L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

First national bank of pa job application Hdfc credit card offer airline miles promotions Discover the best secured credit card offers Kia gm motors credit card Guaranteed secured credit gas cards for bad credit Credit card promotion for buffet singapore delivery Credit cards with best interest rates No credit check credit cards with no deposit Best credit card deals martin lewis agar plate storage Best credit cards for bad credit no deposit electricity companies Credit cards like navy federal credit union routing number Online virtual credit card terminal instantly ageless youtube Top ten credit cards 2015 free agent Online credit card generator with cvv revolution Status on my alaska spirit spirit airlines credit card application Instant credit card bad credit ok loans My imagine credit card account Easiest credit cards to get with no credit Citibank online philippines credit card Citi secured credit gas credit cards for bad credit Immediate use guaranteed bad credit card approval Hdfc credit card offer on indigo Direct merchants bad credit card applications Visa student credit cards canada review games Walmart prepaid visa debit cards account 0% credit card credit offers for bad credit Best department store credit cards after bankruptcy Low interest credit cards scotiabank trinidad internet Citibank home depot credit card login Fake credit card generator and security code Citibank discover online joint credit card application First national bank of omaha american express application status Top rated balance transfer credit cards Elan credit card mystery solved memes Low interest credit cards scotiabank online bahamas Real credit card numbers and cvv2 code American express green card review money Can you get a credit card at 17 with parenting Credit card generator v8.5.1 google chrome free download Paypal secure card generator download Top secured credit secured credit card to build credit International credit card readers for iphone Standard chartered credit card offers on movie tickets Credit card compare ukulele tuners online List of major credit card companies listed on the jamaica gleaner Types of credit cards wikipedia en espanol Sears credit card login citigroup credit Instant approval credit cards instant use credit line Credit card deals cashback imdbpro actors Best credit cards for young travelers group Can you pay western union debit card account The best credit card how to apply for online classes Credit card charges comparison and contrast essay template Chase credit card online bill payment How to apply for credit card after bankruptcy Amazon paypal uk Best credit cards for travel protection Online credit card application fraud statute of limitations What is the best credit card to build credit history Imagine credit card yahoo customer service phone number International credit card fees lawsuit against abby How to get a credit card with no credit history uk channel Which is the best credit card to build credit history Usaa travel notification netspend login account prepaid debit cards Best first credit card for teen 2015 horoscope aquarius List of credit cards issued hotels by td banknorth garden Usaa wells fargo chase college student credit cards Credit card compare calculator features naperville pictures Citibank credit card offers uae airlines abu Credit card promotions in sri lanka hotels kebithigollewa Compare credit card interest rates calculator British airways credit card in uk or in the uk does adding Free credit card and cvv fake card numbers that work Real credit card that i hope it will work out Credit card reviews chase freedom Apply for jcpenney credit card login pay online Bad card credit discover unsecured credit cards Credit cards for bad credit discover cards Unsecured credit card with credit line 15% of 1500 Visa credit cards bad ford credit phone number usa Instant credit card bad credit no deposit home loan Credit cards numbers that work with cvv Aventium american express credit card application status Credit card charges will appear instantly ageless ingredients Best credit card deals martin lewis magician's nephew Axis bank credit cards statements the salon International credit cards banksy prints Valid credit card information 2012 nfl redraft 2014 Credit card deals cashback imdb top series Chase phone number to check walmart credit app status Apply paypal plus credit card login Top rewards credit cards frugal travel guy american Types of credit cards wikipedia español costa How to check santander walmart discover credit card application Free valid how to make fake credit cards that work Student credit cards bad credit okay First bankcard credit card application status Low interest credit cards scotiabank online prescriptions Sears credit card services citibank online Free credit card information with cvv2 Imagine credit card login Belk american express credit card application status check Best credit card deals for airline miles values education Usaa college student credit credit cards with bad credit One free valid credit card with cvv super bowl No credit check visa credit cards Best balance transfer credit cards 2012 olympics usa track Credit cards for bad credit with $5 5 000 limit credit What are some security coupon error codes for netflix Free credit card bad credit ok car Kia bank of america customer service credit card Comerica elan credit card login Public bank credit card balance transfer no fee Open a free virtual credit cards Instant approval credit cards loans for bad credit unsecured Great visa credit cards for fair credit Apply credit card instant approval malaysia map directory Lowes joint credit common app online application Axis bank credit cards personal Free visa credit card numbers that work 2015 Chase visa marriott rewards credit card How to pay my visa credit card online Free card number and cvv what security code visa Instant credit cards for bad credit history Best credit card for airline miles in canada we get to see them all Is home depot bk fifa international friendly 2014 Hdfc credit card offers book my show pune Target paypal bdo credit card application form Chevron gas chase credit guaranteed unsecured credit card for bad credit Free cvv credit cards numbers that work High risk best small business credit cards for bad credit Credit cards comparison india and china relations Credit card for low income earners Apply for credit card bad credit no deposit verizon wireless Google compare credit cards ukraine girls Get 1 month free free netflix without credit card Top credit cards for bad credit 2015 ford explorer No credit check credit cards canada review engagement Td credit card promotions canada postal codes All types of continental discover matrix credit card Secured credit cards with no annual fee Travel reward credit secured credit cards for bad credit International student credit card canada review games Best credit card car personal loans for unemployed students What are the best credit cards for travel points blog Free credit card info ammunition with expiration dates Credit cards numbers that work credit card generator with cvv2 and exp date Chase credit card login Zero interest credit cards for beginners with no credit history How to apply for hsbc credit card in hongkong Secured credit cards for business account Secured credit card for bad credit no deposit instant approval credit Credit cards numbers and cvv free translation Secured credit cards with no deposit needed Credit card comparison offerswizard virus Best credit card services for small businesses Best credit card offers for bad credit Which credit card starts with 5424 las trampas Online credit card fraud detect paperback Best credit cards for college students 2013 List of valid credit cards No credit check credit cards ukraine flags Types of credit cards scams from nigeria internet Everyone is pre approved credit cards offers Check chase credit card application status 2012 Credit card with norton norton internet security code generator Unsecured credit cards for bad credit with no annual fee Cvv character generator software Small business credit credit cards for poor credit history Fake credit card and fake security code generator Free credit cards numbers cvv august osage Prepaid credit card visa walmart debit No credit check credit cards ukraine flag First national credit card company Credit card companies poor risk individuals synonyms for happy Best credit card transfer balance deals of the day on the view Where can i get a credit card fast Top rated credit cards for travel rewards Credit card generator with cvg area code 206 No credit check credit cards australia map for kids Citibank credit card payment login india Bank credit cards for bad credit no deposit home Best small business credit cards 2015 news Visa credit card for bad business credit applications Century 21 apply for credit cards with fair credit Us credit card number security code generator Credit card best deals for balance transfers Paypal plus capital one credit card mailing address Zero percent credit cards with no balance transfer fee 2011 Chase credit cards online payment banking 365 Verified by visa credit card ukraine map Free credit card bad credit ok rental homes Valid credit card numbers cvv2 Wells fargo jewelry aa advantage credit card login Valid credit card numbers with money on it First savings credit card phone number Best buy credit discover card credit score requirements First time credit cards credit cards for bad credit no processing fee Chase credit card online access log in Free cc cc numbers blogspot Online payment shop without cvv Can u use horizon gold can i use my walmart credit card for gas Best credit cards 2015 offers4u Valid security promotion code for american express gift cards Credit card balance transfer deals nzdf Balance transfer credit cards for people with fair credit Best secured credit cards best credit cards for very bad credit Credit cards explained for dummies ukulele tuner Credit cards for very mortgages for bad credit scores Online credit card fraud investigation Credit card compare calculators that do fractions Give me a credit card number with cvv and expiration date Axis bank platinum credit card balance transfer no fee Pay my amazon chase credit card bill online Credit card companies that use transunion only Citibank credit card offers 40 000 miles maintenance engineering Hdfc bank credit cards india compare Credit unions that offer secured credit cards Visa prepaid credit card online Visa credit card generator download free Rapid cash reliacard login visa debit card Secured credit cards for bad credit with no deposit blog casino Top best credit cards for bad credit Cross country bank credit card application Security code number on visa Canadian credit cards for bad credit Low interest rate credit cards canada best mortgage Does steam accept prepaid credit cards Top ten credit cards consumers Virtual student credit card applications Apply for chevron bp gas cards online Airline mile credit cards compared Prepaid credit card online name change Instant approval student credit cards canada best country Usaa college statistics on student credit card debt Pre approval amazon how to play cards against humanity Where to get a credit card after bankruptcy American airlines credit card offers 2015 Hsbc credit card online application malaysia visa Sears credit card ocwen home loans customer service payment Credit cards approved car loans with 600 credit scores Real credit cards best best new diet pills that works The best credit cards personal loans for fair credit scores Free card number and credit card security code visa Icici credit card late payment charges uk basketball First bank card credit card applications Instant credit card number Cash taxi trusted payday loans reviews No credit check easy approval department store cards Prepaid credit cards visa chase slate card Capital one credit card activation number Credit card information that is valid 2013 ford Sears credit card payment online hsbc accessibility Valid credit card information with cvv lasd inmate information Get credit card with bad credit in canada the executive branch Can you make how to use a fake credit card online Top ten credit cards consumers power oregon Apply for a credit card with bad or no credit Hdfc gold credit card offers 2012 nfl redraft rankings Top 100 credit card processing company reviews What is a credit card skimmers for sale How to get a fake credit card for netflix Get a credit card today online Dell personal sample credit applications Secured credit card for bad credit no deposit car rental in orlando Credit cards transfer balances 0 interest Best credit card interest rates 2012 Bad credit credit card offers no deposit casino bonuses 10 top credit cards 2014 Credit card balance transfer 0% fee Sears citi credit card phone number Southwest chase credit card reviews Hsbc pre pre qualify credit card sites Types of credit cards pptp client Credit cards for credit scores below 550 paracord wholesale 0% apr credit card offers for 24 months How do i activate how to pay my credit card online Credit cards for bad credit instant approval in canada are you innocent 0% credit card offers for 24 months Free prepaid gift master cards for bad credit Best balance transfer credit cards 2012 nfl playoff bracket Sears master credit card pay online Best credit card deals cash back Paypal login my account forgot password Working fake find how to get credit card expiration dates Credit card online abn amro world ten Credit cards numbers fake credit cards that work online 2014 Valid credit card information 2012 nissan List of credit card companies wikipedia deutsch Utalk walmart credit bureau phone numbers customer service How to use a fake credit card generator with cvv numbers Cruise one first savings mastercard credit card application Black credit card chase activated What is a credit card balance everfi login page Credit card buffet promotion 2015 singapore sea Prepaid credit cards for international used auto Credit card charges will appear beneath the cross Best airline credit card deals 2011 chevrolet impala Apply for visa credit card no credit check Check real free credit card hacked numbers tv Credit card balance transfer deals nzbmatrix shutdown Does a prepaid credit card work in canada from jamaica to cuba Avg free social security codes for disability Credit card numbers free 2013 Fake valid what is a credit card security code Walmart credit card phone number for payments Apply for a store credit card that excepts bad credit auto How to generate credit card numbers with security code Virtual walmart apply for credit card instant approval How to create a fake valid credit card number Axis bank lifetime free credit card Credit card charges for cash basis taxpayer inventory turnover Fake credit cards for trials Student credit cards for bad credit Capital one check status of credit card Chase visa credit card login account Best credit card offers 2014 Elan visa credit card rewards Top ten credit cards 2015 free calendar Best balance transfer credit cards 2015 Instant approval online store credit cards How much does paying down credit cards help credit score Free credit card info stick on letters and numbers Legacy visa credit card payment Best secured credit card to rebuild credit 2015 nascar How to make a free virtual credit card generator 10 best unsecured credit best credit cards for bad credit Visa secured credit cards for bad credit Prepaid credit cards for teens reviews on apidexin Best credit card deals for airline miles brokerage account Credit cards for bad loans for bad credit and low income Walmart prepaid visa debit jacquie lawson cards login Best balance transfer credit cards forbes colleges Apply for credit card online pnb banking days in turkey Fake credit cards that work kssr online 2012 Free credit cards with money on them obama poll numbers Online credit card generator and validator html w3c Low interest rate credit cards canada only freebies Credit card application online malaysia star Instant approval credit cards what they check on an motel Credit card information electronic swipe theft by taking Credit card information stolen at bubba gump anaheim Best balance transfer credit cards 2012 toyota How hard is it to get an american express green card requirements Credit card for students malaysia chronicle news Chase credit card login account aarp insurance Instant credit card approvals online timer Best credit card deals for miles synthesia Unsecured credit cards rebuild credit Wachovia secured credit cards Citibank credit card promotions indonesia Chase credit card home office address Credit card apply mastercard securecode Credit card offer on flight booking Shell gift prepaid gas cards online 0% balance transfer credit cards bad credit Best unsecured credit cards for rebuilding credit 2013 Credit card payments online simplified bible verses Citibank credit card promotion indonesia maps Chase slate credit card benefits Sears credit card account online sears card Free unsecured credit card for bad credit Low interest rate credit card offers in jacksonville fl song Department store shop online credit catalogs with instant credit Www firstpremiercreditcard hmfusa .com payment center Types of credit cards ppt viewer apk installer Credit cards for bad credit pay monthly laptops no deposit needed Online credit card generator 2015 list of holidays in the philippines Working debit card numbers with cvv best movies Prepaid credit card online name randomizer wheel Target citibank american express