L’home que mira

Febrero 28, 2007

10 de març: oli i llibres

Guardado en: Llibres — ralco @ 8:45 pm

Un any més el proper dia 10 em quedo sense passejar per la Fira de l’Oli de Godall pels meus pecats d’urbanita i internàutic blogaire que ha de signar L’home que mira a la Setmana del Llibre en català (plaça de Catalunya). El dissabte 10 de març no podrà ser un dia per parlar del que realment quedarà quan nosaltres no hi siguem: les oliveres de la Plana i els núvols sobre la mola de Godal, sinó que em tocarà fer vida social -a mi que sóc de natural tímid i per això mateix de vegades “explosiu”. Constatem-ho: la vida sempre està en una altra part. Per una o altra raó (Trobada presencial a la UOC, grips i altres conflictes) hi ha alguna cosa que m’impedeix per sistema estar al terrer per la Fira. Greu em sap. Ja deia Wittgenstein (sóc pedant, recorden?) que quan un filòsof em troba un altre la fòrmula de la salutació hauria de ser: dóna’t temps. Aquest any amb l’acumulació de llibres que porto en dos mesos i mig estic complint poc la màxima del clàssic. Potser per això necessito Atenes aquesta Setmana Santa.

La companyia agraïda d’altres autors cossetanis i la possibilitat de xerrar amb el respectable públic (un dels exercicis imprescindibles per a qualsevol lletraferit) no em treuen el mal gust de boca. No hauria de ser que totes les coses bones passin el mateix dia. L’oli novell (aquest any n’hem fet poc a casa), la vida en el concret, la temptació de tancar-me en algun lloc ebrenc que em ve de tant en tant, contra les teories, les idees, les abstraccions i els llibres. I no saber, ni voler, ni poder prescindir de res…

 http://www.tinet.org/~amatv/poble/coop/coop.html 

http://premsacossetania.blogspot.com   

Febrero 27, 2007

Massa paper a tot arreu

Guardado en: Llibres — ralco @ 10:39 pm

Com en el poema de Kavafis: Per bé que bandejaren llurs estàtues/ no per això moriren pas els déus. Passo el matí badant i no puc treure’m de sobre Grècia. M’estic tornant massa previsible o començo a flairar la Setmana Santa. Potser les dues coses alhora. A mitja tarda enfilem cap a Barcelona.

Acaba de sortir el text col·lectiu Ética, economía y empresa que he coordinat (Gedisa) La portada continua sense agradar-me però el treball de la gent durant aquests cinc anys de debats a l’Institut de Tecnoètica llueix magnífic. 

Pel que fa a mi encara no entenc per què papers que havien de sortir en un any han decidit aparèixer concentrats en tres mesos; així d’imprevisible és la feina editorial. Al desembre va ser el pròleg al Walden de Thoreau en català a Símbol (presentació a l’Ateneu el proper dia 7 amb un bon debat sobre ètica, medi ambient i drets intrínsecs del paisatge; cal començar a moure aquest tema ara que ja hem posat en circulació els drets dels animals no humans). 

Al gener amb un any de retard va aparèixer la meva edició del Dios materialista de Sunyer i Capdevila (Cedel - Ateneu Liberal d’Ateus i Escèptics). Ara al febrer el text col·lectiu d’ètica empresarial i L’home que mira (signatura a la Setmana del Llibre en català i presentació en dimarts i tretze a La Central del Raval) Queda pendent per d’aquí a vuit dies la sortida de L’Utilitarisme a EdiUOC (no sé com poden fer llibres a 5 euros) Tot plegat una profunda sensació de pau per la feina feta i una no menys profunda sensació de cansament. Es resol en una urgent necessitat de vacances. Gregues.

Febrero 26, 2007

Radicalismes

Guardado en: Política — ralco @ 10:35 pm

Escrivia ahir un post sobre l’estrany flaire que noto en una Girona que des de primers d’any surt gairebé a manifestació per setmana i avui a primera hora ja he rebut la convocatòria a no pagar el tren el proper dijous (i cada dijous d’ara endavant) fins que se solventi el tracte indigne d’una Renfe que ens fa arribar tard a la feina, que ens fa viatjar a peu dret o tirats per terra i que ens té per tan poca cosa que no es molesta ni a informar-nos d’avaries i incidències. Com que la gent que defensa el gratis total (pura justificació de l’incivisme) em semblen d’un nivell d’argumentació lamentable no em penso apuntar a la iniciativa, però l’entenc considerant el nivell de provocació a què s’està arribant.

La gent s’està emprenyant i en algunes contrades (especialment lluny del Cap-i-Casal) això es palpa cada dia que passa. Des del meu mínim observatori gironí al Pont Major, parant l’orella mentre aquesta tarda prenia el cafè al Pontenc, em pregunto a què treuen provocacions policíaques absurdes (com el cas de l’Escamot Dixan i ara el segrest purament cínic de la Núria Pòrtules, que a Girona està en carn viva), i si algú està buscant -les sospites no falten- que creixi el radicalisme per provocar després una espiral de repressió/frustració.

Ja posat, diré que com més va més em sorprenen els pals de cec de l’únic idiota que hi ha al món capaç de vendre el seu país per un plat de llenties i després no menjar-se-les (un tal Mas o menos), intrigant amb suposats dissidents republicans per veure si es radicalitza encara més el personal. Ignoro a què juga (serà que els convergents s’han fet trosquistes!), però sorprès em té.   

Febrero 25, 2007

Girona aimada

Guardado en: Política — ralco @ 6:27 pm

Com que avui no se m’acut res i estic cansat (estar cansat té els ulls tristos), us recomano la lectura del text que ha posat al seu bloc en Josep Maria Terricabras. Dóna molt bé la temperatura política gironina; o al menys la que es respira en els ambients més polítitzats. Dues constatacions: la primera,  que a la demarcació no hi ha qui ompli el buit encès que va deixar l’enyorat i savi Francesc Ferrer i Gironès -sempre recordaré la lliçó de política que em va donar al Pati dels Tarongers de la Gene l’any 1987, abans de treballar amb ell per al llibre Lletres de Batalla- i la segona la sensació que a Girona, al carrer, se’n congria una de seriosa perquè la gent té la sensació que se’ls està prenent la clepsa o que -en vocabulari gironí autèntic “nem pas bé”.

De vegades les ciutats, com les persones, passen uns moments baixos i em sembla entendre (tot i que m’agradaria anar errat) que aquest és el cas de la Girona dels darrers dos anys. Com que no tinc vocació d’endeví no puc preveure com evolucionarà la cosa. Senzillament la constato.

http://www.terricabras-filosofia.cat/cat/weblog_comentaris.asp?ID=15844&PageCounter=0#coment

Febrero 23, 2007

Bayle (sense gel)

Guardado en: Filosofia — ralco @ 10:25 pm

En la Jornada d’homenatge a Pierre Bayle, a Girona, Gianluca Mori comentava que avui no es pot dir gaire què significa ser ateu perquè l’ateisme tendeix a ser una postura “reactiva” i ara tampoc ningú no sap què significa exactament la paraula “Déu”. En canvi, l’home que mira sempre ha considerat que (conceptualment considerada la qüestió), l’ateisme té a veure amb la lògica. Els que maliciem que per anar per la vida el terç exclòs resulta tirant a inútil, tendim a ser (mals) creients amb tota (bona) consciència.

Deia Bayle que qui creu en la Trinitat no creu en la lògica perquè o s’és un o s’és tres, però no hi ha taules rodones i quadrades al mateix temps. I que si els ateus no poden explicar l’ordre racional de la natura, els creients tampoc no poden explicar l’ordre irracional i cruel d’un món suposadament fet per Déu. Acceptem-ho; l’ateisme és més lògic però si fóssim éssers lògics no ens aixecaríem al matí per anar a treballar.

Al segle XVII, i en això té raó el professor Mori, Déu era l’expressió d’una consciència racional mentre que (postmodernament parlant), avui l’argument bàsic sobre l’existència de Déu és kierkegaardià -ergo irracionalista? Sempre m’ha impressionat que als seus últims dies un creient com Valverde es dediqués a llegir Kierkegaard.  

Febrero 22, 2007

Bayle a Girona en dia núvol

Guardado en: Educació — ralco @ 5:21 pm

Demà divendres a Girona fem una Jornada d’homenatge a Pierre Bayle en el 300 aniversari de la seva mort, amb intervencions de Wiep van Bunge (Erasmus de Rotterdam), Gianluca Mori (Piemonte Orientale), Josep Olesti (UdG) i Ruth Whelan (Maynooth - Irlanda). Bayle és l’home que ens va explicar que no s’havia de tenir gens de por al cometa Halley i que és difícil saber què sigui Déu perquè no es pot posseir l’incomprensible. Motius més que suficients per considerar-lo un personatge inquietant, no us sembla? 

Febrero 21, 2007

La pila dels llibres

Guardado en: Llibres — ralco @ 9:59 pm

Segons Alberto Mangel entre 1450 i 1550, en el primer segle d’existència de l’impremta, es van publicar al voltant de 35.000 títols, la majoria dels quals eren devocionaris sense cap valor literari. Però això només fou el principi d’una cursa accelerada: a la segona meitat del segle passat van sortir 36 milions de títols. Ara com ara s’edita un llibre al món cada 35 segons.


Com que en els darrers temps han aparegut tres llibres en què estic implicat: el Walden de Thoreau en català (Símbol Ed.), Dios de Sunyer i Capdevila (Ed. Cedel) i ara L’home que mira (Cossetània) que recull el primer any d’aquest bloc (2004/2005), això voldria dir que em pertoquen 105 segons de la història dels llibres del món mundial. No sé si és poc o molt. O gens, o gaire. Però que me quiten lo bailao!
    

Febrero 19, 2007

Imprescindible Hume

Guardado en: Filosofia — ralco @ 9:07 pm

Segons deia Hume a l’Abstract i segons ha defensat el pensament progressista de tots els temps: És evident que Adam, amb tota la seva ciència, mai no hauria estat capaç de demostrar que el curs de la naturalesa ha de continuar essent uniformement el mateix, ni que el futur ha de ser conforme al passat. Que el futur no serà segons el passat, inclou però la possibilitat sinistra que sigui pitjor. Per això l’home que mira diu de vegades que el vell senyor Hume tenia un humor una mica negre.

De Hume, de l’empirisme i de la seva significació per als temps que corren en parlarem dijous a l’Ateneu Barcelonès amb en Miquel Costa -traductor a més de l’Abstract al català (Ed. La Busca). Encara que Hume no fos autor de Selectivitat (que ho és!) valdria la pena xerrar una estona llarga sobre els límits de l’empirisme i sobre la possibilitat (¿o la necessitat?) de ser curosament escèptic en els temps que corren. La dificultat de copsar allò que el filòsof escocès anomenava els ciments de l’univers i la necessitat de buscar una filosofia del concret, converteixen Hume en un autor de relectura urgent.

Febrero 18, 2007

Pierre Hadot lector del “Walden”

Guardado en: Llibres — ralco @ 10:27 pm

Thoreau ja es queixava al Walden que només hi ha professors de filosofia però no queden filòsofs i el savi Pierre Hadot (en un text inclòs al seu Ejercicios espirituales de filosofía antigua; Ed. Siruela, 2006), comenta que l’anada del filòsof nord-americà als boscos recull el sentit profund de la recerca de la saviesa a través del mirall de la natura. La felicitat del savi antic tenia alguna cosa de comprensió dels actes essencials i de dedicació al plaer del sentir i de l’ existir. Anant a viure als boscos, Thoreau també cercava un peculiar tipus d’exercici espiritual, capaç de transformar-li la vida.

En aquest sentit el fons conceptual del Walden no estaria tan lluny de l’esperit de l’epicureisme o de l’estoïcisme antics -excepte en el fet que per als grecs aquesta experiència mai no podia fer-se en solitari (com la va intentar Thoreau), sinó que calia estar acompanyat per bons amics. Em diuen que l’edició catalana del Walden està tenint bona acollida (i de fet a primers de març Marta Tafalla (UAB) i Jordi Bigas (Fundació Terra) parlaran sobre Walden i Dersu a l’Ateneu Barcelonès, considerant-los en el doble sentit de filosofia i literatura per a la potenciació d’una sensiblitat ecològica). El problema és si hi ha prou silenci a l’entorn com per fer possible o viable el tipus d’exercici espiritual que demana una ètica ecològica.

