L’home que mira

Noviembre 28, 2008

Política contra pronòstic

Guardado en: Política — ralco @ 10:54 am

 

A principis del segle passat Gustave Le Bon va teoritzar les dues condicions necessàries per guanyar unes eleccions: lideratges forts i programes polítics ambigus. Curiosament l’experiment polític català nega les dues premisses: el lideratge montillesc pot ser més o menys eficient, però no es pot qualificar de ‘fort’. I el programa de govern els va sortir tan excessivament detallista que, si tinguéssim una oposició amb cara i ulls, sobrarien maneres de criticar incompliments.

Però, amb tot, el Tripartit funciona raonablement bé i fins i tot pot guanyar dos escons segons les enquestes. Sentint els darrers discursos de Montilla i Carod ningú no diria que passi res de seriós al país. I si passa no és culpa de ningú, o potser és perquè estem voltats d’unes estranyes figures anomenades ‘deslleials’ que van molt bé per carregar-los els neulers, però que ningú no sap molt bé si són d’aquí o d’allí. Perquè més deslleial que el pobre senyor Mas venent-se l’Estatut a La Moncloa… 

L’oposició, per la seva banda, sembla que vingui d’Arbeca. Si tot el que se sent capaç de fer CiU és tan original com un congrés catalanista, o ressusscitar Macià Alavedra i demanar informes a Esade, ja m’explicareu el futur que els espera! Per fracassar, no hi ha res tan efectiu com omplir la suposada Casa Gran de gent amb més passat que futur i no fer ni la més mínima proposta als vuit o deu individus realment valuosos del món universitari o de l’àmbit neoempresarial que (potser) podrien decantar la balança. 

‘In fact’ els avions per al proper pont de la Constitució van plens i hi ha cues per anar a esquiar. Es compleix la profecia d’aquell filòsof socialista català que, quan li vaig preguntar fa més de vint anys, perquè calia un pont tan llarg em va respondre ‘tu és que no saps com va de bé per comprar els regals de Nadal a Londres!’ El país, per la seva banda, feliç i més o menys anestesiat. Al cap i a la fi, si les coses us anaven bé abans de la crisi, segurament us continuen anant bé. I si us anaven malament, no us vindrà de nou. Contra pronòstic, la crisi desminueix les possibilitats de la política i augmenta les de la ‘ministració’. Em sembla que caldria desar el manual de Le Bon a la biblioteca i assumir que conceptes com ‘geopolítica’ i ‘lideratge fort’ pertanyen al passat.

Noviembre 23, 2008

Cada vegada entenc menys coses

Guardado en: Política — ralco @ 1:42 pm

M’estic fent vell. Hi ha massa coses que no entec.

Aquests dies estic deshabilitant les pestanyes de comentaris perquè tinc una entrada de spam impressionant (tres-cents missatges avui). I no entenc per què.

Tampoc no entenc gaire de què va la moguda contra el Pla de Bolonya. És a dir, entenc perfectament que els estudiants de Lletres (quí i arreu) estiguin tips i farts d’un horitzó que els converteix en ‘lumpen’. Però això. què té a veure amb Bolonya?

Ja posats no entenc tampoc els nervis de molts blocaires especialitzats en economia, que ara es dediquen a l’espiritisme.

I encara entenc menys la barra d’alguns conciutadans meus que van tenir ‘le gros culot’ de defensar en una manifestació d’amiguets el tal Jiménez Losantos a qui suposadament la Generalitat ‘ha robat’ un parell d’emisores de ràdio. En primer lloc perquè et robin una cosa ha de ser teva. I l’espai radioelèctric és una concesió que no pertany a cap persona física. A més, en Losantos ha estat condemnat sis vegades per la justícia espanyola, per mentir i insultar. Diria jo que, normalment, als delinqüents no se’ls atorguen freqüències de ràdio. Al menys en països normals, oi?      

Noviembre 21, 2008

Sempre és a Troia

Guardado en: Llibres — ralco @ 11:44 am

Sospito de fa temps que les cendres de Troia encara fumegen. Alguna cosa d’allò més primitiu i més irrefrenable en els humans resulta impossible d’apagar-ho i estem condemats a arrossegar-ho per sempre. La Ilíada, sobretot, va ser el primer mapa de les passions humanes. Després Occident ha fet algunes precisions (sempre m’ha impressionat el canvi de significat del mot ‘philós’ que en Homer no significa encara ‘amic’), però Hèctor i Aquil.les, Paris i Helena (i fins i tot el funeral de Protesilau, tan modern quan paga el preu dels precursors) estan vius en algun racó de la psique fins i tot per als qui no els han llegit. És clar que hem conegut més tard l’amor cortès dels provençals i la ‘jouissance’ de les Llums, però sempre, al fons del nostre model de civilització avui en crisi, queda alguna cosa de grec arcaic i de pa tendre. 

Dimarts a l’Ateneu Barcelonès es presenta un nou llibre del professor Jaume Pòrtulas, Introducció a la Ilíada (Fundació Bernat Metge) i tindrem ocasió de discutir-ho amb ell.  

Noviembre 18, 2008

Terricabras tradueix Freud

Guardado en: Llibres — ralco @ 11:28 pm

 

Terricabras tradueix EL MALESTAR EN LA CIVILITZACIÓ i ho explica en aquest post.

http://www.terricabras-filosofia.cat/cat/weblog_comentaris.asp?ID=18949&PageCounter=0

Dimarts 2 de desembre (a, les 19:30 - abans 2/4 de 8) comentarà la seva traducció a l’Ateneu Barcelonès. Amb una mica de sort repenem el debat freudià que Martí Domínguez sintetitza en aquest link:  http://www.infofilosofia.info/modules.php?file=article&name=News&sid=319

 

 

Noviembre 16, 2008

Prou educació per al pessimisme cívic, si us plau!

Guardado en: Educació — ralco @ 12:09 pm

Al llibre d’Educació eticocívica del meu fill (Mores - Vicens Vives), s’explica una història entendridora: ‘Hi havia una vegada un nen que va tenir sempre tot el que demanava, si més no totes les coses que demanava. Els seus pares, forçats a realitzar llargues jornades laborals, l’estimaven molt i desitjaven veure’l feliç les poques hores que podien estar amb ell. Constantment li feien regals, a ser possible molt cars, i intentaven no negar-li res del que demanava perquè estigués content i els estimés molt (…) El nen va anar creixent i … ‘

L’exercici que es diu ‘llegeix, redacta i reflexiona’ (per cert: ¿l’ase que ha escrit el llibre no sap que abans de redactar s’ha de reflexionar?), pretén que, a partir d’aquesta ‘i….’ amenaçadora, el nen ‘extregui les conseqüències pertinents’  i pregunta si tenir uns pares així ‘Contribuirà a fer-lo més feliç o més desgraciat en la vida’.

La meva resposta és clara. Tenir uns pares com els del conte seria tota una sort. L’home que mira pot explicar que té dos fills, una nena de dinou i un noi de quinze, que han tingut sempre tot el que han volgut i a qui mai no els he negat res, incloent-hi roba i viatges ultracars. El resultat és que una està fent segon de Medicina amb un nou setanta-sis de promig i l’altre està acabant secundària amb un promig de notable alt (considerant que, com els seus pares, és alèrgic a la gimnàstica no està gens malament).

Si no et neguen mai res ¿et maleduquen? Apa i què més! La veritat és exactament la contrària i ho sé per experiència. Perquè sé com em van educar a mi perquè he procurat fer exactament el contrari amb els meus fills i, en la part que depén de mi (deixant de banda la dotació genètica que hagin rebut, excel.lent tot cal dir-ho), me n’he sortit amb  èxit contrastable. Educar la mainada per ser rica, lliure, desvetllada i feliç és educar-la bé. Disortadament, però, encara hi ha massa gent que odia la felicitat, que maltracta el seu cos amb gimnàstica i la seva ment amb submissió al poder. Educar infants perquè acceptin ser pobres (de butxaca i d’esperit) submissos al poder, reprimits de cos i ànima, etc; això si que és és fomentar la mala educació.

Ja ho va dir Keynes, que era ric (i ho porta a la pràctica Zapatero, que se n’acabarà essent): ‘Tristos aquests temps en què hem de fer creure a la gent que les coses boniques són lletges i les coses lletges són boniques, simplement perquè les coses boniques són cares i les coses lletges són barates’. Donca això. Menys valors, si us plau, i una mica més de veritat.

 

 

Noviembre 14, 2008

The World Kindness Day

Guardado en: Societat — ralco @ 10:39 pm

Encara que ningú no us jo hagi fet saber, ahir, dijous, 13 de novembre, va ser el Dia Mundial de la Bondat. Ni més ni menys que The World Kindness Day. Poca broma, vet aquí un dia molt ‘emo’, senzill com una idea australiana, i que vol commemorar: the beginning of a global reaction to the exploitation of our human and natural resources.

Decidit a commemorar-lo vaig assistir a un funeral, em vaig emprenyar amb un editor maldestre, vaig regalar un diccionari de mots locals gironins a una biblioteca pública, vaig començar a llegir la biografia de Paul Valéry que acaba de publicar Fayard (1.361 planes, índex a part, eruducció i saviesa de Michel Jarrety) i se’m va reproduir la lesió a l’esquena, que comença a fer-se crònica cada tardor/hivern. Hi ha dies que, com deia Valéry l’any 39: ‘La vie ne chante plus’. Tant de bo que el diccionari, un moment o altre, faci favor als arqueòlegs.

Sobre la traducció dels llibres sagrats

Guardado en: Filosofia, Llibres — ralco @ 9:44 pm

Alexander Fidora i Òscar de la Cruz plantejaren dimecres passat a l’Ateneu una hipòtesi molt significativa per explicar una aparent paradoxa. ¿Per què eren millors i més utiltzades les traduccions medievals de clàssics grecs passades per l’Islam que no pas les fetes directament al llatí des de l’original grec?

La seva resposta em va semblar interessant i també, (cal dir-ho?), significativa més enllà del debat sobre Occident l’orientalisme. En les traduccions gregues predominava una versió ‘ad litteram’, i hom traduïa paraula per paraula, amb la fidelitat de qui traspassa un text sagrat.  El resultat és que no s’entenia res. En canvi, les traduccions de l’àrab eren ‘ad sensum’, és a dir pel sentit o pel significat. Es passava del grec a l’àrab, de l’àrab al vulgar i del vulgar al llatí. Però s’entenia.  

Em temo que quan es diserta (generalment amb pedanteria insofrible) sobre ‘la bona manera de traduir Nietzsche’ es confon el text nietzscheà amb les Sagrades Escritures. A alguna gent els agradaria que, efectivament, no s’entenguès res perquè així podrien fer figura sacerdotal. I efectivament (testimoni Lou von Salome) Nietzsche volia escriure unes noves Sagrades Escritures. Però per a una Església en què, divertidament, tothom fos heretge.

Noviembre 12, 2008

La traducció discutida

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:56 pm


A Madrid, en temps no gaire gloriosos, l’ABC va encunyar una frase que va acabar essent un tòpic. Deia ‘Está siendo muy comentado en esta Corte…’ La frase en qüestió només volia dir que el tema el comentaven tres o quatre amics dels germans Anson. Doncs bé, aquest post hauria de començar dient que està essent molt comentada en l’àmbit dels filòsofs, la carta al Director que Sánchez-Pascual ha enviat a la Revista de Libros d’aquest novembre protestant per la traducció sembla que barroera dels Fragments Pòstums de Nietzsche publicada per Tecnos.


El link per seguir la polèmica és:
http://www.revistadelibros.com/articulo_completo.php?art=2958


El meu coneixement de l’alemany és quasi inexistent i em diuen que possiblement el problema és que els traductors han treballat amb la primera edició de Coll-Montinari, la que ara s’anomena  Kritische Studienausgabe però no amb la darrera -que corregeix els errors de l’anterior. En tot cas, un traductor ha de treballar amb la millor edició possible i no amb la que tingui a mà. Tinc la sensació que aquesta polèmica no hauria de quedar només en l’emprenyament d’un benemèrit nietzschià com Sánchez Pascual.

De fons hi ha una qüestió que implica un pacte de confiança entre els lectors i les editorials: quins criteris de control de qualitat hauria de superar una traducció? Si la carn de vedella o les joguines de plàstic tenen controls: per què no els tenen les traduccions? I ja posats: a quin preu es paga una traducció de filosofia. Ep, jo pregunto…   

Noviembre 7, 2008

Dark Ages: el pensament medieval i l’Islam

Guardado en: Filosofia — ralco @ 8:24 pm


Un món tan aparentment assossegat i acadèmic com el dels estudis de la filosofia medieval, està molt remogut darrerament. La publicació el març d’enguany a França del llibre de Sylvain Gouguenheim ‘Aristòtil al Mont Saint-Michel’ (Seuil) ha provocat una autèntica batalla cultural. Vet aquí que Gouguenheim s’ha atrevit no tan sols a atacar en públic d’Alain de Libera, l’autèntica ‘vaca sagrada’ del medievalisme francès, sinó que escomet - i a sac! - contra la tesi oficial de la transmissió àrab de la cultura clàssica grega a Europa.


Que Aristòtil va ser conegut a Europa a través dels àrabs és quasi un axioma indiscut¡t (que no pas indiscutible) per ara. Precisament un savi català, Joan Vernet, han dedicat bona part dels seus estudis -d’altra banda esplèndids- a argumentar-ho en profunditat i el seu llibre ‘Lo que Europa debe al Islam de España’ (darrera edició, Acantilado, 1999), fa autoritat arreu del món. La teoria del deute d’Europa envers l’Islam -que implica la superioritat del món musulmà sobre la cristiandat medieval- té, a més, unes conseqüències polítiques òbvies quan es parla de multiculturalisme, racisme i xoc de civilitzacions.


Que sota les dinasties omèia i abbàsida Dar-al-Islam fos un lloc de tolerància i que, per postres ‘els moros’ ens redescobrissin Aristòtil, potser és més del que alguns partidaris dels arrels culturals cristianes d’Europa estan disposats a suportar. Alguna cosa falla en la cultura europea si als nostres origens hi ha una pila de musulmans ? Vet aquí, ni que sigui de manera retrospectiva, un debat que usa les dades historiogràfiques i erudites com si fossin llances o espases. Però les preguntes són importants. 

¿Es va divulgar el saber grec a Europa de debò gràcies als àrabs; o com argumenta Gouguenheim, més de la meitat dels pobladors del món àrab al segles VII i VIII encara eren cristians per convertir o mig conversos? Constantinoble i els grecs estaven tan oblidats que la cultura grega havia d’arribar-nos a través de l’Islam?  En una cultura com la islàmica, en que la paraula ‘savi’ s’atribueix en exclusiva als ulemes, quin sentit podia tenir la saviesa grega?


La tesi de Gouguenheim, per molt que hagi estat titllada de ‘neocon’ i d’artilleria acadèmica per al xoc de civilitzacions, em sembla interessant o, com a mínim, provocadora. Però em continuen faltant moltes dades. Per això mateix, perquè cal saber més sobre les relacions entre cristianisme i islam als temps medievals, hem organitzat per dimecres a les 19:30 (els dos quarts de vuit de tota la vida) un debat amb Alexander Fidora i Òscar de la Cruz, dos investigadors sobre aquesta temàtica, entre els més significatius d’ara mateix a Catalunya (UAB). Ens trobarem dimecres, dia dotze a l’Ateneu Barcelonès (no pas dimarts, com diu erròniament el web) per encetar un debat. Tant de bo sigui llarg. I per si no ho sabíeu, les conferències a l’Ateneu Barcelonès són gratuïtes.

Noviembre 6, 2008

Esperant notícies de l’Imperi

Guardado en: Política, Societat — ralco @ 12:22 am

Una selecta (?) colla de provincians de l’imperi ens trobem a la sala B del Luz de Gas per esperar notícies. L’home que mira no ha negat mai estar fascinat per l’imperi i també vol saber notícies dels qui manen. No deu ser l’únic. Per entrar a la festa cal figurar en llista i ensenyar DNI però a dins hi ha barra lliure fins les dotze. Passen discretament alguns polítics a retre pleitesia. En nom dels ‘amics catalans’, Artur Mas fa el discurs entre submís i falsament divertit que els caps de les tribus de bàrbars vençuts devien fer al pas de les tropes del Cèsar. Obama manarà molt a Amèrica (a la tercera va la vençuda) i ell manarà molt a Catalunya. El xiulen en dos idiomes, que té mèrit.


Donen bona música i menjar discret i cap a la una de la matinada, amb els primers resultats, arriben aquelles cokiees que només saben fer a Amèrica. Tot i estar a províncies, l’ambient és perfecte, amb una big mama d’allò més tradicional que comença la nit invocant sobre la terra dels lliures i la pàtria dels valents la bandera sagrada. A Adamsville (Tennessee) no ho farien millor. A més com que un ha nascut en una terra d’esclaus i pàtria de covards (Catalonia, of course!), aquestes coses l’emocionen una mica. Saludo alguns professors americans, estranyats de veure’m a hores tan estranyes en lloc tan inopinat. Avui, però, no parlem de literatura. A l’home que mira li encanten els contes de Sultans bondadosos. I en tot cas, per decadent que sigui l’imperi americà sempre serà millor que l’ombra xinesa que s’acosta. Conegut el Sultà blanc, i coneguts els filòsofs amics del Soldà blanc, qualsevol cosa deu ser més passadora. Fins i tot a Adamsville.


A quarts de tres l’home que mira surt del Luz de Gas, una mica sorprès que les ‘jornades històriques’ siguin això. Una mica de música i algun crit. Decideix continuar la festa a qualsevol tuguri. Abans de gitar-se  té temps de sentir Obama preguntant-se retòricament si encara dubta algú que Amèrica és el lloc on tot és possible. L’home que mira, per descregut que sigui, no dubtaria sobre Amèrica ni sobre la ruleta de Mònaco. Per això mateix troba que són llocs fascinants.  

Noviembre 5, 2008

Simposi

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:44 pm

Rebo una invitació per a un Simposi  al qual no penso asisistir. M’ho impedeix un vell prejudici que es diu dignitat i que es meja cru. Per un moment penso si he de comunicar la meva inasistència pels canals habituals i ben educats. Dessisteixo.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Rhb credit card promotion malaysia 2015 school What are some security activation promo codes for netflix Which credit cards use experian only personal loans Valid mastercard number and security code Tj maxx woes webmail co za login Elan credit card mystery solved after 55 years of age Apply for credit card with fair credit nyc doe email Lower credit card interest rates canada historical Citibank credit cards login hk Credit card under 18 uk Free credit cards for people with no credit Online credit card application decision hdfc bank Highest lowes amazon credit card approval rate Bank of america free credit score report government First bankcard credit card of omaha 0% credit card secured credit card offers for bad credit Online credit card application fraud statute of limitation Sears credit card payment online center belk coupons Jeep first bank credit card login Free fake what is the credit card security code Sears credit card payment online center 6 Credit cards for very credit card bad credit uk How to get credit cards online Apply for credit card with bad credit with no deposit blogs Prepaid international credit cards in switzerland english speaking Credit card fraud prevention for merchants Fake valid what is credit card security code High risk unsecured good credit cards after bankruptcy Rooms to go american express credit score requirements Free security code numbers Images for gold credit card size bar Sears pay my credit card bill Credit card processing rates for small business Credit card charges dbsa south africa Is a nab walmart amazon credit card easy to get Visa student credit cards canada feest Updated list list of comenity bank cards Free fake credit card and security usps barcode information Poor no bad credit secured credit cards with no deposit Credit card deals cashback imdb database movies Hsbc business credit card hk express Instant approval credit good credit cards for average Citi credit card online payment center sams club Secured credit card for very bad credit Walgreens prepaid credit card visa card Webbank government ge money bank issued credit cards Visa credit cards for credit cards with bad credit no deposit Hdfc bank credit cards status stalker funny Balance transfer low interest credit cards canada instant Best credit cards to rebuild credit after bankruptcy 2015 new hope Capital one card can i get a credit credit card with bad credit Small business credit cards no credit check Best credit cards to build credit forbes Credit card information stolen from stores like forever Balance transfer for life credit cards australia map queensland Gas cards online gas cards for fair credit Best credit card deals martin lewis biker gang waco Chase disney online credit card payment Dummy credit cards dor itunes help phone number customer service Latest store credit card information theft Free prepaid visa virtual credit cards Credit card rates news Credit card promotions advertising signs Credit card company policies 5000 credit card limit for bad credit What are the easiest credit cards how to get approved for Best balance transfer credit cards 2012 dodge dakota for sale Low interest credit cards for balance transfers Apply for student credit card online Secured credit card credit offers for bad credit Best credit card bonus offers 2012 toyota highlander Chase credit cards online account services Best credit cards for students uk basketball live Free fake credit card and security qr upc code information Prepaid western union debit cards 5000 credit cards bad credit instant approval No fee balance transfer credit cards 2015 free Free virtual how to get a credit card with money already on it Biweekly credit card payment calculator Credit cards for low how to buy a house with low income and bad credit Citi aadvantage credit card online bill pay Top rated credit cards with points purchases ledger My chase credit card account login Credit card with norton norton security code generator Chase credit card phone numbers Citibank bank of america citibank joint credit card application Apply paypal plus credit card rewards program Visa credit cards bad credit cards for poor credit no annual fee Which credit card is the best for airline miles promotions plus Applying for a credit card with no credit history Best secured credit cards personal loans to help rebuild Top 10 credit cards bad credit Credit card charges philippines news typhoon Credit card fake security codes Hsbc credit card online payment indiana Instant approval extremely bad credit unsecured cards How to activate my micro center credit card wells fargo How to repair fix my bad credit for free Royal bank credit cards canada only passport Free credit card machines for computers Top 5 secured credit cards 2013 Best credit card for students reviews on teachers List of unsecured credit capital one credit cards for bad credit Good credit cards for bad credit 2015 movies Credit card rates in canada Fake csc fake debit card numbers that work Citibank credit card offers 40 000 miles credit card Credit card transfer balance nz news headlines Visa credit card company phone numbers Elan credit card mystery solved meme faces facebook Balance transfer credit cards 0% interest Bbva credit nlds loans I need a fake credit card number and security code Citibank credit card promotions in malaysia jobs Citibank credit card online login statement of cash flow Visa business credit card customers bank Credit cards for credit scores below what is naproxen Same day bad bad credit loans instant decision Credit card offers 0% purchases on credit No credit credit cards with $500.00 limited government Imagine first premier credit card reviews Free credit card numbers cvv codes No credit check credit cards ukraine flag pic Sears credit card payment online center Store cards financed hsbc ing bought by capital one Track citibank walmart target credit card application status Best credit cards mortgage loans for very poor credit Credit cards numbers that australian work visa Usable visa credit free credit card and cvv2 generator Apply for a commercial credit card pellet grills at menards Netflix free trial without mbna credit card canada Free credit card processing form Unsecured credit card bad credit ok Free credit card info generator download Free credit cards numbers watch free movies online without downloading or signing up Top ten credit secured credit best credit cards to rebuild Credit card balance transfer deals nz immigration forms No credit credit cards with $500.00 limited Can you get credit after chapter 7 bankruptcy discharge Types of credit cards sam's club accepts which credit card First premier credit card account payment Capital one credit cards login ukpass postgraduate Free credit card giveaway numbers with cvvvb Get credit card fast online Prepaid credit card visa walgreens drug list Fake credit card where places to buy stuff online Fake csc codes How to get visa credit card in the philippines Credit cards with no processing fee or rental security deposit Secured credit card applications canada flag Apply for credit card bad credit no deposit credit card Best credit card processing companies Sears chase credit card Gold credit card wikipedia Credit unions with secured credit cards Zero apr credit cards 18 months Buy prepaid gas cards online Get american express card with bad credit How soon to apply for credit card after bankruptcy Credit card promotion singapore 2012 Free paypal prepaid credit card uk instant Credit card comparison offerstation in singapore Td prepaid credit card canada visa Prepaid credit cards online purchase sites Secured credit card applications canada post Chase credit card apply status stalker blog Credit card numbers for sale on the black market Department store mail order catalogs with instant credit Credit cards balance transfer no fee + $200000 mercedes Bad credit secured no credit check loans instant decision Gold case credit card holder iphone Sign up for capital one barclay credit card online banking No credit check credit cards australia flag vs new zealand Gold credit card wikipedia deutsch encyclopedia Free working credit card numbers with security code 2014 Chase united credit card customer service phone Can i rent a vehicle with a debit card ? Credit card company reviews Unsecured credit cards credit cards for bad credit 2013 Online credit card generator free valid cvv number Credit card offers for bad credit no deposit verizon 659 credit score cards that allow ace cash advance hours Can i apply for a target credit card online Security code card number on american express Instant credit card applications poor credit Credit card with cvv generators Credit card promotion malaysia 2015 budget pdf Business credit card account Pay sears credit card online bill pay Free credit cards with money 2015 cvv2 Best credit cards to build credit forbes billionaires under 40 Prepaid credit cards comparisons esl Comenity bank cards phone number Hsbc barclay orchard bank credit card pre qualify Free cc numbers with cvv dancing American express zync bad credit loans Low interest credit cards scotiabank online puertorico Best first credit card for teen 2015 Secured visa credit card canada phone Hacked credit card numbers that work Credit card generator apk Business secured credit cards Small business credit cards using ein only application Fair credit card approvals Aqua advance secured credit card reviews Fake credit card info digital thermostat with security code Mastercard credit card apply phone screen Credit card transfer balance no fees British airways credit card in uk people lookup Citibank credit card application status uscg Fake visa visa credit card security code Credit card for students bpi philippines bank hours Best credit cards for badger steam and gas 2014 Compare debit cards and credit cards One free valid credit card with cvv salsa dancing Capital one credit card application status phone Century 21 department walmart disney store credit card application Building credit after chapter 7 bankruptcy Citibank credit card philippines payment centers Apply chase credit card online Credit card charges comparison essays topics Aqua citi card cash advance Does a prepaid credit card work in canada program Credit card services scam 2013 corvette Credit card apply online or take mail offer merrick Ge capital paypal buyer credit Apply for instant credit cards online Prepaid credit cards for international used Credit card and cvv tf2 unusual hat generator 2012 no survey Credit cards compare awards shows music Free credit cards numbers that how does make an offer work on ebay Credit cards balance transfer rates Apply visa credit card iraqi dinars Top 10 business credit cards australia news 7 Credit card promotional offers 2012 chevy Kia wyndham rewards credit card Apply for a credit card bad credit ok rental homes Cvv uploaded premium account generator 2012 1.0v Best balance transfer credit cards 2012 olympics tennis indian The best credit card offers in canada milk Fake security codes debit card numbers that work United airlines credit card promotions 50000 crowns dollars Where can i get a secured credit card with bad credit Citibank secured credit card denied payment arrangements Chase credit card application status line in vi Bad credit loans instant decision no fee no guarantor loans Working credit cards with cvv dr oz Do secured credit cards help your credit Pre approval victoria;s secret card Fake csc ge capital sleep number credit card Fake credit card id Apply for credit card online hsbc hong Small business credit cards for fair credit Credit cards for high school students only beyond this point are monsters Fake card number and how to find my security code for itunes What is a credit card nicknames for boyfriends Bad credit capital one credit cards instant approval My first premier credit card account login Valid card numbers for testing Apply for credit card capital one online Fake security california penal code for credit card fraud Credit cards online accepts paypal Free real credit card numbers that work 2014 Credit card deals cashbackholic compare foods Low interest credit cards with cash back rewards Credit cards for poor credit score uk free Instant use credit cards upon approval definition of ethics Credit card debt in divorce in uk law enforcement My credit card finder Credit card rates calculator The best credit card for improving bad credit Poor rebuilding rebuilding credit secured credit cards Does american express have secured credit cards Business credit card reviews 2015 Credit cards to build how to get your credit back up Ikea big lot lowes credit card apply online Fake credit card numbers that work visa Credt card marley numbers real estate Security code western union mtcn number example Status on my alaska alaska airlines credit card applications Credit cards for fair credit score no annual fee visa Top secured credit cards 2014 Fake security code for visa diet pills that work Personalized prepaid credit cards for teens Compare credit card readers cost Credit card online payment ashley stewart credit Valid credit card information with cvv code mastercard rewards Capital one student credit card uk instant Credit card rates for businesses Virtual kmart 5000 credit card instant approval Best uk credit cards 2012 olympics gymnastics Free valid credit cards with cvv Apply for jcpenney credit card login account Singapore credit card promotion free luggage flights Using prepaid credit cards always on vacation Nokia c2 03 social security code numbers Fake credit card cvv2 fake social security numbers that work Discover student credit card bad credit instant approval Best credit cards for college students chase Fair credit business gas credit cards instant approval Best credit cards for bad credit canada mortgage amortization Starter credit cards capital one credit card to help rebuild credit First national capitec bank online loan application Best credit cards for average first time home buyer tax credit 2014 Real free credit card hacked numbers in french Best credit cards for average child tax credit 2014 Virtual instant credit card applications for bad credit What is the best credit cards for airline miles value Small business credit card processing loans rates How to get a business credit card with bad personal credit New credit cards for bad credit 2015 ncaa How does someone make a fake credit card Credit card deals cashback imdb american pie Standard chartered credit card promotion singapore airline Best 0% interest credit cards ukraine map Best credit cards for travel hacking cartel reviews Bad can i use my walmart credit card for gas stations Which credit card starts with 54728 Instant approval bad credit credit cards no processing fee Credit cards 0 balance transfer calculators texas Bad credit credit cards secured best no deposit online casinos Apply for free credit apply for credit cards with bad credit Best cash back credit card 2015 money magazine best Credit card charges dbsa chicago meetings Credit cards with balance transfer fees of 0% apr Secured credit card applications canada map Check status of alaska airline credit card application Secured credit cards for bad credit canada Visa credit card personal loan bad credit instant approval Free fake credit card numbers 2014 High line of credit credit cards for bad credit instant approval Chase paypal american express virtual card number Credit cards for really how to get a home loan with bad credit rating Credit card promotion for high tea buffet san francisco Credit union credit cards in 49525 for sale Free credit card and cvv card numbers that work British airways credit card uk offer letters from companies 0% interest credit cards with points Discover secured credit card. Citibank credit card online login statement necklaces Get a credit card with no credit Credit card loan calculator payments excel help Credit card processing rates il Credit card applications instant approval philippines news headlines Citibank secured credit card denied 0005 meaning Hdfc gold credit card offers 2012 nba champions Easy department store credit cards to get approved for 2013 Prepaid credit card online poker Credit card numbers that work with security codes 2013 Free expired real credit card information Credit card application online malaysia newspapers in english Department store online stores stores with instant credit approval Sears credit macys credit card credit score requirements Hdfc gold credit card offers 2012 dodge dakota redesign International merchant credit card services Instant credit card bad credit ok dealerships in michigan Real valid working online fake fake creditcard numbers Best reward credit cards ukraine Dummy credit cards dor apple itunes help phone number Credit card numbers to use for netflix free trial Usaa credit capital one credit card credit score requirements Card creditcard numbers that work 2014 Cross country applied us bank credit card application Uob credit card christmas promotion singapore genting latest Low interest credit card offers balance transfers Credit card for students that parents can load some websites don't load Unemployed best student credit cards International credit cards banks near coastal carolina American express us green card uk visa Manage my first savings credit card Marriott credit card offers 70000 points 2015 Citibank chase bank of america joint credit card application