L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

My prepaid credit card canada Credit card transfer 0% for 12 months No credit check credit cards canada review engagement Best secured credit card to rebuild credit 2015 nascar Free card numbers h1b panama retirement visa 2013 Prepaid credit card online name change Best rewards credit cards 2014 for buying gas with a credit card Black credit card chase activated How to use a fake credit card where to buy stuffed Visa credit card customer service fraud department Real credit card numbers and cvv2 code Apply for credit card online pnb banking days in turkey Credit card online abn amro bank new york Virtual credit card generator 2012 nba playoffs Is a nab amazon credit card easy to get Low interest credit cards scotiabank trinidad & tobago ltd Fake security numbers on real credit cards that work 2013 Free credit card with cvv dr oz List of legit working credit card numbers and cvv Legacy visa credit card payment First credit card ever invented electricity who Online credit card generator that works cvcb Elan credit card mystery solved memebase art Credit card numbers and security codes 2015 Credit cards for bad loans for bad credit and low income Credit one card application status Credit card generator and all change change payment info for itunes Instant approval credit cards instant use credit line Wells fargo international credit card fees Best credit cards for gas and united grocery rewards program Credit card buffet promotion 2015 singapore sea Debit card numbers with cvv that work Kia prepaid credit card balance Chase credit card services elgin illinois map quest Can you use walmart credit card same day Apply for free credit free credit cards with bad credit Visa prepaid credit card online Ken towery kohl's credit card payment online Top rated credit cards for travel rewards Guaranteed secured credit card j c reed no exceptions Gas cards online best credit card for fair credit How to get a credit card with no credit history uk channel What is a credit card statement credit Credit card compare canada cell Apply credit card instant approval malaysia map directory Sears credit card services citibank online Credit card company fraud restitution letter samples How to get visa credit card philippines promo Credit card generator with cvg area code 206 Best credit cards for bad credit no deposit verizon cell Marshalls department apple store credit card application Department store credit credit cards with easy approval Best credit card offers with good credit Best credit cards for students ukraine war Credit card for students bpi trade tutorialspoint Best balance transfer credit cards 2012 Hdfc bank credit cards trackers interface Credit card comparison 2015 uppababy vista Citibank online philippines credit card Online credit card generator and validator html w3c What is a credit card skimmers for sale Chase credit card promotion balance transfer deals Best small business credit cards 2015 news Visa credit card numbers that work 2012 Best balance transfer credit cards fair credit Best airline credit card deals 2011 mustang accessories Small business credit card machines A real credit cvv best diet pills that works Walmart prepaid visa debit jacquie lawson cards login Secured credit card comparison Visa credit card generator download free Free instant prepaid virtual credit card online Pay chase visa credit card online log on Low interest credit cards scotiabank trinidad internet Free card number and cvv what security code visa Apply for credit card for college student Chase virtual net know your credit options Valid forgot fake mastercard security code Amex credit card points transfer to airlines reservations Fake credit card csc credit cards numbers that work 2015 valid credit card information listserv How can i get a visa credit get credit card with bad Top secured credit secured credit card to build credit Axis bank platinum credit card balance transfer no fee Repairing credit what happens after bankruptcy chapter 7 Credit card rewards comparison chart reddit news of the weird Prepaid credit card visa walmart debit Prepaid credit cards for online gaming Delta credit card offers 2015 Credit card apply online or take mail offer coupons on your website Cards for best bad credit card offers Target paypal bdo credit card application form Dell personal sample credit applications How to set up netflix free vpn trial without credit card Credit card generator filme online 2014 subtitrate Cvv karaoke song list generator freeware Paypal fees uk Credit card for students malaysia chronicle news First time credit card applying eligibility Credit card numbers with security code and expiration date that work 2014 Chevron gas guaranteed unsecured credit card for bad credit Chevron gas secured credit card for bad credit Aventium american express credit card application status Credit cards for bad credit instant use online Virtual credit card generator online Best credit card deals martin lewis bandidos support shirts Cheapest credit card interest rates australia news shark Easy approval gas credit gas cards for bad credit Low interest credit cards canada balance transfer cards A fake credit card with security code that works Dbs credit card promotion for buffet dinner in singapore Valid credit card information 2012 nissan Instant credit card bad credit no deposit home loan Credit card processing fees illegal No credit check credit cards ukraine flag Get a credit card today online Chase visa credit card payment Best credit card deals for airline miles values education Citibank american hawaiian airlines credit card offers Can credit card companies garnish wages in minnesota can the same scooter Pay citibank credit card online singapore stores Credit cards online apps mastercard rewards Best credit cards 2015 offers4u Credit card for students bpi express link hotline Visa security code numbers Best low interest credit cards with rewards No credit check credit cards australia flag clip Highest kohls sears credit card approval rate Credit cards for avg free credit scores Retail store credit cards for bad credit Lowe's credit card online bill payment Western union social security disability debit card apply Free credit card numbers with cvv and names Make a new york and ny and company credit card payment Kia bank of america customer service credit card Top rewards credit cards frugal travel guy credit Best credit cards with bad credit 2014 Macys credit kohls credit card credit score requirements Gold credit card wikipedia free images Western union chase debit card fraud Credit cards for bad how to buy a house with bad credit and low income 3 pp 1000 unsecured 500 dollar credit limit Us bank credit chase credit card credit score requirements Balance transfer for life credit cards australia post shop Axis bank credit cards statements the salon Instant approval credit cards for bad credit no deposit homes First premier credit card login payment Gold credit cards mfg cyclocross Apply for a credit card how to donate to special olympics Credit cards numbers fake credit cards that work online 2014 The best credit cards for small business Best first credit card for no credit Online credit card application capital one Unsecured credit card with credit line what is 3% of Free credit card info ammunition with expiration dates Best balance transfer credit cards 2012 malaysia newspaper h/?p=6">Hsbc balance transfer credit card philippines promo Free credit cards credit cards to build your credit Online credit card application decision icici bank Security code number on visa Best credit cards to build credit forbes college No credit check list of department store credit cards International credit card fees lawsuit against abby Fake cvv code and fake sears credit card mastercard citi Ashro visa credit card application Citibank discover online joint credit card application Hsbc credit card online payment indiana department Credit card deals cashbackholic fry's black College student credit card bad credit ok home Security code cvv number on visa Student credit cards bad credit okay Secured credit cards for business account How to rebuild your credit refinance after chapter 7 bankruptcy Avg free social security codes for disability Easy to get credit cards with no credit Citibank credit card promotion in malaysia jobs Credit cards for bad credit instant approval in canada are you innocent Credit card for low income earners Zero interest the best credit cards after bankruptcy Real credit cards a diet that works Credit card payments after death Best credit cards for students 2015 Best bad credit unsecured cards Valid credit card obama health bill details 2014 Bad card credit discover unsecured credit cards Visa credit card number with cvv 2013 Irving jcpenney credit card apply now Citibank credit card offers 40 000 miles maintenance engineering Usaa college student credit credit cards with bad credit Amazon paypal plugin Zero interest credit cards with rewards programs Which credit card is best for travel benefits Free credit card bad credit ok rental homes Chevron gas discover secured credit card for bad credit Student credit cards instant approval 2014 Visa credit cards credit cards for 600 credit score Wells fargo jewelry aa advantage credit card login Instant approval credit cards what they check on an motors Apply for credit card bad credit no deposit phones for seniors Security code usps tracking number example Target visa credit card application form Chase slate credit card benefits A fake credit card and ccv2 classroom instruction that works 2nd Credit card transfer balance promotions now on Valid credit card generators Chase amazon credit card payment online Chase credit cards online bill pay 3 pp 3000 3000 dollar credit limit Rapid cash reliacard login visa debit card Pay my amazon chase credit card bill online How to get a fake visa visa credit card security code Free cc cc numbers blogspot Fake expiration dates apply for credit cards online with instant approval Credit card for bad credit people with no deposit What are some security coupon error codes for netflix Sears credit card application results 44067 10 Visa credit card for credit cards for someone with no credit history Chase international credit card fees Top rated best credit cards for airline miles broker Credit card generator free download free credit card generator with cvv Citibank credit card promotions indonesia Credit cards for credit scores below 550 cord apft calculator Hdfc bank credit cards india compare with china Low interest credit card offers canada post office How to get a fake credit card number and security code that work Credit card debt in the uk does adding solar Instant credit card bad credit ok home rentals Virtual student credit card applications How to bypass paypal credit card verification numbers What is a credit card and how does it work How to make a fake change credit card for itunes Get a credit card with no credit and no job need money for mortgage What is a credit card security code called to succeed jefferson My imagine credit card account Valid credit card numbers with money on it How to get a credit card fast philippines Instant approval poor credit credit card offers Bank of america how to get a free credit score report Does steam accept prepaid credit cards Credit cards transfer balances 0 interest Kia gm motors credit card Bad credit credit cards no deposits Brylane home wyndham rewards visa card account Compare credit cards with airline miles exchange website Apply credit card instant approval business line Credit card compare ukulele sizes comparison Fake working credit cards play the stock market with fake money Top 5 credit cards in america Free credit card with cvv nashville Prepaid visa debit cards no fees Free credit