L’home que mira

Abril 28, 2007

Extra Ecclesiam

Guardado en: Societat — ralco @ 2:39 pm

Al Concili de Florència de 1441, el papa Eugeni IV va decretar: la santíssima Església romana creu fermament, proclama i predica que ningú que no sigui membre de l’Església catòlica podrà prendre part en la vida eterna. Amb el principi Extra Eclessiam nulla Salus, el papa s’extralimitava d’una manera fins i tot teològicament absurda (en la tradició catòlica qui pot condemnar és Déu i ningú més). El problema és que això de l’extra Eclessiam va tenir èxit a tot arreu. De vegades sembla que no hi ha salvació fora de la màfia, fora del Partit, fora de la capelleta universitària o fora del que vostès vulguin. La condició és ser fidel com un gos a la veritat revelada i a la comunitat que la substenta. Però per sort cada cop hi ha menys gent amb ganes o amb necessitat de ser salvada. Almenys a segons quin preu. Són coses que passen quan puja el nivell de vida.  

 

Abril 27, 2007

Profetes

Guardado en: Educació — ralco @ 10:11 pm

Bringham Young, el profeta de la religió dels Sants dels Darrers Dies (mormons) estava molt orgullós d’haver anat a l’escola només onze dies en tota sa vida. Realment llegint El llibre de Mormó, això es nota força. Però s’ha de reconèixer que la manca d’escolaritat no ha impedit sinó més aviat al contrari l’èxit de la religió mormona. Més aviat el que hauria estat un impediment per als Sants dels Darrers Dies seria que el senyor Young (i els que se l’escoltaven) haguessin tingut més escolarització. 

Pel que es comenta en àmbits del professorat ara els nostre govern “progressista” vol reduir la filosofia al batxillerat a dos dies per setmana. He de preguntar a algun amic dels pocs que encara em queden a l’Administració si tanta promoció de la més absoluta burrície al batxillerat ha estat idea d’algun profeta baix llobregatí (o sarrianenc) de l’Església happy-flowers dels Sants dels Últims Bars. Els profetes, ja se sap són tan imprevisibles com les declaracions del President Maragall i com els actes del seu Tete.

Deia el professor Garrido

Guardado en: Filosofia — ralco @ 9:14 pm

Deia Manolo Garrido l’altre dia a l’Ateneu Barcelonès que A l’època de Sartre la gent volia saber què pensaven els filòsofs; avui els filòsofs volem saber què pensa la gent i a la gent no l’hi importa què pensen els filòsofs. Potser ho vaig entendre malament però Garrido -gran epistemòleg, tot sigui dit- semblava que se’n lamentés, com si el desinterès públic per la filosofia fos una tragèdia de la cultura o un símptoma de malestar de la modernitat.

A l’home que mira en canvi això li sembla magnífic. Els filòsofs -ai las!- no pensen coses diferents a la resta de la gent i s’equivoquen com tothom (per exemple, Sartre es va equivocar força). A un filòsof potser no se l’hi hauria de preguntar què pensa, sinó per què ho pensa. El filòsof no veu coses diferents a la resta de la gent (el món és el mateix per mi i per vostès, faltaria plus!); però reivindica mirar-les d’una altra manera, afilant -sobretot- la ganiveta del llenguatge.   

Deia Manuel Cruz

Guardado en: Filosofia — ralco @ 9:02 pm

Deia Manuel Cruz l’altre dia en el diàleg entre filòsofs de Barcelona i de Madrid de l’Ateneu que el problema [entenent orteguianament “problema” per oposició a “tema”] no és si hi ha fets nous, sinó si hi ha categories per pensar els fets nous. Aquesta em sembla que és una “qüestió major” per a la filosofia en el medi internàutic. No té sentit qüestionar si “passen” coses noves en l’era de les cibersocietats (és obvi que en sentit immediat passen coses -i els diaris en van plens), sinó que ens hem de demanar si estem plantejant les preguntes adients a les coses que passen. 


En el procés d’edició del meu llibre L’home que mira, em va venir sovint al cap una reflexió similar: ¿té sentit reproduir en una forma “vella” (llibre de paper) el que s’havia dit en un mitjà virtual, electrònic? No serà un fracàs tan previsible com el de l’escriptor quan porten la seva novel·la al cinema i la troba inevitablement “diferent” a com ell l’havia vist? El llibre ha sortit diferent al bloc -més contingut, més badoc, més “romàntic” fins i tot- però ha conservat el que m’interessava retenir de l’experiència on line: em sembla que valia la pena recollir també en un medi vell la meva perplexitat, deixar constància del no-saber (del progressar retroprogressiu) com a exercici. En tot cas si la provisionalitat internàutica educa la nostra capacitat per fer preguntes (per educar la mirada), ja hauríem fet prou

 
  

Abril 26, 2007

Thoreau al web

Guardado en: Filosofia — ralco @ 10:49 pm

Al setembre vam dir que enguany no hi hauria novetats significatives al web http://www.alcoberro.info però som gent informal i incapaç de complir la nostra paraula. Mentre continuem pensant com reorganitzar materials i com presentar-los, hem afegit alguns materials sobre Henry-David Thoreau el radical americà que volia escoltar els ocells delss boscos de Concord i que d’aquesta manera va reinventar l’epicureisme; perquè començar a pensar en termes d’ètica del medi ambient i conèixer els clàssics és cosa de pura urgència. L’edició en català del Walden ha estat una bona excusa i recolzar els moviments ambientalistes amb una petita injecció de teoria no està de més. Sobretot perquè Thoreau és un liberal-llibertari molt pensable ara en temps antiautoritaris. 

http://www.alcoberro.info/planes/thoreauindex.htm 

Madrid (o “un Madrid”) es presenta a l’Ateneu

Guardado en: Societat — ralco @ 8:56 am

La pèssima organització de les jornades de Madrid a Barcelona (el dia de Sant Jordi encara no ens havien comunicat des de Vila-en-Cort quins conferenciants portaven, l’acte el van programar a una hora impossible (2/4 de sis de la tarda)  i, a més, van passar un títol incorrecte…), va fer que hi hagués molt poca gent a l’Ateneu per escoltar un debat que ben divulgat hauria estat interessant però que va passar desapercebut. Garrido, Sádaba, Cruz i Gómez Pin són tots ells prou significatius en l’àmbit del pensament i no es mereixien la sala amb la dotzena escassa d’indígenes catalans que els va acollir –però, és clar, s’ha de saber almenys una setmana abans que parlen i s’han de posar a una hora assumible. Això si: hi havia un munt de funcionaris autonòmics madrilenys, fàcils de detectar per la quantitat de gomina que gasten. Gràcies a què es van situar estratègicament suposo que les fotos no sortiran tan malament.
Significativament a l’acte de dos quarts de vuit –una bona conferència sobre Wittgenstein d’Antoni Defez–hi havia unes quaranta persones (la quantitat normal de públic que acostumem a tenir als actes de l’Ateneu). Més endavant miraré de posar uns posts resumint algunes idees importants de l’acte madrileny i de la conferència d’en Defez. Quedi ara la sorpresa per la pèssima organització (des d’allí i no des d’aquí) de l’acte.
 

Abril 24, 2007

Wittgenstein i la filosofia, a l’Ateneu Barcelonés

Guardado en: Filosofia — ralco @ 12:04 pm


A l’Ateneu Barcelonès (Canuda, nª6, Bcn), l’Antoni Defez ens parlarà aquest dimecres -potser avui per tu que ho llegeixes- sobre Wittgenstein i la filosofia (sala Verdaguer, 19:30). Fa temps que volíem  plantejar la pregunta entre altres coses perquè no resulta fàcil trobar un fil conductor en el pensament de l’estrany personatge que fou  W. i poca gent com el profesor Defez (que té el millor web wittgensteinià actiu dels Països Catalans) per respondre la qüestió. A més tenir un professor valencià –valencià en exercici- el mateix dia del 300 aniversari de la batalla d’Almansa és tot un luxe. Us hi esperem.
 
http://www.defezweb.net

Abril 23, 2007

Estrany

Guardado en: Política — ralco @ 10:27 pm

Per Sant Jordi em faig tres llibreries i la parada de l’Ateneu Barcelonès. Sorpresa i una mica de perplexitat per un èxit relatiu i inesperat de l’ètica empresarial sobre el gènere memorialístic: signo 12 Ética economía y empresa per tan sols 7 L’home que mira. Serà que l’àrea que em toca, de Diagonal en amunt, no està per blocs ni per poesia. De tota manera a Laie i a La Central L’home… sembla que s’havia exhaurit al migdia, segons em diu el servei d’espionatge. Veurem si hi ha reposició.

Em regalen un llibre que intueixo destinat a un gran èxit o com a mínim a un soroll interessant: la història del com si diguéssim principi de l’ordre còsmic (o aixina), que es diu Con mentalidad propia. Historia cultural del pene de David M. Friedman (Península). Que els èxits d’assaig d’aquesta hora siguin una història del penis i una del cervell femení diu alguna cosa del temps que vivim? 

Compro el nou Josep Pernau: Humor de combat (La Campana) una interessant antologia de l’humor sota les dictadures que segur que també serà un èxit.  En canvi, després de pensar-ho una mica decideixo que les Poesies Completes d’en Salvat-Papasseit poden esperar a l’estiu. Com a mínima part que vaig ser de l’edició clandestina i integral d’en Salvat al 1974/75, la nova edició em posa nostàlgic. Sant Jordi no és dia de nostàlgies. 

Abril 22, 2007

L’Alcoberro per Sant Jordi

Guardado en: Llibres — ralco @ 7:19 pm

 

Des que la setmana abans de Nadal vaig publicar el pròleg al Walden de Thoreau (Símbol Eds.) fins que dimarts passat es va començar a distribuir L’utilitarisme (EdiUOC), han estat tres mesos de no parar a base de publicar llibres nous amb la signatura d’un servidor. Ni més ni menys que mitja dotzena d’aportacions meves i totes prou diferents s’han amuntegat en un trimeste per atzars de la vida als taulells de les llibreries  (algun d’aquests llibres portava més d’un any aturat), quasi sense ni temps per pair novetats. Presentacions de llibres i la consegüent corrua d’entrevistes i ràdios m’han tingut semi col·lapsat fins Setmana Santa i encara costarà reprendre el ritme més calmat que dins el general atabalament de la vida acostumo a portar habitualment. 

Mentre comença a sortir crítica de tots aquests materials nous més enllà del món virtual -la de Pere Saborit a El País i la de Xavier Pla a El Temps són d’agrair i les dels internautes ja ni us ho dic!- encara estan pendents a l’agenda força actes vinculats d’una manera o altra a les darreres publicacions. Millor això que el silenci, és clar, però convindreu amb mi que aquest és un país exagerat. Un parell d’anys sense llibre nou i sis de publicats en 100 dies és com allò de la sequera i les inundacions. 

Al millor dels móns possibles m’agradaria poder pencar a un altre ritme, certament. Com si diguésim de pluja fina i passin-me el tòpic. Per això m’ha agradat tenir un matí de diumenge prou calmat per revisar el conjunt de la feina publicada en la voràgine d’aquests dies i, les coses com siguin, un cop rellegits els materials n’he quedat més content del que m’esperava. Instint filosòfic i una mica de cultureta per plantejar idees. Immodèstia a part. Que l’Alcoberro continua essent imprevisible malgrat els anys, m’està prou bé. 

Per Sant Jordi hi haurà molts Walden (Símbol Ed) i molts Homes que mira (Cossetània) a les parades. Així que espero que en compreu i que el regaleu a dojo. Sóc tot un èxit en la versió menys-seller de l’assaig en català, ho ben asseguro. L’Home que mira a més fins i tot té aquell toc de poesia ì d’ironia que queda bé per Sant Jordi. 

En llibreries trobareu segurament menys Ética, economia y empresa (Gedisa) perquè el tema no fa de la diada -però en signo a la parada de l’Ateneu Barcelonès; i suposo que la UOC encara no ha distribuït L’Utilitarisme que és més escolar, tot i que reivindicar Mill és imprescindible als temps que corren. No crec que us sigui fàcil trobar el Dios de Sunyer i Capdevila (properament El Viejo Topo publica uns articles sobre el bon home aquest) i els materials de Teoria del Coneixement són interns de la UOC.

Molta feina d’un servidor, doncs, malgrat que Sant Jordi no sigui ni pugui ser un dia per a llibres de filosofia. En tot cas, benvolguts happy few, lectors d’aquest bloc i dels meus papers diversos, feu vostre el Sant Jordi, passegeu i si decidiu comprar els meus llibrots que els déus olímpics us ho paguin.

Alliberar-se

Guardado en: Societat — ralco @ 10:32 am

Així estan les coses. Els il·lustrats volen alliberar-nos del passat; els neocons volen alliberar-nos del futur. I la gent del carrer no es vol alliberar de res. Per acabar-ho d’adobar, El Fari té càncer. Pel que sembla, al món l’esperança cada cop va més cara

Abril 20, 2007

Les paraules les carrega el dimoni

Guardado en: Política — ralco @ 3:27 pm

Estava a punt ahir de fer un post destroyer sobre la política catalana d’ara mateix quan em va arribar la nota de l’Ateneu Barcelonès sobre la campanya Apadrina una paraula, que és poesia pura i recuperació de món –en la mesura que la paraula fa món.

Resulta que –real com la vida mateixa, o serà que la realitat imita l’art– en Carod ha apadrinat la paraula balafiar [malgastar] i en Mas la paraula mesell [acomodatici, traïdor] i si ho porten tan clar ja em direu què més hi pot afegir un filòsof…  En tot cas, aquest parell m’han estaviat un post. Hi ha paraules com sonen com tests projectius. La meva és badomeria.

Abril 18, 2007

Dijous: una llei per la civilització

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:38 am


Aquest dijous comença el debat al Congrés de la nova Llei de Benestar animal, que està previst que sigui aprovada abans de finalitzar l’actual període de sessions. De vegades, notícies com aquestes reconcilien amb la política –per misèries de la vida, em temo que aquest tema serà passat per al als grans mitjans de comunicicació –igual que s’ha menystingut informar de recent document del Parlament de Catalunya demanant perdó al poble gitano per la persecució racista
 
La felicitat no és completa perquè aquesta Llei no afecta els espectacles taurins, ni la caça, ni la pesca; però és imprescindible per visualitzar un estil de civilització. I l’enemic ho sap: per això El Mundo regalava diumenge el primer volum de l’enciclopèdia dels assassins de toros (El Cossio)  Allò que als vells temps es deia la lluita ideològica els maoïstes reciclats a ultres la tenen molt clara. Però contra salvatgia, civilització.

Abril 12, 2007

Ètica, economia i empresa

Guardado en: Llibres — ralco @ 11:00 pm

 

La Fundació EPSON es complau a convidar-vos a la presentació dels nostres dos darrers llibres La empresa responsable, (Ed. Claret) de Ramon OLLÉ -director general d’Epson Europe- i Ética,economía y empresa, (Ed. Gedisa), coordinat per Ramon ALCOBERRO -professor a la UdG i consultor de la UOC- L’acte serà el dia 18 d’abril a les 19.30 h., a l’Ateneu Barcelonès, (c. Canuda, nº6 - Barcelona).  Comptarem amb Pere ESCORSA, catedràtic de la UPC, que parlarà sobre Ètica, empresa i innovació tecnològica.   

Us hi esperem, fins i tot si creieu (ai !) que l’ètica empresarial és a l’ètica el mateix que la música militar és a “la” música. Potser ja seria hora que l’ètica deixi de consistir en un recurs retòric o d’evitar que s’hagi de quedar -pura i estèril com donzella noucentista- a la porta de la fàbrica.    

 

 

  

 

  

 

Abril 11, 2007

La vida esplendorosa

Guardado en: Educació — ralco @ 10:47 pm

Bea Bossi analitzava aquesta nit a l’Ateneu Barcelonès les dues cares de l’amor a Grècia: Safo (el cos com a coneixement) i Diòtima (l’Eros fill de Poros i Pènia que es descobreix alhora feble i fort). De fet el que ha mostrat és com l’un connecta amb l’altre a través de l’exègesi d’un text de Màxim de Tir: A l’amor l’anomena Sòcrates sofista i Safo creador de mites Ell cau en deliri amorós per Fedre; a ella l’amor li regira les entranyes Eros ha regirat les entranyes meves com un vent abatent-se les muntanya amunt sobre els roures…  Per a la professora Bossi el punt en comú entre Safo i Diòtima es trobaria en aquella frase del Fedó (114 d) que l’home que mira sempre retreu a amics seus del gremi missaire, massa encaparrats: Creure en la vida immortal de l’ànima és un bell risc. Estimar, com creure, només pot ser una aposta. 

Més modestament m’he quedat amb un fragment del poema 58 C de Safo: Però jo estimo la vida esplendorosa… això també a mi / -el radiant desig de sol i de bellesa- m’ho té assignat el destí. Quasi hauria dit amb veu baixa: amén. Senzillament i ben mirat hi ha coses que ens mereixem tu i jo, oi?

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Rhb credit card promotion malaysia 2015 school What are some security activation promo codes for netflix Which credit cards use experian only personal loans Valid mastercard number and security code Tj maxx woes webmail co za login Elan credit card mystery solved after 55 years of age Apply for credit card with fair credit nyc doe email Lower credit card interest rates canada historical Citibank credit cards login hk Credit card under 18 uk Free credit cards for people with no credit Online credit card application decision hdfc bank Highest lowes amazon credit card approval rate Bank of america free credit score report government First bankcard credit card of omaha 0% credit card secured credit card offers for bad credit Online credit card application fraud statute of limitation Sears credit card payment online center belk coupons Jeep first bank credit card login Free fake what is the credit card security code Sears credit card payment online center 6 Credit cards for very credit card bad credit uk How to get credit cards online Apply for credit card with bad credit with no deposit blogs Prepaid international credit cards in switzerland english speaking Credit card fraud prevention for merchants Fake valid what is credit card security code High risk unsecured good credit cards after bankruptcy Rooms to go american express credit score requirements Free security code numbers Images for gold credit card size bar Sears pay my credit card bill Credit card processing rates for small business Credit card charges dbsa south africa Is a nab walmart amazon credit card easy to get Visa student credit cards canada feest Updated list list of comenity bank cards Free fake credit card and security usps barcode information Poor no bad credit secured credit cards with no deposit Credit card deals cashback imdb database movies Hsbc business credit card hk express Instant approval credit good credit cards for average Citi credit card online payment center sams club Secured credit card for very bad credit Walgreens prepaid credit card visa card Webbank government ge money bank issued credit cards Visa credit cards for credit cards with bad credit no deposit Hdfc bank credit cards status stalker funny Balance transfer low interest credit cards canada instant Best credit cards to rebuild credit after bankruptcy 2015 new hope Capital one card can i get a credit credit card with bad credit Small business credit cards no credit check Best credit cards to build credit forbes Credit card information stolen from stores like forever Balance transfer for life credit cards australia map queensland Gas cards online gas cards for fair credit Best credit card deals martin lewis biker gang waco Chase disney online credit card payment Dummy credit cards dor itunes help phone number customer service Latest store credit card information theft Free prepaid visa virtual credit cards Credit card rates news Credit card promotions advertising signs Credit card company policies 5000 credit card limit for bad credit What are the easiest credit cards how to get approved for Best balance transfer credit cards 2012 dodge dakota for sale Low interest credit cards for balance transfers Apply for student credit card online Secured credit card credit offers for bad credit Best credit card bonus offers 2012 toyota highlander Chase credit cards online account services Best credit cards for students uk basketball live Free fake credit card and security qr upc code information Prepaid western union debit cards 5000 credit cards bad credit instant approval No fee balance transfer credit cards 2015 free Free virtual how to get a credit card with money already on it Biweekly credit card payment calculator Credit cards for low how to buy a house with low income and bad credit Citi aadvantage credit card online bill pay Top rated credit cards with points purchases ledger My chase credit card account login Credit card with norton norton security code generator Chase credit card phone numbers Citibank bank of america citibank joint credit card application Apply paypal plus credit card rewards program Visa credit cards bad credit cards for poor credit no annual fee Which credit card is the best for airline miles promotions plus Applying for a credit card with no credit history Best secured credit cards personal loans to help rebuild Top 10 credit cards bad credit Credit card charges philippines news typhoon Credit card fake security codes Hsbc credit card online payment indiana Instant approval extremely bad credit unsecured cards How to activate my micro center credit card wells fargo How to repair fix my bad credit for free Royal bank credit cards canada only passport Free credit card machines for computers Top 5 secured credit cards 2013 Best credit card for students reviews on teachers List of unsecured credit capital one credit cards for bad credit Good credit cards for bad credit 2015 movies Credit card rates in canada Fake csc fake debit card numbers that work Citibank credit card offers 40 000 miles credit card Credit card transfer balance nz news headlines Visa credit card company phone numbers Elan credit card mystery solved meme faces facebook Balance transfer credit cards 0% interest Bbva credit nlds loans I need a fake credit card number and security code Citibank credit card promotions in malaysia jobs Citibank credit card online login statement of cash flow Visa business credit card customers bank Credit cards for credit scores below what is naproxen Same day bad bad credit loans instant decision Credit card offers 0% purchases on credit No credit credit cards with $500.00 limited government Imagine first premier credit card reviews Free credit card numbers cvv codes No credit check credit cards ukraine flag pic Sears credit card payment online center Store cards