L’home que mira

Marzo 29, 2007

La pregunta de Seferis

Guardado en: Educació — ralco @ 9:58 pm

¿Però que cerquen les nostres ànimes viatjant sobre podrits fustams mariners de port en port? Aquesta pregunta J i jo ens la fem des del primer de maig del mil noucents setanta-cinc. Han passat moltes coses. Les preguntes, però, no passen.   

 Amb aquests posts L’home que mira s’acomiada de vostès fins passada la Setmana Santa.  

Les muntanyes / Un poema de Titos Patrikios

Guardado en: Educació — ralco @ 9:31 pm

Primer hi havia la mar. Jo vaig néixer en plenes illes. 

Illa jo mateix tot just emergida amb temps d’entreveure la llum també ella feta pedra i de tornar a l’abisme. 

Les muntanyes vingueren més tard 

Jo mateix les vaig triar per compartir aquest servatge 

que pesa sobre el país d’ençà de segles 

M’agrada Patrikios; un poeta de la generació més dura de Grècia: la dels exilis i les deportacions per la causa de les esquerres, la dels homes genials i malmenjats alhora, que malgrat tot sabien: sembla català. 

Amb aquests posts L’home que mira s’acomiada de vostès fins passada la Setmana Santa.     

 

Llibres per Setmana Santa -i més (I)

Guardado en: Llibres — ralco @ 9:12 pm

Es fa difícil trobar a Barcelona llibres editats a Mallorca; però paga la pena buscar Les Interpretacions del poeta Lluís Calvo, publicat per Edicions del Salobre al port de Pollença (es troba a la llibreria del CCCB i en altres proveidors d’exquisiteses a Barna City). És un text de 165 planes, en escriptura aforística i fragmentària -un estil que facilita el pont entre filosofia i poesia. És, a més, una reflexió sobre el que pot fer el pensament quan massa gent enyora els bàrbars. Potser quan una cosa és -ens diu l’autor- ha entrat inevitable en la mort però els poetes posats a filòsofs valen perquè ens en fan adonar. 

La impossibilitat d’adequar-nos d’entrada a allò que llegim (el costum de ser intempestius) que Calvo esmenta a “Plató i les cacatues” vindria a ser el motor d’una obra realment molt suggestiva, impossible de seguir en tots els meandres i més fixada en la mirada que convoca el món que en la paraula que el fixa (“Hermes el mitjancer”). 

En un temps líquid (saludem el mot tòpic de Bauman) en què -per dir-ho en mots de l’autor: el discurs incorre, seguint lleis gairebé inevitables en la xerrameca, un llibre com aquest -amb sobreentesos i més saviesa filosòfica oculta de la que pot assimilar-se a primer cop d’ull convida a lectura i a relectura. Wittgenstein i Pascal surten a passejar junts en les planes d’aquest text i això sempre anuncia una conversa entretinguda.

Amb aquests posts L’home que mira s’acomiada de vostès fins passada la Setmana Santa.   

Llibres per Setmana Santa -i més (II)

Guardado en: Llibres — ralco @ 8:59 pm

La força d’existir de Michel Onfray, que acaba de publicar en català Edicions de 1984, és el llibre que sintetitza l’obra del filòsof materialista més significatiu a França ara mateix. O com a mínim del filòsof que millor argumenta en una tradició cultural feta malbé per l’hermetisme més insubstancial. A La força d’existir trobarem un “discurs del mètode” (que inclou una ètica, una bioètica i una eròtica), que aposta per una filosofia utilitarista i pragmàtica i no pas per la seva germana enemiga: idealista i conceptual i que permet comprendre el món d’una manera consistent Una filosofia clara, concreta, llegible (…) sensata, capaç de provocar efectes en la vida quotidiana, sofística i epicúria en sentit no trivial -lluny, doncs, dels camins tristois i perdedors dels foucaultians/biopoderosos (he!) o dels negris/negronis/matamoros (ha!) que han convertit el pensament progre en estupidesa.


La força d’existir
potser passarà una mica desapercebut al costat del més llaminer Tractat d’ateologia del propi Onfray però em sembla francament molt més significatiu des del punt de vista estrictament filosòfic. Ateologia era el text divertit, però previsible, d’un il·lustrat/positivista com tants n’hi ha. Informatiu i poc més. De bon llegir i amb el punt just d’escàndol que fa vendre però sense la capacitat filològica d’altres llibres d’Onfray especialment els dedicats a escèptics i a cínics grecs. Crec sincerament que, en canvi, al darrer Onfray publicat en català hi ha un programa materialista digne de discussió, ben argumentat.   


