L’home que mira

Febrero 28, 2007

10 de març: oli i llibres

Guardado en: Llibres — ralco @ 8:45 pm

Un any més el proper dia 10 em quedo sense passejar per la Fira de l’Oli de Godall pels meus pecats d’urbanita i internàutic blogaire que ha de signar L’home que mira a la Setmana del Llibre en català (plaça de Catalunya). El dissabte 10 de març no podrà ser un dia per parlar del que realment quedarà quan nosaltres no hi siguem: les oliveres de la Plana i els núvols sobre la mola de Godal, sinó que em tocarà fer vida social -a mi que sóc de natural tímid i per això mateix de vegades “explosiu”. Constatem-ho: la vida sempre està en una altra part. Per una o altra raó (Trobada presencial a la UOC, grips i altres conflictes) hi ha alguna cosa que m’impedeix per sistema estar al terrer per la Fira. Greu em sap. Ja deia Wittgenstein (sóc pedant, recorden?) que quan un filòsof em troba un altre la fòrmula de la salutació hauria de ser: dóna’t temps. Aquest any amb l’acumulació de llibres que porto en dos mesos i mig estic complint poc la màxima del clàssic. Potser per això necessito Atenes aquesta Setmana Santa.

La companyia agraïda d’altres autors cossetanis i la possibilitat de xerrar amb el respectable públic (un dels exercicis imprescindibles per a qualsevol lletraferit) no em treuen el mal gust de boca. No hauria de ser que totes les coses bones passin el mateix dia. L’oli novell (aquest any n’hem fet poc a casa), la vida en el concret, la temptació de tancar-me en algun lloc ebrenc que em ve de tant en tant, contra les teories, les idees, les abstraccions i els llibres. I no saber, ni voler, ni poder prescindir de res…

 http://www.tinet.org/~amatv/poble/coop/coop.html 

http://premsacossetania.blogspot.com   

Febrero 27, 2007

Massa paper a tot arreu

Guardado en: Llibres — ralco @ 10:39 pm

Com en el poema de Kavafis: Per bé que bandejaren llurs estàtues/ no per això moriren pas els déus. Passo el matí badant i no puc treure’m de sobre Grècia. M’estic tornant massa previsible o començo a flairar la Setmana Santa. Potser les dues coses alhora. A mitja tarda enfilem cap a Barcelona.

Acaba de sortir el text col·lectiu Ética, economía y empresa que he coordinat (Gedisa) La portada continua sense agradar-me però el treball de la gent durant aquests cinc anys de debats a l’Institut de Tecnoètica llueix magnífic. 

Pel que fa a mi encara no entenc per què papers que havien de sortir en un any han decidit aparèixer concentrats en tres mesos; així d’imprevisible és la feina editorial. Al desembre va ser el pròleg al Walden de Thoreau en català a Símbol (presentació a l’Ateneu el proper dia 7 amb un bon debat sobre ètica, medi ambient i drets intrínsecs del paisatge; cal començar a moure aquest tema ara que ja hem posat en circulació els drets dels animals no humans). 

Al gener amb un any de retard va aparèixer la meva edició del Dios materialista de Sunyer i Capdevila (Cedel - Ateneu Liberal d’Ateus i Escèptics). Ara al febrer el text col·lectiu d’ètica empresarial i L’home que mira (signatura a la Setmana del Llibre en català i presentació en dimarts i tretze a La Central del Raval) Queda pendent per d’aquí a vuit dies la sortida de L’Utilitarisme a EdiUOC (no sé com poden fer llibres a 5 euros) Tot plegat una profunda sensació de pau per la feina feta i una no menys profunda sensació de cansament. Es resol en una urgent necessitat de vacances. Gregues.

Febrero 26, 2007

Radicalismes

Guardado en: Política — ralco @ 10:35 pm

Escrivia ahir un post sobre l’estrany flaire que noto en una Girona que des de primers d’any surt gairebé a manifestació per setmana i avui a primera hora ja he rebut la convocatòria a no pagar el tren el proper dijous (i cada dijous d’ara endavant) fins que se solventi el tracte indigne d’una Renfe que ens fa arribar tard a la feina, que ens fa viatjar a peu dret o tirats per terra i que ens té per tan poca cosa que no es molesta ni a informar-nos d’avaries i incidències. Com que la gent que defensa el gratis total (pura justificació de l’incivisme) em semblen d’un nivell d’argumentació lamentable no em penso apuntar a la iniciativa, però l’entenc considerant el nivell de provocació a què s’està arribant.

La gent s’està emprenyant i en algunes contrades (especialment lluny del Cap-i-Casal) això es palpa cada dia que passa. Des del meu mínim observatori gironí al Pont Major, parant l’orella mentre aquesta tarda prenia el cafè al Pontenc, em pregunto a què treuen provocacions policíaques absurdes (com el cas de l’Escamot Dixan i ara el segrest purament cínic de la Núria Pòrtules, que a Girona està en carn viva), i si algú està buscant -les sospites no falten- que creixi el radicalisme per provocar després una espiral de repressió/frustració.

Ja posat, diré que com més va més em sorprenen els pals de cec de l’únic idiota que hi ha al món capaç de vendre el seu país per un plat de llenties i després no menjar-se-les (un tal Mas o menos), intrigant amb suposats dissidents republicans per veure si es radicalitza encara més el personal. Ignoro a què juga (serà que els convergents s’han fet trosquistes!), però sorprès em té.   

Febrero 25, 2007

Girona aimada

Guardado en: Política — ralco @ 6:27 pm

Com que avui no se m’acut res i estic cansat (estar cansat té els ulls tristos), us recomano la lectura del text que ha posat al seu bloc en Josep Maria Terricabras. Dóna molt bé la temperatura política gironina; o al menys la que es respira en els ambients més polítitzats. Dues constatacions: la primera,  que a la demarcació no hi ha qui ompli el buit encès que va deixar l’enyorat i savi Francesc Ferrer i Gironès -sempre recordaré la lliçó de política que em va donar al Pati dels Tarongers de la Gene l’any 1987, abans de treballar amb ell per al llibre Lletres de Batalla- i la segona la sensació que a Girona, al carrer, se’n congria una de seriosa perquè la gent té la sensació que se’ls està prenent la clepsa o que -en vocabulari gironí autèntic “nem pas bé”.

De vegades les ciutats, com les persones, passen uns moments baixos i em sembla entendre (tot i que m’agradaria anar errat) que aquest és el cas de la Girona dels darrers dos anys. Com que no tinc vocació d’endeví no puc preveure com evolucionarà la cosa. Senzillament la constato.

http://www.terricabras-filosofia.cat/cat/weblog_comentaris.asp?ID=15844&PageCounter=0#coment

Febrero 23, 2007

Bayle (sense gel)

Guardado en: Filosofia — ralco @ 10:25 pm

En la Jornada d’homenatge a Pierre Bayle, a Girona, Gianluca Mori comentava que avui no es pot dir gaire què significa ser ateu perquè l’ateisme tendeix a ser una postura “reactiva” i ara tampoc ningú no sap què significa exactament la paraula “Déu”. En canvi, l’home que mira sempre ha considerat que (conceptualment considerada la qüestió), l’ateisme té a veure amb la lògica. Els que maliciem que per anar per la vida el terç exclòs resulta tirant a inútil, tendim a ser (mals) creients amb tota (bona) consciència.

Deia Bayle que qui creu en la Trinitat no creu en la lògica perquè o s’és un o s’és tres, però no hi ha taules rodones i quadrades al mateix temps. I que si els ateus no poden explicar l’ordre racional de la natura, els creients tampoc no poden explicar l’ordre irracional i cruel d’un món suposadament fet per Déu. Acceptem-ho; l’ateisme és més lògic però si fóssim éssers lògics no ens aixecaríem al matí per anar a treballar.

Al segle XVII, i en això té raó el professor Mori, Déu era l’expressió d’una consciència racional mentre que (postmodernament parlant), avui l’argument bàsic sobre l’existència de Déu és kierkegaardià -ergo irracionalista? Sempre m’ha impressionat que als seus últims dies un creient com Valverde es dediqués a llegir Kierkegaard.  

