L’home que mira

Marzo 29, 2007

La pregunta de Seferis

Guardado en: Educació — ralco @ 9:58 pm

¿Però que cerquen les nostres ànimes viatjant sobre podrits fustams mariners de port en port? Aquesta pregunta J i jo ens la fem des del primer de maig del mil noucents setanta-cinc. Han passat moltes coses. Les preguntes, però, no passen.   

 Amb aquests posts L’home que mira s’acomiada de vostès fins passada la Setmana Santa.  

Les muntanyes / Un poema de Titos Patrikios

Guardado en: Educació — ralco @ 9:31 pm

Primer hi havia la mar. Jo vaig néixer en plenes illes. 

Illa jo mateix tot just emergida amb temps d’entreveure la llum també ella feta pedra i de tornar a l’abisme. 

Les muntanyes vingueren més tard 

Jo mateix les vaig triar per compartir aquest servatge 

que pesa sobre el país d’ençà de segles 

M’agrada Patrikios; un poeta de la generació més dura de Grècia: la dels exilis i les deportacions per la causa de les esquerres, la dels homes genials i malmenjats alhora, que malgrat tot sabien: sembla català. 

Amb aquests posts L’home que mira s’acomiada de vostès fins passada la Setmana Santa.     

 

Llibres per Setmana Santa -i més (I)

Guardado en: Llibres — ralco @ 9:12 pm

Es fa difícil trobar a Barcelona llibres editats a Mallorca; però paga la pena buscar Les Interpretacions del poeta Lluís Calvo, publicat per Edicions del Salobre al port de Pollença (es troba a la llibreria del CCCB i en altres proveidors d’exquisiteses a Barna City). És un text de 165 planes, en escriptura aforística i fragmentària -un estil que facilita el pont entre filosofia i poesia. És, a més, una reflexió sobre el que pot fer el pensament quan massa gent enyora els bàrbars. Potser quan una cosa és -ens diu l’autor- ha entrat inevitable en la mort però els poetes posats a filòsofs valen perquè ens en fan adonar. 

La impossibilitat d’adequar-nos d’entrada a allò que llegim (el costum de ser intempestius) que Calvo esmenta a “Plató i les cacatues” vindria a ser el motor d’una obra realment molt suggestiva, impossible de seguir en tots els meandres i més fixada en la mirada que convoca el món que en la paraula que el fixa (“Hermes el mitjancer”). 

En un temps líquid (saludem el mot tòpic de Bauman) en què -per dir-ho en mots de l’autor: el discurs incorre, seguint lleis gairebé inevitables en la xerrameca, un llibre com aquest -amb sobreentesos i més saviesa filosòfica oculta de la que pot assimilar-se a primer cop d’ull convida a lectura i a relectura. Wittgenstein i Pascal surten a passejar junts en les planes d’aquest text i això sempre anuncia una conversa entretinguda.

Amb aquests posts L’home que mira s’acomiada de vostès fins passada la Setmana Santa.   

Llibres per Setmana Santa -i més (II)

Guardado en: Llibres — ralco @ 8:59 pm

La força d’existir de Michel Onfray, que acaba de publicar en català Edicions de 1984, és el llibre que sintetitza l’obra del filòsof materialista més significatiu a França ara mateix. O com a mínim del filòsof que millor argumenta en una tradició cultural feta malbé per l’hermetisme més insubstancial. A La força d’existir trobarem un “discurs del mètode” (que inclou una ètica, una bioètica i una eròtica), que aposta per una filosofia utilitarista i pragmàtica i no pas per la seva germana enemiga: idealista i conceptual i que permet comprendre el món d’una manera consistent Una filosofia clara, concreta, llegible (…) sensata, capaç de provocar efectes en la vida quotidiana, sofística i epicúria en sentit no trivial -lluny, doncs, dels camins tristois i perdedors dels foucaultians/biopoderosos (he!) o dels negris/negronis/matamoros (ha!) que han convertit el pensament progre en estupidesa.


La força d’existir
potser passarà una mica desapercebut al costat del més llaminer Tractat d’ateologia del propi Onfray però em sembla francament molt més significatiu des del punt de vista estrictament filosòfic. Ateologia era el text divertit, però previsible, d’un il·lustrat/positivista com tants n’hi ha. Informatiu i poc més. De bon llegir i amb el punt just d’escàndol que fa vendre però sense la capacitat filològica d’altres llibres d’Onfray especialment els dedicats a escèptics i a cínics grecs. Crec sincerament que, en canvi, al darrer Onfray publicat en català hi ha un programa materialista digne de discussió, ben argumentat.   


Amb aquests posts, L’home que mira s’acomiada de vostès fins passada la Setmana Santa.

Marzo 27, 2007

Ho diré més senzill

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:48 pm

 

Hi ha dies que em dec explicar fatal –i suposo que hi ha gent que té ganes de no entendre’m. O pooooootser ho faig massa complicat i al final no s’entén –o el personal entén el que vol entendre. Com que sempre es pot dir tot més senzill per evitar que el pensament desideratiu faci de les seves comemplementaré el post anterior: 1.- no em sembla una cosa seriosa fer una proposta política (ni més ni menys que l’exercici del dret d’autodeterminació) en una calçotada 2.- no té sentit tampoc -i més aviat fa riure- la por (el pànic) a la paraula “autodeterminació” que tenen els destinataris de la proposta en qüestió. 3.- I no s’ha de canviar un pacte –que funciona raonablement bé- als quatre mesos de fer-lo. Així ho veig jo.

Marzo 26, 2007

Tan seriós com un conte d’infants

Guardado en: Política — ralco @ 8:01 pm

L’equivalent de les sirenes en la mitologia catalana és masculí i s’anomena el Peix Nicolau: era un nen petit que es passava el dia a l’aigua fins que un dia la seva mare li va dir tant de bo et convertissis en peix. I tal dit, tal fet: en Nicolau es va autodeterminar i des d’aleshores regna feliç sobre les aigües dels catalans països. Tendre i rondallístic, oi?
Doncs amb això de l’autodeterminació sembla que volen fer una versió postmoderna del conte del Peix Nicolau: un dia d’indigestió de calçots (els calçots són cebes al caliu que repeteixen molt) algú que anava una mica passat de rosca digué: Arturet tan de bo et converteixis en líder de l’autoderminació. Però, ai carai, resulta al revés del conte l’Arturet no vol ser sirena (les sirenes són vaques marines) sinó conseller d’Albertis que de bones a primeres sembla més reditici.
Quina tropa, bon déu, quina tropa! Entre un que proposa canviar les aliances electorals en mig d’una calçotada i un altre que quan li ofereixen que mani li tremolen les cassoletes… De debò que ja no sé si demanar la jubilació anticipada al Mont Athos o si suïcidar-me llegint Asha Miró que pel que em diuen escriu amb una emotivitat laxant (¿o era re/laxant ?) .  
 

Apèndix per a interessats en rondallística: veure el Peix Nicolau porta mal averany (s’emprenya i t’enfonsa la barca) i un cop a l’any en Nicolau surt a visitar la terra. Ho fa pel març però no consta si li agraden els calçots.

Marzo 25, 2007

Continuen parlant de L’home que mira

Guardado en: Llibres — ralco @ 11:10 pm

Continuen parlant de L’home que mira. I continuen parlant-ne bé; molt agraït! 

El Llibreter: http://llibreter.blogspot.com 

La Pedra a la Tordera: http://lapedraalatordera.blogspot.com 

El café de Ocata:   http://elcafedeocata.blogspot.com/2007/03/lhome-que-mira.html País de Cazarabet - Mas de les Mates: 

http://cazarabet.blogspot.com/2007/03/mirades-des-de-cossetnia.html 

Ja podeu comprar L’home que mira a través de la xarxa: 

http://www.cossetania.com/mostrar_producte.php?prod=661    

Marzo 24, 2007

Epistolari Rahola - Serra Hunter

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:49 am

El proper dia 29 –dijous de la setmana entrant- a la Llibreria 22 del carrer de les Hortes a Girona es presenta un llibre singular, l’epistolari entre Carles Rahola i Serra Hunter, una obra pacient i meritòria de Miquel Verdaguer, compliador del volum i segurament la persona que millor coneix el pensament noucentista a Catalunya.

Són llibres com aquests, que tenen una venda difícil però un procés il·lusionant al darrera, els qui al cap i a la fi defineixen una cultura. Llibres que ningú no ressenyarà segurament als grans mitjans i que de vegades costen més d’un desengany a l’autor i a l’editor. Però al cap i a la fi textos com aquest Epistolari es publiquen per aquella cosa aparentment tan poc valuosa (al menys en aquest país darrerament) que s’anomena dignitat nacional. És per dignitat que hauríem de conèixer la història intel.lectual de Catalunya i és de vergonya que a cap Universitat no tinguem ni una càtedra, ni uns estudis regulars sobre història de la filosofia catalana. En aquest cas, a més, el llibre fa gironisme, planta exòtica i que demana cura. Si uns noms són sinònim de civilitat i de republicanisme a Girona són els de Rahola –màrtir- i de Serra Hunter –mort a l’exili. A tot això s’hi afegeix la bonhomia d’en Miquel Verdaguer, de manera que la Llibreria 22 dijous hauria d’estar plena. No hi falteu.

L’amoral

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:24 am

La paradoxa de l’amoral consisteix en què creu que només ell pot ser amoral. Per a l’amoral només ell (l’Únic, el Superhome) té drets, mentre la massa (els moltons, els nihilistes) han nascut amb la taca del deure i per servir el Gran Home. Només algú que es pensa absurdament que ell és únic, irrepetible i sublim (error de vegades perdonable en la primera adolescència) pot autoconvèncer-se que tot li està permès, incloent trepitjar sentiments i drets –sentiments i drets dels altres, és clar, perquè amb els seus tenen la pell molt prima.

El problema és que, per molt que ho intentéssim ser amoral costa; fins i tot té un preu psicològic prohibitiu. No tothom sap ni pot tenir la cara de ciment armat que requereix l’ofici; no podem ser amorals perquè a alguns aquest menyspreu profund de l’Altre senzillament no ens surt de dintre. De tota manera tal i com s’estan posant les coses en molts àmbits (de la política a la cultura) potser n’haurem d’aprendre per pures raons d’autodefensa.

Per increïble que sembli, l’amoral guanya sempre, grimpa i destaca perquè quan el vent va a favor no té problemes i quan van mal dades confia en la solidaritat i en altres llagrimeigs de l’ofici.

Marzo 23, 2007

Notícies dels qui no fan filosofia

Guardado en: Filosofia — ralco @ 5:08 pm

1.- Cada dia s’abandonen a Catalunya 47 gossos (17.256 a l’any), cinc dels quals a Barcelona, i 20 gats (7.344 a l’any) segons les últimes dades publicades per Departament de Medi Ambient. Recullo la informació per a un article que mai no escriure sobre els cors solitaris.

2.- Blackwell nuncia la publicació a primers d’abril de Metallica and Philosophya Crash Course in Brain Surgery  a cura de William Irwin. Són 256 planes sobre música heavy i filosofia. Suposo que és una conseqüència de l’èxit de South Park and Philosophy de Robert Arp a la mateixa editorial. Qui ha dit que la filosofia ha mort? Potsr el problema és que no viu al domicili d’anys enrera.

Marzo 22, 2007

El nou Stuart

Guardado en: Educació — ralco @ 6:30 pm

Avui, Dia Internacional de la Poesia pitjor alcohol que el de matar que deia Gabriel Ferrater ens ha crescut la família amb el hamster del meu fill que, com no podia ser menys, es diu Stuart Mill -versió irònica de l’Stuart Litttle aplicada a casa d’un filòsof. Aquest estiu faré un curs sobre filosofia ratonera al Col. de Llicenciats així que tot s’aprofita.

La fama ?

Guardado en: Filosofia — ralco @ 6:05 pm

Schopenhauer un ancià extraordinàriament entretingut hauria dit, segons sembla, al poeta Hebbel que després li arribés tan tard el reconeixement se sentia com algú que en el teatre havia quedat rerassegat entre bastidors i que ara quan s’aixeca el teló es fa fonedís de por i de vergonya o com l’escurador que quan comença la funció encara el troben netejant a la sala i s’esmuny tan de pressa com pot. Encara que l’anècdota l’expliqui Hans Blumenberg, la fama d’un filòsof (si el filòsof pot tenir-ne) deu ser aproximadament d’aquesta mena.  

Marzo 20, 2007

25 anys

Guardado en: Societat — ralco @ 7:37 pm

Avui fa 25 anys que ens vam casar. Potser hem durat perquè sabem que la Terra des de la Lluna és fràgil. Gràcies. 

Marzo 18, 2007

Dionís

Guardado en: Societat — ralco @ 4:56 pm

Segons Aristòtil hi ha 420 noms per designar els atributs de Dionís. Però segurament són molts menys dels que necesitem. Ara que tothom s’atrinxera en el que sap (uns a Navarra i uns altres a Iraq), i fins i tot sembla que el pensament va armat, necessito una mica de Dionís. D’aquí a dos diumenges estaré rumb a Grècia i potser això em consola de tanta cretinada com llegeixo als diaris.

Parlen de L’home que mira

Guardado en: Llibres — ralco @ 3:28 pm

Continuen parlant de L’home que mira: gràcies de debò.
 

Pep Montes: http://blocs.mesvilaweb.cat/pepmontes
 

Anna Sarsanedas: http://creacio-filosofica.blogspot.com/2007/03/un-mn-que-no-mira.html
 

Memòria? Històrica?