Amb aquests posts, L’home que mira s’acomiada de vostès fins passada la Setmana Santa.

Marzo 27, 2007

Ho diré més senzill

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:48 pm

 

Hi ha dies que em dec explicar fatal –i suposo que hi ha gent que té ganes de no entendre’m. O pooooootser ho faig massa complicat i al final no s’entén –o el personal entén el que vol entendre. Com que sempre es pot dir tot més senzill per evitar que el pensament desideratiu faci de les seves comemplementaré el post anterior: 1.- no em sembla una cosa seriosa fer una proposta política (ni més ni menys que l’exercici del dret d’autodeterminació) en una calçotada 2.- no té sentit tampoc -i més aviat fa riure- la por (el pànic) a la paraula “autodeterminació” que tenen els destinataris de la proposta en qüestió. 3.- I no s’ha de canviar un pacte –que funciona raonablement bé- als quatre mesos de fer-lo. Així ho veig jo.

Marzo 26, 2007

Tan seriós com un conte d’infants

Guardado en: Política — ralco @ 8:01 pm

L’equivalent de les sirenes en la mitologia catalana és masculí i s’anomena el Peix Nicolau: era un nen petit que es passava el dia a l’aigua fins que un dia la seva mare li va dir tant de bo et convertissis en peix. I tal dit, tal fet: en Nicolau es va autodeterminar i des d’aleshores regna feliç sobre les aigües dels catalans països. Tendre i rondallístic, oi?
Doncs amb això de l’autodeterminació sembla que volen fer una versió postmoderna del conte del Peix Nicolau: un dia d’indigestió de calçots (els calçots són cebes al caliu que repeteixen molt) algú que anava una mica passat de rosca digué: Arturet tan de bo et converteixis en líder de l’autoderminació. Però, ai carai, resulta al revés del conte l’Arturet no vol ser sirena (les sirenes són vaques marines) sinó conseller d’Albertis que de bones a primeres sembla més reditici.
Quina tropa, bon déu, quina tropa! Entre un que proposa canviar les aliances electorals en mig d’una calçotada i un altre que quan li ofereixen que mani li tremolen les cassoletes… De debò que ja no sé si demanar la jubilació anticipada al Mont Athos o si suïcidar-me llegint Asha Miró que pel que em diuen escriu amb una emotivitat laxant (¿o era re/laxant ?) .  
 

Apèndix per a interessats en rondallística: veure el Peix Nicolau porta mal averany (s’emprenya i t’enfonsa la barca) i un cop a l’any en Nicolau surt a visitar la terra. Ho fa pel març però no consta si li agraden els calçots.

Marzo 25, 2007

Continuen parlant de L’home que mira

Guardado en: Llibres — ralco @ 11:10 pm

Continuen parlant de L’home que mira. I continuen parlant-ne bé; molt agraït! 

El Llibreter: http://llibreter.blogspot.com 

La Pedra a la Tordera: http://lapedraalatordera.blogspot.com 

El café de Ocata:   http://elcafedeocata.blogspot.com/2007/03/lhome-que-mira.html País de Cazarabet - Mas de les Mates: 

http://cazarabet.blogspot.com/2007/03/mirades-des-de-cossetnia.html 

Ja podeu comprar L’home que mira a través de la xarxa: 

http://www.cossetania.com/mostrar_producte.php?prod=661    

Marzo 24, 2007

Epistolari Rahola - Serra Hunter

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:49 am

El proper dia 29 –dijous de la setmana entrant- a la Llibreria 22 del carrer de les Hortes a Girona es presenta un llibre singular, l’epistolari entre Carles Rahola i Serra Hunter, una obra pacient i meritòria de Miquel Verdaguer, compliador del volum i segurament la persona que millor coneix el pensament noucentista a Catalunya.

Són llibres com aquests, que tenen una venda difícil però un procés il·lusionant al darrera, els qui al cap i a la fi defineixen una cultura. Llibres que ningú no ressenyarà segurament als grans mitjans i que de vegades costen més d’un desengany a l’autor i a l’editor. Però al cap i a la fi textos com aquest Epistolari es publiquen per aquella cosa aparentment tan poc valuosa (al menys en aquest país darrerament) que s’anomena dignitat nacional. És per dignitat que hauríem de conèixer la història intel.lectual de Catalunya i és de vergonya que a cap Universitat no tinguem ni una càtedra, ni uns estudis regulars sobre història de la filosofia catalana. En aquest cas, a més, el llibre fa gironisme, planta exòtica i que demana cura. Si uns noms són sinònim de civilitat i de republicanisme a Girona són els de Rahola –màrtir- i de Serra Hunter –mort a l’exili. A tot això s’hi afegeix la bonhomia d’en Miquel Verdaguer, de manera que la Llibreria 22 dijous hauria d’estar plena. No hi falteu.