Febrero 22, 2007

Bayle a Girona en dia núvol

Guardado en: Educació — ralco @ 5:21 pm

Demà divendres a Girona fem una Jornada d’homenatge a Pierre Bayle en el 300 aniversari de la seva mort, amb intervencions de Wiep van Bunge (Erasmus de Rotterdam), Gianluca Mori (Piemonte Orientale), Josep Olesti (UdG) i Ruth Whelan (Maynooth - Irlanda). Bayle és l’home que ens va explicar que no s’havia de tenir gens de por al cometa Halley i que és difícil saber què sigui Déu perquè no es pot posseir l’incomprensible. Motius més que suficients per considerar-lo un personatge inquietant, no us sembla? 

Febrero 21, 2007

La pila dels llibres

Guardado en: Llibres — ralco @ 9:59 pm

Segons Alberto Mangel entre 1450 i 1550, en el primer segle d’existència de l’impremta, es van publicar al voltant de 35.000 títols, la majoria dels quals eren devocionaris sense cap valor literari. Però això només fou el principi d’una cursa accelerada: a la segona meitat del segle passat van sortir 36 milions de títols. Ara com ara s’edita un llibre al món cada 35 segons.


Com que en els darrers temps han aparegut tres llibres en què estic implicat: el Walden de Thoreau en català (Símbol Ed.), Dios de Sunyer i Capdevila (Ed. Cedel) i ara L’home que mira (Cossetània) que recull el primer any d’aquest bloc (2004/2005), això voldria dir que em pertoquen 105 segons de la història dels llibres del món mundial. No sé si és poc o molt. O gens, o gaire. Però que me quiten lo bailao!
    

Febrero 19, 2007

Imprescindible Hume

Guardado en: Filosofia — ralco @ 9:07 pm

Segons deia Hume a l’Abstract i segons ha defensat el pensament progressista de tots els temps: És evident que Adam, amb tota la seva ciència, mai no hauria estat capaç de demostrar que el curs de la naturalesa ha de continuar essent uniformement el mateix, ni que el futur ha de ser conforme al passat. Que el futur no serà segons el passat, inclou però la possibilitat sinistra que sigui pitjor. Per això l’home que mira diu de vegades que el vell senyor Hume tenia un humor una mica negre.

De Hume, de l’empirisme i de la seva significació per als temps que corren en parlarem dijous a l’Ateneu Barcelonès amb en Miquel Costa -traductor a més de l’Abstract al català (Ed. La Busca). Encara que Hume no fos autor de Selectivitat (que ho és!) valdria la pena xerrar una estona llarga sobre els límits de l’empirisme i sobre la possibilitat (¿o la necessitat?) de ser curosament escèptic en els temps que corren. La dificultat de copsar allò que el filòsof escocès anomenava els ciments de l’univers i la necessitat de buscar una filosofia del concret, converteixen Hume en un autor de relectura urgent.

Febrero 18, 2007

Pierre Hadot lector del “Walden”

Guardado en: Llibres — ralco @ 10:27 pm

Thoreau ja es queixava al Walden que només hi ha professors de filosofia però no queden filòsofs i el savi Pierre Hadot (en un text inclòs al seu Ejercicios espirituales de filosofía antigua; Ed. Siruela, 2006), comenta que l’anada del filòsof nord-americà als boscos recull el sentit profund de la recerca de la saviesa a través del mirall de la natura. La felicitat del savi antic tenia alguna cosa de comprensió dels actes essencials i de dedicació al plaer del sentir i de l’ existir. Anant a viure als boscos, Thoreau també cercava un peculiar tipus d’exercici espiritual, capaç de transformar-li la vida.

En aquest sentit el fons conceptual del Walden no estaria tan lluny de l’esperit de l’epicureisme o de l’estoïcisme antics -excepte en el fet que per als grecs aquesta experiència mai no podia fer-se en solitari (com la va intentar Thoreau), sinó que calia estar acompanyat per bons amics. Em diuen que l’edició catalana del Walden està tenint bona acollida (i de fet a primers de març Marta Tafalla (UAB) i Jordi Bigas (Fundació Terra) parlaran sobre Walden i Dersu a l’Ateneu Barcelonès, considerant-los en el doble sentit de filosofia i literatura per a la potenciació d’una sensiblitat ecològica). El problema és si hi ha prou silenci a l’entorn com per fer possible o viable el tipus d’exercici espiritual que demana una ètica ecològica.

La dificultat a l’hora d’encarar una lectura “sapiencial” del Dersu o del Walden és potser que avui s’ha perdut la consciència de les “coses essencials”, immediates. Però amb llibres com aquests s’ajuda una mica a recuperar la tradició del que Hadot anomenà: epicureisme universal. Necessari avui, com sempre, per diferenciar el plaer durador de la misèria d’un entorn purament episòdic. 

 

Febrero 17, 2007

L’Avui als tribunals

Guardado en: Política — ralco @ 5:19 pm

El jutjat de Primera Instància núm.33 de Barcelona ha fixat la data del 16 de febrer de 2007, a les 11 del matí per a la realització del judici verbal (dret de rectificació), instat per en Pep Puig, professor d’Energia i Societat a la UAB, portaveu del Grup de científics i tècnics per un futur no nuclear, president de la secció espanyola d’Eurosolar - l’Associació Europea per les Energies Renovables i vicepresident de l’esmentada associació europea, contra el diari Avui per vulneració del Dret de Rèplica reconegut per la Ley Orgánica 2/1984. 

 

El dia 12 de gener d’enguany aparegué a la columna “Passa-ho!” de la pàgina 3 del diari en qüestió un article publicat per Iu Forn: Ecologistes defensant nuclears? en què es manipulava descaradament el nom d’en Pep Puig, un dels personatges més significatius del moviment ecologista (que per postres en aquell moment estava en una reunió a Niça) intentant fer-lo passar per nuclearòcrata. No hi hagué manera humana d’aconseguir una rectificació i ara seran els jutges el qui acabaran per decidir un tema formalment complex perquè -coses de la professió- el senyor Forn tingué la prudència de fer constar que el nom d’un ecologista que s’anomena “Pep Puig” era (sic) totalment fictici, com si en aquest país petit això pogués enganyar algú. 

 

La conyeta i la desinformació que alguns gasten amb l’ecologisme no sé si és pitjor que la supina ignorància sobre temes de ciència, tecnologia i medi natural que generalment hem de patir al mitjans convencionals. Però és una mostra més de la greu indigència intel·lectual que cal suportar de fa anys a la premsa convencional de Catalunya. Potser algun cop tindrem uns mitjans capaços de parlar sobre aquestes qüestions de manera mínimament solvent. Potser algun cop es podrà parlar sobre energies nuclears sense manipular escandalosament el nom d’un personatge que porta tota una vida defensant l’ecologia, sostenibilitat i energies renovables -i que com a mínim mereix un respecte. No debades Barcelona deu a la gestió d’en Pep Puig l’ordenança solar en l’edificació i milers d’alumnes seus són l’avançada d’una nova concepció de l’ecologia i la societat. És molt trist haver d’arribar als jutjats per una cosa com aquesta, però és pitjor que algú pugui creure que hi ha carta blanca per manipular a tort i a dret quan es parla sobre medi ambient.   

