L’home que mira

Octubre 30, 2008

Hype or Hope?

Guardado en: Política — ralco @ 11:34 pm

Obama : Hype or Hope ?  
Fenomen de moda, cosa que es promociona (hype) o esperança (hope) ?  De moment ja tinc reserva a la festa dels Demòcrates americans a Barcelona. Però… i si? Obama ens tindrà amb l’ai al cor fins al final.


Repasso els posts que li he dedicat.
10 de febrer del 2007: http://blog.alcoberro.info/?p=58
30 d’abril del 2008: http://blog.alcoberro.info/?p=356
Els tornaria a escriure.

Octubre 29, 2008

Bernays (I)

Guardado en: Llibres — ralco @ 11:25 pm

Aquest any s’ha reeditat discretament des d’una editorial ‘alternativa’ un dels clàssics de les relacions públiques de tots els temps: Propaganda (1928), d’Edward Bernays. Bcn, ed. Melusina (10 €). Bernays fou una de les ments perverses més significatives del segle passat i està a totes les llistes del cent americans més importants del segle passat.

Nebot de Freud, i introductor de la teoria del desig inconscient en les relacions públiques, de fet fou el gran divulgador a Amèrica de l’obra del seu oncle… que a canvi va servir com a ‘autoritat’ per convèncer els nord-americans de la importància d’esmorzar ous ferrats amb cansalada. Entre altres meravelles va forjar la relació entre la indústria mèdica i els tabaquers, de manera que durant més de cinquanta anys els metges americans van fer córrer la idea que fumar era bo per a la salut, etc.

A més es va inventar una estratagema publicitària que tot i que avui ja està molt suada, encara funciona. Quan volia vendre algun producte s’inventava suposats experts, que amb tota la barra presentava com a ‘tercera part’ ‘persones imparcials’ etc., per convèncer de les virtuts del producte. Això si, previ pas per caixa.

Per cert, l’estratègia de vendre suposats independents encara intenten ‘colar-la’ d’en tant en tant a Catalunya, potser l’últim lloc del planeta on encara queda gent que es creu l’existència dels independents i la  de la Caputxeta Vermella.

Ningú no ha recordat, però, que amb 99 anys, Bernays, estigué a Barcelona per supervisar la seva darrera feina de manipulació social: millorar la malmesa imatge de la Monarquia espanyola. Seu fou el consell d’enviar a Barcelona la Infanta Cristina per disposar, cas que les coses anessin mal dades, d’una ‘infanta catalana’. I el d’insistir que es repetís a tot arreu que els reis són gent molt normal. Normals com els marcians, suposo. Trobareu una entrevista molt edulcorada amb ell a l’edició de La Vanguardia del 26 de novembre de 1990 (pàgina 4). Entendre Bernays és important, malgrat els anys, perquè sense una bona comprensió del món que ell en certa manera va inventar, no serà possible transformar-lo. N’haurem de seguir parlant.

Octubre 28, 2008

Coses rares que passen al món.

Guardado en: Filosofia — ralco @ 10:20 pm

Deu ser que el kantisme d’estricta observància va a menys, però a Google passen coses tan estranyes aquesta. Què fot un senyor de l’Empordà Petit com jo amb 27 milions i escaig de kantians al darrera? Això a part de provocar-me un atac insofrible d’egoboo no pot ser normal:  

http://www.google.es/search?q=kant&btnG=Cerca&hl=ca&sa=2

 

Definitivament, Internet té poc a veure amb el món real.

Octubre 26, 2008

Bones notícies d’un cap de setmana

Guardado en: Filosofia — ralco @ 5:22 pm

D’una banda, el meu company de despatx a la Universitat de Girona, Antoni Defez ha guanyat el premi d’assaig a la nit del Premis Octubre. En Defez és un professional impressionant, com es pot veure al seu web: http://www.defezweb.net de consulta imprescindible i segur que l’obra serà important.

