L’home que mira

Septiembre 30, 2010

Felicitat

Guardado en: Filosofia — ralco @ 7:45 pm

Rogeli Armengol proposava dimarts a l’Ateneu que la definició de la felicitat és essencialment negativa (manca de dolor, manca de por) i deia que el separava d’Epicur la concepció hedonista del plaer en el que pugui tenir d’autoengany. Monique Canto-Sperber suposo que opina (com Sòcrates) que una vida sense examen no és digna de ser considerada humana. És significatiu que per poder parlar de la felicitat encara no podem sortir dels clàssics.

Septiembre 27, 2010

Curiós

Guardado en: Política — ralco @ 12:21 pm

En aquests darrers quatre anys l’estratègia política de Convergència ha consistit bàsicament (vist que convèncer l’electorat de les virtuts d’en Mas és quasi impossible) a procurar que els partidaris dels altres partits s’abstinguin. D’això se’n diu política de terra cremada i ha funcionat magníficament per als interessos dels amics d’en Millet. No s’ha estalviat cap baixesa a l’hora de crucificar la gent progressista i encara plourà més fins al novembre. Però la conseqüència serà l’aparició de partits frikis a dojo i d’un nivell de mal rotllo que es farà irrespirable i obligarà la millor gent a retornar a la vida privada o a buscar-se la vida en algun indret llunyà. De fet, ja es donen casos.

A mig termini, el frikisme polític ambiental, que a Catalunya creix imparable i fètid, serà un desastre també per als seus impulsors: pregunteu a Marbella (Espanya) què va passar quan un conegut president de club de futbol es va fotre a polític. I prepareu-vos. Pobre país assassinat per èlits analfabetes, que per defensar l’indefensable han desprestigiat tothom, han ridiculitzat i han mentit per sistema. Acostumats a la impunitat total i absoluta la gent-de tota-la vida recuperaran la finca i tractaran tothom com masovers dels vells temps. El més curiós, però, és que la gent ho trobi normal. La vocació de xais per l’escorxador dels catalans contemporanis té alguna cosa de repugnant.

 

Septiembre 24, 2010

Bioètica

Guardado en: Filosofia — ralco @ 9:41 am

Dimarts  a l’Ateneu Barcelonès es presenta un llibre de bioètica de títol suggerent: És possible la felicitat? (Ariel) del psiquiatre Rogeli Armengol que resumeix molts anys de magisteri en medicina humanística a l’Hospital de la Vall d’Hebron i divendres tindrem a la casa ni més ni menys que Monique Canto-Sperber, la filòsofa francesa més mediàtica d’avui mateix, que ens parlarà del seu llibre Assaig sobre la vida humana. La bioètica s’està convertint en una font de refexions imprescindible ara mateix amb el que això de símptoma: d’una banda creix la demanda de respecte pel cos, de l’altra també la conciència de la seva fragilitat. Entre Scil·la i Caribdis, anem vivint.

Si voleu pensar amb nosaltres, esteu convidats - i a més és gratis (però millor si compreu el llibre).  

Septiembre 20, 2010

La tortuga de l’Ateneu

Guardado en: Societat — ralco @ 10:16 pm

Aquest estiu ha mort una de les dues tortugues mediterrànies que viuen al Jardí de l’Ateneu Barcelonès i el fet ha merescut un llarg comentari a la Junta Directiva d’avui. Les tortugues ateneistes són sempre mascles i ho són per raons curioses, llargues d’explicar (es tracta d’una petita venjaça a un comentari de Josep-Maria de Sagarra, mantinguda de forma incruenta però inalterable per des diverses juntes de la casa). Una es diu Pompeu i l’altra Fabra però puc desmentir que sàpiguen llegir. Tampoc no parlen i ara com ara ara no sabem del tot segur si ha mort en Pompeu o en Fabra. La mort ha estat sentida com ho fou anys enrrera la de Diana, la gata que es passejava per la sala de lectura. En tot cas, la parella de merles ha criat com cada any a dalt de la seva palmera. Segueix la vida.

Septiembre 17, 2010

Tornar amb manifest

Guardado en: Política — ralco @ 10:32 pm

Reinicio el curs signant el Manifest: http://manifestperesquerra.cat Ja ho va dir Kant: viure és notar que la sang corre per les venes. O en llengua clàssica: Libertatem meam, mecum porto. Hi ha banderes difícils i moments complicats. Per això paguen la pena. 

   

 

 

Septiembre 16, 2010

Apocalipsi i descrèdit de la política

Guardado en: Política — ralco @ 3:25 pm

Cansa tornar perquè arreu se sent el mateix discurs profundament hipòcrita i desmobilitzador amb dues variants més falses que els duros sevillanos: l’Apocalipsi està tocar (penediu-vos i no voteu Esquerra Republicana, pecadors) i tots els polítics són uns mentiders (com si els banquers fossin la Teresa de Calcuta, oi?). Tanta estupidesa cansa.

Septiembre 9, 2010

Costa tornar

Guardado en: Llibres — ralco @ 9:56 pm

Cada any em costa més tornar. A més, aquest estiu s’ha mort la Teresa Cervelló, la nostra advocada del ‘75, i tota la colla estem nostàlgics.  De moment no tinc ni ganes d’opinar perquè no m’agraden els incendis d’estiu. Tornar és recuperar feines i dossiers penjats. Avui a Palau, en Murià recuperava la història dels catalans d’Amèrica i al Museu d’Història recuperaven el Volem l’Estatut de Miró. Tornar és també encetar coses noves. Finalment ha sortit el nou web http://www.culturcat.cat i em deixen prou bé (gràcies, consulteu el cercador).

Però deu ser una cosa física: sento una mandra immensa davant el temps de mediocritat que veig a venir. En tot cas, recomencem. Dimecres, dia 15 a la Setmana del Llibre en Català parlarem de cultura electrònica amb el President Benach i amb Isabel-Clara Simó. Esteu convidats (i és gratis). Política? Societat? fins a finals de mes no toca. De moment escolto.

http://www.gremieditorscat.es/Barcelona_Programa.pdf

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress