L’home que mira

Agosto 30, 2008

Pilar Fibla ha mort

Guardado en: Filosofia, Educació — ralco @ 10:37 am

Llegir La Vanguardia en aquests últims dies de vacances pot resultar especialment dolorós. De vegades metafòricament i de vegades d’una manera ben real. Avui el diari em porta una notícia punyent: Pilar Fibla ha mort. Haviem quedat a trobar-nos la setmana entrant per a una sèrie de projectes en comú i havia de presentar un DVD sobre etologia animal d’aquí a tres setmanes a l’Ateneu. Ara només queda el record i l’homenatge.

La Pilar, com en Manuel Satué, deixarà un buit difícil d’omplir al Liceu Maragall. Havia estat una persona del cercle més immediat de Manolo Sacristan i, com Sara Estrada o Rosa Borràs, foren d’aquelles lliutadores comunistes que van treballar al món de l’ensenyament públic d’una manera resistencial, heròica, en un moment molt difícil per a aquest país. No s’ha fet justícia a aquesta generació, que és la del Grup Panta Rei (la primera gent que es van plantejar qüestions de didàctica de la filosofia) i la del Grup del Casal de Mestre de Santa Coloma

Com a dona, com a professora de filosofia i com a comunista s’havia interessat molt pels temes ecològics i havia tingut ocasió de portar-la més d’un cop a l’Ateneu Barcelonès a parlar sobre aquests temes. Fou una magnífica mestra, una persona sàvia i lúcida, una de les nostres lluitadores per la democràcia i una humanista. A l’Ateneu i al Liceu Maragall la notarem a faltar, com es noten a faltar els bons. Ara als amics i a la gent interessada com ella en la pau i en l’ecologia ens queda un silenci molt dur. Sit terra levis.

Agosto 29, 2008

PROGRAMA DEL LICEU MARAGALL A L’ATENEU BARCELONÈS

Guardado en: Filosofia — ralco @ 10:25 am

Aquest estiu, amb la mort del company Manuel Satué, el professor Gonçal Mayos, de la Universitat de Barcelona, agafa la responsabilitat de conduir el Liceu Maragall de Filosofia. Aquest és el programa del cicle PENSAR LA GLOBALITZACiÓ que ara escalfa motors:

11-10-2008 Ramon Alcoberro. Teories del decreixement
 
25-10-2008 Gonçal Mayos. Globalització múltiple i incompleta
 
22-11-2008 Norbert Bilbeny. Com pensar la globalitzacio. Globalització i cosmopolitisme.
 
13-12-2008  Sergi Mas.Contra el mite de l’Estat impotent
 
17-1-2009  Anna Sarsanedes. Globalització i informàtica
 
7- 2- 2009 Marta Doltra, Multitud i conflicte segons Toni Negri
 
28-2- 2009. Albert Llorca. El trànsit vers el segle XXI: por o esperança?
 
21- 3- 2009 Pilar Fibla. Globalització i noves tecnologies. La interpretació de Manel Castells.
 
18.4-2009 Àngels Canadell.Globalització i filosofia de la terra

9-5-2009 Alfonso Barcena. Gestionar la globalització

30-5-2008 Josep Casol. U. Beck: risc globalitzat i individualització extrema

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress