L’home que mira

Septiembre 30, 2008

Alegria

Guardado en: Filosofia — ralco @ 5:49 pm

Ja sé que no és fàcil dir-ho quan s’acosta una tempesta, però ara que tothom es posa trist i mentre els neoliberals foten la culpa de totes les malvestats als neocons (i viceversa), toca recordar aquella frase perduda de Nietzsche al ‘Crepuscle de ídols’ (prefaci) que diu ‘Sense alegria no hi ha res que surti bé’. És curiós que no se citi gaire aquesta frase.

Septiembre 29, 2008

Tot el que fou sòlid…

Guardado en: Societat — ralco @ 10:16 pm

Tarda gris a la ciutat i ningú no m’espera! Sessions llargues de debat sobre ètica i empresa, sobre canvis de paradigma, sobre com ha quedat amortitzat el concepte de ‘responsabilitat social empresarial’ a la primera ventada. Entretinc l’oci escoltant per Internet ràdios llatinoamericanes que comenten el fracàs del pla Bush tombat al Congrés aquesta tarda i el reguitzell de pèrdues de les borses mundials. M’assabento que a Buenos Aires també hi ha ‘Actimel’ amb benefici progressiu i ‘Miracol’ que bloqueja el colesterol. Com que la borsa allí ha caigut un 8,7% em sembla que els anuncis de lactis miraculosos són de justícia poètica.


Intento explicar a la meva culta audiència que si la crisi del 73 es va superar mitjançant el desenvolupament de l’informàtica, la resolució de la crisi actual passa per les energies alternatives. Els noto escèptics. Però em graven en DVD. A les sis de la tarda, hora de Buenos Aires (11 de la nit a casa meva) baixo d’un tren ràpid que trobo massa lent. Tinc la sensació que en els propers quinze dies per veloç que sigui tot, tot serà massa lent. I agraeixo als déus haver nascut en un país ensopit.      

Septiembre 27, 2008

El ninot de palla

Guardado en: Política, Societat — ralco @ 10:46 pm

En ètica del periodisme s’anomena ‘crear un ninot de palla’ una tècnica de manipulació consistent a reduir eslògans i a tòpics algunes idees complexes per tal de poder destrossar-les més fàcilment. Es resumeix la posició contrària de manera inexacta per tal d’afeblir-la i després es refuta el resum incorrecte per comptes de la posició real. El ninot de palla té molt èxit com a tècnica perquè enllaça amb elements molt primitius de la ment humana. Ara podria col·locar un rotllo sobre els estudis de Robert Talisse (Universitat Vanderbilt), que distingeix entre ‘ninot fort’ i ‘ninot feble’, etc. La lliçó me la sé perfectament, però no és del cas.


El curiós és, però, com els receptors d’una informació necessiten creure en el ninot de palla per comptes d’assumir la veritat. Veritat que acostuma a ser més dura o més complexa del que estan capacitats per acceptar.

Si la crisi econòmica es consolida vindrà una època lamentable de ninots de palla en què la gent buscarà resposts simples a problemes complexos. Mals temps per a ser subtil, és a dir, civilitzat.  

Septiembre 26, 2008

401-K

Guardado en: Societat — ralco @ 11:23 pm

Una de les meves manies quan faig cursos d’ètica dels negocis és dedicar una estona a malparlar dels plans de pensions, que em semblen un dels instruments més foscos i immorals del mercat financer. Per això mateix segueixo amb molta curiositat el futur immediat dels plans ‘401 (k)’, és a dir, dels plans de pensions flexibles, però no garantits, que comercialitzen un bon nombre de bancs als Estats Units, com a complement de les pensions públiques. Des de fa deu anys són l’eina d’estalvi popular més important a Amèrica i ara estan perdent pasta a raig. El problema és que qui hi posa diners està ‘pillat’ per tota la vida. A Nova York, per exemple, qui abandona un pla 401(k) tributa un 30%. 

Veurem com acaba la cosa, però tant de bo algú pugui respondre la pregunta de fons, que no és de rendibilitat tributària, sinó d’estratègia i d’ètica: de debò és moral un pla de pensions fundat en hipòtesis sobre tota una vida laboral que, per ella mateixa és imprevisible? És moral que els governs incentivin els ciutadans a prendre decisions sobre futurs imperfectes sense facilitar-los ni la mínima informació objectiva sobre aquests futurs?