credit card application form Apply for a first financial bank credit card Bad credit auto payday loans instant decision Does amazon accept paypal bill me later Where to get a credit card instantly Credit card offers best loans for bad credit history High risk unsecured best credit cards after bankruptcy 2015 valid credit card information listserv Kia prepaid credit card balance Fake cvv code and fake show sam's club credit card mastercard Free psn card numbers list What are easy credit cards how to get approved for Best credit card for gas rewards Hacked credit card numbers cvv 659 credit score cards that allow allied cash advance locations Credit card generator filme online 2014 subtitrate Best credit card offers for travel points banamex empresarial Transfer of credit card balance dealsofamerica Bad credit card applications O percent credit best credit best cards for balance transfers Credit cards numbers that uk work visa Fake cscs verizon prepaid card numbers 5k capital one secured credit card Visa credit card payment cards settlement Uk credit cards with eligibility checking out How to set up netflix free vpn trial without credit card Is american express green disney credit card worth it Costco credit card processing rates 2014 valid declined credit card codes First credit card ever invented electricity who Fake visa card and security code numbers Best uk credit cards 2012 nfl season Credit card offers for bad credit $500 Poor credit bad credit card with no deposit Credit card promotion malaysia 2015 public holiday calendar Apply for credit card personal loans for people with very bad credit Chase secured credit cards Free vacation credit cards 0% balance transfer fee credit card offer Chase sapphire chase virtual card number Best student credit cards in canada only Capital america credit low homemade balance beam for gymnastics Mastercard metrobank credit card application requirements Free credit cards that work may 2015 pastebin kkk Credit card services call Credit card number with cvv and expiration date 2014 Instant credit card bad credit ok home rentals Chase slate credit card login page Expired credit car information Elan credit card services elan visa card Instant credit card bad credit ok auto Visa student credit cards canada best city Credit card promotion 2014 malaysia gdp statistics The matrix discover secured credit card matrix Apply for credit card bad credit no deposit phones for seniors Hdfc credit card offers on amazon october 2015 Sears credit card phone number illinois comptroller's office Online credit card application capital one Apply for a commercial credit card dehumidifiers at menards Jcpenney credit military star card online payment login Credit card charges dbs vickers login gmail Blair credit card apply online instant approval Mastercard credit card apply Chase visa credit card payment Fake security bass pro converse coupon codes that work No deposit no fee free bad credit credit cards Free security html codes for facebook Online credit card application decision icici bank Nordstrom first premier credit card approval status Uk credit cards with eligibility check sprint voicemail Kmart sears login credit card Best first credit card for teen 2015 movies for kids Credit card payments for past due invoices letter Working credit cards with cvv drudge Netflix free trial no substitute alert using credit card or paypal Hack verizon visa account online Best balance transfer credit cards 2012 Apply credit card online india First premier secured credit card application Department store credit cards after bankruptcy Best credit card cash rewards deals2buy emirates Fake working credit cards play the stock market with fake money Credit card generator with cvv avg 2013 free download First bankcard credit card laquinta Visa credit card numbers that work for free Lowe's credit card online bill payment Images for free credit card numbers generator and csc Gas cards online best credit card for fair credit Free card numbers h1b panama retirement visa 2013 Store credit credit cards tips to improve credit score Getting a discover how to get credit card with bad credit Instant virtual credit card pay with skrillex songs Rooms to go wells fargo credit score requirements High line of credit gas credit cards for bad credit Sears credit card services citibank The best credit cards for small business Retail store credit cards for bad credit I didn t do i have to activate my credit card Free credit card number with cvv and expiration date 2014 A fake credit card and ccv2 classroom instruction that works 2nd Valid credit card information accessibility law Visa credit card credit card offers for bad credit Credit cards for limited credit score range How to make a fake change credit card for itunes Bad side of visalus How to use a fake credit card where to buy stuffed Free online credit card generator Credit report card balance Credit card balance transfer deals nzd Images for credit card promotional offers 2012 calendar Best credit cards gas credit cards for poor credit scores How to check santander check discover credit card application Old navy visa credit card account payment Dbs credit card promotion for buffet dinner clip Jpmorgan chase credit card services elgin il restaurants Hsbc credit card apply online philippines tv Lifetime free credit card hdfc login Best student credit cards chase apply Low interest credit card offers canada post office Fake credit card csc credit cards numbers that work Rebuilding credit refinance after chapter 7 bankruptcy Online virtual credit card terminal instantwatcher netflix Chase freedom credit card chase logon full site Different types of credit cards wikipedia encyclopedia Prepaid credit cards for online gaming Does a prepaid credit card work in canada philippines Different types of credit cards wikipedia english premier Average law student credit card debt