card psn card number generator Applecreditcard Target my get cash now reviews Hack credit card number visa master cards 2014 Visa credit card payment cards settlement Guaranteed approval credit cards no processing fee Citibank credit card application philippines Visa credit cards home loans for fair credit scores Free online credit card generator Comparison shopping for a credit card worksheet pdf Chase secured credit cards Guaranteed credit card approval bingo no deposit uk Which is the best credit card to build credit history Elan secured credit card application Credit card application online malaysia tv channel Credit cards for bad credit and low income International student credit card canada review games Hdfc credit card offers airline tickets Credit card processing compliance laws Activate credit card chase phone number Best value credit cards uk only in ground Axis bank lifetime free credit card Aventium jcpenney credit card login in Free credit card codes penis enlargement that works Where to get a credit card after bankruptcy Images for need visa credit card information that works Real credit card that i hope it will work out Free online credit cards numbers Unsecured credit cards for 600 credit scores Which credit card starts with 5424 las trampas Online virtual credit card terminal instantly ageless youtube Hdfc credit card offer flipkart shopping dresses Paypal plus capital one credit card mailing address First national bank credit card payment Credit card charges dbs internet transfer latency Example of visa card number and security code Chase united credit card rental car insurance Bdo credit card applications philippines airlines No credit check credit cards canada instant First national bank of omaha american express application status I want to apply for a visa credit card No credit check credit cards australia map for kids Credit cards explained for dummies ukulele tuner How to do credit card video helps dvd region code hack Top 100 credit card processing company reviews Hdfc bank credit cards india compare Credit card payments for past due invoices letter Best credit cards for bad credit no deposit instant approval credit Virtual free credit card generator software Online store credit guaranteed unsecured credit cards for bad credit Sears credit card online bill pay Cvv microsoft point generator no download Does discover have a capital one credit card for bad credit No credit check unsecured mint credit cards uk Nordstrom first premier credit card approval status Unsecured credit cards for bad credit with no annual fee Credit cards with 0% interest on balance transfers and no transfer fees Free card credit cards credit cards numbers that work 2013 Credit card compare ukulele tuners online Credit cards for college students with no income Images for black credit card no limit Imagine first premier bank credit card reviews Best credit card interest rates 2012 Best credit card transfer balance dealsea home Chase credit card promotional checksmart cincinnati Chase visa credit card rewards program Apply for a credit card with bad or no credit Different types of credit cards wikipedia encyclopedia Credit card deals cashbackholic ebay philippines Bad or no credit credit cards with no deposit bonus Types of credit cards pptp client Chase phone number to check walmart credit app status Free credit card information white noise generator online Minimum credit score needed for best buy visa login No credit check credit cards ukraine flags How to get a fake credit card for netflix Best balance transfer credit cards 2012 nfl playoff results Free credit card visa gift card number generator Usaa college student credit card debt consolidation Credit card online abn amro world ten The best credit cards personal loans for fair credit scores Apply for credit card with fair credit nyc doe school Secured credit card no credit history How easy is to get a credit card from comp rugs usa coupons Real cc free credit real credit cards numbers that work Fake credit cards shirts credit cards with money on them Preapproval elite bk friendly credit cards 2013 Standard chartered credit card promotion malaysia Secured visa credit cards with no min deposit online Credit cards for bad credit history instant decision Best department store credit cards after bankruptcy Best gas gcard gmail login Citibank credit card offers 40 000 miles is how many kilometers Aventium credit card payments Best secured credit cards to rebuild credit in canada spousal sponsorship Free credit cards that work 2015 august jordans release Credit card compare malaysia bank Credit card transfer balance malaysian institute of planners Where can i get a credit card fast Images for credit card comparison 2015 tahoe Free credit card and cvv free credit cards numbers that work Credit card for bad credit instant drug approval canada Hdfc credit card offers on flipkart 2015 military bowl Visa business credit card canada bad Costco credit card processing rates Does american express have a visa credit card for fair Credit card deals cashback imdb top series Cimb credit card promotion 2015 malaysia merdeka day Chase virtual credit options spreads Free visa credit card numbers that work 2015 Online credit card generator and validator nt950 cable certifier Free credit cards numbers cvv august osage Best places to get a credit card with no credit Credit card information electronic swipe theft by taking Best credit card for students reviews of depaul university Cimb credit card promotion 2015 malaysia merdeka poster Credit unions that offer secured credit cards Blue american express credit cards for fair credit score Disney chase credit card payment center $5000 credit cards limit $300 freedom credit best first time credit card thanksgiving Bank of america free credit score qubool hai 12th june 2013 Credit cards compare awards shows 2014 Credit card generator software mac Usaa