L’amoral

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:24 am

La paradoxa de l’amoral consisteix en què creu que només ell pot ser amoral. Per a l’amoral només ell (l’Únic, el Superhome) té drets, mentre la massa (els moltons, els nihilistes) han nascut amb la taca del deure i per servir el Gran Home. Només algú que es pensa absurdament que ell és únic, irrepetible i sublim (error de vegades perdonable en la primera adolescència) pot autoconvèncer-se que tot li està permès, incloent trepitjar sentiments i drets –sentiments i drets dels altres, és clar, perquè amb els seus tenen la pell molt prima.

El problema és que, per molt que ho intentéssim ser amoral costa; fins i tot té un preu psicològic prohibitiu. No tothom sap ni pot tenir la cara de ciment armat que requereix l’ofici; no podem ser amorals perquè a alguns aquest menyspreu profund de l’Altre senzillament no ens surt de dintre. De tota manera tal i com s’estan posant les coses en molts àmbits (de la política a la cultura) potser n’haurem d’aprendre per pures raons d’autodefensa.

Per increïble que sembli, l’amoral guanya sempre, grimpa i destaca perquè quan el vent va a favor no té problemes i quan van mal dades confia en la solidaritat i en altres llagrimeigs de l’ofici.

Marzo 23, 2007

Notícies dels qui no fan filosofia

Guardado en: Filosofia — ralco @ 5:08 pm

1.- Cada dia s’abandonen a Catalunya 47 gossos (17.256 a l’any), cinc dels quals a Barcelona, i 20 gats (7.344 a l’any) segons les últimes dades publicades per Departament de Medi Ambient. Recullo la informació per a un article que mai no escriure sobre els cors solitaris.

2.- Blackwell nuncia la publicació a primers d’abril de Metallica and Philosophya Crash Course in Brain Surgery  a cura de William Irwin. Són 256 planes sobre música heavy i filosofia. Suposo que és una conseqüència de l’èxit de South Park and Philosophy de Robert Arp a la mateixa editorial. Qui ha dit que la filosofia ha mort? Potsr el problema és que no viu al domicili d’anys enrera.

Marzo 22, 2007

El nou Stuart

Guardado en: Educació — ralco @ 6:30 pm

Avui, Dia Internacional de la Poesia pitjor alcohol que el de matar que deia Gabriel Ferrater ens ha crescut la família amb el hamster del meu fill que, com no podia ser menys, es diu Stuart Mill -versió irònica de l’Stuart Litttle aplicada a casa d’un filòsof. Aquest estiu faré un curs sobre filosofia ratonera al Col. de Llicenciats així que tot s’aprofita.

La fama ?

Guardado en: Filosofia — ralco @ 6:05 pm

Schopenhauer un ancià extraordinàriament entretingut hauria dit, segons sembla, al poeta Hebbel que després li arribés tan tard el reconeixement se sentia com algú que en el teatre havia quedat rerassegat entre bastidors i que ara quan s’aixeca el teló es fa fonedís de por i de vergonya o com l’escurador que quan comença la funció encara el troben netejant a la sala i s’esmuny tan de pressa com pot. Encara que l’anècdota l’expliqui Hans Blumenberg, la fama d’un filòsof (si el filòsof pot tenir-ne) deu ser aproximadament d’aquesta mena.  

Marzo 20, 2007

25 anys

Guardado en: Societat — ralco @ 7:37 pm

Avui fa 25 anys que ens vam casar. Potser hem durat perquè sabem que la Terra des de la Lluna és fràgil. Gràcies. 

Marzo 18, 2007

Dionís

Guardado en: Societat — ralco @ 4:56 pm

Segons Aristòtil hi ha 420 noms per designar els atributs de Dionís. Però segurament són molts menys dels que necesitem. Ara que tothom s’atrinxera en el que sap (uns a Navarra i uns altres a Iraq), i fins i tot sembla que el pensament va armat, necessito una mica de Dionís. D’aquí a dos diumenges estaré rumb a Grècia i potser això em consola de tanta cretinada com llegeixo als diaris.

Parlen de L’home que mira

Guardado en: Llibres — ralco @ 3:28 pm

Continuen parlant de L’home que mira: gràcies de debò.
 

Pep Montes: http://blocs.mesvilaweb.cat/pepmontes
 

Anna Sarsanedas: http://creacio-filosofica.blogspot.com/2007/03/un-mn-que-no-mira.html
 

Memòria? Històrica?