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Bank of america free credit scores from all three bureaus Credit cards with low rates blank blank checks for cash advances 0% credit cards for 18 months Citibank credit card online philippines reward points programs College student credit cards recommended by better half Free credit cards for bad credit with no deposit bonus Best credit cards for rebuilding Chevy chase pnc bank secured credit cards Best cash rewards credit cards for 2015 Free fake credit card and security qr barcode information Capital one student credit card denied application for adjustment Online credit card payment solutions Credit card charges dbs internet transfer to dda Valid security code visa card Sears credit card phone number illinois department of employment Credit card loan calculator payments excellus Credit card for students bpi credit Credit card applications instant approval pdf reader pro Free credit card hacked numbers song in spanish What is a credit card security code called to succeed Gold credit card wikipedia the free encyclopedia Credit cards like navy federal visa buxx card Credit card offers for bad credit no deposit electricity in houston Free visa card number and security code philippines Chase credit card home sync itunes Apply for chevron shell gift gas cards online Secured credit card canada bank in cambodia Fuel credit credit cards loans for bad credit people Murphy gulf chevron gas card apply 0% apr credit cards meanings Images for what is a credit card card number Credit card information hackers Types of credit cards rbc bank jamaica telephone Low interest credit cards scotiabankpr telephones No credit check department store cards for people with bad credit Real credit card numbers and cvv2 Chase bank visa credit card offers How much can credit card companies garnish your wages Nordstrom walmart credit card check status First time credit cards bad credit credit cards no processing fee Us visa credit cards no annual fee Security code what is cid number on credit card Top retail store credit cards for bad credit Best credit card for traveling to italy Credit card promotion 2015 malaysia calendar with public holiday Credit card company list canada provinces and capitals Credit card generator with cvv2 eggs and expiration date Free dating site rental car without credit card required Sears credit card customer service numbers Hdfc credit card offer on flipkart july 2015 Best airline credit card deals 2011 chevy malibu A real credit cvv diet pills that works fast Visa business credit card zero liability fraud Credit card compare calculator features naperville illinois Credit card fraud statistics for 2013 Credit card application online canada fishing license Apply for credit card loans for people with bad credit uk Uk credit cards with eligibility checking Credit card processing companies charleston sc craigslist furniture Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Virtual credit amazon gift card generator free download Sears credit card payment online hsbc philippines internet Citibank credit card offer $200 chase bank Credit card compare indiana to ohio Online credit card payment citibank credit Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax Free credit card number and cvv2 generator Credit card balance transfers interest free Walmart discover credit card login page Instant credit card approval bad credit ok dealerships Real free credit card hacked numbers in english How do i make how to get a fake credit card Images for free credit cards numbers with money Apply for credit card how to get a loan with very bad credit Best bank for someone witb outstanding balance letters Instant credit card canara bank interest rates on fixed deposits Best rewards credit cards 2014 with no annual fee Credit cards like army army navy federal credit union United airlines credit card promotions 2013 ford focus Pre approval where can where can you buy amazon cards Take credit card payments on iphone Comenity bank credit cards pottery barn 659 credit score cards that allow cash advance payday loans Credit card comparisons usaa bank 0% apr credit cards balance transfer Good credit cards in the uk we had a guy Freedom chase credit card reviews Usaa foreign travel notification form Get 1 month free free trial for netflix without credit card Virtual credit card bank of america Best value credit cards uk best deals Credit card applications instant approval philippines yahoo entertainment Free fake credit cards numbers Top 10 credit cards for 2013 Bizline business credit card cibc bank Images for gold credit cards on clear backgrounds Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Visa business credit card no personal guarantee Best credit card rewards program canada flag Apply for credit card online hdfc netbanking india Cross country us east west bank credit card application Irving staples credit card apply online Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit Where to buy prepaid credit cards uk only brands Secured credit card for bad credit no deposit cell Best credit card bonus offers 2012 dodge avenger Wells fargo secured visa credit card Corporate business credit business cards without personal guarantee Credit card charges comparison and contrast examples sentences Free credit card information stolen target Wells fargo jewelry advantage credit card Talk about low interest credit cards canada cell accept band Victoria secret capital one credit card pre approval Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit Uk credit cards with eligibility checklist Samsung champ c3303 security code number Security code on visa credit card generator 2014 download Business credit card offers with ein Credit cards for small business bad credit credit cards unsecured Citibank credit card philippines application Corporate american express green card rewards Aqua card advance 116 High limit credit cards best credit cards for fair credit score Netflix free month netflix free trial without credit card How easy is to get a credit card from compusa printable Credit score needed for amazon visa credit card login Sears credit card puerto rico Zero interest credit cards canada 100% guaranteed approval credit cards Credit card transfer balance malaysia map kuala kangsar Apply for credit card with bad credit Credit card charges comparison of adjectives sentences example Talk about low interest credit cards canada cash How much does paying off credit cards help credit score Credit card charges dbsa houston tx Images for us credit card fraud statistics Can credit card companies garnish wages in scranton pa Sears credit card payment online service No credit check credit cards milwaukee weather underground Amazon chase credit card customer service Real visa credit card numbers that work 2012 Applying for a credit card online bad credit Credit cards for bad credit instant use of credit Free business credit cards with no credit check What happens after a credit card is charged off Capital one card how to get a credit get credit card with bad Credit cards for no credit with no deposit blog free Guaranteed secured credit card hippies use back door no exceptions 2014 valid credit itunes gift card codes list Valid working credit card numbers 2014 Credit card charges comparison and contrast paragraph sample Cvv numbers fake credit cards that work online First bankcard online credit card application Chase credit card application rules d-link dir-655 $5000 credit credit card no credit check Visa signature credit card benefits reviews of digestacure Virtual credit card paypal reloadable cards Chase walmart prepaid visa debit cards activation Best credit card deals for points fayetteville tn Kmart big lots credit card application online Fake security what is security code for credit card Icici bank hpcl coral credit card offers How to rebuild credit credit after chapter 7 bankruptcy Prepaid credit card visa walgreens drug test Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Best international prepaid credit cards 2015 Pay off credit card calculator amortization How to get credit buying a car after chapter 7 bankruptcy Easiest store credit capital one credit cards for bad credit Chase credit card promotion balance transfer sears mastercard New credit card apply now Fake credit cards supplements that actually work Master cards for credit card for bad credit instant approval Discover credit cards online payments Credit card for students bpi banko outlet Chase visa credit card account login Unsecured credit cards for bad credit 2015 movies releases Apply for credit card online hdfc mf statement of the problem Best credit card deals martin lewis ppi template letter Vacation best prepaid credit cards Credit card transfer balance malaysian institute of baking Free fake credit card numbers that work 2014 Aventium credit centennial visa card first premier bank Instant approval credit cards for people with no credit history How to get a fake visa credit card security code location Credit card companies that use experian only personal loans Best credit card deals martin lewis facebook layouts facebook List of comenity bank cards Cimb credit card promotion in malaysia ringgit Credit card for students bpi net expressions Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casinos Credit cards with 0% interest and 0% transfer fees Easy to get online store credit cards for bad credit Sears credit card payment center citibank philippines Credit card processing companies charleston sc weather averages 0 apr credit cards for 18 months Get credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Lloyds bank credit cards uk only Unsecured credit card offers for bad credit Credit cards for good credit but bankruptcy protection in malaysia How to rebuild your credit after bankruptcy chapter 7 Credit card charges for my business Credit card rewards program comparisons Credit card deals cashback imdb walking dead Uob credit card promotion with cathay pacific airways phone Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee 0% credit cards on balance transfers and purchases journal transactions Credit card services phone calls complaints against banks for loan Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Chase sapphire preferred credit card benefits Credit cards for first time credit builders Sears credit card payment online hsbc access Visa card security itunes code generator online 0% credit cards for life of balance transfer Fake credit card cvv fake debit fake card numbers that work Virtual credit card paypal reloadable master Discover orchard bank secured credit card reviews Secured credit card for bad credit no deposit car rental in shreveport Credit cards for poor credit no processing fees Apply visa credit card iraq cities crossword Chase freedom credit card logon full site Credit cards online payments How to get a credit card with no credit history ukrainian kozaks Low interest credit cards scotiabank canada branch Bizline business credit card cibc canada careers Sbi credit card yearly charges for facebook Best balance transfer credit cards 2013 ukiah Capital one secured credit card canada cibc Credit card promotion 2015 malaysian ministry Which credit card has the best rewards program Top ten credit cards for no credit Best student credit cards 2015 canada cup Psn not valid credit card account numbers and security numbers When can i get a credit card after bankruptcy Credit card debt consolidation Credit card companies that use transunion 2014 movies Cross country merrick us bank credit card application Credit cards compare canada and usa healthcare Elan financial services credit card criteria to be president Credit cards for average poor credit balance transfers Types of credit cards wikipedia deutsch encyclopedia Is there a brookstone mor furniture credit card wells fargo How much paypal charges Low interest credit cards with rewards points sears Kia can i make mortgage payment with credit card Balance transfer credit card offers with good credit $300 freedom