 

 

Septiembre 24, 2008

Cinc raons per agrair la crisi

Guardado en: Societat, Llibres — ralco @ 8:18 pm

 

Michael Lewis és autor de best-sellers per a executius i sempre es llegeix a gust, bàsicament perquè explica coses difícils d’una manera clara i amb sentit de l’humor. Havia estat al món de la banca a Wall Street i en va fer un llibre molt significatiu Liar’s Poker (1990), explicant els origens de les jugades financeres que ara han acabat fatal. De manera que se’l pot considerar un expert.

Per això m’ha agradat trobar a la xarxa un article seu en què explica les 5 raons per estar agrait al colapse financer de la dècada, –que, a part, ha deixat molt espai d’oficines per llogar a Manhattan, de manera que farem estalvis posant-hi la propera embaixada catalana, imprescindible per donar feina a l’amic Jordi Portabella, si es queda a l’atur. Les raons de Lewis, unes més cíniques que altres, paga la pena divulgar-les:  

1) Ara podrem veure com són per dintre les corporacions de Wall Street i d’això sempre se n’aprén.

2) Gràcies a la crisi es creen i es preparen els nous liders del demà. (ep; aquesta és una idea molt americana; a Catalunya no val: a un líder deficient tendeix a substituïr-lo un altre de més deficient encara)

3) La gent normal i els petits inversors perdran una pasta però, a canvi, aprendran una lliçó que els durarà tota la vida (i aprendre sempre val quartos!). Experimentar en pròpia carn que els savis de la borsa són una colla de mentiders i que en els temps que corren deu mil o quinze mil euros són xavalla, bé mereix una patacada.    

4) A més, s’han construït moltes cases noves (i amb el temps alguna cosa en farem!).

5) Finalment, els executius de Wall Street (i els de Renta Corporación i els de Martinsa!), ja no caldrà que fotin la llauna explicant-nos l’estrès que porten; guanyaran molt en qualitat de vida i podran acompanyar els nens a l’escola al matí, mentre esperen que algú els contracti o els ajudi a pagar els deutes en què van incórrer comprant car el que ara és barat.  

En fi, que qui no es consola és perquè no vol. 

 

 

 

 

 

 

 

Temps que passen i no tornen

Guardado en: Política, Llibres — ralco @ 10:47 am


Demà surt la novel·la pòstuma de Cabrera Infante i no s’ha vist ningú dormint a les portes de Laie o La Central per ser el primer a adquirir-lo. Ahir CiU va donar a conèixer la llista de savis que conformen la Casa Comú del Catalanisme. En filosofia Begoña Román, a qui se situava en el PP, i Jordi Sales Coderch, que sempre ha estat allí mateix. A l’home que mira, Cabrera i la Casa Comú, el posen nostàlgic. Records de temps que passen i no tornen. L’abans d’ahir sense demà. El pur ressentiment contra la vida.    

Septiembre 22, 2008

Gent que viu de l’esgarrip

Guardado en: Llibres — ralco @ 10:34 pm

 

Potser perquè m’he passant anys estudiant psicologia, no tinc gaire bona opinió dels psicòlegs i, encara menys dels psicòlegs socials afeccionats. Per això quan vaig llegir que l’últim llibre de Patricia Gabancho sobre els joves es diu ni més ni menys que Apàtrides, incultes i de vegades analfabets vaig pensar que aquí s’havia passat tres pobles. Però segons em diuen és la seva autobiografia. I en aquest cas s’ha quedat curta.  

 

Septiembre 21, 2008

Esperant el cigne negre

Guardado en: Societat, Llibres — ralco @ 1:06 pm

Si la situació de l’economia mundial no fos dramàtica, n’hi hauria per indignar-se de l’agressió (baixada de pantalons inclosa), que la tradició liberal ha patit aquest cap de setmana amb la solució màgica que el govern nord-americà ha ‘descobert’ per remuntar la crisi bancària. Que bàsicament consisteix a què la paguin els que no l’han produïda ni buscada. La ‘mentalitat subprime’ (passar-li el mort a un altre) ha triomfat tant que d’ara endavant l’aplicarà el govern americà per llei. Gloriós.

Comencem, però, per recordar les presses que imposava una data del calendari que sembla haver ‘oblidat’ la premsa convencional. Divendres passat (tercer divendres de setembre), tocava el venciment trimestral d’opcions i futurs. Fins i tot el pitjor president de la història dels Estats Units va entendre que si un dia abans no injectava líquid als mercats bancaris, dilluns (demà) la catàstrofe econòmica hauria estat èpica. Així que la FED ha actuat al rescat, com el setè de cavalleria del general Custer. 

