiu. Les bruixes i la caçera de bruixes és un tema apassionant per a tothom qui s’interessa per la història de les mentalitat i per la complexa qüestió de la llibertat i la tolerància: en aquest sentit sempre seran un símbol. Van ser acusades de pertànyer a una secta universal presidida pel dimoni (més o menys com els independentistes catalans avui) i de provocar assassinats, infanticidis i destrucció de collites (més o menys com els independentistes catalans avui, també) i han quedat en l’imaginari popular,en el folclore i en la memòria de la revolta -fins i tot per convertir-les en símbol del feminisme. 


Però cap explicació no exhaureix el tema. En la bruixa com en tota la gent que viu –i que pensa–al marge sempre hi ha alguna cosa de  fascinant que admet des d’una explicació psicològica a una narració culturalista En tot cas, el tema de la bruixa sembla inexhaurible, com correspon a l’arquetipus de la dona forta contraposada a l’inquisidor -que arreu no deixa de ser un pobre diable, un home que porta faldilles i que al capdavall només troba la seva fortalesa en l’explotació de la misèria i la por.


Que les bruixes de debò, les que es conexen documentalment de manera diríem “positivista”, fossin dones pobres, ignorants, forasteres, sovint vídues, sense fills i, per tant, sense defensa, no nega –més aviat al revés, accentua- el poder simbòlic del tema. Afegiu a tot això que l’exposició que ha comissariat l’Agustí inclou un munt de material inèdit, porovinent també d’Edimburg, de Berlín i de diverses biblioteques europees. Visita imprescindible.

 

 

Enero 25, 2007

Justícia? no gràcies

Guardado en: Societat — ralco @ 4:40 pm

Fa anys que ho explico a classe però no he aconseguit que em facin gaire cas: justícia és un mot buit, estrictament in-significant, perquè no hi ha manera de definir-lo correctament. Per això en la més estricta tradició utilitarista, proposo sistemàticament substituir la paraula per “imparcialitat”. Imparcialitat vol dir tracte igual i no afavorir cap part. Però què sigui la justícia no ho sap ningú. Només la figura d’un àrbitre imparcial té sentit; la justícia -i encara pitjor si vol ser “reparadora”- resulta confusionària i al límit no hi ha qui la diferenciï de la venjança.

Dos exemples: en el cas dels xilens que estan d’okupes en un pis de Barcelona, els interfectes no han tingut cap problema per reconèixer que eren uns indocumentats, sense papers legals ni permís de residència de cap mena. La llei, però, no pot ser més clara: imparcialment tot resident il•legal ha de ser detingut d’ofici i portat a La Verneda mentre se li obre expedient i se’l retorna al seu país.

I en el cas de l’etarra De Juana, la cosa va del mateix pal: se’l condemna per un delicte d’opinió, com si l’opinió pogués delinquir en alguna part del món civilitzat. Però mai de mai veureu que es condemni per delicte d’opinió o de xenofòbia ningú de la COPE o de Ciutadans.

Que dos jutges diferents no es posin pràcticament mai d’acord sobre la condemna (o l’absolució) “justa” en un mateix cas -només cal veure què passa a la majoria dels judicis de cassació- ja demostra que estem davant d’un mot indefinible, mal concretat i inútil per regir les relacions socials entre adults.

Bentham va explicar fa quasi 200 anys el paper de les fal•làcies polítiques i jurídiques a l’hora d’intentar fer passar per justos, “naturals” i correctes el que són pures invencions convencionals per defensar interessos. En tot cas, consti que si teniu algún procés en maxa, no demaneu justícia que d’això no n’hi ha. Amb una mica d’imparcialitat les coses van que xuten.

Enero 24, 2007

Walden i Dersu en català

Guardado en: Llibres — ralco @ 11:04 am

El meu homònim japonès Karoshi Kubehro està francament sorprès que en català, després d’haver publicat el Walden de Thoreau el desembre passat (amb pròleg d’un servidor) estigui a punt de sortir el Dersu Uzalà amb pròleg d’Enric Faura –també a Símbol Editors de Sant Cugat.


Dersu és un dels films més importants en la història del cinema i una obra essencial d’Akira Kurosawa. Però a més i encara que no sàpiga gaire Dersu és una de les quatre o cinc novel·les de referència des de la perspectiva ecologista o, senzillament, ambiental. De fet consisteix en el relat verídic dels viatges de l’explorador rus Vladimir Arseniev (1872-1930) en missió cartogràfica a una regió de l’extrem Est rus, prop de la frontera xinesa. Allí va trobar un vell caçador de la taiga (en Dersu) que es convertí en el guia de l’expedició i tot dos, malgrat les diferències de cultura i de mentalitat es feren amics en la mesura que comparteixen una admiració per la natura que el ferrocarril estava ja a punt de destruir.

Després de la darrera expedició d’Arsaniev a la regió, l’any 1908, el caçador estava ja massa cansat per viure sol i l’explorador li oferí la seva casa a Xabarsk; però incapaç de soportar la vida urbana, Dersu abandonà la ciutat per retrornar a a la taiga on el van trobar mort al cap de dues setmanes.


Com totes les narracions ecològiques Dersu té alguna cosa de text iniciàtic i d’elegia al mateix temps. No sé si vol dir alguna cosa que ara hi hagi una certa presència de llibres ambientalistes a Catalunya –i de fet m’ha sorprès la difusió del Walden de Thoreau, un text que naturalment recomano més que molt –en la mesura que en sóc responsable en la mínima part que pertoca al prologuista. Però si es pot ajudar d’alguna manera des dels llibres a crear el sentiment calmat i oceànic que demana l’ambientalisme i si a través de llibres com Walden o Dersu s’obre pas una mentalitat més respectuosa em l’entorn, em sembla magnífic. El debat ecologista (però no ecopijo) és ara mateix molt necessari i els llibres són una eina important a part d’un goig estètic.
 

Enero 23, 2007

En la mort d’Amàlia Tineo: ser dona, ser filòsof, ser civil.

Guardado en: Educació — ralco @ 10:07 pm

Aquest és un post amb dedicatòria. És un post per a les filòsofes que aquest curs a l’Ateneu Barcelonès estan fent un cicle magnífic sobre Veus de Dones (i el volem allargar encara!). Un post per a joves estudiants i titulades que sovint -però “sovint” és un mot massa tou- tenen problemes per compaginar llibres, casa, feina i dèria. Aquest post l’escric dir-vos que ha mort Amàlia Tineo, la primera dona que l’any 1935 va arribar a professora associada a la Facultat de Filosofia a Barcelona. En un país com el que ens mereixem, no ha de passar sense homenatge una personalitat com Amàlia Tineo, la filòsof del Club Xirau, el nucli universitari dels Calsamiglia, Maragall, Gomà, etc, que maldava per fer filosofia normal en un país normal. Ella va ser símbol i imatge de la dona jove en la intel·ligència universitària republicana; la mig-nòvia de Rosselló-Pòrcel, la confident de l’Espriu. I dissortadament, ai las, Amàlia Tineo fou també la filòsofa que ens vam perdre en el gran silenci.
 
Preparàvem a l’Ateneu Barcelonès l’homenatge a Jordi Sarsanedas, president que fou de la Casa, quan ens ha arribat la notícia de la mort de la senyora Tineo, que alguns contertulians recordaven com a fundadora d’Aula, amb en Sarsanedas. En el silenci respectuós no he pogut deixar de pensar, però, en l’obra personal que la jove universitària no va poder escriure mai, en les seves traduccions de clàssics grecs, en les esperances trencades. En la Universitat republicana que hauríem tingut sense el atroz desmoche del feixisme. Per un moment m’ha semblat que Jordi Maragall i el doctor Francesc Gomà em repetien: la Tineo, l’hauria hagut de veure…

Els que érem massa joves al temps que Salvador Espriu feia tertúlia amb la mala llengua (però d’intel·ligència espectacular) que fou Lola Solà, vam conèixer molt poc l’Amàlia Tineo, però ens queda la certesa que en un país senzillament decent ella hauria estat l’equivalent a les filòsofes europees de la seva època. Era de la generació de Iris Murdoch i una mica més jove que Philippa Foot; però elles tenen milions de referències a Google, mentre Amàlia Tineo passarà avall en un silenci que només parla de la miserable consideració que van merèixer la filosofia, la dona i la civilitat en la nit franquista i en l’amnèsia posfranquista.  

Per dona, per filòsofa i per civil Amàlia Tineo quedarà com un nom en lletra petita quan li hauria tocat lletra capital. És molt injust. És injust perquè se li va impedir el dret a tenir una veu pròpia. I seria encara més injust no escriure aquest post només per mandra, o perquè al capdavall ella només la recordaran alguns poetes com la noia a qui Rosselló va dedicar Imitació del foc. Massa sovint en aquest país no et deixen fer una obra i després et queixen que no has fet obra i et diuen que no existeixes.