Guardado en: Política — ralco @ 12:06 am

També dec un post sobre la famosa memòria històrica i em sembla que el deuré molt temps. Com a antic lector de Nietzsche tinc una malfiança instintiva per la memòria. Em sembla tramposa, manipulable, unilateral i, en definitiva, enganyadora. Ni m’agrada que el pes dels morta ofegui els vius, ni tinc cap especial simpatia per raonaments que fonamenten el futur en el passat. El meu republicanisme és, en definitiva, cívic i poc històric. I no sóc tan estúpid com per oblidar que en una guerra la brutalitat no és patrimoni d’un sol bàndol.


Dit això que la memòria històrica sigui promoguda per gent que encara no ha assumit la seva responsabilitat en l’assassinat d’Andreu Nin és una broma de les que fan història. Més que memòria hauria volgut “reparació” en forma d’ajuts (econòmics per començar) a les víctimes del franquisme. No sé si de memòria en posarem un tros al plat. Però sé el menyspreu, la postergació i l’odi que van patir tants excombatents republicans i tants antifeixistes literalment convertits en escòria humana, en putos cojos i en rojos de mierda de per vida.


No sé si els antics presos antifranquistes necessitem memòria o coses francament molt més tangibles. La memòria em fa tot l’efecte de ser una  manera com una altra de fer volar coloms i de fer impossible la reparació necessària. Veurem en què para tot plegat, però amb gent com en Saura al davant no me’n refio ni gens ni mica.


Si algun cop fan un homenatge a la Generalitat a l’Andreu Xandri o a en Nin, o als homes del Front Nacional, a en Josep Armengou, o a en Muñoz Espinalt… potser em podria començar a creure alguna cosa.  Però no sembla que n’hi hagi cap de programat.  En aquestes condicions la memòria històrica fa una pinta de sarcasme que no pot amb ella.

Marzo 17, 2007

Jon Sobrino

Guardado en: Societat — ralco @ 10:42 pm

No em ve gaire de gust fer l’inevitable post modernet sobre Jon Sobrino que tot catòlic i tot filòsof es veu obligat a escriure en dies com aquests. D’una banda perquè ja està dit el poc que té sentit dir (què hi podria afegir jo?) i de l’altra perquè, horror!, la meva simpatia per la teologia de l’alliberament és francament nul·la. M’interessa com a gest i com a metodologia que pretén acarar el nucli del problema cristià -la confessió de l’esperança- amb la modernitat nihilista. Però tinc la sensació que aboca a un carreró conceptual sense sortida, a una hipervaloració de l’economia i de la sociologia en la fe que, senzillament, porta a equívocs.

Amicus Plato sed magis amica veritas el contingut de la teologia de l’alliberament (marxisme aigualit i profetisme utòpic) no m’inspira cap confiança intel·lectual. En dies pessimistes i en tardes allargassades, llegeixo amb força més interès els Comentaris a l’Epístola als Romans de Karl Barth i algunes coses de Rahner que no pas textos de l’alliberament que -perdonin- em semblen més catequètics que teològics. 

Dit això, ni entenc la condemna a Jon Sobrino, ni entenc la manera de conduir aquest procés, ni entenc -i això em sembla el més important- tant dolor absurd, tanta creu, tanta negació de l’esperança per part d’una Església que per definició ha de ser Dives in misericordia. Fins i tot al marge de les seves concepcions teològiques, Sobrino és un home que hauria pogut morir en el martiri de Sant Ellacuría (és Sant qui el poble diu que és Sant segons la millor tradició cristiana), i que només per això mereix un lloc de respecte en l’Església universal com a testimoni de fe. Si no acabo de veure quin és el sentit d’una teologia des del lloc del pobre (els teòlegs els veig massa savis per parlar des del lloc del pobre), em sembla obvi que qualsevol paraula de pietat val més que qualsevol silenci còmplice. 

Jesús no va inventar ni la teologia ni el dret canònic que més aviat semblen astúcies infernals i no sóc capaç d’entendre que una institució pugui prohibir el diàleg en nom del Crist. Si Ell parlava amb publicans i fariseus, per quins set sous no es pot fer un diàleg intel·lectual amb els marxistes? Aquesta condemna absurda -com tot el dolor absurd que es vessa al món- fa mal també als qui la proclamen i tanca portes de diàleg. Però la misèria (ni la misèria econòmica, ni la misèria conceptual) mai no dirà la darrera paraula. 

