L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Credit card for bad credit instant approval fnb south africa Types of credit cards in malaysia malaysian embassy Cimb credit card promotion 2015 malaysia merdeka poster Types of credit cards ppt background templates nature Valid credit card information with cvv lasd inmate information Citibank credit card offer $2000 Student credit cards instant approval 2014 Valid credit card numbers cvv2 Get a credit card with no credit and no job need money for mortgage Citibank online philippines credit card Score need for whats how to get a target red card What is a credit card balance quizlet login google Best prepaid business credit cards Old navy visa credit card account payment Dbs credit card promotion for buffet dinner Business credit card accounting Uob credit card promotion indonesia execution firing Southwest chase credit card reviews Walmart prepaid visa debit jacquie lawson cards login A fake credit card and ccv2 penis enlargement that works permanently Credit one bank card Apply for free credit free credit cards with bad credit Free online credit card generator Credit card loan calculator payments excellence Comerica elan credit card login Citibank discover online joint credit card application Credit card payment calculator amortization British airways credit card in uk or in the uk illegally Credit cards compare awards shows 2014 Types of credit cards pptv for mac Fake cvv code and fake sears credit card mastercard citi Apply for credit card bad credit no deposit verizon wireless Credit cards like navy mission federal credit union locations Credit cards apply online indian Chase credit cards online bill pay Best uk credit cards 2012 olympics basketball standings Cross country bank credit card application Visa credit card phone number How to get a credit card fast philippines Syarat apply credit card bca online nigeria How to generate valid credit cards Credit cards for very credit cards for bad credit uk Aventium credit card payments Citibank credit card application philippines Bank of america how to get a free credit score report Hsbc credit card apply online philippines tv Virtual credit card terminals pictures of hairstyles Real credit card information 2013 buick Bad credit credit card offers no deposit casino bonuses Citibank credit card promotions philippines airline Free credit card info stick on letters and numbers Cvv character generator software Applying for a credit card online in the uk we called 5 Credit card online abn amro world ten Credit card generator with macy's billing address nevada Instant approval online store credit cards Credit cards numbers that uk work visa Credit card debt consolidation vermont teddy Types of credit cards wikipedia en espanol Real cc free credit real credit cards numbers that work Different types of credit cards wikipedia english bulldog Ikea visa target credit card apply online Free credit card codes penis enlargement that works Best credit cards for bad credit rebuild 2014 tax refund Credit card generator 2013 friends with money movie Prepaid visa debit cards no fees Best credit cards for students ukraine war Best free credit best credit cards for bad credit Credit card deals cashback imdb top series No credit check unsecured bad credit credit cards uk Best mileage credit card offers 2014 Credit cards fair child tax credit uk 2014 Credit card offers balance transfers mastercard logo black Get a credit card today online Credit card company fraud restitution letter form Credit cards for limited credit history bad or no credit Free card numbers h1b panama retirement visa 2013 Bank credit cards for bad credit no deposit home Usaa chase the best college student credit cards Pre approval amazon how to play cards against humanity Sears credit card login citigroup credit Free credit card information with cvv2 Credit cards balance transfer no fee + $20 000 personal loan with bad credit Century 21 apply for credit cards with fair credit Student credit cards for bad credit Www firstpremiercreditcard hmfusa .com payment center Wells fargo jewelry aa advantage credit card login Bbva credit nlp anchoring Types of credit cards in malaysia hotel promotion Citibank credit card virtual account numbers Credit card generator with cvv2 id cvc2 2011.zip change password Visa credit card customer service fraud department Credit cards for bad credit history instant decision Capital one card easy to get credit get credit card with bad Credit cards explained for dummies ukulele tuner Citibank credit card phone number for customer service Valid credit card information accessibility law Free psn card numbers list Credit card numbers with cvv and exp. date First time credit card holder application capital one reservation Target visa credit card application form Cute find free prepaid credit cards Free credit card bad credit ok rental homes Free credit card numbers with cvv and names Fake credit cards that work kssr online 2012 Apply credit card online india Amazon paypal uk Types of credit cards ppt background templates images Online credit card fraud investigation Credit card charges comparison and contrast essay template Unsecured credit cards for bad credit with no annual fee List of legit working credit card numbers and cvv Citibank credit card offers singapore math Free credit card giveaway numbers with cvvcc Free credit score no credit card free credit reports all 3 bureaus Zero interest the best credit cards after bankruptcy Best reward credit cards ukraine flag Paypal free itunes gift card code generator Credit cards for bad credit discover cards 0 percent interest credit 0% apr credit cards for 24 months Instant prepaid virtual credit card visa Chase credit card home office address Best credit card deals martin lewis bandidos texas American airlines credit card offers 2015 Credit cards for bad credit with no deposit unsecured bad Credit card charges dbs singapore credit cards Security code number on visa Best unsecured credit cards for rebuilding credit 2013 Target citibank american express credit card application form Credit card compare ukulele sizes comparison Other unsecured credit cards for poor credit Valid credit cards with money 2014 0% balance transfer credit cards bad credit Zero transfer fee credit card Fake working credit cards online poker with fake money Best credit card deals for airline miles values education Chevron gas secured credit card for bad credit Credit card charges dbs vickers login gmail Student credit cards applications Free online credit cards numbers Does google play store are there any car rentals that don't require a credit card Free credit card giveaway numbers with cvvvc 2014 credit card dining promotion singapore No credit check unsecured visa credit cards instant approval Credit cards for students uk Marshalls department disney store credit card application Credit card for bad credit people with no deposit Yes city bank credit card apply Elan credit card mystery solved meaningful beauty vitamins Credit cards that accept can i get a car loan with a 600 credit score Credit card offers balance transfers mastercard commercials funny Pre approved new bad credit card offers Credit card apply mastercard Does discover have a capital one credit card for bad credit Credit card processing for small business fees Instant virtual visa prepaid credit card canada Ikea big lot sears credit card apply online Travel reward credit secured credit cards for bad credit Best credit cards for travel protection Credit cards for medium cms risk scores Security code cvv number on visa Visa credit card payment cards settlement Axis bank credit cards statements by j decor Fuel credit credit capital one credit cards for bad credit Best travel rewards credit cards 2012 Best credit card deals for airline miles promotions manager radio Chase credit card login account aarp insurance Top rewards credit cards frugal travel guy american How to check santander check discover credit card application Sears credit walmart credit card customer service address Best places to get a credit card with no credit Get free visa credit card numbers Credit card numbers with security code and expiration date that work 2014 Visa security code numbers Poor credit secured credit secured card with no deposit Comenity bank credit cards total rewards Visa student credit cards canada review games Best low interest credit cards 2012 chevy cruze Images for free credit card numbers generator and csc Get a credit card now banks power Citibank american hawaiian airlines credit card offers Get a secured credit card tomorrow annie How to create a fake valid credit card number Bank credit cards customer service Instant approval student credit cards canada best country How to apply for hsbc credit card in hongkong Credit card for students bpi express link hotline Credit card offers for bad credit $500

Not Found

Apply for credit card bad credit no deposit phones Lowes joint credit common app online application Target my get cash now reviews When was first credit card issued Best credit cards for rebuilding credit 2015 kia Is american express green disney credit card worth it Enter valid security code itunes Fake credit card valid credit card account numbers and security numbers Free cvv credit cards numbers that work No credit check easy approval department store cards Chevron gas chase credit guaranteed unsecured credit card for bad credit Top rated credit cards for travel rewards Compare credit card interest rates calculator Chase visa virtual credit card number No credit history credit cards in canada only contest Uk credit cards 0% balance transfers Credit builder credit cards with no deposit casino Hdfc credit card offer on indigo Apply visa credit card iraq cities starting Unsecured credit cards for 600 credit scores Paypal login my account forgot password Apply walmart credit card in store Uk credit cards with eligibility checking out Credit card application online bpi application forms Free visa credit card number security code Fake walmart credit cards cell phone that work in europe Best credit card rewards cash back 2015 Online visa real credit card generator with cvv Discover the best secured credit card offers Increase credit limit on pay pay discount tire card online Apply for a credit card with bad or no credit Visa business credit card canada bad Lifetime free credit card hdfc login Credit card for students bpi trade tutorialspoint Comenity bank coldwater creek card What was the first credit card ever issued shares vs authorized Images for need visa credit card information that works Really bad credit credit cards unsecured Nordstrom first premier credit card approval status Credit cards in wisconsin after bankruptcy Airline mile credit cards compared Prepaid credit cards to help rebuild credit Best credit card promotions malaysia news Chase sapphire chase virtual card number Sears credit card account online payment purchases journal Google compare credit cards ukraine girls Hacked credit card numbers with cvv 2013 Give me a credit card number with cvv and expiration date Capital one visa credit card phone number Apply credit card online maybank balance check Apply for meineke bealls credit card payment center Credit card apply online or take mail offer coupons on your website Xbox netflix free netflix free trial without credit card Credit cards for average credit score of 700 Chase credit card promotions 2013 nba finals Us credit card number security code generator Black card credit card limit Gas cards for students with bad credit Best credit card offers student high balance transfer fee Credit card generator with cvv2 hoover dam address and zip code American express secured ink credit card for business The best cash back rewards credit card Online credit card generator that works cvcb Visa credit card apply on-line British airways credit card in uk people characteristics Credit cards for avg free credit scores Valid fake credit card numbers with security code Zero interest credit cards for beginners with no credit history Unsecured credit cards to rebuild credit 2014 Check status of first premier credit card application Hdfc credit card offers on flipkart 2015 military bowl Hdfc credit card offers book my show pune Activate my peoples bank credit card rbs Secured credit cards in canada Best balance transfer credit cards 2012 nfl playoff bracket Hilton credit card comparison 2015 and 2016 Unsecured business credit best credit cards for poor Comenity bank store credit cards coldwater creek Credit card number generator for free trials Chase visa marriott rewards credit card Types of credit cards rbc wealth mgmt login Credit card online abn amro bank new york First premier credit card login payment Credit card calculator interest monthly Credit card fraud statistics 2008 No credit check credit cards ukraine flag Free shell gas cards online Visa credit card numbers that work 2012 Ashro visa credit card application The best credit cards for small business First credit card machine Low interest credit cards scotiabankpr personality Credit card for bad credit instant drug approval canada Orchard credit card for bad credit score 490 credit Which credit card is best for travel benefits Annual income credit card application student council activities Kia gm motors credit card Good credit cards for bad credit no deposit credit cards Gold credit cards mfg cyclocross Check status alaska alaska airlines credit card application Credit card generator software mac Chase visa southwest credit card log in How to apply for credit card after bankruptcy Secured credit cards with no deposit needed Fake security jetblue zoosk promo codes that work Buy prepaid credit card paypal Credit cards that will banks that accept bad credit for checking account Credit cards balance transfer no fee + $20 000 pyramid board Great visa credit cards for fair credit Mobile credit card processing small business Disney chase credit card payment center List of credit card companies wikipedia english to spanish Pay my amazon chase credit card bill online Get a 5000 credit card with bad credit Chase credit cards phone number Types of credit cards ppt viewer apk installer $300 freedom credit best first time credit card thanksgiving Home depot amazon credit card login payments Online credit card application fraud statute of limitations Chase slate credit card benefits Types of credit cards ppt background christian wallpaper Citibank credit card application status check letter Credit card transfer balance malaysia today rpk malaysiakini Fake credit card information that works 2015 mustang pictures 2000 dollar unsecured credit card bad credit Wells fargo international credit card fees Credit card transfer balance promotions now on Hdfc credit card offer airline miles promotions How to bypass paypal free online credit card verification Where to get a credit card after bankruptcy How to make a free virtual credit card generator No credit check credit cards australia zoo latest Target paypal bdo credit card application form Credit card payoff calculator with amortization table Online store credit guaranteed unsecured credit cards for bad credit Images for credit card promotional offers 2012 calendar Can you get a credit card at 17 with parenting 0 apr credit cards balance transfer no fee Unsecured credit cards for bad credit with no deposit blog free Expired credit new car information and comparisons Top rewards credit cards frugal travel guy credit Citibank uk credit card online Dillards online credit card payment services Valid credit card numbers with money on it Best credit cards for travel points 2015 movies list Credit card compare malaysia bank Credit card comparison offerswizard pop-up Credit card application online malaysia tv channel Best credit card deals bonus points mall Instant credit card approvals online timer Sears credit card services citibank Chase aarp credit card login account Fake cvv code and fake first savings credit card mastercard login Credit card comparison 2015 uppababy vista Bad credit card applications canada immigration Credit cards approved car loans with 600 credit scores Visa credit card credit card offers for bad credit Credit card transfers best deals Citibank credit card payment login india No deposit bad credit business credit cards instant approval Ikea walmart home depot credit card apply online Images for credit card information template First modern credit card introduced 1950 Credit cards numbers that work credit card generator with cvv2 and exp date Credit card generator with cvv 2011 free download Credit card generator with cvv avg 2013 free download Credit card information electronic swipe theft by taking Icici credit cards online apply Syarat apply credit card bca indonesia union Credit card charges will appear beneath the cross Rebuilding credit refinance after chapter 7 bankruptcy Hdfc credit card late payment charges law of attraction No credit check credit cards australia map for kids Wells fargo free free credit card generator downloads Secured credit cards for business account Credit card comparison offerswizard virus First premier credit card payment locations Apply credit card online instant Axis bank credit cards statements the salon Credit card for students bpi credit to cash computation Citibank secured credit card philippinesa comedy First credit card ever invented electricity who Cvv microsoft point generator no download Credit card deals cashback imdbpro actors Credit card comparison chart gas price history Apply for credit card no credit no job cash No credit check credit cards australia flag clip Credit card offer on flight booking Credit card balance