L’home que mira

Octubre 30, 2009

El top 100 dels intel·lectuals mundials i el top 50 dels intel·lectuals francesos

Guardado en: Filosofia — ralco @ 11:37 pm

Ara fa un any i mig cinc-cents mil lectors de la revista Foreing Police d’arreu del món van triar una llista amb els 100 intel·lectuals més importants del món. Els deus primers són musulmans i la revista mateixa va reconèixer que la votació podia haver estat manipulada perquè alguns savis (Aitzaz Ahsan, Noam Chomsky, Michael Ignatieff, i Amr Khaled) van fer-se autopublicitat animant a votar-los des dels seus llocs webs i altres van rebre recolzaments sospitosament provinents de la mateixa àrea geogràfica. Però amb totes les limitacions que es vulgui, la tria és significativa. Personalment em sorprèn poc, perquè de la llista n’he editat un en català (Savater, of course!), tinc a la meva biblioteca llibres dedicats per quatre (Umberto Eco, Jürgen Habermas, Peter Singer, E.O. Wilson), n’he presentat quatre al web (Fukuyama,Habermas, Singer, Wilson) i n’he llegit aproximadament uns seixanta. Dels qui he escoltat en conferències live m’en sobra algun (puc testimoniar que Lomborg i Zizek són autèntics fantasmes) i en una llista d’aquesta mena jo afegiria Maurizio Viroli (amb qui vaig compartir una memorable sessió a l’Ateneu Barcelonès fa dos anys anys) i Philippe Van Parij - dos republicans, per cert.


La llista em permeté, a més, recuperar algunes velles lectures i records de conferències diverses. Descobrir Bernard Lewis, per exemple, va ser un plaer fa deu o dotze anys. Poder escoltar el físic Leo Smolin al Kosmopolis fa algun temps fou una de les festes intel·lectuals més fascinadores dels darrers anys i confesso que fa temps m’agradaria poder discutir sobre algunes idees de l’ economista i ecologista Ramachandra Guha, però em temo que aquí no el coneixen gaire. Per cert, dos savis de la llista han passat també per la Càtedra Ferrater Mora (Chomsky i Singer), cosa que està francament prou bé, sobretot si es considera qui passava per Girona només trenta anys enrera (algun bisbe dimissionari i poca cosa més).


 Els francesos van fer al cap de poc (octubre del 2008) la seva llista de les 50 stars de la pensée inevitablement encapçalada per Lévi-Straus que complia 100 anys però el sistema no era per votació (fer-ho per votació, en un país de mandarinat cultural no sembla un mètode gaire respectable), sinó per una tria entre els periodistes del Le Nouvelle Observateur. Una d’aquestes stars, Michela Marzano, la tindrem d’aquí a deu dies a l’Ateneu Barcelonès, amb motiu de la presentació dels seus primers llibres publicats en castellà. Marzano, una filòsofa dedicada a temes d’antropologia aplicada, del cos i a l’ètica aplicada, em sembla intel·lectualment molt seriosa. En parlarem d’aquí a poc.


De moment us deixo amb la llista de Foreing Police i un parell de temes per pensar: quants segles falten per tenir algun filòsof o algun novel·lista o algun historiador català en llistes d’aquestes. I si es fes una llista d’intel·lectuals catalans (ep, no pas de professors, gent respectable però que juga una altra lliga!): en trobaríem deu?  Si us plau, membres de la Fundació Catalunya Oberta, abstenir-se. Estem parlant de gent seriosa i amb lideratge. La gent ben educada no diu noms, però pensar-los no està pas prohibit.

 

http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=4379

 1. Fethullah Gülen
 2. Muhammad Yunus
 3. Yusuf Al-Qaradawi
 4. Orhan Pamuk
 5. Aitzaz Ahsan
 6. Amr Khaled
 7. Abdolkarim Soroush
 8. Tariq Ramadan
 9. Mahmood Mamdani
 10. Shirin Ebadi
 11. Noam Chomsky
 12. Al Gore
 13. Bernard Lewis
 14. Umberto Eco
 15. Ayaan Hirsi Ali
 16. Amartya Sen
 17. Fareed Zakaria
 18. Garry Kasparov
 19. Richard Dawkins
 20. Mario Vargas Llosa
 21. Lee Smolin
 22. Jürgen Habermas
 23. Salman Rushdie
 24. Sari Nusseibeh
 25. Slavoj Zizek  
 26. Vaclav Havel
 27. Christopher Hitchens
 28. Samuel Huntington
 29. Peter Singer
 30. Paul Krugman
 31. Jared Diamond
 32. Papa Benet XVI
 33. Fan Gang
 34. Michael Ignatieff
 35. Fernando Henrique Cardoso
 36. Lilia Shevtsova
 37. Charles Taylor
 38. Martin Wolf
 39. E.O. Wilson
 40. Thomas Friedman
 41. Bjørn Lomborg
 42. Daniel Dennett
 43. Francis Fukuyama
 44. Ramachandra Guha
 45. Tony Judt
 46. Steven Levitt
 47. Nouriel Roubini
 48. Jeffrey Sachs
 49. Wang Hui
 50. V.S. Ramachandran
 51. Drew Gilpin Faust
 52. Lawrence Lessig
 53. J.M. Coetzee
 54. Fernando Savater
 55. Wole Soyinka
 56. Anne Applebaum
 57. Rem Koolhaas
 58. Jacques Attali
 59. Paul Collier
 60. Esther Duflo
 61. Michael Spence
 62. Robert Putnam
 63. Harold Varmus
 64. Howard Gardner
 65. Daniel Kahneman
 66. Yegor Gaidar
 67. Neil Gershenfeld
 68. Alain Finkielkraut
 69. Ian Buruma
 70. James Lovelock
 71. J. Craig Venter
 72. Amos Oz
 73. Samantha Power
 74. Lee Kuan Yew
 75. Hu Shuli
 76. Kwame Anthony Appiah
 77. Malcolm Gladwell
 78. Alexander De Waal
 79. Gianni Riotta
 80. Daniel Barenboim
 81. Thérèse Delpech
 82. William Easterly
 83. Minxin Pei
 84. Richard Posner
 85. Ivan Krastev
 86. Enrique Krauze
 87. Anne Applebaum
 88. Rem Koolhaas
 89. Jacques Attali
 90. Paul Collier
 91. Esther Duflo
 92. Michael Spence
 93. Robert Putnam
 94. Harold Varmus
 95. Howard Gardner
 96. Daniel Kahneman
 97. Yegor Gaidar
 98. Neil Gershenfeld
 99. Alain Finkielkraut
 100. Ian Buruma

Octubre 29, 2009

La síndrome del cunyat

Guardado en: Societat — ralco @ 12:32 pm

En psicologia recreativa es diagnostica la síndome del cunyat, una mena de neurosi consistent en la necessitat que experimenta alguna gent (’els cunyats’) per mostrar a través de comentaris sovint despectius referits a terceres persones i impossibles de comprovar, que ells han triomfat molt, que tenen el millor cotxe, la millor feina o més informació que ningú.  En canvi, evidentment, tu ets un desgraciat perquè no saps, no fas o no tens, els coneixements, els contactes, ni la vida apassionant del cunyat en qüestió. És una síndome que fa dos brots realment complicats: un a l’agost, coincidint amb les vacances i un altre per Nadal al voltant de la taula familiar.  Els periodistes, els venedors a comissió i la gent vinculada al món del periodisme son una població de risc en la síndrome del cunyat, per a la qual disortadament no hi ha vacuna.

El més curiós de tots els moments de crisi institucional són els rumors que generen al seu voltant i la quantitat de cunyats que ens surten per tot arreu, fins i tot als qui estem casats amb una filla única i orfa de pare. Ara mateix de rumors amb cunyat incorporat que et tracta com un idota perquè ‘tú no saps res’, en circulen sobre la implicació de membres Rotary Club en les trames urbanístiques de Santa Coloma, sobre el paper de l’esposa del President Montilla en la direcció d’una empresa vinculada a Adigsa i sobre si en Carod s’ha comprat (o no) un àtic en un barri de Barcelona on no té gaire votants. I em quedo curt. Hi ha com una passa adelantada de síndrome del cunyat a Catalunya ara.

Per sort l’experiència demostra que el cunyat és, en general, un pringat desinformat i que a part de rotllo no hi ha res més al darrera. Veurem en què para la síndome cunyadil d’aquí a alguns dies. L’home que mira ha decidit posar-se taps a les orelles com a mesura profilàctica. Són molts anys de dinars de Nadal acumulats i algun que altre cunyat enterrat en deutes hem conegut tots.

Octubre 25, 2009

Ho diuen els clàssics

Guardado en: Filosofia — ralco @ 8:59 pm

Sembla que la frase és de Gandhi: primer t’ignoren, després se’n foten, encara més tard t’ataquen. Llavors guanyes. Potser l’home ho deia per animar-se; però per aquí les coses van més o menys en aquesta seqüència. 

 

Octubre 23, 2009

Culpa i vergonya

Guardado en: Filosofia, Societat — ralco @ 10:22 am

El cas Millet no ens deixarà viure durant una bona temporada, entre altres coses perquè -a part d’un acte de mangància- és una mina de vots (socialistes) i una ganivetada clavada al cor mateix del catalanisme cultural, ja molt tocat per la gestió burocràtica de la cultura, que és el model predominant aquí i arreu d’Europa de fa molts anys.

Em sobta, però, que no s’hagi plantejat un tema clàssic en l’antropologia com és el de la contraposició entre cultures de la culpa i cultures de la vergonya que en aquest tema em sembla absolutament pertinent. Ruth Benedict va establir aquesta distinció al seu temps (l’endemà de la II Guerra) per diferenciar la gestió japonesa de la responsabilitat, com a vergonya, de la gestió cristiana i catòlica que vincula el mal a la culpa. Parant l’orella en converses de carrer, a part del fet del saqueig del Palau, brutal en ell mateix, el personal -que el capdevall és molt primari- s’escandalitza aquest cop no tant per la culpa personal d’un mangant com per la vergonya (civil i política) que el fet implica. Per dir-ho ràpid, la culpa serà d’en Millet però la vergonya la passa tothom (excepte ell mateix, és clar).

No ha ajudat gaire la defensa tecnocràtica o administrativa del cas que ha tirat endavant l’equip dels seus advocats obviant els aspectes ‘moralitzants’ de la qüestió (‘ha fet ics, per tant li toquen quatre anyets menys els atenuants de penediment i edat avançada; apa siau!’). Com si la gent en tingués prou amb la pura ‘gestió’ jurídica sense emoció! Afegiu a això que des de la premsa es demana canya exemplaritzant (hem progressat; al segle XVI demanarien sang i Inquisició!) i que quan la bona gent s’excita les conseqüències poden ser imprevisibles.

Acostumats a esquemes molt catòlics de culpa/penediment/perdó, els esquemes de vergonya social que afegeix el cas Millet tenen mal pronòstic. Veurem en què para tot, però potser convindria revisar les teories de Benedict sobre el tema. Al cap i a la fi els països poden viure amb culpables però no col·lectivament avergonyits:

http://www.alcoberro.info/planes/mite.htm

Octubre 22, 2009

Treballar pel dimoni amb Ernest Maragall

Guardado en: Educació — ralco @ 4:01 pm

Aixecar-se al matí en aquest país posant la ràdio comença a tenir un punt sinistre. És com si l’estupidesa no s’hagués d’acabar mai i com si entre el govern i el periodisme es proposessin treballar conjuntament pel triomf del mal rotllo. Cada dia toca desvetllar-se amb dues o tres parides noves no se sap si genials o ridícules, però pensades amb tota la mala baba per amargar els pencaires. I cada dia les esquerres i el progressisme polític perden un porró de vots.

L’última idea genial d’en Maragall, per exemple, és una avaluació “global” en forma de nova prova externa de quart de Secundària, que avaluarà les competències bàsiques (castellà, català i matemàtiques, a més d’algunes per concretar)  i que, atenció, que aquesta és bona!, no comptarà per res de res a l’expedient de l’alumne. Absolutament per a res. És a dir que obligaran un munt de mestres de Secundària a fer exactament una feina inútil, només per augmentar l’ego d’uns psicopedagogs calets, poseïts per una ciència més falsa que l’alquímia i la psicoanàlisi juntes, però això si, amb un ego més alt que el Puigmal.

L’examen no serà examen, però les hores de preparació si que seran de veritat i les hauran de fer un munt de mestres (i a més,  incloses per la cara com a noves responsabilitats en un horari laboral ja massa atapeït).  Una nova mostra del que s’entén per dignificar el món educatiu. Com si el professorat de Secundària no tingués prou problemes, ara els afegeixen més pressió, preparant proves i corregint-les, perquè després tota aquesta feina no serveixi de res. De res que no sigui per augmentar els malestar als centres docents, el cansament al professorat i el cinisme en els alumnes que saben que ningú no els podrà suspendre, etc. Està ben clar que les notes  d’aquesta prova “global” ni tan sols constaran en l’expedient de l’alumne. Sublim.

Traduït a llengua fàcil, quan t’exigeixen una feina i d’entrada t’avisen que no servirà de res, l’únic que t’estan dient és que consideren la teva feina com una merda. És això el que realment pensa el senyor Maragall i el seu partit sobre el treball dels professors de Secundària? Ja és ben cert que l’educació d’aquest país a hores d’ara la mantenen els psiquiatres i els farmacèutics; els únics que poden treure algun benefici de la nefasta gestió del conseller Maragall. Però aquest malson s’ha d’acabar ja.

Octubre 21, 2009

La balada del karoshi etern

Guardado en: Uncategorized, Filosofia — ralco @ 11:23 am

Arriben notícies, molt en comptagotes, de l’escàndol francès per la plaga de suïcidis per excès de treball en les empreses. Fa temps vaig intentar explicar què era el karoshi al meu web: http://www.alcoberro.info/pdf/eticaemp7.pdf però sembla que el concepte encara no és gaire conegut. O que es coneix però no interessa donar-lo a conéixer.

En dies com aquests, plujosos i que conviden a la nostàlgia seria bo meditar si, entre tots, no estem creant una tecnologia tòxica i quina part de la responsabilitat en el malestar correpon a Internet. És clar que sempre resulta més senzill dir que la culpa és de l’altre.

Octubre 17, 2009

Josep-Maria Esquirol i Gregorio Luri a l’Ateneu Barcelonès

Guardado en: Uncategorized, Filosofia — ralco @ 10:05 am

El respirar dels dies de Josep-Maria Esquirol (Barcelona: Paidos, 2009) és un dels llibres de filosofia més fascinants que s’han publicat darrerament. Parla sobre el temps -incloent-hi reflexions molt significatives sobre el temps ‘que ho cura tot’, el temps que ‘es perd’ i el temps de la mort. I només per indagar sobre el temps, que és un dels grans temes de la metafísica, el llibre ja seria important. Però, a més, ho fa des de la consciència plana que amb la modernitat la serenor del temps s’han tornat impossible i que, per tant, la fatiga de l’existir en el temps, s’ha convertit en un tema crucial.

Per als grecs era el període racional que el moviment ha de menester’ i o ‘el nombre del moviment’ segons Aristòtil. En la modernitat, en canvi, s’ha instaurat una mena de tirania del present, que potser (i sobretot) és dolenta perquè un present massa ple d’objectes i d’objectius, ens torna sords al ritme de les coses.

De tot això que no és poc en parlarem dilluns, en una conversa entre Josep-Maria Esquirol i Gregorio Luri, a l’Ateneu Barcelonès (C/Canuda, nº6, a les 19:30, entrada gratuïta).

Avortament ‘in res’, avortament ‘in modo’

Guardado en: Uncategorized, Política, Filosofia — ralco @ 9:42 am

Els vells escolàstics medievals distingien entre les coses ‘en elles mateixes’ (in res) i les coses segons la manera de fer-les (in modo). Com que fa  més de trenta anys que la filosofia escolàstica no surt a l’examen de Selectivitat, la gent aquestes coses no les sap -i és una llàstima perquè s’estaviarien problemes.

Amb el tema de l’avortament passa exactament això: que pot ser un dret -i a mi em sembla que ho és; però la manera de fer les coses el pot convertir en una salvatjada. De la mateixa manera protestar contra l’avortament és un dret, però fer-ho al carrer i al costat de personatges de segons quina mena, fa com fàstig. 

Una altra qüestió, bàsica en filosofia política, és si són els parlaments els qui han de prendre les decisions sobre temes de consciència (matrimoni homosexual, avortament, etc). La tradició política republicana, la de debò, no la que s’inventen el camarada Putxi i quatre indocumentats, és perfectament clara i diu el mateix  de fa segles: els governs han de legislar sobre coses públiques, però en l’àmbit de les coses privades el que s’ha de fer és un referèndum, perquè política i societat no pertanyen al mateix àmbit i perquè la política no pot ocupar tot l’espai social. Creure que ser gai o avortar té a veure amb ser de dretes o d’esquerres és no entendre res o no conéixer ni gais ni avortistes. Comprenc la por de tots dos bàndols a perdre un referèndum, però aquests temes no depenen de majories polítiques sinó de majories socials.

Això deixant a banda que permetre avortar a una noia de setze anys sense permís patern i, en canvi, prohibir-li comprar tabac per protegir la seva salut és senzillament absurd. In res però també in modo.

 

 

Octubre 16, 2009

Sortir de la caverna

Guardado en: Política, Llibres — ralco @ 8:39 pm

Hans Blumenberg va escriure un llbre d’erudicció aclaparadora -i de 680 pàgines- sobre la història de les interpretacions del mite de platònic de la caverna. La tesi és que els habitants de la caverna ignoren que viuen en la presó subterrània i que, per això mateix, no poden ni imaginar que es pugui viure d’una altra manera. Plató, astutament, va fer que els habitants de la caverna no tinguessin la capacitat de somniar i, per això mateix, ni en somnis podien concebir un altre món. En aquest sentit, tots portem una caverna a dins nostre, perquè tots estem lligats a la nostra pròpia ignorància.

He pensat molt en el llibre de Blumenberg aquests dies i especialment avui quan un magnífic historiador, bellíssima persona i senzillament equivocat en pólítica -com ens hem equivocat tots tantes vegades- ‘amenaça’ de (sic):  “estirar de la manta, posar el país en crisi i convertir això en Itàlia”.

