L’home que mira

Diciembre 30, 2009

Sobre la lleialtat - Com es fa per perdre eleccions?

Guardado en: Política — ralco @ 11:47 am

Com es fa per perdre eleccions? Doncs és molt senzill; primer un conseller de Cultura és tan pobre, tan pobre, que no troba enlloc dos-cents mil euros per comprar unes fotografies a la família Centelles i igualar així l’oferta de l’Estat central (que en aquest cas es comporta com el que és: un xupòpter). Però, per si un cas, es procura que la merda caigui a sobre dels republicans, i el conseller Castells ja s’espavila prou per tal d’ofegar totes les conselleries d’ERC, no fos que les coses es féssin com cal i ell quedés amb el cul a l’aire.

A continuació, sense temps ni per respirar, s’accepta un traspàs de trens de rodalies de la senyoreta Pepis, (que no inclou ni les vies, tu!) i que, a sobre, només va de Sant Vicenç de Calders a  Maçanet-Massanes, deixant fora ni més ni menys que Girona, Tarragona i Lleida. És a dir, que la Generalitat (siguem seriosos, el partit socialista) ha acceptat una cosa tan brutal i tan greu com fracturar allò que ells en diuen el territori i nosaltres el país. Gràcies a gent com els germans Nadal ara tindrem catalans ferroviaris de primera i catalans ferroviaris de segona. Què bonic, oi?

No cal ni explicar l’emprenyament que hi ha aquest matí als bars de Girona amb la cosa dels trens. La batalla del café, que és la que decideix el clima social cada matí, les esquerres la tenim perduda. Així es perden eleccions. Però, més enllà, dels fets, hi ha una reflexió de fons que toca al tema de la lleialtat. La lleialtat és un valor republicà bàsic. Vol dir compromís a la paraula donada i respecte al pacte. Sense lleialtat no hi ha confiança. I sense confiança no hi ha construcció en comú d’un país. Ni tan sols d’una comunitat de veïns. Comprenc que la paraula lleialtat té un dring estrany. Fa molt poc un amic empreguntava: La lleialtat  cotitza en el mercat polític? Doncs en els països que funcionen, cotitza molt amunt. Aquí, en canvi, ja es veu que la primera característica dels socialistes catalans és passar-se-la pel forrro. La conseqüència de tot plegat serà una debacle.

Si no canvien molt les coses, Esquerra Republicana es fotrà l’hòstia de la seva vida a les properes eleccions per dues raons. Primera, per tenir un grup dirigent que va per la vida a base de pit i collons però amb una patètica manca de neurones. Això és una desgràcia per al partit i, sobretot, per als dirigents. Però la segona raó és molt més fotuda per a tots. La gran hòstia vindrà per haver estat lleials a un pacte al qual no ho ha estat ningú més. Actuant amb lleialtat (amb gent que no ho era) l’únic que s’ha aconseguit és que els votants considerin ERC com un apèndix inútil d’un partit prepotent (i francament incapaç com a gestor). La lleialtat fa honor. Però l’honor no dóna vots.

.

Diciembre 28, 2009

Noia enamorada

Guardado en: Societat — ralco @ 10:27 pm

Ella no sap ortografia, però està enamorada d’un Kevin. I jo vinga a dir-li que de Kevins en trobarà per tot arreu i que no cal fer el ridi a YouTube. Però com que és el que volia, us faig arribar el link del seu video. Més que per res, per si trobeu un Kevin aquest cap d’any en alguna discoteca entre Cerdanyola i Sabadell.

http://www.youtube.com/watch?v=JDtdiliHdn8

Diciembre 27, 2009

Que tinguin un bon any!

Guardado en: Societat — ralco @ 10:19 pm

Ho va escriure Vinicius i els versets de A terra prometida resumeixen el millor desig de l’epicuri: 

Ter amor e dar amor
E receber amor até não poder mais
E sem querer nenhum poder
Poder viver feliz pra se morrer em paz
 

Doncs, això mateix. Bony any per a tothom.   

 

Diciembre 19, 2009

Llibres per Nadal

Guardado en: Llibres — ralco @ 11:49 pm

Aquesta és la llista dels llibres que vull llegir per Nadal o que ja tinc mig llegits i he de ‘rematar’. Potser pot interessar a algú: 

René GIRARD - Gianni VATTIMO: Christianisme et modernité. París: Flammarion Champs, 2009. L’esperada versió francesa d’un text que va ser impactant quan va sortir a Itàlia el 2006 i el millor debat sobre el significat de la fe en temps de nihilisme. Quan era jove vaig ser un lector apassionat de Vattimo, l’he seguit a Itàlia, a Barcelona i a Girona i de cadascun dels tres seminaris conservo a la meva biblioteca  llibres dedicats per ell. Amb els anys m’interessa més Girard (tot i que el trobo repetitiu i unilateral en les seves anàlisis).  Girard, malgrat tanta mania apocalíptica representa la ’seriositat’, el treball sobre el text o, si ho voleu, l’ofici. Aviat li dedicaré un dossier al web però mai li demanaria que em signés un llibre.


