L’home que mira

Octubre 31, 2010

Inoperància política

Guardado en: Política, Societat — ralco @ 9:52 am

El proper dijous a l’Ateneu Barcelonès hi ha (simultànies!) una conferència d’Eudald Carbonell sobre paleontologia i un debat amb Ferran Saéz, Margarita Riviere, Manuel Cruz et alteri sobre el futur de les esquerres. No hi puc anar perquè a aquella hora estic fent classe a Girona, però cada vegada tinc més clar que el futur de les esquerres famoses (i el de l’independentisme català) passa per entendre que si has de triar entre Picasso i van Gogh no pots dir que vols la Gioconda. La metàfora és de l’Amartya Sen però per aquí van els trets.  

Octubre 29, 2010

L’ambivalència de la filantropia

Guardado en: Filosofia, Societat — ralco @ 6:48 pm

El meu fons jansenista (qui no té fons jansenista farà bé a inventar-se’l tal com s’estan posant les coses), m’obliga a practicar la filantropia però no a creure-hi. La filantropia és sempre ambivalent i sospitosa. El filàntrop massa sovint no creu en la llibertat de consciència que proclama i s’enfada quan no se li accepta el que els altres veuen com a paternalisme i ell considera com a generositat. El filàntrop és un filomarxista que quan es veu menyspreat en les seves ànsies de fer el bé tendeix a pensar que els pobres viuen alienats i, simplement, no el comprenen. Costa poc conformar un filàntrop.

El fons jansenista és com el fons armari de les senyores de casa bona. Sempre es troba alguna cosa per tapar un pobre.   

Octubre 28, 2010

Benet XVI: qui l’espera i qui no l’espera

Guardado en: Política, Societat — ralco @ 10:44 pm

Avui explica El País que el 58% de les persones ateses a Carites (l’organització catòlica de caritat) ha anat abans a demanar ajuda als seus ajuntaments respectius i han estat derivats pels serveis socials col·lapsats i infradotats. Muchas veces, -explica el diari- son los organismos públicos quienes los envían a la ONG católica, a la espera de que los funcionarios de turno tramiten los expedientes de rigor durante tres o más meses. En 2009, Cáritas prestó ayuda de primera necesidad a 800.000 personas en España, 150.000 más que el año anterior y el doble que hace dos años. En això ha parat el desig de justícia social del nostre govern d’esquerres, bon déu!

En fi sembla bastan clar qui espera Benet XVI i qui no l’espera, oi? L’esperen (de fet, més que esperar-lo el necessiten) els qui sense Caritas no menjaran calent i no l’esperen ni l’Oriol Amorós, ni en Joan Herrera. Quina trista misèria d’esquerres pateix aquest país, déu meu!

Octubre 24, 2010

Tòpica aristotèlica

Guardado en: Filosofia — ralco @ 7:16 pm

A (gairebé) tots els cursos d’ètica trobo el típic alumne que em pregunta per què Aristòtil justificava l’esclavatge. Fa anys explicava quatre coses sobre la polis grega i sobre la desigualtat ‘natural’ per sortir del pas. D’un temps ençà em limito a tornar la pregunta; per què troba vosté normal que uns manin i els altres obeeixin? Surten debats més interessants.

La filosofia grega o els canons?

Guardado en: Filosofia, Llibres — ralco @ 6:08 pm

Ara que tothom dóna per mort i enterrat el multiculturalisme (com si resultés tan fàcil enterrar la vida quan la vida no ens agrada!), em sorprén encara més que ningú, o al menys cap antropòleg dels que conec al món diguem-ne savi, vulgui donar un cop d’ull als textos del vell Jack Goody. Vell perquè l’home va nèixer l’any 1919 i perquè ara ja no s’escriuen coses com les que va deixar en testament en més de quatre-centes planes a The Tefth of history. És un llibre del 2007 que pel poc que s’esmenta sembla no es va escriure mai, tot que està publicat a Cambridge.

En resum: segons Goody, es posin con es posin Fernand Braudel, Norbert Elias o Georges Duby, si Europa va dominar el món no va ser per la filosofia grega, ni pel cristianisme, ni per la ciència experimental, sino pels progressos de l’artilleria i de la marina que li van permetre colonitzar nous territoris i desenvolupar els mercats. Al cap i a la fi i encara que el realisme no sigui de bon to, la democràcia és també (a part de moltes altres coses, tot cal dir-ho!), el sistema que va permetre a Bush envair l’Iraq.  

Avui que Wikileaks ha ‘alliberat’ un munt de milers de documents suposadament secrets sobre la guerra d’Iraq i que cap filòsof neocon no demanarà perdó pels morts i la sang que ha justificat, em venia molt de gust saludar des d’aquest racó el llibre del vell Goody. Que no és dels meus, però sap de què parla.