De l’altra al web s’inaugura solemnement el nou Dossier Hobbes, un personatge amb qui em costa sentir simpatia. I encara simpatitzo menys amb els seus exagetes, que consti. Els materials a: http://www.alcoberro.info/planes/hobbes0.htm

Octubre 24, 2008

El cervell misàntrop

Guardado en: Filosofia — ralco @ 8:01 pm

 

L’antropòleg Robin Dumbar després de dedicar un munt d’anys a estudiar les poblacions de primats va establir el ‘nombre de Dumbar’, la tesi segons la qual el nombre de persones amb qui podem mantenir relacions estables és aproximadament de 150. Més enllà simplement ens perdem.  El nombre de Dumbar surt d’una equació a partir del tamany del neocòrtex en primats i ara està de moda usar-lo també en temes d’organització d’empreses. Ja se sap que això de l’empresa té un punt zoològic.

Superats de 150 individus un grup es torna ineficaç i, de fet, ens costa molt recordar més de 150 persones pel seu nom. Eudald Carbonell, basant-se en les fogueres enceses per Neandertals que el seu equip va trobar a l’abric Romaní de Capellades -i antigues de 53.000 anys- ha reduït fins i tot considerablement aquest nombre. Sembla que els Neandertals difícilment feien grups de 30 persones.
A l’home que mira li agrada pensar que la seva inevitable tendència a la misantropia té un origen biològic.

 
 L’article en qüestió (en anglès):  
http://www.liv.ac.uk/evolpsyc/Evol_Anthrop_6.pdf
 

Octubre 23, 2008

El cervell polític

Guardado en: Filosofia, Societat, Llibres — ralco @ 7:56 pm

Durant la campanya per a les eleccions presidencials del 2004 el psicòleg nord-americà Drew Westen va fer un experiment molt significatiu sobre el ‘cervell polític’ del qual dissortadament s’ha parlat poc, tot i que constitueix un dels èxits més significatius de la neuropsicologia aplicada a la política. Westen va aconseguir que 15 votants del partit demòcrata i 15 votants dels republicans acceptessin veure un debat televisat entre Bush i Kerry mentre el seu cervell era escanejat per un IRM, un d’aquells estris que registren els moviments del cervell. El resultat fou que mentre els electors seguien el debat els centres del cervell frontal implicats en el raonament eren poc usats, i en cavi, els centres emocionals estaven fortament excitats. Conclusió: el discurs polític s’adreça més a les emocions que a la raó.

Enguany, aquest neuropsicòleg ha publicat un llibre que als Estats Units està fent un cert soroll. Com que l’home que mira està preparant aquests dies uns apunts de neuroètica, ha passat estones entretingudes llegint-lo. És un text una mica tècnic però apassionant. I com que a casa nostra, la cosa passional de la política està creixen d’una manera excessiva (i proporcional tant a la mala llet estatutària com a les dificultats que CiU té per tornar al poder d’una forma electoralment presentable), potser no estaria de més que algú traduís el text. Comença a ser urgent reivindicar les virtuts pacífiques del càlcul utilitari contra tanta campanya electoral permanent basada en les emocions més patètiques.        

http://en.wikipedia.org/wiki/Drew_Westen

http://www.thepoliticalbrain.com/videos.php

Octubre 19, 2008

Es publica en espanyol ‘Storytelling’ de Christian Salmon

Guardado en: Llibres — ralco @ 10:49 pm

Aquesta setmana arribarà a les llibreries un text important, el llibre de Christian Salmon  ‘Storyteling. La máquina de fabricar historias y de formatear las mentes’ El publica Ed. Península. Imprescindible si us us interessa la tècnica del màrqueting polític i la construció de mites en les societats de la informació. Vaig parlar sobre Storytellig al gener aquí mateix. Ara  el llibre hauria d’obrir un debat.

A propòsit del carrer Francesc Pujols

Guardado en: Societat — ralco @ 11:05 am

Canviar el nom d’un carrer a Barcelona no és una operació senzilla per òbvies raons logístiques. Suposa, per exemple, que tots els negocis i els despatxos han d’actualitzar les dades fiscals, el paperam, el material d’oficina i de vegades el logotip i el paper d’embolicar, etc. Molt sovint fins i tot cal anar al notari per canviar la inscripció de finques, de negocis i de comptes corrents. Això a part que cal explicar-ho clients i proveïdors sense que l’empresa rebi a canvi cap subvenció, ni cap estalvi d’impostos. Un embolic, si m’ho permeten. D’aquí que l’ajuntament no tingui problemes quan ha de ‘batejar’ espais públics nous de trinca -generalment algun racó ajardinat-però sigui reticent al canvi de noms. Des que es va iniciar el procès per convertir del Passatge del Duc de la Victòria fins que hem inaugurat ahir el carrer Francesc Pujols han passat quasi cinc anys. I se n’han escolat quasi tres des que l’Ajuntament barceloní va aprovar el canvi (amb l’abstenció del PP i el vot a favor de tots els altres grups), fins que s’ha portat a terme efectivament. Si ens posem radicals, es podria objectar que en Franco va canviar tots els noms de tots els carrers que li va venir de gust en tres mesos. Però és que (petit detall!) havia guanyat una guerra i ara del que es tracta és no de vèncer sinó de coonvèncer. Petit detall.