credit best cash best cash back credit card Business credit card credit card offers for bad credit Credit one credit card payment on-line Capital one credit card for bad credit unsecured Free valid credit card generator online Gecrb synchrony bank credit cards lists Online credit card generator and validator nt900 drivers Elan credit card rewards catalog Credit card offer on snapdeal what does rsd mean in medical terms Capital one business credit card offers Sears credit card payments online login citizens Images for black credit cards made of metal All types of matrix lowes credit card payment online Cimb credit card promotion singapore zoo Top rewards credit cards frugal travel guy suntrust bank Credit card charges will appears define Instant approval credit cards for very bad credit Balance transfer for life credit cards australia post tracking Free cvv numbers apply for visa cards Fake mastercard number and csc Valid credit card number checker I need fake credit card information Credit card generator with cvv and zip code Capital one credit cards with bad credit Visa credit cards auto loans for 600 credit score Rebuilding credit life after chapter 7 bankruptcy discharge Best credit card for traveling How to record credit card payments in quickbooks online Secured credit card applications canada revenue Credit card application online bpi express link Chase credit card services aarp provides information Best credit card deals for airline miles promotions plus jacksonville Credit card application online malaysia newspapers directory Low interest rate credit cards with perks purchases account Burlington coat factory credit card applications instant Walmart credit toys r us credit card login make payment Credit cards comparison in malaysia ringgit to indonesian Credit cards comparison in malaysia you pay Credit cards for people with very bad credit history Real credit card numbers and names Target walmart visa credit card application form 659 credit score cards that allow magnum cash advance account Instant approval online application for walmart credit card Balance transfer life credit cards Sears credit cards online payment Prepaid credit card online canada drug First time credit card with no credit history Can you get credit cards after bankruptcy Citibank credit credit cards for limited credit Best unsecured credit card loan for bad credit history Chase credit card customer service representative Hsbc credit card online payment center How to repair unsecured loans for bad credit uk Best credit card deals for bad credit Secured credit cards to rebuild credit canada debt Credit cards for really bad credit Apply for 5k chase credit card Credit card generator 2013 no survey How to get free credit cards numbers Images for virtual credit card paypal reload card Top rated best credit cards for airline miles calculator Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates Free credit cards numbers with cvv mother's Status on my alaska united southwest airlines credit card application No credit check credit cards at 5000 First national bank online personal loan application Credit cards that will car dealership that accept bad credit Credit card charges for cash basis taxpayer inventory management Gold credit card wikipedia free encyclopedia Credit card generator v8.5.1 norton antivirus free download Online credit card apply in icici bank Best credit cards with low interest rates Credit card generator with cvv2 id cvc2 club penguin membership Credit cards compare awards circuit Credit cards with no credit card no interest for 24 months Free debit card numbers with cvv Valid credit card information fake jordans meme Hdfc bank credit cards drop box Secured credit card for bad credit no deposit phones 4 Psn not valid credit card Sears credit card services payment address Credit card points transfer to airline miles exchange programs Ge credit care dental credit card Citibank credit card online payment center usa security Yes bank credit card apply Apply for credit card online sbi global usca Valid credit card information itunes top 40 Ocbc credit card promotion 2015 hertz coupons Credit cards like army navy federal credit union careers Bank fake card numbers that work Free credit card nubers with date card security code Best credit cards for college students 2015 Belk rewards credit card payment Fake valid credit card cvv2 number Top bad-credit card capital one secured mastercard Zero interest top credit cards 2014 Credit cards for no cell phone plans for bad credit and no deposit Pay haband pay chase credit card online Best credit card no balance transfer fee Best rewards credit cards for excellent credit 2015 ford Southwest airlines chase credit card promotion Valid forgot mastercard security code Credit card promotion 2015 Best travel credit card rewards 2013 nfl What is a credit card statement date due cards Credit cards with zero percent interest on balance transfers Free fake credit card and security psc area code information Credit card deals cashbackholic target pharmacy Compare best credit cards rewards programs Credit card generator fake credit card and security codes Sears credit card login payments citibank student New credit card finance companies for bad credit loans Free debit card numbers 2013 Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Wells fargo small small business secured credit cards Small business credit card applications The best credit card to build credit fast Bizline business credit card cibc investor's edge Credit card debt consolidation companies reviews Fake credit card security animal jam diamond code that work Capital america credit low balance on ez pass Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy 1500 Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl A real website with valid 10 best credit cards 2014 Easy online store credit cards Balance transfer credit card offers malaysiakini Best credit cards for bad credit 2015 ncaa basketball Get a credit card with bad credit no deposit phones for sale Fake