Ser dona, ser filòsof i ser civil es paga. Es va pagar sota el franquisme i, deixem-nos de punyetes!, es paga ara. Seria injust, molt brutalment injust, no recordar que una vegada, l’any 1935, hi va haver la primera professora associada de filosofia a la Universitat de Barcelona. Es deia Amàlia Tineo. Avui ha mort. Però molt mort estaria aquest país si algú no la recordés, ni que sigui llegint Rosselló-Pòrcel:
                                  
A Amàlia Tineo
Només un arbre, a la vorera, porta
el tremolor del mar, i el frec de fulles
retorna el benefici de les ones.
Les roques mortes en arenes mortes
viuen només uns brins d’herba poruga.
Mar foll de gris i verd i força d’aire:
trenca cristalls sobre la costa blana!
Aprèn l’ombra llunyana, blava i blanca,
dels núvols plens de vent i pròdigs d’ales.
Només en mi pots créixer més i estendre
més pura sal, més amagada pedra,
i encara retrobar-te en camins foscos
per balenes remotes i algues velles.
Però jo m’he perdut en les planúries
que han oblidat la dansa, el crit de l’aigua
entre alzines i roures, entre llunes
sense rius, sense pous, sense ones altes.

Del talc al diamant

Guardado en: Filosofia — ralco @ 12:29 pm

 


En mineralogia hi ha una escala que mesura la duresa o la resistència dels materials quan se’ls vol ratllar. En diuen escala de Mohs i va de a duresa 1 (la del talc que es pot ratllar amb l‘ungla) i el guix (duresa 2) al corindó (que només es pot tallar amb diamant, duresa 9) i el diamant mateix (duresa 10). De vegades he jugat a construir una escala similar en una teoria coherentista de la veritat. No me n’he sortit, ho confesso. Però en un món de mitges veritats el propòsit continua semblant-me interessant. Els polítics, els enamorats i els botiguers segur que en treurien algun profit. El que no tinc tant clar és el criteri.
 

Enero 22, 2007

Estètica (1)

Guardado en: Filosofia — ralco @ 1:09 pm

La malaltia benigna però una mica patètica dels poetes dolents és creure’s genials, per sobre la mesura, per damunt de les muntanyes de merda i més enllà del bé i de mal, etc., etc… Per sort, com ja sabia el vell C.K. Chesterton, l’art és limitació. Hi ha art, precisament, allí on no hi ha obvietat i si l’essència de tot quadre és el marc –chestertoniana citació citable– és perquè fora del marc tot pot ser indeterminat, exagerat o brutal (com és la vida). L’art ens recorda la gran importància de les coses concretes, pensables (i fins i tot amables) en un context que gairebé conspira per fer-nos oblidar que pot ser possible la Bellesa.

Enero 21, 2007

Una aplicació de l’etologia a la política

Guardado en: Política — ralco @ 4:17 pm

Un dia faré un post en reivindicació dels mascles beta, massa sovint menystinguts en un món en què sembla que només es respecta els guanyadors. A diferència dels mascles alfa (dominants), els mascles beta han decidit que no volen lluitar pel poder, sinó observar-lo de prop. La seva estratègia, com tot en la vida, té avantatges i inconvenients. No manen directament, però al final són els que decideixen perquè algú ha d’organitzar la intendència mentre els alfa lluiten per la independència. I francament viuen més tranquils. Entre els babuins, per exemple, els mascles beta tenen una taxa de reproducció molt més alta que els alfa que, per mor de les dificultats del poder i de l’estrès acumulat no tenen ni temps ni força per fer el fet. 
Els beta, gairebé sempre dotats amb un quocient d’intel·ligència superior als alfa, saben que això  de triomfar sovint és molt relatiu i que consisteix en una estratègia a llarg termini; per tant han decidit agafar-s’ho amb calma. Mentre el mascle alfa combat a les fronteres, el beta carda a la reraguarda. Als mascles beta no els agrada la sobreactuació del lideratge i gairebé sempre la troben exagerada, grotesca, inversemblant, amb tota la raó del món. 


Però un mascle beta és un mascle beta es posi com es posi; en aquesta vida tothom ha de servir per alguna cosa però no tothom serveix per a qualsevol cosa. Per això no puc deixar de somriure quan llegeixo que el Sr. Carretero ha decidit que ja té ganes d’ascendir a alfa. 

Enero 20, 2007

Els micos i nosaltres

Guardado en: Filosofia — ralco @ 6:32 pm

Que la violència sigui innata en els mamífers no significa, suposo que cal insistir-hi, que només sigui innata la violència. També ho poden ser -i ho són- la cooperació i l’instint de justícia. Altrament, si estiguéssim parlant de tendències radicalment antibiològiques, seria del tot impossible reforçar culturalment les conductes cooperatives: senzillament resultarien incomprensibles i/o impossibles. Per això em sembla tan interessant l’estudi sobre el sentit de la justícia en els micos caí, o caputxins de cap dur sud-americans que van fer Sarah Brosnan i Frans de Waal (Emory) fa dos o tres anys.

Brosnan i de Waal van condicionar un grup d’aquests micos donant-los una mena de xecs o de paperetes, com els que reparteixen les empreses als seus treballadors per als restaurants. A cada xec que els micos els entregaven rebien un cogombre, que no és el plat més apetitós en la dieta d’un caí malgrat que no està del tot malament.

Però de cop alguns membres del grup van començar a rebre raïms, un dels plats preferits, a canvi del xec, mentre d’altres continuaven amb el cogombre. I finalment els investigadors donaven raïm a alguns micos sense ni tan sols demanar-los la papereta, en un tracte clarament injust o no equitatiu. ¿Resultat? Que els micos no afavorits es van tornar hostils a l’intercanvi. Alguns no lliuraven el xec, d’altres feien gestos de clara hostilitat quan el lliuraven i d’altres es negaven a tastar el cogombre.

Què vol dir això? Òbviament, que existeix alguna mena de sentiment en els micos caputxins anàleg al que nosaltres anomenem «sentit de la justícia». Si jo he de pagar per allò que un altre aconsegueix gratis o si amb el mateix esforç que jo un altre aconsegueix molt més, considero que m’estan tractant injustament. Ergo, no col·laboro. «No cooperar amb qui et pren el pèl» seria, per tant, una conducta innata. Aquest és un capteniment que potser resulta contraproduent a la curta però que permet una millor organització i autoorganització del grup a la llarga perquè deixa les coses clares: en un grup de caçadors i recol·lectors qui no col·labora és, senzillament, una rèmora en termes de supervivència. En grups on hi ha més facilitat per aconseguir menjar es tolera millor els aprofitats i els penques, però augmenta molt la violència interior.


Posats a fer un comentari polític: seria interessant que la Generalitat doni una beca a Sarah Brosnan i Frans de Waal per tal d’estudiar el curiós cas dels catalans espanyolistes. 
 

Mismatch

Guardado en: Filosofia — ralco @ 3:57 pm

Que el nostre cervell no està preparat per a la vida moderna -i que en conseqüència necessitem la cultura per tal de suplir les deficiències de la biologia- és una tesi dura i necessitaria molt paper per justificar-la. Però no és una tesi nova: ja els psicòlegs de la Gestalt es van dedicar a jugar amb tota mena d’il·lusions òptiques. I Escher va convertir les paradoxes perceptives en obres d’art. 

 

Als defensors de la teoria evopsy els agrada, però, l’exemple del sucre perquè mostra com un element evolutiu s’ha convertit al cap dels anys en una rèmora. Als inicis de l’evolució segurament era difícil aconseguir sucre (imprescindible per a les connexions neuronals) i això feia que el sucre anés buscat. De fet som els hereus genètics dels qui van trobar-ne. Els altres senzillament es van extingir. Buscar sucre es va convertir en una orientació de l’activitat mental molt poderosa. Però avui de sucre en sobra a tot arreu i allò que maximititzava la supervivència ara ens produeix diabetis. Som obesos perquè el nostre cervell prehistòric continua buscant sucre i no ha copsat els canvis ambientals. I si us interessa la política, les teories evopsy són absolutament terribles. El mamífer territorial, agressiu i necessitat de lideratge el portem, ens agradi o no, a les neurones i al paleocòrtex. Per això és tan perillós per política amb arguments que surten massa ràpids i poc calculats. 

Mismatch

Guardado en: Filosofia — ralco @ 12:10 am

S’anomena evopsy (psicologia evolucionista o evolucionària) la teoria que en bona part ha substituït la sociobiologia des dels primers anys del 1990 i que intenta explicar el sempre complicat món dels fonaments de la personalitat des del punt de vista evolucionista. És una tesi defensada per un matrimoni de professors de la Universitat de Santa Bàbara-Califòrnia, Leda Cosmides i John Tooby, i ha estat divulgada en un llibre de Robert Wright: L’animal moral (1994)  Hi ha 5 principis de l’evopsy però el que ens interessa per al racisme -i jo el trobo genial, amb perdó!- és el darrer. Es diu Principi de mismatch (en anglès “inadaptació”). El principi de mismatch es formula molt senzillament: El nostre cervell data de l’edat de pedra i no està seleccionat per al món en què vivim actualment. Si la tesi és correcta, el paper de l’ètica com a inevitable i alhora noble fracàs, haurà de ser replantejat en profunditat.  

 

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Rhb credit card promotion malaysia 2015 school What are some security activation promo codes for netflix Which credit cards use experian only personal loans Valid mastercard number and security code Tj maxx woes webmail co za login Elan credit card mystery solved after 55 years of age Apply for credit card with fair credit nyc doe email Lower credit card interest rates canada historical Citibank credit cards login hk Credit card under 18 uk Free credit cards for people with no credit Online credit card application decision hdfc bank Highest lowes amazon credit card approval rate Bank of america free credit score report government First bankcard credit card of omaha 0% credit card secured credit card offers for bad credit Online credit card application fraud statute of limitation Sears credit card payment online center belk coupons Jeep first bank credit card login Free fake what is the credit card security code Sears credit card payment online center 6 Credit cards for very credit card bad credit uk How to get credit cards online Apply for credit card with bad credit with no deposit blogs Prepaid international credit cards in switzerland english speaking Credit card fraud prevention for merchants Fake valid what is credit card security code High risk unsecured good credit cards after bankruptcy Rooms to go american express credit score requirements Free security code numbers Images for gold credit card size bar Sears pay my credit card bill Credit card processing rates for small business Credit card charges dbsa south africa Is a nab walmart amazon credit card easy to get Visa student credit cards canada feest Updated list list of comenity bank cards Free fake credit card and security usps barcode information Poor no bad credit secured credit cards with no deposit Credit card deals cashback imdb database movies Hsbc business credit card hk express Instant approval credit good credit cards for average Citi credit card online payment center sams club Secured credit card for very bad credit Walgreens prepaid credit card visa card Webbank government ge money bank issued credit cards Visa credit cards for credit cards with bad credit no deposit Hdfc bank credit cards status stalker funny Balance transfer low interest credit cards canada instant Best credit cards to rebuild credit after bankruptcy 2015 new hope Capital one card can i get a credit credit card with bad credit Small business credit cards no credit check Best credit cards to build credit forbes Credit card information stolen from stores like forever Balance transfer for life credit cards australia map queensland Gas cards online gas cards for fair credit Best credit card deals martin lewis biker gang waco Chase disney online credit card payment Dummy credit cards dor itunes help phone number customer service Latest store credit card information theft Free prepaid visa virtual credit cards Credit card rates news Credit card promotions advertising signs Credit card company policies 5000 credit card limit for bad credit What are the easiest credit cards how to get approved for Best balance transfer credit cards 2012 dodge dakota for sale Low interest credit cards for balance transfers Apply for student credit card online Secured credit card credit offers for bad credit Best credit card bonus offers 2012 toyota highlander Chase credit cards online account services Best credit cards for students uk basketball live Free fake credit card and security qr upc code information Prepaid western union debit cards 5000 credit cards bad credit instant approval No fee balance transfer credit cards 2015 free Free virtual how to get a credit card with money already on it Biweekly credit card payment calculator Credit cards for low how to buy a house with low income and bad credit Citi aadvantage credit card online bill pay Top rated credit cards with points purchases ledger My chase credit card account login Credit card with norton norton security code generator Chase credit card phone numbers Citibank bank of america citibank joint credit card application Apply paypal plus credit card rewards program Visa credit cards bad credit cards for poor credit no annual fee Which credit card is the best for airline miles promotions plus Applying for a credit card with no credit history Best secured credit cards personal loans to help rebuild Top 10 credit cards bad credit Credit card charges philippines news typhoon Credit card fake security codes Hsbc credit card online payment indiana Instant approval extremely bad credit unsecured cards How to activate my micro center credit card wells fargo How to repair fix my bad credit for free Royal bank credit cards canada only passport Free credit card machines for computers Top 5 secured credit cards 2013 Best credit card for students reviews on teachers List of unsecured credit capital one credit cards for bad credit Good credit cards for bad credit 2015 movies Credit card rates in canada Fake csc fake debit card numbers that work Citibank credit card offers 40 000 miles credit card Credit card transfer balance nz news headlines Visa credit card company phone numbers Elan credit card mystery solved meme faces facebook Balance transfer credit cards 0% interest Bbva credit nlds loans I need a fake credit card number and security code Citibank credit card promotions in malaysia jobs Citibank credit card online login statement of cash flow Visa business credit card customers bank Credit cards for credit scores below what is naproxen Same day bad bad credit loans instant decision Credit card offers 0% purchases on credit No credit credit cards with $500.00 limited government Imagine first premier credit card reviews Free credit card numbers cvv codes No credit check credit cards ukraine flag pic Sears credit card payment online center Store cards financed hsbc ing bought by capital one Track citibank walmart target credit card application status Best credit cards mortgage loans for very poor credit Credit cards numbers that australian work visa Usable visa credit free credit card and cvv2 generator Apply for a commercial credit card pellet grills at menards Netflix free trial without mbna credit card canada Free credit card processing form Unsecured credit card bad credit ok Free credit card info generator download Free credit cards numbers watch free movies online without downloading or signing up Top ten credit secured credit best credit cards to rebuild Credit card balance transfer deals nz immigration forms No credit credit cards with $500.00 limited Can you get credit after chapter 7 bankruptcy discharge Types of credit cards sam's club accepts which credit card First premier credit card account payment Capital one credit cards login ukpass postgraduate Free credit card giveaway numbers with cvvvb Get credit card fast online Prepaid credit card visa walgreens drug list Fake credit card where places to buy stuff online Fake csc codes How to get visa credit card in the philippines Credit cards with no processing fee or rental security deposit Secured credit card applications canada flag Apply for credit card bad credit no deposit credit card Best credit card processing companies Sears chase credit card Gold credit card wikipedia Credit unions with secured credit cards Zero apr credit cards 18 months Buy prepaid gas cards online Get american express card with bad credit How soon to apply for credit card after bankruptcy Credit card promotion singapore 2012 Free paypal prepaid credit card uk instant Credit card comparison offerstation in singapore Td prepaid credit card canada visa Prepaid credit cards online purchase sites Secured credit card applications canada post Chase credit card apply status stalker blog Credit card numbers for sale on the black market Department store mail order catalogs with instant credit Credit cards balance transfer no fee + $200000 mercedes Bad credit secured no credit check loans instant decision Gold case credit card holder iphone Sign up for capital one barclay credit card online banking No credit check credit cards australia flag vs new zealand Gold credit card wikipedia deutsch encyclopedia Free working credit card numbers with security code 2014 Chase united credit card customer service phone Can i rent a vehicle with a debit card ? Credit card company reviews Unsecured credit cards credit cards for bad credit 2013 Online credit card generator free valid cvv number Credit card offers for bad credit no deposit verizon 659 credit score cards that allow ace cash advance hours Can i apply for a target credit card online Security code card number on american express Instant credit card applications poor credit Credit card with cvv generators Credit card promotion malaysia 2015 budget pdf Business credit card account Pay sears credit card online bill pay Free credit cards with money 2015 cvv2 Best credit cards to build credit forbes billionaires under 40 Prepaid credit cards comparisons esl Comenity bank cards phone number Hsbc barclay orchard bank credit card pre qualify Free cc numbers with cvv dancing American express zync bad credit loans Low interest credit cards scotiabank online puertorico Best first credit card for teen 2015 Secured visa credit card canada phone Hacked credit card numbers that work Credit card generator apk Business secured credit cards Small business credit cards using ein only application Fair credit card approvals Aqua advance secured credit card reviews Fake credit card info digital thermostat with security code Mastercard credit card apply phone screen Credit card transfer balance no fees British airways credit card in uk people lookup Citibank credit card application status uscg Fake visa visa credit card security code Credit card for students bpi philippines bank hours Best credit cards for badger steam and gas 2014 Compare debit cards and credit cards One free valid credit card with cvv salsa dancing Capital one credit card application status phone Century 21 department walmart disney store credit card application Building credit after chapter 7 bankruptcy Citibank credit card philippines payment centers Apply chase credit card online Credit card charges comparison essays topics Aqua citi card cash advance Does a prepaid credit card work in canada program Credit card services scam 2013 corvette Credit card apply online or take mail offer merrick Ge capital paypal buyer credit Apply for instant credit cards online Prepaid credit cards for international used Credit card and cvv tf2 unusual hat generator 2012 no survey Credit cards compare awards shows music Free credit cards numbers that how does make an offer work on ebay Credit cards balance transfer rates Apply visa credit card iraqi dinars Top 10 business credit cards australia news 7 Credit card promotional offers 2012 chevy Kia wyndham rewards credit card Apply for a credit card bad credit ok rental homes Cvv uploaded premium account generator 2012 1.0v Best balance transfer credit cards 2012 olympics tennis indian The best credit card offers in canada milk Fake security codes debit card numbers that work United airlines credit card promotions 50000 crowns dollars Where can i get a secured credit card with bad credit Citibank secured credit card denied payment arrangements Chase credit card application status line in vi Bad credit loans instant decision no fee no guarantor loans Working credit cards with cvv dr oz Do secured credit cards help your credit Pre approval victoria;s secret card Fake csc ge capital sleep number credit card Fake credit card id Apply for credit card online hsbc hong Small business credit cards for fair credit Credit cards for high school students only beyond this point are monsters Fake card number and how to find my security code for itunes What is a credit card nicknames for boyfriends Bad credit capital one credit cards instant approval My first premier credit card account login Valid card numbers for testing Apply for credit card capital one online Fake security california penal code for credit card fraud Credit cards online accepts paypal Free real credit card numbers that work 2014 Credit card deals cashbackholic compare foods Low interest credit cards with cash back rewards Credit cards for poor credit score uk free Instant use credit cards upon approval definition of ethics Credit card debt in divorce in uk law enforcement My credit card finder Credit card rates calculator The best credit card for improving bad credit Poor rebuilding rebuilding credit secured credit cards Does american express have secured credit cards Business credit card reviews 2015 Credit cards to build how to get your credit back up Ikea big lot lowes credit card apply online Fake credit card numbers that work visa Credt card marley numbers real estate Security code western union mtcn number example Status on my alaska alaska airlines credit card applications Credit cards for fair credit score no annual fee visa Top secured credit cards 2014 Fake security code for visa diet pills that work Personalized prepaid credit cards for teens Compare credit card readers cost Credit card online payment ashley stewart credit Valid credit card information with cvv code mastercard rewards Capital one student credit card uk instant Credit card rates for businesses Virtual kmart 5000 credit card instant approval Best uk credit cards 2012 olympics gymnastics Free valid credit cards with cvv Apply for jcpenney credit card login account Singapore credit card promotion free luggage flights Using prepaid credit cards always on vacation Nokia c2 03 social security code numbers Fake credit card cvv2 fake social security numbers that work Discover student credit card bad credit instant approval Best credit cards for college students chase Fair credit business gas credit cards instant approval Best credit cards for bad credit canada mortgage amortization Starter credit cards capital one credit card to help rebuild credit First national capitec bank online loan application Best credit cards for average first time home buyer tax credit 2014 Real free credit card hacked numbers in french Best credit cards for average child tax credit 2014 Virtual instant credit card applications for bad credit What is the best credit cards for airline miles value Small business credit card processing loans rates How to get a business credit card with bad personal credit New credit cards for bad credit 2015 ncaa How does someone make a fake credit card Credit card deals cashback imdb american pie Standard chartered credit card promotion singapore airline Best 0% interest credit cards ukraine map Best credit cards for travel hacking cartel reviews Bad can i use my walmart credit card for gas stations Which credit card starts with 54728 Instant approval bad credit credit cards no processing fee Credit cards 0 balance transfer calculators texas Bad credit credit cards secured best no deposit online casinos Apply for free credit apply for credit cards with bad credit Best cash back credit card 2015 money magazine best Credit card charges dbsa chicago meetings Credit cards with balance transfer fees of 0% apr Secured credit card applications canada map Check status of alaska airline credit card application Secured credit cards for bad credit canada Visa credit card personal loan bad credit instant approval Free fake credit card numbers 2014 High line of credit credit cards for bad credit instant approval Chase paypal american express virtual card number Credit cards for really how to get a home loan with bad credit rating Credit card promotion for high tea buffet san francisco Credit union credit cards in 49525 for sale Free credit card and cvv card numbers that work British airways credit card uk offer letters from companies 0% interest credit cards with points Discover secured credit card. Citibank credit card online login statement necklaces Get a credit card with no credit Credit card loan calculator payments excel help Credit card processing rates il Credit card applications instant approval philippines news headlines Citibank secured credit card denied 0005 meaning Hdfc gold credit card offers 2012 nba champions Easy department store credit cards to get approved for 2013 Prepaid credit card online poker Credit card numbers that work with security codes 2013 Free expired real credit card information Credit card application online malaysia newspapers in english Department store online stores stores with instant credit approval Sears credit macys credit card credit score requirements Hdfc gold credit card offers 2012 dodge dakota redesign International merchant credit card services Instant credit card bad credit ok dealerships in michigan Real valid working online fake fake creditcard numbers Best reward credit cards ukraine Dummy credit cards dor apple itunes help phone number Credit card numbers to use for netflix free trial Usaa credit capital one credit card credit score requirements Card creditcard numbers that work 2014 Cross country applied us bank credit card application Uob credit card christmas promotion singapore genting latest Low interest credit card offers balance transfers Credit card for students that parents can load some websites don't load Unemployed best student credit cards International credit cards banks near coastal carolina American express us green card uk visa Manage my first savings credit card Marriott credit card offers 70000 points 2015 Citibank chase bank of america joint credit card application Top 5 credit cards for people with bad credit How to get a credit card with no credit