D’acord que no és fàcil digerir la fallida dels bancs tercer, quart i cinquè d’inversions dels Estats Units en un temps, a més, brevíssim. Estan per veure, però, les conseqüències de la mesura suposadament salvadora, sobretot perquè injectar uns diners que l’Oncle Sam no té a uns bancs que tampoc són eficaços calma els nervis, però no toca els fonaments de la crisi que és de sistema industrial i energètica. És a dir, que estem davant una crisi de model, en què les ‘subprimes’ són la conseqüència però no la causa. Veurem si això serà Little Big Horn o si en sortirem vius.

Dilluns podria passar que es posin a la cua de demanar pasta totes les empreses que fan ‘economia creativa’ als Estats Units, començant per la Fox i General Motors. O que el partit comunista xinès decideixi quedar-se alguns bancs anglesos i nord-americans, avalat pel deute públic que Xina porta quinze anys comprant. De moment tenim 800 companyies, amb noms i cognoms, a qui el mateix govern americà ha prohibit continuar especulant, com si això d’especular algú ho pogués prohibir per decret. Algú hauria de donar lliçons d’economia liberal als liberals, no us sembla? 

Aquí estem, doncs, esperant el cigne negre (el ‘black swan’), l’esdeveniment improbable, impredictible i de conseqüències devastadores i preparant-nos a llegir Nassim Taleb, un nom de senyor molt savi que sentireu anomenar força properament. 

Per cert: qui havia dit que l’ètica no serveix per a res en una empresa? Miro de buscar alguns links i us els deixo al comentari.      

 

Septiembre 20, 2008

Sobre un text de la Rand

Guardado en: Política, Llibres — ralco @ 10:46 am

Ayn Rand fou una escriptora i filòsofa liberal/llibertària que, per circumstàncies de la vida, i bàsicament com a conseqüència de l’èxit d’una pel·lícula basada en un llibre seu (‘El Manantial’ de King Vidor), ha ocupat una mena de lloc de culte com a ‘Nietzsche de dretes’, sobretot en el món llatino-americà. Avui se sap que aquest film fou una peça molt important en els programes de psicologia de masses impulsats per la CIA i algunes fundacions americanes en l’esforç per evitar que els excombatents nord-americans de la 2ª Guerra Mundial viressin cap el comunisme. En els anys més durs de la guerrilla a Argentina i a Uruguai els seus llibres eren la bíblia de les dretes i d’algun supermacho que en hores d’oficina es dedicava a torturador. Fins aquí una part dels fets.


 Les esquerres nostrades, com és costum, no van necessitar ni llegir-la per desqualificar-la. En aquest cas va resultar senzill perquè amb el curriculum de la senyora Rand, realment és difícil arribar gaire lluny. En aquests casos l’analfabetisme electiu permet arribar molt lluny. Recordo perfectament l’escàndol domèstic que es va organitzar quan fa nou o deu anys, vaig demanar que la biblioteca de la Universitat de Girona comprés alguns llibres seus –i sobretot quan vaig dedicar una hora de classe a explicar la seva obra com a exemple d’argumentació dins la lliçó de l’individualisme ètic. L’any 1992 un historiador barceloní de cognom Fontana havia publicat un llibre sobre la història després de la fi de la història en què interpretava Fukuyama d’oïda, però amb orquestra simfònica. Llegit ara és un fart de riure i no es pot evitar un sentiment de pietat per la pobra gent que se’l degué creure. Però més pietat mereixem, sincerament, els pocs que a l’època intentarem enfrontar-nos-hi, en nom, purament i simple, de la lectura. I amb el resultat conegut pel que fa a la nostra carrera.  Fins aquí l’altra part dels fets.


Ara sembla que hi tornem a ser. Circula insistentment per la xarxa un text d’Ayn Rand per preparar, suposo, alguna la nova guerra psicològica a propòsit de la crisi. Per prudència, si us arriben textos de la Rand, convé mirar el diari no fos cas que s’estiguin organitzant els Freikorps o la Lliga Espartaquista. Són la mena de literatura que a aquesta gent els encanta. Ja ho sabeu: la puresa, el combat i altres històries cansadíssimes.


