L’home que mira

Mayo 31, 2010

Ensenyament i control de qualitat

Guardado en: Educació — ralco @ 5:42 pm

Fa molts anys, el 1996, vaig escriure a Expulsats del paradís que per millorar l’educació calia fer públics els resultats acadèmics dels Instituts i les Escoles catalanes. El que em va caure a sobre per haver proposat el que un il·lustre membre de CCCOO qualificà de tamaña excentricidad fou de campionat. Però senzillament, el dret a saber si l’escola dels meus fills és de qualitat és democràcia. Cada any a França els diaris publiquen els rànquings i no passa res que no tingui remei. Avui mateix surt al Monde le palmares dels lyceés, sense cap problema. Veurem mai aquí una cosa semblant?

 

http://www.lemonde.fr/societe/infographie/2010/04/14/le-palmares-des-lycees-2009_1333583_3224.html#ens_id=1229424

Mayo 28, 2010

Pierre Hadot

Guardado en: Filosofia — ralco @ 9:11 pm

Pierre Hadot va morir el dia 24 a 86 anys. No ho sabia i avui m’ho comentaven els alumnes de Girona, que llegeixen Elogi de la filosofia antiga. Vaig mirar de portar-lo a Barcelona fa set o vuit anys i ja aleshores les gestions van ser inútils. Crec seriosament que Hadot ha estat un dels deu o dotza intell·lectuals més significatius d’Europa en l’últim quart de segle, però ara em resultaria una mica llarg i pedant explicar-vos per què. Li deurem sempre (jo i els lectors que li he buscat a través del web o de les meves classes), una manera de mirar Grècia llunyana dels estructuralismes seixanta-vuitescos i dels heideggerianismes ara neocons. La seva tesi segons la qual la filosofia és grega és una manera de viure (no tan llunyana en inspiració a la tersi dels ‘jocs de llenguatge’ de Wittegenstein, perquè Hadot fou el primer wittgensteinià francès), em continua semblant molt més versemblant que cap altra de les que circulem al món acadèmic.

Hadot, com René Girard (que s’acaba d’incorporar a alcoberro.info), és també un dels renovadors més importants de l’espiritualitat en temps de nihilisme. No sé si l’humanisme cristià els llegirà gaire, però si no és així, ells s’ho perden.

Per rellegir-lo o descobrir la seva obra us ofereixo alguns links:  

ELOGI DE LA FILOSOFIA ANTIGA:  http://www.alcoberro.info/planes/hadot1.htm

SÒCRATES SEGONS HADOT: http://www.alcoberro.info/planes/socrates4.htm

 

 

Mayo 26, 2010

Profetes de calamitats

Guardado en: Societat — ralco @ 8:47 am

Expliquen que en temps d’en Franco un periodista del Movimento que es deia Julio Aparicio tenia per costum anar a una casa de putes propera a la redacció del diario Arriba i mentre triava la senyoreta, comentava a la madame: Hoy he escrito un editorial que hará temblar los muros del Kremlin. L’home es quedava tan a gust, però els murs del Kremlin continuaven impertèrrits a la Plaça Roja. La vida és així. Plena d’idiotes que sobrevaloren les seves forces.

En temps de crisi els profetes de calamitats tenen el pa garantit. Només cal anunciar desgràcies i seure a la porta a esperar que passin cadàvers o que cremi Moscou. Però el que està succeïnt ara no és exactament una crisi, sinó un canvi de civilització amb moltes variables de mal profetitzar (Internet, l’emergència de nous països en l’escena mundial, el ressò de les Guerres musulmanes en què ens han embrancat els neocons, etc). De manera que els profetes ho tenen francament molt difícil i n’endevinen poques. És possible que s’esfondri La Vanguardia (ara ja la regalen quasi a tot arreu, si surts de casa), però si quatre columnistes-calumnistes pretenen que s’esfondri el món, la veritat és que ho tenen difícil. Amb tant de pessimisme prendran mal. El món té la crosta dura i la gent és difícil de pelar.

 

 

Mayo 21, 2010

En una tarda gironina

Guardado en: Filosofia — ralco @ 6:51 pm

Llegeixo a la biblioteca de la UdG un assaig de Judith Butler sobre la consciència dissortada en Hegel La consciència dissortada -diu- emergeix al si d’un moviment que dissipa el terror a través de l’obstinació. Heus aquí una descripció sintètica del present. Des de l’11-S la història és una pugna quasi de naturalesa hegeliana entre els qui volen imposar el terror com a llei (pura ideologia neocon) i uns pocs obstinats. Guanyarem els obstinats, però les queixalades del terror, l’herència sinistra de Bush junior, farà mal.

Mayo 17, 2010

Sobre despotismes

Guardado en: Política, Societat — ralco @ 11:24 am

Hayek, Popper i Berlin (els clàssics del liberalisme europeu del segle passat), van establir que la  millor solució dels problemes socials cal esperar-la, més que no pas de l’aplicació del coneixement que pugui tenir un determinat individu, d’un procés impersonal d’opinions que donarà lloc a un coneixement millor (Hayek: Principis d’un ordre social liberal, p. 96 ed. es.). Així les coses, es ‘passa’ de votar si la gent creu que tot està dat-i-beneït, és a dir, si no es demana opinió sinó refrendament. La baixa participació als referèndums independentistes i al referèndum sobre la Diagonal, que ha costat tres milions d’euros només d’organització, potser té a veure amb els límits del despotisme il·lustrat.

Mayo 15, 2010

L’erotisme

Guardado en: Societat — ralco @ 11:44 am

L’erotisme és una certesa negativa. És a dir, és fonamenta en no-res.  No té causa, ni raó. Per això l’erotisme és la vida.

No entenc

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:37 am

Per què és tan cansada la primavera.

Mayo 12, 2010

Pedagogia i Dilthey

Guardado en: Educació — ralco @ 6:44 pm

Els qui estudiavem a finals de la dècada de 1970 (ha plogut!) encara podem recordar la polèmica entre partidaris de Dilthey i de Dewey en filosofia de l’educació. Ja en aquell temps ambdues orientacions cotitzaven a la baixa davant el creixent prestigi de piagetians, constructivistes i sobretot de constructibèsties. com el soviètic Bogdan Suchodolski. Era l’hora de la pedagogia rosainsensata perfectament ingènua en la seva bestiesa i que avui, al seu torn, s’ha convertit en el pimpampum dels exprogres reconvertits en antiprogres. Per als qui erem joves cap a 1975, Dilthey feia fins i tot olor d’aixella. I Dewey (tan vinculat a la pedagogia noucentista i tan llegit de de D’Ors, que deu ser una de les pitjors maneres de llegir-lo) també pertanyia a una generació que clarament no era la nostra. Deixant de banda Edgar Morin no tinc la sensació que a la segona meitat del segle passat es pugui parlar pròpiament d’una filosofia de l’educació. Hi haurà tanta psicologia (generalment recreativa) com es vulgui. però de filosofia ben poca.

La setmana passada al mercat de Sant Antoni vaig recuperar (per dos euros!) un exemplar inconsútil de la Història de la Pedagogia de ‘Guillermo’ Dilthey.  Edició de 1944 a Editorial Losada. Primera sorpresa: el text s’aguanta. Ha envellit la seva lectura de Grècia i Roma, però l’essencial resta bàsicament defensable. Una pedagogia per a Dilthey depén de l’articulació entre necessitats tècniques (canviants) i valors polítics (perdurables). Sense un ideal de societat, no hi ha pedagogia possible. Potser aquesta és una dada que s’oblida quan, de manera recurrent, torna el tema de les reformes i contrareformes a l’escola. El problema s’hauria de replantejar potser en termes diltheians: quina idea de ‘bona societat’ hi ha al darrera de tant mareig didàctic com patim?

 

Mayo 11, 2010

Escoltar mallerengues - ERC

Guardado en: Política — ralco @ 11:03 pm


El vicepresident del meu país m’ha enviat una invitació a la conferencia El relat del canvi. Balanç de govern que pronunciarà al Palau de la Generalitat dimecres 19 de maig a les set de la tarda. No hi aniré. Primer perquè em guanyo la vida treballant i no tinc temps per escoltar parides.  Segon perquè des d’un govern no s’escriuen ‘relats’, ni contes per criatures. S’actua. O s’hauria d’actuar. Tercer perquè en dues legislatures el canvi no l’he vist enlloc i tinc la vista molt ben graduada. En resum, el balanç me’l sé fer solet i no em ve de gust passar vergonya aliena. Una cosa és que calgui votar ERC perquè els altres encara són més horribles i una altra fer un balanç positiu d’aquests anys de politiqueria i ineficàcia. Senzillament, no em vull fer vell escoltant mallerengues.

Nota ornitològica: el cant de la mallerenga és harmònic però terriblement repetitiu.  

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress