L’home que mira

Marzo 27, 2009

No hi ha crisi

Guardado en: Política, Societat — ralco @ 8:52 pm

Hi ha crisi? Francament no ho crec. El que arriba no és cap ‘crisi’ sinó una ‘gran transformació’, un canvi de paradigma per dir-ho en argot de filòsof. No tenen crisi, sinó més al revés, les empreses de nova economia (energies renovables, química innovadora, biomedicina…), ni els serveis a persones (perquè la població gran augmenta), ni sectors com l’agricultura ecològica o el turisme cultural… Està en crisi el totxo perquè amb els diners de l’economia submergida que van aflorar com a conseqüència de l’euro, alguna gent ha viscut molt per sobre de les seves possibilitats. Està en crisi el cotxe perquè és una màquina bruta i contaminat. Però el dia que en facin d’elèctrics els vendran a milions. 

Convindria anar situant les coses en el marc que les fa comprensibles: això no és una crisi perquè no té sortida dins el model tradicional de comprensió de les crisis econòmiques. I perquè han aparegut actors econòmics nous (el Sud, Internet i la Cibersocietat, l’ecologia i l’escalfament global) que fan impossible pensar com en aquell temps plàcid però estrany que els avis anomenen ‘abans’. Només per posar un exemple, les xarxes de producció, distribució i consum s’han sofisticat amb Internet d’una manera imprevisible. Això ho entenen fins i tot els partidaris de la vella economia quan demanen desmantellar els antics (i antigament ‘imprescindibles’) paradisos fiscals. Que ara no estan a Andorra o les Bahames, sinó a un clic de cada ordinador. 

Hi ha crisi? Francament no ho crec. Estem davant d’una ‘gran transformació’ en el sentit de Karl Polanyi (1886-1964), val a dir, un canvi o una reinvenció global del mercat, que necessita una reinvenció paral·lela dels poders públics per gestionar-la. Ho sento pels qui van perdre l’estona llegint Leo Strauss. No va ni amb rodes. Això és com l’acudit: quan havíem après a dir flim i va resultar que es deia penícula. Ara toca Polanyi. Necessitem una altra ecologia, una altra (ciber) educació, una altra valoració del consum. I menys parlar de fal·làcies com la crisi de valors (mai hem viscut una societat amb tants mestetites preocupats per la moral com ara!). I menys usar eines de mesurar tan grolleres com el PIB, que considera que si es fan més presons creix la riquesa dels països! 

Webgrafia: http://es.wikipedia.org/wiki/Karl_Polanyi Explica fatal l’autor ( i encara pitjor La gran transformació ), però permet començar a situar-lo.  

En canvi, el seu llibre bàsic està mitjanament ben explicat a: http://es.wikipedia.org/wiki/La_gran_transformaci%C3%B3n

 

8 comentarios »

 1. Precisament per això estem en crisis Ramon… perquè es trenquen els vells models: allò que durant anys ha actuat de base i motor s’esquerda. Que existeixen coses noves, bé, és cert… I és cert que davant de la caiguda dels sectors antics és una tendència generalitzada intentar recolzar l’economia vers aquests sectors nous però incipients; per què es necessita buscar un punt de recolzament com sigui! Però, són aquests ‘nous’ sectors prou ferms com per sustentar tot el teixit social actual? Jo crec que ara per ara no ho són… Em sembla d’il·lusos esperar-ho. Aquests sectors están molt lluny de poder agafar les regnes del “joc”. Potser d’aquí 15 o 30 anys… qui sap.

  Estem en crisi, sí, però una crisis no té valor moral és a dir, no és ni bona ni dolenta. Òbviament aquells que hi perden no els hi fa gràcia; però tb hi ha qui en treu un gran profit. Per exemple, ara és un bon moment per tantejar nous mercats de cara a un futur no llunyà sense necessitat de satisfer grans demandes, i els riscs d’inversions que això comporta. Si un producte se’n surt en època de crisis, aquest producte pot tenir un gran futur.

  PD/ Serà curiós estudiar què passarà quan els Estats estiguin endeutats fins el coll després d’haver-se descapitalitzat amb les seves accions de ’salvament’. Per exemple, que l’estat español va malament de calers es veu clarament amb el canvi que ha introduit Hicenda de forma sobtada en l’IVA de les empreses. Moltes empreses s’hauran d’esperar fins l’any que ve a què els hi tornin l’IVA. Durant aquest temps, l’Estat podrà disposar d’aquest milers de milions d’euros per intentar ‘activar’ l’economia espanyola. Aquí han muntat una bona jugada… i tothom calla.

  En fi, estem en crisis, sí, i què…

  Comentario por RDC — Marzo 28, 2009 @ 1:13 am

 2. Si, estem en crisi, en el sentit més clàssic del terme, és a dir de transformació. Sembla que tothom té clar que determinats models antics han arribat al colapse i s’han acabat.

  De tota manera els Estats no s’atreveixen a assumir els costos socials d’aquesta transformació inevitable i continuen abocant diners a un model de banca o d’industria d’automovils obsolet. Per què? Pel cost social de no fer-ho. I sobretot perquè ningú sap que fer amb milions de parats. Son un dany col.lateral ben empipador.

  Per què no ens ilumina el Ramon sobre els camins del futur? I que fem amb els milions de persones formades i adaptades al “vell règim”?

  Comentario por ef — Marzo 28, 2009 @ 9:11 am

 3. Podríem dir quelcom més, però centrem-nos només en les “fal•làcies com la crisi de valors”. Fal•làcia? Estàs segur? No és gens difícil dibuixar una evolució social que al final ha posat com a valor suprem i majoritari el valor econòmic. Hem passat (el procés és llarg d’escriure) de l’ètica econòmica del liberalisme inicial a l’economia sense ètica o, si es prefereix, d’un capitalisme inicial a un capitalisme de casino. Pel mig, canvi de valors, del treball al consum (per exemple, Bauman en Treballl, consumisme i nous pobres); de l’esforç a la sort (la raça o l’atzar), de la constància al curt termini…. (De la frugalitat al malbaratament…….) Si podem parlar d’un nou paradigma (pas de la societat industrial, postindustrial, a la societat de la informació) aquest pas porta aparellat una, perdona la paraula, “tranvaloració”. I és ben material. I bastant constatable. Si Darwin ja ens va ensenyar que tot és dinàmic, hauran de ser els valors estàtics?
  Amb la resta del post ja em sembla bé (sense que això signifiqui que tenim raó). El PIB és ridícul? O té una funció ideològica? Per preguntar-me, que no quedi.

  Comentario por Albert Esteruelas — Marzo 28, 2009 @ 7:09 pm

 4. Efectivament; això de la crisi de valors és una camama. De vegades llegeixo a classe un text de l’època babilònica (3 mil anys abans de Crist) que diu textualment (però en coneïforme!): ‘el món està perdut perquè els joves ja no obeeixen els seus pares i els antics valors són trepitjats arreu’. I ja veus que ens vam sortir. Mai no hi ha crisi de valors enlloc. Simplement hi ha gent que no se’ls creu i gent que els realitza d’una manera diferent.

  Ara com sempre, l’economia no ha tingut mai ètica i fins i tot hi ha qui diu (John Gray) que seria perillós que en tingués. Llegiu sobre el malbaratament un clàssic com ‘El rusc esvalotat’ de Mandeville http://www.alcoberro.info/planes/mandeville.htm
  o ‘La Febre d’Or’ i veureu que tot això de l’especulació no és pas d’ara. El PIB, per la seva banda, no mesura res que un adult pugui creure’s. I en tot cas, l’aument del PIB català des de fa 30 anys ha estat espectacular i sostingut. Que baixi una mica entra dins el previsible.
  De debò: a veure si s’entén que el que hi ha ara és un canvi de model, no una crisi provocada per quatre avariciosos. Analitzar així les coses les banalitza i dificulta les possibilitats de sortir del cul-de-sac

  Comentario por ralco — Marzo 28, 2009 @ 11:43 pm

 5. Molt estimulant el post d’avui. Al marge que tingui més o menys raó el que trobo més interessant és la nova perspectiva des d’on es mira la “crisi”.
  Sobre això de l’economia i l’ètica, crec que feriu bé de mirar-ho des d’una altra perspectiva també. L’economia també es pot veure perfectament com l’ètica més intrínseca i fonamental de tota societat. Alhora no existeix tampoc l’economia en abstracte. Produir, reproduir, i les distintes formes de distribuir la producció és pura ètica. Que els gàngsters tinguin una altra manera de concebre la seva ètica no implica que no tinguin o no usin entre ells cap ètica.
  A mi no em costa gaire entendre que hi ha moltes ètiques diferents, en canvi em costa entendre que es pugui parlar en abstracte de diferències entre ètica i moral, ja que les veig inseparables, i habitualment molt lligades als interessos de cada grup social (que pot ser perfectament alienat: defensors d’interessos aliens i fins i tot antagònics als seus).

  Comentario por Marcel — Marzo 29, 2009 @ 12:19 am

 6. Sí Marcel, post estimulant, potser perquè no hi ha acord en definir això dels valors. -hom considera avui que la família -per a molts un valor- tradicional té el mateix valor que “les altres”.
  El clàsic exemple, tot i que jo el creia grec -rebelió dels fills ja a l’antigor-. Se’n van sortir els babilònics? i els romans no van caure perquè allò era can Pixa? El positiu del teu post és que serveix per a recordar que en el fons sí que tot es va repetint -la llei del pèndul també hauria d’entrar a anàlisi-, però de fet la impressió que som en una època que sobra individualisme i egoïsme és abundosa.
  En quant l’economia, allò mínim és que compleixi la llei.

  Per cert si han tants mestretites parlant de la moral serà per alguna cosa, no?

  Comentario por El Criteri — Marzo 29, 2009 @ 1:42 pm

 7. És clar! Una crisi és un canvi. En el batxillerat ja s’explicava. Encantat amb els teus comentaris (si no m’interessés no et llegiria). Ara bé, sembla despendre’s que el món és estàtic; les crisi són canvis… i ja està! Hi ha canvis de valors …. i ja està! Una mica postmodernet, per dir-ho així. Sobre l’educació de la joventut es deia el mateix; els adults es queixaven que cada vegada sortien pitjor preparats, i tothom ho negava, fins que els últims estudis comencen a afirmar que, efectivament, els joves tenen una preparació pitjor. Com sigui, la pregunta és si tot canvi de valors és una simple variació, o si canviar un valor per un altre por representar una pèrdua “ètica”. Jo crec que això últim.
  Per altra banda, fa temps que estem en un nou paradigma, i no és cert que l’economia no hagi tingut mai ètica. L’economia necessita l’ètica. És a dir, cal entendre que l’economia necessita uns tipus antropològics per a imposar-se sense els quals l’economia, un tipus determinat d’economia, no funciona. Recordem Weber, per exemple. No et vull robar més temps. Felicitats pel teu blog.

  Comentario por Albert Esteruelas — Marzo 29, 2009 @ 6:32 pm

 8. Quina casualitat, en la peli de Joan Pau II del diumenge -molt interessant, també per com explica uns moments decissius per Europa- en torn allò que deiem dels valors, casualment va dir aquest papa: “El comunisme ha caigut per raons espirituals no per qüestions estratègiques”. Si més no ,una possibilitat a valorar.

  Comentario por El Criteri — Marzo 30, 2009 @ 8:08 pm

Suscripción RSS a los comentarios de la entrada. URI para TrackBack.

Deje un comentario

You must be logged in to post a comment.

Gestionado con WordPress

what does methotrexate do to your teeth does tretinoin cream get rid of scars is ranitidine good for silent reflux billing 99211 with coumadin checks elavil ic-network keflex antibiotic prophylaxis risperdal drug assistance program micardis hct substitute long term health effects of wellbutrin dosage for atenolol for anxiety dimetapp and claritin antibiotics clarithromycin 500 mg celexa ejaculation side effects cymbalta manufacturer phone number does medicare pay for exelon patch multi dose methotrexate vasotec half life iv summary of the mystery of allegra methotrexate methionine synthase paxil anti anxiety second round femara how to get high off allegra abilify names xanax benadryl and melatonin methotrexate bcrp benadryl safe when breastfeeding mixing st john's wort and wellbutrin side effects of taking celexa at night wellbutrin not working now what adalat full episode 99 how much promethazine codeine syrup to lean motilium increase milk supply aldactone and cancer risk decadron baby meclizine and flonase trazodone fever allegra direct communications inc pharmacokinetics cephalexin isotretinoin im sommer easing withdrawal symptoms from celexa isotretinoin sleep problems can you take wellbutrin and provigil what is wellbutrin ssri prozac and clonidine omnicef and cefzil information on premarin cream protonix manufacturers augmentin 875-125 gsk benadryl for infants dosage what happens when you miss a dose of celexa elavil alcohol withdrawal diarrhea after taking cymbalta seroquel color blind can u take melatonin with celexa coumadin leg discoloration zofran dexamethasone free zocor program phentermine with claritin melatonin safe with paxil paxil increased thirst can you take phentermine and celebrex arimidex and celexa mobic safe for pregnancy nifedipine and blood pressure how long does it take to withdrawal from elavil herpes genitalis aciclovir tabletten flonase patient information keflex aftertaste usual dosage for furosemide effects of stopping luvox luvox 75 mg can ibuprofen and naprosyn be taken together betnovate cream betamethasone valerate price of nizoral anti dandruff shampoo in india does biaxin cause body aches tofranil tbl can clonidine cause bradycardia seroquel excretion antidepressants celexa weight loss prilosec dosage infant how often can u take claritin is evista a chemotherapy drug how many allegra d can i take does isotretinoin affect fertility wellbutrin anxiety generic depakote reviews for anxiety depakote substitute what food should you avoid on coumadin fruits to avoid on coumadin can i give my 2 month old infant motrin thuoc zocor 10mg zoloft effexor equivalent can you get pregnant while on celexa 800 mg motrin drowsiness effects of norvasc on hair celexa and xanax taken together price generic wellbutrin xl order promethazine codeine syrup online zyrtec 10mg pregnancy half life of motrin ibuprofen norvasc beipackzettel buy kamagra liverpool celexa tryptophan turkey rash from cardizem coumadin clinic tri cities wa low dose lithium and seroquel does buspar help lower blood pressure cymbalta medication uses terramycin ophthalmic ointment dosage dogs can i give benadryl and ibuprofen at the same time evista vs. tamoxifen for breast cancer prevention compare losartan to benicar inderal la 160 mg lasix ou moduretic norvasc and gums keflex efficacy biaxin dose pediatric is zyrtec ok to take during pregnancy can 180 mg allegra be cut in half zyrtec for cats with allergies methotrexate for treating rheumatoid arthritis famotidine increase blood pressure does crestor affect memory is there a generic drug for zetia amaryl 3mg tabletta can i take benadryl to sleep while pregnant losing weight after seroquel side effects of claritin while pregnant prospect isoptin rr is celebrex stronger than mobic can i take benadryl and tylenol pm while pregnant losing weight taking celexa what are the negative side effects of cymbalta cymbalta causing abdominal pain can you drink alcohol and take prilosec mixing hydrocodone with promethazine nitroglycerin decomposition equation can you take celexa while drinking zetia liver disease side effect of ranitidine drug when was aciphex approved isotretinoin and premature epiphyseal closure zocor safe dosage what is amoxil tablets used for celebrex can get you high can you get high from ranitidine zyrtec d available in uk flovent usage aciclovir 400 mg buy does zyrtec make you feel high methotrexate in rheumatoid arthritis folate supplementation should always be given viagra not working for performance anxiety baclofen for anxiety reviews diovan hct and hair loss how long does claritin d stay in system headache when starting effexor metoclopramide hydrochloride classification cephalexin monohydrate used for abilify et clozapine can you take omeprazole with antibiotics allegra minerals can dogs take benadryl dosage cymbalta adhd reviews lowest dosage of crestor can you take tylenol pm with benadryl endep side effects weight loss can i take soma with antibiotics is celexa a substitute for lexapro education for coumadin therapy risperdal lamotrigine is celebrex good for menstrual cramps side effects of crestor mayo clinic mucinex and motrin together is augmentin used to treat bronchitis vasotec and norvasc can i take zzzquil and benadryl can you take benadryl and tylenol pm at the same time lamisil advanced gel buy cheap paxil online chloramphenicol pumpspray wikipedia cytotec abortion guide can u take cymbalta when pregnant how soon feel effects wellbutrin tamoxifen severe depression inderal cost augmentin yazz nizoral redness face clopidogrel hydrogen sulfate form i nitroglycerin tablets generic name augmentin shortage uk what's the difference between effexor xr and effexor xl verapamil used for anxiety wellbutrin autisme ketoconazole shampoos (such as nizoral) when is the best time to take crestor 10mg omnicef nursing implications abilify and risperdal switch from paroxetine to venlafaxine wellbutrin vs effexor weight gain dose of benadryl to get high minocycline and nausea nitroglycerin iv infusion how old do u have to be to buy motrin effects of celebrex on kidney function is zofran an otc drug taking flonase and benadryl risperdal adhd medications celexa saved my life keflex dosages can benicar make you feel tired dosage forms of lamisil can you overdose on 6 benadryl glucophage uspi keflex arrhythmia decadron po to iv conversion furosemide prehospital use protonix and antacids dapoxetine cas paxil tablet nedir is it safe to take sudafed and paxil does nitrofurantoin cure gonorrhea university of minnesota coumadin clinic what dosage of benadryl should i take is augmentin a good antibiotic for a uti human reglan dose generic brand of omnicef premarin for period what does wellbutrin do if you are not depressed hytrin bph dosage abilify maintena formulation weaning off prilosec with zantac how much benadryl can i give my 8 pound yorkie cephalexin monohydrate 500 mg for dogs natural remedy for flomax methotrexate and hepatotoxicity what drug category is celebrex is wellbutrin on the 4 dollar list clonidine for itching will protonix show up as thc motilium side effects constipation bupropion with abilify when is zocor going generic too much cephalexin does celebrex lower blood pressure ditropan and sweating can you take allegra with suboxone norvasc and vytorin interaction allergic reaction minocycline symptoms singulair in asthma management zocor eye twitch furosemide tariff code allegra 180 uses kamagra rx will benadryl help allergy induced asthma alternatives to methotrexate for ra take cymbalta at night or day can't find nizoral shampoo 2013 augmentin and smoking cigarettes is zafirlukast the same as singulair do claritin reditabs make you drowsy ubat cozaar 50mg methotrexate pfizer 2.5 mg singulair going generic motrin stomach pain aldactone risk for hyperkalemia arthritis ibuprofen dosage decadron for inner ear infection can you take adderall and motrin together inderal and vertigo can you take ibuprofen with blood pressure what is a high dose of protonix is seroquel used for schizophrenia antabuse tablets to buy benadryl tablet for cats how to lose weight after taking zyprexa celebrex 200mg information celexa and lithium interactions methotrexate boop effexor allergies allergic reaction to biaxin xl what is clonidine hcl 0.1 mg used to treat trouble getting pregnant after methotrexate using inderal for anxiety celebrex liquid nitroglycerin ointment wikipedia is it ok to take benadryl with flagyl venlafaxine (effexor effexor xr) is depression a side effect of premarin abilify infections concerta for treatment of depression how does zoloft treat social anxiety pepcid and protonix together migraine medication reglan can i mix benadryl and reactine zyrtec methamphetamine ranitidine dose for pregnant amoxil stain teeth is trazodone safe with alcohol nausea celexa withdrawal coumadin beer consumption ra treatment without methotrexate 75 mg benadryl for allergic reaction ranitidine ya and you mixing benadryl and albuterol flonase and blood glucose capoten food interactions wellbutrin and celexa together can benadryl be taken with motrin can you treat strep throat with cephalexin can wellbutrin and ambien be taken together krissy allegra tumblr ranitidine gi prophylaxis which is stronger paxil or celexa benicar antibiotics lamisil cream for fungal toenail is celexa like lexapro is viagra safe for high blood pressure patients motrin ib safe for breastfeeding symptoms of going off prilosec seroquel und parkinson does seroquel increase serotonin levels coumadin after c-section prilosec and bitter taste in mouth switching from cymbalta to sertraline abilify and pregnancy 2012 skin allergies for dogs benadryl aciclovir creme auch bei genitalherpes will nitrofurantoin help an ear infection folic acid after methotrexate ectopic pregnancy best dapoxetine in india switching citalopram to paroxetine nizoral dries hair overdose on zyrtec how much zantac and pariet together ocd and effexor taking citalopram and cymbalta flomax and neutropenia can augmentin kill chlamydia does iv zofran cause drowsiness patent expiration for cymbalta dizzy spells coming off of cymbalta trazodone compared to seroquel taking aspirin and clopidogrel together methotrexate light stability benadryl for gluten singulair use in asthma clopidogrel bexalabs much does indocin cost wellbutrin xl foggy risperdal syrup side effects zofran side effects on fetus motrin stronger than advil colchicine digoxin interaction keflex rats can i take lamictal with cymbalta where to find kamagra in bangkok claritin d itching doxazosin is used for seroquel bloated stomach diovan hct and sweating singulair label celexa short term use how should i take minocycline what is zestril medication does claritin make you jittery zetia cost walgreens how to get high off mobic ectopic methotrexate cramps wellbutrin jaw clenching robaxin and celebrex together when is the best time to take decadron when to take paxil cr morning or evening can i take paracetamol with celebrex indocin ivh what does kamagra pills do coumadin and falling down vit b12 and coumadin medication for nausea zofran lisinopril and prinivil max methotrexate dose can i take claritin d and augmentin beano and coumadin nizoral crema topica what time to take protonix buy bupropion 100 mg levlen protected on sugar pills change from coumadin to pradaxa bupropion hcl sr tabs micardis patient reviews allegra cause high blood pressure side effects of amaryl meloxicam and singulair abilify maintena hcpcs prilosec works fast taking claritin and tylenol can i take claritin after surgery how does aspirin compared to coumadin claritin xpe clonidine for motor tics effexor or cymbalta methotrexate class of drugs abilify class action lawsuits how does tretinoin treat acne flovent halitosis bystolic package insert does bupropion make anxiety worse how to get promethazine with codeine over the counter clopidogrel and lisinopril prilosec allegra interaction what is the price of bystolic what to do if zofran doesn't work advil pm and wellbutrin sniffe abilify nakamats celebrex chair suprax antibiotics side effects wellbutrin crazy meds can celebrex make you drowsy shooting zanaflex how long does it take augmentin to start working for bronchitis methotrexate dose lymphoma zofran in third trimester pregnancy can you give a 6 month old motrin benadryl extra strength spray side effects coumadin instructions in spanish wellbutrin xl patient handout strep pneumo resistance to augmentin can toradol and decadron be mixed cymbalta clonidine glucophage smoking does strattera have sexual side effects paroxetine histamine zocor and stomach pain medicine similar to clonidine why furosemide causes gout aspirin and clopidogrel monitoring cytotec for first trimester abortion allergic to omnicef and penicillin keflex cefalexina 100mg withdrawal symptoms for effexor xr can i use benadryl cream on my dogs rash arimidex interactions drugs claritin d side effects urinary what is keflex used for in cats ancef and cephalexin how can i get advair cheap buy furosemide online australia what is a safe dose of benadryl during pregnancy wellbutrin interactions with st john's wort advair allergy crestor muscle cramping what is like effexor in re actos predictive coding order how soon can i take antabuse after drinking can i take delsym with benadryl can you take motrin and muscle relaxer together cytotec oruro chemical structure of cephalexin allopurinol cancer drugs protonix side effects long term use celexa tingling hands atacand effect on kidneys prilosec nexium comparison ibuprofen lopressor i stopped taking diovan hct suprax expiration nitroglycerin use in obstetrics pancytopenia secondary to methotrexate therapy in rheumatoid arthritis prednisone and protonix flovent hfa and breastfeeding augmentin gingivitis cialis soft online lanoxin drug contraindications what type of drug is prazosin bystolic how it works what are therapeutic levels for digoxin ativan claritin interactions what will motrin do to a dog can you smoke on zyban zyrtec fruit juice femara side effects itching isotretinoin effect on memory is zyrtec stronger than claritin zovirax tablets gsk can i have ranitidine when pregnant success with 7.5mg femara can trazodone be used as needed for sleep bystolic and muscle aches alesse when should i get my period what are the side effects of the drug abilify awp price zyvox dog allergic reaction benadryl dosage claritin switzerland ranitidine and dexilant together risperdal and lexapro interactions clonidine weaning schedule how long do withdrawal from cymbalta last tylenol 3 vs tylenol arthritis digoxin and levothyroxine interaction zyban drug contraindications can zyrtec be taken every day