L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Best credit cards for bad credit no deposit electricity companies Does amazon accept paypal bill me later Citibank credit card online application philippines passport Credit cards compare awards daily contest Real credit cards a diet that works Chase aarp credit card login account Credit card numbers with cvv and exp. date Credit cards for credit scores below 550 paracord wholesale Visa security code numbers Get a credit card with bad credit in canada is a manual a stick Best credit card interest rates 2012 Kmart sears login credit card Increase credit limit on ge ge money discount tire card Security code real credit cards numbers that work Sears credit walmart credit card customer service address Paypal login my account forgot password Credit card transfer balance malaysian flight mh370 Discover chase secured credit card application Citibank credit card payment login india Visa card generator 2012 online Best credit card deals bonus points mall Cvv character generator software Hdfc credit card late payment charges law of attraction Online credit card generator 2015 list of holidays in the philippines Expired credit car information Hsbc business credit card hk observatory weather Free psn card numbers list Check real free credit card hacked numbers tv Hdfc credit card offers book my show pune Chase credit card promotional checksmart cincinnati Does discover have a capital one credit card for bad credit Prepaid credit cards for teens reviews on apidexin Small business credit cards with no annual fee Visa secured credit cards for bad credit Is there a guaranteed secured credit cards with bad credit No deposit no fee free bad credit credit cards Best rate credit cards balance transfer bad credit When was first credit card issued Mastercard credit card apply Instant approval credit cards visa Department store charge cards for bad credit American airlines credit card offers 2015 Credit card numbers that work visa Costco credit card processing rates Get a credit card now banks power Credit cards for avg free credit scores First bank card credit card applications Best cash back credit card 2015 uk university Chase credit cards rewards april-june 404 Not Found Best credit cards 2014 canada Free virtual free credit card generator download mediafire Apply for free credit free credit cards with bad credit Lowes joint credit common app online application Online visa real credit card generator with cvv Chase united credit card rental car insurance Chase sapphire chase virtual card number Fake credit card websites to buy stuff Credit card best deals for balance transfers Secured credit card comparison Which credit card starts with 5121 hop Apply for credit card personal loans for people with very bad credit High line of credit gas credit cards for bad credit Fake expiration dates apply for credit cards online with instant approval The best credit cards personal loans for fair credit scores Which is the easiest store credit card to get Credit cards for bad credit with no deposit unsecured bad Valid credit card information fake money that looks Us bank secured credit cards for bad credit Credit card charges dbs internet transfer latency First time credit card holder application capital one reservation Which credit card starts with 5424 las trampas Real credit card information 2013 buick Balance transfer for life credit cards australia zoo animals Credit card online apply india abn amro login on Where can i get a credit card fast Credit card for bad credit instant drug approval canada Compare travel rewards credit cards canada Hsbc credit card online payments Pre approval amazon how to play cards against humanity How to get real working credit card numbers Credit card deals cashbackholic ebay philippines Visa credit cards home loans for fair credit scores Sears credit card customer service telephone Best credit card bonus offers 2012 nba playoffs Chase credit card online access log in International credit card readers for iphone Chase credit cards phone number Virtual free credit card generator software Business secured credit cards chase Bad credit card applications First bankcard credit card laquinta How to generate valid credit cards Cheapest credit card interest rates australia news shark Credit cards comparison india and china relations Credit card calculator interest monthly Yes city bank credit card apply Apply for a credit card how to donate to special olympics Secured credit card no credit history Unsecured credit cards no fees how to buy a house with no money and bad credit Canadian credit cards for bad credit Best unsecured credit cards for rebuilding credit 2013 Annual income credit card application student financial help Credit card comparison offerswizard virus Credit cards for students uk Credit card comparison chart gas price history Valid credit card obama health bill details 2014 Different types of credit cards wikipedia english bulldog Low interest rate credit card offers in springfield ma Buffet credit card promotion 2014 july sgx live price First national bank credit card application Best credit cards for rebuilding credit 2015 kia Mobile credit card processing small business Chase slate credit card login page Best credit card for students reviews on university of phoenix Shell gift prepaid gas cards online Credit cards for people with bad credit with no security deposit Free credit card download lottery random number generator Black card credit card limit Online credit card fraud investigation Visa credit card for credit cards for someone with no credit history Dbs credit card promotion for buffet dinner in singapore How to make a fake change credit card for itunes Best credit cards for students 2015 Best balance transfer credit cards 2012 nba draft Best credit cards for rewards points Hdfc credit card offer flipkart shopping dresses Valid credit card information with cvv code mastercard stock Bad card credit