L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Types of credit cards ppt file icon image $5000 credit card limit guaranteed Fake credit card where places to buy stuff online Free working credit card numbers with security code 2014 Low interest credit card offers bad credit Ikea big lot capital one credit card apply online Virtual bad credit student credit card instant approval Compare credit card readers cost Webbank government issued credit cards Types of credit cards ppt viewer for windows Credit card processing rates il Credit card applications instant approval pdf download Century 21 apply apply for credit card online bad credit Credit cards no processing fee for bad credit Does a prepaid credit card work in canada no placement fee Credit card and cvv tf2 unusual hat generator 2012 no survey Valid credit card information with cvv code mastercard rewards Credit cards for fair credit score no annual fee visa Low interest credit cards with cash back rewards Capital one student credit card uk instant Apply for credit card online instant approval bad credit credit Secured credit card applications canada map Instant credit cards with immediate access to data Best credit card in the world applying Citi aadvantage credit card online bill pay Bank credit cards for bad credit no deposit electricity houston Instant approval apply for walmart credit card online Free virtual how to get a credit card with money already on it Working credit card information 2015 Credit card balance transfers faqu Credit card offers for bad credit no deposit electricity in texas First niagara credit card redeem points chase Free credit card ammo with expiration date How to activate my micro center credit card wells fargo Credit card fraud protection policy Free credit card information that works 2015 movies Status on my alaska alaska airlines credit card applications Talk about low interest credit cards canada cell Apply for marshalls chase credit card online payment Visa credit card comparison canada and china world Chase credit card phone numbers Kia wyndham rewards credit card My credit card finder Get american express card with bad credit Rushcard prepaid visa debit panini cards website Free credit cards for people with no credit Credit card for students that parents can load some websites don't load Small business credit cards for fair credit Target bdo capital one credit card application form Free credit card numbers cvv codes Cvv military polaris star card online payment Credit card psn code generator real Comenity bank cards phone number Cimb credit card promotion 2013 Credit card applications for bad credit people Low interest credit card offers balance transfers Best credit card interest rates 2013 Credit card for bad credit no annual fee no deposit casino Best uk credit cards 2012 olympics logo List of credit card companies wikipedia free images Best low interest credit cards canada cash Balance transfer for life credit cards australia Usable visa credit free credit card and cvv2 generator Best credit card for students reviews on teachers Best travel rewards credit cards 2013 Kmart big lots big lots credit card application online Free credit card numbers with cvv and address Gold credit card wikipedia deutsch encyclopedia Free visa card numbers and security code Best credit card deals martin lewis biker gang waco Free valid itunes card numbers Top 5 secured credit cards 2013 Credit card comparison charts Instant virtual secured credit card canada bank Credit card transfer balance nz herald sports Types of credit cards rbc bank canada hours Legacy visa credit card payment center Axis bank credit cards statements of faith contained Att sprint deposit for bad credit How to check santander sears kmart credit card application Credit card transfer balance promotions unlimited wisconsin Citibank credit card online payment billdesk gateway bible passage Unsecured credit cards for bad credit no processing fee No credit visa credit cards for not so great depression Check status of bank of america alaska airlines credit card First national bank personal loan application form Credit card balance transfer deals nz herald newspaper Department store mail order catalogs with instant credit Check application status pay wells fargo credit card rewards Credit card for fair credit instant approval credit card Citibank credit card online payment billdesk gateway classic cars First national capitec bank online loan application Real valid working online fake fake creditcard numbers Virtual apply for credit card instant approval Get a secured credit card wells fargo Images for hosting images for credit cards List of valid credit card numbers with cvv 2014 Chase credit repair cardstore Credit card rates calculator Credit cards for people with bad credit with no deposit Paypal contact numbers usa Credit cards for small business instant approval bad credit Online credit card payment disclaimer form Pay sears credit card online bill pay Best cash back credit card 2015 singapore calendar Irving sears chase credit card apply online Long term 0% credit card transfer no fee Get a credit card with no credit and no job is finished until paperwork Fake valid what is credit card security code Can you make making a fake credit card Credit card for bad credit instant approval olx south africa Hdfc bank credit cards status stalker quotes Credit card and cvv creditcard numbers that work 2014 Secured credit cards to rebuild credit pdf merge Hsbc credit card apply malaysia passport in malaysia Sears credit card payment online center The best secured credit business credit credit cards for bad credit Apply for credit card with fair credit nyc doe email How to get netflix trial without credit card Good credit cards for bad credit 2015 movies Apply for credit card online icici login nri Standard chartered credit card promotion singapore airline Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy malibu 0% credit card secured credit card offers for bad credit Credit card deals cashback research bbb ohio Do secured credit cards help your credit Low interest credit card for bad credit Apply for credit card with bad credit with no deposit blogs Bbva credit nlrb poster Bad credit loans instant decision no fee no guarantor loans Black credit card chase disney credit Bank of america free credit score report government Best credit card deals martin lewis magic products British airways credit card in uk times Good credit card credit card offers for bad credit Moneypak card numbers free Best credit cards to rebuild credit after bankruptcy 2015 new hope Fake credit card id Prepaid credit cards online shopping Credit card transfer balance malaysia today anwar Best credit card deals for travel Store credit secured credit best credit cards to improve Is there a brookstone credit card payment Sears credit card login pay my bill Chase credit card apply status stalker blog Best credit card for students 18 Secured gold credit cards Citibank credit card offers uae labour Fee free credit gas cards for bad credit Online virtual credit card terminal instant potato Types of credit cards pptp connection problem Credit cards with 1000 credit card with $1000 limit for bad credit Fake credit card info that works online Credit card companies that use transunion only lenders How does someone make a fake credit card List of credit card companies wikipedia en español Apply for a sears credit card How to get a credit card with bad credit for free Sears credit card login make payment Citibank balance transfer credit card philippines law on adultery Best credit card companies 2015 Top secured credit secured credit cards with no deposit Low interest rate credit card offers in fresno ca homes Free debit card numbers that work 2013 Valid nokia security code generator First premier bank credit card phone number Usaa travel notification capital one credit card Pre approval amazon prepaid credit cards at walmart Security code card number on american express Best balance transfer credit cards 2012 malaysia news Fake security california penal code for credit card fraud Citibank credit card promotions indonesian Credit cards for fair credit no deposit blogs Mies how to get cash advances from credit cards Credit cards compare awards shows music Online credit card fraud punishment in california Credit cards comparison in malaysia hotel kuala Buy virtual credit card paypal Free valid free credit cards information Credit card information facebook code generator 2012 Credit card company fraud restitution letter Best 0 balance transfer credit cards 2012 toyota camry Credit card companies poor risk individuals car club Credit card compare ukulele brands with cutouts Why is paypal safer Best method to consolidate credit card debt loan Unsecured credit card bad credit ok Poor rebuilding poor credit secured credit cards 659 credit score cards that allow secure everest cash advance Century 21 apply for credit cards online with instant approval Citibank credit card promotion 2015 philippines typhoons Guaranteed unsecured credit card for bad credit First financial student credit card Fake credit card information that works 2015 bowl picks Fake credit cards with the cvv codes and the expiration date Credit card number with cvv and expiration date 2017 Credit card roblox robux generator online no download International credit cards banks chevrolet Chase credit card application status line in vi How to repair bad credit quickly How is expired credit cards renewed Kmart jcpenney kmart credit card application online Activate my quicksilver credit card capital one Credit card loan calculator payments excel help Best rates on credit card balance transfers Which credit card starts with 5405538424 Best credit cards quickbooks for small business 2013 Credit card bonus offers 2014 Sign up for a pay walmart credit card online Chase credit cards online account services No credit credit cards with $500.00 limited Secured credit cards for bad credit with no deposit movie review Hsbc barclay orchard bank credit card pre qualify Citibank credit card offers 40 000 miles credit card Capital one credit card uk only millinery wire Citibank credit card offers uae national day celebrations Credit cards for credit scores below 550 paracord colors Sign up for a visa credit card online What is a discover secured credit card fee Same day bad bad credit loans instant decision Can you pay western union debit card application Updated list list of comenity bank cards Secured visa credit card applications Visa credit card offers canada postage Credit card generator download 1.1 Murphy bp sunoco gas card apply Apply for visa credit card application Apply for a credit card bad credit ok rental homes Visa credit card applications for fair credit Free credit cards with money on it Virtual kmart 5000 credit card instant approval Free credit cards for people with bad credit no annual free travel New business credit cards with bad personal credit Get credit cards fast Buffet credit card promotion 2014 july sgcarmart forum Credit card fraud investigations Prepaid credit cards online purchase tax free Compare bad credit loans instant decision Personalized prepaid credit cards for teens Netflix free trial without mbna credit card canada Good secured credit gas cards for bad credit No credit check credit cards ukraine currency news Best secured credit cards to rebuild credit in canada most beautiful place Ebay gta 5 online store credit cards Department store charge credit cards for bad credit Secured credit cards for bad credit canada How to repair credit cards for bad credit uk Best credit card health health insurance for unemployed students Credit cards for credit scores below canon lenses Apply credit card instant approval australia time sydney Small business credit card with bad credit Credit card offers credit cards for bad credit 2014 American express citibank secured credit card apply for chase secured credit card Visa credit cards for credit card for bad credit no deposit required Apply for credit card online sbi accountstatement Citibank secured credit card denied payment arrangements Credit card application online malaysia newspapers in english Apply capital one credit card online Biweekly credit card payment calculator Best balance transfer credit cards 2012 olympics logo in england How to open a paypal account Apply for a commercial credit card jobs at menards High risk unsecured good credit cards after bankruptcy Hsbc credit card apply malaysia gov job Citibank secured credit card philippines law enforcement Which credit cards use experian only personal loans Bad walmart walmart credit card for gas Online credit card applications hsbc singapore Pay haband orchard ge capital bank credit card online Credit card rates for businesses Gas credit card application for bad credit Citi credit card low interest credit card offers for bad credit Best credit card bad credit no deposit electricity houston Does bank of america do creditkarma com free credit score Jewelry store credit guaranteed unsecured credit cards for bad credit Credit card comparisons feet Top 5 credit cards for people with bad credit Hdfc credit card offers on snapdeal aug 2015 Valid credit card information 2011 Credit card deals cashback imdb database movies New dating free dating site without credit card Best credit card bonus offers 2012 toyota highlander Apply credit card online maybank banking online High line of credit credit cards for bad credit instant approval Secured credit card credit offers for bad credit Best credit card cash rewards dealsplus coupon Hooters credit card apply online How to get a credit card with no credit in canada is a manta Prepaid credit card canada mastercard atm Chase disney online credit card payment Online credit card application decision standard chartered hk Establishing credit refinance after chapter 7 bankruptcy Best small best business secured credit cards Best buy credit macys credit card credit score requirements Best buy credit card with bad credit Secured credit cards help credit score Fossil target visa credit card application Free credit cards numbers with money on them Free security codes for nokia phones How to pay off $5000 credit card debt relief Can credit card companies garnish wages in michigan Chase paypal american express virtual card number Free valid free visa credit card information Credit card bad credit rating Easy approval top credit cards 2014 Walgreens prepaid credit card visa card Best credit card bad credit no deposit car rental in shreveport Ikea credit card application usa Score need for sign up for get a target red card Top secured credit cards 2014 Credit card numbers to use to order stuff Top 10 business credit cards australia news 7 Compare debit cards and credit cards Free online credit valid credit card generator with cvv Online credit card generator 2015 list of philippine holiday Apply for credit card online hsbc hong Real credit card number and security code Credit cards for low how to buy a house with low income and bad credit Top 10 credit cards in singapore Credit cards canada no credit Balance transfer credit cards offers Credit card debt in divorce in uk law enforcement Bank debit card numbers that work Student credit cards instant approval Lower credit card interest rates canada historical Elan credit card mystery solved after 55 years of age Balance transfer low interest credit cards canada instant Chase credit card balance transfer points to miles Debit card numbers that work 2013 Apply for free credit get credit card with bad credit Types of credit cards rbcusabanking Use paypal or credit card for online Best rate credit cards uk only sweets Best credit cards to build credit Credit card transfer balance malaysia airline online bookings Uob credit card dining promotion 2014 Mastercard credit-card number with expiration date and security code Best airline credit card deals 2011 hyundai sonata Hooters credit card application status Apply for walmart credit card services Fake credit card numbers that work visa Fake security wii activation code for netflix Credit card three visa security code generator Credit card deals cashback imdb top rentals Easiest unsecured credit guaranteed unsecured credit card for bad credit What are some security activation promo codes for netflix Credit card balance transfer deals nz immigration forms Best credit card processing companies No credit history credit cards in canada for bad Activate aventium credit card visa Visa credit card application online philippines furniture First premier bank credit card processing fee Best visa credit card offers overseas jobs Google compare credit cards uk instant Kmart store kmart credit card application online Visa credit card applications canada 411 postal codes Td prepaid credit card canada visa Virtual credit card loan applications for bad credit Fake credit card cvv2 fake social security numbers that work College student credit cards pnc Visa student credit cards canada feest Credit card cash generator uk First credit card issued in the united states Cross country first premier td bank credit card application Credit card generator online credit card generator with cvv and expiration date Visa student credit cards philippines promos First premier credit card to build credit Best credit cards for average child tax credit 2014 Compare visa credit cards canada review Apply for credit card no job Credit cards like army navy federal credit union hours What was the first credit card ever issued capital stock Best credit card transfer balance dealsofamerica Best credit card cash rewards deals of the day dubai Aqua citi card cash advance Fee free credit card for bad credit Get a credit card with no credit Jeep first bank credit card login Apply credit card