L’home que mira

Octubre 31, 2007

Joves i vells

Guardado en: Societat — ralco @ 8:44 pm

Una de les coses que més clarament diferencien la generació dels qui estan en la cinquantena dels grups d’edat més joves és la desagradable tendència que tenim els de la meva edat a reduir les coses a una sola dimensió, generalment la dimensió política, el poder pur i dur, mentre els més joves tendeixen a considerar un fenomen social com una qüestió multifactorial i multiexplicativa que per arribar a fer-se comprensible necessita aproximacions molt diverses o fins i tot contradictòries.


En el món mental dels més joves generalment més viatjats i amb millor coneixement d’idiomes, la dimensió social de les coses és molt àmplia i més diversa que la pura ‘societat política’ i difícilment situen la política al lloc central dels conflictes. L’atzar i la casualitat entren sempre com a factor explicatiu en la concepció del món dels joves Per tendència un home o una dona de vint anys analitza les coses d’una manera més complexa i ‘cooperativa’. Possiblement hi ajuda el fet que estan més acostumats a veure un món en xarxa i, per tant, pluricausal.

En canvi els qui teníem divuit anys quan va morir Franco fàcilment estem acostumats (uns més que altres, certament) al ‘pinyó fix’ i al punt de vista ‘conspiratiu’, com si alguna mena de força poderosa i secreta dediques el seu temps d’oci a fabricar conxorxes diverses -en què normalment sortim perdedors, detall no pas insignificant.

Sembla que a la mitjana edat es fa  necessari que les coses ‘quadrin’ a risc d’acabar explicant-les d’una manera delirant o de malgrirbar ‘teories de la història’ que tenen molt i massa de teoria de consolació. Que això ens passi a gent de dretes, d’esquerres i d’extrem centre, ens hauria de fer reflexionar. Sobretot perquè és cada cop més obvi que les teories monistes (’tot és sexe’, ‘tot és política’, ‘tot és diner’, ‘tota la culpa és de Madrid’, etc) ja no poden explicar la bestiesa ambiental.   
 

Octubre 29, 2007

Fracassa una mani

Guardado en: Política — ralco @ 9:03 pm

 

Pel que sembla la manifestació d’avui a Barcelona contra el desgavell ferroviari, només ha tingut una assistència migrada. Un miler de persones, diu Vilaweb, i quatre-centes segons la Guàrdia Urbana. L’inefable e-notícies explica que els manifestants s’han barallat entre ells per una bandera estelada i vés a saber tu si és veritat o no. En fi, per no treure gaire pit, tot plegat. Si en una ciutat d’un milió sis-cents mil habitants, només se’n mobilitzen al carrer un miler mal comptat, ningú no ho pot considerar un èxit. Ep, diria jo.
 
Dues lliçons òbvies: la primera, que encara no hem arribat al moment en què des de la xarxa es pugui fer política de la de debò. La segona, que per malament que gestioni el govern (el d’allí; perquè el d’aquí no hi té competències, tot i que hi tingui alguna incompetència), encara no està tan malament la cosa com perquè el país es refiï de CiU i del PP. Al cap i a la fi són els partits que van decidir l’actual traçat de la via i que, per tant, caldria responsabilitzar en primer lloc del pitafi.

Internet està molt verd com a eina dels moviments socials perquè de moment només s’hi connecta una minoria segurament activista i simpàtica però gens representativa del país real. I a més en aquest país els experiments antipolítics no funcionen. La primera cosa potser canviarà amb el temps. La segona és millor no tocar-la: el millor ‘antipolític’ sempre serà pitjor que el pitjor polític.
 

Octubre 28, 2007

Vic

Guardado en: Societat — ralco @ 11:14 pm

Feia molts anys que no passava un cap de setmana a Vic, una ciutat que des de la infància associo amb nens que ploren, amb monges dominiques de l’Anunciata de toques immenses i amb un fred escardat que es posa a la punta dels dits. Hi ha llocs que si no hi he d’anar expressament, és difícil que em caiguin de pas; i per això mateix, a l’atzar de la vida, tinc més per mà els Campi Flegrei de Nàpols que la Catalunya central. Potser hi hauria de posar remei. Avui, però, em venia de gust perdre’m en una ciutat on no em coneix ningú i on sóc exactament un foraster. De totes maneres, Vic o al menys la ciutat vella és prou  íntim com per no perdre’s i prou anònim com sentir que no importaria perdre’s-hi.


Què he vingut a fer a Vic? Exactament res. O potser això: badar, passejar i parar l’orella. Una estona de silenci a l’oratori de Sant Miquel dels Sants, una visita quasi d’esquitllentes a la tomba del pare Claret i tres hores llargues al Museu Diocesà ajuden el cos a respirar amb un altre ritme. Llàstima que la casa de Balmes estigui tancada; però he fotografiat el seu monument al claustre de  la catedral. Passejo simplement i escolto. Per un moment assegut a la cripta de la Catedral, davant l’imponent llista de sacerdots assassinats durant la guerra, fins i tot m’ha donat per pensar que la catedral de Vic hauria pogut ser una mena d’església florentina de la Santa Croce; però a la Santa Croce tenen enterrat  Maquiavel i aquí només hi ha Balmes i Sert.


Confesso (Vic com tantes ciutats levítiques d’Itàlia té com un aire que quan hi arribes sembla que t’hagis de confessar immediatament), confesso, doncs, que el Museu Episcopal em deixa absolutament admirat i garratibat.  He vist pocs edificis com aquest tan perfectament adequats a la  col.lecció que atresoren. I ‘atresorar’ és en aquest cas un verb de valor descriptiu. Les tres hores llargues se m’hi han fet curtes. ¿Com m’havia pogut passar per alt fins ara una meravella d’aquest nivell? Només pels fons del Museu i per l’edifici de Correa i Milà pagaria la pena estar a Vic una setmana, esforçant-me a captar detalls de cada peça i mirant d’entendre els secrets sobre el país que amaga el romànic d’Osona. Tant de bo. 
 

Octubre 26, 2007

Dues preguntes wittgensteinianes

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 pm

 

Preguntava Wittgenstein a les Observacions sobre la filosofia de la psicologia (935) ‘¿Té el verb ‘somniar’ temps present? ¿Com  aprèn una persona a usar aquest temps?’. Tinc per a mi que ‘somniar’ només pot tenir temps present i que s’aprén a usar aquest temps a còpia de dolor. Però no em facin gaire cas. Al cap i a la fi: què vol dir estar a l’alçada d’una pregunta?

El dia que va tornar Tarradellas

Guardado en: Filosofia — ralco @ 10:37 pm

 

De la tarda-nit que va tornar Tarradellas (un dels moments més plens de la meva vida) m’han quedat sobretot sensacions tàctils. Recordo que vaig donar la mà a en Joan Raventós i a Carles Sentís. Al President no hi vaig poder accedir. En Raventós tenia la mà suada però en Sentís tenia la mà freda i gelada. Aquella sensació absurda, antihistòrica de mà gelada entre una gernació càlida no me l’he pogut treure del cap i em retorna avui no sé per quina estranya associació d’idees. 

Una mica de Wittgenstein en divendres no fa mal, o potser si.

Guardado en: Filosofia — ralco @ 10:23 pm

 

Obro a l’atzar les Observacions sobre la filosofia de la psicologia de Wittgenstein, buscant un altre text però em salta a sobre l’observació 931: ‘Algú pot fingir estar insconscient. Però ¿pot també fingir estar conscient?.  No tinc resposta a aquesta pregunta. Cada cop conec més gent que hipotèticament ‘està conscient’ i realment em fa l’efecte que només segueix, sense adonar-se’n, un programa sofisticat de condicionament operant. El dubte em desvetlla.  

Octubre 24, 2007

‘Siempre me sacan en página par’ de Manuel Cruz

Guardado en: Filosofia, Llibres — ralco @ 6:12 pm

 

Manuel Cruz, catedràtic a la Universitat de Barcelona, acaba de publicar un llibre excel·lent que recull les seves col·laboracions periodístiques dels darrers anys sota un títol autoirònic: Siempre me sacan en página par (Paidos). En l’ofici de periodista, la plana parell és complicada perquè és poc visual. Cal tenir molt talent per conduir el lector del fet divers a la reflexió teòrica o, com diria l’avi D’Ors, patró de tots els filòsofs que escriuen als diaris: per ‘anar de l’anècdota a la categoria’.   


En què pot consistir un llibre de filosofia escrit per un filòsof a partir d’un material en principi circumstancial com els articles de diari? Em sembla que la resposta és molt òbvia: en una bona cartografia del present. Mentre una ‘ontologia’, és a dir una teoria de ser, difícilment té lloc entre les planes d’un diari, les cartografies han de ser útils, han de respondre d’una manera immediata a la pregunta ‘què significa orientar-se en el pensament’. Els articles del diari demanen contenció i tenen un límit estricte de planes, per això sempre són aproximatius. Però quan resulten bons dibuixen línies en el pensament que, de vegades, val la pena resseguir amb més atenció. És clar que el mapa no és el territori i quan es tresquen camins perdedors de vegades es troben accidents que el mapa no anticipava (els bons camins filosòfics sempre ho són de perdedors, tot sigui dit). Això no importa: sense cartografia estaríem perduts, amb un mapa com a molt podem estar mal orientats.   


Un dia explicaré perquè als diaris els bons articles ‘de fons’ acostumen a ser visuals, val a dir, elaborats a partir d’una imatge, o tàctils, els que s’articulen a partir d’una sensació, però això em desviaria del meu tema que és recomanar el llibre de Manuel Cruz que és, precisament un llibre molt visual. Siempre me sacan en página par està escrit aplicant a les coses una mirada que es justifica perquè ni resulta òbvia ni està volgudament desenfocada. En aquest llibre hi ha alguns articles d’aquells que els professors de batxillerat poden posar d’exemple als seus alumnes com a model de comentari de text: i això és simplement perquè la unitat d’estil acompanya la unitat de pensament. Tots els textos de ‘Lugares’ (el capítol primer) són simplement magnífics i deixant de banda que a mi Hannah Arendt no m’emociona gaire (limitat que sóc) recomano absolutament tot el capítol sisè ‘Figuras’. Pel que fa als articles més clarament polítics, tot i que estic del tot d’acord en la necessitat de despolititzar la llengua i d’estalviar-nos un excés molt mediterrani de teatralitat (i si cal d’histrionisme) en la societat política catalana, és precisament la discrepància el que els fa atractius.


Òbviament no cal ‘combregar’ amb cap llibre i amb cap filosofia -cal ser molt ase per ‘combregar’ amb una filosofia- i ni tan sols cal estar d’acord amb moltes coses per reconèixer idees que no són ni tan sols perspicaces, sinó senzillament intel·ligents. O en tot cas respectables precisament perquè allò que s’ha de respectar més són els arguments amb què no estic d’acord però m’obliguen a repensar coses. Els bons articles, i els d’en Cruz ho són, sempre et deixen ganes de dir: ‘Sí, però tingui en compte que…’ Les filosofies, com els bons articles d’idees ‘es pensen’, no ‘es creuen’. I valen la pena quan augmenten la lucidesa. Paga la pena llegir aquest llibre de plana parell. Però jo juraria que n’he vist algun a plana senar. À ne pas manquer.
 

Octubre 21, 2007

ERC i el país real

Guardado en: Política, Societat — ralco @ 12:58 pm

 

S’ha acabat - gràcies siguin donades als déus - la Conferència Nacional d’Esquerra que amenaçava amb ser tan estúpida com les d’aquell temps en què al PSUC s’enfrontaven els prosoviètics i els eurocomunistes, mentre la gent normal els engegava tots plegats a pastar fang.  S’ha acabat com s’han de finir aquestes coses: amb un atac de lògica; 8 a 2 a favor de la línia que impulsa l’actual direcció i apa siuau. Vista la feina que hi ha a Catalunya (els trens, els avions, les autopistes, el medi ambient, la promoció cultural, la reforma de l’ensenyament…), ja són ganes de perdre el temps dedicar la militància d’un partit a mirar-se el melic - o encara pitjor a mirar el melic del senyor Carretero i de la Ruth Carandell, que no són precisament unes estrelles de la intel·ligència política.


La llàstima és que al camp republicà sempre retorna el mateix fantasma: el que atenalla els republicans és la puresa, és a dir, la nostàlgia de la catacumba i la vocació pel verbalisme que mena a l’esterilitat. Aquest cop, però, els partidaris de la virginitat política han perdut clarament per 8 a 2 i això em fa ser optimista pel que fa al futur. La virginitat fa impossible la reproducció (de vots) que és el nucli de la política democràtica i francament és una nosa.

Ara falta que, si de debò es vol augmentar la militància i posar ERC en condicions de portar aquest país a la independència, els independentistes vagin per feina: que entenguin què vol dir el liberalisme polític (i que el liberalisme polític és inseparable de l’econòmic) i entenguin, sobretot, què significa la fraternitat republicana (i com es diferencia de la lluita de classes marxista).


ERC té molta feina per endavant; la primera regalar l’espai de la puresa als friquis o als professors universitaris que la necessitin i estrènyer lligams amb els sectors empresarials que estan tips i cuits de les trampes de CiU. La segona continuar governant bé com fins ara (perquè si no manen els nostres CiU i els sociates manaran contra nosaltres, això és obvi) i la tercera produir un canvi cultural que inclou -no sé si els independentistes estem preparats per a tant!- la despolitització de la llengua catalana començant seriosament a fer catalanisme en castellà. Un bany de país real no ens vindria malament. La Heidi i en Carretero a la muntanya, els pastorets i les corones d’espines al teatre i ERC a fer un país normal. Tampoc no és tan difícil.

 

Octubre 20, 2007

Les declaracions de Watson (elemental)

Guardado en: Filosofia — ralco @ 4:07 pm

 

S’està aixecant una polseguera monumental arreu del món diguem-ne ’savi’ per les declaracions del genetista James Watson, un dels investigadors més respectats del món avui mateix - gairebé una icona de la ciència i codescobridor de la doble hèlix -  en què posa en qüestió la intel·ligència de la raça negra.  Un cop més, al voltant de les opinions impopulars de un científic està a punt de congriar-se un debat suposadament epistemològic però que bàsicament fa referència a qüestions de filosofia moral amb conseqüències polítiques que no s’escapen a ningú.


Vagi pel davant que el fet que un científic defensi opinions impopulars pot ser personalment molt desagradable (sobretot per a ell mateix), però resulta molt estimulant des del punt de vista de la ciència -que precisament progressa a través del debat. Així que abans que els partidaris de la correcció política i els de la carcúndia impolítica comencin a tirar-se els plats en doina amb les sabudes i preconcebudes acusacions, i mirant el debat amb eines de filòsof, em permeto fer algunes matisacions, d’aquelles molt típiques de profe, sobre temes que metodològicament no veig gaire clars:


1.- Seria tot un detall que abans de discutir sobre un tema tan relliscós com ara  ‘la intel·ligència de la raça negra’, algú ens definís d’una manera entenedora el significat dels termes ‘intel·ligència’, ‘raça’ i ‘negre’. Potser veurien que ‘intel·ligència’ -sobretot- és un dels mots més polisèmics del nostre llenguatge, de manera que emprem una sola paraula per referir-nos a coses prou diverses.


2.- No estaria de més acceptar com a criteri metòdic que les dades empíriques contrastades per experiments repetits, i no la ideologia de cadascú, constitueix el fonament del coneixement científic. Deixar de banda els prejudicis personals i analitzar les coses com son (i no com voldríem que fossin) és l’únic acceptable per anar pel món, com a mínim des que Bacon de Verulam -segona meitat del segle XVI i principis del segle XVII-, va explicar que el mal que els ‘idola tribu’ feien a la ciència. Que un polític decideixi si el que diu un premi Nobel és ‘científic’ fa, com a mínim, mal d’orelles.


3.- Hauríem de desempallegar-nos algun dia dels prejudici espiritualistes en aquesta matèria. Si el color dels ulls, la forma del nas i el color del cabell s’hereten genèticament, no s’acaba de veure perquè no s’hauria d’heretar la intel·ligència.


4.- Caldria, finalment, desacralitzar d’una punyetera vegada la intel·ligència. Ser intel·ligent, per estrany que sembli, és tota una tragèdia, al menys en en el món en què vivim. Els molt intel·ligents són també més sensibles i, per tant, molt més vulnerables emocionalment. La intel·ligència permet notar coses que a d’altres els passen per alt i obliga a suportar una quantitat d’odi i de ressentiment brutal. Preferiria no entrar en detalls.


I dispensin, però per acabar aquest post no puc sinó reproduir una frase de James Watson quan aquests dies se l’acusa de racista: sempre he defensat amb braó la posició segons la qual hem de basar la nostra visió del món en l’estat del nostre coneixement, en els fets, i no en el que ens agradaria que passés. Em sembla una frase perfecta. Digna d’escriure’s en pedra i en llatí a l’entrada de totes les facultats de filosofia d’arreu del món.  
 

Octubre 19, 2007

Un consell del vell Spinoza…

Guardado en: Uncategorized, Política — ralco @ 4:23 pm

 

Com va dir Spinoza: mai no es pot intentar en un Estat, sense condemnar-se a un fracàs rotund, que els homes parlin només per prescripció de les supremes potestats, malgrat que tinguin opinions distintes o fins i tot contràries (Tractat Teològic-polític, XX, 20). Doncs exactament això cal que faci ERC demà: parlar i escoltar. Si a més surten idees intel·ligents i poc demagògiques, millor que millor. I si algú promet la lluna -la lluna que es veu des dels pujols entre la boira-, que se sàpiga que menteix.

Octubre 17, 2007

Difícil liberalisme

Guardado en: Política — ralco @ 8:06 pm

 

El gran escriptor de Siracusa Vitaliano Brancati (si no heu llegit Il bell’Antonio, no us el perdéssiu, és una sàtira magnífica del feixista clàssic, un jove advocat impotent que es casa i al cap d’un parel d’anys sense consumar, etc…), deia que a Sicília per votar els liberals cal votar com a mínim comunista. Catalans i sicilians/que sempre serem germans (rodolí) som gent d’omertà i de famiglia. Mal ambient per al liberalisme que si alguna cosa no pot suportar són les adhesions incondicionals. 

Octubre 16, 2007

Història i Filosofia

Guardado en: Filosofia, Societat — ralco @ 10:50 pm

Dues notícies culturals d’aquesta setmana: la primera, òbviament, la nova exposició de l’Agustí Alcoberro –el meu germà– sobre Catalunya i la Guerra de Successió al Museu d’Història de Catalunya. Inaugurada aquesta nit i de visita imprescindible. Només per veure la quantitat de documentació de la mosta (amb la Xeperudeta i dos canons de la defensa de Barcelona el 1714) ja valdria la pena. L’èxit que ja va tenir l’exposició sobre Bruixes –rècord absolut de visites al Museu– quedarà superat amb aquesta autèntica superproducció. Una guerra amb un milió dos-cents mil morts –més en termes absoluts de que la del 1936– i una història apassionant (la d’un poble traït que d’ençà d’aleshores no ha parat de lluitar). Fins el 20 de gener.


L’altra cita que cal apuntar a l’agenda és el retorn dels cicles de filosofia a l’Ateneu Barcelonès. Començarem aquest divendres a 2/4 de vuit preguntant ‘Per què Grècia?’ a dos savis en el tema: Alain Blomart (París – Unescocat) i Antoni Bosch-Veciana (Barcelona). Saber si ‘la filosofia antiga és moderna’ ens ocuparà, de moment, fins al febrer i em sembla una qüestió fonamental sobre tot ara, quan tampoc no està gens clar què significa ser modern. A més, dissabte al matí a les 11 reprenem –sense en Lluís Alegret, ai las!– les activitats del Liceu Maragall, amb Gonçal Mayos parlant sobre el xoc de civilitzacions.  

Comencem, doncs, amb la directa posada.
 

 

 

 

CiU; el millor de cada casa

Guardado en: Política — ralco @ 9:52 am

 

 

La moral pública és cosa complicada i qualsevol lector de Maquiavel sap que no cal que el Príncep sigui bo però resulta imprescindible que la gent s’ho cregui. Per això un savi en coses de política i ara professional de les relacions públiques (que sempre n’inclouen d’impublicables) em comenta com estan dels nervis a Can Convergència des que no manen i no hi ha manera de silenciar el que, púdicament,anomena ‘coses’. La llista d’ovelles esgarriades creix i no s’atura en aquella casa, fins posar francament en crisi la imatge i la credibilitat del partit. Al darrer any o any i mig els està passant tot el que no hauria de passar. Exemples: l’exalcalde convergent de Torrelles de Foix, Erasme Torrents, inculpat per intent d’assassinat del seu successor. I capaç de contractar sicaris amb rifles de mira telescòpica, ni més ni menys. O Miguel Martínez Flores, tinent d’alcalde de Palau-saverdera, acusat de masturbar-se davant d’una nena en un centre cívic, potser malinterpretant les activitats lúdiques programades a l’equipament.

També el primer tinent d’alcalde de CiU a l’Ajuntament de Ger, a la Cerdanya. Xavier Bertrán  ha estat arrestat per col·laborar estretament amb traficants de drogues. A casa, li van trobar drogues i diners en metàl·lic, 37.000 euros, que no està malament. I per postres Josep Alemany Rigol, alcalde de CiU a Vallirana, resulta acusat d’un delicte ecològic per haver permès que s’aboquessin aigües residuals sense depurar a una riera.


Certament, això de la moral pública i la moral privada és un tema vidriós i de gent impresentable n’hi pot haver a totes les cases. Però –fins i tot prescindint del famós 20% que avui expliquen els diaris- a Can Convergència com a mínim podrien estar calladets, estalviar-se infundis contra altres partits, netejar l’estable i no posar pals a les rodes dels qui al seu propi partit treballen honestament. Potser ho haurien de fer per patriotisme. Potser en interès propi.

 

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Bank of america free credit scores from all three bureaus Credit cards with low rates blank blank checks for cash advances 0% credit cards for 18 months Citibank credit card online philippines reward points programs College student credit cards recommended by better half Free credit cards for bad credit with no deposit bonus Best credit cards for rebuilding Chevy chase pnc bank secured credit cards Best cash rewards credit cards for 2015 Free fake credit card and security qr barcode information Capital one student credit card denied application for adjustment Online credit card payment solutions Credit card charges dbs internet transfer to dda Valid security code visa card Sears credit card phone number illinois department of employment Credit card loan calculator payments excellus Credit card for students bpi credit Credit card applications instant approval pdf reader pro Free credit card hacked numbers song in spanish What is a credit card security code called to succeed Gold credit card wikipedia the free encyclopedia Credit cards like navy federal visa buxx card Credit card offers for bad credit no deposit electricity in houston Free visa card number and security code philippines Chase credit card home sync itunes Apply for chevron shell gift gas cards online Secured credit card canada bank in cambodia Fuel credit credit cards loans for bad credit people Murphy gulf chevron gas card apply 0% apr credit cards meanings Images for what is a credit card card number Credit card information hackers Types of credit cards rbc bank jamaica telephone Low interest credit cards scotiabankpr telephones No credit check department store cards for people with bad credit Real credit card numbers and cvv2 Chase bank visa credit card offers How much can credit card companies garnish your wages Nordstrom walmart credit card check status First time credit cards bad credit credit cards no processing fee Us visa credit cards no annual fee Security code what is cid number on credit card Top retail store credit cards for bad credit Best credit card for traveling to italy Credit card promotion 2015 malaysia calendar with public holiday Credit card company list canada provinces and capitals Credit card generator with cvv2 eggs and expiration date Free dating site rental car without credit card required Sears credit card customer service numbers Hdfc credit card offer on flipkart july 2015 Best airline credit card deals 2011 chevy malibu A real credit cvv diet pills that works fast Visa business credit card zero liability fraud Credit card compare calculator features naperville illinois Credit card fraud statistics for 2013 Credit card application online canada fishing license Apply for credit card loans for people with bad credit uk Uk credit cards with eligibility checking Credit card processing companies charleston sc craigslist furniture Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Virtual credit amazon gift card generator free download Sears credit card payment online hsbc philippines internet Citibank credit card offer $200 chase bank Credit card compare indiana to ohio Online credit card payment citibank credit Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax Free credit card number and cvv2 generator Credit card balance transfers interest free Walmart discover credit card login page Instant credit card approval bad credit ok dealerships Real free credit card hacked numbers in english How do i make how to get a fake credit card Images for free credit cards numbers with money Apply for credit card how to get a loan with very bad credit Best bank for someone witb outstanding balance letters Instant credit card canara bank interest rates on fixed deposits Best rewards credit cards 2014 with no annual fee Credit cards like army army navy federal credit union United airlines credit card promotions 2013 ford focus Pre approval where can where can you buy amazon cards Take credit card payments on iphone Comenity bank credit cards pottery barn 659 credit score cards that allow cash advance payday loans Credit card comparisons usaa bank 0% apr credit cards balance transfer Good credit cards in the uk we had a guy Freedom chase credit card reviews Usaa foreign travel notification form Get 1 month free free trial for netflix without credit card Virtual credit card bank of america Best value credit cards uk best deals Credit card applications instant approval philippines yahoo entertainment Free fake credit cards numbers Top 10 credit cards for 2013 Bizline business credit card cibc bank Images for gold credit cards on clear backgrounds Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Visa business credit card no personal guarantee Best credit card rewards program canada flag Apply for credit card online hdfc netbanking india Cross country us east west bank credit card application Irving staples credit card apply online Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit Where to buy prepaid credit cards uk only brands Secured credit card for bad credit no deposit cell Best credit card bonus offers 2012 dodge avenger Wells fargo secured visa credit card Corporate business credit business cards without personal guarantee Credit card charges comparison and contrast examples sentences Free credit card information stolen target Wells fargo jewelry advantage credit card Talk about low interest credit cards canada cell accept band Victoria secret capital one credit card pre approval Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit Uk credit cards with eligibility checklist Samsung champ c3303 security code number Security code on visa credit card generator 2014 download Business credit card offers with ein Credit cards for small business bad credit credit cards unsecured Citibank credit card philippines application Corporate american express green card rewards Aqua card advance 116 High limit credit cards best credit cards for fair credit score Netflix free month netflix free trial without credit card How easy is to get a credit card from compusa printable Credit score needed for amazon visa credit card login Sears credit card puerto rico Zero interest credit cards canada 100% guaranteed approval credit cards Credit card transfer balance malaysia map kuala kangsar Apply for credit card with bad credit Credit card charges comparison of adjectives sentences example Talk about low interest credit cards canada cash How much does paying off credit cards help credit score Credit card charges dbsa houston tx Images for us credit card fraud statistics Can credit card companies garnish wages in scranton pa Sears credit card payment online service No credit check credit cards milwaukee weather underground Amazon chase credit card customer service Real visa credit card numbers that work 2012 Applying for a credit card online bad credit Credit cards for bad credit instant use of credit Free business credit cards with no credit check What happens after a credit card is charged off Capital one card how to get a credit get credit card with bad Credit cards for no credit with no deposit blog free Guaranteed secured credit card hippies use back door no exceptions 2014 valid credit itunes gift card codes list Valid working credit card numbers 2014 Credit card charges comparison and contrast paragraph sample Cvv numbers fake credit cards that work online First bankcard online credit card application Chase credit card application rules d-link dir-655 $5000 credit credit card no credit check Visa signature credit card benefits reviews of digestacure Virtual credit card paypal reloadable cards Chase walmart prepaid visa debit cards activation Best credit card deals for points fayetteville tn Kmart big lots credit card application online Fake security what is security code for credit card Icici bank hpcl coral credit card offers How to rebuild credit credit after chapter 7 bankruptcy Prepaid credit card visa walgreens drug test Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Best international prepaid credit cards 2015 Pay off credit card calculator amortization How to get credit buying a car after chapter 7 bankruptcy Easiest store credit capital one credit cards for bad credit Chase credit card promotion balance transfer sears mastercard New credit card apply now Fake credit cards supplements that actually work Master cards for credit card for bad credit instant approval Discover credit cards online payments Credit card for students bpi banko outlet Chase visa credit card account login Unsecured credit cards for bad credit 2015 movies releases Apply for credit card online hdfc mf statement of the problem Best credit card deals martin lewis ppi template letter Vacation best prepaid credit cards Credit card transfer balance malaysian institute of baking Free fake credit card numbers that work 2014 Aventium credit centennial visa card first premier bank Instant approval credit cards for people with no credit history How to get a fake visa credit card security code location Credit card companies that use experian only personal loans Best credit card deals martin lewis facebook layouts facebook List of comenity bank cards Cimb credit card promotion in malaysia ringgit Credit card for students bpi net expressions Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casinos Credit cards with 0% interest and 0% transfer fees Easy to get online store credit cards for bad credit Sears credit card payment center citibank philippines Credit card processing companies charleston sc weather averages 0 apr credit cards for 18 months Get credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Lloyds bank credit cards uk only Unsecured credit card offers for bad credit Credit cards for good credit but bankruptcy protection in malaysia How to rebuild your credit after bankruptcy chapter 7 Credit card charges for my business Credit card rewards program comparisons Credit card deals cashback imdb walking dead Uob credit card promotion with cathay pacific airways phone Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee 0% credit cards on balance transfers and purchases journal transactions Credit card services phone calls complaints against banks for loan Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Chase sapphire preferred credit card benefits Credit cards for first time credit builders Sears credit card payment online hsbc access Visa card security itunes code generator online 0% credit cards for life of balance transfer Fake credit card cvv fake debit fake card numbers that work Virtual credit card paypal reloadable master Discover orchard bank secured credit card reviews Secured credit card for bad credit no deposit car rental in shreveport Credit cards for poor credit no processing fees Apply visa credit card iraq cities crossword Chase freedom credit card logon full site Credit cards online payments How to get a credit card with no credit history ukrainian kozaks Low interest credit cards scotiabank canada branch Bizline business credit card cibc canada careers Sbi credit card yearly charges for facebook Best balance transfer credit cards 2013 ukiah Capital one secured credit card canada cibc Credit card promotion 2015 malaysian ministry Which credit card has the best rewards program Top ten credit cards for no credit Best student credit cards 2015 canada cup Psn not valid credit card account numbers and security numbers When can i get a credit card after bankruptcy Credit card debt consolidation Credit card companies that use transunion 2014 movies Cross country merrick us bank credit card application Credit cards compare canada and usa healthcare Elan financial services credit card criteria to be president Credit cards for average poor credit balance transfers Types of credit cards wikipedia deutsch encyclopedia Is there a brookstone mor furniture credit card wells fargo How much paypal charges Low interest credit cards with rewards points sears Kia can i make mortgage payment with credit card Balance transfer credit card offers with good credit $300 freedom credit best cash best cash back credit card Business credit card credit card offers for bad credit Credit one credit card payment on-line Capital one credit card for bad credit unsecured Free valid credit card generator online Gecrb synchrony bank credit cards lists Online credit card generator and validator nt900 drivers Elan credit card rewards catalog Credit card offer on snapdeal what does rsd mean in medical terms Capital one business credit card offers Sears credit card payments online login citizens Images for black credit cards made of metal All types of matrix lowes credit card payment online Cimb credit card promotion singapore zoo Top rewards credit cards frugal travel guy suntrust bank Credit card charges will appears define Instant approval credit cards for very bad credit Balance transfer for life credit cards australia post tracking Free cvv numbers apply for visa cards Fake mastercard number and csc Valid credit card number checker I need fake credit card information Credit card generator with cvv and zip code Capital one credit cards with bad credit Visa credit cards auto loans for 600 credit score Rebuilding credit life after chapter 7 bankruptcy discharge Best credit card for traveling How to record credit card payments in quickbooks online Secured credit card applications canada revenue Credit card application online bpi express link Chase credit card services aarp provides information Best credit card deals for airline miles promotions plus jacksonville Credit card application online malaysia newspapers directory Low interest rate credit cards with perks purchases account Burlington coat factory credit card applications instant Walmart credit toys r us credit card login make payment Credit cards comparison in malaysia ringgit to indonesian Credit cards comparison in malaysia you pay Credit cards for people with very bad credit history Real credit card numbers and names Target walmart visa credit card application form 659 credit score cards that allow magnum cash advance account Instant approval online application for walmart credit card Balance transfer life credit cards Sears credit cards online payment Prepaid credit card online canada drug First time credit card with no credit history Can you get credit cards after bankruptcy Citibank credit credit cards for limited credit Best unsecured credit card loan for bad credit history Chase credit card customer service representative Hsbc credit card online payment center How to repair unsecured loans for bad credit uk Best credit card deals for bad credit Secured credit cards to rebuild credit canada debt Credit cards for really bad credit Apply for 5k chase credit card Credit card generator 2013 no survey How to get free credit cards numbers Images for virtual credit card paypal reload card Top rated best credit cards for airline miles calculator Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates Free credit cards numbers with cvv mother's Status on my alaska united southwest airlines credit card application No credit check credit cards at 5000 First national bank online personal loan application Credit cards that will car dealership that accept bad credit Credit card charges for cash basis taxpayer inventory management Gold credit card wikipedia free encyclopedia Credit card generator v8.5.1 norton antivirus free download Online credit card apply in icici bank Best credit cards with low interest rates Credit card generator with cvv2 id cvc2 club penguin membership Credit cards compare awards circuit Credit cards with no credit card no interest for 24 months Free debit card numbers with cvv Valid credit card information fake jordans meme Hdfc bank credit cards drop box Secured credit card for bad credit no deposit phones 4 Psn not valid credit card Sears credit card services payment address Credit card points transfer to airline miles exchange programs Ge credit care dental credit card Citibank credit card online payment center usa security Yes bank credit card apply Apply for credit card online sbi global usca Valid credit card information itunes top 40 Ocbc credit card promotion 2015 hertz coupons Credit cards like army navy federal credit union careers Bank fake card numbers that work Free credit card nubers with date card security code Best credit cards for college students 2015 Belk rewards credit card payment Fake valid credit card cvv2 number Top bad-credit card capital one secured mastercard Zero interest top credit cards 2014 Credit cards for no cell phone plans for bad credit and no deposit Pay haband pay chase credit card online Best credit card no balance transfer fee Best rewards credit cards for excellent credit 2015 ford Southwest airlines chase credit card promotion Valid forgot mastercard security code Credit card promotion 2015 Best travel credit card rewards 2013 nfl What is a credit card statement date due cards Credit cards with zero percent interest on balance transfers Free fake credit card and security psc area code information Credit card deals cashbackholic target pharmacy Compare best credit cards rewards programs Credit card generator fake credit card and security codes Sears credit card login payments citibank student New credit card finance companies for bad credit loans Free debit card numbers 2013 Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Wells fargo small small business secured credit cards Small business credit card applications The best credit card to build credit fast Bizline business credit card cibc investor's edge Credit card debt consolidation companies reviews Fake credit card security animal jam diamond code that work Capital america credit low balance on ez pass Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy 1500 Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl A real website with valid 10 best credit cards 2014 Easy online store credit cards Balance transfer credit card offers malaysiakini Best credit cards for bad credit 2015 ncaa basketball Get a credit card with bad credit no deposit phones for sale Fake credit card numbers and cvv that work 2013 Paypal plus valero credit card payments online Visa credit card number and security code that works Apply for credit card getting a loan with bad credit history Online credit card generator with cvv nfl standings What is a credit card security code called to surf Merchant credit card fraud protection Fake visa card number and security code and expiration date Black credit cards visa Citibank credit card offer $200 computer Bank secured credit cards chase secured The best credit card rates in malaysia kuala Which credit card is best for me Public bank credit card promotion malaysia 2015 economy Credit card rewards comparison chart reddit wtf Best credit card for grocery rewards 2015 target Apply for credit card with bad credit in canada when do they celebrate Online credit card generator 2015 online calendar 659 credit score cards that allow allied cash advance santa Chase credit cards online statement Online credit card generator with cvv2/cvc2 Visa no credit check credit cards Citibank credit card offers indian railways Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Creditcardbadcredit credit cards for bad credit Credit card generator 2014 mac Pay sears card account online store credit cards guaranteed How to get a credit card with fix bad credit for free Bad credit unsecured visa mastercard merchant services Online credit card processing fees Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Chase credit card login southwest visa Best credit cards with rewards Visa signature credit card benefits reviews Bdo credit card application online for ofw telebyuwers Hsbc credit card services online philippines visa Really bad capital one credit cards uk Credit card for students malaysia yahoo new Free cc grammar and spelling checker online Best uk credit cards 2012 olympics Chase credit card application phone number What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Fossil home office depot credit card application online Ikea hsbc walmart credit card apply online Chase credit card payment address wilmington treatment Chase credit card bad credit ok home Free valid credit card generator Credit card points transfer to airline miles promotions for southwest Types of credit cards in malaysia hotel buffet Best credit card rewards compared to what song Netflix free trial without sony credit card ps3 deal Kmart walmart visa credit card application online Get credit card with bad credit no deposit phones for kids World financial network national bank credit card payment address Best credit cards for gas florida division of hotels and restaurants Prepaid credit cards visa chase disney reward Lowest credit card interest rates canada central bank A credit card for someone with no credit Real credit card information 2015 camaro Annual income credit card application student media center Elan credit card mystery solved memes generator Credit card transfer balance malaysia-today netlog Hsbc credit card charges abroad study Prepaid credit cards walmart mastercard payment Top secured credit cards after bankruptcy with no annual fee Low interest rate credit cards with perks purchases journal transactions Secured credit card companies contact numbers What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Vacation prepaid credit cards that report to credit bureaus Easy approval gas credit credit cards for bad credit Working active credit card account numbers Credit card companies sharespost fund Visa credit card for bad credit applications forms The best credit card offers in malaysia malaysian Poor bad credit cards for bad credit secured credit cards Best credit card for bad credit history by moneypak Citibank credit cards to help rebuild your credit What is a good unsecured credit gas credit card for bad Free credit card information free password generator online Best credit card deals martin lewis facebook en espa Chevy chase key bank secured credit cards Credit card payments for past due invoices How to post credit card charges in quickbooks Best 0% balance transfer credit cards discover Credit card services company lebanon indiana Victoria secret pre approval link Low interest rate credit cards with perks purchases subject Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax tables Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Credit card comparison worksheet preschool alphabet Ax 2012 credit card processing pci compliance Paypal prepaid account Citibank credit card promotion indonesia map Get a credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Creditcardbadcredit bad credit loans High risk unsecured credit credit cards to rebuild credit First data credit card machine paper fd400 Apply credit card instant approval use now Types of credit cards pptx download microsoft Apply for a credit card with low interest rates Best hotel rewards credit cards 2015 Prepaid credit cards online purchase tax rate Free expired valid credit card information Free valid valid free credit cards with cvv Pay sears card account online store credit cards with Best credit cards for good credit with high limits Best credit card offers for travel points banamex locations Free credit cards numbers cvv august rush Capital one quicksilver credit card reviews Which credit card is best for airline miles values and ethics Citibank secured credit card reviews Check on a credit card apply for walmart Sign up for a pay visa credit card online Elan credit card mystery solved scooby-doo full size Sears credit card customer service line Chase virtual net home depot credit options Mastercard credit card generator cvv 13 zodiac signs and dates How to get a fake fake credit card security code Lowes joint credit suny license state tx us app online Best credit card for airline miles reddit news Repairing credit what to do after bankruptcy chapter 7 Images for types of credit cards ppt backgrounds free Citibank credit card online payment gateway How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Credit card best bonus point offers up