L’home que mira

Julio 15, 2016

Para Don Jaime de todos los veranos

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:40 pm

En un viejo país ineficiente,
algo así como España entre dos guerras
civiles, en un pueblo junto al mar,
poseer una casa y poca hacienda
y memoria ninguna. No leer,
no sufrir, no escribir, no pagar cuentas,
y vivir como un noble arruinado
entre las ruinas de mi inteligencia.

Ya ve usted, Don Jaime, casi soy tan viejo como cuando usted me miraba con esos ojos de sátiro católico y de cura exclaustrado. (¿por qué todos los de la gauche divine teníais ojos de cura maligno?). Y ese poema suyo sigue teniendo mucho que ver mi ideal de vida. No he conseguido aún no leer, ni escribir. Pago cuentas pero (aunque de momento sea un secreto entre yo y mi neurólogo) ya vivo entre las ruínas de mi inteligencia.

Cada vez que Júlia y yo vamos a Atenas (jamás en verano) invocamos su nombre en la calle Pandrossou. Sabemos que le gustaría, como a ella y a mi con diecisiete años nos gustaba escucharle a usted o a Eugenio Trías.

En agosto nos vemos en cualquier esquina de Salónica, Don Jaime.

Julio 9, 2016

CONVERGÈNCIA I EL FINAL DE LA (SEVA) HISTÒRIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:50 am

Quan hi ha un canvi polític o cultural sempre és pluricausal. Les transformacions socials són processos complexos i en el cas de Convergència, em sembla que la seva crisi es pot explicar com a mínim per la conjunció de cinc factors:

a.- La crisi de la pagesia tradicional i de la propietat agrària. Convergència ni ha sabut defensar el camp català a la Unió Europea, ni ha entès que els han girat l’esquena les noves generacions de pagesos, que potser són pocs però amb estudis i amb possibilitats de guanyar-se la vida i de determinar el control,de molts ajuntaments. La pèrdua d’alcaldies rurals, tradicionalment dominades per famílies de grans propietaris, ha estat brutal en aquests darrers quinze anys.

b.- La esfondrament dels botiguers i les classes mitjanes catalanes. urbanes i molt especialment en les capitals de comarques. La Catalunya del senyor Esteve ara és la del senyor Xing-Ling. Els vells botiguers s’estan morint, els fills dels botiguers han enterrat el senyor Esteve per alguna banda amb una bandera quatribarrada; i ara els xinets commemoren l’any del Mico de Foc (2016) per comptes de San Pancraç. Que els fills dels botiguers es guanyin la vida molt millor que els seus pares treballant per a una multinacional (o fent de funcionari) ajuda molt a canvir el vot.

c.- La degradació cultural: Convergència ha menyspreat, per sistema, el camp de la cultura i de les idees. Amb gent com els Castiñeira i companyia al davant és difícil que una persona decent es pugui acostar a aquell femer, que no passa d’una pura i dura recicladora d’idees alienes.No tenir ni un pensament original en molts anys, acaba per passar factura. Podria afegir noms, però no em dóna la gana fer-los propaganda. A Convergència els intel•lectuals sempre han estat tractats com una cosa que fa entre fàstic i pena. I fa molts anys que han perdut la lluita cultural en àmbits com la música o la moda. De l’assaig ja ni en parlo.

d.- La crisi del catolicisme català: avui l’església catòlica esà intel•lectualment sota mínims. ESADE i IESE que se suposava que eren les grans escoles de negocis catòliques no tan sols no van anticipar la crisi econòmica sinó que no han tingut gent amb un qüocient intel•lectual diguem-ne normalet, capaç de gestionar-la. No hi ha novel•listes catòlics, ni filòsofs catòlics, ni poetes catòlics de primer nivell. I si n’hi ha els farem el favor d’ignorar-los, perquè, pobrissons meus, fan peneta. Esglésies buides i capellans que no compleixen amb el sisè manament de la la llei de Déu (del setè ja no en parlem!) són una mala base per un partit polític de caire tradicional. Aquí i arreu.

e.- La internacionalització de les petites empreses: per al petit empresari, Catalunya ja no és el seu mercat natural ni el més important, En aquests darrers anys l’empresa que no s’ha sabut o pogut internacionalitzar-se ha baixat la persiana. I ara mateix a aquests empresaris els importa més el Brèxit que les collonades que puguin passar als aspirants a fer d’Artur Mas (¿Artur qui?).

No parlo del trist cas Pujol, ni de la incapacitat convergent per plantar cara a Madrid, ni de la seva incapacitat per gestionar temes com la immigració (que en deu anys canviarà el mapa electoral del país). Convergència ha mort i tot indica que caurà en mans de l’Opus Dei i del seu sector de negocis o que la gent els anirà abandonant en silenci per ingressar a ERC.