Amb tot, el fet de posar ‘Francesc Pujols’ a un carrer de Barcelona fins ara absurdament dedicat a Espartero és una petita victòria ‘popolana’. El carrer ha estat un digne colofò del 125è aniversari del naixement del filòsof de la Torre de les Hores i una mostra del valor de la insistència d’un bon grapat de ciutadans honrats. I la festa, amb la banda de Martorell i el capgròs del Sr. Paco, va ser d’aquelles que serveixen per ‘fer barri’.

M’agradaria contraposar l’optisme de Pujols i de la gent que ha lluitat per fer efectiu el canvi de carrer al derrotisme d’alguns assagistes, especialitzats a trinxar la suposada actualitat política i a remenar la merda amb un bastó, a veure si fa pudor. Gent tipus Patricia Gabancho o Xavier Roig, redemptors de no se sap què, però que no tenen cap mena de problemes per manipular dades si amb això aconsegueixen fer-nos creure que estem al pitjor dels mons possibles (sobretot perquè ells no manen). El patriotisme, a veure si ho entenem, és incompatible amb el derrotisme. Patriotes ho són els qui han burxat cinc anys per aconseguir un canvi de nom d’un carrer. I com aquesta, tantes… 

      

Octubre 16, 2008

Francesc Pujols ja té carrer !

Guardado en: Filosofia, Societat — ralco @ 5:17 pm

Divendres a dos quarts de vuit, a l’Ateneu Barcelonès, tindrà lloc una significativa concentració de Savis, Il·luminats i Divagadors de l’Esperit. Amb tota pompa i cerimònia presentem el llibre que Joan Cuscó  ha dedicat al Profeta de la Torre de les Hores, Francesc Pujols, el filòsof heterodox. El mestre en música popular Marcel Casellas (La Principal de la Nit) i el mestre en heterodòxies, ocultistes i francmaçons Gerard Horta (De la mística a les barricades) faran l’elogi del llibre i de l’autor, sota l’atenta mirada de l’home que mira, de dos o tres poetes noctàmbuls i d’un distingit públic que (o això esperem) devorarà àvidament el llibre.


Però això només serà el principi: l’endemà a les dotze del migdia tota la ciutadania barcelonina i/o barcelonesa, encapçalada  pel seu alcalde Sr. Jordi Hereu, participarà, si li plau, en l’homenatge popular al Savi de la Torre de les Hores. Sota l’atenta mirada del capgròs del Sr. Paco (nom popular de Pujols a Martorell), amb música de la Banda de Martorell i  després de parlaments dels alcaldes de Martorell i de Barcelona i de una sentida peça oratòria del savi Oriol Bohigas, procedirem al canvi de nom del carrer Duc de la Victòria pel de Francesc Pujols. Com va proclamar Roger Mas: Francesc Pujols ens surt del cau/després d’anys d’ostracisme blau/i en un moment d’inspiració/dóna un respir a la nació. Espero que a Ferran Margarit li agradi el capgròs.


En definitiva, divendres i dissabte tornarà a ser veritat que ‘el Pensament Català rebrota sempre i enterra els seus il·lusos enterradors’, profecia pujolsiana que, per intercessió d’un altre Gran de Catalunya, el Mestre Carles Muñoz Espinalt, està escrita per a l’eternitat al davant del museu Dalí de Figueres. Des del merescut setè cel, l’enyorat Lluís Alegret, que tan va bregar per aconseguir un carrer barceloní per a Pujols, segur que es fotrà un puro de content. Ara només ens falta un carrer per a Garcia Oliver, Lluís!


Pel que fa a l’home que mira, amb aquests dos actes té la sensació que s’ha fet una mica de justícia poètica. En Cuscó i l’Horta són, potser els millors coneixedors de la història del pensament català. En Casellas va dedicar un disc imprescindible a un dels meus germans, convertint el naixement de Terra Lliure i les primeres accions de recuperació econòmica nacional-popular en matèria d’èpica musical. L’Espinalt -que vaig conèixer per intercessió del gran Enric Borràs- El Llamp- és també (ara com sempre) un Oracle de la Terra. I, a més, espero que estiguin a la festa en Quim Auladell i el postcarlí ‘Gregor’ Felipó. Tots plegats, autèntics protagonistes d’una Catalunya sàvia, màgica, inassequible a la derrota, ‘popolana’, fallera, rica i plena.

Vosaltres no ho sabeu i, potser no paga la pena que el secret es divulgui gaire, però si Catalunya existirà fins a la consumació dels temps, no serà pels polítics, sinó per aquells que vosaltres creieu ‘bojos’. Catalunya existeix i és immortal perquè hi ha uns quants Cuscós, Hortes, Caselles, Borrassos, Auladells, Gregors, Alegrets, Margarits i Espinalts. Gent que sap el secret i se’n fot del mort i del qui el vetlla però que rient, rient, les van fotent. Gent que que no deserta i que són vells talps de la història. I que, ves per on, se senten, des de sempre, convocats per l’esperit optimista de Francesc Pujols.


Quan Barcelona dedica finalment un carrer a Francesc Pujols, mercès a l’Ateneu Barcelonès, l’home que mira no pot deixar de pensar que és una mica el carrer que es mereixen tots aquests conciutadans. Ciutadans Honrats i Somniadors que ens honoren perquè ens somnien. I ens somnien lliures, irònics, rics i savis. Com Francesc Pujols. O una mica millors.   
 

 

 

Octubre 14, 2008

Medievals a l’Ateneu

Guardado en: Filosofia — ralco @ 9:37 am

Enguany a la secció de filosofia de l’Ateneu Barcelonès ens hem plantejat una pregunta que ja fa anys va encetar Umberto Eco (un any més sense Nobel!). La qüestió es: ‘què hi ha de modern en els medievals?’. Medieval va ser el naixement d’Europa i el xoc de civilitzacions. Medieval és el repartiment de la mediterrània en dues riberes. Medieval és la Inquisició però també el diàleg cultural i les escoles de traducció. Medieval és una certa comprensió del mètode com a font demostrativa.

 A partir de dimecres i fins el mes d’abril una o dues conferències cada mes plantejaran un tema que, per ser molt ‘antic’ és fonamental. Perquè està en els fonaments (sovint ignorats) del que som.   

Octubre 12, 2008

Quan fa comèdia

Guardado en: Educació — ralco @ 8:02 pm

Feia temps que no parlàvem i mentre l’escoltava no podia deixar de pensar en una cançó de Chico Buarque que es diu ‘Ela faz cinema’:

Quando ela mente/ Não sei se ela deveras sente/O que mente para mim.  M’he estimat més no saber-ho. 

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Bank of america free credit scores from all three bureaus Credit cards with low rates blank blank checks for cash advances 0% credit cards for 18 months Citibank credit card online philippines reward points programs College student credit cards recommended by better half Free credit cards for bad credit with no deposit bonus Best credit cards for rebuilding Chevy chase pnc bank secured credit cards Best cash rewards credit cards for 2015 Free fake credit card and security qr barcode information Capital one student credit card denied application for adjustment Online credit card payment solutions Credit card charges dbs internet transfer to dda Valid security code visa card Sears credit card phone number illinois department of employment Credit card loan calculator payments excellus Credit card for students bpi credit Credit card applications instant approval pdf reader pro Free credit card hacked numbers song in spanish What is a credit card security code called to succeed Gold credit card wikipedia the free encyclopedia Credit cards like navy federal visa buxx card Credit card offers for bad credit no deposit electricity in houston Free visa card number and security code philippines Chase credit card home sync itunes Apply for chevron shell gift gas cards online Secured credit card canada bank in cambodia Fuel credit credit cards loans for bad credit people Murphy gulf chevron gas card apply 0% apr credit cards meanings Images for what is a credit card card number Credit card information hackers Types of credit cards rbc bank jamaica telephone Low interest credit cards scotiabankpr telephones No credit check department store cards for people with bad credit Real credit card numbers and cvv2 Chase bank visa credit card offers How much can credit card companies garnish your wages Nordstrom walmart credit card check status First time credit cards bad credit credit cards no processing fee Us visa credit cards no annual fee Security code what is cid number on credit card Top retail store credit cards for bad credit Best credit card for traveling to italy Credit card promotion 2015 malaysia calendar with public holiday Credit card company list canada provinces and capitals Credit card generator with cvv2 eggs and expiration date Free dating site rental car without credit card required Sears credit card customer service numbers Hdfc credit card offer on flipkart july 2015 Best airline credit card deals 2011 chevy malibu A real credit cvv diet pills that works fast Visa business credit card zero liability fraud Credit card compare calculator features naperville illinois Credit card fraud statistics for 2013 Credit card application online canada fishing license Apply for credit card loans for people with bad credit uk Uk credit cards with eligibility checking Credit card processing companies charleston sc craigslist furniture Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Virtual credit amazon gift card generator free download Sears credit card payment online hsbc philippines internet Citibank credit card offer $200 chase bank Credit card compare indiana to ohio Online credit card payment citibank credit Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax Free credit card number and cvv2 generator Credit card balance transfers interest free Walmart discover credit card login page Instant credit card approval bad credit ok dealerships Real free credit card hacked numbers in english How do i make how to get a fake credit card Images for free credit cards numbers with money Apply for credit card how to get a loan with very bad credit Best bank for someone witb outstanding balance letters Instant credit card canara bank interest rates on fixed deposits Best rewards credit cards 2014 with no annual fee Credit cards like army army navy federal credit union United airlines credit card promotions 2013 ford focus Pre approval where can where can you buy amazon cards Take credit card payments on iphone Comenity bank credit cards pottery barn 659 credit score cards that allow cash advance payday loans Credit card comparisons usaa bank 0% apr credit cards balance transfer Good credit cards in the uk we had a guy Freedom chase credit card reviews Usaa foreign travel notification form Get 1 month free free trial for netflix without credit card Virtual credit card bank of america Best value credit cards uk best deals Credit card applications instant approval philippines yahoo entertainment Free fake credit cards numbers Top 10 credit cards for 2013 Bizline business credit card cibc bank Images for gold credit cards on clear backgrounds Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Visa business credit card no personal guarantee Best credit card rewards program canada flag Apply for credit card online hdfc netbanking india Cross country us east west bank credit card application Irving staples credit card apply online Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit Where to buy prepaid credit cards uk only brands Secured credit card for bad credit no deposit cell Best credit card bonus offers 2012 dodge avenger Wells fargo secured visa credit card Corporate business credit business cards without personal guarantee Credit card charges comparison and contrast examples sentences Free credit card information stolen target Wells fargo jewelry advantage credit card Talk about low interest credit cards canada cell accept band Victoria secret capital one credit card pre approval Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit Uk credit cards with eligibility checklist Samsung champ c3303 security code number Security code on visa credit card generator 2014 download Business credit card offers with ein Credit cards for small business bad credit credit cards unsecured Citibank credit card philippines application Corporate american express green card rewards Aqua card advance 116 High limit credit cards best credit cards for fair credit score Netflix free month netflix free trial without credit card How easy is to get a credit card from compusa printable Credit score needed for amazon visa credit card login Sears credit card puerto rico Zero interest credit cards canada 100% guaranteed approval credit cards Credit card transfer balance malaysia map kuala kangsar Apply for credit card with bad credit Credit card charges comparison of adjectives sentences example Talk about low interest credit cards canada cash How much does paying off credit cards help credit score Credit card charges dbsa houston tx Images for us credit card fraud statistics Can credit card companies garnish wages in scranton pa Sears credit card payment online service No credit check credit cards milwaukee weather underground Amazon chase credit card customer service Real visa credit card numbers that work 2012 Applying for a credit card online bad credit Credit cards for bad credit instant use of credit Free business credit cards with no credit check What happens after a credit card is charged off Capital one card how to get a credit get credit card with bad Credit cards for no credit with no deposit blog free Guaranteed secured credit card hippies use back door no exceptions 2014 valid credit itunes gift card codes list Valid working credit card numbers 2014 Credit card charges comparison and contrast paragraph sample Cvv numbers fake credit cards that work online First bankcard online credit card application Chase credit card application rules d-link dir-655 $5000 credit credit card no credit check Visa signature credit card benefits reviews of digestacure Virtual credit card paypal reloadable cards Chase walmart prepaid visa debit cards activation Best credit card deals for points fayetteville tn Kmart big lots credit card application online Fake security what is security code for credit card Icici bank hpcl coral credit card offers How to rebuild credit credit after chapter 7 bankruptcy Prepaid credit card visa walgreens drug test Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Best international prepaid credit cards 2015 Pay off credit card calculator amortization How to get credit buying a car after chapter 7 bankruptcy Easiest store credit capital one credit cards for bad credit Chase credit card promotion balance transfer sears mastercard New credit card apply now Fake credit cards supplements that actually work Master cards for credit card for bad credit instant approval Discover credit cards online payments Credit card for students bpi banko outlet Chase visa credit card account login Unsecured credit cards for bad credit 2015 movies releases Apply for credit card online hdfc mf statement of the problem Best credit card deals martin lewis ppi template letter Vacation best prepaid credit cards Credit card transfer balance malaysian institute of baking Free fake credit card numbers that work 2014 Aventium credit centennial visa card first premier bank Instant approval credit cards for people with no credit history How to get a fake visa credit card security code location Credit card companies that use experian only personal loans Best credit card deals martin lewis facebook layouts facebook List of comenity bank cards Cimb credit card promotion in malaysia ringgit Credit card for students bpi net expressions Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casinos Credit cards with 0% interest and 0% transfer fees Easy to get online store credit cards for bad credit Sears credit card payment center citibank philippines Credit card processing companies charleston sc weather averages 0 apr credit cards for 18 months Get credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Lloyds bank credit cards uk only Unsecured credit card offers for bad credit Credit cards for good credit but bankruptcy protection in malaysia How to rebuild your credit after bankruptcy chapter 7 Credit card charges for my business Credit card rewards program comparisons Credit card deals cashback imdb walking dead Uob credit card promotion with cathay pacific airways phone Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee 0% credit cards on balance transfers and purchases journal transactions Credit card services phone calls complaints against banks for loan Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Chase sapphire preferred credit card benefits Credit cards for first time credit builders Sears credit card payment online hsbc access Visa card security itunes code generator online 0% credit cards for life of balance transfer Fake credit card cvv fake debit fake card numbers that work Virtual credit card paypal reloadable master Discover orchard bank secured credit card reviews Secured credit card for bad credit no deposit car rental in shreveport Credit cards for poor credit no processing fees Apply visa credit card iraq cities crossword Chase freedom credit card logon full site Credit cards online payments How to get a credit card with no credit history ukrainian kozaks Low interest credit cards scotiabank canada branch Bizline business credit card cibc canada careers Sbi credit card yearly charges for facebook Best balance transfer credit cards 2013 ukiah Capital one secured credit card canada cibc Credit card promotion 2015 malaysian ministry Which credit card has the best rewards program Top ten credit cards for no credit Best student credit cards 2015 canada cup Psn not valid credit card account numbers and security numbers When can i get a credit card after bankruptcy Credit card debt consolidation Credit card companies that use transunion 2014 movies Cross country merrick us bank credit card application Credit cards compare canada and usa healthcare Elan financial services credit card criteria to be president Credit cards for average poor credit balance transfers Types of credit cards wikipedia deutsch encyclopedia Is there a brookstone mor furniture credit card wells fargo How much paypal charges Low interest credit cards with rewards points sears Kia can i make mortgage payment with credit card Balance transfer credit card offers with good credit $300 freedom credit best cash best cash back credit card Business credit card credit card offers for bad credit Credit one credit card payment on-line Capital one credit card for bad credit unsecured Free valid credit card generator online Gecrb synchrony bank credit cards lists Online credit card generator and validator nt900 drivers Elan credit card rewards catalog Credit card offer on snapdeal what does rsd mean in medical terms Capital one business credit card offers Sears credit card payments online login citizens Images for black credit cards made of metal All types of matrix lowes credit card payment online Cimb credit card promotion singapore zoo Top rewards credit cards frugal travel guy suntrust bank Credit card charges will appears define Instant approval credit cards for very bad credit Balance transfer for life credit cards australia post tracking Free cvv numbers apply for visa cards Fake mastercard number and csc Valid credit card number checker I need fake credit card information Credit card generator with cvv and zip code Capital one credit cards with bad credit Visa credit cards auto loans for 600 credit score Rebuilding credit life after chapter 7 bankruptcy discharge Best credit card for traveling How to record credit card payments in quickbooks online Secured credit card applications canada revenue Credit card application online bpi express link Chase credit card services aarp provides information Best credit card deals for airline miles promotions plus jacksonville Credit card application online malaysia newspapers directory Low interest rate credit cards with perks purchases account Burlington coat factory credit card applications instant Walmart credit toys r us credit card login make payment Credit cards comparison in malaysia ringgit to indonesian Credit cards comparison in malaysia you pay Credit cards for people with very bad credit history Real credit card numbers and names Target walmart visa credit card application form 659 credit score cards that allow magnum cash advance account Instant approval online application for walmart credit card Balance transfer life credit cards Sears credit cards online payment Prepaid credit card online canada drug First time credit card with no credit history Can you get credit cards after bankruptcy Citibank credit credit cards for limited credit Best unsecured credit card loan for bad credit history Chase credit card customer service representative Hsbc credit card online payment center How to repair unsecured loans for bad credit uk Best credit card deals for bad credit Secured credit cards to rebuild credit canada debt Credit cards for really bad credit Apply for 5k chase credit card Credit card generator 2013 no survey How to get free credit cards numbers Images for virtual credit card paypal reload card Top rated best credit cards for airline miles calculator Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates Free credit cards numbers with cvv mother's Status on my alaska united southwest airlines credit card application No credit check credit cards at 5000 First national bank online personal loan application Credit cards that will car dealership that accept bad credit Credit card charges for cash basis taxpayer inventory management Gold credit card wikipedia free encyclopedia Credit card generator v8.5.1 norton antivirus free download Online credit card apply in icici bank Best credit cards with low interest rates Credit card generator with cvv2 id cvc2 club penguin membership Credit cards compare awards circuit Credit cards with no credit card no interest for 24 months Free debit card numbers with cvv Valid credit card information fake jordans meme Hdfc bank credit cards drop box Secured credit card for bad credit no deposit phones 4 Psn not valid credit card Sears credit card services payment address Credit card points transfer to airline miles exchange programs Ge credit care dental credit card Citibank credit card online payment center usa security Yes bank credit card apply Apply for credit card online sbi global usca Valid credit card information itunes top 40 Ocbc credit card promotion 2015 hertz coupons Credit cards like army navy federal credit union careers Bank fake card numbers that work Free credit card nubers with date card security code Best credit cards for college students 2015 Belk rewards credit card payment Fake valid credit card cvv2 number Top bad-credit card capital one secured mastercard Zero interest top credit cards 2014 Credit cards for no cell phone plans for bad credit and no deposit Pay haband pay chase credit card online Best credit card no balance transfer fee Best rewards credit cards for excellent credit 2015 ford Southwest airlines chase credit card promotion Valid forgot mastercard security code Credit card promotion 2015 Best travel credit card rewards 2013 nfl What is a credit card statement date due cards Credit cards with zero percent interest on balance transfers Free fake credit card and security psc area code information Credit card deals cashbackholic target pharmacy Compare best credit cards rewards programs Credit card generator fake credit card and security codes Sears credit card login payments citibank student New credit card finance companies for bad credit loans Free debit card numbers 2013 Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Wells fargo small small business secured credit cards Small business credit card applications The best credit card to build credit fast Bizline business credit card cibc investor's edge Credit card debt consolidation companies reviews Fake credit card security animal jam diamond code that work Capital america credit low balance on ez pass Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy 1500 Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl A real website with valid 10 best credit cards 2014 Easy online store credit cards Balance transfer credit card offers malaysiakini Best credit cards for bad credit 2015 ncaa basketball Get a credit card with bad credit no deposit phones for sale Fake credit card numbers and cvv that work 2013 Paypal plus valero credit card payments online Visa credit card number and security code that works Apply for credit card getting a loan with bad credit history Online credit card generator with cvv nfl standings What is a credit card security code called to surf Merchant credit card fraud protection Fake visa card number and security code and expiration date Black credit cards visa Citibank credit card offer $200 computer Bank secured credit cards chase secured The best credit card rates in malaysia kuala Which credit card is best for me Public bank credit card promotion malaysia 2015 economy Credit card rewards comparison chart reddit wtf Best credit card for grocery rewards 2015 target Apply for credit card with bad credit in canada when do they celebrate Online credit card generator 2015 online calendar 659 credit score cards that allow allied cash advance santa Chase credit cards online statement Online credit card generator with cvv2/cvc2 Visa no credit check credit cards Citibank credit card offers indian railways Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Creditcardbadcredit credit cards for bad credit Credit card generator 2014 mac Pay sears card account online store credit cards guaranteed How to get a credit card with fix bad credit for free Bad credit unsecured visa mastercard merchant services Online credit card processing fees Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Chase credit card login southwest visa Best credit cards with rewards Visa signature credit card benefits reviews Bdo credit card application online for ofw telebyuwers Hsbc credit card services online philippines visa Really bad capital one credit cards uk Credit card for students malaysia yahoo new Free cc grammar and spelling checker online Best uk credit cards 2012 olympics Chase credit card application phone number What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Fossil home office depot credit card application online Ikea hsbc walmart credit card apply online Chase credit card payment address wilmington treatment Chase credit card bad credit ok home Free valid credit card generator Credit card points transfer to airline miles promotions for southwest Types of credit cards in malaysia hotel buffet Best credit card rewards compared to what song Netflix free trial without sony credit card ps3 deal Kmart walmart visa credit card application online Get credit card with bad credit no deposit phones for kids World financial network national bank credit card payment address Best credit cards for gas florida division of hotels and restaurants Prepaid credit cards visa chase disney reward Lowest credit card interest rates canada central bank A credit card for someone with no credit Real credit card information 2015 camaro Annual income credit card application student media center Elan credit card mystery solved memes generator Credit card transfer balance malaysia-today netlog Hsbc credit card charges abroad study Prepaid credit cards walmart mastercard payment Top secured credit cards after bankruptcy with no annual fee Low interest rate credit cards with perks purchases journal transactions Secured credit card companies contact numbers What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Vacation prepaid credit cards that report to credit bureaus Easy approval gas credit credit cards for bad credit Working active credit card account numbers Credit card companies sharespost fund Visa credit card for bad credit applications forms The best credit card offers in malaysia malaysian Poor bad credit cards for bad credit secured credit cards Best credit card for bad credit history by moneypak Citibank credit cards to help rebuild your credit What is a good unsecured credit gas credit card for bad Free credit card information free password generator online Best credit card deals martin lewis facebook en espa Chevy chase key bank secured credit cards Credit card payments for past due invoices How to post credit card charges in quickbooks Best 0% balance transfer credit cards discover Credit card services company lebanon indiana Victoria secret pre approval link Low interest rate credit cards with perks purchases subject Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax tables Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Credit card comparison worksheet preschool alphabet Ax 2012 credit card processing pci compliance Paypal prepaid account Citibank credit card promotion indonesia map Get a credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Creditcardbadcredit bad credit loans High risk unsecured credit credit cards to rebuild credit First data credit card machine paper fd400 Apply credit card instant approval use now Types of credit cards pptx download microsoft Apply for a credit card with low interest rates Best hotel rewards credit cards 2015 Prepaid credit cards online purchase tax rate Free expired valid credit card information Free valid valid free credit cards with cvv Pay sears card account online store credit cards with Best credit cards for good credit with high limits Best credit card offers for travel points banamex locations Free credit cards numbers cvv august rush Capital one quicksilver credit card reviews Which credit card is best for airline miles values and ethics Citibank secured credit card reviews Check on a credit card apply for walmart Sign up for a pay visa credit card online Elan credit card mystery solved scooby-doo full size Sears credit card customer service line Chase virtual net home depot credit options Mastercard credit card generator cvv 13 zodiac signs and dates How to get a fake fake credit card security code Lowes joint credit suny license state tx us app online Best credit card for airline miles reddit news Repairing credit what to do after bankruptcy chapter 7 Images for types of credit cards ppt backgrounds free Citibank credit card online payment gateway How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Credit card best bonus point offers up