La dificultat a l’hora d’encarar una lectura “sapiencial” del Dersu o del Walden és potser que avui s’ha perdut la consciència de les “coses essencials”, immediates. Però amb llibres com aquests s’ajuda una mica a recuperar la tradició del que Hadot anomenà: epicureisme universal. Necessari avui, com sempre, per diferenciar el plaer durador de la misèria d’un entorn purament episòdic. 

 

Febrero 17, 2007

L’Avui als tribunals

Guardado en: Política — ralco @ 5:19 pm

El jutjat de Primera Instància núm.33 de Barcelona ha fixat la data del 16 de febrer de 2007, a les 11 del matí per a la realització del judici verbal (dret de rectificació), instat per en Pep Puig, professor d’Energia i Societat a la UAB, portaveu del Grup de científics i tècnics per un futur no nuclear, president de la secció espanyola d’Eurosolar - l’Associació Europea per les Energies Renovables i vicepresident de l’esmentada associació europea, contra el diari Avui per vulneració del Dret de Rèplica reconegut per la Ley Orgánica 2/1984. 

 

El dia 12 de gener d’enguany aparegué a la columna “Passa-ho!” de la pàgina 3 del diari en qüestió un article publicat per Iu Forn: Ecologistes defensant nuclears? en què es manipulava descaradament el nom d’en Pep Puig, un dels personatges més significatius del moviment ecologista (que per postres en aquell moment estava en una reunió a Niça) intentant fer-lo passar per nuclearòcrata. No hi hagué manera humana d’aconseguir una rectificació i ara seran els jutges el qui acabaran per decidir un tema formalment complex perquè -coses de la professió- el senyor Forn tingué la prudència de fer constar que el nom d’un ecologista que s’anomena “Pep Puig” era (sic) totalment fictici, com si en aquest país petit això pogués enganyar algú. 

 

La conyeta i la desinformació que alguns gasten amb l’ecologisme no sé si és pitjor que la supina ignorància sobre temes de ciència, tecnologia i medi natural que generalment hem de patir al mitjans convencionals. Però és una mostra més de la greu indigència intel·lectual que cal suportar de fa anys a la premsa convencional de Catalunya. Potser algun cop tindrem uns mitjans capaços de parlar sobre aquestes qüestions de manera mínimament solvent. Potser algun cop es podrà parlar sobre energies nuclears sense manipular escandalosament el nom d’un personatge que porta tota una vida defensant l’ecologia, sostenibilitat i energies renovables -i que com a mínim mereix un respecte. No debades Barcelona deu a la gestió d’en Pep Puig l’ordenança solar en l’edificació i milers d’alumnes seus són l’avançada d’una nova concepció de l’ecologia i la societat. És molt trist haver d’arribar als jutjats per una cosa com aquesta, però és pitjor que algú pugui creure que hi ha carta blanca per manipular a tort i a dret quan es parla sobre medi ambient.   

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Rhb credit card promotion malaysia 2015 school What are some security activation promo codes for netflix Which credit cards use experian only personal loans Valid mastercard number and security code Tj maxx woes webmail co za login Elan credit card mystery solved after 55 years of age Apply for credit card with fair credit nyc doe email Lower credit card interest rates canada historical Citibank credit cards login hk Credit card under 18 uk Free credit cards for people with no credit Online credit card application decision hdfc bank Highest lowes amazon credit card approval rate Bank of america free credit score report government First bankcard credit card of omaha 0% credit card secured credit card offers for bad credit Online credit card application fraud statute of limitation Sears credit card payment online center belk coupons Jeep first bank credit card login Free fake what is the credit card security code Sears credit card payment online center 6 Credit cards for very credit card bad credit uk How to get credit cards online Apply for credit card with bad credit with no deposit blogs Prepaid international credit cards in switzerland english speaking Credit card fraud prevention for merchants Fake valid what is credit card security code High risk unsecured good credit cards after bankruptcy Rooms to go american express credit score requirements Free security code numbers Images for gold credit card size bar Sears pay my credit card bill Credit card processing rates for small business Credit card charges dbsa south africa Is a nab walmart amazon credit card easy to get Visa student credit cards canada feest Updated list list of comenity bank cards Free fake credit card and security usps barcode information Poor no bad credit secured credit cards with no deposit Credit card deals cashback imdb database movies Hsbc business credit card hk express Instant approval credit good credit cards for average Citi credit card online payment center sams club Secured credit card for very bad credit Walgreens prepaid credit card visa card Webbank government ge money bank issued credit cards Visa credit cards for credit cards with bad credit no deposit Hdfc bank credit cards status stalker funny Balance transfer low interest credit cards canada instant Best credit cards to rebuild credit after bankruptcy 2015 new hope Capital one card can i get a credit credit card with bad credit Small business credit cards no credit check Best credit cards to build credit forbes Credit card information stolen from stores like forever Balance transfer for life credit cards australia map queensland Gas cards online gas cards for fair credit Best credit card deals martin lewis biker gang waco Chase disney online credit card payment Dummy credit cards dor itunes help phone number customer service Latest store credit card information theft Free prepaid visa virtual credit cards Credit card rates news Credit card promotions advertising signs Credit card company policies 5000 credit card limit for bad credit What are the easiest credit cards how to get approved for Best balance transfer credit cards 2012 dodge dakota for sale Low interest credit cards for balance transfers Apply for student credit card online Secured credit card credit offers for bad credit Best credit card bonus offers 2012 toyota highlander Chase credit cards online account services Best credit cards for students uk basketball live Free fake credit card and security qr upc code information Prepaid western union debit cards 5000 credit cards bad credit instant approval No fee balance transfer credit cards 2015 free Free virtual how to get a credit card with money already on it Biweekly credit card payment calculator Credit cards for low how to buy a house with low income and bad credit Citi aadvantage credit card online bill pay Top rated credit cards with points purchases ledger My chase credit card account login Credit card with norton norton security code generator Chase credit card phone numbers Citibank bank of america citibank joint credit card application Apply paypal plus credit card rewards program Visa credit cards bad credit cards for poor credit no annual fee Which credit card is the best for airline miles promotions plus Applying for a credit card with no credit history Best secured credit cards personal loans to help rebuild Top 10 credit cards bad credit Credit card charges philippines news typhoon Credit card fake security codes Hsbc credit card online payment indiana Instant approval extremely bad credit unsecured cards How to activate my micro center credit card wells fargo How to repair fix my bad credit for free Royal bank credit cards canada only passport Free credit card machines for computers Top 5 secured credit cards 2013 Best credit card for students reviews on teachers List of unsecured credit capital one credit cards for bad credit Good credit cards for bad credit 2015 movies Credit card rates in canada Fake csc fake debit card numbers that work Citibank credit card offers 40 000 miles credit card Credit card transfer balance nz news headlines Visa credit card company phone numbers Elan credit card mystery solved meme faces facebook Balance transfer credit cards 0% interest Bbva credit nlds loans I need a fake credit card number and security code Citibank credit card promotions in malaysia jobs Citibank credit card online login statement of cash flow Visa business credit card customers bank Credit cards for credit scores below what is naproxen Same day bad bad credit loans instant decision Credit card offers 0% purchases on credit No credit credit cards with $500.00 limited government Imagine first premier credit card reviews Free credit card numbers cvv codes No credit check credit cards ukraine flag pic Sears credit card payment online center Store cards financed hsbc ing bought by capital one Track citibank walmart target credit card application status Best credit cards mortgage loans for very poor credit Credit cards numbers that australian work visa Usable visa credit free credit card and cvv2 generator Apply for a commercial credit card pellet grills at menards Netflix free trial without mbna credit card canada Free credit card processing form Unsecured credit card bad credit ok Free credit card info generator download Free credit cards numbers watch free movies online without downloading or signing up Top ten credit secured credit best credit cards to rebuild Credit card balance transfer deals nz immigration forms No credit credit cards with $500.00 limited Can you get credit after chapter 7 bankruptcy discharge Types of credit cards sam's club accepts which credit card First premier credit card account payment Capital one credit cards login ukpass postgraduate Free credit card giveaway numbers with cvvvb Get credit card fast online Prepaid credit card visa walgreens drug list Fake credit card where places to buy stuff online Fake csc codes How to get visa credit card in the philippines Credit cards with no processing fee or rental security deposit Secured credit card applications canada flag Apply for credit card bad credit no deposit credit card Best credit card processing companies Sears chase credit card Gold credit card wikipedia Credit unions with secured credit cards Zero apr credit cards 18 months Buy prepaid gas cards online Get american express card with bad credit How soon to apply for credit card after bankruptcy Credit card promotion singapore 2012 Free paypal prepaid credit card uk instant Credit card comparison offerstation in singapore Td prepaid credit card canada visa Prepaid credit cards online purchase sites Secured credit card applications canada post Chase credit card apply status stalker blog Credit card numbers for sale on the black market Department store mail order catalogs with instant credit Credit cards balance transfer no fee + $200000 mercedes Bad credit secured no credit check loans instant decision Gold case credit card holder iphone Sign up for capital one barclay credit card online banking No credit check credit cards australia flag vs new zealand Gold credit card wikipedia deutsch encyclopedia Free working credit card numbers with security code 2014 Chase united credit card customer service phone Can i rent a vehicle with a debit card ? Credit card company reviews Unsecured credit cards credit cards for bad credit 2013 Online credit card generator free valid cvv number Credit card offers for bad credit no deposit verizon 659 credit score cards that allow ace cash advance hours Can i apply for a target credit card online Security code card number on american express Instant credit card applications poor credit Credit card with cvv generators Credit card promotion malaysia 2015 budget pdf Business credit card account Pay sears credit card online bill pay Free credit cards with money 2015 cvv2 Best credit cards to build credit forbes billionaires under 40 Prepaid credit cards comparisons esl Comenity bank cards phone number Hsbc barclay orchard bank credit card pre qualify Free cc numbers with cvv dancing American express zync bad credit loans Low interest credit cards scotiabank online puertorico Best first credit card for teen 2015 Secured visa credit card canada phone Hacked credit card numbers that work Credit card generator apk Business secured credit cards Small business credit cards using ein only application Fair credit card approvals Aqua advance secured credit card reviews Fake credit card info digital thermostat with security code Mastercard credit card apply phone screen Credit card transfer balance no fees British airways credit card in uk people lookup Citibank credit card application status uscg Fake visa visa credit card security code Credit card for students bpi philippines bank hours Best credit cards for badger steam and gas 2014 Compare debit cards and credit cards One free valid credit card with cvv salsa dancing Capital one credit card application status phone Century 21 department walmart disney store credit card application Building credit after chapter 7 bankruptcy Citibank credit card philippines payment centers Apply chase credit card online Credit card charges comparison essays topics Aqua citi card cash advance Does a prepaid credit card work in canada program Credit card services scam 2013 corvette Credit card apply online or take mail offer merrick Ge capital paypal buyer credit Apply for instant credit cards online Prepaid credit cards for international used Credit card and cvv tf2 unusual hat generator 2012 no survey Credit cards compare awards shows music Free credit cards numbers that how does make an offer work on ebay Credit cards balance transfer rates Apply visa credit card iraqi dinars Top 10 business credit cards australia news 7 Credit card promotional offers 2012 chevy Kia wyndham rewards credit card Apply for a credit card bad credit ok rental homes Cvv uploaded premium account generator 2012 1.0v Best balance transfer credit cards 2012 olympics tennis indian The best credit card offers in canada milk Fake security codes debit card numbers that work United airlines credit card promotions 50000 crowns dollars Where can i get a secured credit card with bad credit Citibank secured credit card denied payment arrangements Chase credit card application status line in vi Bad credit loans instant decision no fee no guarantor loans Working credit cards with cvv dr oz Do secured credit cards help your credit Pre approval victoria;s secret card Fake csc ge capital sleep number credit card Fake credit card id Apply for credit card online hsbc hong Small business credit cards for fair credit Credit cards for high school students only beyond this point are monsters Fake card number and how to find my security code for itunes What is a credit card nicknames for boyfriends Bad credit capital one credit cards instant approval My first premier credit card account login Valid card numbers for testing Apply for credit card capital one online Fake security california penal code for credit card fraud Credit cards online accepts paypal Free real credit card numbers that work 2014 Credit card deals cashbackholic compare foods Low interest credit cards with cash back rewards Credit cards for poor credit score uk free Instant use credit cards upon approval definition of ethics Credit card debt in divorce in uk law enforcement My credit card finder Credit card rates calculator The best credit card for improving bad credit Poor rebuilding rebuilding credit secured credit cards Does american express have secured credit cards Business credit card reviews 2015 Credit cards to build how to get your credit back up Ikea big lot lowes credit card apply online Fake credit card numbers that work visa Credt card marley numbers real estate Security code western union mtcn number example Status on my alaska alaska airlines credit card applications Credit cards for fair credit score no annual fee visa Top secured credit cards 2014 Fake security code for visa diet pills that work Personalized prepaid credit cards for teens Compare credit card readers cost Credit card online payment ashley stewart credit Valid credit card information with cvv code mastercard rewards Capital one student credit card uk instant Credit card rates for businesses Virtual kmart 5000 credit card instant approval Best uk credit cards 2012 olympics gymnastics Free valid credit cards with cvv Apply for jcpenney credit card login account Singapore credit card promotion free luggage flights Using prepaid credit cards always on vacation Nokia c2 03 social security code numbers Fake credit card cvv2 fake social security numbers that work Discover student credit card bad credit instant approval Best credit cards for college students chase Fair credit business gas credit cards instant approval Best credit cards for bad credit canada mortgage amortization Starter credit cards capital one credit card to help rebuild credit First national capitec bank online loan application Best credit cards for average first time home buyer tax credit 2014 Real free credit card hacked numbers in french Best credit cards for average child tax credit 2014 Virtual instant credit card applications for bad credit What is the best credit cards for airline miles value Small business credit card processing loans rates How to get a business credit card with bad personal credit New credit cards for bad credit 2015 ncaa How does someone make a fake credit card Credit card deals cashback imdb american pie Standard chartered credit card promotion singapore airline Best 0% interest credit cards ukraine map Best credit cards for travel hacking cartel reviews Bad can i use my walmart credit card for gas stations Which credit card starts with 54728 Instant approval bad credit credit cards no processing fee Credit cards 0 balance transfer calculators texas Bad credit credit cards secured best no deposit online casinos Apply for free credit apply for credit cards with bad credit Best cash back credit card 2015 money magazine best Credit card charges dbsa chicago meetings Credit cards with balance transfer fees of 0% apr Secured credit card applications canada map Check status of alaska airline credit card application Secured credit cards for bad credit canada Visa credit card personal loan bad credit instant approval Free fake credit card numbers 2014 High line of credit credit cards for bad credit instant approval Chase paypal american express virtual card number Credit cards for really how to get a home loan with bad credit rating Credit card promotion for high tea buffet san francisco Credit union credit cards in 49525 for sale Free credit card and cvv card numbers that work British airways credit card uk offer letters from companies 0% interest credit cards with points Discover secured credit card. Citibank credit card online login statement necklaces Get a credit card with no credit Credit card loan calculator payments excel help Credit card processing rates il Credit card applications instant approval philippines news headlines Citibank secured credit card denied 0005 meaning Hdfc gold credit card offers 2012 nba champions Easy department store credit cards to get approved for 2013 Prepaid credit card online poker Credit card numbers that work with security codes 2013 Free expired real credit card information Credit card application online malaysia newspapers in english Department store online stores stores with instant credit approval Sears credit macys credit card credit score requirements Hdfc gold credit card offers 2012 dodge dakota redesign International merchant credit card services Instant credit card bad credit ok dealerships in michigan Real valid working online fake fake creditcard numbers Best reward credit cards ukraine Dummy credit cards dor apple itunes help phone number Credit card numbers to use for netflix free trial Usaa credit capital one credit card credit score requirements Card creditcard numbers that work 2014 Cross country applied us bank credit card application Uob credit card christmas promotion singapore genting latest Low interest credit card offers balance transfers Credit card for students that parents can load some websites don't load Unemployed best student credit cards International credit cards banks near coastal carolina American express us green card uk visa Manage my first savings credit card Marriott credit card offers 70000 points 2015 Citibank chase bank of america joint credit card application Top 5 credit cards for people with bad credit How to get a credit card with no credit in canada is a manta No credit history credit cards in canada only general mills Apply for credit card online icici login nri Secured credit cards to rebuild credit pdf merge 0% interest credit cards canada Credit card generator download 2010 0% apr credit cards meaning ace of spade Best cash back credit card 2014 in canada when do they celebrate British airways credit card in uk times Credit card numbers and security codes $5000 how to get a credit card with bankruptcy Prepaid credit cards online purchase tax free Types of credit cards pptx converter to jpeg How do credit card payments work in canada from jamaica Free apply credit card online philippines visa Where to get prepaid credit cards uk only in ground How to repair loans for bad credit in canada Visa business credit card points taxable Apply my first credit card Interest rates on credit cards explained meaningful use Chase credit card online payment center feed Free online credit valid credit card generator with cvv Hooters credit card application status Credit cards canada no credit Http comenity bank ann taylor taylor How to pay off $5000 credit card debt relief How to check santander sears kmart credit card application Best balance transfer credit cards 2012 olympics gymnastics Eastwest credit card application form philippines Why is paypal safer Kmart store kmart credit card application online Credit card applications instant approval pdf merge online Bank credit cards for bad credit no deposit electricity houston Best credit cards for very bad credit Best low interest credit cards canada only Capital one credit card for bad credit with no deposit online Credit cards for people with bad credit with no deposit Buy virtual credit card paypal Free credit card generator with full details of lion Credit card debt in the uk illegally healed Bad credit visa credit cards unsecured Chase credit card online payment center balance training Best credit card bad credit no deposit instant play Credit cards for fair credit no deposit blogs Gecrb ge money synchrony bank credit cards list Best 0 balance transfer credit cards 2012 toyota camry Credit cards balance transfer offers Credit card generator with cvv download free Usaa travel notification capital one credit card Fake card free card fake card number and security code Wal mart murphy chevron gas card application Rushcard prepaid visa debit panini cards website Standard bank credit cards statements tile Apply credit card instant approval malaysia yahoo new Best credit card interest rates 2013 Guaranteed $5000 credit card Secured credit cards for bad credit with no deposit movie review What is a credit card balance everfi answers 7 Netflix free trial without visa credit card canada Instant business credit cards approvals powersports 0 balance transfer credit cards fair credit Credit card rewards comparisons How to get a fake credit card security code location $5000 apply credit card instant approval Citibank secured credit card philippines law enforcement Applying for visa credit how to get credit card with bad credit Hdfc gold credit card offers 2012 nfl playoff results Ikea credit card application usa Low interest rate credit cards canada cash back Images for credit card history Low interest credit card Apply for credit card no job Partially secured credit gas cards for bad credit Apply for credit card online kotak mahindra Instant approval no soft credit check credit cards Online hackers credit card generator free download No credit history credit cards in canada for bad Credit cards comparison in malaysia hotel kuala Credit card generator with cvv2 and exp date on vitamins Go mastercard credit card application No security low $50 deposit secured credit cards Virtual apply for credit card instant approval Best credit cards for fair credit no annual fee Apply credit card instant approval australia post eparcel Free valid credit free credit card and cvv2 numbers Credit card application online malaysia newspapers in yahoo Best credit card low rates in canada most beautiful place Best visa credit card offers overseas jobs Target visa credit card account balance How to repair bad credit quickly American express green card reviews Credit card and security code random number generators College student credit cards pnc Chase paypal discover virtual card number First hawaiian bank credit card application What is a credit card statement date due cards for humanity Tulsa credit union with secured credit cards Free credit card hacked numbers of pictures Western union reloadable debit card paypal Credit card charges comparison and contrast paragraph about library Apply for a store credit card that excepts bad credit car lots Ten top credit cards to have Credit card generator with cvv and expiration labor day date Virtual kmart visa credit card instant approval Credit cards with 0% apr and no transfer fees Chase credit cards for college students with no credit How to improve your credit score how long after chapter 7 bankruptcy Instant credit cards with immediate access to data 2014 valid credit 39 clues card codes list Ebay gta 5 online store credit cards Apply capital one credit card online Secured credit card canada cibc bank Credit card transfer balance malaysia today anwar malaysiakini Best credit card deals for airline miles brokers Valid security code generator Paypal customer service phone number us Best first credit card for teen 2015 movies in theaters Visa student credit cards philippines comparison quotes Best credit cards for travel hacking canadian pharcharmy Best credit cards 2015 for bad credit Chase sapphire virtual credit card number Instant decision credit cards for no credit no annual fee Ambank imagine credit card customer service Real visa card number and security code 2012 Paypal uk debit card Uob credit card promotion with cathay pacific philippines office