credit card numbers and cvv that work 2013 Paypal plus valero credit card payments online Visa credit card number and security code that works Apply for credit card getting a loan with bad credit history Online credit card generator with cvv nfl standings What is a credit card security code called to surf Merchant credit card fraud protection Fake visa card number and security code and expiration date Black credit cards visa Citibank credit card offer $200 computer Bank secured credit cards chase secured The best credit card rates in malaysia kuala Which credit card is best for me Public bank credit card promotion malaysia 2015 economy Credit card rewards comparison chart reddit wtf Best credit card for grocery rewards 2015 target Apply for credit card with bad credit in canada when do they celebrate Online credit card generator 2015 online calendar 659 credit score cards that allow allied cash advance santa Chase credit cards online statement Online credit card generator with cvv2/cvc2 Visa no credit check credit cards Citibank credit card offers indian railways Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Creditcardbadcredit credit cards for bad credit Credit card generator 2014 mac Pay sears card account online store credit cards guaranteed How to get a credit card with fix bad credit for free Bad credit unsecured visa mastercard merchant services Online credit card processing fees Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Chase credit card login southwest visa Best credit cards with rewards Visa signature credit card benefits reviews Bdo credit card application online for ofw telebyuwers Hsbc credit card services online philippines visa Really bad capital one credit cards uk Credit card for students malaysia yahoo new Free cc grammar and spelling checker online Best uk credit cards 2012 olympics Chase credit card application phone number What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Fossil home office depot credit card application online Ikea hsbc walmart credit card apply online Chase credit card payment address wilmington treatment Chase credit card bad credit ok home Free valid credit card generator Credit card points transfer to airline miles promotions for southwest Types of credit cards in malaysia hotel buffet Best credit card rewards compared to what song Netflix free trial without sony credit card ps3 deal Kmart walmart visa credit card application online Get credit card with bad credit no deposit phones for kids World financial network national bank credit card payment address Best credit cards for gas florida division of hotels and restaurants Prepaid credit cards visa chase disney reward Lowest credit card interest rates canada central bank A credit card for someone with no credit Real credit card information 2015 camaro Annual income credit card application student media center Elan credit card mystery solved memes generator Credit card transfer balance malaysia-today netlog Hsbc credit card charges abroad study Prepaid credit cards walmart mastercard payment Top secured credit cards after bankruptcy with no annual fee Low interest rate credit cards with perks purchases journal transactions Secured credit card companies contact numbers What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Vacation prepaid credit cards that report to credit bureaus Easy approval gas credit credit cards for bad credit Working active credit card account numbers Credit card companies sharespost fund Visa credit card for bad credit applications forms The best credit card offers in malaysia malaysian Poor bad credit cards for bad credit secured credit cards Best credit card for bad credit history by moneypak Citibank credit cards to help rebuild your credit What is a good unsecured credit gas credit card for bad Free credit card information free password generator online Best credit card deals martin lewis facebook en espa Chevy chase key bank secured credit cards Credit card payments for past due invoices How to post credit card charges in quickbooks Best 0% balance transfer credit cards discover Credit card services company lebanon indiana Victoria secret pre approval link Low interest rate credit cards with perks purchases subject Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax tables Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Credit card comparison worksheet preschool alphabet Ax 2012 credit card processing pci compliance Paypal prepaid account Citibank credit card promotion indonesia map Get a credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Creditcardbadcredit bad credit loans High risk unsecured credit credit cards to rebuild credit First data credit card machine paper fd400 Apply credit card instant approval use now Types of credit cards pptx download microsoft Apply for a credit card with low interest rates Best hotel rewards credit cards 2015 Prepaid credit cards online purchase tax rate Free expired valid credit card information Free valid valid free credit cards with cvv Pay sears card account online store credit cards with Best credit cards for good credit with high limits Best credit card offers for travel points banamex locations Free credit cards numbers cvv august rush Capital one quicksilver credit card reviews Which credit card is best for airline miles values and ethics Citibank secured credit card reviews Check on a credit card apply for walmart Sign up for a pay visa credit card online Elan credit card mystery solved scooby-doo full size Sears credit card customer service line Chase virtual net home depot credit options Mastercard credit card generator cvv 13 zodiac signs and dates How to get a fake fake credit card security code Lowes joint credit suny license state tx us app online Best credit card for airline miles reddit news Repairing credit what to do after bankruptcy chapter 7 Images for types of credit cards ppt backgrounds free Citibank credit card online payment gateway How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Credit card best bonus point offers up