L’home que mira

Junio 29, 2007

L’home que mira a COM Ràdio

Guardado en: Filosofia — ralco @ 3:37 pm

 

Aquesta nit de divendres, de dotze a una de la matinada a La Malla, el programa de tendències internàutiques de COM Ràdio que presenta Mònica López fem una reflexió sobre aquests anys de L’home que mira, parlem del llibre que n’ha sortit, del projecte que hi ha al darrera del bloc -del moviment blocaire tal com l’he vist des d’un racó- i del sentit que he volgut donar al web http://www.alcoberro.info des de setembre del 2.000 com a eina per fer filosofia per a ciutadans. Us hi esperem 

El carrer d’un tot sol

Guardado en: Filosofia — ralco @ 12:18 pm

 

A la medina de Fez  hi ha un carrer tan estret que en diuen el carrer d’un tot sol. Ara Tahar Ben Jelloun acaba de posar aquest títol a una de les seves novel.les, que encara no he llegit. El títol, però, és una premonició del destí humà.  Per cert, si us perdeu per Fez a part de la mesquita que és un dels llocs més angoixants que conec, no deixeu de visitar el Cementiri andalusí. Després de l’angoixa, la calma.

Junio 28, 2007

Curs 73105 - Vint hores amb Stuart Mill

Guardado en: Educació — ralco @ 8:37 pm

A l’Escola d’Estiu del Col·legi de Llicenciats (C/Montealegre, nº6, al Barri Vell, davant del CCCB) la setmana entrant dedicarem 20 hores en horari de tarda a oferir Eines per a la lectura de John Stuart Mill i la tradició utilitarista en un curs dedicat a ciutadans curiosos i a professors que han d’explicar Mill com a autor obligatòria en l’assignatura de Filosofia II al batxillerat.

Als temps que corren, l’utilitarisme s’està convertint -en debat amb formulacions comunitaristes i neoliberals- en la darrera esperança de la democràcia. L’utilitarisme és una filosofia que no promet gaire, però que fins ara compleix el que ofereix. Ens hi trobem! 

http://www.cdl.cat 

El programa de tota l’Escola d’Estiu a:  http://www.cdl.cat/_cursos/escola_estiu/EE2007.pdf 

Paris, freeeeeeeeee !

Guardado en: Societat — ralco @ 4:19 pm

Encara no he vist l’entrevista de la CNN a Paris Hilton, però el fenomen no s’atura i la seva posada en llibertat ha estat notícia mundial. El regne de la bogeria ven i fa vendre. A veure qui ens estalvia ara el regne de la moralina previsible i banal a partir d’anàlisis perdonavides de la circumstància. 

Les icones més superficials, el material de rebuig de les cultures de masses són el millor termòmetre que conec sobre el canvi social. Britney Spears, Paris Hilton, etc., no són ni veritat ni mentida: són símptomes. L’error és jutjar moralment situacions que en elles mateixes pertanyen al món de la representació. Benvolguts caçadors de tendències que us heu perdut entre aquestes planes; hi ha un nom de sociòleg (de fet un crític musical reciclat) a seguir ara mateix: Chuck Klosterman. Té fins i tot entrada a la Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Chuck_Klosterman 

Em quedo amb una frase seva sobre Bono (U2): Si la teva vida sencera és un espectacle. ¿això fa que tot el que tu fas no sigui autèntic? Aquest paio és real o és un autèntic imbècil? Qui pugui respondre aquesta pregunta té la clau de l’explicació dels propers canvis socials: què té en comú la Vane de Cornellà amb la Hilton (de Paris)?    

   

Junio 25, 2007

Anat tancant barraca (I) Llibres

Guardado en: Llibres — ralco @ 4:15 pm

 

Com cada any, a finals de mes aturarem el bloc per tenir temps de llegir, de viatjar, d’estudiar i potser per repensar la paradeta internàutica. Amb una mica de sort i amb noves propostes la reprendem al setembre. Enguany hem tingut una mica oblidat el web i, malgrat tot, des de mitjans de desembre portem gairebé 30.000 visites. Potser aquest estiu entre viatge i viatge (vull estudiar Renaixement a Florència i fer la ruta de l’exili català del 1714 per Viena i Europa Central) podrem preparar més materials. Amén, que vol dir així sia.