El problema d’alguna gent és que estan tan acostumats a viure a la caverna, confonent les ombres amb les llums, que ni imaginen que es pugui viure d’una altra manera. Fora de la caverna platònica hi ha món i no cal confondre les ombres manipulades pels sofistes i el petit foc que escalfa la vivenda subterrània, amb la llum del sol. Com que l’historiador m’és amic/conegut/saludat de fa més de trenta anys i estic perfectament convençut que és del tot incapaç d’embutxacar-se ni cinc, i -al revés- em consta que el catalanisme li ha costat peles-, li desitjo que la cruel até, no li jugui una mala passada.

 

Nota idiomàtica: en grec la cruel até és una de les formes de la desmesura o hubris.

 

Octubre 15, 2009

Un llibre de Margarita Rivière i la religió ‘aei’

Guardado en: Filosofia, Educació, Llibres — ralco @ 3:55 pm

Acaba de sortir un llibre molt recomanable de Margarita Rivière: La fama, iconos de la religión mediática (Ed. Crítica) que planteja en el tema dels ‘nous sants’ de la religió global, els famosos (esportistes, músics, alguns polítics) lloats als altars mediàtics, amb dret a reverència. Val la pena llegir-lo, perquè enceta el debat sobre la manera postmoderna de considerar el sagrat.

Fa alguns anys, en paral•lel al Fòrum de les Cultures, es va presentar també una exposició al Museu Marés, comissariada per Francesc Vicens, sobre el tema del culte a les relíquies, que ja planteja aquest tema: la tesi era també la de constatar els canvis en la funció del Sagrat, mostrant que avui les relíquies autènticament valuoses no serien de Santa Tereseta del Nen Jesús, sinó de Marilyn Monroe que, per cert, té una catalana, Maite Mínguez, entre les més devotes col•leccionistes. Me la imagino al segle setze recollint trossos de la veracreu i em lliga tot.

En aquest món nostre que ha perdut l’anclatge en la tradició (per molt que ho lamentin Alasdair MacIntyre i Jordi Pujol) la santificació ja no és pel que era. No s’assoleix per portar una vida pietosa, ni tan sols està vinculada al treball (tesi aquesta, la del beruf, la de la santificació pel treball que de Luter a Escriva de Balaguer, encara vam conèixer de joves els qui ratllem la coinquantena). Avui el sagrat és la moda, la música, etc. I no entrarem a parlar de les formes de la comunió… perquè abans els tontets de cada poble combregaven amb rodes de molí -i això era francament molt més sofisticat que ‘combregar’ amb pastilles als waters d’una discoteca.

Que està apareixent un nou tipus de ‘sagrat’ amb la moda, amb la santificació en vida i també un nou tipus d’infern mediàtic, és obvi de fa temps. Però la religió no existeix sense ritual (poques coses més ritualitzades que un passi de models), i el ritual demana noviciats i seminaris que formin les noves generacions. A Itàlia parlen de l’escola aei (anglès, empresa, internet), com un nou motlle cultural. L’escola progre, que havia d’ajudar els infants a ser crítics (quina paraula tan gastada!), està formant en realitat creients en la religió de la moda, en l’esperança de l’efímer. Punt sinistre.

 

El llibre de la Rivière, de debò, hauria d’obrir un debat.

Octubre 9, 2009

Vull un Luca Cordero di Montezemolo

Guardado en: Política, Societat — ralco @ 4:03 pm

A Itàlia, que passa una situació més o menys com la nostra, de bloqueig mental i de menyspreu per la cosa pública (tot i que la cosa púbica va com mai!), el president de Fiat (i de Ferrari), Luca Cordero di Montezemolo, -amb la benedició indirecta de l’església catòlica que es veu venir un problema gruixut si no canvien depressa les coses-, ha  organitzat una fundació  per revitalitzar el debat polític i dies enrrera va presentar-la a Roma conjuntament amb  Andrea Riccardi de la Comunitat de Sant Egidi, que va denunciar la pobresa del discurs polític italià i la seva teatralització. Us sona això?

M’agradaria tenir un Luca Cordero di Montezemolo, però d’Artesa de Segre o d’Amposta. Dissortadament aquí o no en tenim o no responen.

 

 

L’arbre de les cireres d’arboç

Guardado en: Política, Filosofia — ralco @ 3:32 pm

Cas Millet, cas Laporta, cas Gurtel, demagògia bananera al Reagrupament i prepotència del camarada Putxi. Tot plegat fa venir arcades. Així que, per comptes d’indignar-nos, més val rememorar una història certa com la vida. S’explica que van preguntar a un dels diversos impresentables que han presidit aquell país petit i dissortat que es diu Nicaragua -i que molts, per record i homenatge al gran home que fou José María Valverde, portem al cor:

.- Presidente, ¿qué es para usted la moral?

I l’home va contestar tot seriosament:

.- La moral es el árbol que da moras.

En això estem a Catalunya també. ¿Fins aquí hem arribat?

 

 

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

bactrim ds sulfa allergy propecia shedding duration is your period worse on clomid fertility clomid calculator can a 3 year old have ventolin lexapro drug insert is cipro safe for pregnancy length of time viagra is effective accutane and digestive disorders ampicillin bactrim how to switch from celexa to pristiq cialis blue pill interactions prednisone and alcohol plavix response test can you take amitriptyline and zoloft together can i take tramadol and melatonin together erythromycin linola creme kaufen valtrex humira interaction zoloft and prozac comparison fluoxetine brand names obat erythromycin 250 mg buspar false positive for amphetamines lipitor and synthroid interactions doxycycline causing dry skin where to get cheap levitra can i use monistat while taking cipro biaxin vs amoxicillin for bronchitis how long does metformin take to cure pcos when to discontinue lexapro effexor pain killer can lisinopril cause bronchitis amoxicillin and clavulanate potassium during pregnancy does prednisone cause acne breakouts does cialis reduce sperm count bactrim dosing esrd metformin saxagliptin combination low cost alternative lexapro fluoxetine causing anorexia can i take tramadol and metaxalone together tramadol dosage for dogs arthritis what do you do if you miss a dose of clomid prednisone and solumedrol conversion amoxicillin epilepsy does flagyl make birth control less effective can diflucan cause insomnia can you take doxycycline with probiotics mixing klonopin and viagra cialis leaflet can i take lexapro instead of celexa tramadol slow release half life does propecia grow hair front urinary tract infection treatment ciprofloxacin almus lisinopril price of xenical orlistat can you take paxil and zoloft at the same time how long till prednisone kicks in what foods contain clomid difference between flagyl and vancomycin amitriptyline long term usage coumadin interaction with zithromax take amoxicillin with role of prednisone in pregnancy metformin prostate cancer risk caged tamoxifen clomid and estrogen cream costs for viagra does lexapro cause crazy dreams can lisinopril cause acid reflux synthroid precio chile is it safe to take 2g zithromax why you can't eat grapefruit with lipitor prednisone dose rash how many days after clomid can i get pregnant what is too much lexapro how long does lexapro take to get in your system flagyl nose bleeds alcohol amoxicillin clavulanate tramadol controlled substance minnesota interaction of bactrim and coumadin is amoxicillin good for treating uti what is synthroid 75 mcg can amoxicillin treat chest congestion can i switch from doxycycline to minocycline doxycycline donate blood what happens if i miss a dose of nexium use of accutane for acne clomid libido female effexor high cortisol products that work like viagra tramadol nights monster actos and clomid is 10mg of lexapro a high dose cheap viagra super p force how soon after taking flagyl can i drink alcohol what is the generic for proventil where can you purchase viagra what kind of medicine is fluoxetine prednisone side effects dogs breathing can you drink whilst taking clomid prevacid photosensitivity does tramadol hydrochloride contain paracetamol lexapro costs with insurance zoloft excessive thirst can i take ciprofloxacin for bladder infection metformin causes stomach pains pill identifier pictures tramadol typical dose of lipitor cialis price at sams does metformin affect your hormones is it safe to take amoxicillin and ibuprofen together can plavix tablets be split zoloft and weight gain or weight loss can you combine ibuprofen and tramadol flagyl prescription price dosage of synthroid for weight loss when to use atarax dosage comparison viagra and cialis decreasing effexor side effects cipro antibiotic for food poisoning tramadol breast augmentation 100mg tramadol half life viagra achat europe effexor birth defect lawsuit viagra free samples nz no symptoms of ovulation on clomid flu like symptoms on clomid doxycycline cervical infection viagra yg asli effexor amm birth control pills and metformin for pcos low dose accutane 2012 vertebroplasty and plavix propranolol sleep aid will levaquin treat yeast infection why propecia erectile dysfunction how much is accutane without insurance accutane skin rash 1/2 life of clomid how to use viagra to last longer can i open prevacid capsule dose of doxycycline in lyme disease is it safe to take prednisone every other day action of metformin in pcos should i stop tramadol before surgery if a girl takes viagra what happens buspar with paxil nexium generic india taking metformin no period risk of cancer with tamoxifen taking viagra with vicodin forms of lexapro phenergan and renal function can u get high off ventolin tetracycline and syphilis zoloft active ingredient flagyl perfusion cipla cialis online can i take amoxicillin with cold and flu tablets interaction between xanax and buspar doxycycline to work for acne high dose lipitor study tramadol false positive pregnancy increased chances of twins with clomid when will i ovulate after taking clomid day 3-7 can i take lasix twice a day amoxicillin and stomach flu moa metformin is it bad to drink alcohol on tramadol what to expect when taking buspar valtrex ivf prednisone decreased immunity effect of erythromycin gastric motility buy clomid in australia online maximum dose of clomid does zoloft cause metabolism to slow down flagyl for fertility zoloft lupus effexor et psoriasis brand name of amoxicillin in bd using viagra after prostatectomy clomid harmful baby reaction to doxycycline treatment cialis i viagra effexor xr canoe amoxicillin 875 mg and clavulanic acid 125mg giving dogs zoloft doxycycline and drinking milk fluoxetine how do you feel viagra cause rash flagyl side effects for puppies clomid fait t'il grossir nolvadex lh fsh risk of synthroid overdose ventolin hfa emergency inhaler doxycycline vs suprax cialis split in half type 1 diabetes metformin use can you take creatine with fluoxetine accutane why does acne get worse before it gets better female viagra content prevacid fdt mechanism of action lexapro lowest dose infant ibuprofen and amoxicillin tramadol indications and contraindications side effects when taking synthroid american diabetes association guidelines metformin accutane and percocet methylprednisolone naproxen interaction what is a viagra pill used for medicare paying for viagra tramadol during withdrawal fluoxetine and drowsiness what is the highest dose of cipro diflucan dose for candida viagra generic mexico comparison between cymbalta and effexor levaquin coupon printable walmart pharmacy lipitor generic can you smoke weed if your on amoxicillin plavix and pancreatic cancer tricare viagra coverage ventolin and asthalin doxycycline hyclate chronic prostatitis can erythromycin delayed period diabex metformin hcl can toddlers take ciprofloxacin bactrim bad taste mouth does atarax show up drug test no ovulation second round clomid compare lexapro to paxil how long does zoloft stay in your system after you stop taking it when should take pregnancy test after clomid best generic effexor xr viagra and blood in urine prednisone how long to work for asthma amitriptyline for pain patient information lasix food drug interactions can you take viagra when on high blood pressure medicine viagra uk buy cheap albendazole safe during pregnancy how many days in a row can you take cialis flagyl makes me sleepy accutane muscle aches metformin lean bulk meaning of viagra in urdu how long does it take for prednisolone to work for asthma synthroid side effects numbness doxycycline rash stomach cipro payments plavix overdose treatment will cipro help a sore throat can i just stop taking my synthroid pms lisinopril z valtrex 1 gram cost amoxicillin and low grade fever when does ovulation occur after clomid prednisone causing ulcers is levothroid the same as synthroid tabletki bactrim forte bleeding after ovulation on clomid does ciprofloxacin work for pneumonia price of generic synthroid zithromax price without insurance accutane after 10 days does lexapro cause low sodium how do you wean off of fluoxetine clomid 150g ciprofloxacin and psa side effect of 10mg prednisone turismo a cipro wikipedia cialis from usa pharmacy cons of taking metformin over the counter viagra type medicine medicines similar to buspar is lexapro used for stress plavix copay assistance program zoloft every 12 hours going off of plavix for surgery no periods with metformin how long till you feel better on zoloft amoxicillin heart attack iv erythromycin gastric emptying how long is levitra good for after expiration is glyburide the same as metformin pastile flagyl prednisone maximum dose valtrex costs without insurance lipitor alcohol liver damage lipitor prevacid interactions viagra doesnt work now what can you take prednisone with flexeril 5 year old zoloft how to reduce prednisone dosage in dogs can you take duromine with metformin conception after taking clomid ampicillin uses during pregnancy doxycycline tablet strengths moa of erythromycin is my clomid fake how long for zoloft to get out of your system can i take birth control pills with prednisone can i use pimple cream while on accutane painful nipples clomid birth defects after being off accutane can bactrim treat a tooth abscess dose of amoxicillin for uti in pregnancy walmart levitra promotion can you mix phenergan and lortab valtrex heavy period why does accutane make your lips chapped prednisolone dosage feline propranolol vs atenolol migraine amoxicillin antibiotic acne will 10mg of amitriptyline help me sleep over responding to clomid metformin and anti diarrhea zoloft stop suddenly amoxicillin treatment for flu levaquin and tums bactrim and shellfish allergy side effects withdrawal tramadol will tramadol cause constipation in dogs what type of breast cancer is tamoxifen used for amoxicillin no prescription overnight delivery metformin increase progesterone viagra patent expiry date uk amoxicillin hplc method running on viagra tamoxifen hair loss side effects cipro drink milk tramadol how many to die can you use bactrim to treat yeast infections magnesium oxide and lisinopril does synthroid affect breast milk production accutane dateline lasix dailymed zoloft memory impairment do you need a dea number to prescribe tramadol clomid e sindrome de down plavix and transfused platelets metformin and skin reactions medical term flagyl propecia cost nhs side effect of hctz lisinopril accutane made me look old lasix reduces preload lasix and water intake diflucan grapefruit juice metformin costco price will taking metformin help me get pregnant propecia baby side effects prednisone bad drug what happens if you go in the sun while taking ciprofloxacin liposol orlistat 120 mg lexapro thoughts of death can i buy viagra in bahrain lexapro-anticholinergic side effects forgot to take clomid on first day what is half life of tinidazole doxycycline 200 mg a day how long after accutane can i get a chemical peel zoloft and flu medication lexapro prescription price prednisolone and painkillers taking clomid and ovulation will nolvadex help my libido can i start effexor at 75mg valtrex safety pregnancy lipitor made in turkey metformin makes me crave sweets prednisone side effects red face nexium rebound effect is cipro an opiate tamoxifen fda approval date vitamins to avoid while taking lexapro metronidazole flagyl for diarrhea lisinopril hydrochlorothiazide potassium alternative metformin pcos how to get fluoxetine out of your system prednisone and increased blood glucose accutane t gel doxycycline ototoxic drug accutane chemicals is amitriptyline safe long term propecia emotional side effects can i take omeprazole with oxytetracycline zoloft cold turkey withdrawal zoloft weed smoking should liquid bactrim be refrigerated doxycycline discovered viagra patent expires in us xenical and lap band tramadol irritability does erythromycin cause mood swings viagra tablet for man in pakistan viagra 69 cialis how long it lasts annual cost of tamoxifen metformin and hyperinsulinemia viagra aorta is diflucan safe in early pregnancy prednisone glucose effects metformin und marcumar lexapro norco interactions how long viagra in system how many puffs of ventolin for a toddler best face wash accutane prednisone in spanish prednisone cat itching venlafaxine hcl vs zoloft stopped zoloft after 2 days effexor plus abilify meds contraindicated with viagra taking tindamax and diflucan tramadol for migraines in pregnancy can you donate blood while taking lexapro high blood pressure prednisone where can i buy cialis in the philippines safe antidepressant with tramadol synthroid dosage after thyroidectomy citalopram after fluoxetine zithromax to treat uti ventolin hfa coupon amoxicillin 750 und alkohol amoxicillin treatment for epididymitis can lipitor increase blood sugar explain prednisone lexapro permanent side effects cialis 30 year old erythromycin und linola how much is prevacid otc how much phenergan to take to sleep 1000 mg prednisone multiple sclerosis isi obat tramadol buy cialis over the counter uk voltaren and codeine can i take oxycodone with tramadol generic for plavix cost how much water with bactrim lisinopril patent expiration rash from bactrim treatment metformin hcl bcs class cialis powder form can you drink alcohol when taking propranolol accutane memory problems why refrigerate amoxicillin should zoloft be taken with or without food amitriptyline neurological disorders lexapro diclofenac robaxin help with withdrawal binaural viagra lexapro antidepressants for anxiety cialis break pill in half what is the dosage of doxycycline ciprofloxacin nursing considerations will taking one zoloft do anything omeprazole vs nexium cost tramadol adrenal insufficiency whats better wellbutrin or lexapro back pain while taking clomid ampicillin vs kanamycin levaquin motrin interaction no shedding with propecia abdominal fat prednisone lexapro flashing lights what happens if u take too much metformin metformin first trimester pcos does phenergan lower blood pressure taking doxycycline with prednisone clinical trials of albendazole how buy viagra without prescription why is nexium so effective flagyl cream bv zyrtec metallic taste in mouth plavix canadian pharmacy mass spectrum of propranolol doxycycline hyclate light sensitivity taking celebrex with plavix flagyl e coli treatment would zoloft show up drug test 25 mg zoloft sexual side effects brand names of amitriptyline can take nexium during pregnancy what happens if you take viagra at 18 buy viagra in uk shops amoxicillin for sinus toothache can i take flagyl and zithromax together effexor xr and wellbutrin xl together overnight tramadol visa diflucan cause breakthrough bleeding is tramadol converted to morphine bactrim for herpes provera and tamoxifen which is better amoxicillin or ampicillin can you take clindamycin and doxycycline together does prednisone help allergic reaction can you take prednisolone and paracetamol together does walmart sell metformin erythromycin urticaria prednisolone 5mg ivf