Dia i nit

Guardado en: Filosofia — ralco @ 5:18 pm

Poca gent llegeix encara Karl Jaspers, però al seu llibre clàssic Filosofia (1932) hi ha una distinció que encara m’impressiona sobre l’oposició entre la llei del dia i la passió per la nit, radicalment diferents però de les quals hom no pot dir que siguin a priori l’una millor que l’altra. La llei del dia -explica- posa ordre en la nostra vida, exigeix claredat, lògica i fidelitat; relliga amb la raó i la idea, amb l’únic de nosaltres mateixos. Però no esborra el deute secret que tenim amb la nit. A partir de la nit vinc a mi mateix

El boig, l’asceta, el llibertí i el filòsof, cadascú té dret a la seva nit secreta. Perquè ens nodrim de passions subterànies. La fondària de la nit no és l’instint, ni el plaer i el desig nou, ni la borratxera; fins i tot si en són manifestacions; no és tampoc ni la necessitat de destruir-se un mateix per rebelió, ni la de rebutjar i tancar-se a l’altre. Si els dies són de tots, les nits són de cadascú. La nit ens obliga a prendre la mort seriosament. Caldria no oblidar-ho.

Octubre 23, 2010

La visió psiquiàtrica de la política

Guardado en: Política — ralco @ 5:31 pm

Una de les coses més rares que estan passant en aquests dies de precampanya electoral catalana és l’esfondrament d’algunes opcions (Plataforma x Catalunya i Reagrupament són casos de llibre) que com segueixin així les coses no arribaran vives ni a penjar el primer cartell per la pura baralla interna i l’absoluta impotència del seu lideratge. Plataforma ha estat fagocitada pel Pepé sense ni necessitat de baixar de l’autocar i Reagrupament ha tingut encara menys sort: ha estat devorat cru pel propi führer Carretero, de qui la gent sensata no ens haviem fiat mai, tot s’ha de dir. I ja veurem si el laportisme es consolida o no.

Però no és de les cadenes dels fantasmes o dels picarols dels bojos que vull parlar aquí. De bojos és equivocar-se, d’humans persistir en l’error, diguè Ciceró. El que em fascina és el drama humà dels antics creients ara desencantats i perfectament incapaços de confessar-se que van ser uns ingenus de ca l’ample. Hi he vist des de bondat humana feta malbè a ressentiment del més negre, passant per alguna borratxera perillosa. Per a un exreagrupat que ha trobat el sentit de la seva vida durant dos o tres anys a recordar la mare que va parir a Esquerra Republicana reconéixer la realitat (és a dir, que l’han portat a l’hort- per entendre’ns) seria òbviament duríssim. Naturalment remataran la feina votant CiU. Són coses de la passió política. Qualsevol cosa excepte acceptar el ridícul.

No és el primer cop ni serà l’últim que em toca veure això (el Pepé està farcit d’antics maoïstes - i tan feliços ells que continuen sense acceptar que van cagar-la!) . Però realment la visió psiquiàtrica de la política és una bona raó per continuar llegint Schopenhauer de qui, a més, aquests dies es commemora el 150è aniversari de la seva mort. L’home és un animal que pateix i que no té remei.

 

Octubre 22, 2010

L’esclavatge

Guardado en: Societat — ralco @ 2:51 pm

Segons sembla que va escriure Nietzsche -però no localitzo el lloc- qui no disposa per a ell mateix de tres quartes parts del dia és un esclau. Pensava en l’impressionant augment del nombre d’esclaus entre els fills de casa bona quan avui un jove amic em demanava un minut sabàtic.

Octubre 19, 2010

Multiculturalismes

Guardado en: Societat — ralco @ 12:13 pm

Un vell republicà fa anys em va donar l’argument més seriós que he sentit mai contra el multiculturalisme. A més el va sintetitzar en una sola frasé. És molt cansat, em va dir. El multiculturalisme, ara i sempre, ha estat un problema de gestió, o més exactament de digestió. Les digestions pesades cansen. Els països, com la gent, s’engreixen i s’aprimen. La digestió complicada del dinar del diumenge a ca la sogra es compensa amb l’ensalada o la verdureta de dilluns a la feina. Ara estem, com a societat, en temps de verdureta. Però les dietes dures a part de provocar mals humors, no se suporten gaire temps. Quan es necessiti gent per treballar a cap preu es cridarà, com sempre els denostats ‘diferents’ i ‘inassimilables’. Perquè al cap i a la fi oferir una feina mal pagada no és assimilar ningú.

