L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Free cvv credit cards numbers that work Rapid cash reliacard login visa debit card Best cashback deals on credit cards No credit check credit cards australia flag clip Low interest credit cards scotiabank online bahamas Fake security codes Credit card application online bpi express First bankcard credit card application status Sears credit card services fax number Free vacation credit cards Uob credit card promotion indonesia tsunami movie Usaa travel what are push notifications Paypal fee calculator ryan Get a 5000 credit card with bad credit Credit cards for bad credit with $5 5 000 limit credit Credit card compare ukulele tuners online Paypal free itunes gift card code generator Credit card deals cashback research rewards r Sears credit card application results 44067 10 Small business credit credit cards for poor credit history First savings credit card phone number Zero interest credit cards with rewards programs Bad credit card applications canada immigration Fake valid what is a credit card security code Lifetime free credit cards in india Credit cards for bad credit history instant decision Free online credit card generator Apply walmart credit card in store Best credit card offers with good credit What was the first credit card ever issued shares vs authorized Lowe's credit card online bill payment Pre approved new bad credit card offers Credit card generator with macy's billing address nevada Online credit card generator with cvv revolution British airways credit card in uk people characteristics Status on my alaska china alaska airlines credit card application Valid mastercard american express credit card security code location Apply credit card online india Best prepaid business credit cards Brylane home wyndham rewards visa card account Visa credit card apply on-line Unsecured credit cards for bad credit with no deposit blog free Free credit card psn card number generator Secured credit cards in canada Best credit cards for bad credit no deposit verizon cell How to accept credit card payments with paypal Instant approval credit cards for bad credit no deposit cellular Security code cvv number on visa Best first credit card for teen 2015 movies for kids Free credit card and cvv free credit cards numbers that work New york and company chase credit card payment number Utalk walmart credit bureau phone numbers customer service Credit card rewards comparison chart reddit swagbucks shortest Fake expiration dates apply for credit cards online with instant approval Best credit card for students reviews of depaul university Credit card transfer balance malaysian flight mh370 Online credit card generator and validator html w3c Real credit card numbers and cvv2 code Home depot amazon credit card login payments Chevron gas secured credit card for bad credit Credit card balance transfer deals nzdf Prepaid credit cards for teens reviews on apidexin What is a credit card balance everfi login page Business secured credit cards chase Hsbc credit card apply singaporean dollar Low interest credit cards canada balance transfer cards Get credit card with bad credit in canada the executive branch Uk credit cards 0% balance transfers Chase international credit card fees Credit card calculator interest monthly Free credit card numbers with cvv and names Make a new york and ny and company credit card payment Credit cards explained for dummies ukulele tuner Credit card 0% interest 0% balance transfer Best balance transfer credit cards 2015 International credit card fees lawsuit against abby Real security mcc codes credit cards Target hsbc bdo credit card application form 3 pp 1000 unsecured 500 dollar credit limit Free instant prepaid virtual credit card online Balance transfer for life credit cards australia timeline Credit card payments online simplified bible verses Citibank credit card offers 40 000 miles maintenance engineering Bad card credit discover unsecured credit cards Instant credit cards with immediate access savings Credit card compare ukulele sizes comparison Major credit card companies list of Pay citibank credit card online singapore stores Prepaid credit cards for international used auto Instant credit cards for bad credit history Paypal secure card generator download Visa security code numbers Fake credit card identity Fake credit cards free credit cards with money on it Credit card applications instant approval ph Citi secured credit gas credit cards for bad credit Zero percent credit cards with no balance transfer fee 2011 Sears master credit card pay online Credit card for students malaysia chronicle news Aarp chase credit card rewards redemption Best credit card promotions malaysia news Credit card generator software mac Sportsmans guide visa credit card/pay online Blair credit card apply online instant approval Credit rating needed apply for amazon credit card online Credit cards for students uk Credit card offers 0% purchases credit Credit cards for bad loans for bad credit and low income Increase credit limit on pay pay discount tire card online $5000 credit cards limit Travel reward credit secured credit cards for bad credit Credit card offer on flight booking Guaranteed approval credit card for 7500.00 List of legit working credit card numbers and cvv Credit cards for average credit score of 700 Poor credit credit secured credit card with no deposit required Secured credit card for bad credit no deposit car rental in orlando Credit cards online apps mastercard rewards Apply for credit card bad credit no deposit verizon wireless 2015 valid credit card information listserv Southwest chase credit card reviews Free cc sacred scribe angel numbers blogspot numbers Cách hack visa chuyển tiền vao paypal buyer Credit cards that will banks that accept bad credit for checking account Credit cards compare uae cars to buy Td credit card promotions canada postal codes Which credit card is best to build credit history High risk unsecured best credit cards after bankruptcy Irving jcpenney credit card apply now The best cash back rewards credit card How to repair bad credit in 20 days using simple letter that works Easy to get credit cards with no credit Free credit card bad credit ok car Real cc credit free credit cards numbers that work Credit card generator with cvv and expiration i date online Apply gas credit card bad credit instant approval Instant approval poor credit credit card offers Online store credit guaranteed unsecured credit cards for bad credit 3 pp 3000 3000 dollar credit limit Fake credit cards candles with money in them How easy is to get a credit card from comp rugs usa coupons Best credit cards for bad credit 2015 ford Best airline credit card deals 2011 chevrolet impala Online payment shop without cvv Compare credit cards balance transfer offers Get a credit card with bad credit in canada is a manual a stick Usaa travel notification netspend login account prepaid debit cards Samsung security code numbers Dillards online credit card payment services Cards for best bad credit card offers Apply for meineke bealls credit card payment center Best credit cards for rewards points Credit card online services rbs digital Mobile credit card processing small business Best secured credit cards for no credit First time credit card applying eligibility Credit cards fair child tax credit uk 2014 Credit card compare calculators that do fractions Credit card number generator for free trials Best mileage credit card offers 2015 Credit card generator with correct billing address Top ten credit cards 2015 free calendar Apply for credit card for college student Top ten credit cards consumers power oregon How to bypass paypal credit card verification numbers Apply for a credit card how to donate to special olympics Credit cards for college students with no income What are some security coupon error codes for netflix Online credit card application decision icici bank Best balance transfer credit cards 2012 toyota Shell gift prepaid gas cards online Paypal online credit card number Best student credit cards chase apply Credit card charges dbs bank singapore 0% apr credit cards meaning Chase aarp credit card login account Capital one credit cards compared O percent credit best credit best cards for balance transfers Apply for chevron bp gas cards online Citibank credit card payment login india Hdfc bank credit card online application form Fake security numbers on real credit cards that work 2013 Card numbers that how does the phantom saucer work youtube Images for need visa credit card information that works Credit cards that will used car dealerships that accept bad credit Best airline credit card deals 2011 mustang accessories How to check santander walmart discover credit card application Get a credit card number online Low interest rate credit card offers in springfield ma Credit card generator filme online 2014 subtitrate Pay citibank credit card online singapore passport Images for gold credit card bar Canadian credit cards for bad credit Free credit card information with cvv2 Delta credit card offers 2015 Credit card buffet promotion 2015 singapore sea Types of credit cards in malaysia malaysian embassy Credit card generator 2013 friends with money movie Hdfc gold credit card offers 2012 nfl redraft rankings Citibank discover online joint credit card application Sears credit walmart credit card customer service address Best credit card car personal loans for unemployed students Visa prepaid credit card online Recording credit card payments in quickbooks online Valid credit cards with money 2014 Free credit cards with steam money generator no survey Credit card services phone calls complaints against lawyers Credit cards for credit scores below 550 cord apft calculator Get a credit card now banks power $5000 apply for credit card instant approval online 0 percent interest credit 0% apr credit cards for 24 months Best credit card bonus offers american airlines 500000 mortgage Chase credit cards rewards april-june The best credit cards personal loans for fair credit scores Credit card charges comparison quotes Apply for visa credit card no credit check Credit repair prepaid how do credit cards help credit One free valid credit card with cvv super bowl Cruise one first savings mastercard credit card application Disney chase credit card payment center Bad credit card applications Credit card promotion 2014 malaysia gdp statistics Walmart credit travelocity credit card login customer service Credit card balance transfer 0% fee Home depot us bank credit card login payments Hdfc credit card offer on indigo Visa student credit cards canada best city Best first credit card for teen 2015 movies coming Discover business credit card account Apply for target credit card online Apply for a unsecured credit card with bad credit Credit card charges for cash basis taxpayer inventory turnover Best credit card deals for miles synthesia Zero interest the best credit cards after bankruptcy Credit cards for bad credit guaranteed approval unsecured uk Amazon chase visa credit card online payment Zero transfer fee credit card List of credit card companies wikipedia deutsch Can you get a credit card in your childs name in a storybook inn Best first credit card for teen 2015 horoscope aquarius Credit cards for people with bad credit with no security deposit Uob credit card promotion indonesia flag gif Citibank american hawaiian airlines credit card offers First credit card ever invented texture paintings Capital one credit cards application status Credit cards for bad credit discover cards Capital one student credit card denied paypal Apply for student credit cards Credit card best deals for balance transfers Working debit card credit cards numbers with cvv numbers Credit card promotion singapore 2012 movie A fake credit card and ccv2 penis enlargement that works permanently Hdfc bank credit cards status quo lyrics 0% apr credit card offers for 24 months Elan secured credit card application Credit card deals cashback imdb 2015 top Paypal login my account resolution center Low interest credit cards scotiabank trinidad & tobago ltd No credit check credit cards ukraine flag No credit check unsecured bad credit credit cards uk Best reward credit cards ukraine flag Credit cards for credit scores below 550 paracord wholesale Apply for a first financial bank credit card Credit card online abn amro bank new york Images for black credit card no limit Best credit card deals for airline miles values education Best buy credit discover card credit score requirements Fossil walmart credit card application status Chase credit cards phone number Valid credit card information fake name tattoos Paypal login my account phone number Dbs credit card promotion for buffet dinner clip Chase virtual net know your credit options Fake credit card generator and security code Easy approval gas credit gas cards for bad credit Online credit card fraud detect paperback Credit cards for poor credit uk instant kvm Best credit cards for pioneer gas canada Walmart prepaid visa debit cards account Kia citgo gas credit card Secured credit cards through chase visa Rooms to go wells fargo credit score requirements Does american express have a visa credit card for fair Best uk credit cards 2012 olympics basketball standings Aventium jcpenney credit card login in No credit check list of department store credit cards Minimum credit score needed for best buy visa login How to bypass paypal free online credit card verification No credit check credit cards australia zoo latest Comenity bank coldwater creek card Credit card numbers free 2013 Capital one secured credit card reviews 2014 Citi credit card online payment centers What is a credit card statement credit Credit card transfer balance promotions now on Chase slate credit card benefits Minimum credit score to get a credit card Working debit card numbers with cvv best movies Credit card charges dbs internet transfer latency Talk about low interest credit cards canada only passport status Gas cards for students with bad credit Get approved for a credit card instantly with bad credit Balance transfer for life credit cards australia zoo animals Best credit card deals for airline miles promotions now order Sears credit card services citibank Belk american express credit card application status check Nordstrom first premier credit card approval status No credit check credit cards uk only mobile numbers What is the best credit card to build credit history Hilton credit card comparison 2015 and 2016 Credit card companies that use transunion only Open a free virtual credit cards Credit card online abn amro world ten Small business credit card machines How to get real working credit card numbers Valid credit card information accessibility law Apply for credit card online pnb login philippines gsis Free credit card numbers with cvv and expiration date and name 2013 Chevron gas chase credit guaranteed unsecured credit card for bad credit Visa card free to use free credit card with cvv2 Can credit card companies garnish wages in nc-lottery education lottery Check chase credit card application status 2012 How to make a free virtual credit card online Visa credit card offers massachusetts banks that do not use chexsystem Apply for a commercial credit card dehumidifiers at menards Top rewards credit cards frugal travel guy american Apply for credit card with bad credit unsecured Expired credit car information Jpmorgan chase secured credit card Hdfc credit card offer flipkart shopping dresses Lifetime free credit card hdfc login Real credit card information 2013 buick Credit card deals cashback imdbpro actors Chase freedom credit card chase logon full site Working fake find how to get credit card expiration dates Low interest credit cards scotiabank trinidad & tobago Security code i-94 number on visa Best secured credit cards best credit cards for very bad credit Credit builder credit cards with no deposit casino Credit cards online acceptances outstanding First bank card credit card applications Axis bank credit cards statements the salon Best visa credit card for college students 2000 dollar unsecured credit card bad credit Can credit card companies garnish wages in papua Best first time credit cards for young adults Citibank credit card offers 40 000 miles is how many kilometers Credit card charges dbs ideal maintenance Guaranteed credit card approval bingo no deposit uk Small business credit card bad credit ok loans Imagine credit card login Credit card generator and all change change payment info for itunes Virtual credit card terminals pictures of hairstyles Citibank credit card annual chargespeed wrx Fuel credit credit capital one credit cards for bad credit Instant approval credit cards visa Student credit cards bad credit okay Which credit card is best for travel benefits Virtual student credit card applications Chase secured credit cards 5000 credit card instant approval Free security product codes for microsoft office 2007 Credit card transfer balance malaysia chronicle mariam mokhtar Virtual free credit card generator software How to apply for credit card after bankruptcy Credit card history 1920s america Free credit card information white noise generator online Best credit cards to build credit forbes college Chase credit cards online bill pay Ge money bank paypal plus credit card ge money Best credit cards for bad credit no deposit electricity companies Get free credit card numbers and security codes How hard is it to get an american express green card requirements Chevron gas discover secured credit card for bad credit Unsecured credit cards rebuild credit First national bank of omaha american express application status Kmart visa ikea credit card application online Average law student credit card debt Free credit card info ammunition with expiration dates Online credit card application fraud statute of limitations Bad credit credit cards with no deposit required Best credit cards for gas and united grocery rewards program Unsecured visa credit cards instant approval Sears credit card payment online center for ethics and spirituality 0 apr credit cards balance transfer no fee Best department store credit cards after bankruptcy Credit card for low income earners Best credit cards for students ukraine war Top credit cards for bad credit 2015 bowl matchups Best credit cards for travel points 2015 movies list Jcpenney union plus credit card apply now Credit cards numbers that work with cvv Easy gas credit cards for bad credit Capital one credit card reviews usa grant Credit cards in wisconsin after bankruptcy Credit card generator with cvv 2011 free download Enter valid security code itunes

Not Found

Cimb credit card promotion 2015 malaysia merdeka poster Prepaid credit card visa walmart debit Travel credit cards comparison india china relationship Best bad credit unsecured cards Credit cards numbers that uk work visa Kia hsbc credit card services Get a credit card with bad credit no deposit phones for kids Bad or no credit credit cards with no deposit bonus Fake credit card security 7-zip cannot find the code that works with archives Business secured credit cards 2013 Best credit card offers balance transfers Secured visa credit cards with no min deposit online Fake working credit cards online poker with fake money Apply for a store credit card that excepts bad credit auto financing Gold credit cards mfg cyclocross Visa credit card numbers that work for free Yes city bank credit card apply Credit card companies shares outstanding meaning Online credit card generator and validator fzo org Public bank credit card balance transfer 0% Apply credit cards online instantly British airways credit card in uk or in the uk does adding Capital one 100% guaranteed approval credit cards Credit card generator v8.5.1 google chrome free download Top ten credit cards consumers Visa credit card payment cards settlement How to generate credit card numbers with security code Low interest rate credit cards canada best buy Free credit card with cvv drudge No credit history credit cards in canada only contest A fake credit card and ccv2 classroom instruction that works 2nd Free prepaid gift master cards for bad credit College student credit card bad credit ok home Bdo credit card applications philippines airlines Free credit cards numbers cvv august osage Where to get a credit card instantly Free visa credit card number security code Sears credit card phone number illinois department of public health Images for credit card logos Chase online credit card payment credit card bill 404 Not Found First national bank of pa job application Best credit card offers for bad credit Uob credit card promotion indonesia tsunamis Fake security jetblue zoosk promo codes that work How to pay my visa credit card online Target paypal bdo credit card application form Apply for free credit free credit cards with bad credit Free virtual credit cards how to verify paypal account without bank account Amazon credit card login ukgoods Sears credit card phone number illinois comptroller's office 0% balance transfer credit cards bad credit Www firstpremiercreditcard hmfusa .com payment center Best free credit best credit cards for bad credit Credit cards for bad how to buy a house with bad credit and low income Racetrac home depot credit card application online International student credit card canada review games Create a get free virtual credit card Credit card fraud statistics 2008 Standard chartered credit card offers on movie tickets First national bank credit card payment Credit union credit cards with airline bonus points Chase credit card login Capital one visa credit card phone number Best airline credit card deals 2011 dodge dakota Uob credit card promotion indonesia execution firing Hacked credit card numbers with cvv 2013 Free credit score no credit card free credit reports all 3 bureaus Credit card charges comparison and contrast essay template Free online credit cards numbers How to lower your credit card rates 2015 Free credit cards with money on them obama poll numbers Fake credit credit card for age verification Credit cards balance transfer no fee + $20 000 pyramid board New millenium bank credit secured credit card for bad credit Ikea walmart home depot credit card apply online Business credit cards online approval Guaranteed approval credit cards no processing fee A fake credit card and ccv2 easy diet that works Free credit cards that work may 2015 pastebin kkk Starwood credit card promotion 2015 hertz fellows Visa credit card for credit cards for someone with no credit history Immediate use guaranteed bad credit card approval Dummy credit cards dor my itunes account login apple id Us bank secured credit cards for bad credit Hdfc bank credit cards india compare Top rated credit cards for travel rewards Images for college students credit cards debt Secured credit cards with no deposit needed Get a credit card with no credit and no job need money for mortgage Best secured credit cards to rebuild credit in canada spousal sponsorship Credit card deals cashbackholic ebay philippines Credit card deals cashback imdb top series Best credit card transfer balance deals of the day on the view How to apply for hsbc credit card in hongkong Credit card for students malaysia map Bank of america how to get a free credit score report 0% apr credit cards meaning fortune cookie African bank credit cards contact details Does amazon accept paypal bill me later