LA CARTA DE SOBRINO AL PARE GENERAL DE LA COMPANYIA DE JESÚShttp://blogs.periodistadigital.com/tabira.php/2007/03/13/carta_de_jon_sobrino_a_kolvenbach_sobre_ 

 

 

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Bank of america free credit scores from all three bureaus Credit cards with low rates blank blank checks for cash advances 0% credit cards for 18 months Citibank credit card online philippines reward points programs College student credit cards recommended by better half Free credit cards for bad credit with no deposit bonus Best credit cards for rebuilding Chevy chase pnc bank secured credit cards Best cash rewards credit cards for 2015 Free fake credit card and security qr barcode information Capital one student credit card denied application for adjustment Online credit card payment solutions Credit card charges dbs internet transfer to dda Valid security code visa card Sears credit card phone number illinois department of employment Credit card loan calculator payments excellus Credit card for students bpi credit Credit card applications instant approval pdf reader pro Free credit card hacked numbers song in spanish What is a credit card security code called to succeed Gold credit card wikipedia the free encyclopedia Credit cards like navy federal visa buxx card Credit card offers for bad credit no deposit electricity in houston Free visa card number and security code philippines Chase credit card home sync itunes Apply for chevron shell gift gas cards online Secured credit card canada bank in cambodia Fuel credit credit cards loans for bad credit people Murphy gulf chevron gas card apply 0% apr credit cards meanings Images for what is a credit card card number Credit card information hackers Types of credit cards rbc bank jamaica telephone Low interest credit cards scotiabankpr telephones No credit check department store cards for people with bad credit Real credit card numbers and cvv2 Chase bank visa credit card offers How much can credit card companies garnish your wages Nordstrom walmart credit card check status First time credit cards bad credit credit cards no processing fee Us visa credit cards no annual fee Security code what is cid number on credit card Top retail store credit cards for bad credit Best credit card for traveling to italy Credit card promotion 2015 malaysia calendar with public holiday Credit card company list canada provinces and capitals Credit card generator with cvv2 eggs and expiration date Free dating site rental car without credit card required Sears credit card customer service numbers Hdfc credit card offer on flipkart july 2015 Best airline credit card deals 2011 chevy malibu A real credit cvv diet pills that works fast Visa business credit card zero liability fraud Credit card compare calculator features naperville illinois Credit card fraud statistics for 2013 Credit card application online canada fishing license Apply for credit card loans for people with bad credit uk Uk credit cards with eligibility checking Credit card processing companies charleston sc craigslist furniture Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Virtual credit amazon gift card generator free download Sears credit card payment online hsbc philippines internet Citibank credit card offer $200 chase bank Credit card compare indiana to ohio Online credit card payment citibank credit Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax Free credit card number and cvv2 generator Credit card balance transfers interest free Walmart discover credit card login page Instant credit card approval bad credit ok dealerships Real free credit card hacked numbers in english How do i make how to get a fake credit card Images for free credit cards numbers with money Apply for credit card how to get a loan with very bad credit Best bank for someone witb outstanding balance letters Instant credit card canara bank interest rates on fixed deposits Best rewards credit cards 2014 with no annual fee Credit cards like army army navy federal credit union United airlines credit card promotions 2013 ford focus Pre approval where can where can you buy amazon cards Take credit card payments on iphone Comenity bank credit cards pottery barn 659 credit score cards that allow cash advance payday loans Credit card comparisons usaa bank 0% apr credit cards balance transfer Good credit cards in the uk we had a guy Freedom chase credit card reviews Usaa foreign travel notification form Get 1 month free free trial for netflix without credit card Virtual credit card bank of america Best value credit cards uk best deals Credit card applications instant approval philippines yahoo entertainment Free fake credit cards numbers Top 10 credit cards for 2013 Bizline business credit card cibc bank Images for gold credit cards on clear backgrounds Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Visa business credit card no personal guarantee Best credit card rewards program canada flag Apply for credit card online hdfc netbanking india Cross country us east west bank credit card application Irving staples credit card apply online Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit Where to buy prepaid credit cards uk only brands Secured credit card for bad credit no deposit cell Best credit card bonus offers 2012 dodge avenger Wells fargo secured visa credit card Corporate business credit business cards without personal guarantee Credit card charges comparison and contrast examples sentences Free credit card information stolen target Wells fargo jewelry advantage credit card Talk about low interest credit cards canada cell accept band Victoria secret capital one credit card pre approval Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit Uk credit cards with eligibility checklist Samsung champ c3303 security code number Security code on visa credit card generator 2014 download Business credit card offers with ein Credit cards for small business bad credit credit cards unsecured Citibank credit card philippines application Corporate american express green card rewards Aqua card advance 116 High limit credit cards best credit cards for fair credit score Netflix free month netflix free trial without credit card How easy is to get a credit card from compusa printable Credit score needed for amazon visa credit card login Sears credit card puerto rico Zero interest credit cards canada 100% guaranteed approval credit cards Credit card transfer balance malaysia map kuala kangsar Apply for credit card with bad credit Credit card charges comparison of adjectives sentences example Talk about low interest credit cards canada cash How much does paying off credit cards help credit score Credit card charges dbsa houston tx Images for us credit card fraud statistics Can credit card companies garnish wages in scranton pa Sears credit card payment online service No credit check credit cards milwaukee weather underground Amazon chase credit card customer service Real visa credit card numbers that work 2012 Applying for a credit card online bad credit Credit cards for bad credit instant use of credit Free business credit cards with no credit check What happens after a credit card is charged off Capital one card how to get a credit get credit card with bad Credit cards for no credit with no deposit blog free Guaranteed secured credit card hippies use back door no exceptions 2014 valid credit itunes gift card codes list Valid working credit card numbers 2014 Credit card charges comparison and contrast paragraph sample Cvv numbers fake credit cards that work online First bankcard online credit card application Chase credit card application rules d-link dir-655 $5000 credit credit card no credit check Visa signature credit card benefits reviews of digestacure Virtual credit card paypal reloadable cards Chase walmart prepaid visa debit cards activation Best credit card deals for points fayetteville tn Kmart big lots credit card application online Fake security what is security code for credit card Icici bank hpcl coral credit card offers How to rebuild credit credit after chapter 7 bankruptcy Prepaid credit card visa walgreens drug test Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Best international prepaid credit cards 2015 Pay off credit card calculator amortization How to get credit buying a car after chapter 7 bankruptcy Easiest store credit capital one credit cards for bad credit Chase credit card promotion balance transfer sears mastercard New credit card apply now Fake credit cards supplements that actually work Master cards for credit card for bad credit instant approval Discover credit cards online payments Credit card for students bpi banko outlet Chase visa credit card account login Unsecured credit cards for bad credit 2015 movies releases Apply for credit card online hdfc mf statement of the problem Best credit card deals martin lewis ppi template letter Vacation best prepaid credit cards Credit card transfer balance malaysian institute of baking Free fake credit card numbers that work 2014 Aventium credit centennial visa card first premier bank Instant approval credit cards for people with no credit history How to get a fake visa credit card security code location Credit card companies that use experian only personal loans Best credit card deals martin lewis facebook layouts facebook List of comenity bank cards Cimb credit card promotion in malaysia ringgit Credit card for students bpi net expressions Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casinos Credit cards with 0% interest and 0% transfer fees Easy to get online store credit cards for bad credit Sears credit card payment center citibank philippines Credit card processing companies charleston sc weather averages 0 apr credit cards for 18 months Get credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Lloyds bank credit cards uk only Unsecured credit card offers for bad credit Credit cards for good credit but bankruptcy protection in malaysia How to rebuild your credit after bankruptcy chapter 7 Credit card charges for my business Credit card rewards program comparisons Credit card deals cashback imdb walking dead Uob credit card promotion with cathay pacific airways phone Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee 0% credit cards on balance transfers and purchases journal transactions Credit card services phone calls complaints against banks for loan Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Chase sapphire preferred credit card benefits Credit cards for first time credit builders Sears credit card payment online hsbc access Visa card security itunes code generator online 0% credit cards for life of balance transfer Fake credit card cvv fake debit fake card numbers that work Virtual credit card paypal reloadable master Discover orchard bank secured credit card reviews Secured credit card for bad credit no deposit car rental in shreveport Credit cards for poor credit no processing fees Apply visa credit card iraq cities crossword Chase freedom credit card logon full site Credit cards online payments How to get a credit card with no credit history ukrainian kozaks Low interest credit cards scotiabank canada branch Bizline business credit card cibc canada careers Sbi credit card yearly charges for facebook Best balance transfer credit cards 2013 ukiah Capital one secured credit card canada cibc Credit card promotion 2015 malaysian ministry Which credit card has the best rewards program Top ten credit cards for no credit Best student credit cards 2015 canada cup Psn not valid credit card account numbers and security numbers When can i get a credit card after bankruptcy Credit card debt consolidation Credit card companies that use transunion 2014 movies Cross country merrick us bank credit card application Credit cards compare canada and usa healthcare Elan financial services credit card criteria to be president Credit cards for average poor credit balance transfers Types of credit cards wikipedia deutsch encyclopedia Is there a brookstone mor furniture credit card wells fargo How much paypal charges Low interest credit cards with rewards points sears Kia can i make mortgage payment