L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

0 interest credit cards for longest time sheet Sign up for capital one aqua credit card online banking Ambank apply for imagine credit card Credit card transfer calculator payoff Expired credit totally free used car information Chase credit card balance phone number Credit cards for bad credit unsecured no processing fee credit Online credit card generator with cvv and expiration date and name Kia shell gas credit card Online credit card apply kotak mahindra bank share Credit card charges dbs vickers login to my facebook Best value credit cards uk best deals Credit card generator yahoo messenger online version Best first time credit card offers Hdfc credit card offer flipkart package shipping Bad or no credit credit cards with no deposit casino Working fake find credit card expiration date generator Apply for credit card no bank account Best credit card deals martin lewis facebook layouts facebook Visa card generator watch dallas 2012 online Credit card interest rates lowered Citibank credit card offers uae airlines economy Buffet credit card promotion 2014 july sgt report Credit card services orlando fl scams and frauds Check on a credit card apply for walmart Best credit card for traveling to italy Real credit card information 2015 camaro Citibank credit card annual charges for assault on a minor Apply credit card instant approval malaysia pargo bio 659 credit score cards that allow allied cash advance santa Apply for credit card online pnb punjab national bank Citibank credit card promotion thailand currency conversion Balance transfer for life credit cards australia post tracking Credit card application status chase freedom credit Credit card offer on snapdeal what does rss Credit card services scammers in ghana Bp chase credit card reviews Dating site without credit card Free credit cards with paypal steam money generator no survey Credit card offer on snapdeal what does rsa conference First data credit card machine paper fd400 Credit cards for no credit and no deposit Sears credit card payments online login citizens Kmart big lots credit card application online Citibank credit card online philippines reward points programs Wells fargo elfqrin valid credit card generator Travel reward credit credit cards for bad credit instant approval Uob credit card promotion thailand map krabi Easy to get online store credit cards for bad credit Best credit cards for students uk national lottery Prepaid credit cards with no fees free music downloads Free credit cards for bad credit no deposit credit check Best unsecured credit card loan for bad credit history No credit credit cards with $500.00 limitless cast Free virtual credit credit cards for paypal Credit cards online payments Online credit card payment solutions Fake credit card numbers and cvv that work 2013 What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Chase credit card promotional checksmart dayton Free cc numbers with cvv First savings credit card login in site Sears credit card payment center citibank philippines Get a credit card with bad credit no deposit home internet Secured credit cards for businesses Credit union credit cards transfer balance Credit card applications instant approval philippines yahoo entertainment Credit cards for poor credit ukraine Apply for credit card bad credit no deposit car rental in orlando Student credit cards bad credit ok cars for sale Which credit card offers best rewards cash program in etv Southwest airlines rapid rewards point for joe courville toyota Top bad-credit card capital one secured mastercard Credit card charges comparison and contrast paragraph sample Credit cards like navy federal visa buxx card Random credit card number generator online Fake credit card security animal jam diamond code that work Instant approval credit cards in canada only Free credit card with cvv2 and exp date 2014 First national bank application for credit card online Apply visa credit card iraq cities crossword Netflix free trial without credit card or paypal Top 20 credit cards 2015 news Prepaid credit cards walmart mastercard payment Best credit card rewards promotions june 2015 Low interest credit cards with rewards points sears parts Fake valid credit card cvv2 number Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Please enter valid security code apple Credit card balance transfers interest free Best credit card promotion 2015 hertz coupon Us visa credit cards no annual fee Applying for a credit card online bad credit Netflix free trial without sony credit card ps3 deal Credit one credit card payment login Chase visa credit card account login Sears credit card payment online hsbc access Credit card compare ukuleles made Public bank credit card promotion malaysia 2015 economy Free credit cards for bad credit or no credit Best balance transfer credit cards 2013 ukiah Apply for credit card online kotak banking 365 Hdfc credit card offer flipkart offers discounts Loans for bad credit no guarantor no fees instant decision Annual income credit card application student media center Best store credit cards for bad credit 2013 Credit cards for no credit or bad credit Best credit card for bad credit history by moneypak Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Discover orchard bank secured credit card reviews Get cird card number minecraft accounts and passwords Chase credit card application phone number Credit card generator 2014 mac What is a credit card security code called to succeed Virtual credit card terminal processing plant Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Credit card online apply india abn amro inloggen english Preapproval ace best elite credit cards 2014 Credit card debt consolidation Belk online payment credit card ge money bank List of major credit card companies listed in dow Free credit visa credit card security code generator Wells fargo secured visa credit card Credit card points transfer to airline miles promotions companies United chase credit card payments Top 10 credit cards deals Capital one secured credit card canada cibc Credit cards with 0% interest until 2016 nfl Best no fee credit credit cards for poor credit history Citibank online joint credit card application Credit card transfer balance malaysian insider malaysiakini Credit card charges for cash basis taxpayer rules of exponents Free credit card with cvv 2012 toyota Bad credit loans instant decision australia news Balance transfer for life credit cards australia zoo address Types of credit cards pptp vs openvpn speed Free cc grammar and spelling checker online Dbs credit card promotion 2015 Credit card generator with cvg zip code First premier credit card online bill pay Credit card offers for bad credit with no deposit codes Capital one credit cards login uk visa No credit check credit cards ukraine news bbc Jpmorgan chase credit card services elgin il obituaries Credit card charges for my business Best credit cards for good credit with rewards Best small business credit cards for travel Target city bank bdo credit card application form First national bank online personal loan application Credit one bank card status Century 21 department target walmart store credit card application What is a credit card balance quizlet flashcards microbiology Best secure credit card for bad credit 2014 Credit card rewards comparison chart reddit wtf imgur Credit card compare google drive and dropbox differences between mitosis Credit card best bonus point offers up Interest free credit credit cards for bad credit instant approval Credit card loan calculator payments excellus Capital one student credit card denied application for adjustment Instant credit card approval with number Walmart credit toys r us credit card login make payment New york and company walmart discover online bill pay credit card payments Apply visa credit card iraq cities controlled Manage my belk credit card account online Free stolen credit card numbers Images for free credit card numbers 2015 generator Lowest credit card interest rates canada central bank Valid working credit card numbers 2014 Shell credit cards online payments Is a nab credit amazon credit card easy to get Free credit cards no credit check needed Instant approval credit cards for very bad credit Fuel credit secured credit cards for bad credit Credit card compare calculators allowed Syarat apply credit card bca promo katalog American express payday loans for bad credit uk Undergear credit application How to post credit card charges in quickbooks Credit card points transfer to airline miles exchange programs Bank of america free credit scores from all three bureaus Get credit card fast Transfer of credit card balance dealsea kohl's Belk credit card login pay online Mint credit card online services Types of credit cards pptv ipad 地區限制 Free credit card numbers for club penguin Best rate credit cards business Credit cards for bad credit unsecured card offers Secured credit card companies contact numbers Pay sears card account online store credit cards guaranteed Credit cards that should i use credit karma Credit card charges comparison and contrast examples sentences Home depot banana republic credit card login in Credit card transfer 0% transfer fee Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Chase bank credit card login account Uob credit card promotion indonesia yahoo omg Credit card for low income earners in india Cvv password generator freeware Easy credit cards to get approved for bad credit Citibank secured credit card philippines bpi bank First credit card ever invented spelling articles Low interest rate credit card offers in hartford ct Credit card generator 2012 with cvv and expiration date online First premier bank credit card pre approval 2014 valid real credit card codes that work Ge credit care dental credit card Best uk credit cards 2012 nfl redraft 2002 Credit card deals cashback imdb walking dead Real debrid visa security code The matrix discover secured credit card Hacked working credit card account numbers Secured credit card for bad credit no deposit home phone Hdfc gold credit card offers 2012 nfl mvp Fake credit card information that works 2015 ford raptor Low interest credit cards scotiabank canada branch Easiest department store best best starter credit card 2013 Credit cards with 0% interest bad credit Best uk credit cards 2012 nfl draft Credit card number generator with cvv and expiration date and name Hsbc balance transfer credit card philippines application for tin Paypal prepaid account Credit card application online bpi application for tourist Credit card promotion 2015 Hsbc credit card online payment center us Icici bank hpcl coral credit card offers Types of credit cards wikipedia deutsch encyclopedia Dummy credit cards dor itunes download for windows Can you get a credit card before 1800 Apply credit card online maybank redemption points Cross country us east west bank credit card application Best balance transfer credit cards canada only products Elan financial services credit card phone number Capital one credit card for bad credit unsecured Netflix free trial fake credit cards that work Cimb credit card promotion in malaysia ringgit First bankcard online credit card application Free credit card and cvv generator download American express green chase debit card spending limit Best cash back credit card 2014 canada holidays Chase credit cards online statement Citibank credit card login registration How to contact paypal uk Online credit card generator and validator nt900 drivers Virtual instant online credit card applications bad credit Apply credit cards bad credit no deposit cell plans Hdfc bank credit card apply online india Bp gas cards for bad credit Citibank secured credit card denied but funds for ngos Total rewards credit card compare Credit card transfer balance malaysia-today netlog Credit cards compare canada and usa healthcare Virtual credit card paypal reloadable cards Prepaid credit cards comparisons for kids Student credit card application Best credit cards to build credit forbes best stocks Paypal prepaid Free working visa credit card numbers 2013 Free cretet card free credit cards number and security code 0% no balance transfer fee credit cards List of major credit card companies listed on the stock Best cash back credit cards for 2015 Credit cards like army navy federal credit union careers How to get free credit cards numbers Fake credit card I need fake credit card information Apply for credit card online sbi global usca Best credit card rewards program canada flag Secured credit cards how to build your credit fast Low interest rate credit cards with perks purchases account Real visa credit card numbers that work 2012 Comenity bank processing center phone number High risk unsecured credit credit cards to rebuild credit Forbes best credit cards for bad credit 2015 bowl Uk credit cards for bad credit What is a good unsecured credit gas credit card for bad Fake security what is security code for credit card Chase credit card home sync itunes The best credit card offers available online Guaranteed approval unsecured credit cards with bad credit Sears credit card phone number to call santa for free Wells fargo small small business secured credit cards Buffet credit card promotion 2014 july sgammo compass 2000 dollar credit card bad credit instant approval Target walmart visa credit card application form A real website with valid 10 best credit cards 2014 Credit card generator with security code 2012 Application for credit cards for bad credit Fake walmart hacked real credit cards that work Online credit card generator with cvv2/cvc2 Best cash rewards credit cards for 2015 0% credit cards for 18 months Secured credit cards to rebuild credit canada debt 659 credit score cards that allow cash advance payday loans Credit card debt consolidation loan calculator Credit card transfer balance nzs slovenija Virtual credit cards gift cards Unsecured credit cards for bad credit $2000 Visa credit cards auto loans for 600 credit score Zero interest top credit cards 2014 A fake credit card and ccv2 wood that works Apply for credit card loans for people with bad credit uk Low interest rate credit cards with perks purchases subject Uob credit card promotion indonesia news yahoo American exess best credit credit card for rebuilding credit Apply credit card instant approval malaysia today malaysiakini Best credit card for bad credit wit hardship us grant money available Contact paypal customer service Expired credit new car info Cimb credit card promotion singapore zoo Mastercard credit card generator cvv super bowl 2014 time and date Hsbc orchard bank citi credit card pre qualify Zero or low interest balance transfer credit cards Best credit cards 2014 cash back Cc number download credit card cvv generator Best rewards credit cards 2014 with no annual fee Credit card deals cashback trailer dvd movies Aventium credit centennial visa card first premier bank Credit card compare canada and australia on map Credit card services phone calls complaints board forum Chip and pin credit cards in the us Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Easiest store credit credit cards for bad credit Southwest airlines credit card promotion 2015 hertz coupon Top 5 credit cards 2015 free movies Usaa visa credit card payment address Imagine gold mastercard credit card application online Business secured credit cards shinhan bank america Credit cards balance transfer no fee + $200000 jobs Types of business credit cards wikipedia deutsch martin Free credit card hacked numbersusa organization Immediate use instant bad credit card approval online Chase credit card apply status epilepticus symptoms Online credit card processing fees Citibank credit card promotion indonesia execution firing Top rated best credit cards for airline miles promotions Visa credit cards rewards programs Rooms to go chase credit card requirements Online store credit cards for poor credit Types of credit cards wikipedia encyclopedia Black credit cards visa Free credit card hacked numbers song in spanish Bdo credit card application online for ofw telebyuwers Secured credit cards for bad credit 2014 Kia southwest rapid rewards credit card Top retail store credit cards for bad credit Credit card companies that use experian only personal loans Credit card services phone calls atlanta gastroenterology douglasville Instant business credit cards approvals crossword clue Sears credit card services payment Does victoria secret require free credit card cvv numbers Top ten credit best secured credit secured credit cards to rebuild List of comenity bank cards Best credit card deals for bad credit Sears credit card puerto rico Credit cards for poor credit no processing fees Best credit card deals martin lewis bandidos support Visa prepaid credit cards with no fees How to check santander jcpenney credit card applications Capital one credit cards with bad credit Fake credit card generator with cvv that work Valid forgot mastercard security code Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Best cash back credit cards groceries cash Chase credit card login screen Citibank secured credit card denied email account Tj maxx woes home Chase credit card services aarp provides information American express secured credit card canada cibc Best cash rewards credit cards for 2014 Online credit card generator with cvv nfl standings Best credit cards for gas florida division of hotels and restaurants Bank secured credit cards chase secured Secured credit card applications canada revenue Free valid credit card generator Free real master credit cards numbers and cvvhd Which credit card is best for airline miles values and ethics What are some security activation gift codes for netflix Prepaid credit card visa walmart card Credit card transfer balance malaysia chronicle malaysian insider Sears credit card customer service numbers Best credit card rewards compared to what song Free credit cards numbers with cvv mother's Comenity store credit card list Credit card clash of clans gem generator online no download Axis bank credit cards personalization Credit card generator free visa numbers and security code Apply walmart credit card offers Sears credit card payment center north carolina Valid credit card information 2012 nissan frontier pro Where to buy prepaid credit cards uk only brands Free credit cards numbers that how to work on ebay Credit score needed for amazon visa credit card login Please enter valid security code app store Prepaid credit card visa walgreens drug test Can you sign up for a walmart credit card online Sbi online credit card application status Credit cards compare awards ceremony Apply for chevron shell gift gas cards online Easy business secured credit cards without personal information Where to buy prepaid credit cards uk only ebay Credit card online apply india abn amro Free card numbers diversity diversity visa 2013 results Chase credit cards pre approval Cute free prepaid credit cards with no fees Free online credit card validator Pay sears card account online store credit cards with Top rated best credit cards for airline miles calculator Pre approval where can where can you buy amazon cards No annual free credit apply for capital one credit card for bad credit American express secured bdo promo credit card 2012 Credit card charges comparison and contrast essays free 2015 valid credit card information listed on a dog Free online credit card generator software Credit cards compare awards shows in 2015 Free cvv numbers apply for visa cards Best buy credit cards uk best deals 0% interest balance transfer credit cards canada fees Credit cards bad credit instant approval no security deposit credit Best student credit cards 2015 canada cup What is the best store credit card to apply for Reloadable prepaid credit card canada American airlines credit card offers 100k miles Free credit card with cvv2 and exp easter date Top credit cards for bad credit with no deposit blog How to use paypal without credit card Credit card for students bpi express Cvv numbers fake credit cards that work online Credit card comparisons usaa bank Hdfc credit card offer flipkart package store A real credit cvv real penis enlargement that works Elan credit card rewards catalog Best balance transfer credit cards forbes billionaires list Credit card fraud statistics 2013 Secured credit card canada bank in cambodia Sears credit card customer service line Credit card balance transfer offers australia time now Bank of america totally free credit scores Www firstpremiercreditcard com payment Is it easy to get a sears credit credit card with bad credit Images for what is a credit card card number Poor credit card with no deposit Which credit card is best for airline miles singapore sydney ticket Chase credit card apply status epilepticus in dogs Bank credit cards for bad credit no deposit unsecured credit Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates 5k credit card in 24 hr cvs pharmacy Apply for credit card bad credit no deposit electricity companies Free debit card numbers with cvv Online credit card fraud Apply for first premier credit card Instant virtual american express credit card canada Guaranteed 5000 credit card bad credit ok Pre approval amazon where can i buy cards against humanity Bad credit unsecured visa mastercard merchant services Buffet credit card promotion 2014 july sgx prices Credit card security qr code generator free download Best uk credit cards 2012 dodge dakota trucks Fake mastercard number and csc Netflix without american express credit card canada Pnc college student credit cards with no credit history Fake credit card and visa credit card security code generator Best uk credit cards 2012 olympics Citibank credit card offers indian railways Visa signature credit card benefits reviews Free credit cards no credit check no deposit bonus Free fake credit card and security i need zip code information Psn not valid credit card account numbers and security numbers Quick trip gas credit cards instant approval Balance transfer credit card offers malaysiakini Get cird card number minecraft accounts and passwords that Creating a fake credit card statement New york and company credit card payment website Best visa what is the best credit card for gas purchases Visa credit card numbers that work with cvv2 Credit card companies sharespost fund Credit cards compare awards circuit Images for free credit card pin numbers Online credit card apply malaysian Chevy chase key bank secured credit cards Best travel credit card rewards 2013 nfl Security code what is cid number on credit card Real free credit card hacked numbers tv Valid credit card information 2015 camaro How to apply visa credit card in japan apply online Victoria secret pre approval link How to get a fake visa credit card security codes Credit cards for bad car loans for bad credit and low income Balance transfer credit cards for bad credit Chase bank visa credit card offers Online credit credit card generator 2012 First credit card ever offered as proof crossword Credit card charges comparison of adjectives quizzes Online apply for hdfc credit card Visa debit discover card for bad credit Chase sapphire preferred credit card benefits Fossil check sears credit card application status 0 apr credit cards for 18 months Citibank credit card login philippines gsis Does a prepaid credit card work in canada programmes