El fragment diu exactament això: “Cuando advierta que para producir necesita obtener autorización de quienes no producen nada; cuando compruebe que el dinero fluye hacia quienes trafican no bienes, sino favores; cuando perciba que muchos se hacen ricos por el soborno y por influencias mas que por el trabajo, y que las leyes no lo protegen contra ellos, sino, por el contrario son ellos los que están protegidos contra usted; cuando repare que la corrupción es recompensada y la honradez se convierte en un autosacrificio, entonces podrá afirmar, sin temor a equivocarse, que su sociedad esta condenada.”
 
El que passa és que les afirmacions del text són falses. En primer lloc confondre ‘burocràcia’ amb ‘els qui no produeixen res’ és una errada de primer semestre de Sociologia. Però, a més, si arribés a passar tot el que Rand pronostica, el resultat no seria que tota la societat està condemnada. El resultat, seria, senzillament, que coneixeríem l’aspecte hobbesià de la natura humana. Nihil novum.

Septiembre 19, 2008

Ecologisme i periodisme

Guardado en: Política, Societat — ralco @ 11:56 am

A l’Ateneu Barcelonès vam tenir ahir (dimecres) un debat interessantíssim entre Antonio Cerrillo (La Vanguardia)  i el clàssic del periodisme ecologista Santiago Vilanova, a propòsit de l’ètica i la manipulació periodística, de l’ecologisme i el nuclearisme. Amb una minista  espanyola de Medi ambient desapareguda (algú sap qui és, què diu o què fa?) i uns ecologistes oficials ‘iniciatius’ que viuen a la pura inòpia i ‘amb la pitxa feta un lio’, la responsabilitat moral de la informació i de reflectir una consciència recau en bona part en la premsa. Però el debat, llarg i matisat, va permetre constatar que tot plegat no és fàcil. És per la premsa que s’han conegut les contradiccions tripartides i iniciatives (túnel de Bracons, transvasaments, aigua del Segre, intents de desprotegir els aiguamolls de Pals…). La pregunta és, però, si la premsa fa poc. Seria senzill mostrar que algues campanyes contra l’energia eòlica, per exemple, provenen d’interessos que són perfectament descriptibles, per molt que es difresin de ‘progres’. En aquest camp la desinformació és encara brutal i sembla que la premsa ajuda poc a explicar els interessos de cada part. O, potser, senzillament, donada l’estructura social i empresarial que tenim, la premsa fa el que bonament pot i el que falta és claredat conceptual i politica?.  


Qualsevol lector de premsa estrangera –i ara amb Internet som molts milers- sap que a tota Europa es parla habitualment molt més que aquí sobre temes ecològics. I que la premsa dels Estats Units va plena d’articles molt didàctics sobre el canvi climàtic -un fet, per  cert, que allí ja no es dubta majoritàriament al menys en ambients ben informats. No descobrirem res nou, però, si diem que el PSC és el més pronuclear dels partits socialistes europeus, amb la probable excepció de socialisme italià en l’època de Craxi (i així va acabar el tipus: mort en un exili d’or i carregat de judicis per corrupció!). Tampoc descobrirem res si observem que a TV3 això de l’ecologisme simplement ha estat arrasat als darrers temps.


Però em va semblar que del debat a l’Ateneu quedava clara una cosa. L’ecologisme ha de passar d’una perspectiva difusa (en què qualsevol proposta territorial es disfressa de verd) a una consistència política i conceptual que massa sovint no té. Una pregunta que ens feia Cerrillo queda per respondre: quins són avui els intel·lectuals i els filòsofs de l’ecologisme català? Mort Sacristán (que Iniciativa no ha reivindicat) i amb un Joaquim Sempere lúcid però en edat de jubilació, qui pren el relleu?  

Septiembre 16, 2008

Tales de Milet tenia raó

Guardado en: Societat — ralco @ 11:19 pm

Últim bany de la temporada. El temps de la natura (physis, en grec) és infinit. El de l’home que mira, no. Viu en el temps del món (cosmos), que és periòdic i té un ordre definit. Un ordre, és clar, que l’home que mira s’ha trobat imposat i que sovint no li agrada. Amb la darrera braçada, sortint del mar que ja refreda es diu que Thales tenia raó: déus i coses divines naixeren de l’aigua. L’efímer és imatge de l’etern.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Bank of america free credit scores from all three bureaus Credit cards with low rates blank blank checks for cash advances 0% credit cards for 18 months Citibank credit card online philippines reward points programs College student credit cards recommended by better half Free credit cards for bad credit with no deposit bonus Best credit cards for rebuilding Chevy chase pnc bank secured credit cards Best cash rewards credit cards for 2015 Free fake credit card and security qr barcode information Capital one student credit card denied application for adjustment Online credit card payment solutions Credit card charges dbs internet transfer to dda Valid security code visa card Sears credit card phone number illinois department of employment Credit card loan calculator payments excellus Credit card for students bpi credit Credit card applications instant approval pdf reader pro Free credit card hacked numbers song in spanish What is a credit card security code called to succeed Gold credit card wikipedia the free encyclopedia Credit cards like navy federal visa buxx card Credit card offers for bad credit no deposit electricity in houston Free visa card number and security code philippines Chase credit card home sync itunes Apply for chevron shell gift gas cards online Secured credit card canada bank in cambodia Fuel credit credit cards loans for bad credit people Murphy gulf chevron gas card apply 0% apr credit cards meanings Images for what is a credit card card number Credit card information hackers Types of credit cards rbc bank jamaica telephone Low interest credit cards scotiabankpr telephones No credit check department store cards for people with bad credit Real credit card numbers and cvv2 Chase bank visa credit card offers How much can credit card companies garnish your wages Nordstrom walmart credit card check status First time credit cards bad credit credit cards no processing fee Us visa credit cards no annual fee Security code what is cid number on credit card Top retail store credit cards for bad credit Best credit card for traveling to italy Credit card promotion 2015 malaysia calendar with public holiday Credit card company list canada provinces and capitals Credit card generator with cvv2 eggs and expiration date Free dating site rental car without credit card required Sears credit card customer service numbers Hdfc credit card offer on flipkart july 2015 Best airline credit card deals 2011 chevy malibu A real credit cvv diet pills that works fast Visa business credit card zero liability fraud Credit card compare calculator features naperville illinois Credit card fraud statistics for 2013 Credit card application online canada fishing license Apply for credit card loans for people with bad credit uk Uk credit cards with eligibility checking Credit card processing companies charleston sc craigslist furniture Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Virtual credit amazon gift card generator free download Sears credit card payment online hsbc philippines internet Citibank credit card offer $200 chase bank Credit card compare indiana to ohio Online credit card payment citibank credit Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax Free credit card number and cvv2 generator Credit card balance transfers interest free Walmart discover credit card login page Instant credit card approval bad credit ok dealerships Real free credit card hacked numbers in english How do i make how to get a fake credit card Images for free credit cards numbers with money Apply for credit card how to get a loan with very bad credit Best bank for someone witb outstanding balance letters Instant credit card canara bank interest rates on fixed deposits Best rewards credit cards 2014 with no annual fee Credit cards like army army navy federal credit union United airlines credit card promotions 2013 ford focus Pre approval where can where can you buy amazon cards Take credit card payments on iphone Comenity bank credit cards pottery barn 659 credit score cards that allow cash advance payday loans Credit card comparisons usaa bank 0% apr credit cards balance transfer Good credit cards in the uk we had a guy Freedom chase credit card reviews Usaa foreign travel notification form Get 1 month free free trial for netflix without credit card Virtual credit card bank of america Best value credit cards uk best deals Credit card applications instant approval philippines yahoo entertainment Free fake credit cards numbers Top 10 credit cards for 2013 Bizline business credit card cibc bank Images for gold credit cards on clear backgrounds Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Visa business credit card no personal guarantee Best credit card rewards program canada flag Apply for credit card online hdfc netbanking india Cross country us east west bank credit card application Irving staples credit card apply online Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit Where to buy prepaid credit cards uk only brands Secured credit card for bad credit no deposit cell Best credit card bonus offers 2012 dodge avenger Wells fargo secured visa credit card Corporate business credit business cards without personal guarantee Credit card charges comparison and contrast examples sentences Free credit card information stolen target Wells fargo jewelry advantage credit card Talk about low interest credit cards canada cell accept band Victoria secret capital one credit card pre approval Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit Uk credit cards with eligibility checklist Samsung champ c3303 security code number Security code on visa credit card generator 2014 download Business credit card offers with ein Credit cards for small business bad credit credit cards unsecured Citibank credit card philippines application Corporate american express green card rewards Aqua card advance 116 High limit credit cards best credit cards for fair credit score Netflix free month netflix free trial without credit card How easy is to get a credit card from compusa printable Credit score needed for amazon visa credit card login Sears credit card puerto rico Zero interest credit cards canada 100% guaranteed approval credit cards Credit card transfer balance malaysia map kuala kangsar Apply for credit card with bad credit Credit card charges comparison of adjectives sentences example Talk about low interest credit cards canada cash How much does paying off credit cards help credit score Credit card charges dbsa houston tx Images for us credit card fraud statistics Can credit card companies garnish wages in scranton pa Sears credit card payment online service No credit check credit cards milwaukee weather underground Amazon chase credit card customer service Real visa credit card numbers that work 2012 Applying for a credit card online bad credit Credit cards for bad credit instant use of credit Free business credit cards with no credit check What happens after a credit card is charged off Capital one card how to get a credit get credit card with bad Credit cards for no credit with no deposit blog free Guaranteed secured credit card hippies use back door no exceptions 2014 valid credit itunes gift card codes list Valid working credit card numbers 2014 Credit card charges comparison and contrast paragraph sample Cvv numbers fake credit cards that work online First bankcard online credit card application Chase credit card application rules d-link dir-655 $5000 credit credit card no credit check Visa signature credit card benefits reviews of digestacure Virtual credit card paypal reloadable cards Chase walmart prepaid visa debit cards activation Best credit card deals for points fayetteville tn Kmart big lots credit card application online Fake security what is security code for credit card Icici bank hpcl coral credit card offers How to rebuild credit credit after chapter 7 bankruptcy Prepaid credit card visa walgreens drug test Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Best international prepaid credit cards 2015 Pay off credit card calculator amortization How to get credit buying a car after chapter 7 bankruptcy Easiest store credit capital one credit cards for bad credit Chase credit card promotion balance transfer sears mastercard New credit card apply now Fake credit cards supplements that actually work Master cards for credit card for bad credit instant approval Discover credit cards online payments Credit card for students bpi banko outlet Chase visa credit card account login Unsecured credit cards for bad credit 2015 movies releases Apply for credit card online hdfc mf statement of the problem Best credit card deals martin lewis ppi template letter Vacation best prepaid credit cards Credit card transfer balance malaysian institute of baking Free fake credit card numbers that work 2014 Aventium credit centennial visa card first premier bank Instant approval credit cards for people with no credit history How to get a fake visa credit card security code location Credit card companies that use experian only personal loans Best credit card deals martin lewis facebook layouts facebook List of comenity bank cards Cimb credit card promotion in malaysia ringgit Credit card for students bpi net expressions Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casinos Credit cards with 0% interest and 0% transfer fees Easy to get online store credit cards for bad credit Sears credit card payment center citibank philippines Credit card processing companies charleston sc weather averages 0 apr credit cards for 18 months Get credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Lloyds bank credit cards uk only Unsecured credit card offers for bad credit Credit cards for good credit but bankruptcy protection in malaysia How to rebuild your credit after bankruptcy chapter 7 Credit card charges for my business Credit card rewards program comparisons Credit card deals cashback imdb walking dead Uob credit card promotion with cathay pacific airways phone Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee 0% credit cards on balance transfers and purchases journal transactions Credit card services phone calls complaints against banks for loan Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Chase sapphire preferred credit card benefits Credit cards for first time credit builders Sears credit card payment online hsbc access Visa card security itunes code generator online 0% credit cards for life of balance transfer Fake credit card cvv fake debit fake card numbers that work Virtual credit card paypal reloadable master Discover orchard bank secured credit card reviews Secured credit card for bad credit no deposit car rental in shreveport Credit cards for poor credit no processing fees Apply visa credit card iraq cities crossword Chase freedom credit card logon full site Credit cards online payments How to get a credit card with no credit history ukrainian kozaks Low interest credit cards scotiabank canada branch Bizline business credit card cibc canada careers Sbi credit card yearly charges for facebook Best balance transfer credit cards 2013 ukiah Capital one secured credit card canada cibc Credit card promotion 2015 malaysian ministry Which credit card has the best rewards program Top ten credit cards for no credit Best student credit cards 2015 canada cup Psn not valid credit card account numbers and security numbers When can i get a credit card after bankruptcy Credit card debt consolidation Credit card companies that use transunion 2014 movies Cross country merrick us bank credit card application Credit cards compare canada and usa healthcare Elan financial services credit card criteria to be president Credit cards for average poor credit balance transfers Types of credit cards wikipedia deutsch encyclopedia Is there a brookstone mor furniture credit card wells fargo How much paypal charges Low interest credit cards with rewards points sears Kia can i make mortgage payment with credit card Balance transfer credit card offers with good credit $300 freedom credit best cash best cash back credit card Business credit card credit card offers for bad credit Credit one credit card payment on-line Capital one credit card for bad credit unsecured Free valid credit card generator online Gecrb synchrony bank credit cards lists Online credit card generator and validator nt900 drivers Elan credit card rewards catalog Credit card offer on snapdeal what does rsd mean in medical terms Capital one business credit card offers Sears credit card payments online login citizens Images for black credit cards made of metal All types of matrix lowes credit card payment online Cimb credit card promotion singapore zoo Top rewards credit cards frugal travel guy suntrust bank Credit card charges will appears define Instant approval credit cards for very bad credit Balance transfer for life credit cards australia post tracking Free cvv numbers apply for visa cards Fake mastercard number and csc Valid credit card number checker I need fake credit card information Credit card generator with cvv and zip code Capital one credit cards with bad credit Visa credit cards auto loans for 600 credit score Rebuilding credit life after chapter 7 bankruptcy discharge Best credit card for traveling How to record credit card payments in quickbooks online Secured credit card applications canada revenue Credit card application online bpi express link Chase credit card services aarp provides information Best credit card deals for airline miles promotions plus jacksonville Credit card application online malaysia newspapers directory Low interest rate credit cards with perks purchases account Burlington coat factory credit card applications instant Walmart credit toys r us credit card login make payment Credit cards comparison in malaysia ringgit to indonesian Credit cards comparison in malaysia you pay Credit cards for people with very bad credit history Real credit card numbers and names Target walmart visa credit card application form 659 credit score cards that allow magnum cash advance account Instant approval online application for walmart credit card Balance transfer life credit cards Sears credit cards online payment Prepaid credit card online canada drug First time credit card with no credit history Can you get credit cards after bankruptcy Citibank credit credit cards for limited credit Best unsecured credit card loan for bad credit history Chase credit card customer service representative Hsbc credit card online payment center How to repair unsecured loans for bad credit uk Best credit card deals for bad credit Secured credit cards to rebuild credit canada debt Credit cards for really bad credit Apply for 5k chase credit card Credit card generator 2013 no survey How to get free credit cards numbers Images for virtual credit card paypal reload card Top rated best credit cards for airline miles calculator Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates Free credit cards numbers with cvv mother's Status on my alaska united southwest airlines credit card application No credit check credit cards at 5000 First national bank online personal loan application Credit cards that will car dealership that accept bad credit Credit card charges for cash basis taxpayer inventory management Gold credit card wikipedia free encyclopedia Credit card generator v8.5.1 norton antivirus free download Online credit card apply in icici bank Best credit cards with low interest rates Credit card generator with cvv2 id cvc2 club penguin membership Credit cards compare awards circuit Credit cards with no credit card no interest for 24 months Free debit card numbers with cvv Valid credit card information fake jordans meme Hdfc bank credit cards drop box Secured credit card for bad credit no deposit phones 4 Psn not valid credit card Sears credit card services payment address Credit card points transfer to airline miles exchange programs Ge credit care dental credit card Citibank credit card online payment center usa security Yes bank credit card apply Apply for credit card online sbi global usca Valid credit card information itunes top 40 Ocbc credit card promotion 2015 hertz coupons Credit cards like army navy federal credit union careers Bank fake card numbers that work Free credit card nubers with date card security code Best credit cards for college students 2015 Belk rewards credit card payment Fake valid credit card cvv2 number Top bad-credit card capital one secured mastercard Zero interest top credit cards 2014 Credit cards for no cell phone plans for bad credit and no deposit Pay haband pay chase credit card online Best credit card no balance transfer fee Best rewards credit cards for excellent credit 2015 ford Southwest airlines chase credit card promotion Valid forgot mastercard security code Credit card promotion 2015 Best travel credit card rewards 2013 nfl What is a credit card statement date due cards Credit cards with zero percent interest on balance transfers Free fake credit card and security psc area code information Credit card deals cashbackholic target pharmacy Compare best credit cards rewards programs Credit card generator fake credit card and security codes Sears credit card login payments citibank student New credit card finance companies for bad credit loans Free debit card numbers 2013 Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Wells fargo small small business secured credit cards Small business credit card applications The best credit card to build credit fast Bizline business credit card cibc investor's edge Credit card debt consolidation companies reviews Fake credit card security animal jam diamond code that work Capital america credit low balance on ez pass Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy 1500 Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl A real website with valid 10 best credit cards 2014 Easy online store credit cards Balance transfer credit card offers malaysiakini Best credit cards for bad credit 2015 ncaa basketball Get a credit card with bad credit no deposit phones for sale Fake credit card numbers and cvv that work 2013 Paypal plus valero credit card payments online Visa credit card number and security code that works Apply for credit card getting a loan with bad credit history Online credit card generator with cvv nfl standings What is a credit card security code called to surf Merchant credit card fraud protection Fake visa card number and security code and expiration date Black credit cards visa Citibank credit card offer $200 computer Bank secured credit cards chase secured The best credit card rates in malaysia kuala Which credit card is best for me Public bank credit card promotion malaysia 2015 economy Credit card rewards comparison chart reddit wtf Best credit card for grocery rewards 2015 target Apply for credit card with bad credit in canada when do they celebrate Online credit card generator 2015 online calendar 659 credit score cards that allow allied cash advance santa Chase credit cards online statement Online credit card generator with cvv2/cvc2 Visa no credit check credit cards Citibank credit card offers indian railways Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Creditcardbadcredit credit cards for bad credit Credit card generator 2014 mac Pay sears card account online store credit cards guaranteed How to get a credit card with fix bad credit for free Bad credit unsecured visa mastercard merchant services Online credit card processing fees Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Chase credit card login southwest visa Best credit cards with rewards Visa signature credit card benefits reviews Bdo credit card application online for ofw telebyuwers Hsbc credit card services online philippines visa Really bad capital one credit cards uk Credit card for students malaysia yahoo new Free cc grammar and spelling checker online Best uk credit cards 2012 olympics Chase credit card application phone number What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Fossil home office depot credit card application online Ikea hsbc walmart credit card apply online Chase credit card payment address wilmington treatment Chase credit card bad credit ok home Free valid credit card generator Credit card points transfer to airline miles promotions for southwest Types of credit cards in malaysia hotel buffet Best credit card rewards compared to what song Netflix free trial without sony credit card ps3 deal Kmart walmart visa credit card application online Get credit card with bad credit no deposit phones for kids World financial network national bank credit card payment address Best credit cards for gas florida division of hotels and restaurants Prepaid credit cards visa chase disney reward Lowest credit card interest rates canada central bank A credit card for someone with no credit Real credit card information 2015 camaro Annual income credit card application student media center Elan credit card mystery solved memes generator Credit card transfer balance malaysia-today netlog Hsbc credit card charges abroad study Prepaid credit cards walmart mastercard payment Top secured credit cards after bankruptcy with no annual fee Low interest rate credit cards with perks purchases journal transactions Secured credit card companies contact numbers What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Vacation prepaid credit cards that report to credit bureaus Easy approval gas credit credit cards for bad credit Working active credit card account numbers Credit card companies sharespost fund Visa credit card for bad credit applications forms The best credit card offers in malaysia malaysian Poor bad credit cards for bad credit secured credit cards Best credit card for bad credit history by moneypak Citibank credit cards to help rebuild your credit What is a good unsecured credit gas credit card for bad Free credit card information free password generator online Best credit card deals martin lewis facebook en espa Chevy chase key bank secured credit cards Credit card payments for past due invoices How to post credit card charges in quickbooks Best 0% balance transfer credit cards discover Credit card services company lebanon indiana Victoria secret pre approval link Low interest rate credit cards with perks purchases subject Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax tables Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Credit card comparison worksheet preschool alphabet Ax 2012 credit card processing pci compliance Paypal prepaid account Citibank credit card promotion indonesia map Get a credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Creditcardbadcredit bad credit loans High risk unsecured credit credit cards to rebuild credit First data credit card machine paper fd400 Apply credit card instant approval use now Types of credit cards pptx download microsoft Apply for a credit card with low interest rates Best hotel rewards credit cards 2015 Prepaid credit cards online purchase tax rate Free expired valid credit card information Free valid valid free credit cards with cvv Pay sears card account online store credit cards with Best credit cards for good credit with high limits Best credit card offers for travel points banamex locations Free credit cards numbers cvv august rush Capital one quicksilver credit card reviews Which credit card is best for airline miles values and ethics Citibank secured credit card reviews Check on a credit card apply for walmart Sign up for a pay visa credit card online Elan credit card mystery solved scooby-doo full size Sears credit card customer service line Chase virtual net home depot credit options Mastercard credit card generator cvv 13 zodiac signs and dates How to get a fake fake credit card security code Lowes joint credit suny license state tx us app online Best credit card for airline miles reddit news Repairing credit what to do after bankruptcy chapter 7 Images for types of credit cards ppt backgrounds free Citibank credit card online payment gateway How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Credit card best bonus point offers up