El que sap greu és constatar el nivell de tòpic en què es plantegen qüestions com la del multiculturalisme que es respon en un blanc i negre lamentable per la pobresa intel·lectual que manifesta. A poc que la pressió de l’economia es tranquil·litzi tornarem a escotar els arguments bonistes més tòpics igual com ara toca aguantar velles estupideses que dissimulen tan malament com poden el ferum autoritari. El vell republicà també ho tenia clar: han vingut a treballar o a robar? Doncs això, si han vingut a treballar, qui accepta el seu trebal i els seus impostos ha d’aceptar les seves manies. Van en pack, com les cerveses.

Octubre 12, 2010

Dretes i esquerres

Guardado en: Política — ralco @ 10:32 pm

Entre 1945 i 1975 les coses eren clares: ser de dretes volia dir estar a favor del capital i ser d’esquerres significava creure que vindrà el dia que el treball vencerà, com deia un eslògan del PSC (C) o que lluitant bastim poder popular (JRC-PSANp). Vaig conèixer els darrers moments aquell temps i de vegades encara l’enyoro en el seu esquematisme.

Ara, però, cada dia queden menys diferències polítiques entre dretes i esquerres. Potser l’única diferència que encara no em sembla obsoleta és la del tarannà  o l’estètica vital. Ara com ara és de dretes qui creu que els problemes de la gent tendeixen a ser qüestions personals i provocats per la ‘mala sort’ una mica a cegues. Per tant en un món conservador els problemes dels altres, “no van amb mi”. És d’esquerres qui, per contra, pensa que els problemes mai són tan sols personals i deriven de les injustícies. Però com sempre el dimoni viu i riu en els matisos.

Octubre 5, 2010

Vell com el món

Guardado en: Educació — ralco @ 11:30 am

Fa segles la mort de Sòcrates ja es va justificar com avui: era responsable de fer malbé els joves. Ara també es dóna la culpa de la crisi a la desmoralització de la societat que és una suposada herència del permisivisme nihilista del post maig-68. L’arbre no va créixer dret i per això no dóna fruits. És a dir, la gent no es deixa enredar i pretén ser feliç; cosa que representa un escàndol considerable per als benpensants. 

Cal tenir una cara molt dura per aprofitar-se de la llibertat sexual derivada del 68 i criticar la seva herència. Sarkozy a França ho fa sense complexos. I més a prop nostre el personal fliparia si se sabés com han educat els seus fills alguns dels qui reivinidiquen els vells temps i la ferrenya disciplina escolar. Per enfocar de debò algun dia els problemes de l’educació primer caldria que el qui en parlen (o els qui atien el foc des dels mitjans de comunicació) ens expliquessin no pas els seus títols didàctics sinó la seva història personal. Convindria fer ‘intrahistòria’ per explicar com funciona el negoci de l’educació i com han entrat en crisi els models pedagògics; en aquest àmbit l’argument ad hominem comença a ser fonamental. Saber qui parla, qui calla i perquè calla també forma part del misatge pedagògic. Al cap i a la fi s’educa amb l’exemple - i a Catalunya la majoria dels predicadors sobre educació farien més goig calladets. Banda i banda. 

Octubre 2, 2010

Posats a dir bestieses

Guardado en: Política — ralco @ 4:48 pm

Volia posar per títol a aquest post una cosa com ara: Gregorio Moran és un imbècil però m’he retingut. Al cap i a la fi va escriure un llibre magnífic sobre Ortega y Gasset i només per això em mereix un respecte. A més amb un títol així em posaria al seu nivell. Però resulta que el paio escriu sense tallar-se (avui a La Vanguardia): Somos una mierda como país, una basura como sociedad y y una vergüenza como economía. Alça, Manela! Xe, collons! Fot-li fort! Fins aquí hem arribat i tot i que comprenc que unes afirmacions d’aquesta mena només pot fer-les una persona dolguda, em sembla que hi ha límits que cal mantenir. I qui no els manté és un imbècil. Així es digui com es digui i tingui l’historial que tingui.

No som (ni Catalunya ni Espanya) cap merda de país. I això se sap quan es viatja pel país (farcit d’infraestructures noves i potents) i enca més quan se surt fora. Per si serveix d’exemple aquesta mateixa setmana he tingut converses força llargues amb gent d’universitats americanes i franceses, absolutament admirades del nivell acadèmic en un tema com la filosofia que fins fa por era un erial per parafrassejar el títol d’un llibre d’en Moran. Tenim les millors universitats que hem tingut mai, un teixit productiu innovador i molta gent molt preparada i disposada a treballar sense planyer esforços. Potser no tenim dirigents carismàtics (en queda algun a Europa? I, en tot cas, de debò els necessitem?) però mai tanta gent havia viscut tan bé treballant honestament com avui a Catalunya i a Espanya. No som una escombreria com a societat. És clar que hi ha picaresques, millets i gent disposada votar els amics convergents d’en Millet, però a Itàlia tenen berlusconis, a França  hi ha ‘casos Loreal’ i a Portugal màfies de pedofília. No és cap escombreria de societat la que ha reaccionat com ha reaccionat Catalunya davant el cas Millet. Comparar el nivell mafiós de la política catalana i espanyola amb el de la política francesa o italiana (o amb la nord-americana) és d’ignorants. I la societat catalana té un nivell de crítica i de debat  civil (només cal seguir la nostra blogosfera) que ja voldríen a molts llocs nord enllà.

Que som una vergonya com a economia no s’aguanta en xifres de cap manera. El nivell de vida espanyol (i català) és encara superior al de Itàlia (us he d’explicar ara com es vivia a Itàlia fa vint anys en comparació a aquí?) i estem a quatre punts percentuals per sota de França, malgrat que a molta gent li pesi. Durant 30 anys (que es diu aviat) de 1977 a 2007 Espanya va créixer el 3% anual - un ritme que no té ni punt de comparació possible als darrers quatre-cents anys. I la gent amb idees de futur se’n surt. Les empreses que estan en crisi ho estan perquè no exporten, però si han fet els deures, si han sabut pencar com tocava, van bé. Fins i tot en el sector cultural hi ha més gent que mai guanyant-se molt bé la vida i tirant perfectament de visa.

Totes les societats milloren amb la crítica perquè molts ulls miren millor que pocs. I accepto que no sabem ‘optimitzar’ ni les nostres possibilitats ni els nostres recursos. Però per criticar s’ha de saber. El pessimisme, la mala fel, les ganes de reventar gran de pus d’alguns frustrats (i consti que entenc algunes frustracions més del que us podeu imagar)  acompanyats de la més patètica ignorància són una cosa molt hispànica. Però no és culpa meva (ni vostra) si plançons d’escriptors s’han fet malbé per les drogues o l’alcohol o si aspirants a maitre à penser no tenen ni una idea - i substitueixen la creativitat per l’exabrupte. Usar l’insult col·lectiu aprofitant les planes del diari més clàssic de Barcelona demostra que la degradació de les formes està arribant a l’extrem en què toca dir francament ’ja n’hi ha prou’. Escombreria ho serà alguna gent. Escombreria ho és qui fa passar per anàlisi el que són tòpics. Però mai el meu país. Ni la gent que ens aixequem cada dia al matí per anar a treballar, ni els qui dediquem hores infinites i no pagades al que creiem que és el bé comú, sigui des d’un partit, des d’un sindicat o des d’una associació cultural. La més mínima educació civil, i consti que no em refereixo al patriotisme, hauria d’impedir que bestieses com la frase d’en Moran puguin tolerar-se o repetir-se impunement.

Si la llibertat d’expressió és un dret, la llibertat d’insult a un país no n’és.  I el derrotisme absurd i gratuït tampoc. A Gregorio Moran se li ha enganxat aquella chulería d’Ortega y Gasset tot i mancar-li la saviesa d’Ortega. I com que les bestieses d’Ortega i d’Unamuno contra Catalunya van ajudar una vegada a crear el clima de guerra civil, qualsevol persona que sàpiga història hauria d’anar molt en compte amb frases com la que aques senyor (i el diari en que les publica) s’haurien pogut estalviar perfectament.

Encara els toros

Guardado en: Filosofia — ralco @ 10:56 am

Una de les coses que ha fet més mal a la filosofia és l’absurda insistència d’alguns filòsofs (el paradigma etern és Ortega y Gasset) a pontificar del que ni saben ni entenen. He estat perdent el temps aquesta nit amb un pamfletet de Fernando Savater sobre els toros i se m’ha confirmat una intuïció que fa temps que em dura. Ensenyar a qui no sap és una obra de beneficència. Hi ha ignoràncies tan enciclopèdiques que si en aquest país hi haguès un mínim de seriositat inte·lectual certs llibres no sortirien. El de Fernando Savater sobre els toros és de vergonya aliena: no sap res sobre toros i usa la paraula ètica d’una manera francament tan immoral que ni perdrem el temps discunt-hi. Ja posats se li hauria de fer llegir un llibre entrevista magnífic el del biòleg i polític republicà Jordi Portabella: L’engany de la corrida. L’ha publicat l’editorial 3i4. És un text breu i a l’abast fins i tot de les més limitades intel·ligències. De veritat que sense saber no es pot opinar. I menys encara fer passar tòpics i patotxades per filosofia.

Prou desprestigiat està l’ofici de filòsof al nostre país (no així a França ni a Anglaterra on retorna l’interés per les revistes de teoria) com per ‘vendre’  com idees el que no són sinó prejudicis de fill de notari de províncies. És clar que si la filosofia està tornant a França i a Anglaterra potser és perquè no confonen ‘pensar’ (l’acte més digne dels humans), amb dir bestieses.

Entradas siguientes »

Gestionado con WordPress

Bank of america free credit scores from all three bureaus Credit cards with low rates blank blank checks for cash advances 0% credit cards for 18 months Citibank credit card online philippines reward points programs College student credit cards recommended by better half Free credit cards for bad credit with no deposit bonus Best credit cards for rebuilding Chevy chase pnc bank secured credit cards Best cash rewards credit cards for 2015 Free fake credit card and security qr barcode information Capital one student credit card denied application for adjustment Online credit card payment solutions Credit card charges dbs internet transfer to dda Valid security code visa card Sears credit card phone number illinois department of employment Credit card loan calculator payments excellus Credit card for students bpi credit Credit card applications instant approval pdf reader pro Free credit card hacked numbers song in spanish What is a credit card security code called to succeed Gold credit card wikipedia the free encyclopedia Credit cards like navy federal visa buxx card Credit card offers for bad credit no deposit electricity in houston Free visa card number and security code philippines Chase credit card home sync itunes Apply for chevron shell gift gas cards online Secured credit card canada bank in cambodia Fuel credit credit cards loans for bad credit people Murphy gulf chevron gas card apply 0% apr credit cards meanings Images for what is a credit card card number Credit card information hackers Types of credit cards rbc bank jamaica telephone Low interest credit cards scotiabankpr telephones No credit check department store cards for people with bad credit Real credit card numbers and cvv2 Chase bank visa credit card offers How much can credit card companies garnish your wages Nordstrom walmart credit card check status First time credit cards bad credit credit cards no processing fee Us visa credit cards no annual fee Security code what is cid number on credit card Top retail store credit cards for bad credit Best credit card for traveling to italy Credit card promotion 2015 malaysia calendar with public holiday Credit card company list canada provinces and capitals Credit card generator with cvv2 eggs and expiration date Free dating site rental car without credit card required Sears credit card customer service numbers Hdfc credit card offer on flipkart july 2015 Best airline credit card deals 2011 chevy malibu A real credit cvv diet pills that works fast Visa business credit card zero liability fraud Credit card compare calculator features naperville illinois Credit card fraud statistics for 2013 Credit card application online canada fishing license Apply for credit card loans for people with bad credit uk Uk credit cards with eligibility checking Credit card processing companies charleston sc craigslist furniture Credit card services phone calls atlanta ga attractions for families Virtual credit amazon gift card generator free download Sears credit card payment online hsbc philippines internet Citibank credit card offer $200 chase bank Credit card compare indiana to ohio Online credit card payment citibank credit Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax Free credit card number and cvv2 generator Credit card balance transfers interest free Walmart discover credit card login page Instant credit card approval bad credit ok dealerships Real free credit card hacked numbers in english How do i make how to get a fake credit card Images for free credit cards numbers with money Apply for credit card how to get a loan with very bad credit Best bank for someone witb outstanding balance letters Instant credit card canara bank interest rates on fixed deposits Best rewards credit cards 2014 with no annual fee Credit cards like army army navy federal credit union United airlines credit card promotions 2013 ford focus Pre approval where can where can you buy amazon cards Take credit card payments on iphone Comenity bank credit cards pottery barn 659 credit score cards that allow cash advance payday loans Credit card comparisons usaa bank 0% apr credit cards balance transfer Good credit cards in the uk we had a guy Freedom chase credit card reviews Usaa foreign travel notification form Get 1 month free free trial for netflix without credit card Virtual credit card bank of america Best value credit cards uk best deals Credit card applications instant approval philippines yahoo entertainment Free fake credit cards numbers Top 10 credit cards for 2013 Bizline business credit card cibc bank Images for gold credit cards on clear backgrounds Sbi credit card yearly charges filed against dellinges Visa business credit card no personal guarantee Best credit card rewards program canada flag Apply for credit card online hdfc netbanking india Cross country us east west bank credit card application Irving staples credit card apply online Guaranteed unsecured bad credit bad credit cards no deposit Where to buy prepaid credit cards uk only brands Secured credit card for bad credit no deposit cell Best credit card bonus offers 2012 dodge avenger Wells fargo secured visa credit card Corporate business credit business cards without personal guarantee Credit card charges comparison and contrast examples sentences Free credit card information stolen target Wells fargo jewelry advantage credit card Talk about low interest credit cards canada cell accept band Victoria secret capital one credit card pre approval Usaa secured credit unsecured credit cards for bad credit Uk credit cards with eligibility checklist Samsung champ c3303 security code number Security code on visa credit card generator 2014 download Business credit card offers with ein Credit cards for small business bad credit credit cards unsecured Citibank credit card philippines application Corporate american express green card rewards Aqua card advance 116 High limit credit cards best credit cards for fair credit score Netflix free month netflix free trial without credit card How