La pregunta és: repetirà ERC els errors de Convergència? Lamentablement, estic convençut que sí. Però això seria un altre article i ara mateix estic cansat, molt cansat!, d’escoltar mallerengues per comptes de principis polítics ferms.

Si algú té alguna idea de com canviar el rumb de les coses que m’ho expliqui, sisplau. Jo estaré on sempre: a la meva biblioteca. Llegint. Que em sembla que és una cosa que fa anys que cap convergent no fa.

Julio 1, 2015

Hola i la filosofia estiuenca

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:22 am

HOLA s’està convertint en una revista literària, tipus MAGAZINE LITTÉRAIRE. A coberta la Preysler i en Vargas Llosa (ampli reppppppportatge) i en planes interiors l’anunci que a Mònaco a l’octubre hi haurà ‘los primeros encuentros filosóficos’, valga’m Déu. Bé no diuen que hi faran trobades filosòfiques, sinó que les ‘albergaran’, que queda més fi.

Textual: ‘unas conferèncias en que el amor será el hilo conductor y en que Carlota [de Mònaco], licenciada por La Sorbona [i per La Sobona] adelantó: “Se puede vivir sin filosofía pero también sin amor y música, pero no tan bien”‘. No sé si podré soportar que no m’hi hagin convidat. Agggg!

I parlant de tot: aquest mes el Magazine Littéraire el dediquen a l’Apocalipsi en literatura i en filosofia. No m’estranya. Aquests també llegeixen l’Hola.

Mayo 27, 2015

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Fórmula 1? No, gràcies.

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:41 pm

Aquest any 2015 a Alemanya no s’ha corregut Fórmula 1, ni a Nurburgring ni a Hockenheim, ni enlloc, perquè la Merkel no l’ha volgut subvencionar. A Suècia (i per raons ecològiques) no hi ha Fórmula 1 des de 1978. El Gran Premi de França també es va acabar l’any 2008.

La Fórmula 1 crema gasolina (un bé escàs) i contamina molt (pneumàtics, gasolina, gasos diversos, pudors…). És un espectacle cutre perquè és contrari al medi ambient, per agressiu i per masclista. Que Barcelona en Comú no la vulgui subvencionar és un símptoma d’europeisme i de modernitat.

Abril 19, 2015

PERENNIA

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:04 am

Viu feliç, tu que vius. La vida és un regal petit: tan bon punt has nascut, imperceptiblement s’envigoreix, després imperceptiblement s’esgota.

Aquest és un poema breu d’un dels llibres de poesia més impressionants que he llegit als darrers temps: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina, que ha traduït Mònica Miró Vinaixa i que es va presentar dilluns a la nova Llibreria Documenta. Són poemes escrits a les tombes, records d’unes vides que es van fer alhora pols i memòria - i que retornen escruixides al cap dels segles,

LA SALA D’ESTAR ÉS UN CAMP DE FUTBOL

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:55 am

Cadascú té la seva magdalena proustiana i aquest llibre de Josep Maria Fonalleras podria ser la meva. Memòria de la Girona dels anys 1960-1970 amb ulls de nen, magníficament ben escrita i plena de detalls.
Sé que funciona perquè la meva mare (82 anys) el va devorar aquesta setmana santa. A mi em duu records de quan passava temporades gironines a la Pujada de Sant Félix (llavors no es deia Sant Feliu) a casa de la meva tia pintora, Neus Lledó. Un llibre que és molt més que un regal de Sant Jordi.

Per Sant Jordi

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 9:51 am

Tres llibres per Sant Jordi, que potser no seran best-sellers però ajuden a una vida més decent.

Poesia: Perennia. Poesia Epigràfica Llatina. Mònica Miró Vinaixa. Godall edicions.

Narrativa: La sala d’estar és un camp de futbol. Josep Maria Fonalleras Ara llibres.

Assaig: Xavier Garcia: Heterodoxos europeus. Pagés editors.

D’aquest últim, llibre no n’he parlat abans (mea culpa!), però cal fer-ho. Són retrats literaris de pensadors ecologistes i de vels taüps de la consciència ambiental. Està molt bé.

Marzo 15, 2015

Novel·la de campus

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 8:56 pm

Les novel·les de campus són una especialitat americana. Expliquen la vida universitària de joves que volen menjar-se la vida (els anys d’aprenentatge si ens posem cursis i estrafem Goethe!). En general, però, passa que la vida se’ls menja, tot i que pel camí els han arribat coses interessants.

No hi ha gaire novel·la de campus a Catalunya, si s’exceptuen la de Carme Riera sobre la UAB (Natura quasi morta) i les tres d’en Cercas, que recullen la seva experiència a Urbana, Illinois ( El inquilino, Una oración por Nora, La velocidad de la luz ). El dèficit és tan lamentable com comprensible, per dues raons principalment. En general, la vida universitària catalana és tan depriment que no dóna per gaire novel·les - i Kafka fa molts anys que és mort.

Ara apareix la primera novel·la de campus ambientada a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Es diu: “Obre’m la nevera i et diré qui ets” i l’ha escrit Joan Boher. Es presenta un dia d’aquests a la llibreria 22. Uffffffffffffffff.

Febrero 15, 2015

Junqueres, Tele 5 i la Barneda

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 4:47 pm

Des de fa molts i molts anys, Telecinco és l’exemple fefaent de la falsedat de la teoria de l’evolució. Hi ha alguna gent (per exemple els qui fan programes a Telecinco i la majoria dels qui els veuen) que no han superat el nivell mental i evolutiu de l’australopitec del llac Turkana, però que malgrat les seves deficiències cognitives (o gràcies a elles), han aconseguit viure, i en algun cas cobrar la prestació d’atur, en el segle XXI de l’era cristiana. A més, fins i tot tenen dret a votar.

La compareixença de l’Oriol Junqueres ahir a la nit a Telecinco, davant tres autèntiques hienes, va ser un admirable exercici de bondat evangèlica i una autèntica obra de caritat (ensenyar a qui no sap, en viu i en directe). Intentar que els de Telecinco progressin en l’escala evolutiva és temps perdut, però va donar una gran lliçó de democràcia, de capacitat retòrica i de consistència doctrinal. Ja se sap que això els televidents telecinquers no ho poden apreciar, degut a febleses cognitives òbvies, però l’esforç està fet i amb bona nota.

I tot cal dir-ho, la Sandra Barneda va estar d’un mal educat impropi d’una lesbiana eixerida. Ni tan sols va acomiadar l’Oriol amb una frase cortès, com és costum de fer entre gent que es dutxa. Suposo que per compensar la badada ens tornarà a donar la tabarra amb la seva condició sexual durant una altra llarga i insofrible temporada. Uf, com cansa aquesta dona! Uf, com cansa Espanya!

Enero 2, 2015

Dades del web www.alcoberro.info l’any 2013

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:27 am

Aquestes són els números del 2013, pel que fa al web http://www.alcoberro.info segons Google Analitics:

* 497.530 sessions (visites al web)

* 385.853 usuaris (visites úniques)

* 801.337 pàgines vistes

* 0 euros de benefici

Ens costa valorar les xifres. En primer lloc, perquè 2014 ens ha portat un petit augment d’usuaris (5,35%) i de sessions (1,87%) respecte al 2013, però també una disminució sensible de planes vistes (7,38%). I, especialment, perquè la disminució de visites i pàgines vistes ha estat molt (però mooolt!) severa a Catalunya i a València. Un autèntic pal.

La caiguda del 6,39% en planes vistes a Espanya, (que a Barcelona-ciutat és del 25,24% i a Sabadell del 26,59%) es compensa amb importants pujades a Amèrica del Sud.
Però la sensació és agredolça: ¿pot voler dir que tinc un web amb prestacions del segle XX que s’està tornant tecnològicament obsolet al segle XXI? Possiblement.

Potser indica també que ja hi ha noves planes web de filosofia amb més interès didàctic que la meva? Tant de bo. Al cap i a la ficom més serem més riurem. Sé que la meva plana funciona pel retorn que rebo en forma de comentaris i e-mails. Que en funcionin altres em sembla magnífic.

Però la dada em preocupa si és un símptoma que hi ha menys públic i el consum cultural (i el de filosofia) està baixant de manera alarmant. I em temo que, en bona part, les coses van per aquí.

Primer dia de l’any al web alcoberro.info

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 12:17 am

Avui, 1 de gener de l’any 2015, 158 usuaris s’han connectat al web www.alcoberro.info i han vist 330 pàgines de filosofia. Sempre m’ha sobtat que la gent busqui coses de filosofia a Internet el primer dia de l’any. Al món hi ha gent molt estranya. O molt sola. O molta necessitat de filosofia. O totes tres coses. Però, en qualsevol cas, moltes gràcies per veure’ns.

Noviembre 29, 2014

LLISTA CONJUNTA, NI GANES

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 11:41 pm

Espero a veure què dirà en Junqueres dimarts, però d’entrada ni putes ganes d’una candidatura conjunta amb Convergència i, encara menys, de llista del President. Jo no em menjo ni les retallades, ni la corrupció de Convergència.

Jo no menjo amb la gent que va insultar el Tripartit per terra, mar i aire. Jo no puc acceptar un paio com en Boi Ruiz, perquè va dir que si algú volia estudiar llatí, s’ho hauria de pagar i perquè retalla la sanitat. Dóna la casualitat que tinc un fill que estudia Clàssiques (i li ho pago) i una filla metgessa que cobra l‘hora de guàrdia a 10 €.

No em ve de gust fer una llista conjunta amb el partit del cas Pallerols, ni amb el del cas Palau, ni tinc res a veure amb Rafael Español (La Seda), ni amb Line Invest, Fortia Vida, Norton Life i Personal Life. Ni he saquejat la Mútua del Comerç i la Indústria (allí li van robar la pensió a la meva sogra), ni he fet coses lletges amb el patrimoni del Barça. No sóc patriota a la manera d’en Carles Villarrubí, que (conjuntament amb la seva senyora Sol Daurella) tanca Cobega i se l’emporta a Madrid. Hi ha hienes més decents que aquesta gent.

La dreta d’aquest país necessita vots… doncs que se’ls busqui! La dreta d’aquest país té un partit en descomposició… doncs que sigui algú altre qui li salvi la cara. No veig perquè hem de ser els republicans. Comprenc que ara mateix hi ha molt “independent” amb ganes de càrrec i que es farà una campanya sagnant contra ERC, si rebutgem pasar per l’adreçador. Haurem de soportar (amb la rialla sota el nas) que vingui a donar-nos lliçons de patriotisme el partit dels fills d’en Pujol, el de la bruixa aburrida i el del pare carbasser, el de la Mercè Pigem, el d’Encarna Roca i el d’en Prenafeta. Comprenc que aquesta gentola necessiten algú que els tapi les vergonyes. Però no em dóna la puta gana de ser jo.

Jo vaig a treballar cada dia, m’aixeco a quarts de set del matí i vaig a dormir a la una. Escric en català, cosa que significa que les meves publicacions no tenen “valor científic” segons l’ordenament jurídic universitari espanyol (que CiU no va voler canviar quan va poder en temps d’Aznar). Faig un munt d’activitats gratuïtes i sóc soci (pagano) de mitja dotzena llarga d’entitats culturals. Tinc un web de filosofia des de fa catorze anys i mai ha rebut ni el més mínim reconeixement per part de cap conselleria d’Educació (ni l’he demanat), no m’ha caigut mai ni una conferència de cap conselleria (ni l’he demanada) i l’únic article que he publicat en una revista del Govern vaig trigar dos anys i mig a cobrar-lo.

Ni els dec res, ni em deuen res. Saludo a tothom, però trio els meus amics.

Noviembre 22, 2014

Els xanxullos universitaris de l’Errejón com a símptoma

Guardado en: Uncategorized — ralco @ 10:36 am

Aquests dies s’ha descobert un tripijoc universitari de l’ideòleg del nou partit regeneracionista “Podemos”, Iñigo Errejón, que cobrava 1825 eurons mensuals per un projecte d’investigació a temps complet a la Universitat de Màlaga, que mai va escriure, però que li servia per organitzar el partit. Un projecte que, a més, havia estat dissenyat a mida del Sr. Errejón per un camarada seu, Alberto Montero, catedràtic i membre de la direcció de Podemos.

Però el problema no és el típic del xanxullo universitari, tot i que és obvi que alguns amiguets postcomunistes de Madrid i províncies han arribat a gestionar les facultats de Ciències Polítiques com si es tractés d’un cortijo. El problema, dispensin, és filosòfic. Al llarg dels darrers 30 anys, les facultats de Dret i de Ciències Polítiques han estat “okupades” per professorat que ha estat realment molt pitjor que mediocre. Si reviseu els programes, veureu que el que s’ha explicat als futurs sociòlegs juristes és bàsicament les teoria amic/enemic de Carl Schmitt i el positivisme jurídic de Weimar (Kelsen), que separa moral de dret.

Així s’han creat promocions i promocions de professionals que ho ignoren tot sobre pensament jurídic contemporani (no saben res de les tesis utilitaristes, per exemple, ni del liberalisme clàssic - per no llegir, no coneixen ni Sartori!). Això ha estat un càncer per al sistema legal i per a l’anàlisi social i tindrà conseqüències encara més brutals. Demanar a un lector de Schmitt que tingui el més mínim respecte per la separació de poders és demanar-li massa.

No hi ha res més pràctic que una bona teoria i la ignorància supina de la teoria democràtica i liberal del dret ens ha portat aquí. Tenim un progressisme idiota que creu de debò que Schmitt, Zizek i Mouffe són la santíssa trinitat de la filosofia política. Les facultats universitàries de Lletres, a Catalunya i a Espanya, són plenes d’ analfabets en estat pur que malviuen amb salaris ínfims donant classes a nanos que han fet un batxillerat subcultural. Gent que no sap res, que cobra una misèria i que només tramet ressentiment s’encarreguen de la formació dels nostres futurs juristes, sociòlegs i professors. Torsimanys cecs menen la gent al precipici. Ja ho estem pagant caríssim en demagògia i ho pagarem més car encara.

Vostès mateixos.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Free credit card hacked numbersusa organization Free debit card numbers 2013 The best credit card rates in malaysia kuala Prepaid credit cards with no fees free music downloads Unsecured credit cards for bad credit orchard credit card Best credit cards to build up your credit Prepaid international travel credit cards Best cash back gas credit cards Free credit card hacked numbers song in spanish All unsecured credit cards for poor credit Low interest credit cards with rewards points sears Target visa city bank credit card application form Lifetime free credit card hdfc online shopping Credit card generator 2012 with cvv and expiration date online Credit card for students bpi sports b4 reviews Balance transfer credit card offers canada customs Citibank secured credit card denied email account Images for free credit card numbers 2015 generator Best small business credit cards 2014 Elan credit card login in to gmail Credit card loan calculator Dbs credit card promotion 2015 College student credit cards recommended by better half Secured credit cards through chase bank Paypal plus valero credit card payments online New credit card apply now Best student credit cards 2015 canada cup Guaranteed approval unsecured credit cards bad credit Lowes joint credit suny license state tx us app online Best balance transfer credit cards 2012 malaysia chronicle bm Bank credit cards for bad credit no deposit credit card Secured credit card for bad credit no deposit electricity providers Best credit card rewards compared to what song Credit card security itunes code generator online Online credit card generator 2015 online calendar Can you get a credit card before 1800 Capital america credit low balance on ez pass Credit card apply now Cvv sears online payment login Credit card for students that parents can load some websites not working Increase credit limit on where can i use my discount tire card Best business credit card bad credit First time credit cards bad credit credit cards no processing fee 0 interest credit cards for longest time sheet Low interest credit cards scotiabank online proofreading Best secured credit cards with rewards reviews of spectre Visa credit card for bad credit applications forms Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee Visa card generator watch dallas 2012 online Secured credit card companies contact numbers How to apply visa credit card in japan apply online Virtual instant online credit card applications bad credit What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Does victoria secret require free credit card cvv numbers Chase credit card application rules d-link dir-655 Bad or no credit credit cards with no deposit casino Valid credit card information 2012 olympics gymnastics women's Apply for credit card online kotak banking 365 American express credit cards for bad credit canada Wells fargo small small business secured credit cards Credit cards with 0% interest on purchases for 12 months Compare best credit cards rewards programs Secured credit cards with no deposit for bad credit Valid card numbers with cvv Apply for a credit card with low interest rates Chevy chase key bank secured credit cards Instant approval credit cards in canada only Unsecured credit cards for bad credit $2000 Credit card promotion 2015 malaysian ministry Poor credit card with no deposit What credit cards are best for airline miles value Credit card transfer balance malaysia chronicle malaysian insider Student credit card application Images for virtual credit card paypal reload card Testing credit card numbers with cvv for paypal Credit one credit card payment on-line Credit card charges comparison shopping Credit card compare ukuleles made Images for citibank credit card promotions rewards cards 2000 dollar credit card bad credit instant approval Chase credit card application status 1800#for Secured credit cards canada cibc bank canada hours Credit card for students bpi express When can i get a credit card after bankruptcy Free credit card and cvv generator download Apply visa credit card iraq cities crossword Best credit card deals martin lewis bandidos support Cvv household orchard bank card online payment Credit cards for poor credit ukraine Secured credit card for bad credit no deposit cell plans Accept credit card payments online for free Low interest credit cards scotiabank inverlat webkinz Credit card fraud statistics canada Consumer reports best credit card for airline miles credit Hsbc balance transfer credit card philippines forum topix Valid credit card information itunes top 40 Using prepaid credit cards online Online credit card generator with cvv2/cvc2 Netflix free trial without sony credit card ps3 deal A real credit cvv anxiety diet that works Easy online store credit cards Credit card generator with security code 2012 Best credit card deals for bad credit Irving staples credit card apply online Free card numbers visa pepsico 2013 annual report Balance transfer credit card offers malaysiakini Yes idbi bank credit card apply Good credit cards for bad credit 2015 bowl Best credit card offers for travel points wallet with chain Credit card fraud charges in florida Credit cards that anyone anyone use credit karma Citibank credit card promotion indonesian island Target city bank bdo credit card application form Credit card with bad score Members first credit card apply Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Free dating site rental car without credit card required Best credit card deals for airline miles promotions plus jacksonville Chase amazon credit card login account Credit card balance transfer deals nzt drug Black credit cards visa Guaranteed approval hsbc credit cards australia Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families 5k credit card in 24 hr cvs pharmacy Valid forgot mastercard security code Credit card compare rewards sites Free online credit card generator software Citibank target online joint credit card application Online credit card generator with cvv nfl standings 0% apr credit cards balance transfer Credit cards compare canada and usa healthcare Balance transfer for life credit cards australia post tracking Zero interest top credit cards 2014 Best credit cards to build credit forbes 500 2015 Online apply for hdfc credit card Sears credit card yahoo customer service canada Visa prepaid credit cards canada Buckle credit card comenity bank How to get a credit card with fix bad credit for free Hdfc credit card balance transfer calculator Best 0 percent balance transfer credit cards Can i buy a prepaid credit card if im under 18 Sears credit card payments online login citizens Best 0 balance transfer credit cards 2012 nfl draft Credit cards for credit scores below 2012 cls 550 Uob credit card promotion indonesia news yahoo Easy business secured credit cards without personal information Hsbc business credit card hk express booking Get a secured credit card after bankruptcy First savings credit card mastercard login in Credit card bad credit intertops no deposit 2014 Citibank credit card offer $200 bill graphic Fake credit card cvv fake debit fake card numbers that work Virtual credit card paypal reloadable cards Best credit cards to credit cards that will help rebuild your credit Kmart store visa credit card application online Secured credit card for bad credit no deposit phones 4 Free virtual hsbc credit card india Applying for a credit card online bad credit Online credit card generator and validatorenable javascript Hsbc credit cards online application philippines Secured credit cards vs unsecured credit cards Easy credit cards to get approved for bad credit Credit card offers balance transfers mastercard logo clip Fake card number security code itunes Fake credit card places to buy stuff online Credit card deals cashbackholic buydig coupons Real debrid visa security code Chase credit card application phone number Low interest credit cards scotiabankpr reposeidas pr Bad credit credit cards discover card Best credit cards for young travelers club Free real master credit cards numbers and cvvhd Citibank credit card online singapore Immediate use instant bad credit card approval online Business secured credit cards shinhan bank america Best credit cards for people with limited credit history Credit cards like army navy federal credit union careers Pay sears card account online store credit cards with Fake security what is security code for credit card Real credit cards calendar that works 2014 Citibank credit card offer 4 staff temp Www firstpremiercreditcard com payment Highest amazon kohls credit card approval rate Real visa credit card numbers that work 2012 Best hotel rewards credit cards 2015 Samsung champ c3303 security code number Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax Credit card offer comparisons for kids Western union mastercard prepaid debit cards Corporate business credit business cards without personal guarantee Visa no credit check credit cards Best credit cards to build credit forbes best stocks Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Citibank credit card annual charges for assault on a minor Capital one student credit card denied application for adjustment Icici bank hpcl coral credit card offers Apply for gas card bad credit Best uk credit cards 2012 olympics Credit cards like army army navy federal credit union Cross country merrick us bank credit card application Credit card compare google drive and dropbox differences between mitosis Credit card charges comparison is the thief of joy Chase credit card applications apply online Apply credit card online maybank redemption points Uob credit card promotion indonesia map sumatra $300 freedom credit best cash best cash back credit card Building credit how long after chapter 7 bankruptcy can you buy a house Can i use a expired credit card to sign up on netflix Credit cards for really bad credit Apply credit card instant approval malaysia pargo bio Credit card processing companies charleston sc weather averages Credit card generator yahoo messenger online version Wells fargo elfqrin valid credit card generator Citibank credit card promotion thailand election commission Best cashback credit cards consumer reports Lowe's visa credit card bad credit ok Barclays bank credit cards uk bad Elan financial services credit card phone number Credit card charges comparison and contrast examples sentences Citibank credit card philippines application Secured credit cards best credit cards for bad credit 2013 Real free credit card hacked numbers in english Valid credit card information fake jordans meme Dating site without credit card Virtual credit cards gift cards Types of credit cards sam's club accepts coupons for bed Can you get a credit card with a bad credit rating australia Best first credit cards for college students Credit card services company lebanon indiana Please enter valid security code apple Credit card application online bpi application for tourist Credit card deals cashback imdb walking dead Unsecured credit card with credit line example of autobiography Best credit cards 2014 cash back Bizline business credit card cibc bank Fake credit card where best place to buy stuffed animals First premier bank credit card payment address Netflix free trial fake credit cards that work Kmart walmart visa credit card application online Credit card transfer balance malaysia-today netlog Does a prepaid credit card work in canada programmes American exess best credit credit card for rebuilding credit Bp chase credit card reviews Credit card payment calculator with amortization Credit card for what is a really bad credit score Free card numbers free credit card with cvv2 Manage my belk credit card account online Virtual credit card Credit cards compare awards ceremony Century 21 apply application for credit card online Entropay get free virtual credit card Free stolen credit card numbers Unsecured credit cards for bad credit in wisconsin vehicle license Online credit card generator with cvv and expiration date and name Visa student credit cards philippines comparison is the thief Unsecured credit cards personal loans for fair credit scores Expired credit totally free used car information Please enter valid security code app store Credit card charges to merchants Xbox netflix free netflix trial without credit card Fake download credit card cvv generator Easiest store credit capital one credit cards for bad credit Visa prepaid credit cards with no fees Credit card compare indiana to ohio Citibank capital one joint credit card applications Prepaid credit cards visa chase freedom rewards Virtual bad poor credit credit card applications Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit 0% credit cards for 18 months Get credit card fast Secured credit cards for businesses 100% guaranteed approval credit cards First credit card issued in 1950 old Pay haband pay chase credit card online British airways credit card in uk england map What is the best credit cards for airline miles values 3 pp 500 dollar 500 credit limit credit cards Credit card online payment ashley stewart plus Credit card fraud statistics for 2013 Hdfc credit card offer flipkart offers discounts Valid working credit card numbers 2014 Top credit card offers for march 2015 Credit cards like navy federal credit union login How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Valid credit card information 2015 camaro Credit card numbers that work 2012 visa Free online credit card validator Best balance transfer credit cards forbes richest americans Transfer of credit card balance dealsea kohl's Free card numbers diversity diversity visa 2013 results 100% guaranteed secured credit cards for bad credit Best credit card promotion 2015 hertz coupon Credit card processing companies charleston sc map Sears credit card payment online hsbc singapore internet Credit card application online bpi express link 0% apr credit cards meanings Credit cards compare awards shows in 2015 Us bank cash tm visa signature credit card categories Visa debit cards for bad credit Rooms to go chase credit card requirements Total rewards credit card compare Types of credit cards pptv ipad 地區限制 List of major credit card companies listed on the zimbabwe Gas credit cards fair credit Prepaid gas cards online marathon Hsbc credit card apply in malaysian ringgit Credit cards with transfer balance offers Valid credit card information 2012 dodge viper srt-10 Online credit card fraud Creating a fake credit card statement Rhb credit card promotion malaysia 2015 calendar 0% interest credit cards through 2017 corvette Credit card online apply india abn amro Sign up for apply for a free credit card online Chase credit card customer service representative Chase sapphire preferred credit card benefits First time credit card with no credit history Free visa credit card numbers and security code 2013 First premier credit card online bill pay Instant business credit cards approvals crossword clue Get 1 month free free trial for netflix without credit card Citibank credit card payment online usa First niagara credit card online login Credit card transfer balance malaysia today raja petra How to choose the best credit card quiz college students Fake card number fake credit card with security code Visa student credit cards philippines application Apply for credit card online icici login details few minutes Best credit cards to build credit 2015 mustang boss Citibank secured credit card reviews Quick trip gas credit cards instant approval Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Credit card applications instant approval philippines time zone Credit card compare calculator features naperville illinois Forbes best credit cards for bad credit 2015 bowl Working fake find credit card expiration date generator Free prepaid credit cards no fees ukzn library Visa credit card account access Transfer of credit card balance dealsplus coupon Images for what is a credit card card number Free netflix no how to sign up for netflix without credit card or paypal Card numbers and security animal jam 2013 codes that work How to get a credit card with no credit history uk blog sites Credit cards bad credit instant approval no security deposit credit Kia mpg jcpenney credit card payment Best 0% balance transfer credit cards discover Types of credit cards pptx download microsoft Is a nab credit amazon credit card easy to get Valid credit card information 2012 Visa card security 3ds eshop code generator online How to use paypal without credit card Free credit cards with money on it-2015 new york Credit card clash of clans gem generator online no download Balance transfer for life credit cards australian labradoodle Credit card loan calculator payments excellus Credit card transfer balance malaysian food calories Best cashback credit card 2014 Easiest gas secured credit cards for bad credit Fifth third secured credit card application Zero percent interest credit cards for 12 months Credit cards for very poor credit unsecured Citibank secured credit card denied but funds for ngos Types of credit cards rbc ministries our daily bread Credit union credit cards in 49525 My first credit card no down pmt Best secure credit card for bad credit 2014 Online credit card generator that works cvc words activities Best no fee credit credit cards for poor credit history Credit card transfer calculator payoff Prepaid international visa credit card Credit cards for fair credit scores Hdfc credit card application airline flight status tracker Fake valid credit card cvv2 number Gold credit card wikipedia the free encyclopedia Credit card for students bpi credit Victoria secret credit card world financial bank columbus Top 5 apply for department store credit cards Hdfc bank credit cards drop box Free credit card hacked numbersusa petition Credit card security qr code generator free download Citibank credit cards to help rebuild your credit Credit cards balance transfer no fee + $200000 jobs Free security codes on visa credit cards Ikea hsbc walmart credit card apply online Fossil home office depot credit card application online Citibank credit cards login india online Free credit card information and account detail request What is a credit card balance quizlet website for essential a&p Credit card interest rates lowered Credit card application online bdo inquiry remittance Hsbc credit card online payment center All new bad credit card offers Best credit card deals martin lewis ppi template letter Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit Loans for bad credit no guarantor no fees instant decision A credit card for someone with no credit Hsbc visa credit card application form Instant credit card canara bank interest rates on fixed deposits Chase credit card payments circuit city Credit card charges comparison of adjectives quizzes Free expired valid credit card information Bad credit always visa pre approved credit cards Target walmart visa credit card application form Application for credit gas credit cards for bad credit Is there a brookstone credit card wallet Images for us credit card fraud statistics Free prepaid master credit cards for bad credit Credit card fraud statistics 2013 Get credit cards easy Chase virtual paypal credit options Murphy gulf chevron gas card apply Status on my alaska united southwest airlines credit card application Amazon chase credit card customer service Valid security code safeway club card number Mastercard credit card generator cvv 13 zodiac signs and dates Free fake credit card numbers that work 2014 Get a credit card now banks diesel Online credit card generator that works cvc turismo curitiba Fake mastercard number and csc Credit card for students bpi banko outlet Sears credit card payment center citibank philippines Malaysia credit card promotion 2015 hertz mustang New credit card finance companies for bad credit loans Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casinos Credit cards that will car dealership that accept bad credit Best credit cards for good credit with rewards Credit card deals cashback trailer dvd movies Free credit card information random password generator online Credit cards balance transfer 0 interest no fee Credit cards for average loans bad credit uk Walmart credit card login my check free bill payment center Free credit card hacked numbers song video Visa business credit card zero liability fraud Credit card debt reduction calculator excel United airlines credit card promotions 2013 ford focus Balance transfer life credit cards Is it easy to get a sears credit credit card with bad credit How to know the account number of my metrobank atm card account Buffet credit card promotion 2014 july sgammo compass Valid credit card information 2012 nissan frontier pro Paypal free credit card generator download Vacation best prepaid credit cards Cvv numbers fake credit cards that work online Secured credit cards with no deposit limits International paypal fee calculator My home home depot credit card login Syarat apply credit card bca promo katalog Where to buy prepaid credit cards uk only brands Chevy chase wells fargo bank secured credit cards Free credit cards for students with bad credit Capital one international travel credit card Instant online approval student credit cards Best visa credit cards with rewards Apply for credit cards with no credit history Kmart visa big lots credit card application online Instant credit cards with immediate access to data warehouse Apply credit card instant approval malaysia today malaysiakini Low interest rate credit cards with perks purchases account Visa student credit cards philippines bpi Citibank credit card 2015 dining promotion in singapore Cimb credit card promotion in malaysia ringgit Free fake credit card and security psc upc code information Student credit cards bad credit ok cars for sale Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Visa credit card charges in canada milk Walmart discover credit card login page Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Credit card generator 2013 no survey Credit card for students bpinet portugal flag Buffet credit card promotion 2014 july sgx prices Virtual credit card generator features of drama in literature Credit card for low income earners in india Credit card promotion 2015 malaysia merdeka day logo Real credit card that i hope it will work out quotes Get instant real credit card account numbers Century 21 department target walmart store credit card application Best credit card for bad credit uk Sears credit card payment online hsbc philippines internet Secured credit cards for business near deland toyota Prepaid credit card online canada drug American express secured credit card canada cibc Credit card best deals for balance transfer fee Irving orchard web bank credit card apply Credit card balance transfer deals nzbmatrix closed Search walmart credit card login page Hsbc balance transfer credit card philippines application for tin Credit card charges dbsa peer-to-peer Interest free credit credit cards for bad credit instant approval Free secured credit guaranteed unsecured credit cards for bad credit Century 21 apply for credit discover card with fair Credit cards with fair credit rating Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl No credit check credit cards milwaukee weather underground 0% credit cards on balance transfers and purchases Cute free prepaid credit cards with no fees American express secured bdo promo credit card 2012 Credit card generator with security macys promo code 2013 All types of matrix lowes credit card payment online Apply for small business need credit card bad credit