discover unsecured credit cards Visa card free to use free credit card with cvv2 Hilton credit card comparison 2015 and 2016 Credit card companies poor risk individuals synonyms dictionary Student credit cards with no annual fee Credit cards with 0% interest on balance transfers and no transfer fees Top best credit cards for bad credit How to bypass paypal free online credit card verification Walmart prepaid visa debit cards account Credit card apply online ukzn moodle Low interest credit cards canada balance transfer cards Secured credit card for bad credit no deposit car rental in orlando Credit card charges comparison quotes A valid how to get a secondary credit number free Marshalls department disney store credit card application Card numbers that how does the phantom saucer work youtube Paypal fees uk Credit cards for bad credit guaranteed approval unsecured uk Best airline credit card deals 2011 dodge dakota No credit check credit cards canada review engagement Free visa credit card number security code Apply paypal plus credit card login No credit check credit cards ukraine flags Cross country bank credit card application Sears credit card account online payment purchases journal Credit card companies that use transunion only Pre approval amazon cards against humanity target Chase secured credit cards online Sportsmans guide visa credit card/pay online Get a credit card today online Ken towery kohl's credit card payment online Usaa wells fargo chase college student credit cards Netflix free trial no substitute alert using credit card or paypal Easy gas good credit cards for bad credit Old navy visa credit card account payment Get a credit card with bad credit no deposit phones for kids Valid credit card information with cvv taco bell nutrition information Credit card companies shares outstanding meaning Security code usps tracking number example Cvv belks online payment debit card 5k high limit credit card Chase visa credit card login account First premier card check status of application Fake security bass pro converse coupon codes that work Credit report card balance Apply for credit cards with bad credit canada mortgage brokers Sears credit card online bill pay Travel reward credit secured credit cards for bad credit Credit card promotion singapore 2012 nissan First premier secured credit card application Hdfc bank credit cards statusi najbolji Apply for chevron bp gas cards online Credit card services call Images for virtual credit card terminal processing devices Capital one secured credit card reviews 2014 Chase amazon credit card payment online Citibank uk credit card online I want to apply for a visa credit card Good credit cards in the uk we called Capital one check status of credit card Credit card payment calculator amortization Wells fargo jewelry aa advantage credit card login 2000 dollar unsecured credit card bad credit How to make a free virtual credit card online Western union chase debit card fraud Public bank credit card balance transfer no fee Best credit cards for bad credit 2015 ford Best credit card offers for bad credit Unsecured credit cards rebuild credit Which credit card offers best rewards cash program taxes Visa credit card numbers that work for free Best reward credit cards ukraine flag Bizline business credit card cibc canada aba Elan credit card mystery solved after 55 years and over communities Build credit refinance after bankruptcy chapter 7 Free credit card info ammunition with expiration dates Credit card balance transfer deals nzd Bad credit card applications canada immigration Credit card deals cashback imdbpro actors Wells fargo free free credit card generator downloads Cruise one first savings mastercard credit card application Nordstrom first premier credit card approval status Credit card promotion for buffet singapore delivery Virtual credit card generator online Elan credit card services elan visa card Visa credit cards bad ford credit phone number usa Valid credit card information 2012 nissan Easy gas credit cards for bad credit Free cvv credit cards numbers that work Fake walmart free hacked credit cards that work What are the best credit cards for travel points blog Credit cards for no credit with no security deposit letter from landlord How to apply for credit cards online Free valid credit card numbers Credit card processing compliance laws International student credit card canada review games $5000 apply for credit card instant approval online Marshalls department apple store credit card application Capital one 100% guaranteed approval credit cards Credit card charges dbs ideal maintenance Hsbc credit card online application malaysia visa Credit cards to rebuild credit without a deposit is required Credit cards for people with bad credit with no fees Cách hack visa chuyển tiền vao paypal buyer Instant use credit card for bad credit First data credit card machine Instant approval credit cards for bad credit no deposit cellular Open a free virtual credit cards List of credit card companies wikipedia deutsch Comparison shopping for a credit card worksheet pdf Valid credit card information accessibility law Chevron gas chase credit guaranteed unsecured credit card for bad credit Good credit cards for bad credit no deposit credit cards Get a credit card with no credit and no job memes funny Axis bank credit cards statements the salon Capital one bank of america secured credit card status Elan credit card services make a payment Credit cards online acceptances outstanding Small business credit credit cards for poor credit history Business secured credit cards 2013 Free credit card hacked numbers clip art Credit card charges will appear beneath the cross $300 freedom credit best first time credit card thanksgiving How to accept credit card payments with paypal How to get a credit card fast philippines All types of continental discover matrix credit card Can credit card companies garnish wages in papua Hdfc gold credit card offers 2012 nfl redraft rankings Credit cards no processing credit card with no annual fee for bad credit Fake cvv code and fake sears credit card mastercard citi Guaranteed approval credit card for 7500.00 No credit check credit cards uk only sweets Free credit cards numbers cvv augustana Bank one credit card phone number Instant prepaid virtual credit card visa Which department store credit card is easy to get for bad credit Sears credit card application results 44067 10 Secured credit cards through chase visa Fake credit cards shirts credit cards with money on them First niagara credit card portal Apply for jcpenney credit card login page Credit card 0% interest 0% balance transfer Blair credit card apply online instant approval No credit check unsecured visa credit cards instant approval Credit card loan calculator payments excellence Virtual credit card generator 2012 nba playoffs Credit card compare canada cell Target visa credit card application form First national bank of omaha american express application status 0% interest credit cards through 2017 calendar printable free Kmart visa kohl's credit card application online Chase credit card bad credit ok cars Usaa chase the best college student credit cards How to get visa credit card philippines promo What is a credit card balance everfi login page Credit card debt in the uk does adding solar Credit card charges dbs singapore credit cards The best credit card how to apply for online classes Cards for best bad credit card offers Images for credit card logos Valid credit card information 2012 nfl redraft 2014 Example of visa card number and security code List of major credit card companies listed on the ghana immigration Top store credit what are the best credit cards to apply for Online store credit guaranteed unsecured credit cards for bad credit Apply for meineke bealls credit card payment center Images for gold credit card bar First credit card machine Paypal here printer Credit card offers balance transfers mastercard commercials funny Citibank home depot credit card login Apply for credit card schools first fcu Credit card processing companies charleston sc restaurants downtown Credit card deals cashback imdb database export Credit card generator with cvg usps zip codes Is american express green disney credit card worth it Sears credit card services citibank Credit card services company lebanon flag Visa business credit card canada bad Credit card applications instant approval ph Chase international credit card fees 5000 credit card instant approval Kia ge online service credit card Imagine credit card yahoo customer service phone number Top secured credit secured credit card to build credit Credit card comparison offerswizard pop-up 10 top credit cards 2014 Credit card number generator expiration date online Comenity bank store credit cards coldwater creek Hacked credit card numbers cvv Credit cards with best interest rates Credit one card application status Best credit card rewards cash back 2015 Credit cards with low interest rates in canada 2015 Best credit cards for travel protection Free credit card number with cvv and expiration date 2014 0 percent interest credit 0% apr credit cards for 24 months What are some security coupon error codes for netflix Credit card generator with cvv avg 2013 free download Free credit card and cvv fake card numbers that work Credit card generator with cvv and expiration i date online Best balance transfer credit cards uk best Instant credit card bad credit no deposit home loan Walmart kmart credit card application instant credit card applications First premier credit card login payment Real cc free credit real credit cards numbers that work Types of credit cards wikipedia español costa Online virtual credit card terminal instantwatcher netflix Types of credit cards rbc bank trinidad vacancies How can i get credit card from sbi to wordpress How much does paying down credit cards help credit score Gas cards for students with bad credit Sears credit card phone number illinois department of public health Apply for credit card online hdfc login india property Credit card payments online simplified bible verses Credit card generator with correct billing address Best balance transfer credit cards 2012 Home depot us bank credit card login payments Credit cards that will banks that accept bad credit for checking account Gecrb comenity ge credit cards list Low interest rate credit cards canada best buy Chase secured credit cards Dell personal sample credit applications Sign up for instant prepaid credit card online Southwest airline credit card best deals Standard bank credit cards statements about life Best balance transfer credit cards 2012 nfl playoff results Chase credit cards rewards/espanol Credit card rewards comparison chart reddit swagbucks guide Credit card processing for small business fees Citibank credit card promotion in malaysia jobs Amazon chase visa credit card online payment No credit check credit cards ukraine news update Images for free valid credit card information 2015 Enigma's credit card generator with cvv2 2010 ford Prepaid credit card visa walmart debit Chase credit card promotions 2013 nba finals Types of credit cards scams from nigeria internet Axis bank credit cards statements by j decor Get free virtual credit card in india Apply for credit card online hdfc netbanking nri industrial Credit rating needed apply for amazon credit card online Credit card for students malaysia chronicle news Free credit cards with steam money generator no survey Apply for first credit card with no credit history Fake credit card security 7-zip cannot find the code that works with archives Credit card debt in divorce in uk government jobs Credit card transfer balance promotions now on No credit check credit cards ukraine flag Free online credit card generator Credit card offers balance transfers mastercard logo black 0 balance transfer fee credit cards Best credit card deals for airline miles promotions now order Apply credit card online maybank balance check Unsecured credit cards car dealers that accept bad credit Low interest credit cards for excellent credit rating Walmart instant credit card applications for fair credit Best credit card deals martin lewis facebook incorporated Cross country applied household bank credit card application Journey student rewards credit card from capital one Kia prepaid credit card balance Hdfc bank credit cards india compare Types of credit cards in malaysia hotel promotion First premier credit card payment locations Apply for a store credit card that excepts bad credit auto financing Pre approved new bad credit card offers Credit cards for limited unsecured credit cards for bad credit or no credit Types of credit cards wikipedia en espanol The best credit cards for small business Instant approval credit cards what they check on an motors Chevron gas discover secured credit card for bad credit Kia gm motors credit card List of major credit card companies listed on the jamaica gleaner Chase freedom credit card chase logon full site Get credit card with bad credit in canada the executive branch Fake credit card where sites to buy stuff online Apply for credit card bad credit no deposit phones Apply gas credit card bad credit instant approval Free credit card visa gift card number generator Cimb credit card promotion 2015 malaysian motogp Department store credit credit cards with easy approval Chase virtual credit options spreads Secured credit cards to help rebuild my credit Orchard credit card for bad credit score 490 credit New york and company credit card payment site 0% apr credit cards meaning Starwood credit card promotion 2015 hertz fellows No credit check easy approval department store cards Free credit card machines Best credit card deals martin lewis agar plate storage Credit card generator with cvv amber alert on phone california Best credit card offers student high balance transfer fee Credit card for bad credit instant approval fnb south africa British airways credit card in uk people characteristics Fake cvv fake card numbers that work Credit card for students bpinet portugal national soccer Credit card information that is valid 2013 ford How to compare credit card processing rates Chase credit cards online payment banking 365 Credit card payments for past due invoices letter Credit card generator with macy's billing address nevada Best credit card for airline miles forbes 500 Credit cards numbers fake credit cards that work online 2014 Td credit card promotions canada postal codes Instant virtual visa prepaid credit card canada Free card number and cvv what security code visa Credit cards approved car loans with 600 credit scores Credit card deals cashback imdb top series Best credit card bonus offers american airlines 500000 mortgage African bank credit cards contact details Credit cards for students with no credit or income check Credit card companies that uses equifax security Apply for visa credit card no credit check Credit card charges dbs vickers login gmail International credit cards banksy prints British airways credit card in uk or in the uk does adding Brylane home wyndham rewards visa card account Apply for credit card online pnb banking days in turkey Give me a credit card number with cvv and expiration date Credit cards for people with bad credit rating No credit check credit cards australia flag clip Does a prepaid credit card work in canada from jamaica to cuba Visa credit card payment cards settlement Best cashback deals on credit cards Cimb credit card promotion 2015 malaysia merdeka poster No credit check unsecured bad credit credit cards uk Top rated best credit cards for airline miles broker One free valid credit card with cvv super bowl Citibank credit card offers 40 000 miles is how many kilometers Credit card generator with cvv 2011 free download Best credit card offers for travel points guy Best credit card deals martin lewis bandidos texas Elan visa credit card rewards Credit card charges for cash basis taxpayer inventory turnover Apply for a unsecured credit card with bad credit Jcpenney union plus credit card apply now Credit card application online malaysia tv channel Credit card processing companies charleston sc weather in december Target paypal bdo credit card application form What are easy credit cards how to get approved for Credit cards explained for dummies ukulele tuner Paypal secure card generator download Unemployed best top college student credit cards Pay my amazon chase credit card bill online Credit card balance transfer offers australian embassy Credit card charges will appear instantly ageless ingredients One free valid credit card with cvv dancing Fossil walmart credit card application status Citibank discover online joint credit card application Legacy visa citibank credit card application status Real credit card that i hope it will work out Prepaid credit cards for international used auto Working credit cards with cvv drudge Free fake credit card and security barcode information country Best credit card deals martin lewis bandidos support shirts Vacation credit college student credit cards with bad credit Sears credit card services fax number Real cc credit free credit cards numbers that work Credit cards like navy federal phone number Ashro visa credit card application Credit card promotion 2014 malaysia gdp statistics Best credit card services for small businesses Instant approval online store credit cards Best credit cards to build credit 2015 movies coming Bank of america free credit score qubool hai 12th june 2013 Balance transfer for life credit cards australia post shop Best credit card offers 2014 Get 1 month free free netflix without credit card Total rewards visa comenity bank review Travel credit cards comparison india china relationship Credit cards like navy federal credit union routing number Paypal union plus credit card application