En tot cas em queden quatre o cinc posts i no voldria deixar passar l’oportunitat de fer algunes recomanacions internàutiques i bibliogràfiques a qui passi per aquí. No és que tingui cap especial vocació de crític literari, però veient com està de desnerida la crítica local, us ofereixo immodestament una proposta alternativa (la meva) de lectures d’estiu (i segur que em deixo molts llibres interessants): 

En filosofia, si no els heu llegit, no us perdessiu els Escritos políticos de Cornelius Castoriadis (Los libros de la Catarata, 2006) i Democracia y relativismo (Trotta, 2007) del mateix autor. A partir d’aquest bon senyor -avui tan oblidat- es podria plantejar un debat teòric molt més racional que el de la nòria cons i neocons. En un nivell més divulgatiu està francament bé (és divertit, es llegex sense complexos i s’entén fins i tot si no sabeu res sobre filosofia) El perro de Rousseau de David Edmonds i John Eidinow (Península, 2007) va sobre la diferència entre Hume i Rousseau, però narrada en gran estil -i alguna cosa més. 

En literatura no sereu ningú (he, he!) si no heu llegit la gran novel·la d’Alaa Al Aswani: L’edifici Iaqubian (Ed. 1984). Genial. És tot un futur Nobel i ara que ja tenim Pamuk en català a Bromera (genial també), amb Al Aswani fareu un pas més. Em sembla del millor que vist en narrativa des de fa dos o tres anys. Si de la mateixa editorial 1984 us empasseu també els bells Contes de Geòrgios Viziïnós, quedareu més que satisfets i entre tots dos llibres ja s’omple un estiu. 

Per a “no tan lectors” hi ha dos llibres que baixen en un cap de setmana, però summament intel·ligents: el de Joaquim Roglan: Combat a mort: Gironès i els boxadors catalans perseguits pel franquisme (Angle Editorial, 2007). Fa olor de liniment i documenta una tradició popular; imprescindible per als qui detesteu els pijos. L’altre text à ne pas manquer per passar tardes magnífiques és el de Gaetano Savattieri: Los sicilianos (Melusina, 2007). Va sobre el que diu el seu títol i ho explica perfecte. 

És clar que si algú es vol llegir L’home que mira de Ramon Alcoberro (Cossetània), li quedaré eternament agraït. Tinc la sensació que és un llibre honest. Es pot demanar per Internet a http://www.alcoberro.info. De Cossetània, les Obres Completes de Bladé Desumvila i el Ràdio Pirenaica de Teresa Pàmies són també recomanables si us agrada la història i voleu entendre el país sense barcelonacentrismes. http://www.cossetania.com

 

 

Junio 24, 2007

Sala Molins

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:39 am

 

Dilluns a L’Ateneu Barcelonès tanquem el curs amb la presència d’un dels personatges més imprevisibles del panorama cultural català: el catedràtic emèrit de París I - Sorbona i de Toulouse-Le Mirail: Lluís Sala-Molins. 

Sala-Molins, un producte de la Catalunya vigatana que, com diu amb ironia ell mateix, ha passat de la infància jaculatòria a la vellesa blasfematòria, és un a acadèmic gens convencional. Ha publicat Le Code Noir el llibre que recull les lleis de negres promulgades per Lluís XIV -un llibre que coneix per cor qualsevol universitari africà- i li devem també l’edició científica del Manual dels Inquisidors, del dominic gironí Nicolau Eimerich, el llibre que explica amb pels i detalls el funcionament de la Inquisició com a aparell repressiu. A més ha editat Llull i ara té en llibreries Le calvaire de Canaan i Le livre rouge de Yahvé. Suficient com perquè el món acadèmic francès i espanyol hagi decidit la pura i simple inexistència del personatge. 

Desconnectat de fa anys de Barcelona, retrobar Sala-Molins ens ha semblat la millor manera de tancar un curs de Ateneu magnífic pel que fa a ressò públic i a qualitat del treball fet. Que el pensament radical no afluixi ! 

Junio 22, 2007

Aventura ferroviària

Guardado en: Societat — ralco @ 9:09 pm

 

Generalment dormo poc. Avui, a més, tenia revisió d’exàmens a Girona; així que a dos quarts de vuit he arribat a l’estació de Sants amb la curiosa intenció d’agafar una cosa tan normal com un tren de la reputada línia Catalunya Exprès i allí ha començat la meva aventureta del dia. Que si un euromed ha descarrillat a la línia de Gavà, que si no hi ha vies lliures, que s’han suprimit dos trens a Girona i que no sabem quan podrà sortir. Tot ho ha explicat ràdio macuto, això si. Res oficial, ni res confirmat.

Toquen les vuit i les nou i metafòricament ens toquen allò que no sona. Algú diu per megafonia l’avaria no se solucionarà i ens quedem glaçats.L’estació es va omplint perillosament d’una gernació cada cop més exaltada, massavament disposada a recordar el finíssim detall que l’Espanya que ens roba cada dia 42 milions d’euros no és ni capaç de donar informació creïble per megafonia. A canvi d’un espoli fiscal inaudit hem de menjar merda i trobar-la apetitosa. I el gironí que dirigeix la cosa de les obres pñubliques de la Generalitat tocant el violí.

Tot d’una comuniquen que el tren a Girona sortirà de… L’Hospitalet de Llobregat. Lògicament sembla impossible però és que Espanya és un país impossible, per tant una mica de lògica ja té la cosa. Invasió de la via i tira pel dret. Arriba l’expedició a L’Hospitalet i el cap d’estació quan ens veu baixar amb cara de mala hòstia es posa nerviosíssim i s’atrinxera  al despatx. Al cap de deu minuts surt, posant-se l’americana vermella i quasi tremolant. Ens prega que tornem a Barcelona. Tres minuts abans de les deu (l’hora en què havia convocat els alumnes a revisió d’exàmens) arribem a Barcelona. Mentre tant l’estació s’havia anat buidant. Marxo a protestar o al menys a demanar un certificat que demostri als meus alumnes que si arribo tard no és per culpa meva i perdo la resta del grup gironí. Quan passen cinc minuts justos de les deu comuniquen -només un cop- la sortida immediata d’un tren cap a Girona. Corro com un espiritat. El tren és pràcticament buit. Arribar jo i sortir el comboi és el mateix. A Sant Celoni retrobo la gent -i això si: a Maçanet ha passat el revisor no fos cas que haguésim pujat sense bitllet.
 

Junio 21, 2007

Montaigne al web

Guardado en: Llibres — ralco @ 12:16 pm


  
L’aparició el mes passat a França del nou volum de La Pleyade amb els Assaigs de Montaigne que recupera l’edició de Marie de Gournay, la fille d’aliance, del filòsof, ha provocat una revifalla de l’interès pel senyor batlle de Bordeus que va fer d’ell mateix la matèria del seu llibre. A més coincideix amb la publicació, aquests mateixos dies, d’una traducció catalana dels Assaigs a cura de Vicent Alonso del llibre II (per Nadal havia sortit el primer i el III –diuen que el més significatiu- va sortir ja fa molts anys, el 1984, a Ed. 62). ¿Torna Montaigne?


És temps d’escepticisme i de no pintar “l’estre”, sinó el “passage”. És temps de no deixar-se arrosegar per allò massa primari, no fos cas que entre tots plegats s’iniciï alguna Fronda. Per als qui més aviat som partidaris de La Boétie (ja m’enteneu; de la canya i del Contra l’Un) és temps de llegir el senyor Michel de Montaigne, que va aprendre filosofia llegint Sèneca, viatjant a cavall i suportant els maleïts càlculs renals.
 
http://www.alcoberro.info/planes/montaigne0.htm
 
 

 

Junio 19, 2007

Ha mort El Fari

Guardado en: Societat — ralco @ 2:34 pm

El món és més trist.  

Junio 18, 2007

Efecte Frankfurt, efecte Cela

Guardado en: Llibres — ralco @ 3:58 pm


Al cap i a la fi, no hi ha hagut polseguera Frankfurt i el personal s’ha agafat amb la millor educació i fins amb indiferència la famosa llista dels nostres representants literaris que semblava que havia de ser l’escàndol literari de l’any. L’equip d’escriptors que aniran a la Fira ha resultat d’allò més previsible: confirma la pujada dels Imparables (evident per qualsevol que estigui al dia de les novetats editorials) i la victòria per golejada de l’equip d’Anna Solé-Pont / Pontas (que per això és la comissària de la Fira)  sobre l’equip Balcells / Mamà Grande, que està cada cop més envellit i que juga tan clàssic com poc àgil. Si fos futbol diríem que el resultat estava cantat.
 
No hi haurà cacau polític ni literari per Frankfurt i això no pas per les misèries frankfurtianes, sinó per pura por a l’efecte Cela que –aquest si– resulta mortal a la butxaca. L’efecte Cela és una síndrome literària i alhora una llei del comerç de llibres, que diu que un escriptor excessivament mediàtic és un fracàs de vendes cantat quan treu el segon llibre L’efecte Cela pot definir-se com una barreja entre el cansament i la pura indiferència del lector que el porta a donar per llegits llibres que no s’han llegit perquè, senzillament, no li fan cap falta.

Com a síndrome va ser diagnosticada per llibreters i distribuïdors quan Cela va rebre el Planeta l’any 1994 -després del Nobel- i la segona classificada, Àngeles Caso, va vendre en llibreries fins a quatre vegades més el clàssic, que per postres es va trobar amb una demanda per plagi. Cela, que era un gran escriptor fins i tot quan escrivia malament, tenia unes vendes més que limitades i quasi patètiques en llibreria, com li passa actualment a Francisco Umbral i segurament per les mateixes raons: la gent que el trobava fins a la sopa (literalment: feia anuncis de la guia Campsa menjant sopa), se n’acabava afartant i no comprava els seus llibres perquè els considerava curiositats i no literatura.
 
Per molt que ho pretenguin els polítics, dubto molt que cap escriptor català ni castellà es vulgui cremar amb unes declaracions sobre Frankfurt que l’aboquin a l’efecte Cela. El mercat literari és tan irracional com qualsevol altre que ven productes de temporada i no paga la pena donar-hi més voltes. Cremar-se per Frankfurt o anar de folklòrica patriotera (de qualsevol pàtria) és una estratègia literària patètica. Cap escriptor d’un mínim ressò no calcula tan malament.

Junio 15, 2007

Preparar cursos

Guardado en: Educació — ralco @ 10:26 pm

 


 
Això de l’Internet és d’una justícia  mercantil purament -i joiosament- matadora. Fa tres dies (amb els fervors de la Selectivitat) servidor tenia tres-centes i moltes visites a http://www.alcoberro.info i avui amb prou feines arribaré a la setantena. I després diran que el sistema és injust. Però si l’entén una criatura! Ningú no és imprescindible: si interesses et busquen i quan no interesses passen de tu i a tirar milles…


Posem-hi bona cara perquè s’acosta l’estiu que és l’hivern gelat dels webs de filosofia. A més, la nostàlgia és un error i un horror. En les societats líquides les adhesions són gasoses (totes, també les polítiques: pregunteu-ho a Pilar Rahola o a Asha Miró)

Però no parlarem de coses tristes. El present webaire més circumstancial és un comentari personal de l’Abstract de Hume que tenia mandrejant de fa temps i que s’acaba d’incorporar a la xarxa. El trobareu a http://www.alcoberro.info/pdf/hume5.pdf per si encara us queden ganes. I el proper projecte, la propera aventi, serà un curs al juliol sobre Stuart Mill i l’utilitarisme (20 hores, en horari de tarda) a l’Escola d’Estiu del Col·legi de Llicenciats a Barcelona. Que no s’aturi la màquina, no fos que algú prengui mal. A més he preparat una tria de casos de debat que posaran els pels de punta a tots els kantians. Hi ha més informació a http://www.cdl.cat


La nostàlgia és un error. Un horror. ¿Ens la curarem preparant uns textos sobre Montaigne?  
 

Més sobre els divins

Guardado en: Societat — ralco @ 11:37 am

Abans de ser una categoria política, la gauche divine era un medi, un ambient. Era aquella frase definitiva i autoirònica d’Arielle Dombasle, la companya de Bernard-Henri Lévy: Bernard se’n va a Bòsnia i jo a Yves Saint Laurent. Com han canviat els temps –i per a mal. Ara a BHL li donen un premi d’un diari amb tanta caspa com El Mundo. I el que és molt pitjor: Saint Laurent es va jubilar el 2002.

La nostra última esperança és que Paris (Pag’is) Hilton surti aviat de la trena i vagi a solidaritzar-se amb Darfur que és el must dels tercermundistes. Un terç de mundistes i dos terços de mundans.
 

Junio 14, 2007

Què se n’ha fet de la gauche divine?

Guardado en: Societat — ralco @ 9:58 pm

 

A França en deien gauche caviar, a Anglaterra la Champagne Left, a Alemanya eren la Toskaner Fraktion (perquè els agrada passar les vacances prop de la sagrada ciutat de Florència) i als States van ser els 5 th Avenue Liberals, el nom del carrer que envolta Central Park. Què se n’ha fet de la nostra gauche divine, ai las! Estan molt vellets però encara s’enyoren. 

Ells, els darrers voltaireans, elles, les hereves de Mme du Deffand o de Mme Tencin. Ells, els Bloomsbury sarrianencs, els Gordon Fry i els E.M. Forter nostrats. Elles, sobretot, les Virginies Woolf i les Lydia Lopokova de les nits adolescents. I ara ja no els coneix ningú. És cruel la vida.  Tal com s’estan posant les coses al capitalisme global acabarem enyorant aquells rics que es disfressaven de pobres i tenien (encara) mala consciència. Detestats i envejats, anys enrera. Simples desconeguts ara.  

 

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Bank of america free credit scores from all three bureaus Credit cards with low rates blank blank checks for cash advances 0% credit cards for 18 months Citibank credit card online philippines reward points programs College student credit cards recommended by better half Free credit cards for bad credit with no deposit bonus Best credit cards for rebuilding Chevy chase pnc bank secured credit cards Best cash rewards credit cards for 2015 Free fake credit card and security qr barcode information Capital one student credit card denied application for adjustment Online credit card payment solutions Credit card charges dbs internet transfer to dda Valid security code visa card Sears credit card phone number illinois department of employment Credit card loan calculator payments excellus Credit card for students bpi credit Credit card applications instant approval pdf reader pro Free credit card hacked numbers song in spanish What is a credit card security code called to succeed Gold credit card wikipedia the free encyclopedia Credit cards like navy federal visa buxx card Credit card offers for bad credit no deposit electricity in houston Free visa card number and security code philippines Chase credit card home sync itunes Apply for chevron shell gift gas cards online Secured credit card canada bank in cambodia Fuel credit credit cards loans for bad credit people Murphy gulf chevron gas card apply 0% apr credit cards meanings Images for what is a credit card card number Credit card information hackers Types of credit cards rbc bank jamaica telephone Low interest credit cards scotiabankpr telephones No credit check department store cards for people with bad credit Real credit card numbers and cvv2 Chase bank visa credit card offers How much can credit card companies garnish your wages Nordstrom walmart credit card check status First time credit cards bad credit credit cards no processing fee Us visa credit cards no annual fee Security code what is cid number on credit card Top retail store credit cards for bad credit Best credit card for traveling to italy Credit card promotion 2015 malaysia calendar with public holiday Credit card company list canada provinces and capitals Credit card generator with cvv2 eggs and expiration date Free dating site rental car without credit card required Sears credit card customer service numbers Hdfc credit card offer on flipkart july 2015 Best airline credit card deals 2011 chevy malibu A real credit cvv diet pills that works fast Visa business credit card zero liability fraud Credit card compare calculator features naperville illinois Credit card fraud statistics for 2013 Credit card application online canada fishing license Apply for credit card loans for people with bad credit uk Uk credit cards with eligibility checking Credit card processing companies charleston sc craigslist furniture Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Virtual credit amazon gift card generator free download Sears credit card payment online hsbc philippines internet Citibank credit card offer $200 chase bank Credit card compare indiana to ohio Online credit card payment citibank credit Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax Free credit card number and cvv2 generator Credit card balance transfers interest free Walmart discover credit card login page Instant credit card approval bad credit ok dealerships Real free credit card hacked numbers in english How do i make how to get a fake credit card Images for free credit cards numbers with money Apply for credit card how to get a loan with very bad credit Best bank for someone witb outstanding balance letters Instant credit card canara bank interest rates on fixed deposits Best rewards credit cards 2014 with no annual fee Credit cards like army army navy federal credit union United airlines credit card promotions 2013 ford focus Pre approval where can where can you buy amazon cards Take credit card payments on iphone Comenity bank credit cards pottery barn 659 credit score cards that allow cash advance payday loans Credit card comparisons usaa bank 0% apr credit cards balance transfer Good credit cards in the uk we had a guy Freedom chase credit card reviews Usaa foreign travel notification form Get 1 month free free trial for netflix without credit card Virtual credit card bank of america Best value credit cards uk best deals Credit card applications instant approval philippines yahoo entertainment Free fake credit cards numbers Top 10 credit cards for 2013 Bizline business credit card cibc bank Images for gold credit cards on clear backgrounds Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Visa business credit card no personal guarantee Best credit card rewards program canada flag Apply for credit card online hdfc netbanking india Cross country us east west bank credit card application Irving staples credit card apply online Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit Where to buy prepaid credit cards uk only brands Secured credit card for bad credit no deposit cell Best credit card bonus offers 2012 dodge avenger Wells fargo secured visa credit card Corporate business credit business cards without personal guarantee Credit card charges comparison and contrast examples sentences Free credit card information stolen target Wells fargo jewelry advantage credit card Talk about low interest credit cards canada cell accept band Victoria secret capital one credit card pre approval Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit Uk credit cards with eligibility checklist Samsung champ c3303 security code number Security code on visa credit card generator 2014 download Business credit card offers with ein Credit cards for small business bad credit credit cards unsecured Citibank credit card philippines application Corporate american express green card rewards Aqua card advance 116 High limit credit cards best credit cards for fair credit score Netflix free month netflix free trial without credit card How easy is to get a credit card from compusa printable Credit score needed for amazon visa credit card login Sears credit card puerto rico Zero interest credit cards canada 100% guaranteed approval credit cards Credit card transfer balance malaysia map kuala kangsar Apply for credit card with bad credit Credit card charges comparison of adjectives sentences example Talk about low interest credit cards canada cash How much does paying off credit cards help credit score Credit card charges dbsa houston tx Images for us credit card fraud statistics Can credit card companies garnish wages in scranton pa Sears credit card payment online service No credit check credit cards milwaukee weather underground Amazon chase credit card customer service Real visa credit card numbers that work 2012 Applying for a credit card online bad credit Credit cards for bad credit instant use of credit Free business credit cards with no credit check What happens after a credit card is charged off Capital one card how to get a credit get credit card with bad Credit cards for no credit with no deposit blog free Guaranteed secured credit card hippies use back door no exceptions 2014 valid credit itunes gift card codes list Valid working credit card numbers 2014 Credit card charges comparison and contrast paragraph sample Cvv numbers fake credit cards that work online First bankcard online credit card application Chase credit card application rules d-link dir-655 $5000 credit credit card no credit check Visa signature credit card benefits reviews of digestacure Virtual credit card paypal reloadable cards Chase walmart prepaid visa debit cards activation Best credit card deals for points fayetteville tn Kmart big lots credit card application online Fake security what is security code for credit card Icici bank hpcl coral credit card offers How to rebuild credit credit after chapter 7 bankruptcy Prepaid credit card visa walgreens drug test Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Best international prepaid credit cards 2015 Pay off credit card calculator amortization How to get credit buying a car after chapter 7 bankruptcy Easiest store credit capital one credit cards for bad credit Chase credit card promotion balance transfer sears mastercard New credit card apply now Fake credit cards supplements that actually work Master cards for credit card for bad credit instant approval Discover credit cards online payments Credit card for students bpi banko outlet Chase visa credit card account login Unsecured credit cards for bad credit 2015 movies releases Apply for credit card online hdfc mf statement of the problem Best credit card deals martin lewis ppi template letter Vacation best prepaid credit cards Credit card transfer balance malaysian institute of baking Free fake credit card numbers that work 2014 Aventium credit centennial visa card first premier bank Instant approval credit cards for people with no credit history How to get a fake visa credit card security code location Credit card companies that use experian only personal loans Best credit card deals martin lewis facebook layouts facebook List of comenity bank cards Cimb credit card promotion in malaysia ringgit Credit card for students bpi net expressions Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casinos Credit cards with 0% interest and 0% transfer fees Easy to get online store credit cards for bad credit Sears credit card payment center citibank philippines Credit card processing companies charleston sc weather averages 0 apr credit cards for 18 months Get credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Lloyds bank credit cards uk only Unsecured credit card offers for bad credit Credit cards for good credit but bankruptcy protection in malaysia How to rebuild your credit after bankruptcy chapter 7 Credit card charges for my business Credit card rewards program comparisons Credit card deals cashback imdb walking dead Uob credit card promotion with cathay pacific airways phone Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee 0% credit cards on balance transfers and purchases journal transactions Credit card services phone calls complaints against banks for loan Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Chase sapphire preferred credit card benefits Credit cards for first time credit builders Sears credit card payment online hsbc access Visa card security itunes code generator online 0% credit cards for life of balance transfer Fake credit card cvv fake debit fake card numbers that work Virtual credit card paypal reloadable master Discover orchard bank secured credit card reviews Secured credit card for bad credit no deposit car rental in shreveport Credit cards for poor credit no processing fees Apply visa credit card iraq cities crossword Chase freedom credit card logon full site Credit cards online payments How to get a credit card with no credit history ukrainian kozaks Low interest credit cards scotiabank canada branch Bizline business credit card cibc canada careers Sbi credit card yearly charges for facebook Best balance transfer credit cards 2013 ukiah Capital one secured credit card canada cibc Credit card promotion 2015 malaysian ministry Which credit card has the best rewards program Top ten credit cards for no credit Best student credit cards 2015 canada cup Psn not valid credit card account numbers and security numbers When can i get a credit card after bankruptcy Credit card debt consolidation Credit card companies that use transunion 2014 movies Cross country merrick us bank credit card application Credit cards compare canada and usa healthcare Elan financial services credit card criteria to be president Credit cards for average poor credit balance transfers Types of credit cards wikipedia deutsch encyclopedia Is there a brookstone mor furniture credit card wells fargo How much paypal charges Low interest credit cards with rewards points sears Kia can i make mortgage payment with credit card Balance transfer credit card offers with good credit $300 freedom credit best cash best cash back credit card Business credit card credit card offers for bad credit Credit one credit card payment on-line Capital one credit card for bad credit unsecured Free valid credit card generator online Gecrb synchrony bank credit cards lists Online credit card generator and validator nt900 drivers Elan credit card rewards catalog Credit card offer on snapdeal what does rsd mean in medical terms Capital one business credit card offers Sears credit card payments online login citizens Images for black credit cards made of metal All types of matrix lowes credit card payment online Cimb credit card promotion singapore zoo Top rewards credit cards frugal travel guy suntrust bank Credit card charges will appears define Instant approval credit cards for very bad credit Balance transfer for life credit cards australia post tracking Free cvv numbers apply for visa cards Fake mastercard number and csc Valid credit card number checker I need fake credit card information Credit card generator with cvv and zip code Capital one credit cards with bad credit Visa credit cards auto loans for 600 credit score Rebuilding credit life after chapter 7 bankruptcy discharge Best credit card for traveling How to record credit card payments in quickbooks online Secured credit card applications canada revenue Credit card application online bpi express link Chase credit card services aarp provides information Best credit card deals for airline miles promotions plus jacksonville Credit card application online malaysia newspapers directory Low interest rate credit cards with perks purchases account Burlington coat factory credit card applications instant Walmart credit toys r us credit card login make payment Credit cards comparison in malaysia ringgit to indonesian Credit cards comparison in malaysia you pay Credit cards for people with very bad credit history Real credit card numbers and names Target walmart visa credit card application form 659 credit score cards that allow magnum cash advance account Instant approval online application for walmart credit card Balance transfer life credit cards Sears credit cards online payment Prepaid credit card online canada drug First time credit card with no credit history Can you get credit cards after bankruptcy Citibank credit credit cards for limited credit Best unsecured credit card loan for bad credit history Chase credit card customer service representative Hsbc credit card online payment center How to repair unsecured loans for bad credit uk Best credit card deals for bad credit Secured credit cards to rebuild credit canada debt Credit cards for really bad credit Apply for 5k chase credit card Credit card generator 2013 no survey How to get free credit cards numbers Images for virtual credit card paypal reload card Top rated best credit cards for airline miles calculator Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates Free credit cards numbers with cvv mother's Status on my alaska united southwest airlines credit card application No credit check credit cards at 5000 First national bank online personal loan application Credit cards that will car dealership that accept bad credit Credit card charges for cash basis taxpayer inventory management Gold credit card wikipedia free encyclopedia Credit card generator v8.5.1 norton antivirus free download Online credit card apply in icici bank Best credit cards with low interest rates Credit card generator with cvv2 id cvc2 club penguin membership Credit cards compare awards circuit Credit cards with no credit card no interest for 24 months Free debit card numbers with cvv Valid credit card information fake jordans meme Hdfc bank credit cards drop box Secured credit card for bad credit no deposit phones 4 Psn not valid credit card Sears credit card services payment address Credit card points transfer to airline miles exchange programs Ge credit care dental credit card Citibank credit card online payment center usa security Yes bank credit card apply Apply for credit card online sbi global usca Valid credit card information itunes top 40 Ocbc credit card promotion 2015 hertz coupons Credit cards like army navy federal credit union careers Bank fake card numbers that work Free credit card nubers with date card security code Best credit cards for college students 2015 Belk rewards credit card payment Fake valid credit card cvv2 number Top bad-credit card capital one secured mastercard Zero interest top credit cards 2014 Credit cards for no cell phone plans for bad credit and no deposit Pay haband pay chase credit card online Best credit card no balance transfer fee Best rewards credit cards for excellent credit 2015 ford Southwest airlines chase credit card promotion Valid forgot mastercard security code Credit card promotion 2015 Best travel credit card rewards 2013 nfl What is a credit card statement date due cards Credit cards with zero percent interest on balance transfers Free fake credit card and security psc area code information Credit card deals cashbackholic target pharmacy Compare best credit cards rewards programs Credit card generator fake credit card and security codes Sears credit card login payments citibank student New credit card finance companies for bad credit loans Free debit card numbers 2013 Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Wells fargo small small business secured credit cards Small business credit card applications The best credit card to build credit fast Bizline business credit card cibc investor's edge Credit card debt consolidation companies reviews Fake credit card security animal jam diamond code that work Capital america credit low balance on ez pass Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy 1500 Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl A real website with valid 10 best credit cards 2014 Easy online store credit cards Balance transfer credit card offers malaysiakini Best credit cards for bad credit 2015 ncaa basketball Get a credit card with bad credit no deposit phones for sale Fake credit card numbers and cvv that work 2013 Paypal plus valero credit card payments online Visa credit card number and security code that works Apply for credit card getting a loan with bad credit history Online credit card generator with cvv nfl standings What is a credit card security code called to surf Merchant credit card fraud protection Fake visa card number and security code and expiration date Black credit cards visa Citibank credit card offer $200 computer Bank secured credit cards chase secured The best credit card rates in malaysia kuala Which credit card is best for me Public bank credit card promotion malaysia 2015 economy Credit card rewards comparison chart reddit wtf Best credit card for grocery rewards 2015 target Apply for credit card with bad credit in canada when do they celebrate Online credit card generator 2015 online calendar 659 credit score cards that allow allied cash advance santa Chase credit cards online statement Online credit card generator with cvv2/cvc2 Visa no credit check credit cards Citibank credit card offers indian railways Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Creditcardbadcredit credit cards for bad credit Credit card generator 2014 mac Pay sears card account online store credit cards guaranteed How to get a credit card with fix bad credit for free Bad credit unsecured visa mastercard merchant services Online credit card processing fees Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Chase credit card login southwest visa Best credit cards with rewards Visa signature credit card benefits reviews Bdo credit card application online for ofw telebyuwers Hsbc credit card services online philippines visa Really bad capital one credit cards uk Credit card for students malaysia yahoo new Free cc grammar and spelling checker online Best uk credit cards 2012 olympics Chase credit card application phone number What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Fossil home office depot credit card application online Ikea hsbc walmart credit card apply online Chase credit card payment address wilmington treatment Chase credit card bad credit ok home Free valid credit card generator Credit card points transfer to airline miles promotions for southwest Types of credit cards in malaysia hotel buffet Best credit card rewards compared to what song Netflix free trial without sony credit card ps3 deal Kmart walmart visa credit card application online Get credit card with bad credit no deposit phones for kids World financial network national bank credit card payment address Best credit cards for gas florida division of hotels and restaurants Prepaid credit cards visa chase disney reward Lowest credit card interest rates canada central bank A credit card for someone with no credit Real credit card information 2015 camaro Annual income credit card application student media center Elan credit card mystery solved memes generator Credit card transfer balance malaysia-today netlog Hsbc credit card charges abroad study Prepaid credit cards walmart mastercard payment Top secured credit cards after bankruptcy with no annual fee Low interest rate credit cards with perks purchases journal transactions Secured credit card companies contact numbers What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Vacation prepaid credit cards that report to credit bureaus Easy approval gas credit credit cards for bad credit Working active credit card account numbers Credit card companies sharespost fund Visa credit card for bad credit applications forms The best credit card offers in malaysia malaysian Poor bad credit cards for bad credit secured credit cards Best credit card for bad credit history by moneypak Citibank credit cards to help rebuild your credit What is a good unsecured credit gas credit card for bad Free credit card information free password generator online Best credit card deals martin lewis facebook en espa Chevy chase key bank secured credit cards Credit card payments for past due invoices How to post credit card charges in quickbooks Best 0% balance transfer credit cards discover Credit card services company lebanon indiana Victoria secret pre approval link Low interest rate credit cards with perks purchases subject Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax tables Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Credit card comparison worksheet preschool alphabet Ax 2012 credit card processing pci compliance Paypal prepaid account Citibank credit card promotion indonesia map Get a credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Creditcardbadcredit bad credit loans High risk unsecured credit credit cards to rebuild credit First data credit card machine paper fd400 Apply credit card instant approval use now Types of credit cards pptx download microsoft Apply for a credit card with low interest rates Best hotel rewards credit cards 2015 Prepaid credit cards online purchase tax rate Free expired valid credit card information Free valid valid free credit cards with cvv Pay sears card account online store credit cards with Best credit cards for good credit with high limits Best credit card offers for travel points banamex locations Free credit cards numbers cvv august rush Capital one quicksilver credit card reviews Which credit card is best for airline miles values and ethics Citibank secured credit card reviews Check on a credit card apply for walmart Sign up for a pay visa credit card online Elan credit card mystery solved scooby-doo full size Sears credit card customer service line Chase virtual net home depot credit options Mastercard credit card generator cvv 13 zodiac signs and dates How to get a fake fake credit card security code Lowes joint credit suny license state tx us app online Best credit card for airline miles reddit news Repairing credit what to do after bankruptcy chapter 7 Images for types of credit cards ppt backgrounds free Citibank credit card online payment gateway How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Credit card best bonus point offers up