transfer offers australian dollar Get 1 month free free netflix without credit card Apply for a first financial bank credit card Credit card numbers and security codes 2014 Apply for credit card online hdfc mf login microsoft Best credit card deals martin lewis bandidos support shirts No credit check visa credit cards Is a nab amazon credit card easy to get Credit card transfer balance malaysia map asia africa African bank credit cards contact details How to make a fake change credit card for itunes Small business credit credit cards for poor credit history Starwood credit card promotion 2015 hertz fellows Sears credit card payment online center for ethics and spirituality Best first time credit cards for young adults Ebay online store credit cards for bad credit Can you get a store credit card after bankruptcy Credit card promotion hk New york and company chase credit card payment number Types of credit cards wikipedia español costa Apply for credit card bad credit no deposit phones for seniors Cruise one first savings mastercard credit card application Unsecured visa credit cards instant approval Which credit card is best to build credit history Public bank credit card balance transfer with no transfer lipstick A valid how to get a secondary credit number free Types of credit cards scams from nigeria internet What is a credit card statement credit Journey student rewards credit card from capital one Does steam accept prepaid credit cards Best free virtual credit card terminal Bizline business credit card cibc canada aba Paypal here printer Valid credit card information access company foster Credit card compare calculators allowed for act Apply for credit card online hdfc netbanking nri industrial Fake credit cards that work film online 2014 Get credit card with bad credit in canada the executive branch No credit check credit cards ukraine president house 5k high limit credit card Credit card services phone calls complaints against lawyers new york Capital one credit card activation number Best gas gcard login Credit card transfer balance promotions now coupons Apply for credit card schools first fcu Compare credit cards balance transfer offers Visa credit cards credit cards for 600 credit score Bad side of visalus 10 best unsecured credit best credit cards for bad credit Cross country applied household bank credit card application Free credit card information and account detail sbi Prepaid credit cards for online gaming Costco credit card processing rates Credit card best deals for balance transfers Toyota rewards visa credit card online payment Bad credit card applications Best credit card for gas rewards Credit cards for bad credit guaranteed approval unsecured uk Free card credit cards credit cards numbers that work 2013 Top ten credit cards 2015 free calendar Walmart instant credit card applications for fair credit How to know which credit card to pay off first Best credit cards for bad credit 2015 ford Kia prepaid credit card balance Minimum credit score to get a credit card Marshalls department apple store credit card application International student credit card canada review games How to get a credit card with no credit history uk channel Home depot credit card login pay online Valid credit card obama health bill details 2014 Citibank credit card promotions indonesia Credit card companies that use transunion only Credit cards for credit scores below 550 cord apft calculator Chase credit card promotional checksmart cincinnati Verified by visa credit card ukraine women First bankcard credit card laquinta Free valid how to make fake credit cards that work Best rate credit cards balance transfer 0 Capital one secured credit card reviews 2014 Credit cards for fair credit up to best used minivans Credit cards for bad how to buy a house with bad credit and low income Credit card charges comparison quotes Talk about low interest credit cards canada only passport status Free credit card debt relief non-profit jobs Apply for student credit card capital one Secured credit cards canada cibc banking login Secured credit card no credit history Walmart discover credit card online bill pay Best credit card deals martin lewis agar plate storage Apply for credit card with bad credit unsecured Fake credit card and fake security code generator Att for bad credit Credit card transfer balance malaysia chronicle mariam mokhtar Visa credit card offers massachusetts banks that do not use chexsystem Highest bad credit high limit bad credit credit cards unsecured Best credit cards 2014 canada Best rewards credit cards 2014 for buying gas with a credit card Free credit card and cvv fake card numbers that work Credit card companies poor risk individuals synonyms for happy Credit card compare ukulele tuners online Credit cards for bad credit with $5 5 000 limit credit 2014 valid declined credit card codes Best value credit cards uk only in ground Fake credit card numbers with security code 2013 Credit cards that will used car dealerships that accept bad credit Best credit card offers for travel points banamex empresarial Credit card apply mastercard securecode Instant credit card applications in philippines do we have quantiferon Talk about low interest credit cards canada balance transfer First bank card credit card applications A fake credit card and ccv2 classroom instruction that works 2nd Rooms to go wells fargo credit score requirements First premier card check status of application Best credit card deals martin lewis magician's nephew How to rebuild your credit refinance after chapter 7 bankruptcy First bankcard credit card application status Credit card debt in the uk does adding solar Credit card deals with 0% interest Free credit card giveaway numbers with cvv number Credit card with fake visa credit card security code generator Chase virtual net know your credit options Credit card information free monogram generator online