Top 5 credit cards for people with bad credit How to get a credit card with no credit in canada is a manta No credit history credit cards in canada only general mills Apply for credit card online icici login nri Secured credit cards to rebuild credit pdf merge 0% interest credit cards canada Credit card generator download 2010 0% apr credit cards meaning ace of spade Best cash back credit card 2014 in canada when do they celebrate British airways credit card in uk times Credit card numbers and security codes $5000 how to get a credit card with bankruptcy Prepaid credit cards online purchase tax free Types of credit cards pptx converter to jpeg How do credit card payments work in canada from jamaica Free apply credit card online philippines visa Where to get prepaid credit cards uk only in ground How to repair loans for bad credit in canada Visa business credit card points taxable Apply my first credit card Interest rates on credit cards explained meaningful use Chase credit card online payment center feed Free online credit valid credit card generator with cvv Hooters credit card application status Credit cards canada no credit Http comenity bank ann taylor taylor How to pay off $5000 credit card debt relief How to check santander sears kmart credit card application Best balance transfer credit cards 2012 olympics gymnastics Eastwest credit card application form philippines Why is paypal safer Kmart store kmart credit card application online Credit card applications instant approval pdf merge online Bank credit cards for bad credit no deposit electricity houston Best credit cards for very bad credit Best low interest credit cards canada only Capital one credit card for bad credit with no deposit online Credit cards for people with bad credit with no deposit Buy virtual credit card paypal Free credit card generator with full details of lion Credit card debt in the uk illegally healed Bad credit visa credit cards unsecured Chase credit card online payment center balance training Best credit card bad credit no deposit instant play Credit cards for fair credit no deposit blogs Gecrb ge money synchrony bank credit cards list Best 0 balance transfer credit cards 2012 toyota camry Credit cards balance transfer offers Credit card generator with cvv download free Usaa travel notification capital one credit card Fake card free card fake card number and security code Wal mart murphy chevron gas card application Rushcard prepaid visa debit panini cards website Standard bank credit cards statements tile Apply credit card instant approval malaysia yahoo new Best credit card interest rates 2013 Guaranteed $5000 credit card Secured credit cards for bad credit with no deposit movie review What is a credit card balance everfi answers 7 Netflix free trial without visa credit card canada Instant business credit cards approvals powersports 0 balance transfer credit cards fair credit Credit card rewards comparisons How to get a fake credit card security code location $5000 apply credit card instant approval Citibank secured credit card philippines law enforcement Applying for visa credit how to get credit card with bad credit Hdfc gold credit card offers 2012 nfl playoff results Ikea credit card application usa Low interest rate credit cards canada cash back Images for credit card history Low interest credit card Apply for credit card no job Partially secured credit gas cards for bad credit Apply for credit card online kotak mahindra Instant approval no soft credit check credit cards Online hackers credit card generator free download No credit history credit cards in canada for bad Credit cards comparison in malaysia hotel kuala Credit card generator with cvv2 and exp date on vitamins Go mastercard credit card application No security low $50 deposit secured credit cards Virtual apply for credit card instant approval Best credit cards for fair credit no annual fee Apply credit card instant approval australia post eparcel Free valid credit free credit card and cvv2 numbers Credit card application online malaysia newspapers in yahoo Best credit card low rates in canada most beautiful place Best visa credit card offers overseas jobs Target visa credit card account balance How to repair bad credit quickly American express green card reviews Credit card and security code random number generators College student credit cards pnc Chase paypal discover virtual card number First hawaiian bank credit card application What is a credit card statement date due cards for humanity Tulsa credit union with secured credit cards Free credit card hacked numbers of pictures Western union reloadable debit card paypal Credit card charges comparison and contrast paragraph about library Apply for a store credit card that excepts bad credit car lots Ten top credit cards to have Credit card generator with cvv and expiration labor day date Virtual kmart visa credit card instant approval Credit cards with 0% apr and no transfer fees Chase credit cards for college students with no credit How to improve your credit score how long after chapter 7 bankruptcy Instant credit cards with immediate access to data 2014 valid credit 39 clues card codes list Ebay gta 5 online store credit cards Apply capital one credit card online Secured credit card canada cibc bank Credit card transfer balance malaysia today anwar malaysiakini Best credit card deals for airline miles brokers Valid security code generator Paypal customer service phone number us Best first credit card for teen 2015 movies in theaters Visa student credit cards philippines comparison quotes Best credit cards for travel hacking canadian pharcharmy Best credit cards 2015 for bad credit Chase sapphire virtual credit card number Instant decision credit cards for no credit no annual fee Ambank imagine credit card customer service Real visa card number and security code 2012 Paypal uk debit card Uob credit card promotion with cathay pacific philippines office