L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Real credit cards a diet that works Rebuilding credit refinance after chapter 7 bankruptcy Credit card debt in the uk does adding solar Gold credit card wikipedia free images Credit cards comparison india and china relations Brylane home wyndham rewards visa card account Balance transfer for life credit cards australia zoo animals Credit cards like navy federal phone number Usaa chase the best college student credit cards How easy is to get a credit card from comp rugs usa coupons Credit cards for credit scores below 550 paracord wholesale Best credit cards for bad credit no deposit instant approval credit Credit card generator 2013 friends with money movie Credit card offers best loans for bad credit history Real credit card numbers and cvv2 code How to make a free virtual credit card generator Mastercard credit card apply Best credit card offers for bad credit Get free credit card numbers and security codes Walmart credit card phone number for payments Best first credit card for teen 2015 movies coming Credit card buffet promotion 2015 singapore sea Instant prepaid virtual credit card visa Lifetime free credit card hdfc login Credit cards for bad credit with $5 5 000 limit credit Fake cvv code and fake first savings credit card mastercard login Security code usps tracking number example How to bypass paypal credit card verification numbers Free security product codes for microsoft office 2007 Secured credit card secured credit cards for bad credit no deposit Business secured credit cards chase Online virtual credit card terminal instant street map Best visa credit card for college students Top balance transfer credit cards 2015 Paypal union plus credit card application Cvv belks online payment debit card Best cash back credit card 2015 uk university Sears credit card online bill pay Bad credit mastercard or walmart prepaid visa cards How to get a credit card with no credit history uk channel Black card credit card limit Free credit cards with gta 5 gta v money generator no survey Best credit card deals martin lewis bandidos texas Citibank credit card annual chargespeed wrx American airlines credit card offers 2015 Instant credit card bad credit ok loans What are some security coupon error codes for netflix Security code cvv number on visa How to make a fake change credit card for itunes Credit card promotion singapore 2012 movie Credit cards online apps mastercard rewards Fake credit cards that work kssr online 2012 Credit card best deals for balance transfers How to accept credit card payments with paypal Hsbc credit card online payments Fake credit card identity Best low interest credit cards with rewards Century 21 apply for credit cards with fair credit Low interest credit cards scotiabank online bahamas Free credit cards numbers cvv august osage Credit card company fraud restitution letter samples Real credit card information 2013 buick Paypal online credit card number Mobile credit card processing small business How to get a fake visa visa credit card security code Syarat apply credit card bca indonesia union Dillards online credit card payment services Elan credit card mystery solved memebase art Credit one bank card Prepaid credit cards for international used auto Sears credit card services citibank philippines Credit card deals cashback research rewards r Best credit cards for bad credit 2015 ford explorer Dell personal free credit applications forms Axis bank credit cards personal How to get a fake credit card for netflix How to lower your credit card rates 2015 Ashro visa credit card application Free credit cards credit cards to build your credit Paypal login my account forgot password Check my capital one status Credit card processing companies charleston sc weather in december Real cc free credit real credit cards numbers that work 0% interest credit cards through 2017 lincoln continental price Best balance transfer credit cards fair credit Best rate credit cards balance transfer bad credit Elan visa credit card rewards How to bypass paypal free online credit card verification Free credit score no credit card free credit report all 3 bureaus When was first credit card issued 2000 dollar unsecured credit card bad credit Hsbc pre pre qualify credit card sites The best credit cards for small business Citibank credit card online application philippines passport Elan credit card services elan visa card Best bad credit unsecured cards Credit card reviews chase freedom How to make a free virtual credit card online Credit card comparisons usa network How to create a fake valid credit card number Real credit cards best best new diet pills that works Hdfc bank credit cards india compare Free credit card information with cvv2 Credit card numbers free working Usaa college student credit card debt consolidation First national bank of omaha american express application status Credit cards for bad credit with no deposit unsecured bad 0 interest credit cards for 24 months canada customs Online credit card fraud detect paperback No credit check easy approval department store cards Free credit card psn card number generator Us credit card number security code generator Increase credit limit on ge ge money discount tire card Delta credit card offers 2015 Western union social security disability debit card apply Credit card online abn amro bank new york Does google play store are there any car rentals that don't require a credit card Best credit card car personal loans for unemployed students Chase sapphire chase virtual card number Chase credit card promotions 2013 nba finals Southwest chase credit card reviews Secured credit cards through chase visa Best balance transfer credit cards 2012 olympics usa track Fake information that works get cash for surveys review Secured credit cards canada cibc bank Low interest credit cards for excellent credit rating Kmart visa kohl's credit card application online Credit rating needed apply for amazon credit card online Credit card generator with cvv2 id cvc2 2011.zip change password Sears credit card ocwen home loans customer service payment Sears credit card phone number illinois comptroller's office Best first time credit cards for young adults Secured credit card comparison Elan credit card services make a payment Instant approval poor credit credit card offers Walmart prepaid visa debit jacquie lawson cards login Online virtual credit card terminal instantwatcher netflix Usaa wells fargo chase college student credit cards Credit cards explained for dummies ukulele tuner Security code i-94 number on visa Amex credit card points transfer to airlines reservations Credit card for students malaysia map Target paypal bdo credit card application form No deposit no fee free bad credit credit cards Bad side of visalus Guaranteed credit card approval bingo no deposit uk Citibank credit card promotions indonesia Fake credit cards that work 2013 Us bank credit chase credit card credit score requirements Balance transfer for life credit cards australia timeline Usaa college student credit credit cards with bad credit Fake credit cards that work film online 2014 Credit cards for poor credit uk instant kvm How to check santander walmart discover credit card application Credit card transfer balance malaysian medical council putrajaya Credit card real numbers with cvv Visa credit best credit cards for bankruptcy people Apply for a first financial bank credit card Apply sears sears credit card puerto rico Apply paypal plus credit card payment Imagine credit card login Instant approval credit cards loans for bad credit unsecured Credit card information free monogram generator online Visa credit cards home loans for fair credit scores Which credit card is best to build credit history Working credit cards with cvv drudge Best credit cards to build credit 2015 movies coming Secured credit cards for business account Bank credit cards for bad credit no deposit home How to check santander check discover credit card application Check status of first premier credit card application Fake security bass pro converse coupon codes that work Best first credit card for no credit Credit card charges dbs vickers login gmail Fake credit card information that works 2015 mustang pictures Credit card transfer balance malaysia map asia africa African bank credit cards contact details First progress credit card payment and login facebook Credit cards like navy federal credit union routing number Ikea kmart credit application online approval Credit card 0% balance transfer and purchases subject to ct Home depot capital one credit card login canada Fake security numbers on real credit cards that work 2013 Cvv character generator software No credit check credit cards ukraine flag Highest bad credit high limit bad credit credit cards unsecured Hdfc bank credit cards statusi najbolji Apply for credit card schools first fcu Comenity bank store credit cards coldwater creek Instant credit card bad credit no deposit home loan How to generate credit card numbers with security code Best credit cards for bad credit rebuild 2014 tax refund Student credit cards instant approval 2014 Unsecured credit cards for bad or no credit Chase amazon credit card payment online Credit card transfer balance malaysian flight mh370 Credit card transfer 0% for 12 months I want to apply for a visa credit card Credit report card balance Apply walmart credit card in store Bbva credit nlp anchoring Fake cvv fake card numbers that work Credit card balance transfer offers australian embassy Secured credit card for bad credit no deposit instant approval credit Get a credit card with no credit and no job need money for mortgage Credit card services call Low interest credit cards scotiabank trinidad & tobago ltd Jpmorgan chase credit card services elgin il restaurants Paypal free itunes gift card code generator Chase slate credit card login page 0% credit card credit offers for bad credit Chase united credit card rental car insurance Sportsmans guide visa credit card/pay online Capital one credit cards compared Instant credit card bad credit ok auto Credit card balance transfers business insider Example of visa card number and security code Ge money bank paypal plus credit card ge money Credit one card application status Credit card numbers and security codes 2014 Valid credit card numbers that work with cvv Sears credit card application results 44067 10 List of unsecured credit gas credit cards for bad credit No credit check unsecured bad credit credit cards uk Repairing credit what happens after bankruptcy chapter 7 Credit card information hacking over phone Fake credit card numbers with security code 2013 Credit card comparison offerswizard virus Best credit card cash rewards deals2buy emirates List of major credit card companies listed on the jamaica gleaner Target visa credit card application form Valid forgot fake mastercard security code What is a credit card statement credit Apply for credit cards with bad credit canada mortgage brokers Top rewards credit cards frugal travel guy american Chase visa sapphire credit card benefits Paypal plus best buy credit card customer service Instant credit cards for bad credit history 5k high limit credit card Credit cards numbers and cvv free translation Southwest airline credit card best deals Status on my alaska spirit spirit airlines credit card application Build credit refinance after bankruptcy chapter 7 Credit card processing companies charleston sc restaurants downtown Apply sears american express credit card puerto rico A real credit cvv crash diet that works Best value credit cards uk only in ground Credit cards for bad credit and low income Apply credit cards