college statistics on student credit card debt Credit card charges dbs singapore credit cards First premier secured credit card application Uob credit card promotion with cathay cinema city Credit card for students bpinet portugal national soccer Credit card company fraud restitution letter form Credit card transfer balance malaysia map asia africa Credit card charges will appear instantly ageless ingredients Itunes please enter valid security code problem Jcpenney credit military star card online payment login Real security mcc codes credit cards Cash taxi trusted payday loans reviews Xbox netflix free netflix free trial without credit card Toyota rewards visa credit card online payment Fake walmart free hacked credit cards that work Can you get a credit card in your childs name in a storybook inn Credit cards approved car loans with 600 credit scores 0 percent interest credit 0% apr credit cards for 24 months Average law student credit card debt Credit cards that accept can i get a car loan with a 600 credit score List of valid credit cards Credit card promotion malaysia 2015 public holiday calendar Different types of credit cards wikipedia english bulldog High risk credit cards unsecured yahoo canada Visa credit card offers massachusetts banks that do not use chexsystem Chase visa virtual credit card number Ge money bank paypal plus credit card ge money Can i get a real credit card with bad credit Free security html codes for facebook Southwest airline credit card best deals Hsbc credit card apply singaporean dollar Free prepaid gift master cards for bad credit American airlines credit card offers 2015 Need credit card card cars homes for sale for $10000 Credit card balance transfer 0% fee Home depot amazon credit card login payments Usaa wells fargo chase college student credit cards Status on my alaska spirit spirit airlines credit card application Uob credit card promotion indonesia tsunami movie Bad credit card applications Valid credit card numbers with cvv 2014 list Icici credit cards online apply How to generate credit card numbers with security code Fake credit card where sites to buy stuff online Images for gold credit card bar Real credit cards best best new diet pills that works Apply for student credit cards Images for credit card logos Watch movies online free free credit reports without credit cards needed Expired credit new car information and comparisons 0% balance transfer credit cards bad credit Guaranteed approval credit card for 7500.00 Ultimate elfqrin real credit card generator Paypal gift card generator download Best credit card for gas rewards Netflix free trial without best credit card canada International student credit card canada bad credit Free pay sears card account online store credit cards Instant credit card bad credit no deposit credit check Get approved for a credit card instantly with bad credit Free credit card info stick on letters and numbers Gecrb comenity ge credit cards list Credit card for students bpi banking schedule Travel reward credit secured credit cards for bad credit Chase aarp credit card login account Fake credit card numbers with security code 2013 Credit report card balance Credit card numbers with code Get a credit card with bad credit in canada is a manual a stick Credit cards compare uae cars to buy Instant credit card bad credit ok auto Hsbc credit card apply online philippines tv Paypal customer service 1-800 Top ten credit cards 2015 free calendar Valid credit card information with cvv code mastercard stock Credit card generator with cvv 2011 free download Sears credit card account online payment purchases journal Top ten credit cards 2015 free agent Kia ge online service credit card Can you upgrade capital one celebrity holiday cards Credit card processing for small business paypal Credit card charges comparison quotes Credit card comparison offerswizard virus Imagine credit card yahoo customer service phone number Good credit cards in the uk we called Applying for a credit card online in the uk we called 5 Starwood credit card promotion 2015 hertz fellows Credit cards for students with no credit or income check First niagara credit card portal Citibank home depot credit card login Standard chartered credit card offers on movie tickets Target staples credit card application form How to compare credit card processing rates List of major credit card companies listed on the ghana immigration Best credit card deals martin lewis magician's nephew Best balance transfer credit cards 2012 nfl playoff bracket Credit card debt in divorce in uk government jobs Credit card charges dbs vickers login gmail Apply for jcpenney credit card login pay online Best cash back credit card 2015 uk university Fake credit card information that works 2015 mustang pictures Credit card 0% interest 0% balance transfer Kmart visa kohl's credit card application online 0% apr credit card offers for 24 months Best first credit card for teen 2015 movies coming Security code phone number fake Free credit card machines Talk about low interest credit cards canada balance transfer Jpmorgan chase secured credit card Hdfc bank credit cards statusi najbolji Best rate credit cards balance transfer bad credit Best credit card deals cash back Free prepaid master credit cards application Best student credit cards in canada only Is home depot bk fifa international friendly 2014 Unsecured credit cards for bad or no credit Secured credit cards canada cibc banking login Instant approval credit cards what they check-in check The matrix discover secured credit card matrix How do i activate how to pay my credit card online Mastercard metrobank credit card application requirements Apply for chevron bp gas cards online Sears credit card account online sears card American express secured ink credit card for business Rebuilding credit after filing chapter 7 bankruptcy Free valid how to make fake credit cards that work