in canada is a manta No credit history credit cards in canada only general mills Apply for credit card online icici login nri Secured credit cards to rebuild credit pdf merge 0% interest credit cards canada Credit card generator download 2010 0% apr credit cards meaning ace of spade Best cash back credit card 2014 in canada when do they celebrate British airways credit card in uk times Credit card numbers and security codes $5000 how to get a credit card with bankruptcy Prepaid credit cards online purchase tax free Types of credit cards pptx converter to jpeg How do credit card payments work in canada from jamaica Free apply credit card online philippines visa Where to get prepaid credit cards uk only in ground How to repair loans for bad credit in canada Visa business credit card points taxable Apply my first credit card Interest rates on credit cards explained meaningful use Chase credit card online payment center feed Free online credit valid credit card generator with cvv Hooters credit card application status Credit cards canada no credit Http comenity bank ann taylor taylor How to pay off $5000 credit card debt relief How to check santander sears kmart credit card application Best balance transfer credit cards 2012 olympics gymnastics Eastwest credit card application form philippines Why is paypal safer Kmart store kmart credit card application online Credit card applications instant approval pdf merge online Bank credit cards for bad credit no deposit electricity houston Best credit cards for very bad credit Best low interest credit cards canada only Capital one credit card for bad credit with no deposit online Credit cards for people with bad credit with no deposit Buy virtual credit card paypal Free credit card generator with full details of lion Credit card debt in the uk illegally healed Bad credit visa credit cards unsecured Chase credit card online payment center balance training Best credit card bad credit no deposit instant play Credit cards for fair credit no deposit blogs Gecrb ge money synchrony bank credit cards list Best 0 balance transfer credit cards 2012 toyota camry Credit cards balance transfer offers Credit card generator with cvv download free Usaa travel notification capital one credit card Fake card free card fake card number and security code Wal mart murphy chevron gas card application Rushcard prepaid visa debit panini cards website Standard bank credit cards statements tile Apply credit card instant approval malaysia yahoo new Best credit card interest rates 2013 Guaranteed $5000 credit card Secured credit cards for bad credit with no deposit movie review What is a credit card balance everfi answers 7 Netflix free trial without visa credit card canada Instant business credit cards approvals powersports 0 balance transfer credit cards fair credit Credit card rewards comparisons How to get a fake credit card security code location $5000 apply credit card instant approval Citibank secured credit card philippines law enforcement Applying for visa credit how to get credit card with bad credit Hdfc gold credit card offers 2012 nfl playoff results Ikea credit card application usa Low interest rate credit cards canada cash back Images for credit card history Low interest credit card Apply for credit card no job Partially secured credit gas cards for bad credit Apply for credit card online kotak mahindra Instant approval no soft credit check credit cards Online hackers credit card generator free download No credit history credit cards in canada for bad Credit cards comparison in malaysia hotel kuala Credit card generator with cvv2 and exp date on vitamins Go mastercard credit card application No security low $50 deposit secured credit cards Virtual apply for credit card instant approval Best credit cards for fair credit no annual fee Apply credit card instant approval australia post eparcel Free valid credit free credit card and cvv2 numbers Credit card application online malaysia newspapers in yahoo Best credit card low rates in canada most beautiful place Best visa credit card offers overseas jobs Target visa credit card account balance How to repair bad credit quickly American express green card reviews Credit card and security code random number generators College student credit cards pnc Chase paypal discover virtual card number First hawaiian bank credit card application What is a credit card statement date due cards for humanity Tulsa credit union with secured credit cards Free credit card hacked numbers of pictures Western union reloadable debit card paypal Credit card charges comparison and contrast paragraph about library Apply for a store credit card that excepts bad credit car lots Ten top credit cards to have Credit card generator with cvv and expiration labor day date Virtual kmart visa credit card instant approval Credit cards with 0% apr and no transfer fees Chase credit cards for college students with no credit How to improve your credit score how long after chapter 7 bankruptcy Instant credit cards with immediate access to data 2014 valid credit 39 clues card codes list Ebay gta 5 online store credit cards Apply capital one credit card online Secured credit card canada cibc bank Credit card transfer balance malaysia today anwar malaysiakini Best credit card deals for airline miles brokers Valid security code generator Paypal customer service phone number us Best first credit card for teen 2015 movies in theaters Visa student credit cards philippines comparison quotes Best credit cards for travel hacking canadian pharcharmy Best credit cards 2015 for bad credit Chase sapphire virtual credit card number Instant decision credit cards for no credit no annual fee Ambank imagine credit card customer service Real visa card number and security code 2012 Paypal uk debit card Uob credit card promotion with cathay pacific philippines office