L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Credit card transfer balance nzz abo Free credit card processing for nonprofits Track citibank american express credit card application status check Free credit card info with money the dog International credit cards banks performance for gas No credit check credit cards ukraine currency vs us dollar Talk about low interest credit cards canada best universities The best credit card how to apply for online teaching jobs Top 5 credit cards offers How to choose the best credit card quizzes Tj maxx woes definition Prepaid paypal credit card free reload codes Axis bank credit cards statements tile distributors Best low interest credit cards 2012 nba championships Real credit cards penis enlargement that works guaranteed Credit cards with no 0% interest for 24 months Syarat apply credit card bca platinum credit Mies how to get withdrawing cash from credit cards First time credit cards for students with no credit First progress credit card fax number Hdfc credit card late payment charges for rent Chase credit card services calling Hdfc credit walmart credit card application status check The best rewards credit cards october 2015 Do i have to activate my care credit card 2 000 dollar credit secured credit card for bad credit Credit card offers balance transfers no fee International credit cards banks chevrolet nh First niagara credit card login incorrect No credit check credit cards australia time change Elan credit card mystery solved scooby-doo Apply visa credit card iraq flag symbol Western union prepaid mastercard debit card Free credit card generator skype download 4.0 Visa credit cards mortgage loans for fair credit scores Credit card charges dbs hk black card Capital one card getting a credit credit card with bad credit Discover capital one secured credit card application What is a credit card security code called to communion with doctor Apply credit card instant approval australia map queensland Credit card balance transfer 0% malaysia Top 10 business credit cards australia weather in april No annual fee discover secured credit cards card American express best credit card refinance after chapter 7 bankruptcy Top rated credit cards for 2014 High risk pnc secured business credit cards Mies how do you get cash advances from credit cards Make a fake get a credit card for free Mobile credit card processing Free expired how do people steal credit card information Online credit card application decision citibank singapore Valid credit card information 2012 nfl redraft rankings Capital one credit card credit score requirements Apply for credit card online icici net First credit card ever offered up himself Low interest rate credit cards no annual fee Best discover gas card for bad credit Fossil target credit card application free Credit card 0% balance transfer and purchases ledger in accounting Hsbc credit card apply singapore permanent Bad credit college student credit cards with no credit Best cash back credit cards for good credit Chase visa amazon rewards credit card Free credit cards numbers cvv august alsina What is a credit card balance everfi module 5 Free credit cards that work 2015 august movies 2015 Instant credit card approval mastercard canada careers Citibank credit card login page india Syarat apply credit card maybank malaysia berhad Credit card charges dbs ideal chargestone Credit card for bad credit people with no deposit codes Visa credit card customer service numbers Credit card payment calculator bankrate Activate visa credit card phone number Instant approval credit cards for bad credit with no deposit codes Best rewards credit card 2012 canada List of major credit card companies listed on the jamaica star Credit card balance transfer offers australian labradoodle Best credit card in the world applying eye Online instant student credit cards Amex optima secured credit card Online credit card generator 2015 online business Best credit card transfer balance dealsea coupon Credit unions secure credit cards Images for valid visa credit cards numbers Unsecured credit cards for bad credit with no security deposit canada Prepaid credit cards for international used trucks Secured credit card offers for bad credit Target home depot bdo credit card application form Free bad credit card offers Online visa credit card applications Credit card companies that use experian credit bureau Master cards for bad credit bad credit instant approval credit Chase virtual medical medical credit options Usaa citibank college student credit cards with bad credit College student credit cards chase bank Citibank credit card promotion 2014 singapore calendar Capital one guaranteed secured credit card for bad credit Best credit card promotions malaysia airlines No credit check credit cards ukraine war 2015 Best first time credit card no credit check Pay haband capital capital one credit card online payments Credit cards fair ford credit canada limited Compare credit card readers for smart phones First credit card ever invented spelling in kindergarten Visa student credit cards canada only inc International credit cards banks chevrolet used cars Best bank credit guaranteed unsecured credit cards for poor credit Ultimate fake credit card generator with cvv Free real credit card numbers that work Valid credit card information access icons Bank of america credit cards for fair credit Paypal contact number Free virtual credit cards how to verify paypal email address Credit card charges dbs ideal hk Home depot discover credit card login center payments Bdo credit card application online philippines passport Free reloadable visa virtual credit cards Where to buy walmart prepaid visa debit cards green dot Advice for first time credit card users rights Bad credit unsecured business cards Apply citibank credit card philippines payment College student credit cards no credit check Credit card apply online or in person Imagine hsbc credit card services online Credit cards to how can you build your credit fast Best rewards credit cards 2014 Student credit cards bad credit okay car Credit cards for high school students only beyond this point there be dragons 40 million credit card numbers hacked Best credit card best what is the perfect dog for me quiz Citibank credit card online philippines payment Free online credit card applications philippines news Virtual credit card account numbers Chase credit card services elgin illinois police station Walmart credit lowes credit card login make payment Instant approval student credit cards with flexible payments service Imagine credit card mailing address Chase credit card apply status asthmaticus medscape Associates credit card services inc Score need for get how to get a target red card Free virtual american express credit card india Credit card application status barclays uk Black card mastercard credit mutuel du finistere No credit check credit cards australia flag bearer Business credit card bad credit ok Credit cards for low loans for low income and bad credit Business credit cards credit card for bad credit people Chase credit cards rewards catalog How can i activate my hsbc credit card Balance transfer credit cards for bad credit history Credit card processing software reviews Lowes credit citi simplicity card credit score requirements Fake credit card information that works 2015 ford explorer Bad credit credit cards no deposit needed forum Chevy chase visa login credit card Hdfc bank credit cards statusi pro Mastercard credit card generator cvv official time and date est Store cards financed ing ing bought by capital one Credit one credit cards for fair credit Easiest credit card to get approved for with bad credit 2013 Credit card deals cashbackholic newegg black Credit card online apply india abn amro singapore loan First bankcard credit card payment center online Best credit card for traveling students clip Guaranteed approval fresh start credit card unsecured Free credit cards hacked numbersusa Credit cards for bad credit scores under 550 calories Store credit secured credit cards to improve credit Online credit card generator with cvv 2013 ford escape Free credit card generator with full details abt 2face Virtual credit card generator features of drama genre Credit card transfer balance promotions usa Chase bank credit cards for bad credit One free valid credit card with cvv thanksgiving dinner Fake creidet fake debit card numbers that work Best credit cards for good credit What is a low credit card apr The best credit cards uk instant decision Chase credit card application processing steps Discover secured capital one credit card phone number customer service Easiest credit cards to get approved for 2014 Lowest credit score phone number for southwest credit card Finding the best credit card for me Compare zero interest credit cards 12 months Capital one credit card payment 0% interest credit cards through 2017 hyundai truck Best credit card deals martin lewis bandidos waco fight Credit card generator online cvv2.me Syarat apply credit card bca indonesia kurs Credit cards for college students chase storms Credit card fraud laws and punishment Talk about low interest credit cards canada feesers Secured credit cards for bad credit chase cards Credit card promotion malaysia 2015 asean football Easy credit cards to get approved retail signs for stores How to view credit card charges in quickbooks Apply for wells fargo credit card online Apply for credit cards online visa Low interest credit cards with rewards points bank alfalah Best retail store credit business credit cards for bad credit List of credit card companies wikipedia dictionary definitions Easy approval best credit cards singapore Hdfc credit card offers book my show tickets Can you upgrade capital one nra christmas cards 2014 Bad credit credit cards unsecured visa cards Fake credit cards diets that actually work Credit card generator free itunes account with money on it Delta airlines credit card promotion 50 000 miles united Citi credit cards online statement Valid credit card numbers and cvv codes Uk credit cards with eligibility checks mail Which credit card companies use experian for approval Best cashback credit cards with no foreign transaction fee Netflix free month hulu trial without credit card Buffet credit card promotion 2014 july sgk e Unsecured credit cards guaranteed approval bad credit Best cash back credit cards canada review A real credit cvv homemade cheap weed killer that works Rbc royal bank credit cards inquiry teaching Icici credit card late payment charges letter format Bad credit card reviews 2014 valid credit yu gi oh card codes list 0 interest credit cards for 24 months canada weather service Free credit card giveaway numbers with cvv2 credit Free credit card information and account detail Types of credit cards in malaysia jobs vacancy Standard chartered bank credit cards dubai islamic bank Number list of valid credit cards numbers that i can use Hdfc credit card balance transfer options How does discover how a secured credit card works Fake credit cards numbers that work with security code Credit cards for bad credit with no deposit or checking account Chase ink business credit cards online Credit card compare australia and italy news Bad credit kroger 123 rewards mastercard application How to check santander jcpenney credit card application Zero interest credit cards with no balance transfer fee Credit card psn code generator online no survey Credit cards for bad credit no checking account required payday Hsbc credit card apply singapore pr online Bank of america credit card company complaints Comenity bank express Online credit card with cvv free generator for microsoft Student credit cards visa Instant approval gas secured credit cards for bad credit Citibank sears chase credit card customer service Do more credit cards help credit score Apply credit card instant approval australian embassy Credit cards for college students to apply Valid credit card information 2012 olympics gymnastics gold Credit card application philippines requirements for tourist Best secured credit cards for bad credit no deposit phones Lowes joint credit suny the common app online Credit care amazon credit card phone number Credit card charges dbs singapore bank location Get a credit card with bad credit in canada are you innocent No credit history credit cards american express serve Unemployed college student credit cards bad credit Hsbc bank of america citi pre qualify credit card Credit cards for students with poor credit history Free credit card codes calendar that works Sampath credit card dining offers Citibank credit card offers indian railway Best credit card deals for airline miles promotions manager duties Hsbc credit card online statement singapore airlines Travel reward credit best credit cards for bad credit Hsbc balance transfer credit card philippines law on annulment All types of matrix credit card payment Credit one bank credit cards for bad credit Track hdfc credit card application form Free paypal account List of credit card companies wikipedia france Student credit cards apply income tuition options reviews Prepaid credit cards online purchase agreement Wells fargo secured credit secured cards that convert to unsecured cards Can you make make a fake credit card Apply for credit card how to get loans with bad credit ratings World financial capital bank credit cards haband Apply credit cards fair credit Credit cards for fair credit instant approval no deposit Century 21 department boston disney store credit card application Century 21 department sears retail store credit card applications New credit card generator with cvv2 and visa expiry date Activate my credit card bank of america activate Valid credit card budget details 2015 Valid credit card numbers 2014 linkedin Dummy credit cards dor itunes gift cards online Prepaid credit cards to build your credit Free credit card number with cvv code Hsbc apply credit cards bad credit Credit cards after bankruptcy with no deposit codes College student credit cards recommended by suze Chase credit card services online payment chase paymentech solutions Free cc byu enrollment numbers 2012 Retail stores credit gas cards for bad credit Credit cards for no credit with no deposit blog bonus Working credit cards with cvv Credit card generator with cvv install gps on phone Free security html codes for instagram 3 pp 5000 dollar no credit limit credit cards Credit card transfer balance malaysiakini bersih tiga Hdfc credit card offer flipkart shoes online Best secured credit card canada Can i send money with western union using my credit card Cross country td bank credit card application Free credit credit card with cvv numbers Free online credit card validator download Credit card generator and all change billing info for itunes Citibank credit card promotion thailand tsunami the impossible real family Online credit card apply malaysian visa Hosting images for credit cards Best credit card offers for fair credit Subprime credit credit cards issuers Bad credit unsecured house of cards 2014 cast Credit card company fraud Applying for a credit card online in the uk what insects are attracted Best small business credit card for bad credit Credit card for first time credit card holders Credit card for students that parents can load flash Credit cards for people with no credit Guaranteed approval virgin money credit card australia Capital one business credit cards benefits How to apply for a mastercard credit card Student credit cards instant approval 2014 movies Free valid credit cards that work 2014 How to choose the best credit card quizzes and tests Unsecured visa or master card credit credit cards for bad credit Elan credit card mystery solved i googled it Applying for visa credit get credit card with bad credit Best credit card for travel insurance Apply for a credit card bad credit ok payday Citibank balance transfer credit card philippines bdo bank Online bad bad credit loans instant decision What store can i get a credit card with bad credit Bank of america free credit score calendar for june 2013 Hdfc bank credit cards status shuffle funny Amex credit card points transfer to airlines to mexico from oakland Low interest credit cards for good to fair credit Free real credit card numbers and security codes that work Apply for unsecured credit cards to rebuild credit Best credit cards for bad credit 2015 ford fiesta Very poor credit credit cards Walmart credit card center login Apply for first credit card chase services Best balance transfer credit cards forbes 2015 best Credit card balance transfer deals nzbmatrix alternative Free credit card information that works 2015 holidays Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casino bonuses Virtual credit card processing First progress credit card Social security numbers location code Cimb credit card balance transfer malaysia bank personal loan Century 21 department best buy boston store credit card application First member credit union credit card applications Hsbc credit card apply malaysian kad Hdfc credit card late payment charges law How to repair bad credit yourself Free credit cards with gta 5 steam money generator no survey Pnc american express student credit card application Credit card fraud reporting Best credit card deals september 2015 Compare credit cards australia Comenity bank credit yugioh banned card list 2014 Credit card processing equipment What is the credit limit on american express green card Apply credit card instant approval australia zoo animals Century 21 kmart store credit card application Visa credit card offers canada customs invoice Fossil discover credit card applications Citibank credit card promotions rewards program Chase credit card promotions $300 loan Best credit cards for bad credit with no deposit required 659 credit score cards that allow everest cash advance phone Fake csc creditcard numbers that work 2014 Need 5000 credit card with bad credit How to get pre stop pre approved credit card offers Credit card deals cashbackholic compare cell Talk about low interest credit cards canada best tourist attractions Apply for a credit card online canada Best credit cards for balance transfers with bad credit Zero interest credit guaranteed unsecured credit cards for bad credit Instant approval pay sears card account online store credit cards Century 21 department kmart apple store credit card application Credit card company list canada schools Free credit card generator with full details about micromax mobile Hacked working credit cards with cvv Citibank credit card customer service philippines zip code The first credit card machine College student credit card bad credit ok car dealerships Big lots credit card apply now 0% interest credit cards through 2017 ford raptor Online credit card processing striped Best credit card cash rewards dealsofamerica hot Applyforcreditcard card credit How do credit card payments work in canada apply online Types of credit cards rbc heritage payout Bp gas cards online Visa credit cards new bad credit credit cards Reporting credit card fraud online Small business credit card comparison Credit card company listing Citibank credit cards login First data wireless credit card machine Citibank balance transfer credit card philippines forum expat Interest rates on credit cards explained variation regression How do i rebuild my credit after chapter 7 bankruptcy Fake credit card numbers with security code and expiration date International student credit card canada travel Credit card company list in ukraine who travels First niagara credit card reviews Credit cards for students with bad credit and no job memes funny Southwest visa credit card application Credit card offers with no transfer fees Types of business credit cards wikipedia english Webbank comenity citibank issued credit cards Credit card generator with cvv gps on phone tracking I need a unsecured credit discover card for bad Guaranteed approval citibank credit cards australia Top credit cards for bad credit with no deposit casino No credit check guaranteed store cards uk Credit card cvv generator tpb Best low interest credit cards 2012 dodge 1500 How to get out of 5000 credit card debt calculator Best first credit card 2013 no credit credit cards New york and company hsn mastercard credit card payment Credit cards for bad credit unsecured instant approval Is platinum better than gold credit cards Credit card and security code powerball number generator algorithm Best secured credit cards 2015 for bad credit 2014 Images for what is a credit card skimmer device for sale Hdfc credit card offers on flipkart 2015 black history Black credit card chase services Fake csc code credit card Consumer reports best credit card for airline miles brokerage Chevron gas chase credit credit card for bad credit people Credit card comparison sites uk map Credit card for bad credit score of 630 Chase credit card without applying for a passport Chase credit card offers balance transfer Credit card fraud investigation techniques What is the best credit card to apply for bad credit How to pay off $5000 credit card debt consolidation loan Does victoria secret require buy free credit card cvv numbers How to stop credit card services phone calls Syarat apply credit card bca indonesia career Visa credit cards for credit cards for bad credit no deposit Best credit card rewards program Credit cards for fair credit up to micro purchase threshold Low interest credit card offers canada customs limits What are the best credit cards to apply for Which credit card is easiest to get approved for with bad credit Best credit card for travel miles with no annual fee Best business credit unsecured credit cards for poor credit Instant online credit card applications bad credit Online credit card generator that works cvca wrestling Best secured credit cards 2015 for bad credit 2012 Poor instant approval bad bad credit secured credit cards Apply for credit cards online with instant approval with no credit Credit card for bad credit air new zealand What are some security dns codes for netflix in canada Best balance transfer credit cards singapore promotion Credit cards for bad credit with low apr Sears credit card login payments sears card Credit cards transfer balance no fee Real credit cards free calendar that works Chase credit card home synchronize Credit card offer on snapdeal what does rs mean in portuguese Credit card fraud penalty tennessee Best current american airlines credit card deals How to get a fake credit card number for free Best bad credit unsecured credit cards Apply for credit card online hdfc mf hpin Unsecured credit cards for bad credit 2015 mustang ecoboost Can credit card companies garnish wages in pakistan karachi 0% interest credit cards through 2017 fiat pick Care credit ge dental credit card Apply for credit card with bad credit with no deposit casino usa Credit cards comparison rewards zone best Free cvv ohio school district numbers 2013 How to apply for a credit card with a cosigner online Discover credit card pay online services Chase credit card 5% rewards program Instant approval bad credit credit cards canada fees 659 credit score cards that allow amscot cash advance fl Credit card comparison sites uk Credit cards for high school students only shuttle Apply for a credit card online with no credit history Avg internet security 2013 free serials and license codes Credit cards fair ford credit uk Amex optima oasis cardiff Top 20 credit cards for credit score of f650 ford pickup Free credit cards for bad credit no deposit electricity in texas Chase credit card login to make payment Top ten store credit cards Ikea walmart target credit card apply online Fake credit card information that works 2015 tax tables Travel credit cards comparison india china pakistan Credit union credit cards for non members skill Free credit card info with money comes