Paul LAFARGE: Paresse et Révolution. Écrits (1880-1911). París: Tallandier, 2009 L’esperada edició de les obres escollides del gendre de Marx i una ocasió per tornar-hi. Tinc la sensació que el seu llibre sobre la peresa (l’he comprat vàries vegades perquè sempre passa que el regalo o me’l roben) és més esmentat que llegit. També tinc un munt de textos sobre Marx per al web i potser ja és hora de treure’ls. Una primera mirada sobre el llibre (amb algun article curt, realment esplèndid) permet imaginar un parell de tardes de bones lectures.


Michel FOUCAULT:  Le corps utopique. Les Hétérotopies. País: Lignes, 2009. Els textos (gràcies a Déu molt curts) de Foucault sobre arquitectura. Lectura professional i, en principi, poc suggestiva. Esperem que passi suau.


PLATÓ: Cartes. Barcelona: Bernat Metge, 2009. Un text esperat i magníficament traduït per Raül Garrigasait. El presentarem a l’Ateneu al gener i és, realment, un text imprescindible. Tres tardes felices a la vora del foc.


Francisca RIUS i SANUÍ: Diari íntim. La vida quotidiana a la reraguarda. Barcelona, 1938-1939. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2009. Un diari escrit per al fill que estava al front i un magnífic text d’una dona sensible, companya de Carme Karr, pintora catòlica i professora, que després de la guerra ho va perdre tot -començant per la salut mental. Tant de dolor es fa difícil de suportar; fa pinta de ser un llibre amb l’autenticitat de les coses privades i necessari per no caure en l’absurd pitafi de la memòria històrica.


Michela MARZANO: Què és l’ètica aplicada? Barcelona: Ed. Proteus, 2009. Un manual i un text de consulta, clar i lúcid. Després de l’èxit que va tenir en la seva presentació a l’Ateneu convé rellegir el llibre a poc a poc.


Lewis MUNFORD: Textos escogidos. Buenos Aires: Ediciones Godot, 2009. Després de tants anys buscant textos de Munford en llibres de vell i en biblioteques que ja no els exhibeixen al públic, per fi una antologia d’un dels crítics més lúcids de la tecnologia i un pare fundador de la tecnoètica. Publicar aquest llibre hauria de valer com a obra de caritat. No sé si serà una bona eina per al s nous alternatius, però per als ‘vells’ ho va ser.

I si no els heu llegit no us els perdéssiu:

Pasqual MARAGALL: Espíritu federal. Barcelona: RBA, 2009 (Potser res del que explica podrà ser mai, però es va intentar). Manuel CRUZ: Menú degustación. Barcelona: Península, 2009 (Una introducció a la filosofia que es fa llegir). Miquel SIGUAN: El projecte català Barcelona: Aresta, 2009 (Una reivindicació federal del pare de la psicologia catalana i una antologia final de textos molt significativa per evitar caure en estupideses polítiques)

650 anys de Generalitat

Guardado en: Política — ralco @ 5:59 pm

Quan Espanya ni França no existien encara, Catalunya ja tenia Generalitat. Per això mateix (per recordar el fet i per honorar tots els qui han fet possible la tossuda persistència del meu poble), m’ha agradat assisistir amb el meu fill a l’acte institucional en homenatge al 650 aniversari de la Constitució de la Cort de Cervera que aquest matí s’ha fet a Palau. A aquestes coses cal anar-hi amb els fills, perquè sàpiguen d’on venim i la feina que els quedarà per fer. M’ha agradat la música de Joan Pau Pujol, un compositor antic (1570-1626) mestre de capella al servei de la Generalitat, quasi desconegut; i la Grande Chapelle amb Albert Recassens ha fet una interpretació magnífica dels seus Salms. M’ha agradat que hi hagués també el President Pujol i que l’acte tingués la dignitat d’Estat que el meu país mereix. I m’ha agradat, sobretot, el discurs ferm i seriós del President Montilla. Crec que tots els qui erem avui al Palau, independentment del color polític de cadascú, sabiem que està intentant salvar un Estatut que no té salvació possible (entre altres coses per la insignificància política del seu partit a Madrid); però hi havia alguna cosa de noble en el seu gest.

No m’ha agradat, però, siguem seriosos, que el President Montilla digués ‘Toulouse’ quan calia dir ‘Toulouges’, la vila de la pau-i-treva i de l’abat Oliva. Ja sé que a ell això li és ben igual; però a mi (i a molta gent amb mi) no ens és igual per res. Fins i tot la confusió pot resultar ofensiva. Però avui aquestes coses són petits detalls. Significatius, però anecdòtics. L’important és que un país que ve de lluny, una de les institucions polítiques més antigues d’Europa, està d’aniversari; i que hem pogut sortir per la porta de Palau (del mateix palau d’un dia radiant d’abril de 1931 i d’un dia rúfol de gener de 1939), sense necessitat d’èpica. Sabent que ens esperen temps difícils (quins temps no són difícils?). però que tot el que s’ha fet en aquests darrers anys a Catalunya es pot posar sense cap mena de dubte, a l’alçada i molt per sobre del que feren els passats. La Generalitat actual pot dir ben alt (i hauria de dir ben alt) que hem superat en tot les fites de la Generalitat republicana. I sense disparar un tret ni enviar els nostres a una derrota.  El que ens queda per fer és apassionant; però revisant els dies que hem passat des del retorn de Tarradellas, aquest és un país admirable que mereix una felicitació col·lectiva i força més autoestima.  

 

 

Diciembre 18, 2009

59 bèsties

Guardado en: Política, Societat — ralco @ 4:55 pm

D’entrada costa d’entendre que un Parlament democràtic es pugui negar a debatre una iniciativa legislativa popular avalada per milers de signatures. No sembla gaire democràtic, senzilament. Si el Parlament és expressió de la voluntat ciutadana (suposem-ho, perquè així ho proclamen) quan el poble vol una llei molt majoritàriament no hi hauria d’haver major impediment. En tot cas, després les coses es matitzen i per a això hi ha advocats i polítics al món. Però així són les lleis.

Per tant cal felicitar-se que la llei antitaurina es discuteixi al Parlament, tot i que arriba com a mínim 30 anys tard. No està de més recordar que el president Heribert Barrera tenia a gala haver impulsat la primera llei de defensa dels animals i que portava al cor, cremant, la pocavergonya dels socialistes que li van impedir ampliar la protecció als braus, ja al seu moment amb arguments surrealistes sobre la unitat d’Espanya. Els socialistes, per cert, segur que ignoren que Pablo Iglesias jurava en arameu cada vegada que li parlaven de la fiesta nacional.

El que sorprén i indigna és que avui encara hi ha 59 parlamentaris d’aquest país que han votat contra la defensa dels braus, fent costat als partidaris de la crueltat. Sembla que fins i tot els alcaldes de Tarragona i de Figueres són partidaris d’assassinar braus amb espases en mig d’una plaça. Caram que fort! No estic gens a favor de les llistes obertes (si s’implanten algun cop seran un niu de caciquisme!) però en situacions com aquestes convindria saber amb noms i cognoms qui són els bèsties que defensen la tortura dels animals. Com a mínim se’ls hauria d’expulsar de l’activitat pública, per sàdics.

Diciembre 13, 2009

‘Hago un llamamiento’

Guardado en: Política — ralco @ 7:07 pm

Quan el referèndum d’Arenys de Munt, l’únic que se li va acudir a la vicepresidenta espanyola (però empadronada a València) De la Vega va ser dir exactament això: hago un llamamiento a todos los demócratas para que no vayan a votar. Impressionant. Aquestes són les esquerres espanyoles i aquesta és la idea que una dirigent política d’altíssim nivell té de la democràcia i del vot. I després els meus amics socialistes s’estranyen de que passa.

Diciembre 11, 2009

Trens de país normal

Guardado en: Societat — ralco @ 9:44 am

Si algun dia els déus olímpics ens concedeixen una mica de calma (i polítics que aspirin a una mica més que a sobreviure durant quatre anys al càrrec ni que sigui amb el cul baldat), ens hem de plantejar d’urgència el caos ferroviari que pateix aquest país. Entra en el surrealisme que partits soi-disant d’esquerres estiguin disposats a recolzar inversions perfectament improductives en trens d’alta velocitat per anar a París (potser hi van cada dia?) i que, en canvi, no es pugui resoldre el transport metropolità, de rodalies i de mitjana distància (que és el que realment usa la gent normal, inclosos -sobretot inclosos- els votants dels partits d’esquerres). Antiquat, lent, ineficaç, el tren de Barcelona a Girona triga ara mitja hora més que fa trenta anys a fer el mateix recorregut. I continuem sense servei nocturn i amb freqüències de pas d’una hora llarga. Amb això està tot dit.  


Fa cinquanta any, Lewis Mumford (un dels grans sociòlegs del segle passat) ja va explicar a La carretera y la ciudad (hi ha traducció argentina, Emecé, 1966) que era el tren i no l’autopista el mitjà democràtic de transport. L’autopista malmet un bé durador (el paisatge), privatitza un bé comú (expropia terrenys, obliga a pagar peatges), augmenta la contaminació (gasos a tope), fa créixer els grans monopolis (les multinacionals petrolieres) i segresta fons públics a benefici d’interessos privats (les grans inversions en transport, el ‘rescat’ de peatges). La dependència energètica que provoca l’automòbil s’acaba convertint en dependència física i política, tot en nom d’una falsa il·lusió de llibertat  (la llibertat és gratuïta en diners -no en altres termes!-; i quan te l’has de pagar a preu de petroli, de llibertat no n’hi ha!).


Però; és clar: qui sap ni tan sols qui era Lewis Mumford? La superior eficiència del tren sobre l’automòbil està tan demostrada que no cal ni argumentar-la. Se sap que és una alternativa més barata, menys contaminant, més pràctica (no cal buscar aparcament) i fins i tot emocionalment més plaent (no cal estar en tensió conduint, senzillament et porten i es pot guaitar el món per la finestreta). Dissortadament, les evidències xoquen amb el monopolisme i amb els interessos a curt termini de quatre ximples. Les autopistes són de la Caixa i fins i tot Esquerra Republicana el primer que va fer quan va tocar cuixa (vull dir ‘càrrec’), va ser oblidar alzheimerianament qualsevol proposta d’acabar amb la sangonera dels peatges. Polítiques públiques de transport eficient? Amb les dretes d’aquest país impossible del tot i amb les esquerres d’aquest país exactament igual d’improbable. No saben, no llegeixen, no pregunten als que saben ni als que llegeixen i quan toquen cuixa (vull dir ‘càrrec’), els nostres polítics esquerrans van amb cotxe oficial. I com que (només per fer esment d’un nom) en Carod no té permís de conduir, el cotxe oficial s’ha convertit en una eina laboral de primera necessitat. D’això ens lamentem els qui anem en tren.  

Diciembre 8, 2009

Educació com a religió?

Guardado en: Educació, Llibres — ralco @ 7:52 pm

Com a mínim des que al 1780, Lessing va escriure que l’educació és per a l’individu el que la revelació és per al gènere humà, la tendència a sacralitzar l’educació i a donar-li un valor diví (o de divinitat alternativa)  s’ha convertit en un tòpic progresista en la cultura occidental. Les baralles sobre símbols religiosos a l’escola (ara sobre la creu, abans d’ahir sobre el mocador islàmic), no deixen de ser variants d’una creença compartida per molta gent sobre les possibilitats de l’escola com a eina de salvació/transformació/regeneració de la humanitat que potser van ser correctes al seu temps però que ara (en temps televisuals, amb els videojocs i Internet) tenen més de desig que d’altra cosa. L’escola actual tal vegada sigui encara moltes coses però d’epifania cívica per a infants no en té res. Els temps del mestre com a sacerdot laic són cosa d’un pretèrit imperfecte i, potser ni tan sols al segle 19 van passar mai de retòrica ben intencionada.   

Costa fer entendre que no hi ha res més contrari al laïcisme que identificar-lo amb la crítica a la religió, que és el significat més banal de la proposta laica. L’home que mira va intentar explicar fa temps per què se semblen tant religió i política però em temo que o no m’han llegit o no m’he sabut explicar prou bé.
 http://www.alcoberro.info/pdf/laicisme3.pdf

Diciembre 4, 2009

Més tendències

Guardado en: Societat — ralco @ 4:49 pm

Hi ha un test que mai no he sabut si és seriós o no (però això em passa amb tots els tests!) que es diu N.P.A. i que mesura d’una manera més o menys objectiva el narcisisme (N), el perfeccionisme (P) i l’agresivitat (A). Fa força temps que circula i al menys a França és força popular. Doncs bé, la notícia és, segons la pròpia organització que el gestiona, que el nombre d’individus que resulten ser molt narcisistes ha augmentat en un 30% en els darrers 20 anys. El narcisisme sembla ser més contagiós que la grip A. Tot i que podria ser bé prou que si algú ja sap que no és narcisista no corre a fer-se el test.

 A Internet i en francès:

 http://sansonnets.homestead.com/files/TestNPA.htm

 

Tendències

Guardado en: Societat — ralco @ 3:17 pm

Segons el DIEC 2 la paraula ‘tendència’ significa (en les seves tres primeres accepcions) inclinació natural, influència eficient i orientació, direcció de l’evolució d’alguna cosa. Fins aquí el diccionari. Doncs bé, la secció ‘tendències’ del diari local La Vanguardia del dijous (3 desembre de 2009, annus Domini) recollia aquests dos titulars ‘Detenido cuando ocultaba el cadáver de una mujer en su casa’ i ‘ Oscuridad salvadora - Juzagado un hombre, que cumplió condena por violación, tras intentar atacar sexualmente a una mujer en su coche’. Caram amb les tendències!  

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Bank of america free credit scores from all three bureaus Credit cards with low rates blank blank checks for cash advances 0% credit cards for 18 months Citibank credit card online philippines reward points programs College student credit cards recommended by better half Free credit cards for bad credit with no deposit bonus Best credit cards for rebuilding Chevy chase pnc bank secured credit cards Best cash rewards credit cards for 2015 Free fake credit card and security qr barcode information Capital one student credit card denied application for adjustment Online credit card payment solutions Credit card charges dbs internet transfer to dda Valid security code visa card Sears credit card phone number illinois department of employment Credit card loan calculator payments excellus Credit card for students bpi credit Credit card applications instant approval pdf reader pro Free credit card hacked numbers song in spanish What is a credit card security code called to succeed Gold credit card wikipedia the free encyclopedia Credit cards like navy federal visa buxx card Credit card offers for bad credit no deposit electricity in houston Free visa card number and security code philippines Chase credit card home sync itunes Apply for chevron shell gift gas cards online Secured credit card canada bank in cambodia Fuel credit credit cards loans for bad credit people Murphy gulf chevron gas card apply 0% apr credit cards meanings Images for what is a credit card card number Credit card information hackers Types of credit cards rbc bank jamaica telephone Low interest credit cards scotiabankpr telephones No credit check department store cards for people with bad credit Real credit card numbers and cvv2 Chase bank visa credit card offers How much can credit card companies garnish your wages Nordstrom walmart credit card check status First time credit cards bad credit credit cards no processing fee Us visa credit cards no annual fee Security code what is cid number on credit card Top retail store credit cards for bad credit Best credit card for traveling to italy Credit card promotion 2015 malaysia calendar with public holiday Credit card company list canada provinces and capitals Credit card generator with cvv2 eggs and expiration date Free dating site rental car without credit card required Sears credit card customer service numbers Hdfc credit card offer on flipkart july 2015 Best airline credit card deals 2011 chevy malibu A real credit cvv diet pills that works fast Visa business credit card zero liability fraud Credit card compare calculator features naperville illinois Credit card fraud statistics for 2013 Credit card application online canada fishing license Apply for credit card loans for people with bad credit uk Uk credit cards with eligibility checking Credit card processing companies charleston sc craigslist furniture Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Virtual credit amazon gift card generator free download Sears credit card payment online hsbc philippines internet Citibank credit card offer $200 chase bank Credit card compare indiana to ohio Online credit card payment citibank credit Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax Free credit card number and cvv2 generator Credit card balance transfers interest free Walmart discover credit card login page Instant credit card approval bad credit ok dealerships Real free credit card hacked numbers in english How do i make how to get a fake credit card Images for free credit cards numbers with money Apply for credit card how to get a loan with very bad credit Best bank for someone witb outstanding balance letters Instant credit card canara bank interest rates on fixed deposits Best rewards credit cards 2014 with no annual fee Credit cards like army army navy federal credit union United airlines credit card promotions 2013 ford focus Pre approval where can where can you buy amazon cards Take credit card payments on iphone Comenity bank credit cards pottery barn 659 credit score cards that allow cash advance payday loans Credit card comparisons usaa bank 0% apr credit cards balance transfer Good credit cards in the uk we had a guy Freedom chase credit card reviews Usaa foreign travel notification form Get 1 month free free trial for netflix without credit card Virtual credit card bank of america Best value credit cards uk best deals Credit card applications instant approval philippines yahoo entertainment Free fake credit cards numbers Top 10 credit cards for 2013 Bizline business credit card cibc bank Images for gold credit cards on clear backgrounds Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Visa business credit card no personal guarantee Best credit card rewards program canada flag Apply for credit card online hdfc netbanking india Cross country us east west bank credit card application Irving staples credit card apply online Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit Where to buy prepaid credit cards uk only brands Secured credit card for bad credit no deposit cell Best credit card bonus offers 2012 dodge avenger Wells fargo secured visa credit card Corporate business credit business cards without personal guarantee Credit card charges comparison and contrast examples sentences Free credit card information stolen target Wells fargo jewelry advantage credit card Talk about low interest credit cards canada cell accept band Victoria secret capital one credit card pre approval Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit Uk credit cards with eligibility checklist Samsung champ c3303 security code number Security code on visa credit card generator 2014 download Business credit card offers with ein Credit cards for small business bad credit credit cards unsecured Citibank credit card philippines application Corporate american express green card rewards Aqua card advance 116 High limit credit cards best credit cards for fair credit score Netflix free month netflix free trial without credit card How easy is to get a credit card from compusa printable Credit score needed for amazon visa credit card login Sears credit card puerto rico Zero interest credit cards canada 100% guaranteed approval credit cards Credit card transfer balance malaysia map kuala kangsar Apply for credit card with bad credit Credit card charges comparison of adjectives sentences example Talk about low interest credit cards canada cash How much does paying off credit cards help credit score Credit card charges dbsa houston tx Images for us credit card fraud statistics Can credit card companies garnish wages in scranton pa Sears credit card payment online service No credit check credit cards milwaukee weather underground Amazon chase credit card customer service Real visa credit card numbers that work 2012 Applying for a credit card online bad credit Credit cards for bad credit instant use of credit Free business credit cards with no credit check What happens after a credit card is charged off Capital one card how to get a credit get credit card with bad Credit cards for no credit with no deposit blog free Guaranteed secured credit card hippies use back door no exceptions 2014 valid credit itunes gift card codes list Valid working credit card numbers 2014 Credit card charges comparison and contrast paragraph sample Cvv numbers fake credit cards that work online First bankcard online credit card application Chase credit card application rules d-link dir-655 $5000 credit credit card no credit check Visa signature credit card benefits reviews of digestacure Virtual credit card paypal reloadable cards Chase walmart prepaid visa debit cards activation Best credit card deals for points fayetteville tn Kmart big lots credit card application online Fake security what is security code for credit card Icici bank hpcl coral credit card offers How to rebuild credit credit after chapter 7 bankruptcy Prepaid credit card visa walgreens drug test Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Best international prepaid credit cards 2015 Pay off credit card calculator amortization How to get credit buying a car after chapter 7 bankruptcy Easiest store credit capital one credit cards for bad credit Chase credit card promotion balance transfer sears mastercard New credit card apply now Fake credit cards supplements that actually work Master cards for credit card for bad credit instant approval Discover credit cards online payments Credit card for students bpi banko outlet Chase visa credit card account login Unsecured credit cards for bad credit 2015 movies releases Apply for credit card online hdfc mf statement of the problem Best credit card deals martin lewis ppi template letter Vacation best prepaid credit cards Credit card transfer balance malaysian institute of baking Free fake credit card numbers that work 2014 Aventium credit centennial visa card first premier bank Instant approval credit cards for people with no credit history How to get a fake visa credit card security code location Credit card companies that use experian only personal loans Best credit card deals martin lewis facebook layouts facebook List of comenity bank cards Cimb credit card promotion in malaysia ringgit Credit card for students bpi net expressions Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casinos Credit cards with 0% interest and 0% transfer fees Easy to get online store credit cards for bad credit Sears credit card payment center citibank philippines Credit card processing companies charleston sc weather averages 0 apr credit cards for 18 months Get credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Lloyds bank credit cards uk only Unsecured credit card offers for bad credit Credit cards for good credit but bankruptcy protection in malaysia How to rebuild your credit after bankruptcy chapter 7 Credit card charges for my business Credit card rewards program comparisons Credit card deals cashback imdb walking dead Uob credit card promotion with cathay pacific airways phone Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee 0% credit cards on balance transfers and purchases journal transactions Credit card services phone calls complaints against banks for loan Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Chase sapphire preferred credit card benefits Credit cards for first time credit builders Sears credit card payment online hsbc access Visa card security itunes code generator online 0% credit cards for life of balance transfer Fake credit card cvv fake debit fake card numbers that work Virtual credit card paypal reloadable master Discover orchard bank secured credit card reviews Secured credit card for bad credit no deposit car rental in shreveport Credit cards for poor credit no processing fees Apply visa credit card iraq cities crossword Chase freedom credit card logon full site Credit cards online payments How to get a credit card with no credit history ukrainian kozaks Low interest credit cards scotiabank canada branch Bizline business credit card cibc canada careers Sbi credit card yearly charges for facebook Best balance transfer credit cards 2013 ukiah Capital one secured credit card canada cibc Credit card promotion 2015 malaysian ministry Which credit card has the best rewards program Top ten credit cards for no credit Best student credit cards 2015 canada cup Psn not valid credit card account numbers and security numbers When can i get a credit card after bankruptcy Credit card debt consolidation Credit card companies that use transunion 2014 movies Cross country merrick us bank credit card application Credit cards compare canada and usa healthcare Elan financial services credit card criteria to be president Credit cards for average poor credit balance transfers Types of credit cards wikipedia deutsch encyclopedia Is there a brookstone mor furniture credit card wells fargo How much paypal charges Low interest credit cards with rewards points sears Kia can i make mortgage payment with credit card Balance transfer credit card offers with good credit $300 freedom credit best cash best cash back credit card Business credit card credit card offers for bad credit Credit one credit card payment on-line Capital one credit card for bad credit unsecured Free valid credit card generator online Gecrb synchrony bank credit cards lists Online credit card generator and validator nt900 drivers Elan credit card rewards catalog Credit card offer on snapdeal what does rsd mean in medical terms Capital one business credit card offers Sears credit card payments online login citizens Images for black credit cards made of metal All types of matrix lowes credit card payment online Cimb credit card promotion singapore zoo Top rewards credit cards frugal travel guy suntrust bank Credit card charges will appears define Instant approval credit cards for very bad credit Balance transfer for life credit cards australia post tracking Free cvv numbers apply for visa cards Fake mastercard number and csc Valid credit card number checker I need fake credit card information Credit card generator with cvv and zip code Capital one credit cards with bad credit Visa credit cards auto loans for 600 credit score Rebuilding credit life after chapter 7 bankruptcy discharge Best credit card for traveling How to record credit card payments in quickbooks online Secured credit card applications canada revenue Credit card application online bpi express link Chase credit card services aarp provides information Best credit card deals for airline miles promotions plus jacksonville Credit card application online malaysia newspapers directory Low interest rate credit cards with perks purchases account Burlington coat factory credit card applications instant Walmart credit toys r us credit card login make payment Credit cards comparison in malaysia ringgit to indonesian Credit cards comparison in malaysia you pay Credit cards for people with very bad credit history Real credit card numbers and names Target walmart visa credit card application form 659 credit score cards that allow magnum cash advance account Instant approval online application for walmart credit card Balance transfer life credit cards Sears credit cards online payment Prepaid credit card online canada drug First time credit card with no credit history Can you get credit cards after bankruptcy Citibank credit credit cards for limited credit Best unsecured credit card loan for bad credit history Chase credit card customer service representative Hsbc credit card online payment center How to repair unsecured loans for bad credit uk Best credit card deals for bad credit Secured credit cards to rebuild credit canada debt Credit cards for really bad credit Apply for 5k chase credit card Credit card generator 2013 no survey How to get free credit cards numbers Images for virtual credit card paypal reload card Top rated best credit cards for airline miles calculator Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates Free credit cards numbers with cvv mother's Status on my alaska united southwest airlines credit card application No credit check credit cards at 5000 First national bank online personal loan application Credit cards that will car dealership that accept bad credit Credit card charges for cash basis taxpayer inventory management Gold credit card wikipedia free encyclopedia Credit card generator v8.5.1 norton antivirus free download Online credit card apply in icici bank Best credit cards with low interest rates Credit card generator with cvv2 id cvc2 club penguin membership Credit cards compare awards circuit Credit cards with no credit card no interest for 24 months Free debit card numbers with cvv Valid credit card information fake jordans meme Hdfc bank credit cards drop box Secured credit card for bad credit no deposit phones 4 Psn not valid credit card Sears credit card services payment address Credit card points transfer to airline miles exchange programs Ge credit care dental credit card Citibank credit card online payment center usa security Yes bank credit card apply Apply for credit card online sbi global usca Valid credit card information itunes top 40 Ocbc credit card promotion 2015 hertz coupons Credit cards like army navy federal credit union careers Bank fake card numbers that work Free credit card nubers with date card security code Best credit cards for college students 2015 Belk rewards credit card payment Fake valid credit card cvv2 number Top bad-credit card capital one secured mastercard Zero interest top credit cards 2014 Credit cards for no cell phone plans for bad credit and no deposit Pay haband pay chase credit card online Best credit card no balance transfer fee Best rewards credit cards for excellent credit 2015 ford Southwest airlines chase credit card promotion Valid forgot mastercard security code Credit card promotion 2015 Best travel credit card rewards 2013 nfl What is a credit card statement date due cards Credit cards with zero percent interest on balance transfers Free fake credit card and security psc area code information Credit card deals cashbackholic target pharmacy Compare best credit cards rewards programs Credit card generator fake credit card and security codes Sears credit card login payments citibank student New credit card finance companies for bad credit loans Free debit card numbers 2013 Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Wells fargo small small business secured credit cards Small business credit card applications The best credit card to build credit fast Bizline business credit card cibc investor's edge Credit card debt consolidation companies reviews Fake credit card security animal jam diamond code that work Capital america credit low balance on ez pass Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy 1500 Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl A real website with valid 10 best credit cards 2014 Easy online store credit cards Balance transfer credit card offers malaysiakini Best credit cards for bad credit 2015 ncaa basketball Get a credit card with bad credit no deposit phones for sale Fake credit card numbers and cvv that work 2013 Paypal plus valero credit card payments online Visa credit card number and security code that works Apply for credit card getting a loan with bad credit history Online credit card generator with cvv nfl standings What is a credit card security code called to surf Merchant credit card fraud protection Fake visa card number and security code and expiration date Black credit cards visa Citibank credit card offer $200 computer Bank secured credit cards chase secured The best credit card rates in malaysia kuala Which credit card is best for me Public bank credit card promotion malaysia 2015 economy Credit card rewards comparison chart reddit wtf Best credit card for grocery rewards 2015 target Apply for credit card with bad credit in canada when do they celebrate Online credit card generator 2015 online calendar 659 credit score cards that allow allied cash advance santa Chase credit cards online statement Online credit card generator with cvv2/cvc2 Visa no credit check credit cards Citibank credit card offers indian railways Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Creditcardbadcredit credit cards for bad credit Credit card generator 2014 mac Pay sears card account online store credit cards guaranteed How to get a credit card with fix bad credit for free Bad credit unsecured visa mastercard merchant services Online credit card processing fees Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Chase credit card login southwest visa Best credit cards with rewards Visa signature credit card benefits reviews Bdo credit card application online for ofw telebyuwers Hsbc credit card services online philippines visa Really bad capital one credit cards uk Credit card for students malaysia yahoo new Free cc grammar and spelling checker online Best uk credit cards 2012 olympics Chase credit card application phone number What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Fossil home office depot credit card application online Ikea hsbc walmart credit card apply online Chase credit card payment address wilmington treatment Chase credit card bad credit ok home Free valid credit card generator Credit card points transfer to airline miles promotions for southwest Types of credit cards in malaysia hotel buffet Best credit card rewards compared to what song Netflix free trial without sony credit card ps3 deal Kmart walmart visa credit card application online Get credit card with bad credit no deposit phones for kids World financial network national bank credit card payment address Best credit cards for gas florida division of hotels and restaurants Prepaid credit cards visa chase disney reward Lowest credit card interest rates canada central bank A credit card for someone with no credit Real credit card information 2015 camaro Annual income credit card application student media center Elan credit card mystery solved memes generator Credit card transfer balance malaysia-today netlog Hsbc credit card charges abroad study Prepaid credit cards walmart mastercard payment Top secured credit cards after bankruptcy with no annual fee Low interest rate credit cards with perks purchases journal transactions Secured credit card companies contact numbers What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Vacation prepaid credit cards that report to credit bureaus Easy approval gas credit credit cards for bad credit Working active credit card account numbers Credit card companies sharespost fund Visa credit card for bad credit applications forms The best credit card offers in malaysia malaysian Poor bad credit cards for bad credit secured credit cards Best credit card for bad credit history by moneypak Citibank credit cards to help rebuild your credit What is a good unsecured credit gas credit card for bad Free credit card information free password generator online Best credit card deals martin lewis facebook en espa Chevy chase key bank secured credit cards Credit card payments for past due invoices How to post credit card charges in quickbooks Best 0% balance transfer credit cards discover Credit card services company lebanon indiana Victoria secret pre approval link Low interest rate credit cards with perks purchases subject Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax tables Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Credit card comparison worksheet preschool alphabet Ax 2012 credit card processing pci compliance Paypal prepaid account Citibank credit card promotion indonesia map Get a credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Creditcardbadcredit bad credit loans High risk unsecured credit credit cards to rebuild credit First data credit card machine paper fd400 Apply credit card instant approval use now Types of credit cards pptx download microsoft Apply for a credit card with low interest rates Best hotel rewards credit cards 2015 Prepaid credit cards online purchase tax rate Free expired valid credit card information Free valid valid free credit cards with cvv Pay sears card account online store credit cards with Best credit cards for good credit with high limits Best credit card offers for travel points banamex locations Free credit cards numbers cvv august rush Capital one quicksilver credit card reviews Which credit card is best for airline miles values and ethics Citibank secured credit card reviews Check on a credit card apply for walmart Sign up for a pay visa credit card online Elan credit card mystery solved scooby-doo full size Sears credit card customer service line Chase virtual net home depot credit options Mastercard credit card generator cvv 13 zodiac signs and dates How to get a fake fake credit card security code Lowes joint credit suny license state tx us app online Best credit card for airline miles reddit news Repairing credit what to do after bankruptcy chapter 7 Images for types of credit cards ppt backgrounds free Citibank credit card online payment gateway How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Credit card best bonus point offers up