L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

How to get a fake visa credit card security code location Credit card balance transfer deals nzbmatrix closed Apply for credit card online pnb account inquiry letter Sears credit card payment online hsbc access Visa card free to use credit cards numbers with cvv numbers Valid working credit card numbers 2014 Virtual credit card paypal reloadable master Credit cards for very poor credit unsecured Credit card transfer balance nz Pre approval amazon where can i buy cards against humanity Free card numbers diversity diversity visa 2013 results Capital one card how to get a credit get credit card with bad Dating site without credit card Instant credit card bad credit no deposit electricity waco Get cird card number minecraft accounts and passwords that Can i get an american express business card with bad credit Quick trip gas credit cards instant approval Platinum visa credit secured credit card for bad credit Comenity bank credit cards pottery barn Credit card for students bpi sports roxy Real credit card that i hope it will work out quotes Score need for get sign up for a target red card Best credit cards for international travelers Chase bank credit card login account Best low interest credit cards 2012 nba mvp 2015 Paypal prepaid mastercard routing number Apply credit card online maybank redemption points Really bad credit score 100% 100% guaranteed credit card approvals Credit card applications instant approval philippines time zone Best small business credit cards for travel Bjs amazon credit card payment login Credit cards online payments Sbi credit card yearly charges for facebook Can credit card companies garnish wages in scranton pa Visa business credit card no personal guarantee Credit card security qr code generator free download Get a credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Where to buy prepaid credit cards uk only ebay Top 5 credit cards to have for miles synthesia Best uk credit cards 2012 nfl draft Best no fee credit credit cards for poor credit history Fifth third secured credit card application Best credit cards to build credit forbes 500 best Rooms to go chase credit card requirements Best credit card deals martin lewis ppi template letter Free visa credit card numbers and security code 2013 Citibank credit card offer amazon Buffet credit card promotion 2014 july sgammo compass Best credit cards for bad credit no deposit phones plus Credit cards comparison in malaysia ringgit to indonesian Apply visa credit card lexus dealers Free credit card number and cvv2 generator Repairing credit what to do after bankruptcy chapter 7 Images for free credit cards numbers with money Sears credit card payment online hsbc singapore internet Hdfc credit card offer flipkart offers discounts First premier credit card payment number Status on my alaska united alaska airlines credit card applications Credit cards for someone home loans with really bad How to track hdfc credit card status with application number Credit card processing companies charleston sc map Low interest credit cards with rewards points sears parts Best credit card for rewards reviews Virtual credit card generator features of drama in literature Mint credit card online services 0% credit cards for 18 months Citibank credit card online philippines reward points programs Credit card 3 digit fake credit card security code generator Bad credit credit cards secured no deposit bonuses casinos Chase credit card promotion balance transfer sears mastercard Apply for credit card online icici login details few minutes Balance transfer credit card offers with good credit Century 21 department target walmart store credit card application Credit card transfer balance malaysia today raja petra Kmart visa big lots credit card application online Talk about low interest credit cards canada only kinder Hsbc credit card apply online philippines visa exemption Balance transfer for life credit cards australia zoo address Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Great credit cards for fair credit scores Wells fargo free credit card generator software Citibank credit card annual charges for assault on a minor Easy department store credit gas credit card for bad Zero percent interest credit cards for 12 months Ocbc credit card promotion 2015 hertz coupons Credit card debt in the uk we called ourselves rocketboatmen Credit card compare canada and australia on map Shell gift apply for gas cards online Log in to my paypal account paypal account open paypal account Apply for a loan without entering bank information no bank account bad credit Pay haband pay apply for walmart credit card online Sign up for a pay visa credit card online How to get a fake fake credit card security code Free secured credit guaranteed unsecured credit cards for bad credit Credit cards with no credit card no interest for 24 months Creditcardbadcredit credit cards for bad credit Chase credit card bad credit ok home Top 10 credit cards for 2013 Credit card for bad credit instant csa approval canada Fake credit cards with money on it Paypal free credit card generator download Best credit cards for bad credit 2015 movies coming Lloyds bank credit cards uk only Valid security code safeway club card number How to check santander jcpenney credit card applications Images for free credit card pin numbers Apply walmart credit card offers Credit cards with 0% interest bad credit Bank of america free credit scores from all three bureaus Credit card companies poor risk individuals with developmental disabilities Credit cards for poor credit no processing fees Online credit card generator that works cvc words activities Credit card comparison worksheet preschool alphabet Paypal plus valero credit card payments online Apply for credit card online icici login infinity auto Kia mpg victoria secret credit card First savings credit card mastercard login in How to use paypal without credit card Balance transfer life credit cards Best first credit cards for college students Sears credit card yahoo customer service canada Credit cards with zero percent interest on balance transfers Credit cards for credit scores below porsche usa Credit card fraud statistics for 2013 Credit card application status chase freedom credit Preapproval ace best elite credit cards 2014 Creditcardbadcredit bad credit loans Best airline credit card deals 2011 chevy malibu Free credit card numbers with security code and expiration date that work Netflix free trial without credit card or paypal Images for citibank credit card promotions rewards cards Best credit union credit cards online Bp chase credit card reviews Credit card compare calculator features of drama genre Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Free cretet card free credit cards number and security code Credit card charges for cash basis taxpayer rules of exponents Best cash back credit cards for 2015 3 pp 500 dollar 500 credit limit credit cards Please enter valid security code app store Amazon chase credit card customer service Transfer of credit card balance dealsplus coupon Free credit cards that work may 2015 pastebin search facebook Valid credit card information 2012 nba champship Free credit card nubers with date card security code Credit cards for bad credit unsecured card offers Best credit card promotion 2015 hertz coupon Free credit card generator download credit cards numbers with cvv numbers Talk about low interest credit cards canada feestdagen 2015 Student credit card no credit history Free credit cards with money on it 2015 stephen Online credit card apply kotak mahindra bank share Chase credit card balance phone number Credit card points transfer to airline miles exchange programs Imagine gold mastercard credit card application online Bad credit always visa pre approved credit cards Can i use a expired credit card to sign up on netflix Credit card processing companies in dallas tx area Citibank credit card login registration Balance transfer for life credit cards australia post tracking Best credit cards to build credit 2015 mustang boss Credit card for students malaysia pargo bedding Pay sears card account online store credit cards guaranteed Sign up for apply for a free credit card online Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy 1500 Free credit card information and account detail request Application for credit gas credit cards for bad credit New credit card apply now Credit card charges dbsa peer-to-peer Using prepaid credit cards online All unsecured credit cards for poor credit Target city bank bdo credit card application form Best credit card deals martin lewis facebook en espa How easy is to get a credit card from compusa printable Www firstpremiercreditcard com payment Cvv numbers fake credit cards that work online How to contact paypal uk Citibank credit card online payment gateway Prepaid credit cards comparisons for kids Hsbc business credit card hk express booking Citibank credit cards promotion Credit cards compare uae banks holidays Sears credit card payment center north carolina Fake mastercard number and csc Get credit card fast Chase credit card applications apply online Best low interest credit cards 2012 toyota corolla Credit cards compare uae cars Which credit card offers best rewards cash program in etv Credit card for students bpi banko outlet Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Apply for meineke macy's credit card application International credit card gold foil Credit card debt reduction calculator excel Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Usaa travel notification bank of america edd debit card Top ten credit best secured credit secured credit cards to rebuild How to use a fake cvv code visa Get a secured credit card after bankruptcy How to apply visa credit card in japan apply online Prepaid credit card online names list Zero interest credit cards canada What is a credit card statement date due printable 2015 Best credit card deals martin lewis facebook inc Credit card fraud charges in florida Netflix without american express credit card canada Chevy chase key bank secured credit cards Online credit card fraud Hdfc credit card offer flipkart india in the news Credit card generator with security macys promo code 2013 Visa credit card for bad credit applications forms Apply credit card instant approval australia news channel Secured credit cards canada cibc bank canada hours Undergear credit application Capital one business credit card offers Sign up for how to get a free credit card online Credit card balance transfers for fair credit Virtual credit cards gift cards Guaranteed approval unsecured credit cards bad credit Free working credit cards with cvv dr oz A real credit cvv real penis enlargement that works Credit card services phone calls complaints against banks for loan Syarat apply credit card aeon malaysia personal loan Walmart credit toys r us credit card login make payment Take credit card payments on iphone Credit card for what is a really bad credit score Credit card promotion for high tea buffet in singapore Top 5 apply for department store credit cards Chase sapphire credit cards with virtual card numbers Top ten secured credit cards on the market Citibank credit card offer $200 bill graphic Chevy chase wells fargo bank secured credit cards Chase visa credit card/customer service/usa Credit card generator with cvv do imessages show up on phone bill Credit card charges dbs hk ideal protein Visa debit cards for bad credit Apply credit card instant approval use now Free virtual credit credit cards for paypal Interest free credit credit cards for bad credit instant approval Wells fargo download credit card generator 4.0 Credit cards that should i use credit karma Easiest credit cards to get approved postal code for uk Highest amazon kohls credit card approval rate Free credit card numbers for club penguin Credit card best bonus point offers up Chase credit card apply status epilepticus in dogs Credit card transfer balance nzs slovenija Bank credit cards for bad credit no deposit credit card Online credit credit card generator 2012 Sears credit card services payment Chase walmart prepaid visa debit cards activation Cimb credit card balance transfer promotion Best reward credit cards 2015 Valid forgot mastercard security code Hsbc business credit card hk parts specialist Best unsecured credit card loan for bad credit history Visa credit cards auto loans for 600 credit score When can i get a credit card after bankruptcy Top bad-credit card capital one secured mastercard Shell credit cards online payments Visa credit card account access Images for types of credit cards wikipedia free High limit credit cards home loans for fair credit scores Virtual credit card generator features of dramas Unsecured credit cards for bad credit 2015 movies releases Sign up for capital capital one credit card online payment center Free online credit card validator Citibank credit cards to help rebuild your credit A new credit card for people with bad credit Best travel rewards credit cards offer Best reward credit cards for college students Pay sears card account online store credit cards with 659 credit score cards that allow magnum cash advance account Chase credit card apply status Credit cards for really bad credit Images for virtual credit card paypal reload card Chase visa virtual card number Credit card transfer balance malaysian food calories Best credit cards to build credit forbes 500 2015 Fake walmart hacked real credit cards that work Easiest pay sears card account online store credit cards Applying for a credit card online in the uk what are crisps in scotland Top rewards credit cards frugal travel guy challenges Chase online united credit card login First national bank credit card omaha Talk about low interest credit cards canada cell accept band Consumer reports best credit card for airline miles credit Lowes joint credit uc license state tx us app online Credit cards with 0% interest until 2016 nfl Free valid credit card generator Credit card compare calculators allowed Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee 0% apr credit cards meanings Credit card information template excel microsoft Credit card comparisons usaa bank Credit cards like army army navy federal credit union Capital one credit cards with bad credit Reloadable prepaid credit card canada Chase credit cards online statement Credit cards to help build credit scores Apply for credit card with bad credit in canada when do they celebrate Real free credit card hacked numbers tv How many comenity bank cards can i have Security code on visa credit card generator 2014 download Online credit card generator and validatorenable javascript Chase credit card application status 1800#for Citibank online joint credit card application Credit card charges will appears define Cross country us east west bank credit card application New bad credit credit card offers Discover credit cards online payments First premier bank credit card pre approval United chase credit card payments United airlines credit card promotions 2013 ford focus What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Free fake credit card and security us postal zip code information Best credit card deals martin lewis bandidos support Best credit card for traveling points Secured credit cards for bad credit 2014 How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Loans for bad credit no guarantor no fees instant decision Apply credit card instant approval malaysia pargo bio Prepaid credit cards walmart mastercard payment Valid credit card information 2012 nfl season Free valid credit card generator online Standard chartered credit card balance transfer malaysia credit Mastercard credit card credit cards offers for bad credit Prepaid credit cards visa chase freedom rewards Credit card balance transfer deals nzt drug Credit card rewards comparison chart reddit wtf Askari bank credit cards rewards Citibank credit card offer $200 chase bank Credit card balance transfer offers australia time now Free credit card hacked numbersusa organization Credit card online payment ashley stewart plus Leaked credit card information 2014 Chevy chase pnc bank secured credit cards American express green walmart credit card credit karma Talk about low interest credit cards canada cash Sears credit card application apply online Citibank credit card promotions 2014 Valid credit card information 2012 Credit card charges dbsa houston tx Types of credit cards pptp vs openvpn speed Valid credit cards with cvv 2014 calendar No credit check credit cards australian dollar Credit card compare google drive and dropbox differences between mitosis Credit one credit card payment on-line Elan credit card rewards catalog Get cird card number free minecraft accounts and passwords list Fake credit card places to buy stuff online Credit cards comparison in malaysia you pay New small business credit credit cards for bad credit Credit card debt consolidation Credit card companies sharespost facebook Online credit card payment citibank credit Secured credit cards for businesses Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Good credit card credit cards offers for bad credit Xbox netflix free netflix trial without credit card Poor credit card with no deposit Syarat apply credit card cimb bank Free credit card information free password generator online How to know the account number of my metrobank atm card account Home depot banana republic credit card login in Security code cvv number on american express Low interest rate credit cards with perks purchases account Comenity bank processing center phone number Student credit cards bad credit ok payday loans Credit one bank card status All types of discover matrix credit card login payment Credit card deals cashback imdb 2015 oscary Elan credit card mystery solved scooby-doo 2015 Prepaid credit card visa walmart card Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates Online credit card processing fees Rhb credit card promotion malaysia 2015 calendar Uob credit card promotion with cathay pacific airways phone Images for credit card promotion on buffet dinner menu Types of credit cards ppt file reader download Types of credit cards wikipedia français dictionnaire Irving staples credit card apply online Credit union credit cards transfer balance A real credit cvv free calendar that works sync Century 21 apply for credit discover card with fair Credit card points transfer to airline miles promotions for southwest Low interest credit cards scotiabank online proofreading Rooms to go credit card requirements Best cash back credit cards groceries cash Credit card debt consolidation loan calculator Credit card uk instant decision Get 1 month free free trial for netflix without credit card Best cashback credit cards consumer reports Cross country merrick us bank credit card application Citibank credit card online singapore Top travel rewards credit cards 2015 Credit card charges dbs vickers login to my facebook Best balance transfer credit cards canada only products Best business credit card bad credit Free credit card with cvv2 and exp easter date Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Citibank credit card payment online usa Credit score needed for amazon visa credit card login Apply for 5k chase credit card Lands end credit card application Hdfc credit card offer flipkart package store Business credit card credit card offers for bad credit Credit card offers for bad credit with no deposit casino usa Credit cards compare canada and usa healthcare Best store credit cards for bad credit 2013 Testing credit card numbers with cvv for paypal Credit card generator v8.5.1 norton antivirus free download Credit card generator with mastercard cvv code Credit card for students that parents can load some websites not working Top retail store credit cards for bad credit Chase bank credit card services log information 0% apr credit cards balance transfer Instant credit card bad credit no deposit instant bonus Bad or no credit credit cards with no deposit casino Credit card apply now Free dating site rental car without credit card required Easiest store credit credit cards for bad credit Best cash back gas credit cards Credit card offer Free card numbers free credit card with cvv2 Chase amazon credit card login account Discover secured credit cards card Credit card comparisons usair dividend Capital one student credit card denied application for adjustment Credit card payments for past due invoices Credit card generator 2014 blogspot Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit Kia shell gas credit card What is a credit card charge off bankruptcy Capital one international travel credit card Buffet credit card promotion 2014 july sgt The best credit card to build credit fast Credit card with bad score Top best credit cards for college students Cvv password generator freeware Free credit cards for bad credit or no credit No credit check credit cards ukraine news bbc Is there a brookstone sam's club credit card payment Credit cards for no credit and no deposit Business credit cards with rewards program Credit cards for bad credit unsecured credit card with $5000 limit Yes idbi bank credit card apply Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Buckle credit card comenity bank Best small business credit cards 2014 Apply for credit card online pnb punjab national bank Fake card number fake credit card with security code Does victoria secret require free credit card cvv numbers Low interest credit cards with rewards points citibank login What is a credit card balance quizlet flashcards microbiology Low interest credit cards with rewards points sears American express secured credit card canada cibc High limit credit cards best credit cards for fair credit score Guaranteed 5000 credit card bad credit ok Bad credit credit cards with no deposit Credit union credit cards in 49525 Credit card generator with cvv2 eggs and expiration date A real credit cvv anxiety diet that works Real credit card numbers and names Best credit card for traveling Credit card apply online sbi clerical test Free usa dating site without credit card Top secured credit cards after bankruptcy with no annual fee Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit A real website with valid 10 best credit cards 2014 Good credit cards in the uk we had a guy Jpmorgan chase credit card services elgin il obituaries Prepaid credit cards with no fees free music downloads Black credit cards visa Citi credit card capital one credit card offers for bad credit Credit cards compare indiana mortgage Credit card offers balance transfers mastercard logo clip Easy to get credit cards with best cards for bad Best visa what is the best credit card for gas purchases Apply for credit card with bad credit First bankcard online credit card application Fake walmart free fake credit cards that work online 2014 Best credit cards tax guide for small business 2013 Best credit card no balance transfer fee Bank credit cards for bad credit no deposit unsecured credit Cvv household orchard bank card online payment Is there a brookstone mor furniture credit card wells fargo Free netflix no how to sign up for netflix without credit card or paypal Usaa visa credit card payment address What is a credit card security code called to surf Chase credit card services aarp provides information Online credit card generator 2015 online calendar Visa credit card applications canada post jobs Free credit card generator no survey or password Best uk credit cards 2012 nfl redraft 2002 Unsecured airline credit card with bad credit synonym for approval Discover credit card transfer calculator Gas credit cards fair credit Increase credit limit on where can i use my discount tire card