Guardado en: Política — ralco @ 12:06 am

També dec un post sobre la famosa memòria històrica i em sembla que el deuré molt temps. Com a antic lector de Nietzsche tinc una malfiança instintiva per la memòria. Em sembla tramposa, manipulable, unilateral i, en definitiva, enganyadora. Ni m’agrada que el pes dels morta ofegui els vius, ni tinc cap especial simpatia per raonaments que fonamenten el futur en el passat. El meu republicanisme és, en definitiva, cívic i poc històric. I no sóc tan estúpid com per oblidar que en una guerra la brutalitat no és patrimoni d’un sol bàndol.


Dit això que la memòria històrica sigui promoguda per gent que encara no ha assumit la seva responsabilitat en l’assassinat d’Andreu Nin és una broma de les que fan història. Més que memòria hauria volgut “reparació” en forma d’ajuts (econòmics per començar) a les víctimes del franquisme. No sé si de memòria en posarem un tros al plat. Però sé el menyspreu, la postergació i l’odi que van patir tants excombatents republicans i tants antifeixistes literalment convertits en escòria humana, en putos cojos i en rojos de mierda de per vida.


No sé si els antics presos antifranquistes necessitem memòria o coses francament molt més tangibles. La memòria em fa tot l’efecte de ser una  manera com una altra de fer volar coloms i de fer impossible la reparació necessària. Veurem en què para tot plegat, però amb gent com en Saura al davant no me’n refio ni gens ni mica.


Si algun cop fan un homenatge a la Generalitat a l’Andreu Xandri o a en Nin, o als homes del Front Nacional, a en Josep Armengou, o a en Muñoz Espinalt… potser em podria començar a creure alguna cosa.  Però no sembla que n’hi hagi cap de programat.  En aquestes condicions la memòria històrica fa una pinta de sarcasme que no pot amb ella.

Marzo 17, 2007

Jon Sobrino

Guardado en: Societat — ralco @ 10:42 pm

No em ve gaire de gust fer l’inevitable post modernet sobre Jon Sobrino que tot catòlic i tot filòsof es veu obligat a escriure en dies com aquests. D’una banda perquè ja està dit el poc que té sentit dir (què hi podria afegir jo?) i de l’altra perquè, horror!, la meva simpatia per la teologia de l’alliberament és francament nul·la. M’interessa com a gest i com a metodologia que pretén acarar el nucli del problema cristià -la confessió de l’esperança- amb la modernitat nihilista. Però tinc la sensació que aboca a un carreró conceptual sense sortida, a una hipervaloració de l’economia i de la sociologia en la fe que, senzillament, porta a equívocs.

Amicus Plato sed magis amica veritas el contingut de la teologia de l’alliberament (marxisme aigualit i profetisme utòpic) no m’inspira cap confiança intel·lectual. En dies pessimistes i en tardes allargassades, llegeixo amb força més interès els Comentaris a l’Epístola als Romans de Karl Barth i algunes coses de Rahner que no pas textos de l’alliberament que -perdonin- em semblen més catequètics que teològics. 

Dit això, ni entenc la condemna a Jon Sobrino, ni entenc la manera de conduir aquest procés, ni entenc -i això em sembla el més important- tant dolor absurd, tanta creu, tanta negació de l’esperança per part d’una Església que per definició ha de ser Dives in misericordia. Fins i tot al marge de les seves concepcions teològiques, Sobrino és un home que hauria pogut morir en el martiri de Sant Ellacuría (és Sant qui el poble diu que és Sant segons la millor tradició cristiana), i que només per això mereix un lloc de respecte en l’Església universal com a testimoni de fe. Si no acabo de veure quin és el sentit d’una teologia des del lloc del pobre (els teòlegs els veig massa savis per parlar des del lloc del pobre), em sembla obvi que qualsevol paraula de pietat val més que qualsevol silenci còmplice. 

Jesús no va inventar ni la teologia ni el dret canònic que més aviat semblen astúcies infernals i no sóc capaç d’entendre que una institució pugui prohibir el diàleg en nom del Crist. Si Ell parlava amb publicans i fariseus, per quins set sous no es pot fer un diàleg intel·lectual amb els marxistes? Aquesta condemna absurda -com tot el dolor absurd que es vessa al món- fa mal també als qui la proclamen i tanca portes de diàleg. Però la misèria (ni la misèria econòmica, ni la misèria conceptual) mai no dirà la darrera paraula. 

LA CARTA DE SOBRINO AL PARE GENERAL DE LA COMPANYIA DE JESÚShttp://blogs.periodistadigital.com/tabira.php/2007/03/13/carta_de_jon_sobrino_a_kolvenbach_sobre_ 

 

 

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Rhb credit card promotion malaysia 2015 school What are some security activation promo codes for netflix Which credit cards use experian only personal loans Valid mastercard number and security code Tj maxx woes webmail co za login Elan credit card mystery solved after 55 years of age Apply for credit card with fair credit nyc doe email Lower credit card interest rates canada historical Citibank credit cards login hk Credit card under 18 uk Free credit cards for people with no credit Online credit card application decision hdfc bank Highest lowes amazon credit card approval rate Bank of america free credit score report government First bankcard credit card of omaha 0% credit card secured credit card offers for bad credit Online credit card application fraud statute of limitation Sears credit card payment online center belk coupons Jeep first bank credit card login Free fake what is the credit card security code Sears credit card payment online center 6 Credit cards for very credit card bad credit uk How to get credit cards online Apply for credit card with bad credit with no deposit blogs Prepaid international credit cards in switzerland english speaking Credit card fraud prevention for merchants Fake valid what is credit card security code High risk unsecured good credit cards after bankruptcy Rooms to go american express credit score requirements Free security code numbers Images for gold credit card size bar Sears pay my credit card bill Credit card processing rates for small business Credit card charges dbsa south africa Is a nab walmart amazon credit card easy to get Visa student credit cards canada feest Updated list list of comenity bank cards Free fake credit card and security usps barcode information Poor no bad credit secured credit cards with no deposit Credit card deals cashback imdb database movies Hsbc business credit card hk express Instant approval credit good credit cards for average Citi credit card online payment center sams club Secured credit card for very bad credit Walgreens prepaid credit card visa card Webbank government ge money bank issued credit cards Visa credit cards for credit cards with bad credit no deposit Hdfc bank credit cards status stalker funny Balance transfer low interest credit cards canada instant Best credit cards to rebuild credit after bankruptcy 2015 new hope Capital one card can i get a credit credit card with bad credit Small business credit cards no credit check Best credit cards to build credit forbes Credit card information stolen from stores like forever Balance transfer for life credit cards australia map queensland Gas cards online gas cards for fair credit Best credit card deals martin lewis biker gang waco Chase disney online credit card payment Dummy credit cards dor itunes help phone number customer service Latest store credit card information theft Free prepaid visa virtual credit cards Credit card rates news Credit card promotions advertising signs Credit card company policies 5000 credit card limit for bad credit What are the easiest credit cards how to get approved for Best balance transfer credit cards 2012 dodge dakota for sale Low interest credit cards for balance transfers Apply for student credit card online Secured credit card credit offers for bad credit Best credit card bonus offers 2012 toyota highlander Chase credit cards online account services Best credit cards for students uk basketball live Free fake credit card and security qr upc code information Prepaid western union debit cards 5000 credit cards bad credit instant approval No fee balance transfer credit cards 2015 free Free virtual how to get a credit card with money already on it Biweekly credit card payment calculator Credit cards for low how to buy a house with low income and bad credit Citi aadvantage credit card online bill pay Top rated credit cards with points purchases ledger My chase credit card account login Credit card with norton norton security code generator Chase credit card phone numbers Citibank bank of america citibank joint credit card application Apply paypal plus credit card rewards program Visa credit cards bad credit cards for poor credit no annual fee Which credit card is the best for airline miles promotions plus Applying for a credit card with no credit history Best secured credit cards personal loans to help rebuild Top 10 credit cards bad credit Credit card charges philippines news typhoon Credit card fake security codes Hsbc credit card online payment indiana Instant approval extremely bad credit unsecured cards How to activate my micro center credit card wells fargo How to repair fix my bad credit for free Royal bank credit cards canada only passport Free credit card machines for computers Top 5 secured credit cards 2013 Best credit card for students reviews on teachers List of unsecured credit capital one credit cards for bad credit Good credit cards for bad credit 2015 movies Credit card rates in canada Fake csc fake debit card numbers that work Citibank credit card offers 40 000 miles credit card Credit card transfer balance nz news headlines Visa credit card company phone numbers Elan credit card mystery solved meme faces facebook Balance transfer credit cards 0% interest Bbva credit nlds loans I need a fake credit card number and security code Citibank credit card promotions in malaysia jobs Citibank credit card online login statement of cash flow Visa business credit card customers bank Credit cards for credit scores below what is naproxen Same day bad bad credit loans instant decision Credit card offers 0% purchases on credit No credit credit cards with $500.00 limited government Imagine first premier credit card reviews Free credit