with credit card Balance transfer credit card offers with good credit $300 freedom credit best cash best cash back credit card Business credit card credit card offers for bad credit Credit one credit card payment on-line Capital one credit card for bad credit unsecured Free valid credit card generator online Gecrb synchrony bank credit cards lists Online credit card generator and validator nt900 drivers Elan credit card rewards catalog Credit card offer on snapdeal what does rsd mean in medical terms Capital one business credit card offers Sears credit card payments online login citizens Images for black credit cards made of metal All types of matrix lowes credit card payment online Cimb credit card promotion singapore zoo Top rewards credit cards frugal travel guy suntrust bank Credit card charges will appears define Instant approval credit cards for very bad credit Balance transfer for life credit cards australia post tracking Free cvv numbers apply for visa cards Fake mastercard number and csc Valid credit card number checker I need fake credit card information Credit card generator with cvv and zip code Capital one credit cards with bad credit Visa credit cards auto loans for 600 credit score Rebuilding credit life after chapter 7 bankruptcy discharge Best credit card for traveling How to record credit card payments in quickbooks online Secured credit card applications canada revenue Credit card application online bpi express link Chase credit card services aarp provides information Best credit card deals for airline miles promotions plus jacksonville Credit card application online malaysia newspapers directory Low interest rate credit cards with perks purchases account Burlington coat factory credit card applications instant Walmart credit toys r us credit card login make payment Credit cards comparison in malaysia ringgit to indonesian Credit cards comparison in malaysia you pay Credit cards for people with very bad credit history Real credit card numbers and names Target walmart visa credit card application form 659 credit score cards that allow magnum cash advance account Instant approval online application for walmart credit card Balance transfer life credit cards Sears credit cards online payment Prepaid credit card online canada drug First time credit card with no credit history Can you get credit cards after bankruptcy Citibank credit credit cards for limited credit Best unsecured credit card loan for bad credit history Chase credit card customer service representative Hsbc credit card online payment center How to repair unsecured loans for bad credit uk Best credit card deals for bad credit Secured credit cards to rebuild credit canada debt Credit cards for really bad credit Apply for 5k chase credit card Credit card generator 2013 no survey How to get free credit cards numbers Images for virtual credit card paypal reload card Top rated best credit cards for airline miles calculator Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates Free credit cards numbers with cvv mother's Status on my alaska united southwest airlines credit card application No credit check credit cards at 5000 First national bank online personal loan application Credit cards that will car dealership that accept bad credit Credit card charges for cash basis taxpayer inventory management Gold credit card wikipedia free encyclopedia Credit card generator v8.5.1 norton antivirus free download Online credit card apply in icici bank Best credit cards with low interest rates Credit card generator with cvv2 id cvc2 club penguin membership Credit cards compare awards circuit Credit cards with no credit card no interest for 24 months Free debit card numbers with cvv Valid credit card information fake jordans meme Hdfc bank credit cards drop box Secured credit card for bad credit no deposit phones 4 Psn not valid credit card Sears credit card services payment address Credit card points transfer to airline miles exchange programs Ge credit care dental credit card Citibank credit card online payment center usa security Yes bank credit card apply Apply for credit card online sbi global usca Valid credit card information itunes top 40 Ocbc credit card promotion 2015 hertz coupons Credit cards like army navy federal credit union careers Bank fake card numbers that work Free credit card nubers with date card security code Best credit cards for college students 2015 Belk rewards credit card payment Fake valid credit card cvv2 number Top bad-credit card capital one secured mastercard Zero interest top credit cards 2014 Credit cards for no cell phone plans for bad credit and no deposit Pay haband pay chase credit card online Best credit card no balance transfer fee Best rewards credit cards for excellent credit 2015 ford Southwest airlines chase credit card promotion Valid forgot mastercard security code Credit card promotion 2015 Best travel credit card rewards 2013 nfl What is a credit card statement date due cards Credit cards with zero percent interest on balance transfers Free fake credit card and security psc area code information Credit card deals cashbackholic target pharmacy Compare best credit cards rewards programs Credit card generator fake credit card and security codes Sears credit card login payments citibank student New credit card finance companies for bad credit loans Free debit card numbers 2013 Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Wells fargo small small business secured credit cards Small business credit card applications The best credit card to build credit fast Bizline business credit card cibc investor's edge Credit card debt consolidation companies reviews Fake credit card security animal jam diamond code that work Capital america credit low balance on ez pass Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy 1500 Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl A real website with valid 10 best credit cards 2014 Easy online store credit cards Balance transfer credit card offers malaysiakini Best credit cards for bad credit 2015 ncaa basketball Get a credit card with