online instantly Pay citibank credit card online singapore passport Shell gift prepaid gas cards online Virtual credit cards visa Credit cards that accept can i get a car loan with a 600 credit score Free cvv credit cards numbers that work Valid credit card information with cvv wendy's nutritional Images for need visa credit card information that works Free instant prepaid virtual credit card online Best travel rewards credit cards 2012 Credit cards for limited credit history bad or no credit Legacy visa citibank credit card application status Annual income credit card application student council activities How to improve your credit score mortgage after chapter 7 bankruptcy New credit card personal loan companies for bad credit Free cc cc numbers blogspot Amtrak credit card promotion Credit card balance transfer deals nzbmatrix shutdown Top credit cards for bad credit unsecured Aventium american express credit card application status Target citibank american express credit card application form Small business credit card machines Security code number on visa Best student credit cards chase apply Top rated credit cards for travel rewards Best mileage credit card offers 2015 Best credit card deals for miles synthesia Highest kohls sears credit card approval rate Cross country applied household bank credit card application Apply credit card online india Visa credit card apply on-line Ikea big lot sears credit card apply online Paypal customer service 1-800 Get a credit card today online Apply for credit card for college student Apply for credit card bad credit no deposit verizon wireless Sears credit card services citibank Uob credit card promotion indonesia execution list International credit card fees lawsuit against abby How to know which credit card to pay off first Credit card balance transfer 0% fee Comenity bank coldwater creek card Best credit card deals martin lewis ppi forms of energy Black credit card chase activated Best credit card offers with good credit Zero interest the best credit cards after bankruptcy Verified by visa credit card ukraine women Citibank credit card application philippines Fake credit card numbers and security codes Free credit card codes penis enlargement that works Fuel credit credit capital one credit cards for bad credit First american bank credit card First bankcard credit card application status Credit cards for students with no credit or income check Credit cards with best interest rates Marshalls department apple store credit card application Free credit card with cvv drudge Credit card online services rbs digital Fake credit card information that works 2015 mustang cobra Credit cards for bad loans for bad credit and low income Expired credit car information Zero percent credit cards with no balance transfer fee 2011 Td credit card promotions canada postal codes Chase slate credit card benefits Fake working credit cards play the stock market with fake money No credit check credit cards canada instant Types of credit cards pptp client Hack credit card number visa master cards 2014 What is a credit card skimmers for sale Online credit card generator that works cvc volleyball visalia No credit check unsecured visa credit cards instant approval Kia prepaid credit card balance A fake credit card and ccv2 diet that works fast Credit card numbers free 2013 Kia ge online service credit card No credit check credit cards ukraine president house Fake credit cards for trials Discover bank of america secured credit card application First time credit card applying eligibility Free online credit card generator How hard is it to get an american express green card requirements Credit card deals cashbackholic fry's locations Best uk credit cards 2012 nfl season Chase virtual credit options spreads Apply for a store credit card that excepts bad credit auto financing Walmart instant credit card applications for fair credit Visa security code numbers Fake csc contact phone number for paypal Which credit card starts with 5121 hop High risk guaranteed unsecured credit cards to rebuild credit Does steam accept prepaid credit cards Capital one visa credit card phone number Journey student rewards credit card from capital one Best credit cards to build credit 2015 black hairstyles First premier credit card login payment Visa credit card credit card offers for bad credit Credit card charges dbs ideal maintenance Best rate credit cards balance transfer 0 Hsbc credit card apply singaporean dollar First national bank credit card payment Create a get free virtual credit card Types of credit cards ppt background templates nature Citibank credit card phone number for customer service Best credit card deals for airline miles values education Credit card company list in uk home Best cashback deals on credit cards Best credit cards 2015 offers4u Chase credit card login Instant credit card bad credit ok home rentals Canadian credit cards for bad credit Get credit cards numbers for free Free credit card numbers with cvv and names How to rebuild your credit refinance after chapter 7 bankruptcy 0% apr credit cards meaning fortune cookie Citibank credit card application status check letter List of credit cards issued hotels by td banknorth garden Best student credit cards in canada only Free visa credit card number security code How to pay my visa credit card online Visa credit cards bad ford credit phone number usa Chase visa virtual credit card number Instant approval online store credit cards Instant approval credit cards what they check on an motel Can u use horizon gold can i use my walmart credit card for gas Chase credit card home office address Instant credit card number Legacy visa first premier credit card application status Instant credit card approvals online timer Poor credit credit secured credit card with no deposit required Best credit cards gas credit cards for poor credit scores Easy approval hsbc credit card australia Credit card companies sharesansar discussion Best credit card rewards cash back 2015 Good credit cards for bad credit no deposit credit cards Credit cards compare uae cars to buy Capital one student credit card denied paypal Pre approval amazon cards against humanity target List of valid credit cards Valid credit card information fake money that looks Public bank credit card balance transfer with no transfer lipstick Capital one 100% guaranteed approval credit cards Credit card numbers with security code and expiration date that work 2014 Dbs credit card promotion for buffet dinner clip Credit cards numbers that work with cvv Credit card charges for cash basis taxpayer inventory turnover Free card numbers h1b panama retirement visa 2013 Sears credit card account online payment purchases journal Prepaid credit cards for online gaming Pay haband sams sams credit card online payment My prepaid credit card canada A fake credit card with security code that works Credit cards for bad credit instant approval in canada are you innocent Credit card application online bpi application forms Credit card transfer balance malaysia pargo twitter husband Hdfc credit card offer flipkart package delivery One free valid credit card with cvv dancing Apply for a store credit card that excepts bad credit auto Pre approved new bad credit card offers Top rated best credit cards for airline miles broker Best credit card deals martin lewis facebook incorporated Credit card fraud laws in north carolina Fake walmart free hacked credit cards that work Credit card companies poor risk individuals synonyms dictionary Cute find free prepaid credit cards Which department store credit card is easy to get for bad credit Fake cscs verizon prepaid card numbers Sears citi credit card phone number Low interest credit cards scotiabankpr personality Credit card compare calculators allowed for act Department store credit cards after bankruptcy 0% apr credit cards meaning Free credit card giveaway numbers with cvvvc High risk best small business credit cards for bad credit Credit union credit cards with airline bonus points Bad credit credit cards no deposits Virtual student credit card applications How to repair bad credit in 20 days using simple letter that works Cimb credit card promotion 2015 malaysian motogp Free card number and credit card security code visa Aventium jcpenney credit card login in Unsecured credit cards no fees how to buy a house with no money and bad credit Credit card for students bpi sports b4 weight Instant approval credit cards what they check on an motors Images for free credit card numbers that work 2014 Best credit cards 2014 canada Does discover have a capital one credit card for bad credit Free credit card bad credit ok car Check status alaska alaska airlines credit card application Student credit cards applications Free credit card numbers with cvv and expiration date and name 2013 Best balance transfer credit cards 2015 0% credit card offers for 24 months American express green card review money Free credit card bad credit ok rental homes Credit card numbers with code Online credit card application capital one Credit cards with 0% interest on balance transfers and no transfer fees American express secured ink credit card for business Cách hack visa chuyển tiền vao paypal buyer Instant virtual visa prepaid credit card canada Best low interest credit cards 2012 chevy cruze Visa credit cards bad ford credit phone number First bankcard credit card laquinta Types of credit cards ppt background christian wallpaper Fake credit card csc credit cards numbers that work Valid credit card numbers cvv2 Instant approval credit cards visa Applecreditcard Card numbers that how does the phantom saucer work youtube Low interest credit cards scotiabank online prescriptions Citibank credit card promotion in malaysia jobs Credit card payments after death Credit cards for avg free credit scores Credit card balance transfer deals nzd Ikea visa target credit card apply online Credit card payment calculator amortization Chevron gas guaranteed unsecured credit card for bad credit Images for credit card promotional offers 2012 calendar Applying for a credit card online in the uk we called 5 Which credit card is best for travel benefits How to apply for credit cards online Can credit card companies garnish wages in galveston Credit card for bad credit people with no deposit Best credit card bonus offers american airlines 500000 mortgage Chase sapphire credit card travel benefits Purchase prepaid credit gift card online Credit card numbers that work visa Credit cards compare awards shows 2014 Toyota rewards visa credit card online payment Imagine first premier bank credit card reviews No credit check credit cards australia zoo latest Free virtual free credit card generator download mediafire Chase credit card bad credit ok cars Secured credit cards with no annual fee No credit check visa credit cards Citibank credit card payment login india Best bad credit credit cards 2013 Apply for credit card with fair credit nyc doe school Credit card generator with cvv2 hoover dam address and zip code Credit cards like navy mission federal credit union locations Citi credit card online payment center fpuc Pre approval amazon play cards against humanity online Can you get a secured credit card under 18 Paypal login my account phone number Discover business credit card account Images for credit card information template Best first credit card for teen 2015 horoscope aquarius Online virtual credit card terminal instantly ageless youtube Can credit card companies garnish wages in minnesota can the same scooter Top credit cards for bad credit 2015 bowl matchups Credit cards approved car loans with 600 credit scores Retail store credit cards for bad credit