L’home que mira

Septiembre 30, 2007

La bona pregunta

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:52 pm

 

   

 

La bona pregunta dels conservadors és: si una cosa ha durat… per què ha durat? La mala pregunta dels conservadors és: com podem fer durar el que no duraria si nosaltres no ho féssim durar? Perquè òbviament imaginar que la voluntat humana és suficient per aturar el canvi heraclità de totes les coses és com no haver entès res.

 

 

Septiembre 28, 2007

Pandora a Viena

Guardado en: Llibres — ralco @ 11:38 pm

 

Totes les llibreries importants de Viena tenen el llibre de l’Albert Sánchez Piñol a l’aparador i a moltes també hi ha el de la Maria Barbal. Entenc el segon cas, perquè enllaça amb la tradició germànica dels populars (una literatura Heidi de muntanyetes i romanticisme carrincla ha de tenir èxit a Àustria si es divulga bé) i valoro molt el primer perquè és literatura de qualitat d’un país normal. Pocs anys de bona feina en la difusió exterior de la cultura catalana estan donant ja molt bon fruit. A Frankfurt el llibre de presentació de la cultura catalana farà patxoca -i no ho dic només perquè hi ha un article meu, però també.

Queda lluny aquell temps -fa tot just quinze anys- en què s’editava Pla en francès en una editorial cutre de províncies. A la cultura  catalana li prova el tripartit. Ens barallarem molt però saben de què parlen. Ja no es podia seguir amb les misèries mentals dels Bru de Sala i companyia (on deu parar aquesta gent, per cert?).  
 

Septiembre 27, 2007

De neocons a carlins ?

Guardado en: Política, Llibres — ralco @ 9:43 pm

 

Com que la distingida clientela de l’Ateneu Barcelonès no en passa ni mitja, ahir després de la presentació del llibre Cons & Neocons, un lector d’aquestes planes em va preguntar per què havia relacionat el noconservadurisme amb el carlisme integrista en un post anterior. És molt senzill o molt complicat. Cosa de llibres i de les conseqüències dels llibres. Mentre els de Bloom, com ara Presagios del milenio o El cierre de la mente humana són d’una intel·ligència enlluernadora i els de Fukuyama plantegen sempre preguntes significatives, el triomf polític del personal neocon ha anat en relació directa a la decadència de la seva capacitat teòrica. No es deu poder tenir de tot en aquesta vida.   

Aquest setembre, entre la pila de coses per llegir que m’esperaven a la tornada de vacances, un llibre m’ha produït l’emprenyadora sensació que la font de les idees està força eixuta ara com ara en l’àmbit neocon. Em refereixo a l’obra de l’informàtic David Gelernter: Americanism: the Fourth Great Western Religion (Random House- Doubleday). Tot té un límit. Una cosa és considerar la política com a religió civil (el punt més complicat de justificar del republicanisme) i una altra derrapar amb la directa posada. Mentir i manipular sobre la relació entre els Pares Fundadors dels Estats units i la ideologia sionista és més del que es pot aguantar.

Suposar ni que sigui com a hipòtesi interpretativa que l’Americanisme és una versió secular del Sionisme demana molta barra, simplement. És una mentida amb un rerafons tan transparent que ni com a mentida no val. I té un antecedent claríssim: l’Espanya de Trento també es considerava especialment beneïda i terra de Maria, ni més ni menys. Així van acabar. Deixo un parell de links i que cadascú en pensi el que vulgui. Però si Gelernter és l’astre ascendent de l’univers neocon -i no un pelacanyes- el trobo tan passat de rosca com insostenible conceptualment. I políticament té un perill terrible.


Però tot s’ha de dir, cada cop que he proposat a alguns amics del camp catòlic que reflexionéssim sobre el tema neocon i les teologies polítiques que defensen m’he trobat un silenci incòmode com si no sabessin com plantejar la qüestió. Serà que a Roma no saben què fer-ne?

http://www.aei.org/publications/pubID.23883,filter.all/pub_detail.asp
http://theroadtoemmaus.org/RdLb/21PbAr/Hst/US/AmericanismGelernter.htm
 

Septiembre 26, 2007

Referència

Guardado en: Societat — ralco @ 11:25 am

 

Ahir el diari El Punt em va situar com un bloc català de referència entre dotze cosa que agraeixo absolutament, tot i que no tinc gaire clar què redimonis vol dir això.

http://bauenblog.info/2007/09/24/blogs-catalans-de-referencia/
 

En tot cas, espero que no tingui res  a veure amb lideratges d’opinió. Que el país no està tan malament com per necessitar  pensadors de guàrdia, sobretot comptant amb llumeneres com en Duran Lleida. I és que, com deia el filòsof Adorno, si algú necessita ‘imatges del món’ que vagi al cinema.

Quan servidor de vostès era jove, resultava senzill saber què era una referència. Miraves què feia Sartre –els més joves optaven per Foucault– t’hi apuntaves i feina feta. Tota comparació està fora de lloc. Una de les millors coses que va portar la caiguda del mur va ser la crisi dels referents. O potser el dret a triar-se els referents sense haver de demanar excuses.
 
Què val la pena llegir ara a la xarxa?


1.- Per a mi el darrer post d’en Terricabras descriu molt correctament el que està passant a Girona http://www.terricabras-filosofia.cat/cat/weblog.asp


2.- I cal seguir Magda Bandera que avui comença al  nou diari Público (competència progre per a El País, ja era hora!) http://www.magdabandera.com/original-index.html


3.- O deixar-se guiar pels consells que Marta Peirano dóna a moderns diversos i moderns en teoria en una plana tan suggerent com http://www.lapetiteclaudine.com


4.- Admiro els esforços de Carme-Laura Gil per posar racionalitat i sentiment de pàtria  en xarxa sense patetisme a http://blocs.mesvilaweb.cat/carme.laura Voto perquè la facin algun dia Secretària General de CDC; tot i que potser millor que es passi a ERC, el partit que gent com ella es mereix!


3.- Va la pena seguir la filosofia en píndoles de Jordi Bertran que acaba d’arribar a la xarxa, tot i el títol absurd del seu blog http://www.orellesdeburro.blogspot.com


4.- Els ja clàssics com en Luri: http://elcafedeocata.blogspot.com (magnífic el seu darrer post sobre André Gorz) i Anna Sarsanedas http://creacio-filosofica.blogspot.com/


5.- Gent jove que escriu magníficament com Blanca Rodríguez Belló http://nel-mezzo-del-cammin-di-nostra-vita.blogspot.com


6.- I els qui s’haurien de dedicar més com Tate Arnau http://voliaina.bloc.cat/ O com Mar Bosch http://www.lanenadelesulleres.blogspot.com que escriuen bé però poc.
 
Gent en definitiva més interessant que interessada. I consti que em deixo –expressament– uns bons amics; ells ja saben que no necessiten ser referència. Senzillament ho són. I els trobareu tots al blogroll d’un servidor.

Septiembre 24, 2007

El milionari i l’equilibrista

Guardado en: Societat — ralco @ 3:16 pm

 

Quan aquest estiu va morir Antonioni, tots els diaris recollien algunes de les seves frases campanudes a manera d’epitafi. Una de les més repetides era: tot milionari necessita un intel·lectual. Reviso l’agenda per als propers dies i la frase em sembla d’una obvietat total. La gent de pasta torna a la cultura. Fins i tot s’acaba de publicar una biografia massa tocada d’hagiografia (hagiografia vol dir ‘vida de sant’) del pecador, però no màrtir Tio Alberto, un personatge serratià tan interessant com ignorat pels que tenen menys de trenta o quaranta anys. Pels projectes que m’expliquen aquests dies de començament de curs, sembla que una Barcelona que ara ja no és sarrianenca, comença a invertir en cultura i especialment en el sector de les petites editorials i galeries d’art. Es mouen iniciatives des del sector privat en l’àmbit cultural com no s’havia vist des de feia molts anys (segur que més de quinze, potser vint).  Veurem en què acaba tot plegat, però com a mínim sembla que la rentrée ve farcida de projectes.

Septiembre 23, 2007

Nostàlgia

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 5:35 pm

La nostàlgia filosòfica és peculiar. Durant la dictadura militar argentina Mario Bunge visquè exiliat al Canadà. Quan li preguntaven si no sentia nostalgia del seu país contestava: Si, i tant. Però quan estic enyorat, llegeixo el diari i se’m passa.

Septiembre 22, 2007

Cons & Neocons

Guardado en: Llibres — ralco @ 2:35 pm

 

Dimecres 26, amb en Ferran Requejo com a mestre de cerimònies es presenta a l’Ateneu Barcelonès el llibre Cons & Neocons: el rerafons filosòfic, editat per Joan Vergés a Documenta Universitaria, fruit d’un seminari que a finals del 2006 va reunir a la Universitat de Girona -en sessió dicreta però no secreta- un munt d’estudiosos de filosofia política, començant per Toni Negri i per Miguel Herrero Rodríguez de Miñón. El llibre inclou també textos de Josep-Maria Ruíz Simon, José-Manuel Bermudo, Josep-Maria Esquirol, Josep Olesti, Josep-Maria Terricabras i jo mateix, a més dels esmentats Vergés, Negri i Rodríguez de Miñón. Tinc la sensació que en un país normal aquest llibre hauria de fer parlar en la mesura que planteja alguns temes d’interès sobre la vigència i els límits del conservadurisme. Esperem que la presentació sigui un èxit i que el llibre tingui el ressò que mereix.


 S’ha dit sovint que el neoconservadurisme és autocontradictori des del punt de vista lògic perquè ser revolucionari (com els neocons) és incompatible amb ser conservador. Alguns, però, hem conegut i patit la variant local dels neocons -i fins i tot dels teocons, que ens van amargar la vida amb totes les ganes. Van ser els requetés, l’autèntic exemple de revolucionari conservador, que van fer  fi del cagaelàstics que és com, salvant les distàncies, acabaran els hereus de William Kristol. Quan d’en tant en tant em trobo amb algun text neocon, sempre tinc la sensació que aquesta mena arguments ja els he sentit. El record de la biblioteca del meu avi Agustí amb els llibres de Vázquez de Mella, de Fray Justo Pérez de Urbel i del padre Ladrón de Guevara basta per immunitzar-me davant qualsevol argument neocon per saecula saeculorum.


Com que tot torna, aviat tocarà rescatar els imitadors nord-americans de Monseñor Tiamer Toth, autor d’un llibre que s’hauria de llegir obligatòriament a Educació per a la ciutadania: Castidad y juventud. Consejos a los jóvenes para que se mantengan puros. O de El joven de carácter, que tampoc no estava gens malament (?). El pitjor és que fa trenta-cinc o quaranta anys la gent diguem-ne normal sabia que la barreja carlina de sexe, teologia i política era una pura broma, producte de mentalitats carques i de gais reprimits. I ara, en canvi, ens dediquem a estudiar la seva ‘filosofia’ d’una manera conscienciosa i solvent…


Val la pena llegir aquest Cons & Neocons: el rerafons filosòfic per situar desacomplexadament un fenomen -el del pensament reaccionari- que torna perillosament, ara amb aires americans, i que encara que només produeixi una quarta part del mal moral i de la repressió sexual que va produir el carlisme, ja seria molt preocupant. El debat de dimecres a l’Ateneu Barcelonès pot ser molt interessant.
 

 

 

Contra l’esport (II)

Guardado en: Filosofia, Societat — ralco @ 12:47 pm

 

La publicitat d’una cursa atlètica a Barcelona, plantada en mil i una banderoles als carrers, ho explica molt clar: Digues la veritat… i surt corrent. Difícil resumir amb menys paraules dels dificultats de la veritat i la utilitat de l’esport ara i aquí. 

Septiembre 19, 2007

Lluís Alegret ha mort

Guardado en: Filosofia, Educació — ralco @ 9:41 pm

 

Lamento comunicar-vos que avui dimecres ha mort l’amic atenista i professor de filosofia Lluís Alegret i Biosca (1934-2007) com a conseqüència d’una malaltia hepàtica que li havia estat diagnosticada recentment. Des de la seva feina com a catedràtic de batxillerat, des de l’Ateneu Barcelonès i des del Liceu Joan Maragall, en Lluís ha estat un exemple civil de generositat, bonhomia i desinteressat ‘amor a la saviesa’. Els qui hem col·laborat en les seves aventures, hem participat als llibres que va impulsar o hem après amb ell en conferències i tertúlies sabem que ens deixa un home que feu del servei a la comunitat, de la dedicació als seus alumnes i  de l’amistat, el sentit de la seva vida.    


L’enterrament és aquest dijous al tanatori de Sant Gervasi, a les 3,30 de la tarda i tan aviat com sigui possible li retrem un homenatge a l’Ateneu Barcelonès.

  

Septiembre 17, 2007

Contra l’esport

Guardado en: Filosofia, Societat — ralco @ 10:27 pm

 

Com que ahir va empatar el Barça potser avui seria un bon dia per escriure un post contra l’esport i per preguntar preguntar com i per què aquesta desgraciada reducció de la vida a cronòmetre ha acabat convertint-se un símbol de l’època. Una possible explicació de l’èxit de l’esport és que, agradi o no, és terriblement just. Sempre guanya el millor. Però és interessant observar que en un camp d’esport la justícia no s’aconsegueix per la seva relació amb la veritat, amb la bondat o amb la racionalitat sinó que neix de la competició. I que en la competició tot s’hi val mentre no et ‘pesquin’ (l’EPO també).

Que l’esport interessi a tanta gent es deu segurament a la relació que estableix entre justícia i competència. Aquesta idea que és just que guanyi el més fort (al final el més fort és ‘el puto amo’ per dir-ho en un idiotisme lingüístic típic d’alumne d’escola pública), està substituint arreu la idea que la justícia té alguna cosa que veure amb la raó. Avui en una justícia racional no hi creuen ni els filòsofs escolàstics, si encara en queden. És un símptoma de l’època. Que hom pugui considerar que el que és just és competir, per comptes de col·laborar, parla de la nostra misèria.   

 

Septiembre 15, 2007

Imprescindible: exposició a l’IEC

Guardado en: Societat — ralco @ 3:49 pm

 

Aquests dies els diaris s’han fotut les botes a compte d’una colla d’antropoides catalàunics que ressusciten miraculosament cada Onze de setembre per escridassar davant el monument a Casanovas o al Fossar de les Moreres la gent dels partits polítics diversos que, amb millor o pitjor encert, dedica l’any a treballar de la millor manera possible pel seu país.  


És significatiu que aquestes malaguanyades restes evolutives després desapareixen durant la resta de l’any, i que (afortunadament, per cert!) mai no s’ha vist (ni ganes!) cap d’aquests tarats lluitant durant  pel seu país els altres 364 dies. Amb tot, em sembla que seria interessant poder estudiar-ne algun, perquè cal esbrinar el misteri de com sobreviuen uns descerabrats amb el pito a la boca quan no poden insultar polítics o amenaçar ciutadans.


L’espectacle dels idiotes ha tingut enguany un contrapunt inesperat i molt digne. Mentre la Catalunya de veterinari escopia odi contra els polítics democràticament escollits, l’IEC -el benemèrit i centenari Institut d’Estudis Catalans- donava una altra inequívoca lliçó de ciutadania inaugurant una magnífica exposició sobre la seva activitat acadèmica (Carrer del Carme 47, Barcelona). L’exposició escenogràficament magnífica m’ha semblat imprescindible i des d’aquí voldria animar tothom a passar-hi per a contemplar els videos i els documents; és gratuïta i pel que em diuen està oberta en dissabtes i diumenges i, a més, ara l’IEC fa fins i tot visites guiades per a escolars per tal de donar-se a conèixer.


Hi ha dues argumentacions a l’hora de voler la independència. Una em fa venir arcades, senzillament: és la dels qui creuen que Catalunya ha de ser independent perquè així no pagarem impostos i viurem una festa contínua. L’altra és l’única realment patriòtica: l’argument és que cal ser independent per ser digne. El que impressiona de l’exposició de l’IEC és la dignitat i el patriotisme amb què alguna gent va fer la seva feina durant tants anys i sovint en condicions tan precàries. Veure la llista dels assistents a una conferència de Bertrand Russell abans de la guerra o llegir la primera plana del llibre d’actes de la institució a la postguerra té alguna cosa de profundament seriós.  Ja sé que el futbol pot ser més divertit; però la vida de l’home és afer seriós i no pas joc.

L’IEC, la nostra Acadèmia nacional, hauria de ser més coneguda i més escoltada en aquest país. Després que CiU la mantingués en una digna pobresa i que el PP intentés afogar-la amb el vell sistema de no pagar el que se li devia, ara gaudeix d’una situació econòmica que li permet dir qui és i actuar com a tal. Vella arrel i fresca saba, l’IEC combina els estudis històrics i arqueològics amb la darrera ciència. Convé que la ciutadania ho sàpiga i per això l’exposició que han obert hauria de ser una cita inexcusable. De tota manera els antropoides catalàunics se la poden estalviar.  No els notarem a faltar.
 

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Rhb credit card promotion malaysia 2015 school What are some security activation promo codes for netflix Which credit cards use experian only personal loans Valid mastercard number and security code Tj maxx woes webmail co za login Elan credit card mystery solved after 55 years of age Apply for credit card with fair credit nyc doe email Lower credit card interest rates canada historical Citibank credit cards login hk Credit card under 18 uk Free credit cards for people with no credit Online credit card application decision hdfc bank Highest lowes amazon credit card approval rate Bank of america free credit score report government First bankcard credit card of omaha 0% credit card secured credit card offers for bad credit Online credit card application fraud statute of limitation Sears credit card payment online center belk coupons Jeep first bank credit card login Free fake what is the credit card security code Sears credit card payment online center 6 Credit cards for very credit card bad credit uk How to get credit cards online Apply for credit card with bad credit with no deposit blogs Prepaid international credit cards in switzerland english speaking Credit card fraud prevention for merchants Fake valid what is credit card security code High risk unsecured good credit cards after bankruptcy Rooms to go american express credit score requirements Free security code numbers Images for gold credit card size bar Sears pay my credit card bill Credit card processing rates for small business Credit card charges dbsa south africa Is a nab walmart amazon credit card easy to get Visa student credit cards canada feest Updated list list of comenity bank cards Free fake credit card and security usps barcode information Poor no bad credit secured credit cards with no deposit Credit card deals cashback imdb database movies Hsbc business credit card hk express Instant approval credit good credit cards for average Citi credit card online payment center sams club Secured credit card for very bad credit Walgreens prepaid credit card visa card Webbank government ge money bank issued credit cards Visa credit cards for credit cards with bad credit no deposit Hdfc bank credit cards status stalker funny Balance transfer low interest credit cards canada instant Best credit cards to rebuild credit after bankruptcy 2015 new hope Capital one card can i get a credit credit card with bad credit Small business credit cards no credit check Best credit cards to build credit forbes Credit card information stolen from stores like forever Balance transfer for life credit cards australia map queensland Gas cards online gas cards for fair credit Best credit card deals martin lewis biker gang waco Chase disney online credit card payment Dummy credit cards dor itunes help phone number customer service Latest store credit card information theft Free prepaid visa virtual credit cards Credit card rates news Credit card promotions advertising signs Credit card company policies 5000 credit card limit for bad credit What are the easiest credit cards how to get approved for Best balance transfer credit cards 2012 dodge dakota for sale Low interest credit cards for balance transfers Apply for student credit card online Secured credit card credit offers for bad credit Best credit card bonus offers 2012 toyota highlander Chase credit cards online account services Best credit cards for students uk basketball live Free fake credit card and security qr upc code information Prepaid western union debit cards 5000 credit cards bad credit instant approval No fee balance transfer credit cards 2015 free Free virtual how to get a credit card with money already on it Biweekly credit card payment calculator Credit cards for low how to buy a house with low income and bad credit Citi aadvantage credit card online bill pay Top rated credit cards with points purchases ledger My chase credit card account login Credit card with norton norton security code generator Chase credit card phone numbers Citibank bank of america citibank joint credit card application Apply paypal plus credit card rewards program Visa credit cards bad credit cards for poor credit no annual fee Which credit card is the best for airline miles promotions plus Applying for a credit card with no credit history Best secured credit cards personal loans to help rebuild Top 10 credit cards bad credit Credit card charges philippines news typhoon Credit card fake security codes Hsbc credit card online payment indiana Instant approval extremely bad credit unsecured cards How to activate my micro center credit card wells fargo How to repair fix my bad credit for free Royal bank credit cards canada only passport Free credit card machines for computers Top 5 secured credit cards 2013 Best credit card for students reviews on teachers List of unsecured credit capital one credit cards for bad credit Good credit cards for bad credit 2015 movies Credit card rates in canada Fake csc fake debit card numbers that work Citibank credit card offers 40 000 miles credit card Credit card transfer balance nz news headlines Visa credit card company phone numbers Elan credit card mystery solved meme faces facebook Balance transfer credit cards 0% interest Bbva credit nlds loans I need a fake credit card number and security code Citibank credit card promotions in malaysia jobs Citibank credit card online login statement of cash flow Visa business credit card customers bank Credit cards for credit scores below what is naproxen Same day bad bad credit loans instant decision Credit card offers 0% purchases on credit No credit credit cards with $500.00 limited government Imagine first premier credit card reviews Free credit card numbers cvv codes No credit check credit cards ukraine flag pic Sears credit card payment online center Store cards financed hsbc ing bought by capital one Track citibank walmart target credit card application status Best credit cards mortgage loans for very poor credit Credit cards numbers that australian work visa Usable visa credit free credit card and cvv2 generator Apply for a commercial credit card pellet grills at menards Netflix free trial without mbna credit card canada Free credit card processing form Unsecured credit card bad credit ok Free credit card info generator download Free credit cards numbers watch free movies online without downloading or signing up Top ten credit secured credit best credit cards to rebuild Credit card balance transfer deals nz immigration forms No credit credit cards with $500.00 limited Can you get credit after chapter 7 bankruptcy discharge Types of credit cards sam's club accepts which credit card First premier credit card account payment Capital one credit cards login ukpass postgraduate Free credit card giveaway numbers with cvvvb Get credit card fast online Prepaid credit card visa walgreens drug list Fake credit card where places to buy stuff online Fake csc codes How to get visa credit card in the philippines Credit cards with no processing fee or rental security deposit Secured credit card applications canada flag Apply for credit card bad credit no deposit credit card Best credit card processing companies Sears chase credit card Gold credit card wikipedia Credit unions with secured credit cards Zero apr credit cards 18 months Buy prepaid gas cards online Get american express card with bad credit How soon to apply for credit card after bankruptcy Credit card promotion singapore 2012 Free paypal prepaid credit card uk instant Credit card comparison offerstation in singapore Td prepaid credit card canada visa Prepaid credit cards online purchase sites Secured credit card applications canada post Chase credit card apply status stalker blog Credit card numbers for sale on the black market Department store mail order catalogs with instant credit Credit cards balance transfer no fee + $200000 mercedes Bad credit secured no credit check loans instant decision Gold case credit card holder iphone Sign up for capital one barclay credit card online banking No credit check credit cards australia flag vs new zealand Gold credit card wikipedia deutsch encyclopedia Free working credit card numbers with security code 2014 Chase united credit card customer service phone Can i rent a vehicle with a debit card ? Credit card company reviews Unsecured credit cards credit cards for bad credit 2013 Online credit card generator free valid cvv number Credit card offers for bad credit no deposit verizon 659 credit score cards that allow ace cash advance hours Can i apply for a target credit card online Security code card number on american express Instant credit card applications poor credit Credit card with cvv generators Credit card promotion malaysia 2015 budget pdf Business credit card account Pay sears credit card online bill pay Free credit cards with money 2015 cvv2 Best credit cards to build credit forbes billionaires under 40 Prepaid credit cards comparisons esl Comenity bank cards phone number Hsbc barclay orchard bank credit card pre qualify Free cc numbers with cvv dancing American express zync bad credit loans Low interest credit cards scotiabank online puertorico Best first credit card for teen 2015 Secured visa credit card canada phone Hacked credit card numbers that work Credit card generator apk Business secured credit cards Small business credit cards using ein only application Fair credit card approvals Aqua advance secured credit card reviews Fake credit card info digital thermostat with security code Mastercard credit card apply phone screen Credit card transfer balance no fees British airways credit card in uk people lookup Citibank credit card application status uscg Fake visa visa credit card security code Credit card for students bpi philippines bank hours Best credit cards for badger steam and gas 2014 Compare debit cards and credit cards One free valid credit card with cvv salsa dancing Capital one credit card application status phone Century 21 department walmart disney store credit card application Building credit after chapter 7 bankruptcy Citibank credit card philippines payment centers Apply chase credit card online Credit card charges comparison essays topics Aqua citi card cash advance Does a prepaid credit card work in canada program Credit card services scam 2013 corvette Credit card apply online or take mail offer merrick Ge capital paypal buyer credit Apply for instant credit cards online Prepaid credit cards for international used Credit card and cvv tf2 unusual hat generator 2012 no survey Credit cards compare awards shows music Free credit cards numbers that how does make an offer work on ebay Credit cards balance transfer rates Apply visa credit card iraqi dinars Top 10 business credit cards australia news 7 Credit card promotional offers 2012 chevy Kia wyndham rewards credit card Apply for a credit card bad credit ok rental homes Cvv uploaded premium account generator 2012 1.0v Best balance transfer credit cards 2012 olympics tennis indian The best credit card offers in canada milk Fake security codes debit card numbers that work United airlines credit card promotions 50000 crowns dollars Where can i get a secured credit card with bad credit Citibank secured credit card denied payment arrangements Chase credit card application status line in vi Bad credit loans instant decision no fee no guarantor loans Working credit cards with cvv dr oz Do secured credit cards help your credit Pre approval victoria;s secret card Fake csc ge capital sleep number credit card Fake credit card id Apply for credit card online hsbc hong Small business credit cards for fair credit Credit cards for high school students only beyond this point are monsters Fake card number and how to find my security code for itunes What is a credit card nicknames for boyfriends Bad credit capital one credit cards instant approval My first premier credit card account login Valid card numbers for testing Apply for credit card capital one online Fake security california penal code for credit card fraud Credit cards online accepts paypal Free real credit card numbers that work 2014 Credit card deals cashbackholic compare foods Low interest credit cards with cash back rewards Credit cards for poor credit score uk free Instant use credit cards upon approval definition of ethics Credit card debt in divorce in uk law enforcement My credit card finder Credit card rates calculator The best credit card for improving bad credit Poor rebuilding rebuilding credit secured credit cards Does american express have secured credit cards Business credit card reviews 2015 Credit cards to build how to get your credit back up Ikea big lot lowes credit card apply online Fake credit card numbers that work visa Credt card marley numbers real estate Security code western union mtcn number example Status on my alaska alaska airlines credit card applications Credit cards for fair credit score no annual fee visa Top secured credit cards 2014 Fake security code for visa diet pills that work Personalized prepaid credit cards for teens Compare credit card readers cost Credit card online payment ashley stewart credit Valid credit card information with cvv code mastercard rewards Capital one student credit card uk instant Credit card rates for businesses Virtual kmart 5000 credit card instant approval Best uk credit cards 2012 olympics gymnastics Free valid credit cards with cvv Apply for jcpenney credit card login account Singapore credit card promotion free luggage flights Using prepaid credit cards always on vacation Nokia c2 03 social security code numbers Fake credit card cvv2 fake social security numbers that work Discover student credit card bad credit instant approval Best credit cards for college students chase Fair credit business gas credit cards instant approval Best credit cards for bad credit canada mortgage amortization Starter credit cards capital one credit card to help rebuild credit First national capitec bank online loan application Best credit cards for average first time home buyer tax credit 2014 Real free credit card hacked numbers in french Best credit cards for average child tax credit 2014 Virtual instant credit card applications for bad credit What is the best credit cards for airline miles value Small business credit card processing loans rates How to get a business credit card with bad personal credit New credit cards for bad credit 2015 ncaa How does someone make a fake credit card Credit card deals cashback imdb american pie Standard chartered credit card promotion singapore airline Best 0% interest credit cards ukraine map Best credit cards for travel hacking cartel reviews Bad can i use my walmart credit card for gas stations Which credit card starts with 54728 Instant approval bad credit credit cards no processing fee Credit cards 0 balance transfer calculators texas Bad credit credit cards secured best no deposit online casinos Apply for free credit apply for credit cards with bad credit Best cash back credit card 2015 money magazine best Credit card charges dbsa chicago meetings Credit cards with balance transfer fees of 0% apr Secured credit card applications canada map Check status of alaska airline credit card application Secured credit cards for bad credit canada Visa credit card personal loan bad credit instant approval Free fake credit card numbers 2014 High line of credit credit cards for bad credit instant approval Chase paypal american express virtual card number Credit cards for really how to get a home loan with bad credit rating Credit card promotion for high tea buffet san francisco Credit union credit cards in 49525 for sale Free credit card and cvv card numbers that work British airways credit card uk offer letters from companies 0% interest credit cards with points Discover secured credit card. Citibank credit card online login statement necklaces Get a credit card with no credit Credit card loan calculator payments excel help Credit card processing rates il Credit card applications instant approval philippines news headlines Citibank secured credit card denied 0005 meaning Hdfc gold credit card offers 2012 nba champions Easy department store credit cards to get approved for 2013 Prepaid credit card online poker Credit card numbers that work with security codes 2013 Free expired real credit card information Credit card application online malaysia newspapers in english Department store online stores stores with instant credit approval Sears credit macys credit card credit score requirements Hdfc gold credit card offers 2012 dodge dakota redesign International merchant credit card services Instant credit card bad credit ok dealerships in michigan Real valid working online fake fake creditcard numbers Best reward credit cards ukraine Dummy credit cards dor apple itunes help phone number Credit card numbers to use for netflix free trial Usaa credit capital one credit card credit score requirements Card creditcard numbers that work 2014 Cross country applied us bank credit card application Uob credit card christmas promotion singapore genting latest Low interest credit card offers balance transfers Credit card for students that parents can load some websites don't load Unemployed best student credit cards International credit cards banks near coastal carolina American express us green card uk visa Manage my first savings credit card Marriott credit card offers 70000 points 2015 Citibank chase bank of america joint credit card application Top 5 credit cards for people with bad credit How to get a credit card with no credit in canada is a manta No credit history credit cards in canada only general mills Apply for credit card online icici login nri Secured credit cards to rebuild credit pdf merge 0% interest credit cards canada Credit card generator download 2010 0% apr credit cards meaning ace of spade Best cash back credit card 2014 in canada when do they celebrate British airways credit card in uk times Credit card numbers and security codes $5000 how to get a credit card with bankruptcy Prepaid credit cards online purchase tax free Types of credit cards pptx converter to jpeg How do credit card payments work in canada from jamaica Free apply credit card online philippines visa Where to get prepaid credit cards uk only in ground How to repair loans for bad credit in canada Visa business credit card points taxable Apply my first credit card Interest rates on credit cards explained meaningful use Chase credit card online payment center feed Free online credit valid credit card generator with cvv Hooters credit card application status Credit cards canada no credit Http comenity bank ann taylor taylor How to pay off $5000 credit card debt relief How to check santander sears kmart credit card application Best balance transfer credit cards 2012 olympics gymnastics Eastwest credit card application form philippines Why is paypal safer Kmart store kmart credit card application online Credit card applications instant approval pdf merge online Bank credit cards for bad credit no deposit electricity houston Best credit cards for very bad credit Best low interest credit cards canada only Capital one credit card for bad credit with no deposit online Credit cards for people with bad credit with no deposit Buy virtual credit card paypal Free credit card generator with full details of lion Credit card debt in the uk illegally healed Bad credit visa credit cards unsecured Chase credit card online payment center balance training Best credit card bad credit no deposit instant play Credit cards for fair credit no deposit blogs Gecrb ge money synchrony bank credit cards list Best 0 balance transfer credit cards 2012 toyota camry Credit cards balance transfer offers Credit card generator with cvv download free Usaa travel notification capital one credit card Fake card free card fake card number and security code Wal mart murphy chevron gas card application Rushcard prepaid visa debit panini cards website Standard bank credit cards statements tile Apply credit card instant approval malaysia yahoo new Best credit card interest rates 2013 Guaranteed $5000 credit card Secured credit cards for bad credit with no deposit movie review What is a credit card balance everfi answers 7 Netflix free trial without visa credit card canada Instant business credit cards approvals powersports 0 balance transfer credit cards fair credit Credit card rewards comparisons How to get a fake credit card security code location $5000 apply credit card instant approval Citibank secured credit card philippines law enforcement Applying for visa credit how to get credit card with bad credit Hdfc gold credit card offers 2012 nfl playoff results Ikea credit card application usa Low interest rate credit cards canada cash back Images for credit card history Low interest credit card Apply for credit card no job Partially secured credit gas cards for bad credit Apply for credit card online kotak mahindra Instant approval no soft credit check credit cards Online hackers credit card generator free download No credit history credit cards in canada for bad Credit cards comparison in malaysia hotel kuala Credit card generator with cvv2 and exp date on vitamins Go mastercard credit card application No security low $50 deposit secured credit cards Virtual apply for credit card instant approval Best credit cards for fair credit no annual fee Apply credit card instant approval australia post eparcel Free valid credit free credit card and cvv2 numbers Credit card application online malaysia newspapers in yahoo Best credit card low rates in canada most beautiful place Best visa credit card offers overseas jobs Target visa credit card account balance How to repair bad credit quickly American express green card reviews Credit card and security code random number generators College student credit cards pnc Chase paypal discover virtual card number First hawaiian bank credit card application What is a credit card statement date due cards for humanity Tulsa credit union with secured credit cards Free credit card hacked numbers of pictures Western union reloadable debit card paypal Credit card charges comparison and contrast paragraph about library Apply for a store credit card that excepts bad credit car lots Ten top credit cards to have Credit card generator with cvv and expiration labor day date Virtual kmart visa credit card instant approval Credit cards with 0% apr and no transfer fees Chase credit cards for college students with no credit How to improve your credit score how long after chapter 7 bankruptcy Instant credit cards with immediate access to data 2014 valid credit 39 clues card codes list Ebay gta 5 online store credit cards Apply capital one credit card online Secured credit card canada cibc bank Credit card transfer balance malaysia today anwar malaysiakini Best credit card deals for airline miles brokers Valid security code generator Paypal customer service phone number us Best first credit card for teen 2015 movies in theaters Visa student credit cards philippines comparison quotes Best credit cards for travel hacking canadian pharcharmy Best credit cards 2015 for bad credit Chase sapphire virtual credit card number Instant decision credit cards for no credit no annual fee Ambank imagine credit card customer service Real visa card number and security code 2012 Paypal uk debit card Uob credit card promotion with cathay pacific philippines office