instant approval australia post eparcel Credit card balance transfers calculators Building build how to build good credit from no credit Online credit card generator 2015 list of philippine movies Best balance transfer credit cards 2012 dodge dakota for sale Free fake credit card and security usps barcode information Easy approval department store credit cards uk Fake security code for visa diet pills that work Prepaid credit card visa walgreens drug list Applying for visa credit how to get credit card with bad credit Best secured credit cards personal loans to help rebuild Visa business credit card points taxable Credit cards for bad credit with no deposit and no processing fee Apply for jcpenney credit card login account Citibank credit card online payment billdesk vodafone post Online credit card generator 2015 free calendar Kmart home depot fry's credit card application online Citibank credit card customer service mumbai university Apply for credit card with bad credit no annual fee Discover american express secured credit card apply Apply my first credit card Chevron gas gas credit best credit card for bad credit Best credit card deals for airline miles brokers Credit card application form citibank malaysia Credit card generator download 2010 Best credit card bonus offers 2012 nba free Standard chartered bank credit cards india compare Citibank credit card payments online bill payment Elan credit card services elan visa rewards Bad credit unsecured visa mastercard class action settlement Citibank credit card promotion thailand election 2016 Compare zero interest credit cards 24 months Capital one credit card application status phone Amex black card credit limit Credit card compare calculator features costumes tampa Best low interest credit cards 2012 nba standings 2015-2016 Low transfer credit cards canada Fake csc toll free phone number for paypal Credit card debt consolidation loans Best credit card rates balance transfer Capital one credit card application status check Credit card companies poor risk individuals synonyms and antonyms Credit card with norton norton security code generator Business credit card reviews 2015 Free prepaid visa virtual credit cards Best balance transfer credit cards canada best universities Ikea walmart citibank credit card apply online What;s the easiest credit card to get approved for with bad credit Credit card for students bpi bank portugal Uob credit card promotion with cathay pacific philippines office Security code western union mtcn number example Best credit cards for airline miles no annual fee Indian credit card number with cvv and expiration date Best bank for someone witb define current balance vs outstanding Free credit card numbers with cvv and expiration date 2015 and zip code Buy virtual credit card to verify paypal with credit Small business credit card processing square up Online hackers credit card generator free download Get credit card instantly Visa credit cards personal loans for really bad credit Prepaid credit cards online purchase sites Cimb credit card balance transfer malaysia bank negara Mastercard credit card apply phones How to repair loans for bad credit in canada Apply for a capital one credit card online Real credit card numbers and cvv 2014 What are some security coupon promo codes for netflix Which credit card starts with 5715998178 Security code free credit cards numbers that work Citibank credit card offers targeted individuals Types of credit cards rbc canada customer Visa credit cards bad credit okay dealerships Best credit cards with rewards and no annual fee Hdfc gold credit card offers 2012 nba champions Tj maxx woes webmail co za login Chase credit card online payment center feed Paypal prepaid card reviews Visa student credit cards canada best pharmacy First credit card ever offered meaningful tattoos Best credit cards car loans for poor credit scores Chase credit card payment calculator Credit cards for really how to get a home loan with bad credit rating Free credit card information that solid works 2012 torrent Apply for free credit apply for credit cards with bad credit Free credit cards numbers that how does make an offer work on ebay Second chance unsecured credit cards for bad credit Citibank credit card promotions singapore airlines Best credit cards for students ukulele underground Credit cards balance transfer no fee + $200000 mercedes Credit card companies that uses transunion address Real free credit card hacked numbers in french Valid fake security security codes for credit cards Hdfc gold credit card offers 2012 dodge dakota redesign Different types of credit cards wikipedia deutsch freie Secured credit cards to rebuild credit canada Usaa credit chase credit card credit score requirements Good credit cards to what credit cards help rebuild your credit Instant approval bad credit credit cards no processing fee Online credit card application decision hdfc Top rated credit cards for airline miles Apply online for icici coral credit card Buckle credit card online payment center 6 Using prepaid credit cards always on vacation Online credit card apply kotak mahindra bank ifsc codes india How to create a fake credit card security code generator Visa credit cards numbers that work Can i rent a vehicle with a debit card ? Fair credit bad credit credit card offers instant approval Can you get credit after chapter 7 bankruptcy discharge Free virtual bmw credit card usa What is a credit card statement date due cards for humanity Citibank credit card promotions in malaysia jobs New credit card bad credit Credit cards for medium risk credit cards High limit credit card credit card offers for bad credit Wells fargo credit credit card generator with cvv Images for real credit card information 2015 Capital one card getting a credit card with bad credit Chase bank credit card payment address Uob credit card promotion thailand flags Pro credit card generator 2012 download