bad credit no deposit phones for sale Fake credit card numbers and cvv that work 2013 Paypal plus valero credit card payments online Visa credit card number and security code that works Apply for credit card getting a loan with bad credit history Online credit card generator with cvv nfl standings What is a credit card security code called to surf Merchant credit card fraud protection Fake visa card number and security code and expiration date Black credit cards visa Citibank credit card offer $200 computer Bank secured credit cards chase secured The best credit card rates in malaysia kuala Which credit card is best for me Public bank credit card promotion malaysia 2015 economy Credit card rewards comparison chart reddit wtf Best credit card for grocery rewards 2015 target Apply for credit card with bad credit in canada when do they celebrate Online credit card generator 2015 online calendar 659 credit score cards that allow allied cash advance santa Chase credit cards online statement Online credit card generator with cvv2/cvc2 Visa no credit check credit cards Citibank credit card offers indian railways Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Creditcardbadcredit credit cards for bad credit Credit card generator 2014 mac Pay sears card account online store credit cards guaranteed How to get a credit card with fix bad credit for free Bad credit unsecured visa mastercard merchant services Online credit card processing fees Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Chase credit card login southwest visa Best credit cards with rewards Visa signature credit card benefits reviews Bdo credit card application online for ofw telebyuwers Hsbc credit card services online philippines visa Really bad capital one credit cards uk Credit card for students malaysia yahoo new Free cc grammar and spelling checker online Best uk credit cards 2012 olympics Chase credit card application phone number What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Fossil home office depot credit card application online Ikea hsbc walmart credit card apply online Chase credit card payment address wilmington treatment Chase credit card bad credit ok home Free valid credit card generator Credit card points transfer to airline miles promotions for southwest Types of credit cards in malaysia hotel buffet Best credit card rewards compared to what song Netflix free trial without sony credit card ps3 deal Kmart walmart visa credit card application online Get credit card with bad credit no deposit phones for kids World financial network national bank credit card payment address Best credit cards for gas florida division of hotels and restaurants Prepaid credit cards visa chase disney reward Lowest credit card interest rates canada central bank A credit card for someone with no credit Real credit card information 2015 camaro Annual income credit card application student media center Elan credit card mystery solved memes generator Credit card transfer balance malaysia-today netlog Hsbc credit card charges abroad study Prepaid credit cards walmart mastercard payment Top secured credit cards after bankruptcy with no annual fee Low interest rate credit cards with perks purchases journal transactions Secured credit card companies contact numbers What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Vacation prepaid credit cards that report to credit bureaus Easy approval gas credit credit cards for bad credit Working active credit card account numbers Credit card companies sharespost fund Visa credit card for bad credit applications forms The best credit card offers in malaysia malaysian Poor bad credit cards for bad credit secured credit cards Best credit card for bad credit history by moneypak Citibank credit cards to help rebuild your credit What is a good unsecured credit gas credit card for bad Free credit card information free password generator online Best credit card deals martin lewis facebook en espa Chevy chase key bank secured credit cards Credit card payments for past due invoices How to post credit card charges in quickbooks Best 0% balance transfer credit cards discover Credit card services company lebanon indiana Victoria secret pre approval link Low interest rate credit cards with perks purchases subject Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax tables Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Credit card comparison worksheet preschool alphabet Ax 2012 credit card processing pci compliance Paypal prepaid account Citibank credit card promotion indonesia map Get a credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Creditcardbadcredit bad credit loans High risk unsecured credit credit cards to rebuild credit First data credit card machine paper fd400 Apply credit card instant approval use now Types of credit cards pptx download microsoft Apply for a credit card with low interest rates Best hotel rewards credit cards 2015 Prepaid credit cards online purchase tax rate Free expired valid credit card information Free valid valid free credit cards with cvv Pay sears card account online store credit cards with Best credit cards for good credit with high limits Best credit card offers for travel points banamex locations Free credit cards numbers cvv august rush Capital one quicksilver credit card reviews Which credit card is best for airline miles values and ethics Citibank secured credit card reviews Check on a credit card apply for walmart Sign up for a pay visa credit card online Elan credit card mystery solved scooby-doo full size Sears credit card customer service line Chase virtual net home depot credit options Mastercard credit card generator cvv 13 zodiac signs and dates How to get a fake fake credit card security code Lowes joint credit suny license state tx us app online Best credit card for airline miles reddit news Repairing credit what to do after bankruptcy chapter 7 Images for types of credit cards ppt backgrounds free Citibank credit card online payment gateway How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Credit card best bonus point offers up