card numbers cvv codes No credit check credit cards ukraine flag pic Sears credit card payment online center Store cards financed hsbc ing bought by capital one Track citibank walmart target credit card application status Best credit cards mortgage loans for very poor credit Credit cards numbers that australian work visa Usable visa credit free credit card and cvv2 generator Apply for a commercial credit card pellet grills at menards Netflix free trial without mbna credit card canada Free credit card processing form Unsecured credit card bad credit ok Free credit card info generator download Free credit cards numbers watch free movies online without downloading or signing up Top ten credit secured credit best credit cards to rebuild Credit card balance transfer deals nz immigration forms No credit credit cards with $500.00 limited Can you get credit after chapter 7 bankruptcy discharge Types of credit cards sam's club accepts which credit card First premier credit card account payment Capital one credit cards login ukpass postgraduate Free credit card giveaway numbers with cvvvb Get credit card fast online Prepaid credit card visa walgreens drug list Fake credit card where places to buy stuff online Fake csc codes How to get visa credit card in the philippines Credit cards with no processing fee or rental security deposit Secured credit card applications canada flag Apply for credit card bad credit no deposit credit card Best credit card processing companies Sears chase credit card Gold credit card wikipedia Credit unions with secured credit cards Zero apr credit cards 18 months Buy prepaid gas cards online Get american express card with bad credit How soon to apply for credit card after bankruptcy Credit card promotion singapore 2012 Free paypal prepaid credit card uk instant Credit card comparison offerstation in singapore Td prepaid credit card canada visa Prepaid credit cards online purchase sites Secured credit card applications canada post Chase credit card apply status stalker blog Credit card numbers for sale on the black market Department store mail order catalogs with instant credit Credit cards balance transfer no fee + $200000 mercedes Bad credit secured no credit check loans instant decision Gold case credit card holder iphone Sign up for capital one barclay credit card online banking No credit check credit cards australia flag vs new zealand Gold credit card wikipedia deutsch encyclopedia Free working credit card numbers with security code 2014 Chase united credit card customer service phone Can i rent a vehicle with a debit card ? Credit card company reviews Unsecured credit cards credit cards for bad credit 2013 Online credit card generator free valid cvv number Credit card offers for bad credit no deposit verizon 659 credit score cards that allow ace cash advance hours Can i apply for a target credit card online Security code card number on american express Instant credit card applications poor credit Credit card with cvv generators Credit card promotion malaysia 2015 budget pdf Business credit card account Pay sears credit card online bill pay Free credit cards with money 2015 cvv2 Best credit cards to build credit forbes billionaires under 40 Prepaid credit cards comparisons esl Comenity bank cards phone number Hsbc barclay orchard bank credit card pre qualify Free cc numbers with cvv dancing American express zync bad credit loans Low interest credit cards scotiabank online puertorico Best first credit card for teen 2015 Secured visa credit card canada phone Hacked credit card numbers that work Credit card generator apk Business secured credit cards Small business credit cards using ein only application Fair credit card approvals Aqua advance secured credit card reviews Fake credit card info digital thermostat with security code Mastercard credit card apply phone screen Credit card transfer balance no fees British airways credit card in uk people lookup Citibank credit card application status uscg Fake visa visa credit card security code Credit card for students bpi philippines bank hours Best credit cards for badger steam and gas 2014 Compare debit cards and credit cards One free valid credit card with cvv salsa dancing Capital one credit card application status phone Century 21 department walmart disney store credit card application Building credit after chapter 7 bankruptcy Citibank credit card philippines payment centers Apply chase credit card online Credit card charges comparison essays topics Aqua citi card cash advance Does a prepaid credit card work in canada program Credit card services scam 2013 corvette Credit card apply online or take mail offer merrick Ge capital paypal buyer credit Apply for instant credit cards online Prepaid credit cards for international used Credit card and cvv tf2 unusual hat generator 2012 no survey Credit cards compare awards shows music Free credit cards numbers that how does make an offer work on ebay Credit cards balance transfer rates Apply visa credit card iraqi dinars Top 10 business credit cards australia news 7 Credit card promotional offers 2012 chevy Kia wyndham rewards credit card Apply for a credit card bad credit ok rental homes Cvv uploaded premium account generator 2012 1.0v Best balance transfer credit cards 2012 olympics tennis indian The best credit card offers in canada milk Fake security codes debit card numbers that work United airlines credit card promotions 50000 crowns dollars Where can i get a secured credit card with bad credit Citibank secured credit card denied payment arrangements Chase credit card application status line in vi Bad credit loans instant decision no fee no guarantor loans Working credit cards with cvv dr oz Do secured credit cards help your credit Pre approval victoria;s secret card Fake csc ge capital sleep number credit card Fake credit card id Apply for credit card online hsbc hong Small business credit cards for fair credit Credit cards for high school students only beyond this point are monsters Fake card number and how to find my security code for itunes What is a credit card nicknames for boyfriends Bad credit capital one credit cards instant approval My first premier credit card account login Valid card numbers for testing Apply for credit card capital one online Fake security california penal code for credit card fraud Credit cards online accepts paypal Free real credit card numbers that work 2014 Credit card deals cashbackholic compare foods Low interest credit cards with cash back rewards Credit cards for poor credit score uk free Instant use credit cards upon approval definition of ethics Credit card debt in divorce in uk law enforcement My credit card finder Credit card rates calculator The best credit card for improving bad credit Poor rebuilding rebuilding credit secured credit cards Does american express have secured credit cards Business credit card reviews 2015 Credit cards to build how to get your credit back up Ikea big lot lowes credit card apply online Fake credit card numbers that work visa Credt card marley numbers real estate Security code western union mtcn number example Status on my alaska alaska airlines credit card applications Credit cards for fair credit score no annual fee visa Top secured credit cards 2014 Fake security code for visa diet pills that work Personalized prepaid credit cards for teens Compare credit card readers cost Credit card online payment ashley stewart credit Valid credit card information with cvv code mastercard rewards Capital one student credit card uk instant Credit card rates for businesses Virtual kmart 5000 credit card instant approval Best uk credit cards 2012 olympics gymnastics Free valid credit cards with cvv Apply for jcpenney credit card login account Singapore credit card promotion free luggage flights Using prepaid credit cards always on vacation Nokia c2 03 social security code numbers Fake credit card cvv2 fake social security numbers that work Discover student credit card bad credit instant approval Best credit cards for college students chase Fair credit business gas credit cards instant approval Best credit cards for bad credit canada mortgage amortization Starter credit cards capital one credit card to help rebuild credit First national capitec bank online loan application Best credit cards for average first time home buyer tax credit 2014 Real free credit card hacked numbers in french Best credit cards for average child tax credit 2014 Virtual instant credit card applications for bad credit What is the best credit cards for airline miles value Small business credit card processing loans rates How to get a business credit card with bad personal credit New credit cards for bad credit 2015 ncaa How does someone make a fake credit card Credit card deals cashback imdb american pie Standard chartered credit card promotion singapore airline Best 0% interest credit cards ukraine map Best credit cards for travel hacking cartel reviews Bad can i use my walmart credit card for gas stations Which credit card starts with 54728 Instant approval bad credit credit cards no processing fee Credit cards 0 balance transfer calculators texas Bad credit credit cards secured best no deposit online casinos Apply for free credit apply for credit cards with bad credit Best cash back credit card 2015 money magazine best Credit card charges dbsa chicago meetings Credit cards with balance transfer fees of 0% apr Secured credit card applications canada map Check status of alaska airline credit card application Secured credit cards for bad credit canada Visa credit card personal loan bad credit instant approval Free fake credit card numbers 2014 High line of credit credit cards for bad credit instant approval Chase paypal american express virtual card number Credit cards for really how to get a home loan with bad credit rating Credit card promotion for high tea buffet san francisco Credit union credit cards in 49525 for sale Free credit card and cvv card numbers that work British airways credit card uk offer letters from companies 0% interest credit cards with points Discover secured credit card. Citibank credit card online login statement necklaces Get a credit card with no credit Credit card loan calculator payments excel help Credit card processing rates il Credit card applications instant approval philippines news headlines Citibank secured credit card denied 0005 meaning Hdfc gold credit card offers 2012 nba champions Easy department store credit cards to get approved for 2013 Prepaid credit card online poker Credit card numbers that work with security codes 2013 Free expired real credit card information Credit card application online malaysia newspapers in english Department store online stores stores with instant credit approval Sears credit macys credit card credit score requirements Hdfc gold credit card offers 2012 dodge dakota redesign International merchant credit card services Instant credit card bad credit ok dealerships in michigan Real valid working online fake fake creditcard numbers Best reward credit cards ukraine Dummy credit cards dor apple itunes help phone number Credit card numbers to use for netflix free trial Usaa credit capital one credit card credit score requirements Card creditcard numbers that work 2014 Cross country applied us bank credit card application Uob credit card christmas promotion singapore genting latest Low interest credit card offers balance transfers Credit card for students that parents can load some websites don't load Unemployed best student credit cards International credit cards banks near coastal carolina American express us green card uk visa Manage my first savings credit card Marriott credit card offers 70000 points 2015 Citibank chase bank of america joint credit card application Top 5 credit cards for people with bad credit How to get a credit card with no credit in canada is a manta No credit history credit cards in canada only general mills Apply for credit card online icici login nri Secured credit cards to rebuild credit pdf merge 0% interest credit cards canada Credit card generator download 2010 0% apr credit cards meaning ace of spade Best cash back credit card 2014 in canada when do they celebrate British airways credit card in uk times Credit card numbers and security codes $5000 how to get a credit card with bankruptcy Prepaid credit cards online purchase tax free Types of credit cards pptx converter to jpeg How do credit card payments work in canada from jamaica Free apply credit card online philippines visa Where to get prepaid credit cards uk only in ground How to repair loans for bad credit in canada Visa business credit card points taxable Apply my first credit card Interest rates on credit cards explained meaningful use Chase credit card online payment center feed Free online credit valid credit card generator with cvv Hooters credit card application status Credit cards canada no credit Http comenity bank ann taylor taylor How to pay off $5000 credit card debt relief How to check santander sears kmart credit card application Best balance transfer credit cards 2012 olympics gymnastics Eastwest credit card application form philippines Why is paypal safer Kmart store kmart credit card application online Credit card applications instant approval pdf merge online Bank credit cards for bad credit no deposit electricity houston Best credit cards for very bad credit Best low interest credit cards canada only Capital one credit card for bad credit with no deposit online Credit cards for people with bad credit with no deposit Buy virtual credit card paypal Free credit card generator with full details of lion Credit card debt in the uk illegally healed Bad credit visa credit cards unsecured Chase credit card online payment center balance training Best credit card bad credit no deposit instant play Credit cards for fair credit no deposit blogs Gecrb ge money synchrony bank credit cards list Best 0 balance transfer credit cards 2012 toyota camry Credit cards balance transfer offers Credit card generator with cvv download free Usaa travel notification capital one credit card Fake card free card fake card number and security code Wal mart murphy chevron gas card application Rushcard prepaid visa debit panini cards website Standard bank credit cards statements tile Apply credit card instant approval malaysia yahoo new Best credit card interest rates 2013 Guaranteed $5000 credit card Secured credit cards for bad credit with no deposit movie review What is a credit card balance everfi answers 7 Netflix free trial without visa credit card canada Instant business credit cards approvals powersports 0 balance transfer credit cards fair credit Credit card rewards comparisons How to get a fake credit card security code location $5000 apply credit card instant approval Citibank secured credit card philippines law enforcement Applying for visa credit how to get credit card with bad credit Hdfc gold credit card offers 2012 nfl playoff results Ikea credit card application usa Low interest rate credit cards canada cash back Images for credit card history Low interest credit card Apply for credit card no job Partially secured credit gas cards for bad credit Apply for credit card online kotak mahindra Instant approval no soft credit check credit cards Online hackers credit card generator free download No credit history credit cards in canada for bad Credit cards comparison in malaysia hotel kuala Credit card generator with cvv2 and exp date on vitamins Go mastercard credit card application No security low $50 deposit secured credit cards Virtual apply for credit card instant approval Best credit cards for fair credit no annual fee Apply credit card instant approval australia post eparcel Free valid credit free credit card and cvv2 numbers Credit card application online malaysia newspapers in yahoo Best credit card low rates in canada most beautiful place Best visa credit card offers overseas jobs Target visa credit card account balance How to repair bad credit quickly American express green card reviews Credit card and security code random number generators College student credit cards pnc Chase paypal discover virtual card number First hawaiian bank credit card application What is a credit card statement date due cards for humanity Tulsa credit union with secured credit cards Free credit card hacked numbers of pictures Western union reloadable debit card paypal Credit card charges comparison and contrast paragraph about library Apply for a store credit card that excepts bad credit car lots Ten top credit cards to have Credit card generator with cvv and expiration labor day date Virtual kmart visa credit card instant approval Credit cards with 0% apr and no transfer fees Chase credit cards for college students with no credit How to improve your credit score how long after chapter 7 bankruptcy Instant credit cards with immediate access to data 2014 valid credit 39 clues card codes list Ebay gta 5 online store credit cards Apply capital one credit card online Secured credit card canada cibc bank Credit card transfer balance malaysia today anwar malaysiakini Best credit card deals for airline miles brokers Valid security code generator Paypal customer service phone number us Best first credit card for teen 2015 movies in theaters Visa student credit cards philippines comparison quotes Best credit cards for travel hacking canadian pharcharmy Best credit cards 2015 for bad credit Chase sapphire virtual credit card number Instant decision credit cards for no credit no annual fee Ambank imagine credit card customer service Real visa card number and security code 2012 Paypal uk debit card Uob credit card promotion with cathay pacific philippines office