L’home que mira

Septiembre 30, 2007

La bona pregunta

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:52 pm

 

   

 

La bona pregunta dels conservadors és: si una cosa ha durat… per què ha durat? La mala pregunta dels conservadors és: com podem fer durar el que no duraria si nosaltres no ho féssim durar? Perquè òbviament imaginar que la voluntat humana és suficient per aturar el canvi heraclità de totes les coses és com no haver entès res.

 

 

Septiembre 28, 2007

Pandora a Viena

Guardado en: Llibres — ralco @ 11:38 pm

 

Totes les llibreries importants de Viena tenen el llibre de l’Albert Sánchez Piñol a l’aparador i a moltes també hi ha el de la Maria Barbal. Entenc el segon cas, perquè enllaça amb la tradició germànica dels populars (una literatura Heidi de muntanyetes i romanticisme carrincla ha de tenir èxit a Àustria si es divulga bé) i valoro molt el primer perquè és literatura de qualitat d’un país normal. Pocs anys de bona feina en la difusió exterior de la cultura catalana estan donant ja molt bon fruit. A Frankfurt el llibre de presentació de la cultura catalana farà patxoca -i no ho dic només perquè hi ha un article meu, però també.

Queda lluny aquell temps -fa tot just quinze anys- en què s’editava Pla en francès en una editorial cutre de províncies. A la cultura  catalana li prova el tripartit. Ens barallarem molt però saben de què parlen. Ja no es podia seguir amb les misèries mentals dels Bru de Sala i companyia (on deu parar aquesta gent, per cert?).  
 

Septiembre 27, 2007

De neocons a carlins ?

Guardado en: Política, Llibres — ralco @ 9:43 pm

 

Com que la distingida clientela de l’Ateneu Barcelonès no en passa ni mitja, ahir després de la presentació del llibre Cons & Neocons, un lector d’aquestes planes em va preguntar per què havia relacionat el noconservadurisme amb el carlisme integrista en un post anterior. És molt senzill o molt complicat. Cosa de llibres i de les conseqüències dels llibres. Mentre els de Bloom, com ara Presagios del milenio o El cierre de la mente humana són d’una intel·ligència enlluernadora i els de Fukuyama plantegen sempre preguntes significatives, el triomf polític del personal neocon ha anat en relació directa a la decadència de la seva capacitat teòrica. No es deu poder tenir de tot en aquesta vida.   

Aquest setembre, entre la pila de coses per llegir que m’esperaven a la tornada de vacances, un llibre m’ha produït l’emprenyadora sensació que la font de les idees està força eixuta ara com ara en l’àmbit neocon. Em refereixo a l’obra de l’informàtic David Gelernter: Americanism: the Fourth Great Western Religion (Random House- Doubleday). Tot té un límit. Una cosa és considerar la política com a religió civil (el punt més complicat de justificar del republicanisme) i una altra derrapar amb la directa posada. Mentir i manipular sobre la relació entre els Pares Fundadors dels Estats units i la ideologia sionista és més del que es pot aguantar.

Suposar ni que sigui com a hipòtesi interpretativa que l’Americanisme és una versió secular del Sionisme demana molta barra, simplement. És una mentida amb un rerafons tan transparent que ni com a mentida no val. I té un antecedent claríssim: l’Espanya de Trento també es considerava especialment beneïda i terra de Maria, ni més ni menys. Així van acabar. Deixo un parell de links i que cadascú en pensi el que vulgui. Però si Gelernter és l’astre ascendent de l’univers neocon -i no un pelacanyes- el trobo tan passat de rosca com insostenible conceptualment. I políticament té un perill terrible.


Però tot s’ha de dir, cada cop que he proposat a alguns amics del camp catòlic que reflexionéssim sobre el tema neocon i les teologies polítiques que defensen m’he trobat un silenci incòmode com si no sabessin com plantejar la qüestió. Serà que a Roma no saben què fer-ne?

http://www.aei.org/publications/pubID.23883,filter.all/pub_detail.asp
http://theroadtoemmaus.org/RdLb/21PbAr/Hst/US/AmericanismGelernter.htm
 

Septiembre 26, 2007

Referència

Guardado en: Societat — ralco @ 11:25 am

 

Ahir el diari El Punt em va situar com un bloc català de referència entre dotze cosa que agraeixo absolutament, tot i que no tinc gaire clar què redimonis vol dir això.

http://bauenblog.info/2007/09/24/blogs-catalans-de-referencia/
 

En tot cas, espero que no tingui res  a veure amb lideratges d’opinió. Que el país no està tan malament com per necessitar  pensadors de guàrdia, sobretot comptant amb llumeneres com en Duran Lleida. I és que, com deia el filòsof Adorno, si algú necessita ‘imatges del món’ que vagi al cinema.

Quan servidor de vostès era jove, resultava senzill saber què era una referència. Miraves què feia Sartre –els més joves optaven per Foucault– t’hi apuntaves i feina feta. Tota comparació està fora de lloc. Una de les millors coses que va portar la caiguda del mur va ser la crisi dels referents. O potser el dret a triar-se els referents sense haver de demanar excuses.
 
Què val la pena llegir ara a la xarxa?


1.- Per a mi el darrer post d’en Terricabras descriu molt correctament el que està passant a Girona http://www.terricabras-filosofia.cat/cat/weblog.asp


2.- I cal seguir Magda Bandera que avui comença al  nou diari Público (competència progre per a El País, ja era hora!) http://www.magdabandera.com/original-index.html


3.- O deixar-se guiar pels consells que Marta Peirano dóna a moderns diversos i moderns en teoria en una plana tan suggerent com http://www.lapetiteclaudine.com


4.- Admiro els esforços de Carme-Laura Gil per posar racionalitat i sentiment de pàtria  en xarxa sense patetisme a http://blocs.mesvilaweb.cat/carme.laura Voto perquè la facin algun dia Secretària General de CDC; tot i que potser millor que es passi a ERC, el partit que gent com ella es mereix!


3.- Va la pena seguir la filosofia en píndoles de Jordi Bertran que acaba d’arribar a la xarxa, tot i el títol absurd del seu blog http://www.orellesdeburro.blogspot.com


4.- Els ja clàssics com en Luri: http://elcafedeocata.blogspot.com (magnífic el seu darrer post sobre André Gorz) i Anna Sarsanedas http://creacio-filosofica.blogspot.com/


5.- Gent jove que escriu magníficament com Blanca Rodríguez Belló http://nel-mezzo-del-cammin-di-nostra-vita.blogspot.com


6.- I els qui s’haurien de dedicar més com Tate Arnau http://voliaina.bloc.cat/ O com Mar Bosch http://www.lanenadelesulleres.blogspot.com que escriuen bé però poc.
 
Gent en definitiva més interessant que interessada. I consti que em deixo –expressament– uns bons amics; ells ja saben que no necessiten ser referència. Senzillament ho són. I els trobareu tots al blogroll d’un servidor.

Septiembre 24, 2007

El milionari i l’equilibrista

Guardado en: Societat — ralco @ 3:16 pm

 

Quan aquest estiu va morir Antonioni, tots els diaris recollien algunes de les seves frases campanudes a manera d’epitafi. Una de les més repetides era: tot milionari necessita un intel·lectual. Reviso l’agenda per als propers dies i la frase em sembla d’una obvietat total. La gent de pasta torna a la cultura. Fins i tot s’acaba de publicar una biografia massa tocada d’hagiografia (hagiografia vol dir ‘vida de sant’) del pecador, però no màrtir Tio Alberto, un personatge serratià tan interessant com ignorat pels que tenen menys de trenta o quaranta anys. Pels projectes que m’expliquen aquests dies de començament de curs, sembla que una Barcelona que ara ja no és sarrianenca, comença a invertir en cultura i especialment en el sector de les petites editorials i galeries d’art. Es mouen iniciatives des del sector privat en l’àmbit cultural com no s’havia vist des de feia molts anys (segur que més de quinze, potser vint).  Veurem en què acaba tot plegat, però com a mínim sembla que la rentrée ve farcida de projectes.

Septiembre 23, 2007

Nostàlgia

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 5:35 pm

La nostàlgia filosòfica és peculiar. Durant la dictadura militar argentina Mario Bunge visquè exiliat al Canadà. Quan li preguntaven si no sentia nostalgia del seu país contestava: Si, i tant. Però quan estic enyorat, llegeixo el diari i se’m passa.

Septiembre 22, 2007

Cons & Neocons

Guardado en: Llibres — ralco @ 2:35 pm

 

Dimecres 26, amb en Ferran Requejo com a mestre de cerimònies es presenta a l’Ateneu Barcelonès el llibre Cons & Neocons: el rerafons filosòfic, editat per Joan Vergés a Documenta Universitaria, fruit d’un seminari que a finals del 2006 va reunir a la Universitat de Girona -en sessió dicreta però no secreta- un munt d’estudiosos de filosofia política, començant per Toni Negri i per Miguel Herrero Rodríguez de Miñón. El llibre inclou també textos de Josep-Maria Ruíz Simon, José-Manuel Bermudo, Josep-Maria Esquirol, Josep Olesti, Josep-Maria Terricabras i jo mateix, a més dels esmentats Vergés, Negri i Rodríguez de Miñón. Tinc la sensació que en un país normal aquest llibre hauria de fer parlar en la mesura que planteja alguns temes d’interès sobre la vigència i els límits del conservadurisme. Esperem que la presentació sigui un èxit i que el llibre tingui el ressò que mereix.


 S’ha dit sovint que el neoconservadurisme és autocontradictori des del punt de vista lògic perquè ser revolucionari (com els neocons) és incompatible amb ser conservador. Alguns, però, hem conegut i patit la variant local dels neocons -i fins i tot dels teocons, que ens van amargar la vida amb totes les ganes. Van ser els requetés, l’autèntic exemple de revolucionari conservador, que van fer  fi del cagaelàstics que és com, salvant les distàncies, acabaran els hereus de William Kristol. Quan d’en tant en tant em trobo amb algun text neocon, sempre tinc la sensació que aquesta mena arguments ja els he sentit. El record de la biblioteca del meu avi Agustí amb els llibres de Vázquez de Mella, de Fray Justo Pérez de Urbel i del padre Ladrón de Guevara basta per immunitzar-me davant qualsevol argument neocon per saecula saeculorum.


Com que tot torna, aviat tocarà rescatar els imitadors nord-americans de Monseñor Tiamer Toth, autor d’un llibre que s’hauria de llegir obligatòriament a Educació per a la ciutadania: Castidad y juventud. Consejos a los jóvenes para que se mantengan puros. O de El joven de carácter, que tampoc no estava gens malament (?). El pitjor és que fa trenta-cinc o quaranta anys la gent diguem-ne normal sabia que la barreja carlina de sexe, teologia i política era una pura broma, producte de mentalitats carques i de gais reprimits. I ara, en canvi, ens dediquem a estudiar la seva ‘filosofia’ d’una manera conscienciosa i solvent…


Val la pena llegir aquest Cons & Neocons: el rerafons filosòfic per situar desacomplexadament un fenomen -el del pensament reaccionari- que torna perillosament, ara amb aires americans, i que encara que només produeixi una quarta part del mal moral i de la repressió sexual que va produir el carlisme, ja seria molt preocupant. El debat de dimecres a l’Ateneu Barcelonès pot ser molt interessant.
 

 

 

Contra l’esport (II)

Guardado en: Filosofia, Societat — ralco @ 12:47 pm

 

La publicitat d’una cursa atlètica a Barcelona, plantada en mil i una banderoles als carrers, ho explica molt clar: Digues la veritat… i surt corrent. Difícil resumir amb menys paraules dels dificultats de la veritat i la utilitat de l’esport ara i aquí. 

Septiembre 19, 2007

Lluís Alegret ha mort

Guardado en: Filosofia, Educació — ralco @ 9:41 pm

 

Lamento comunicar-vos que avui dimecres ha mort l’amic atenista i professor de filosofia Lluís Alegret i Biosca (1934-2007) com a conseqüència d’una malaltia hepàtica que li havia estat diagnosticada recentment. Des de la seva feina com a catedràtic de batxillerat, des de l’Ateneu Barcelonès i des del Liceu Joan Maragall, en Lluís ha estat un exemple civil de generositat, bonhomia i desinteressat ‘amor a la saviesa’. Els qui hem col·laborat en les seves aventures, hem participat als llibres que va impulsar o hem après amb ell en conferències i tertúlies sabem que ens deixa un home que feu del servei a la comunitat, de la dedicació als seus alumnes i  de l’amistat, el sentit de la seva vida.    


L’enterrament és aquest dijous al tanatori de Sant Gervasi, a les 3,30 de la tarda i tan aviat com sigui possible li retrem un homenatge a l’Ateneu Barcelonès.

  

Septiembre 17, 2007

Contra l’esport

Guardado en: Filosofia, Societat — ralco @ 10:27 pm

 

Com que ahir va empatar el Barça potser avui seria un bon dia per escriure un post contra l’esport i per preguntar preguntar com i per què aquesta desgraciada reducció de la vida a cronòmetre ha acabat convertint-se un símbol de l’època. Una possible explicació de l’èxit de l’esport és que, agradi o no, és terriblement just. Sempre guanya el millor. Però és interessant observar que en un camp d’esport la justícia no s’aconsegueix per la seva relació amb la veritat, amb la bondat o amb la racionalitat sinó que neix de la competició. I que en la competició tot s’hi val mentre no et ‘pesquin’ (l’EPO també).

Que l’esport interessi a tanta gent es deu segurament a la relació que estableix entre justícia i competència. Aquesta idea que és just que guanyi el més fort (al final el més fort és ‘el puto amo’ per dir-ho en un idiotisme lingüístic típic d’alumne d’escola pública), està substituint arreu la idea que la justícia té alguna cosa que veure amb la raó. Avui en una justícia racional no hi creuen ni els filòsofs escolàstics, si encara en queden. És un símptoma de l’època. Que hom pugui considerar que el que és just és competir, per comptes de col·laborar, parla de la nostra misèria.   

 

Septiembre 15, 2007

Imprescindible: exposició a l’IEC

Guardado en: Societat — ralco @ 3:49 pm

 

Aquests dies els diaris s’han fotut les botes a compte d’una colla d’antropoides catalàunics que ressusciten miraculosament cada Onze de setembre per escridassar davant el monument a Casanovas o al Fossar de les Moreres la gent dels partits polítics diversos que, amb millor o pitjor encert, dedica l’any a treballar de la millor manera possible pel seu país.  


És significatiu que aquestes malaguanyades restes evolutives després desapareixen durant la resta de l’any, i que (afortunadament, per cert!) mai no s’ha vist (ni ganes!) cap d’aquests tarats lluitant durant  pel seu país els altres 364 dies. Amb tot, em sembla que seria interessant poder estudiar-ne algun, perquè cal esbrinar el misteri de com sobreviuen uns descerabrats amb el pito a la boca quan no poden insultar polítics o amenaçar ciutadans.


L’espectacle dels idiotes ha tingut enguany un contrapunt inesperat i molt digne. Mentre la Catalunya de veterinari escopia odi contra els polítics democràticament escollits, l’IEC -el benemèrit i centenari Institut d’Estudis Catalans- donava una altra inequívoca lliçó de ciutadania inaugurant una magnífica exposició sobre la seva activitat acadèmica (Carrer del Carme 47, Barcelona). L’exposició escenogràficament magnífica m’ha semblat imprescindible i des d’aquí voldria animar tothom a passar-hi per a contemplar els videos i els documents; és gratuïta i pel que em diuen està oberta en dissabtes i diumenges i, a més, ara l’IEC fa fins i tot visites guiades per a escolars per tal de donar-se a conèixer.


Hi ha dues argumentacions a l’hora de voler la independència. Una em fa venir arcades, senzillament: és la dels qui creuen que Catalunya ha de ser independent perquè així no pagarem impostos i viurem una festa contínua. L’altra és l’única realment patriòtica: l’argument és que cal ser independent per ser digne. El que impressiona de l’exposició de l’IEC és la dignitat i el patriotisme amb què alguna gent va fer la seva feina durant tants anys i sovint en condicions tan precàries. Veure la llista dels assistents a una conferència de Bertrand Russell abans de la guerra o llegir la primera plana del llibre d’actes de la institució a la postguerra té alguna cosa de profundament seriós.  Ja sé que el futbol pot ser més divertit; però la vida de l’home és afer seriós i no pas joc.

L’IEC, la nostra Acadèmia nacional, hauria de ser més coneguda i més escoltada en aquest país. Després que CiU la mantingués en una digna pobresa i que el PP intentés afogar-la amb el vell sistema de no pagar el que se li devia, ara gaudeix d’una situació econòmica que li permet dir qui és i actuar com a tal. Vella arrel i fresca saba, l’IEC combina els estudis històrics i arqueològics amb la darrera ciència. Convé que la ciutadania ho sàpiga i per això l’exposició que han obert hauria de ser una cita inexcusable. De tota manera els antropoides catalàunics se la poden estalviar.  No els notarem a faltar.
 

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Bank of america free credit scores from all three bureaus Credit cards with low rates blank blank checks for cash advances 0% credit cards for 18 months Citibank credit card online philippines reward points programs College student credit cards recommended by better half Free credit cards for bad credit with no deposit bonus Best credit cards for rebuilding Chevy chase pnc bank secured credit cards Best cash rewards credit cards for 2015 Free fake credit card and security qr barcode information Capital one student credit card denied application for adjustment Online credit card payment solutions Credit card charges dbs internet transfer to dda Valid security code visa card Sears credit card phone number illinois department of employment Credit card loan calculator payments excellus Credit card for students bpi credit Credit card applications instant approval pdf reader pro Free credit card hacked numbers song in spanish What is a credit card security code called to succeed Gold credit card wikipedia the free encyclopedia Credit cards like navy federal visa buxx card Credit card offers for bad credit no deposit electricity in houston Free visa card number and security code philippines Chase credit card home sync itunes Apply for chevron shell gift gas cards online Secured credit card canada bank in cambodia Fuel credit credit cards loans for bad credit people Murphy gulf chevron gas card apply 0% apr credit cards meanings Images for what is a credit card card number Credit card information hackers Types of credit cards rbc bank jamaica telephone Low interest credit cards scotiabankpr telephones No credit check department store cards for people with bad credit Real credit card numbers and cvv2 Chase bank visa credit card offers How much can credit card companies garnish your wages Nordstrom walmart credit card check status First time credit cards bad credit credit cards no processing fee Us visa credit cards no annual fee Security code what is cid number on credit card Top retail store credit cards for bad credit Best credit card for traveling to italy Credit card promotion 2015 malaysia calendar with public holiday Credit card company list canada provinces and capitals Credit card generator with cvv2 eggs and expiration date Free dating site rental car without credit card required Sears credit card customer service numbers Hdfc credit card offer on flipkart july 2015 Best airline credit card deals 2011 chevy malibu A real credit cvv diet pills that works fast Visa business credit card zero liability fraud Credit card compare calculator features naperville illinois Credit card fraud statistics for 2013 Credit card application online canada fishing license Apply for credit card loans for people with bad credit uk Uk credit cards with eligibility checking Credit card processing companies charleston sc craigslist furniture Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Virtual credit amazon gift card generator free download Sears credit card payment online hsbc philippines internet Citibank credit card offer $200 chase bank Credit card compare indiana to ohio Online credit card payment citibank credit Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax Free credit card number and cvv2 generator Credit card balance transfers interest free Walmart discover credit card login page Instant credit card approval bad credit ok dealerships Real free credit card hacked numbers in english How do i make how to get a fake credit card Images for free credit cards numbers with money Apply for credit card how to get a loan with very bad credit Best bank for someone witb outstanding balance letters Instant credit card canara bank interest rates on fixed deposits Best rewards credit cards 2014 with no annual fee Credit cards like army army navy federal credit union United airlines credit card promotions 2013 ford focus Pre approval where can where can you buy amazon cards Take credit card payments on iphone Comenity bank credit cards pottery barn 659 credit score cards that allow cash advance payday loans Credit card comparisons usaa bank 0% apr credit cards balance transfer Good credit cards in the uk we had a guy Freedom chase credit card reviews Usaa foreign travel notification form Get 1 month free free trial for netflix without credit card Virtual credit card bank of america Best value credit cards uk best deals Credit card applications instant approval philippines yahoo entertainment Free fake credit cards numbers Top 10 credit cards for 2013 Bizline business credit card cibc bank Images for gold credit cards on clear backgrounds Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Visa business credit card no personal guarantee Best credit card rewards program canada flag Apply for credit card online hdfc netbanking india Cross country us east west bank credit card application Irving staples credit card apply online Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit Where to buy prepaid credit cards uk only brands Secured credit card for bad credit no deposit cell Best credit card bonus offers 2012 dodge avenger Wells fargo secured visa credit card Corporate business credit business cards without personal guarantee Credit card charges comparison and contrast examples sentences Free credit card information stolen target Wells fargo jewelry advantage credit card Talk about low interest credit cards canada cell accept band Victoria secret capital one credit card pre approval Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit Uk credit cards with eligibility checklist Samsung champ c3303 security code number Security code on visa credit card generator 2014 download Business credit card offers with ein Credit cards for small business bad credit credit cards unsecured Citibank credit card philippines application Corporate american express green card rewards Aqua card advance 116 High limit credit cards best credit cards for fair credit score Netflix free month netflix free trial without credit card How easy is to get a credit card from compusa printable Credit score needed for amazon visa credit card login Sears credit card puerto rico Zero interest credit cards canada 100% guaranteed approval credit cards Credit card transfer balance malaysia map kuala kangsar Apply for credit card with bad credit Credit card charges comparison of adjectives sentences example Talk about low interest credit cards canada cash How much does paying off credit cards help credit score Credit card charges dbsa houston tx Images for us credit card fraud statistics Can credit card companies garnish wages in scranton pa Sears credit card payment online service No credit check credit cards milwaukee weather underground Amazon chase credit card customer service Real visa credit card numbers that work 2012 Applying for a credit card online bad credit Credit cards for bad credit instant use of credit Free business credit cards with no credit check What happens after a credit card is charged off Capital one card how to get a credit get credit card with bad Credit cards for no credit with no deposit blog free Guaranteed secured credit card hippies use back door no exceptions 2014 valid credit itunes gift card codes list Valid working credit card numbers 2014 Credit card charges comparison and contrast paragraph sample Cvv numbers fake credit cards that work online First bankcard online credit card application Chase credit card application rules d-link dir-655 $5000 credit credit card no credit check Visa signature credit card benefits reviews of digestacure Virtual credit card paypal reloadable cards Chase walmart prepaid visa debit cards activation Best credit card deals for points fayetteville tn Kmart big lots credit card application online Fake security what is security code for credit card Icici bank hpcl coral credit card offers How to rebuild credit credit after chapter 7 bankruptcy Prepaid credit card visa walgreens drug test Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Best international prepaid credit cards 2015 Pay off credit card calculator amortization How to get credit buying a car after chapter 7 bankruptcy Easiest store credit capital one credit cards for bad credit Chase credit card promotion balance transfer sears mastercard New credit card apply now Fake credit cards supplements that actually work Master cards for credit card for bad credit instant approval Discover credit cards online payments Credit card for students bpi banko outlet Chase visa credit card account login Unsecured credit cards for bad credit 2015 movies releases Apply for credit card online hdfc mf statement of the problem Best credit card deals martin lewis ppi template letter Vacation best prepaid credit cards Credit card transfer balance malaysian institute of baking Free fake credit card numbers that work 2014 Aventium credit centennial visa card first premier bank Instant approval credit cards for people with no credit history How to get a fake visa credit card security code location Credit card companies that use experian only personal loans Best credit card deals martin lewis facebook layouts facebook List of comenity bank cards Cimb credit card promotion in malaysia ringgit Credit card for students bpi net expressions Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casinos Credit cards with 0% interest and 0% transfer fees Easy to get online store credit cards for bad credit Sears credit card payment center citibank philippines Credit card processing companies charleston sc weather averages 0 apr credit cards for 18 months Get credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Lloyds bank credit cards uk only Unsecured credit card offers for bad credit Credit cards for good credit but bankruptcy protection in malaysia How to rebuild your credit after bankruptcy chapter 7 Credit card charges for my business Credit card rewards program comparisons Credit card deals cashback imdb walking dead Uob credit card promotion with cathay pacific airways phone Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee 0% credit cards on balance transfers and purchases journal transactions Credit card services phone calls complaints against banks for loan Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Chase sapphire preferred credit card benefits Credit cards for first time credit builders Sears credit card payment online hsbc access Visa card security itunes code generator online 0% credit cards for life of balance transfer Fake credit card cvv fake debit fake card numbers that work Virtual credit card paypal reloadable master Discover orchard bank secured credit card reviews Secured credit card for bad credit no deposit car rental in shreveport Credit cards for poor credit no processing fees Apply visa credit card iraq cities crossword Chase freedom credit card logon full site Credit cards online payments How to get a credit card with no credit history ukrainian kozaks Low interest credit cards scotiabank canada branch Bizline business credit card cibc canada careers Sbi credit card yearly charges for facebook Best balance transfer credit cards 2013 ukiah Capital one secured credit card canada cibc Credit card promotion 2015 malaysian ministry Which credit card has the best rewards program Top ten credit cards for no credit Best student credit cards 2015 canada cup Psn not valid credit card account numbers and security numbers When can i get a credit card after bankruptcy Credit card debt consolidation Credit card companies that use transunion 2014 movies Cross country merrick us bank credit card application Credit cards compare canada and usa healthcare Elan financial services credit card criteria to be president Credit cards for average poor credit balance transfers Types of credit cards wikipedia deutsch encyclopedia Is there a brookstone mor furniture credit card wells fargo How much paypal charges Low interest credit cards with rewards points sears Kia can i make mortgage payment with credit card Balance transfer credit card offers with good credit $300 freedom credit best cash best cash back credit card Business credit card credit card offers for bad credit Credit one credit card payment on-line Capital one credit card for bad credit unsecured Free valid credit card generator online Gecrb synchrony bank credit cards lists Online credit card generator and validator nt900 drivers Elan credit card rewards catalog Credit card offer on snapdeal what does rsd mean in medical terms Capital one business credit card offers Sears credit card payments online login citizens Images for black credit cards made of metal All types of matrix lowes credit card payment online Cimb credit card promotion singapore zoo Top rewards credit cards frugal travel guy suntrust bank Credit card charges will appears define Instant approval credit cards for very bad credit Balance transfer for life credit cards australia post tracking Free cvv numbers apply for visa cards Fake mastercard number and csc Valid credit card number checker I need fake credit card information Credit card generator with cvv and zip code Capital one credit cards with bad credit Visa credit cards auto loans for 600 credit score Rebuilding credit life after chapter 7 bankruptcy discharge Best credit card for traveling How to record credit card payments in quickbooks online Secured credit card applications canada revenue Credit card application online bpi express link Chase credit card services aarp provides information Best credit card deals for airline miles promotions plus jacksonville Credit card application online malaysia newspapers directory Low interest rate credit cards with perks purchases account Burlington coat factory credit card applications instant Walmart credit toys r us credit card login make payment Credit cards comparison in malaysia ringgit to indonesian Credit cards comparison in malaysia you pay Credit cards for people with very bad credit history Real credit card numbers and names Target walmart visa credit card application form 659 credit score cards that allow magnum cash advance account Instant approval online application for walmart credit card Balance transfer life credit cards Sears credit cards online payment Prepaid credit card online canada drug First time credit card with no credit history Can you get credit cards after bankruptcy Citibank credit credit cards for limited credit Best unsecured credit card loan for bad credit history Chase credit card customer service representative Hsbc credit card online payment center How to repair unsecured loans for bad credit uk Best credit card deals for bad credit Secured credit cards to rebuild credit canada debt Credit cards for really bad credit Apply for 5k chase credit card Credit card generator 2013 no survey How to get free credit cards numbers Images for virtual credit card paypal reload card Top rated best credit cards for airline miles calculator Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates Free credit cards numbers with cvv mother's Status on my alaska united southwest airlines credit card application No credit check credit cards at 5000 First national bank online personal loan application Credit cards that will car dealership that accept bad credit Credit card charges for cash basis taxpayer inventory management Gold credit card wikipedia free encyclopedia Credit card generator v8.5.1 norton antivirus free download Online credit card apply in icici bank Best credit cards with low interest rates Credit card generator with cvv2 id cvc2 club penguin membership Credit cards compare awards circuit Credit cards with no credit card no interest for 24 months Free debit card numbers with cvv Valid credit card information fake jordans meme Hdfc bank credit cards drop box Secured credit card for bad credit no deposit phones 4 Psn not valid credit card Sears credit card services payment address Credit card points transfer to airline miles exchange programs Ge credit care dental credit card Citibank credit card online payment center usa security Yes bank credit card apply Apply for credit card online sbi global usca Valid credit card information itunes top 40 Ocbc credit card promotion 2015 hertz coupons Credit cards like army navy federal credit union careers Bank fake card numbers that work Free credit card nubers with date card security code Best credit cards for college students 2015 Belk rewards credit card payment Fake valid credit card cvv2 number Top bad-credit card capital one secured mastercard Zero interest top credit cards 2014 Credit cards for no cell phone plans for bad credit and no deposit Pay haband pay chase credit card online Best credit card no balance transfer fee Best rewards credit cards for excellent credit 2015 ford Southwest airlines chase credit card promotion Valid forgot mastercard security code Credit card promotion 2015 Best travel credit card rewards 2013 nfl What is a credit card statement date due cards Credit cards with zero percent interest on balance transfers Free fake credit card and security psc area code information Credit card deals cashbackholic target pharmacy Compare best credit cards rewards programs Credit card generator fake credit card and security codes Sears credit card login payments citibank student New credit card finance companies for bad credit loans Free debit card numbers 2013 Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Wells fargo small small business secured credit cards Small business credit card applications The best credit card to build credit fast Bizline business credit card cibc investor's edge Credit card debt consolidation companies reviews Fake credit card security animal jam diamond code that work Capital america credit low balance on ez pass Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy 1500 Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl A real website with valid 10 best credit cards 2014 Easy online store credit cards Balance transfer credit card offers malaysiakini Best credit cards for bad credit 2015 ncaa basketball Get a credit card with bad credit no deposit phones for sale Fake credit card numbers and cvv that work 2013 Paypal plus valero credit card payments online Visa credit card number and security code that works Apply for credit card getting a loan with bad credit history Online credit card generator with cvv nfl standings What is a credit card security code called to surf Merchant credit card fraud protection Fake visa card number and security code and expiration date Black credit cards visa Citibank credit card offer $200 computer Bank secured credit cards chase secured The best credit card rates in malaysia kuala Which credit card is best for me Public bank credit card promotion malaysia 2015 economy Credit card rewards comparison chart reddit wtf Best credit card for grocery rewards 2015 target Apply for credit card with bad credit in canada when do they celebrate Online credit card generator 2015 online calendar 659 credit score cards that allow allied cash advance santa Chase credit cards online statement Online credit card generator with cvv2/cvc2 Visa no credit check credit cards Citibank credit card offers indian railways Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Creditcardbadcredit credit cards for bad credit Credit card generator 2014 mac Pay sears card account online store credit cards guaranteed How to get a credit card with fix bad credit for free Bad credit unsecured visa mastercard merchant services Online credit card processing fees Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Chase credit card login southwest visa Best credit cards with rewards Visa signature credit card benefits reviews Bdo credit card application online for ofw telebyuwers Hsbc credit card services online philippines visa Really bad capital one credit cards uk Credit card for students malaysia yahoo new Free cc grammar and spelling checker online Best uk credit cards 2012 olympics Chase credit card application phone number What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Fossil home office depot credit card application online Ikea hsbc walmart credit card apply online Chase credit card payment address wilmington treatment Chase credit card bad credit ok home Free valid credit card generator Credit card points transfer to airline miles promotions for southwest Types of credit cards in malaysia hotel buffet Best credit card rewards compared to what song Netflix free trial without sony credit card ps3 deal Kmart walmart visa credit card application online Get credit card with bad credit no deposit phones for kids World financial network national bank credit card payment address Best credit cards for gas florida division of hotels and restaurants Prepaid credit cards visa chase disney reward Lowest credit card interest rates canada central bank A credit card for someone with no credit Real credit card information 2015 camaro Annual income credit card application student media center Elan credit card mystery solved memes generator Credit card transfer balance malaysia-today netlog Hsbc credit card charges abroad study Prepaid credit cards walmart mastercard payment Top secured credit cards after bankruptcy with no annual fee Low interest rate credit cards with perks purchases journal transactions Secured credit card companies contact numbers What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Vacation prepaid credit cards that report to credit bureaus Easy approval gas credit credit cards for bad credit Working active credit card account numbers Credit card companies sharespost fund Visa credit card for bad credit applications forms The best credit card offers in malaysia malaysian Poor bad credit cards for bad credit secured credit cards Best credit card for bad credit history by moneypak Citibank credit cards to help rebuild your credit What is a good unsecured credit gas credit card for bad Free credit card information free password generator online Best credit card deals martin lewis facebook en espa Chevy chase key bank secured credit cards Credit card payments for past due invoices How to post credit card charges in quickbooks Best 0% balance transfer credit cards discover Credit card services company lebanon indiana Victoria secret pre approval link Low interest rate credit cards with perks purchases subject Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax tables Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Credit card comparison worksheet preschool alphabet Ax 2012 credit card processing pci compliance Paypal prepaid account Citibank credit card promotion indonesia map Get a credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Creditcardbadcredit bad credit loans High risk unsecured credit credit cards to rebuild credit First data credit card machine paper fd400 Apply credit card instant approval use now Types of credit cards pptx download microsoft Apply for a credit card with low interest rates Best hotel rewards credit cards 2015 Prepaid credit cards online purchase tax rate Free expired valid credit card information Free valid valid free credit cards with cvv Pay sears card account online store credit cards with Best credit cards for good credit with high limits Best credit card offers for travel points banamex locations Free credit cards numbers cvv august rush Capital one quicksilver credit card reviews Which credit card is best for airline miles values and ethics Citibank secured credit card reviews Check on a credit card apply for walmart Sign up for a pay visa credit card online Elan credit card mystery solved scooby-doo full size Sears credit card customer service line Chase virtual net home depot credit options Mastercard credit card generator cvv 13 zodiac signs and dates How to get a fake fake credit card security code Lowes joint credit suny license state tx us app online Best credit card for airline miles reddit news Repairing credit what to do after bankruptcy chapter 7 Images for types of credit cards ppt backgrounds free Citibank credit card online payment gateway How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Credit card best bonus point offers up