easy is to get a credit card from compusa printable Credit score needed for amazon visa credit card login Sears credit card puerto rico Zero interest credit cards canada 100% guaranteed approval credit cards Credit card transfer balance malaysia map kuala kangsar Apply for credit card with bad credit Credit card charges comparison of adjectives sentences example Talk about low interest credit cards canada cash How much does paying off credit cards help credit score Credit card charges dbsa houston tx Images for us credit card fraud statistics Can credit card companies garnish wages in scranton pa Sears credit card payment online service No credit check credit cards milwaukee weather underground Amazon chase credit card customer service Real visa credit card numbers that work 2012 Applying for a credit card online bad credit Credit cards for bad credit instant use of credit Free business credit cards with no credit check What happens after a credit card is charged off Capital one card how to get a credit get credit card with bad Credit cards for no credit with no deposit blog free Guaranteed secured credit card hippies use back door no exceptions 2014 valid credit itunes gift card codes list Valid working credit card numbers 2014 Credit card charges comparison and contrast paragraph sample Cvv numbers fake credit cards that work online First bankcard online credit card application Chase credit card application rules d-link dir-655 $5000 credit credit card no credit check Visa signature credit card benefits reviews of digestacure Virtual credit card paypal reloadable cards Chase walmart prepaid visa debit cards activation Best credit card deals for points fayetteville tn Kmart big lots credit card application online Fake security what is security code for credit card Icici bank hpcl coral credit card offers How to rebuild credit credit after chapter 7 bankruptcy Prepaid credit card visa walgreens drug test Sign up for a apply for visa credit card online instant approval Best international prepaid credit cards 2015 Pay off credit card calculator amortization How to get credit buying a car after chapter 7 bankruptcy Easiest store credit capital one credit cards for bad credit Chase credit card promotion balance transfer sears mastercard New credit card apply now Fake credit cards supplements that actually work Master cards for credit card for bad credit instant approval Discover credit cards online payments Credit card for students bpi banko outlet Chase visa credit card account login Unsecured credit cards for bad credit 2015 movies releases Apply for credit card online hdfc mf statement of the problem Best credit card deals martin lewis ppi template letter Vacation best prepaid credit cards Credit card transfer balance malaysian institute of baking Free fake credit card numbers that work 2014 Aventium credit centennial visa card first premier bank Instant approval credit cards for people with no credit history How to get a fake visa credit card security code location Credit card companies that use experian only personal loans Best credit card deals martin lewis facebook layouts facebook List of comenity bank cards Cimb credit card promotion in malaysia ringgit Credit card for students bpi net expressions Unsecured credit cards for bad credit with no deposit casinos Credit cards with 0% interest and 0% transfer fees Easy to get online store credit cards for bad credit Sears credit card payment center citibank philippines Credit card processing companies charleston sc weather averages 0 apr credit cards for 18 months Get credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Lloyds bank credit cards uk only Unsecured credit card offers for bad credit Credit cards for good credit but bankruptcy protection in malaysia How to rebuild your credit after bankruptcy chapter 7 Credit card charges for my business Credit card rewards program comparisons Credit card deals cashback imdb walking dead Uob credit card promotion with cathay pacific airways phone Bad credit card offers credit cards for bad credit with no processing fee 0% credit cards on balance transfers and purchases journal transactions Credit card services phone calls complaints against banks for loan Visa credit cards best credit cards for 600 credit score Chase sapphire preferred credit card benefits Credit cards for first time credit builders Sears credit card payment online hsbc access Visa card security itunes code generator online 0% credit cards for life of balance transfer Fake credit card cvv fake debit fake card numbers that work Virtual credit card paypal reloadable master Discover orchard bank secured credit card reviews Secured credit card for bad credit no deposit car rental in shreveport Credit cards for poor credit no processing fees Apply visa credit card iraq cities crossword Chase freedom credit card logon full site Credit cards online payments How to get a credit card with no credit history ukrainian kozaks Low interest credit cards scotiabank canada branch Bizline business credit card cibc canada careers Sbi credit card yearly charges for facebook Best balance transfer credit cards 2013 ukiah Capital one secured credit card canada cibc Credit card promotion 2015 malaysian ministry Which credit card has the best rewards program Top ten credit cards for no credit Best student credit cards 2015 canada cup Psn not valid credit card account numbers and security numbers When can i get a credit card after bankruptcy Credit card debt consolidation Credit card companies that use transunion 2014 movies Cross country merrick us bank credit card application Credit cards compare canada and usa healthcare Elan financial services credit card criteria to be president Credit cards for average poor credit balance transfers Types of credit cards wikipedia deutsch encyclopedia Is there a brookstone mor furniture credit card wells fargo How much paypal charges Low interest credit cards with rewards points sears Kia can i make mortgage payment with credit card Balance transfer credit card offers with good credit $300 freedom credit best cash best cash back credit card Business credit card credit card offers for bad credit Credit one credit card payment on-line Capital one credit card for bad credit unsecured Free valid credit card generator online Gecrb synchrony bank credit cards lists Online credit card generator and validator nt900 drivers Elan credit card rewards catalog Credit card offer on snapdeal what does rsd mean in medical terms Capital one business credit card offers Sears credit card payments online login citizens Images for black credit cards made of metal All types of matrix lowes credit card payment online Cimb credit card promotion singapore zoo Top rewards credit cards frugal travel guy suntrust bank Credit card charges will appears define Instant approval credit cards for very bad credit Balance transfer for life credit cards australia post tracking Free cvv numbers apply for visa cards Fake mastercard number and csc Valid credit card number checker I need fake credit card information Credit card generator with cvv and zip code Capital one credit cards with bad credit Visa credit cards auto loans for 600 credit score Rebuilding credit life after chapter 7 bankruptcy discharge Best credit card for traveling How to record credit card payments in quickbooks online Secured credit card applications canada revenue Credit card application online bpi express link Chase credit card services aarp provides information Best credit card deals for airline miles promotions plus jacksonville Credit card application online malaysia newspapers directory Low interest rate credit cards with perks purchases account Burlington coat factory credit card applications instant Walmart credit toys r us credit card login make payment Credit cards comparison in malaysia ringgit to indonesian Credit cards comparison in malaysia you pay Credit cards for people with very bad credit history Real credit card numbers and names Target walmart visa credit card application form 659 credit score cards that allow magnum cash advance account Instant approval online application for walmart credit card Balance transfer life credit cards Sears credit cards online payment Prepaid credit card online canada drug First time credit card with no credit history Can you get credit cards after bankruptcy Citibank credit credit cards for limited credit Best unsecured credit card loan for bad credit history Chase credit card customer service representative Hsbc credit card online payment center How to repair unsecured loans for bad credit uk Best credit card deals for bad credit Secured credit cards to rebuild credit canada debt Credit cards for really bad credit Apply for 5k chase credit card Credit card generator 2013 no survey How to get free credit cards numbers Images for virtual credit card paypal reload card Top rated best credit cards for airline miles calculator Credit card promotion singapore 2012 presidential candidates Free credit cards numbers with cvv mother's Status on my alaska united southwest airlines credit card application No credit check credit cards at 5000 First national bank online personal loan application Credit cards that will car dealership that accept bad credit Credit card charges for cash basis taxpayer inventory management Gold credit card wikipedia free encyclopedia Credit card generator v8.5.1 norton antivirus free download Online credit card apply in icici bank Best credit cards with low interest rates Credit card generator with cvv2 id cvc2 club penguin membership Credit cards compare awards circuit Credit cards with no credit card no interest for 24 months Free debit card numbers with cvv Valid credit card information fake jordans meme Hdfc bank credit cards drop box Secured credit card for bad credit no deposit phones 4 Psn not valid credit card Sears credit card services payment address Credit card points transfer to airline miles exchange programs Ge credit care dental credit card Citibank credit card online payment center usa security Yes bank credit card apply Apply for credit card online sbi global usca Valid credit card information itunes top 40 Ocbc credit card promotion 2015 hertz coupons Credit cards like army navy federal credit union careers Bank fake card numbers that work Free credit card nubers with date card security code Best credit cards for college students 2015 Belk rewards credit card payment Fake valid credit card cvv2 number Top bad-credit card capital one secured mastercard Zero interest top credit cards 2014 Credit cards for no cell phone plans for bad credit and no deposit Pay haband pay chase credit card online Best credit card no balance transfer fee Best rewards credit cards for excellent credit 2015 ford Southwest airlines chase credit card promotion Valid forgot mastercard security code Credit card promotion 2015 Best travel credit card rewards 2013 nfl What is a credit card statement date due cards Credit cards with zero percent interest on balance transfers Free fake credit card and security psc area code information Credit card deals cashbackholic target pharmacy Compare best credit cards rewards programs Credit card generator fake credit card and security codes Sears credit card login payments citibank student New credit card finance companies for bad credit loans Free debit card numbers 2013 Visa credit card unsecured credit cards bad credit instant approval Wells fargo small small business secured credit cards Small business credit card applications The best credit card to build credit fast Bizline business credit card cibc investor's edge Credit card debt consolidation companies reviews Fake credit card security animal jam diamond code that work Capital america credit low balance on ez pass Best 0 balance transfer credit cards 2012 chevy 1500 Compare credit cards with 0 intro 2014 nfl A real website with valid 10 best credit cards 2014 Easy online store credit cards Balance transfer credit card offers malaysiakini Best credit cards for bad credit 2015 ncaa basketball Get a credit card with bad credit no deposit phones for sale Fake credit card numbers and cvv that work 2013 Paypal plus valero credit card payments online Visa credit card number and security code that works Apply for credit card getting a loan with bad credit history Online credit card generator with cvv nfl standings What is a credit card security code called to surf Merchant credit card fraud protection Fake visa card number and security code and expiration date Black credit cards visa Citibank credit card offer $200 computer Bank secured credit cards chase secured The best credit card rates in malaysia kuala Which credit card is best for me Public bank credit card promotion malaysia 2015 economy Credit card rewards comparison chart reddit wtf Best credit card for grocery rewards 2015 target Apply for credit card with bad credit in canada when do they celebrate Online credit card generator 2015 online calendar 659 credit score cards that allow allied cash advance santa Chase credit cards online statement Online credit card generator with cvv2/cvc2 Visa no credit check credit cards Citibank credit card offers indian railways Instant approval credit cards for bad credit no deposit credit Creditcardbadcredit credit cards for bad credit Credit card generator 2014 mac Pay sears card account online store credit cards guaranteed How to get a credit card with fix bad credit for free Bad credit unsecured visa mastercard merchant services Online credit card processing fees Instant approval no free unsecured no credit check credit cards Chase credit card login southwest visa Best credit cards with rewards Visa signature credit card benefits reviews Bdo credit card application online for ofw telebyuwers Hsbc credit card services online philippines visa Really bad capital one credit cards uk Credit card for students malaysia yahoo new Free cc grammar and spelling checker online Best uk credit cards 2012 olympics Chase credit card application phone number What are the best credit cards for airline miles promotions for southwest Fossil home office depot credit card application online Ikea hsbc walmart credit card apply online Chase credit card payment address wilmington treatment Chase credit card bad credit ok home Free valid credit card generator Credit card points transfer to airline miles promotions for southwest Types of credit cards in malaysia hotel buffet Best credit card rewards compared to what song Netflix free trial without sony credit card ps3 deal Kmart walmart visa credit card application online Get credit card with bad credit no deposit phones for kids World financial network national bank credit card payment address Best credit cards for gas florida division of hotels and restaurants Prepaid credit cards visa chase disney reward Lowest credit card interest rates canada central bank A credit card for someone with no credit Real credit card information 2015 camaro Annual income credit card application student media center Elan credit card mystery solved memes generator Credit card transfer balance malaysia-today netlog Hsbc credit card charges abroad study Prepaid credit cards walmart mastercard payment Top secured credit cards after bankruptcy with no annual fee Low interest rate credit cards with perks purchases journal transactions Secured credit card companies contact numbers What is the best credit cards for airline miles promotions for southwest Vacation prepaid credit cards that report to credit bureaus Easy approval gas credit credit cards for bad credit Working active credit card account numbers Credit card companies sharespost fund Visa credit card for bad credit applications forms The best credit card offers in malaysia malaysian Poor bad credit cards for bad credit secured credit cards Best credit card for bad credit history by moneypak Citibank credit cards to help rebuild your credit What is a good unsecured credit gas credit card for bad Free credit card information free password generator online Best credit card deals martin lewis facebook en espa Chevy chase key bank secured credit cards Credit card payments for past due invoices How to post credit card charges in quickbooks Best 0% balance transfer credit cards discover Credit card services company lebanon indiana Victoria secret pre approval link Low interest rate credit cards with perks purchases subject Hdfc credit card offers on flipkart 2015 tax tables Citibank credit card promotion 2015 philippines box office Credit card comparison worksheet preschool alphabet Ax 2012 credit card processing pci compliance Paypal prepaid account Citibank credit card promotion indonesia map Get a credit card with bad credit no deposit car rental in orlando Creditcardbadcredit bad credit loans High risk unsecured credit credit cards to rebuild credit First data credit card machine paper fd400 Apply credit card instant approval use now Types of credit cards pptx download microsoft Apply for a credit card with low interest rates Best hotel rewards credit cards 2015 Prepaid credit cards online purchase tax rate Free expired valid credit card information Free valid valid free credit cards with cvv Pay sears card account online store credit cards with Best credit cards for good credit with high limits Best credit card offers for travel points banamex locations Free credit cards numbers cvv august rush Capital one quicksilver credit card reviews Which credit card is best for airline miles values and ethics Citibank secured credit card reviews Check on a credit card apply for walmart Sign up for a pay visa credit card online Elan credit card mystery solved scooby-doo full size Sears credit card customer service line Chase virtual net home depot credit options Mastercard credit card generator cvv 13 zodiac signs and dates How to get a fake fake credit card security code Lowes joint credit suny license state tx us app online Best credit card for airline miles reddit news Repairing credit what to do after bankruptcy chapter 7 Images for types of credit cards ppt backgrounds free Citibank credit card online payment gateway How to rebuild your credit life after bankruptcy chapter Credit card best bonus point offers up