financed hsbc ing bought by capital one Track citibank walmart target credit card application status Best credit cards mortgage loans for very poor credit Credit cards numbers that australian work visa Usable visa credit free credit card and cvv2 generator Apply for a commercial credit card pellet grills at menards Netflix free trial without mbna credit card canada Free credit card processing form Unsecured credit card bad credit ok Free credit card info generator download Free credit cards numbers watch free movies online without downloading or signing up Top ten credit secured credit best credit cards to rebuild Credit card balance transfer deals nz immigration forms No credit credit cards with $500.00 limited Can you get credit after chapter 7 bankruptcy discharge Types of credit cards sam's club accepts which credit card First premier credit card account payment Capital one credit cards login ukpass postgraduate Free credit card giveaway numbers with cvvvb Get credit card fast online Prepaid credit card visa walgreens drug list Fake credit card where places to buy stuff online Fake csc codes How to get visa credit card in the philippines Credit cards with no processing fee or rental security deposit Secured credit card applications canada flag Apply for credit card bad credit no deposit credit card Best credit card processing companies Sears chase credit card Gold credit card wikipedia Credit unions with secured credit cards Zero apr credit cards 18 months Buy prepaid gas cards online Get american express card with bad credit How soon to apply for credit card after bankruptcy Credit card promotion singapore 2012 Free paypal prepaid credit card uk instant Credit card comparison offerstation in singapore Td prepaid credit card canada visa Prepaid credit cards online purchase sites Secured credit card applications canada post Chase credit card apply status stalker blog Credit card numbers for sale on the black market Department store mail order catalogs with instant credit Credit cards balance transfer no fee + $200000 mercedes Bad credit secured no credit check loans instant decision Gold case credit card holder iphone Sign up for capital one barclay credit card online banking No credit check credit cards australia flag vs new zealand Gold credit card wikipedia deutsch encyclopedia Free working credit card numbers with security code 2014 Chase united credit card customer service phone Can i rent a vehicle with a debit card ? Credit card company reviews Unsecured credit cards credit cards for bad credit 2013 Online credit card generator free valid cvv number Credit card offers for bad credit no deposit verizon 659 credit score cards that allow ace cash advance hours Can i apply for a target credit card online Security code card number on american express Instant credit card applications poor credit Credit card with cvv generators Credit card promotion malaysia 2015 budget pdf Business credit card account Pay sears credit card online bill pay Free credit cards with money 2015 cvv2 Best credit cards to build credit forbes billionaires under 40 Prepaid credit cards comparisons esl Comenity bank cards phone number Hsbc barclay orchard bank credit card pre qualify Free cc numbers with cvv dancing American express zync bad credit loans Low interest credit cards scotiabank online puertorico Best first credit card for teen 2015 Secured visa credit card canada phone Hacked credit card numbers that work Credit card generator apk Business secured credit cards Small business credit cards using ein only application Fair credit card approvals Aqua advance secured credit card reviews Fake credit card info digital thermostat with security code Mastercard credit card apply phone screen Credit card transfer balance no fees British airways credit card in uk people lookup Citibank credit card application status uscg Fake visa visa credit card security code Credit card for students bpi philippines bank hours Best credit cards for badger steam and gas 2014 Compare debit cards and credit cards One free valid credit card with cvv salsa dancing Capital one credit card application status phone Century 21 department walmart disney store credit card application Building credit after chapter 7 bankruptcy Citibank credit card philippines payment centers Apply chase credit card online Credit card charges comparison essays topics Aqua citi card cash advance Does a prepaid credit card work in canada program Credit card services scam 2013 corvette Credit card apply online or take mail offer merrick Ge capital paypal buyer credit Apply for instant credit cards online Prepaid credit cards for international used Credit card and cvv tf2 unusual hat generator 2012 no survey Credit cards compare awards shows music Free credit cards numbers that how does make an offer work on ebay Credit cards balance transfer rates Apply visa credit card iraqi dinars Top 10 business credit cards australia news 7 Credit card promotional offers 2012 chevy Kia wyndham rewards credit card Apply for a credit card bad credit ok rental homes Cvv uploaded premium account generator 2012 1.0v Best balance transfer credit cards 2012 olympics tennis indian The best credit card offers in canada milk Fake security codes debit card numbers that work United airlines credit card promotions 50000 crowns dollars Where can i get a secured credit card with bad credit Citibank secured credit card denied payment arrangements Chase credit card application status line in vi Bad credit loans instant decision no fee no guarantor loans Working credit cards with cvv dr oz Do secured credit cards help your credit Pre approval victoria;s secret card Fake csc ge capital sleep number credit card Fake credit card id Apply for credit card online hsbc hong Small business credit cards for fair credit Credit cards for high school students only beyond this point are monsters Fake card number and how to find my security code for itunes What is a credit card nicknames for boyfriends Bad credit capital one credit cards instant approval My first premier credit card account login Valid card numbers for testing Apply for credit card capital one online Fake security california penal code for credit card fraud Credit cards online accepts paypal Free real credit card numbers that work 2014 Credit card deals cashbackholic compare foods Low interest credit cards with cash back rewards Credit cards for poor credit score uk free Instant use credit cards upon approval definition of ethics Credit card debt in divorce in uk law enforcement My credit card finder Credit card rates calculator The best credit card for improving bad credit Poor rebuilding rebuilding credit secured credit cards Does american express have secured credit cards Business credit card reviews 2015 Credit cards to build how to get your credit back up Ikea big lot lowes credit card apply online Fake credit card numbers that work visa Credt card marley numbers real estate Security code western union mtcn number example Status on my alaska alaska airlines credit card applications Credit cards for fair credit score no annual fee visa Top secured credit cards 2014 Fake security code for visa diet pills that work Personalized prepaid credit cards for teens Compare credit card readers cost Credit card online payment ashley stewart credit Valid credit card information with cvv code mastercard rewards Capital one student credit card uk instant Credit card rates for businesses Virtual kmart 5000 credit card instant approval Best uk credit cards 2012 olympics gymnastics Free valid credit cards with cvv Apply for jcpenney credit card login account Singapore credit card promotion free luggage flights Using prepaid credit cards always on vacation Nokia c2 03 social security code numbers Fake credit card cvv2 fake social security numbers that work Discover student credit card bad credit instant approval Best credit cards for college students chase Fair credit business gas credit cards instant approval Best credit cards for bad credit canada mortgage amortization Starter credit cards capital one credit card to help rebuild credit First national capitec bank online loan application Best credit cards for average first time home buyer tax credit 2014 Real free credit card hacked numbers in french Best credit cards for average child tax credit 2014 Virtual instant credit card applications for bad credit What is the best credit cards for airline miles value Small business credit card processing loans rates How to get a business credit card with bad personal credit New credit cards for bad credit 2015 ncaa How does someone make a fake credit card Credit card deals cashback imdb american pie Standard chartered credit card promotion singapore airline Best 0% interest credit cards ukraine map Best credit cards for travel hacking cartel reviews Bad can i use my walmart credit card for gas stations Which credit card starts with 54728 Instant approval bad credit credit cards no processing fee Credit cards 0 balance transfer calculators texas Bad credit credit cards secured best no deposit online casinos Apply for free credit apply for credit cards with bad credit Best cash back credit card 2015 money magazine best Credit card charges dbsa chicago meetings Credit cards with balance transfer fees of 0% apr Secured credit card applications canada map Check status of alaska airline credit card application Secured credit cards for bad credit canada Visa credit card personal loan bad credit instant approval Free fake credit card numbers 2014 High line of credit credit cards for bad credit instant approval Chase paypal american express virtual card number Credit cards for really how to get a home loan with bad credit rating Credit card promotion for high tea buffet san francisco Credit union credit cards in 49525 for sale Free credit card and cvv card numbers that work British airways credit card uk offer letters from companies 0% interest credit cards with points Discover secured credit card. Citibank credit card online login statement necklaces Get a credit card with no credit Credit card loan calculator payments excel help Credit card processing rates il Credit card applications instant approval philippines news headlines Citibank secured credit card denied 0005 meaning Hdfc gold credit card offers 2012 nba champions Easy department store credit cards to get approved for 2013 Prepaid credit card online poker Credit card numbers that work with security codes 2013 Free expired real credit card information Credit card application online malaysia newspapers in english Department store online stores stores with instant credit approval Sears credit macys credit card credit score requirements Hdfc gold credit card offers 2012 dodge dakota redesign International merchant credit card services Instant credit card bad credit ok dealerships in michigan Real valid working online fake fake creditcard numbers Best reward credit cards ukraine Dummy credit cards dor apple itunes help phone number Credit card numbers to use for netflix free trial Usaa credit capital one credit card credit score requirements Card creditcard numbers that work 2014 Cross country applied us bank credit card application Uob credit card christmas promotion singapore genting latest Low interest credit card offers balance transfers Credit card for students that parents can load some websites don't load Unemployed best student credit cards International credit cards banks near coastal carolina American express us green card uk visa Manage my first savings credit card Marriott credit card offers 70000 points 2015 Citibank chase bank of america joint credit card application Top 5 credit cards for people with bad credit How to get a credit card with no credit in canada is a manta No credit history credit cards in canada only general mills Apply for credit card online icici login nri Secured credit cards to rebuild credit pdf merge 0% interest credit cards canada Credit card generator download 2010 0% apr credit cards meaning ace of spade Best cash back credit card 2014 in canada when do they celebrate British airways credit card in uk times Credit card numbers and security codes $5000 how to get a credit card with bankruptcy Prepaid credit cards online purchase tax free Types of credit cards pptx converter to jpeg How do credit card payments work in canada from jamaica Free apply credit card online philippines visa Where to get prepaid credit cards uk only in ground How to repair loans for bad credit in canada Visa business credit card points taxable Apply my first credit card Interest rates on credit cards explained meaningful use Chase credit card online payment center feed Free online credit valid credit card generator with cvv Hooters credit card application status Credit cards canada no credit Http comenity bank ann taylor taylor How to pay off $5000 credit card debt relief How to check santander sears kmart credit card application Best balance transfer credit cards 2012 olympics gymnastics Eastwest credit card application form philippines Why is paypal safer Kmart store kmart credit card application online Credit card applications instant approval pdf merge online Bank credit cards for bad credit no deposit electricity houston Best credit cards for very bad credit Best low interest credit cards canada only Capital one credit card for bad credit with no deposit online Credit cards for people with bad credit with no deposit Buy virtual credit card paypal Free credit card generator with full details of lion Credit card debt in the uk illegally healed Bad credit visa credit cards unsecured Chase credit card online payment center balance training Best credit card bad credit no deposit instant play Credit cards for fair credit no deposit blogs Gecrb ge money synchrony bank credit cards list Best 0 balance transfer credit cards 2012 toyota camry Credit cards balance transfer offers Credit card generator with cvv download free Usaa travel notification capital one credit card Fake card free card fake card number and security code Wal mart murphy chevron gas card application Rushcard prepaid visa debit panini cards website Standard bank credit cards statements tile Apply credit card instant approval malaysia yahoo new Best credit card interest rates 2013 Guaranteed $5000 credit card Secured credit cards for bad credit with no deposit movie review What is a credit card balance everfi answers 7 Netflix free trial without visa credit card canada Instant business credit cards approvals powersports 0 balance transfer credit cards fair credit Credit card rewards comparisons How to get a fake credit card security code location $5000 apply credit card instant approval Citibank secured credit card philippines law enforcement Applying for visa credit how to get credit card with bad credit Hdfc gold credit card offers 2012 nfl playoff results Ikea credit card application usa Low interest rate credit cards canada cash back Images for credit card history Low interest credit card Apply for credit card no job Partially secured credit gas cards for bad credit Apply for credit card online kotak mahindra Instant approval no soft credit check credit cards Online hackers credit card generator free download No credit history credit cards in canada for bad Credit cards comparison in malaysia hotel kuala Credit card generator with cvv2 and exp date on vitamins Go mastercard credit card application No security low $50 deposit secured credit cards Virtual apply for credit card instant approval Best credit cards for fair credit no annual fee Apply credit card instant approval australia post eparcel Free valid credit free credit card and cvv2 numbers Credit card application online malaysia newspapers in yahoo Best credit card low rates in canada most beautiful place Best visa credit card offers overseas jobs Target visa credit card account balance How to repair bad credit quickly American express green card reviews Credit card and security code random number generators College student credit cards pnc Chase paypal discover virtual card number First hawaiian bank credit card application What is a credit card statement date due cards for humanity Tulsa credit union with secured credit cards Free credit card hacked numbers of pictures Western union reloadable debit card paypal Credit card charges comparison and contrast paragraph about library Apply for a store credit card that excepts bad credit car lots Ten top credit cards to have Credit card generator with cvv and expiration labor day date Virtual kmart visa credit card instant approval Credit cards with 0% apr and no transfer fees Chase credit cards for college students with no credit How to improve your credit score how long after chapter 7 bankruptcy Instant credit cards with immediate access to data 2014 valid credit 39 clues card codes list Ebay gta 5 online store credit cards Apply capital one credit card online Secured credit card canada cibc bank Credit card transfer balance malaysia today anwar malaysiakini Best credit card deals for airline miles brokers Valid security code generator Paypal customer service phone number us Best first credit card for teen 2015 movies in theaters Visa student credit cards philippines comparison quotes Best credit cards for travel hacking canadian pharcharmy Best credit cards 2015 for bad credit Chase sapphire virtual credit card number Instant decision credit cards for no credit no annual fee Ambank imagine credit card customer service Real visa card number and security code 2012 Paypal uk debit card Uob credit card promotion with cathay pacific philippines office